BUDAPEST
A Rovatból

Gellért-hegyi víztároló: Mintha Köbüki tornyait, Mandalór bányáit vagy Balrog barlangját csodáltuk volna

Eljutottunk a Gellért-hegyi víztároló nyílt napjára. Megmutatjuk, milyen látványban volt részünk.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2023. március 26.


Link másolása

Egy sci-fi helyszíne is lehetne a Gellért-hegyi víztároló, amit idén is megnyitottak a nagyközönség számára a Víz Világnapja alkalmából.

A hét első felében iskolás csoportok, most pénteken és szombaton pedig a regisztrált érdeklődők nézhették meg a Fővárosi Vízművek különleges hangulatú helyszínét. Mi is ott voltunk a látogatók között. Nézd meg velünk, milyen érdekességeket rejt a Gellért-hegy gyomra!

A neten sok fotót találhatsz a Gellért-hegyi Gruber József víztároló medencéjének ikonikus, tölcsér alakú oszlopairól. A sci-fibe illő lenyűgöző környezet sokakat vonz, így a regisztrációkor percek alatt beteltek a helyek. Elöljáróban azonban fontos megjegyeznünk, hogy

a nyílt napon nincs lehetőség belépni az oszlopok közé a víztérbe.

A nagyközönségnek eddig sem lehetett az oszlopok között, a medencetérben sétálni. (Erre csak szakmai látogatóknak van lehetőségük, hosszas előkészületek után, szigorú egészségügyi és biztonsági óvintézkedések betartásával) Ez elég logikus, ha belegondolsz, hiszen nem lenne túl higiénikus, ha tömegek sétálnának abban a medencében, ahonnan a főváros jelentős része az ivóvizét kapja.

A víztározó látogatása egyébként enélkül is maradandó élmény. A vezetett séta nagyjából 30 perces, ahol víztermelési szakemberek mutatják be a város vízellátását a tíz percenként induló csoportoknak.

Egy ilyen 20 fős csoporthoz csatlakoztunk mi is a víztározó bejáratánál, ami a Filozófusok kertje alatt bújik meg. Sokat járunk erre, de a különleges épület zord kapuit most először léphettük át.

Első megállónk az előtérben volt, ahol a budapesti vízszolgáltatás részleteit ismertük meg. Egy ledekkel jelzett sémafalon megnézhettük víz útját a kutaktól az otthonokig.

A szentendrei kút olyan tiszta vizet termel, ami adalékanyagok nélkül is kiváló minőségű lenne.

A Duna parti szűrésű kutakból szivattyúval emelik be a vizet a víztároló medencébe. Éjszaka töltik fel, majd napközben, ahogy nő vízfogyasztás, a vízoszlop csökken. A Gellért-hegyi víztároló Dél-Budát és a Belvárost látja el vízzel, és a magaslati elhelyezkedése révén a víz gravitációs úton jut el a fogyasztók többségéhez.

Az előtérben megnézhettük a medence építését bemutató kiállítást is. A 70-es években a vízművek úgy számolt, hogy a főváros népessége és vízfogyasztása nőni fog. Ma már tudjuk, hogy rosszul becsülték meg a számot, sőt az iparivíz-felhasználás is visszaesett. A 90-es években jellemző napi egymillió köbméter vízfogyasztás mára 360-600 ezer köbméterre esett vissza.

Az óriási víztározó azonban megépült 1975 és 1980 között, és 2 x 40 ezer köbméter, azaz összesen 80 millió liter víz fér el benne.

Az építkezéskor összesen 140 ezer köbméter földet termeltek ki. Az egyik legnehezebb feladat a szinte focipálya méretű fenéklemez kiöntése volt. Az angyalföldi keverőüzemből

megszakítás nélkül 41 órán át 25 keverőkocsi szállította a betont, sok esetben rendőrségi felvezetéssel.

Miután elkészültek a medencék, a területet visszatöltötték földdel, majd parkosították. Ezzel pedig tulajdonképpen jól el is rejtették szem elől Budapest legnagyobb ivóvízlelőhelyét.

A második állomáson a mozaikcsempének köszönhetően még tovább fokozódott a hely retro hangulata. Itt makettek segítségével megismerhettük a medence működését, de még a mozaikminták is a víztározóról meséltek.

Jól láthattuk, hogy a Gruber József víztároló medence valójában két medencét jelent, amelyek egymás ikertestvérei. Ha az egyiket éppen takarítják, a másik még mindig elegendő vizet tud szolgáltatni. Szokatlan alakjuk sem véletlen.

A medencék különleges zongora alakja biztosítja a víz frissességét és jó minőségét.

A Gellért-hegyi tározó tervezése igazi kihívás volt. A 1970-es években ugyanis ekkora víztározóval csak Münchenben próbálkoztak. A tervezés fontos szempontja volt, hogy az oszlopok körül ne alakuljanak ki pangó vizek, örvények, mert ezekben a mikroorganizmusok könnyen elszaporodhatnak. Gruber József jött rá, hogy a zongora alak a legideálisabb. A vizet egyenletesen táplálják be egy réselt elosztófal mentén, így bármilyen magas is a vízoszlop, nincs pangás.

Gruberéknek persze nem állt a rendelkezésükre modern számítógépes szimuláció. Az áramlástani szimuláció során színes füstöt fújtak a makettekbe, állítólag megbuherált Rakéta porszívóval. Eredményeiket aztán egy 35 évvel később lefuttatott számítógépes modell is megerősítette.

A makett teremből mentünk át a betekintő ablakhoz, ahol a víztér jellemzőivel is megismerkedhettünk.

Kétségkívül ez volt a látogatás legizgalmasabb része. Fantasztikus rálátás nyílt innen a hatalmas medencére. Illetve csupán egy szeletére, hiszen kint a maketten is jól láthattuk, hogy a betekintő folyosó jó, ha a medence ötödéig fut el.

Csak néhány tucat oszlopot láttunk be, de valójában a medence mindkét kamrájában összesen 106-106 oszlop tartja a födémet. Amikor ott voltunk, a vízszint 5 méteren állt, az oszlopokat azonban akár 8 méter magasságig is ellepheti a víz.

A hely még varázslatosabbá vált, amikor megváltoztatták a medence világítását. Mintha egy idegen bolygót, vagy egy sci-fibe illő barlang belsejét csodáltuk volna.

Ne szomorkodj, ha lemaradtál a nyílt napról, április 21-én és 22-én ugyanis újra megnyitja kapuit a Gellért-hegyi Gruber József víztároló. A regisztrációval kapcsolatban figyeld a Fővárosi Vízművek Facebook-oldalát!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bejártuk a budapesti Madame Tussauds-t: Palvin Barbara, Zámbó Jimmy és Hosszú Katinka is kapott viaszfigurát
Összesen 51 életnagyságú figura várja a látogatókat csütörtöktől a belváros közepén, de mélyen zsebbe kell nyúlni hozzá: a felnőtt belépőjegy több mint 12 ezer forintba kerül.

Link másolása

Tavaly év végén jelentették be, hogy Budapestre érkezik a világ egyik legnagyobb turistalátványosságának számító Madame Tussauds panoptikum. A magyar főváros olyan helyszínek mellé zárkózott fel ezzel, mint London, Amszterdam, Berlin, Las Vegas, Tokió vagy Sydney – összesen már a 24. a sorban, azonban az első, amely franchise-rendszerben működik.

Ez lehetőséget adott arra, hogy sokkal inkább testre szabják a kiállítást: természetesen vannak kötelező körök, amelyek valószínűleg sehonnan nem hiányozhatnak, ugyanakkor számos egyedi elem is, amivel csak itt lehet találkozni.

A magyar főváros nemcsak helyszíne, hanem inspirálója is a tárlatnak, a belső terekben egy sor hazai ikonikus épület és műemlék jelenik meg. A látogatók például átsétálhatnak a Budai Váralagúton, sztárokkal „randevúzhatnak” a Duna-korzón, helikopteres filmforgatás szereplői lehetnek a Halászbástyán és elmerülhetnek a gyógyfürdők világában is.

A múzeum terei élesen elkülönülnek egymástól, mindegyik olyan, mintha egy különálló világba lépnénk be. Miután elsétáltunk a stílszerűen a Lánchíd mellett üldögélő Will Smith, illetve Ariana Grande, Tom Hanks, George Clooney és a szivarozó Peter Falk mellett, máris a Fehér Ház ovális irodájában találjuk magunkat, ahol (talán nem túl meglepő módon) nem Joe Biden, hanem Donald Trump figurája fogad bennünket.

Közvetlenül mellette Hszi Csin Ping kapott helyet, ami valószínűleg nem annyira az országát egyre diktatorikusabb eszközökkel vezető politikus hazai népszerűségének köszönhető, sokkal inkább az idelátogató kínai turisták igényeit akarták kiszolgálni. Ferenc pápával és a tavaly elhunyt II. Erzsébettel viszont a magyar látogatók is biztosan előszeretettel szelfiznek majd.

Borítékolható, hogy hosszú sorok fognak kialakulni Zámbó Jimmy előtt is, akit a Király című sorozat újra beemelt a popkulturális köztudatba, és alighanem Palvin Barbara viaszszobra is temérdek Instagram-szelfiről köszön majd vissza innentől.

Összesen 17 magyar vonatkozású hírességgel lehet találkozni a tárlaton, az ő figuráik kizárólag a budapesti produkció igényére készültek a Madame Tussauds London melletti műhelyében. A tervezési szakaszban állítólag nagyívű felmérésben kérdezték meg a leendő közönséget, hogy kikre kíváncsiak a leginkább. A kutatás eredményei alapján történelmi személyiségek, sztárok, sportolók, kulturális ikonok és egy világhírű magyar tudós is helyet kapott a listán.

A teljes hazai névsor a következő: Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István, Zámbó Jimmy.

Hosszú Katinka egyébként személyesen is ott volt a sajtó számára szervezett bejáráson (ahogy Puskás Ferenc családja és ifj. Papp László is), így remek „pózolj magaddal” jellegű fotókat lehetett róla készíteni. A várandósságát néhány hónapja bejelentő úszónő most látta először a róla mintázott figurát, de a felkérésről már régóta tudott: az előkészletek során több órán keresztül vették le a méreteit, hogy viaszmása a lehető legélethűbb legyen.

A végeredménnyel maximálisan elégedett, még ha – mint azt viccesen hozzátette – jelenlegi formája nem is egyezik meg teljesen azzal, ahogy a bábu kinéz. Külön örült annak, hogy bár a figura fürdőruhában, LED-falra vetített medencével a háttérben látható, mégis kifejezetten nőies lett.

A megnyitón szintén résztvevő Karácsony Gergely azt mondta a beszédében, hogy a figurákat szigorúan tilos megérinteni, a szervezők viszont kijavították a főpolgármestert: a valóságban nyugodtan lehet fogdosni bármit, így nemcsak a szemünkkel, de a kezünkkel is meggyőződhetünk arról, mennyire élethűek a kiállított viaszbábuk. Tom Cruise mögé még a motorra is fel lehet ülni, az interaktivitást pedig több érintőképernyő, valamint hang- és fényjáték is fokozza.

A kiállítás kifejezetten sokáig lefoglal, még úgy is bő fél óra volt végigsétálni rajta, hogy sehol nem időztünk sokáig. Aki pedig fotózkodni is szeretne (ez feltehetőleg a nagy többségre igaz), illetve elolvasná a táblákon szereplő életrajzokat, akár másfél-két órát is simán eltölthet vele.

A belépőket érdemes elővételben, online megvenni, úgy valamivel olcsóbbak, de még ezzel együtt sem az átlagos magyar pénztárcára vannak szabva:

a standard felnőtt jegy 12490 forint, gyerekek 3-15 év között 8900 forintért mehetnek be, családi jegyet két felnőttnek és egy gyereknek pedig közel 30 ezer forintért árulnak.

16-19 év közötti fiatalok 4 főtől „bandázós” csoportos jegyet válthatnak 9 ezerért, a felnőtt csoportos belépő (minimum 12 főtől) 11 ezer, a gyerek 8490 forint. Nyugdíjasok 6490, fogyatékkal élők pedig 4990 forintért léphetnek be a kiállításra. A helyszín a Palazzo Dorottya, a Deák tértől és a Duna-parttól egyaránt pár percre. A Madame Tussauds Budapest mindennap 10 és 18 óra között tart nyitva.

Élő videónk a helyszínről:

További fotók:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Lenyűgöző látványterven, hogy néz majd ki a BudaPart a Kopaszi gátnál, ha teljesen elkészül
Megújul a Budafoki út és környéke, tovább halad a BudaPart városnegyed fejlesztése.

Link másolása

Megújul a Budafoki út és környéke, a 2022-ben a világ legjobb városnegyed fejlesztésének választott BudaPart következő ütemében. A fejlesztő Property Market projektjéhez kapcsolódóan számos olyan közmű és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés valósul meg több lépcsőben, amivel a főváros XI. kerületének közterületei rendezettebbé és korszerűbbé válnak.

A munkálatok soron következő, Budafoki utat érintő üteme május 15-én kezdődik. A kivitelezés során a Budafoki út, Dombóvári út és Hauszmann Alajos utca közötti szakaszán közműépítést, útépítési munkálatokat végeznek, biztonságos kerékpársávokat és jelzőlámpás csomópontokat épít ki a fejlesztő, valamint elkezdődik a Budafoki út zöldítése is.

A 2023. május 15-én kezdődő és várhatóan 2023. augusztus 17-én befejeződő átépítési munkálatok során a Budapest Közút Zrt.-vel egyeztetett, ütemezett és időszakos, nem teljes keresztmetszetű forgalomterelésekre, sávlezárásokra, sebességkorlátozásokra és a gyalogosforgalom megváltozására számíthatnak a közlekedők a Budafoki út, Dombóvári út és Hauszmann Alajos utca közötti szakaszán.

A közúti közlekedés folyamatos lesz, de a munkálatok természetesen megnövekedett közlekedési időt eredményeznek majd, mely kapcsán a beruházó a közlekedők türelmét kéri annak érdekében, hogy a munkálatok végeztével egy korszerű, és sokáig használható infrastruktúrát adhasson át.

A Kopaszi-gát melletti BudaPart a világ legjobb városnegyed-fejlesztése, ahol a „15 perces város” koncepció megvalósulásával már most jól kiépült, belvárosias funkcióval várja az ide érkezőket–, de a fejlesztés következő ütemeiben tovább bővülnek a lakók, az itt dolgozók és a kikapcsolódni vágyók lehetőségei.

A BudaPart óvodával, éttermekkel és kereskedelmi egységekkel, nyár közepétől pedig négycsillagos hotellel várja a látogatókat, miközben tovább nő a zöld- és parki felület is. Jelenleg a Budafoki út és környéke kerül átépítésre, biztonságos csomópontok kerülnek kialakításra annak érdekében, hogy az itt dolgozók és a lakók, illetve a látogatók is könnyebben tudják megközelíteni az új városnegyedet és vízpartot. A megújuló szakaszon biztonságos kerékpár- és buszsávokat is létrehoznak, valamint elkezdődik a Budafoki út zöldítése is: a projekt végére több, mint 50 fával bővül a környék.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
A jövő buszát tesztelik Budapesten, egy hétig ingyen lehet utazni vele
A szinte zajtalanul, károsanyag kibocsátás nélkül közlekedő busz az e210-es vonalon, a Normafa és a Gyöngyösi utca között, a Lánchídon át jár az elkövetkezendő napokban.
Fotó: BKK - szmo.hu
2023. május 11.


Link másolása

Egy héten keresztül a Budapesten közlekedők is megismerhetik a világ egyik legmodernebb, kifejezetten a nagyvárosi közlekedésre tervezett elektromos buszát.

A teljesen elektromos, alacsony padlós és klimatizált városi autóbusz május 11-től, csütörtöktől május 18-ig lesz forgalomban az e210-es autóbusz vonalán, a járat a Gyöngyösi utca M és a Normafa között, a Lánchídon át közlekedik. A jármű plusz szolgáltatásként, a 210-es busz menetrendi indulásain felül közlekedik, és ingyenesen lehet kipróbálni. A ma már szinte minden budapesti által ismert BudapestGO alkalmazásban percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre jár a tesztbusz, és a járat menetrendjéről is lehet tájékozódni.

Az elektromos buszt többek közt azért az e210-es vonalon tesztelik, hogy minél több, Budapestre jellemző körülmény között kipróbálhassák a járművet. Így az átlagos forgalmi viszonyoknak megfelelő angyalföldi szakasz mellett hegyvidéki területen, valamint sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is lehet információkat szerezni a busz tulajdonságairól.

A Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbuszt úgy tervezték meg a német szakemberek, hogy az a legeltérőbb üzemeltetési körülmények között is megbízhatóan működjön.

Az összesen 250 kW csúcsteljesítményű motorokkal, valamint 590 kWh névleges teljesítményű akkumulátortelepekkel felszerelt járműtípust a világ különböző és eltérő hőmérsékleti adottságú pontjain, így a fagyos sarkköri területeken és a napsütéses spanyol forróságban is tesztelték a fejlesztés során. A modern elektromos jármű egy teljes feltöltéssel legalább 250 kilométert tud megtenni, de optimális körülmények esetén jelentősen nagyobb is lehet a jármű hatótávolsága. Több európai nagyvárosban, például Berlinben és Hamburgban már jól szerepeltek a budapesti tesztjárműhöz hasonló elektromos buszok, ezekben a nagyvárosokban már vannak olyan vonalak, ahol kizárólag ilyen járművek közlekednek.

Budapesten fontos célkitűzés a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a zéró emissziós járművek, a villamosok mellett trolibuszok és elektromos buszok beszerzését preferálja. A fejlesztések finanszírozását – tekintettel a főváros gazdasági helyzetére – kizárólag az Európai Unió és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával lehet biztosítani. Bíztató, hogy a mostani jármű tesztelése a Zöld Busz Program keretében, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az EU célkitűzésével összhangban valósul meg.

Az elmúlt időszakban a Budapesti Közlekedési Központ több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az szolgáltatóival, a BKV Zrt.-vel és az ArrivaBusszal közösen. A jelenlegi tesztüzem lehetőséget biztosít mind az utazóközönség, mind a fővárosi közösségi közlekedésben tevékenykedő szakértők tapasztalatainak gyarapítására az új generációs elektromos buszokkal kapcsolatban.

Bővebb információk az Mercedes-Benz eCitaro típusú buszról a Mercedes-Benz honlapján olvashatók.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Hatalmas változás a budapesti közlekedésben – öt és fél év után búcsúzunk a metrópótlástól
Hétfőtől minden nap teljes vonalon jár az M3-as metró. Utoljára a Nagyvárad téri és a Lehel téri állomásokat adják át.

Link másolása

Ma befejeződik a 3-as metróvonal felújítása: a Lehel tér és a Nagyvárad tér is bekapcsolódik az utasforgalomba kora délután.

A Nagyvárad téri és a Lehel téri állomásokat délutántól vehetik igénybe az utasok, ekkortól a pótló buszok nem közlekednek, keddtől pedig a pótlást segítő alternatív járatok újra az eredeti útvonalukon járnak

– közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken.

A BKV korábban azt közölte, a két utolsóként felújított állomás rekonstrukciója 2022. május 14-én kezdődött, így egy év alatt kellett kívül-belül megújulniuk.

Karácsony Gergely főpolgármester május 2-án Facebook-oldalán jelentette be, hogy május 22-én átadják a 3-as metró teljes vonalát és valamennyi állomását az utasforgalomnak.

A 3-as metró felújítása öt és fél évig tartott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: