BUDAPEST

Lakótelepek, brutalista magasházak és mozaik – a 70-es évek ikonikus épületeiben jártunk

Bejutottunk három izgalmas házba, ami benneteket is nyitott kapukkal vár a Budapest100 hétvégéjén. Időutazás a főváros három pontján.


Bejuthattunk három izgalmas házba, ami benneteket is nyitott kapukkal vár a Budapest100 hétvégéjén: felmentünk egy lakótelep 16. emeletére, megcsodáltunk egy mozaikkal borított lakóházat a Bartókon, és az MTA időkapszulának tűnő előadótermében is jártunk.

A Budapest100 idén a város késő modern örökségét, a ’70-es évek épületeit ünnepli május 9. és 12. között. Nézd meg velünk az idei Budapest100 legizgalmasabb épületeit!

Budapest100

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) építészeti és kulturális fesztiválja 2011-től hozza össze a lakóközösségeket és a városlakókat a nyitott házak hétvégéjén minden évben. 2016-tól olyan témákat vagy városrészeket választanak, amelyek kapcsán nemcsak városképi jelentőségű épületeket mutathatnak be, hanem felhívhatják a figyelmet aktuális városi problémákra, örökségvédelmi és társadalmi kérdésekre.

Történeti kontextusuk miatt sokan negatívan állnak a szocialista időszak épületeihez, illetve sok olyan épületet fenyeget a lebontás veszélye, amelyek egyébként komoly építészeti, városképi értéket képviselnek. A Budapest100 idei témaválasztásának célja, hogy párbeszédet indítsanak a '70-es évek építészetéről, és az érdeklődők számára közelebb hozzák, szerethetővé tegyék a későmodern örökséget.

A korszak adottságából ered, hogy sok lakótelep, panelépület van a házlistán. Ezek sok esetben fontos történelmi városrészek eltűnésével születtek, és sokaknak kínáltak modern, komfortos lakhatást.

Sétánk első állomása is egy ilyen lakótelep volt. A város szívében elhelyezkedő Szigony utcai lakótelep romos, komfort nélküli bérházak helyére épült. A Budapest100 önkénteseitől megtudtuk, hogy a '70-es évek lázálomszerű, megalomán tervei alapján az egész külső Józsefvárost beépítették volna. Forráshiány miatt azonban ennek csak egy része valósult meg, a ma is itt álló lakótelep.

Hajlamosak vagyunk romanticizálni a századfordulós bérházakat, és becsmérlően nyilatkozni a koszos, csúnya lakótelepekről. Az önkéntesek azonban felhívták a figyelmünket arra, hogy funkcionális elrendezésükben az alsó középosztály számára sokkal megfelelőbbek voltak a '70-es évek lakótelepi lakásai. A korszakban pozitív volt a panelek fogadtatása, és sokan akartak lakást szerezni ezekben a komfortos épületekben.

A törekvés ma is megvan arra, hogy élhetővé, kedvesebbé tegyék a lakótelepet az itt élők számára. Ezt tükrözik az óriási tűzfalfestmények és a zöldterületek arányának növekedése is.

Az itt álló 16 emeletes, 192 lakásos toronyházak egyébként nem panelek, hanem vegyes technológiával készültek: a homlokzat előregyártott kéregpanel, a tartószerkezet és a válaszfalak helyszíni betonból vannak.

Önkénteseink felvittek minket a legfelső emeletére is. Egy kedves lakó pedig még az erkélyére is kiengedett minket, hogy a lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhessünk.

A Budapest100 hétvégéjén a Práter utca 56. panelház programjai között szerepelnek épületséták, illetve lesz a tetőn koncert és filmvetítés is.

A lakótelepről a Bartók Béla 48. lakóházához vezetett az utunk. Az épület helyén korábban a környék ikonikus vendéglői, a Négy Évszak, a Borostyán, majd a Ketter álltak. Az egykori kerthelyiségre épített Bukarest étterem ma bankfiókként üzemel.

A nyolcemeletes sarokházat 1972-ben adták át a Bartók és Lágymányosi utca sarkán. Legfelső szintjén lottónyertesek kaptak lakást.

A korban nagyon minimális költségvetésből dolgoztak a tervezők és építtetők. Sem pénz sem igény nem volt arra, hogy a házakat díszítsék. Azonban

Újbuda jól példázza a háború utáni modernitás játékos arcát.

A Bartók 48 önkéntese rámutatott, hogy a maga egyszerűségében ebbe az épületbe is próbáltak egy kis játékosságot csempészni. Az egyik díszítőelem a fehér üvegmozaik, ami közé piros mozaik kockákat kevertek. Illetve a korszak jellegzetes dekorációs elemét, a csípőmagasságig érő dísztéglát is felfedezhettük a ház alján.

Ezt a témát járja körül a Játékos modern Újbudán című séta, amelynek a sétanapon a Bartók 48. lesz az utolsó állomása. A Budapest100 hétvégéjén lesz itt épülettörténeti kiállítás, megnézheted a kilátást a tetőről, és az idős lakókkal is tudsz beszélgetni.

Sétánk utolsó helyszíne a Budaörsi út mellett álló MTA Kutatóház volt, ami szerintem Budapest legrondább épülete. Éppen ezért nagyon vártam az épületbejárást, hogy megtudjam, milyen érdekes részleteket rejteget.

A 15 szintes toronyépület laboratóriumokkal és kutatószobákkal 1975-ben készült el a Magyar Tudományos Akadémia öt egységének közös otthonaként. Összesen 1006 darab egyedi vasbeton panel burkolja.

Az épület háromosztatú. A Budaörsi út felől voltak az irodák, kutatószobák, a Sashegyre néző oldalon pedig a laboratóriumok, és köztük nyúlik el a folyosó.

A bejárás során lifttel mentünk fel a legfelső emeletre. Két bérelhető irodában is körülnéztünk, és felfedeztünk egy a házzal egyidős ablakkitámasztót. Némelyik szobában még mindig megtalálható a beépített kézmosó abból az időből, amikor még ezek a helyiségek laboratóriumként funkcionáltak.

Az MTA Kutatóházhoz tartozik egy négyszintes szolgáltató tömb is. Itt bemehettünk az ország akusztikai kutatásokra tervezett első süketszobája.

Valami egészen szürreális élmény volt a trambulin szerűen rugalmas padlón, a különleges sárga dizájnú falak között állni.

Sétánkat a mai szemmel már időkapszulának is beillő előadóban zártuk. A bőr, a sárga bársony és a faburkolatok szinte a '70-es évek kvintesszenciája. Az oszlopokat díszítő minta ezzel szemben olyan modern, hogy bármely ma tervezett épületben megállná a helyét

Ha te is szívesen megnéznéd az épületet belülről, megteheted a Budapest100 hétvégéjén, az épületbejárás azonban regisztrációhoz kötött.

A Budapest100 minden programja ingyenes. A négynapos eseménysorozat május 9-én egy szakmai nappal kezdődik, sétanappal folytatódik május 10-én, majd a hagyományos nyitott házak hétvégéjével zárul május 11-12-én.

Idén 36 épület csatlakozik a Budapest100-hoz. Számos lakóház, lakótelep mellett egyetemek, ravatalozó és még csillagvizsgáló is fogadja a látogatókat. Illetve idén első alkalommal lehetőséged lesz megszólítani a házak építészeit, tervezőit, a lakóházak első beköltözőit, és az intézmények első dolgozóit is.

A részletes programokról a Budapest100 oldalán tájékozódhatsz, illetve a nyomtatott programfüzetet beszerezheted a Kortárs Építészeti Központban, a Blinken OSA Archivumban is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Videó: Megnéztük a víz alá került Római-partot
Hiába van közel a folyó a teraszokhoz, péntek délután ennek ellenére mindenhol sokan ücsörögtek. Azért a víz az úr.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 07.Óriási árhullám vonul le a Dunán ezekben a napokban, a folyó Budapestnél szombaton tetőzhet. A magas vízállás miatt csütörtök este már lezárták az alsó rakpartokat a fővárosban.

A Duna nem kíméli a nyári szezon egyik legfelkapottabb részét sem a fővárosnak, de a Római-partot kedvelőket ez egyáltalán nem zavarja. Ottjártunkkor ugyan csak centiméterekre volt a víz az éttermek teraszaitól, de vendégekből egyáltalán nem volt hiány.

Az biztos azonban, hogy néhány napig még a videóban is látható körülményekre kell készülni azoknak, akik a Duna óbudai partszakaszán akarnak kikapcsolódni:

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Elkészült a gyalogátkelő az Astoriánál 40 millió forintból
A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.


Elkészült a gyalogátkelő a fővárosban az Astoriánál, már akadálymentesen, kényelmesen, gyorsabban lehet átkelni a Rákóczi úton, és a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedőknek sem kell kerülőt tenniük - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.

A beruházás részeként a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdái között jelzőlámpás gyalogátkelőt építettek ki süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolattal, a Rákóczi út tengelyében új középszigettel.

A beruházás miatt a Blaha Lujza tér felé haladó buszok megállóját előrébb helyezték.

A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Ágyúzni fognak a budai Várban – figyelmeztet a Honvédelmi Minisztérium
Egy ünnepélyes zászlófelvonás miatt lőnek majd reggel. Megnövekedett hanghatásra kell számítani a minisztérium szerint.


Kedd reggel dörögni fognak az ágyúk a Budai Várnegyed Esztergomi rondelláján – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A lakosság türelmét és megértését kérik, mivel

reggel 10 órakor hagyományőrzők ágyúlövései kísérik majd, ahogyan ünnepélyesen felvonnak egy zászlót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Árad a Duna: hétvégére lezárhatják a budapesti rakpartokat is
Péntektől lehet magasabb a vízállás Budapesten, mint az alsó rakpart szintje. Jövő hétre az előrejelzés alapján már elvonul az ár.
FM - szmo.hu
2024. június 04.Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) előrejelzése alapján hamarosan árvíz miatt kellhet lezárni a budapesti alsó rakpartot. A vízállás-előrejelző oldalukon ugyanis azt írják:

Pénteken, szombaton és vasárnap is magasabb lehet a vízállás, mint a rakpart szintje.

Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál éri el a Duna. Az OVF úgy becsüli, pénteken 655, szombaton 670, vasárnap pedig 646 centis lehet a vízállás.

Legutóbb tavaly decemberben volt ilyen magasan a Duna Budapestnél, akkor a Parlament lépcsőjét nyaldosta a víz. Fotós kollégánk akkor bejárta a rakpartot és a Római Partot:


Link másolása
KÖVESS MINKET: