BUDAPEST
A Rovatból

Egy falatnyi Franciaország Zuglóban – az Ideál Desszertben jártunk

Egy magyar házaspár francia és svájci tapasztalataikat, receptjeiket hazahozva itthon nyitott cukrászdát. Túllépnek a hagyományos, tradicionálisnak nevezhető ízeken, viszont megtartják az alapkombinációkat és ezeket variálják.


A Bosnyák tér közelében, egy volt hentesüzlet helyén nyitott meg az Ideáldesszert nevű hely, a francia cukrászat legújabb itthoni helytartója. A tulajdonosok, Gogolák Csaba és felesége, Kohlmann Eszter Franciaországban tanulták ki a szakmát és hosszú évekig dolgoztak ott is, Svájcban is, nemrég azonban úgy döntöttek: hazajönnek és Magyarországon próbálnak szerencsét.

Januárban, vízkereszt tájékán látogattunk el hozzájuk – az egyik első dolog, ami szembeötlött a tágas helységbe lépve, az egyik falra felírt süteményrecept volt, mégpedig nem másé, mint egy szezonális édességé: a királyok pitéjéé. Mint kiderült, alapvetően a Háromkirályokhoz kapcsolódik ez a desszert, tradicionálisan pedig egy porcelánfigurát is elrejtenek benne. Amikor összeül a társaság, felvágják a pitét, a szeleteket szétosztják, és akihez jut a porcelánfigura, azé lesz a korona, így ő lesz aznap a király vagy a királynő, magyarázza Csaba, akitől azt is megtudjuk, a falra írt recepteket időről időre cserélik, és egyáltalán nem bánják, ha valaki leírja őket vagy segítséget kér tőlük az otthoni elkészítéshez.

Csaba és Eszter alapvető célja, hogy túllépjenek a hagyományos, tradicionálisnak nevezhető ízeken, viszont ezzel együtt megtartsák az alapkombinációkat és ezeket variálják. Általánosan is igyekeznek az ízeket – vanília, málna, gyümölcsök – és nem a cukrosságot előtérbe hozni.

Csaba szerint

a francia cukrászat alapvető jellegzetessége főleg abban áll, hogy művelőik sokkal inkább mernek nyúlni az újdonságokhoz, sokkal inkább mernek előre lépni, újítani, modernizálni, de közben nem elfelejteni, hanem megújítani a tradicionális süteményeket.

„Ez a fő sajátossága, amiben különbözhet például a jóval konzervatívabb magyartól, habár az elmúlt néhány évben itthon is tapasztalható változás”, fejtegeti.

„Sok olyan úgynevezett újhullámos cukrászda van Budapesten is, ahol francia, franciás süteményeket próbálnak készíteni – ez néha abban nyilvánul meg, hogy akár 5-6 féle olyan ízt kevernek össze, amit soha nem láttunk, soha nem kóstoltunk azelőtt. Az új ízek, a francia sütemény azonban nem itt kezdődik, hanem az ízek előtérbe tolásával, a jó alapanyagok beszerzésével, az állománynövelők és különféle ízkoncentrátumok, aromák, ízfokozók, margarin elhagyásával.

Használjuk a gyümölcsöket, a vajat, a tejet, a tejszínt, egy kis cukrot, egy kis lisztet.”

Csaba annak idején érettségi után döntött úgy, hogy megpróbálja a cukrász-szakmát kitanulni. Két év után a szakma kiváló tanulójaként végzett a Gundelben, 2007-ben pedig kikerült egy francia testvériskolába – ez hozta össze őket Eszterrel is, aki két évvel utána érkezett, szintén a cserekapcsolatnak köszönhetően. Ez az iskola Lorraine megyében van, Nancytól nem messze egy városkában, elmondásuk szerint a mai napig sok magyar diák jár ki oda. Egy év alatt kellett megtanulniuk a francia nyelvet (ami egyébként nem alapkövetelmény a kiutazáskor) olyan szinten, hogy letehessék a szakmunkásvizsgát cukrászatból. A munkahelyen lehet leginkább beleszokni, mesélik, mivel ez egy elég kommunikatív szakma: folyamatosan kérdezni és egyeztetni kell. A vizsga után tovább lehet tanulni, szakosodni például cukorka-, csokoládé- vagy fagylaltkészítésre.

Csaba egy Strasbourg melletti háromcsillagos hotelben tett kitérő után visszatért abba a városkába, ahol az iskola is működik és elhelyezkedett egy cukrász mellett, aki ismert és elismert a régióban. Mint csokoládékészítő-tanuló kezdett el mellette dolgozni, később pedig ő lett a cukrászséf, 8-9 ember munkáját, köztük francia cukrásztanulókét koordinálva. Mindketten egybehangzóan azt mondják, magyarként, külföldiként, „idegenként” semmilyen megkülönböztetés nem érte őket, az egyetlen szempont mindig az volt, milyen kompetenciákkal rendelkeznek.

Eleinte nagyon hiányoztak nekik az otthoni ízek.

„Nehéz volt megszokni, hogy nagyon sűrűn ettünk salátát, halat, könnyű ételeket. Tíz év elteltével persze ez megváltozik, így most, ahogy hazaköltöztünk, oda volt honvágyunk.”

A francia nyelvet még mindig aktívan használják, egymás között sokszor beszélnek így, már csak a szakkifejezések miatt is.

A városkában ő 6, a felesége 4 évet töltött el. Ennyi idő után a szakmai és az anyagi előrelépést abban látták, hogy ha egy másik kultúra felé nyitnak, így Svájcba költöztek át, egy svájci francia cukrászfőnök invitálásának köszönhetően. Ott már nem volt közös a munkahelyük, de utólag úgy értékelik: két külön cukrászdában még jobban ráláttak a területre.

A négy év alatt összesen négy helyen dolgoztak, Genfhez közel. Ott laktak a tó partján.

Minden reggel a Mont Blanc-t és az Alpokat látni munkába menet nem egy rossz dolog, jegyzik meg mosolyogva.

Ennek ellenére nem érezték magukat otthonosan. „Más kultúra, más ország, nem voltak annyira befogadóak, mint a franciák. Olyan sok külföldi él azon a területen, hogy nem igazán foglalkoznak azzal, te ki vagy és honnan jöttél, hol van egyáltalán Magyarország. Elmész, dolgozol, viszontlátásra és hazamész, mindenki elvan a saját életével.” Szakmailag azonban sokat tanultak, főleg a munkaorganizáció és az üzletpolitika területéről. Ekkor már számolták a napokat, hogy mikor tudnak hazajönni Magyarországra és saját cukrászdát nyitni.

A pár végül 2017 szeptemberében költözött haza, és miután összeházasodtak, belevágtak a közös vállalkozásba. A helyet egy éven át keresték, és mivel közben Zuglóba költöztek, szempont volt, hogy közel legyen a lakásukhoz. Annak ellenére, hogy szerettek volna forgalmas helyen megnyitni, a belváros ki volt zárva már az elején a terveik közül, mondván azokban a negyedekben már rengetegen ismerik ezt az újfajta vonalat. Inkább olyat szerettek volna, ahol nem annyira elterjedt, viszont a környékbelieknek lehet rá fizetőképes keresletük és igényük. Nem akartak beállni a sorba. „Nem ismerek olyan cukrászt itthon, aki ennyi időt eltöltött volna külföldön és ilyen tapasztalatokkal, alapokkal nyitott volna cukrászdát. Mi azt készítjük, amit kint fogyasztanak az emberek, élő, kidolgozott receptek alapján”, magyarázza Csaba.

A helyiséget, ami korábban hentesüzlet volt, ők maguk alakították át, a nyitás előtti nyaruk lényegében erre ment rá. Tavaly augusztus 20-án nyitottak, és azóta egyszer sem fordult elő, hogy azért kellett volna küzdeniük, hogy jöjjenek be hozzájuk az emberek (sőt, novemberben fel is kellett venni egy cukrászlányt, hogy győzzék a munkát). Látványkonyha-rész is van benne: a csokimanufaktúra. Itt temperálják a csokit, készítik és díszítik a bonbonokat, macaronokat.

Nem titkolják, hogy magyar alapanyagokkal francia recepteket megvalósítani sokszor kihívás. Ugyanazokból dolgoznak, amikből minden más cukrászat, ugyanazoktól a beszállítóktól vásárolnak, extra vagy különleges dolgokat nem használnak fel, de törekednek a legjobb minőségre. Dolgozhatnának persze francia vajjal, alapanyagokkal is, de abban semmi „izgalom” nem lenne, mondják. „Könnyebb lenne, viszont az ára is más lenne.” Igaz, nem könnyű, ha például a macaronhoz használt tojásfehérje minősége egyik hétről a másikra megváltozik. „Van olyan fehérje-lé, amit egyszerűen nem is lehet habbá verni, mert egy folyós fehérjehab lesz tartás nélkül és önthetem ki. Ilyet még életemben nem láttam. Kint nem volt ennyire ingadozó az alapanyagok minősége, itthon azonban erre nagyon oda kell figyelni”, meséli Csaba.

Az eddigi tapasztalataik alapján úgy látják, az emberek átlagosan maximum 800 forintot hajlandók kiadni egy süteményért, afölött már luxuskategória egy szelet édesség.

Itthon nekem is, teszi hozzá Csaba. "Kivéve, ha olyan, amilyet még soha, sehol nem kóstoltam. Ezért cserébe viszont azt várom el, hogy a végén úgy is álljak fel az asztaltól, hogy ez tényleg nagyon jó volt."

Az Ideáldesszert kínálatának fele mindig cukor-, liszt- és tejmentes, nagy rájuk a kereslet. „Itthon nagyon sokan érzékenyek, a cukorbetegség ma már népbetegség. Kint ez nem volt jellemző, ott kevés hely van, ahol mentes ételeket, édességeket lehet vásárolni. Tény, hogy már egyfajta divattá is kinőtte magát.” Miután előzetesen megkóstolták a környékbeli cukormentes édességeket, azt vették észre, hogy annyira túltolják bennük az édesítőszereket, hogy szinte marja a torkukat. Inkább a minimális édesítőszerre esküsznek, rákontrázni pedig azzal próbálnak, hogy az ízeket emelik ki – legyen a csokoládé kicsit erősebb, legyen benne több a gyümölcs, sokkal kevesebb a piskóta.

„A teljesen cukormentes feketeerdő-szelet és a málnás süteményük nagy sikert aratott a nem érzékenyek körében is, senki nem mondta még, hogy édesítőszer-ízük lett volna”, büszkélkednek. Nagy kedvenc még a Rákóczi túrós és a képviselőfánk – habár egyik sem az, amit ezekről a süteményekről hagyományosan gondolunk (külalakra sem, de még csak nem is a tradicionális receptből készülnek), de ha az ember elfogyasztja, tényleg úgy érzi, hogy azt eszi.

Minden ünnep alkalmával készül valami szezonális édesség: szilveszterkor oroszkrém-malackák álltak a pultban, Valentin napra habcsók-szíveket terveznek, de csokiból, bonbonból is készülnek különlegességekkel.

Hasonló újdonságokat tartogat majd a nőnap, a húsvét, az anyák napja is, azután pedig jön a fagyiszezon (a Damniczky cukrászda fagylaltját lehet náluk kapni), úgyhogy a vitrin tartalma és a kirakat folyamatosan cserélődik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Fotókon a Naplás-tó: Budapest egyik legnagyobb állóvize hangulatos sétánnyal, kilátóval, természetvédelmi kincsekkel vár
Családosoknak is ajánlott hely, mert a tanösvény, a kiserdei sétaút, a vízpart mellett futó ösvény és kiépített járda mellett vannak padok is, lehet kerékpározni, sőt, horgászni.
szs - szmo.hu
2025. október 12.



Van egy hely a fővárosban, ami remek kiránduló célpont, szuper hely sétálóknak, kerékpárosoknak és az autóval érkezők is kényelmesen meg tudják közelíteni. No meg a természetimádók, a horgászok és a magasba vágyók is találnak itt élvezetes látni- és kipróbálni valót.

A Naplás-tó egyre népszerűbb a kirándulók körében, és nemcsak a környékbeliek fedezik fel maguknak ezt a természeti kincset, hanem sokan érkeznek ide távolabbról is, hogy megismerjék Budapest egyik legizgalmasabb zöld szegletét.

Budapest keleti szélén, Cinkota alatt bújik meg Budapest legnagyobb állóvize, a Naplás-tó, amely hivatalosan a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó nevet viseli. A hetvenes években kialakított víztározó

mára természetvédelmi terület, amely nemcsak gazdag élővilága, hanem kirándulási lehetőségei miatt is egyre népszerűbb célpont.

A tó és környéke 1997 óta védett, a teljes természetvédelmi terület 150 hektáron terül el. A helyszín nemcsak a természet szerelmeseinek, hanem a családos kirándulóknak is ideális választás.

Képgaléria: Séta a Naplás-tónál (Fotókért kattint a képre)

A Naplás-tó partján vezet egy közel 5 kilométer hosszú tanösvény, amely két leágazással – a Szilas-patak vagy a Cinkotai-kiserdő felé – együtt szinte teljesen körbejárja a tavat. A túra hossza 3,9 kilométer, a szintkülönbség mindössze 40 méter.

A tó körül kiépített kerékpárút vezet, amelyet a Szilas-patak mentén alakítottak ki. A Naplás út gát felőli oldalán pihenőhelyek és egy büfé is várja a látogatókat, a kiserdőben pedig tűzrakó- és bográcsozóhelyek, asztalok, padok találhatók.

A kilátó, amelyet 2021-ben adtak át, szabadon látogatható, tetejéről pazar panoráma nyílik a tóra és a környező tájra.

A Naplás-tó egyik látványossága a 21 méter magas torony, amit különleges formája miatt „cinkotai ferde toronyként” is emlegetnek. Az építmény alapja és teteje elforgatott háromszögekből áll, amelyek vizuálisan egy hexagramot adnak ki. Az építmény fő anyagai a látszóbeton és felületkezelt lucfenyő. A lépcsőszerkezet külön érdekessége, hogy nem ér le a földig, hanem a tartók és szintek között függ.

Képgaléria: Kilátó és sétány Naplás-tónál (Fotókért kattint a képre)

A Naplás-tóban tilos fürödni. A természet védelme érdekében a nádasban tavasztől őszig nem szabad bemenni, és a fűzlápban is kizárólag a kijelölt ösvényeken lehet sétálni.

A terület madárvilága különösen gazdag. A tó fontos pihenőhely a vándormadarak számára tavasszal és ősszel. Rendszeresen tartanak itt madármegfigyelő napokat és nyár végi madárgyűrűzést. A tó környékén már több mint 200 madárfajt figyeltek meg. A tőkés récék májustól már fiókákkal jelennek meg, de igazán nagy számban nyár végén és ősszel láthatók. Emellett szürke gém, vízityúk, szárcsa, dankasirály és fattyúszerkő is gyakran megfigyelhető, a kiserdőben pedig olyan fajok is élnek, mint az erdei fülesbagoly, a fekete rigó vagy az őszapó.

A WWF Magyarország 2002-ben védelmi programot indított a mocsári teknősök megóvásáért. A Naplás-tó is része volt ennek a kezdeményezésnek. A kutatók rádióadóval látták el néhány példányt, hogy nyomon követhessék a mozgásukat. A mocsári teknősök sötét színűek, sárga pöttyök tarkítják a testüket és a páncéljukat – és nagyon fontos, hogy ne háborgassuk őket.

A növényvilág is lenyűgöző. A lápréteken és nádasokban olyan fajok élnek, mint a szibériai nőszirom, a borzas füzike, a keskenylevelű gyapjúsás vagy az orchideafélék. A rovarok közül az imádkozó sáska, a nappali pávaszem és a kis balkáni futrinka is megtalálható a területen. A tóban harcsát, pontyot, amurt, csukát és fogassülőt is lehet fogni – természetesen csak a kijelölt horgászhelyeken.

Bővebben ITT olvashatsz a tóról


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Zebrák, Labubu és égbe szökő panelárak a 25 éves ARC kiállításon
Kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat! Mutatjuk a díjnyertes alkotásokat is.


Idén lett 25 éves az ARC közérzeti pályázat és kiállítás sorozata. És hogy mi történt 25 év alatt Magyarországon? A pénteken megnyíló 25. ARC óriásplakát kiállításon szereplő plakátok hol vicces, hol elgondolkodtató módon erre keresik a választ.

Mi is kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat!

“25 év alatt rengeteget lehet tanulni, fejlődni, változni. 25 év alatt 25-ször jobbá lehet tenni a világot. De 25 év alatt hova jutott Magyarország? Ez már az, amire 25 évvel ezelőtt gondoltunk? Vagy csak így adta ki? Lehetett volna jobb is, de csak ez sikerült? Többre nem futotta? Ennyike?”

– áll az idei fő pályázati téma, az „Ennyike?” leírásában. Bár most is lehetett szabadon választott témában pályázni, a kiállítás anyaga alapján minden munka jól rímelt a központi kérdésre is. S bár sok pályázó reagált a közelmúlt politikai botrányaira, a palakátok között sétálva nem tudtam volna megmondani, melyik alkotást nem a fő táma ihlette.

A 25 éves évfordulóra a pályázók több szülinapi plakátot is készítettek az ARC-osoknak. Például szülinapi bringót a plakátok idei témáira.

Már a korábbi években is sok plakát szólt az égbe szökő árakról, idén azonban feltűnően sok pályázat foglalkozott a mindennapi megélhetési gondokkal és az inflációval. A kedvencem az volt, ami egy fagyi árát hasonlította össze egy órányi munkabérrel.

Idén is bőven kapott kritikát a MÁV és az állami egészségügy. A plakátok emlékeztettek arra, hogy 25 év semmi sem változott:

Láttunk a vonatok késését parodizáló palátokat és műtőbe siető csótányokat is.

Kapta az ívet a családbarát politika is. A nők hátrányos helyzete mellett pedig idén sem mentek el szó nélkül a pályázók.

A NER-esek kiváltságos helyzetére, és a korrupcióra is sok plakát reagál. Több ezek közül viccesen, anti-hősnek állította be Orbán Viktort és holdudvarát, de Magyar Péter is megjelent a plakátokon.

...Karácsony Gergely pedig a plakátok között, hiszen idén is a főpolgármester nyitotta meg a kiállítást.

A pályázók nagy számban reflektáltak a közelmúlt politikai botrányaira. A plakátokon megjelent Hatvanpuszta és természetesen a Budapest Pride is.

A mesterséges intelligencia is feltűnt a plakátokon: egyesek viccesen ábrázolták, mások viszont a munkájuk elvesztésének félelmét is belevitték.

Díjazott plakátok

A legjobb alkotásnak járó díjat Gázamalac: Hol van Viktor? című alkotása kapta:

Második helyezett Kiss Bence: A pénzváltó és felesége című képe lett:

A harmadik helyezést Arthofer Márk: Beszavazó show című munkájával:

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Horváth Krisztián: Tudta? című műve kapta:

A Hammer Agency különdíját Pásztor Dániel: This is fine című pályamunkája nyerte el:

Az Ahang különdíjat Ibos Csaba: Mi című alkotása kapta:

Újbuda különdíját és a Civil szívvel díjat is Mátéfy Lili: Az első szabálysértésem című képe nyerte.

Az alkotások díjazása még nem ér véget. A közönségdíjazott alkotásra te is szavazhatsz a kiállítás végéig a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán.

Nekünk ezek voltak a kedvenceink:

A 25. ARC plakátkiállítást október 12-ig éjjel-nappal, ingyenesen nézheted meg a XI. kerületi Bikás parkban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: