BUDAPEST
A Rovatból

Igazi kincs bújik meg a Szent István körúton

Bármennyire is lehangoló a Nagykörút összképe, a zárt kapuk mögött bizony kincsekre lelünk.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2016. október 06.


Link másolása

"
Az emberek végigszáguldanak a Szent István körúton és észre sem veszik, milyen szépséges utcán járnak. Méltóságteljes, masszív, öreg házak, ezek a Haggenmacherek a pénzükért kifogástalan munkát követeltek. Itt van kétháznyira a Nádor-udvar, észrevette már? Á, senki, az emberek nem néznek fölfelé, pedig ott van a kőbe vésett felírás a tető alatt. A vénséges fák dús lombja olykor a második emeleti lakásokat hűsíti, sejtelme sincs, milyen szelíd és borongós hangulatot kelt a körúti fasor.

Talán nem is kezdhetném a Szent István körút 5. szám alatt, a körúti fák lombkoronái fölé magasodó épület rövid bemutatását stílusosabban annál, mint hogy Thury Zsuzsa Amerikából jöttem című könyvéből idézzek.

És valóban, nehezített terepre tévedünk, ha a körúton sétálgatunk. A Nagykörút arculata ma már cseppet sem Nagykörúthoz méltó, az emberek többsége talán ezért is kapcsol át kutyagumi kerülgető üzemmódba, ha egyáltalán érzékeli a külvilágot erre felé. Személy szerint cseppet sem szívlelhetem a büdös - olykor az udvarokba bekúszó - gyorsétkezdékkel, olcsóbb italozókkal, pár forintos boltokkal, igénytelen cégérekkel eltakart és menyasszonyi ruhakölcsönzőkkel szétfoltozott út jelenlegi képét.

Ugyanakkor a kincset még töredezett, ütött-kopott állapotában is megismeri az ember. Az egykor Lipót körútként (1870-1937) ismert, jelenleg Szent István körút néven hódító útszakasz mentén magasodó ötös számú ház kapuján még a házszám is csálén áll.nadorhaz-2nadorhaz-14nadorhaz-24

A szecessziós épület tárt kapuin csokorszerű díszítésekkel ékesített, fehér-halvány sárga és zöld festéssel bélelt falakkal, márványnak álcázott oszlopokkal tagolt lépcsőház fogad. A vörösmárvánnyal burkolt folyosó térkövezett udvarra, illetve jobb kéz felől a manapság liftet is rejtő lépcsőházra nyílik. Ez utóbbi előterében, valamint végig az emeleti lépcsőfordulókon és a körfolyosókon csodaszép, relatíve jó állapotban lévő, lantszerű motívumokkal díszített fekete-tört fehér burkolat fogad.

Kifejezetten a ház építészeti stílusára fókuszáló szöveget sajnos nem sokat találtam a neten. Az épület saroképület, a második címe a Falk Miksa utca 21. A Szent István körúti homlokzat legtetején olvasható, Nádor-udvar kifejezést viselő szecessziós épületet Heidelberg Sándor (1871-1918) és Jónás Dávid (1871-1951) építészek tervezték 1900-ban. (Forrás itt.) Az épület végül 1901-ben épült fel Weisz Izidor építtető megbízásából. (Forrás itt.)nadorhaz1

Aprócska kitérő, nehezen állom meg: azért van egy sajátos humorérzéke az English feliratot idekaparó egyénnek, nem vitás.

nadorhaz-1nadorhaz-7nadorhaz-11nadorhaz-12nadorhaz-15nadorhaz-23

"A ház, melyben tizenkét évet Radnóti Miklós is lakott anyai dédnagynénjeinél, Ilka és Ernesztin néninél, a Nádor-udvar nevet kapta, az egykori telekbirtokosra emlékeztetve. Lipót, majd József nádor tiszteletére nevezték Palatinusnak először az utcafronton megnyílt kávéházat is, mely nem tartozott a legismertebb kávéházak közé – Lipótváros egyébként is szerény volt ezen a területen. Az új nevén Luxor kávéház aranykora akkor kezdődött, amikor a többieknek bealkonyult. A beavatottak ezt "ezüstkornak" nevezték – állítólag Bauer György kávés a családi ezüstöt tette pénzzé, hogy beindíthassa az üzletet 1937-ben.

Ekkor már sikere volt a helynek, és

még a háborút is túlélte, de az államosítást nem.

Vasraktár, majd sportszerbolt lett belőle, úgy várta, hogy újra felvirradjon a nap a kávéházak felett. Ez 1953-ban történt meg, bár ekkor már inkább "párizsias büfé-eszpresszó volt", és csak a beavatottak tudták, hogy az irodalmi kávéházak burzsoá hagyománya él itt tovább titokban." (Forrás itt. Nem mellesleg az előbbi linkre kattintva bizony megéri elolvasni a Szerelmem Budapest blog teljes, a Luxor kávéház témája köré font, de abból szépen kikacsingató bejegyzését is.)

És bár az épületről magáról többet nem nagyon találtam az internet zugaiban, de még mielőtt átadnám a képeknek a főszerepet, meg kell említenem, hogy az azért kiderült a böngészés során, hogy nemcsak vigadtak e falak között, ugyanis a ház egyike volt a csillagos házaknak. "A zsidó törvények alá eső magyaroknak, akik 1944. április 5-e óta ruhájukon hatágú sárga csillagot voltak kénytelenek viselni, június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, az ún. csillagos házakba kellett költözniük. A június 16-i rendelet előírta, hogy a lakók – régiek és frissen beköltözöttek – házaik bejárata fölé jól látható, mint a rendelet fogalmazott, "kanárisárga" Dávid csillagot helyezzenek el. (....) Az akkori Budapesten megdöbbentően nagy számú épületre kellett kitenni a sárga csillagot; aminek alig maradt emléke a köztudatban.

A közel 2000 épület, ahogy térképünk mutatja, az egész városban szétszórtan helyezkedett el. Fél éven keresztül minden járókelő láthatta, hogy hol laknak, és személyesen kik az üldözött budapesti zsidók." (Forrás itt, további, a házhoz kapcsolódó visszaemlékezéseket pedig itt és itt olvashatsz.)nadorhaz-3nadorhaz-9nadorhaz-16nadorhaz-18nadorhaz-20nadorhaz-10

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: