BUDAPEST
A Rovatból

Egy falatnyi Franciaország Zuglóban – az Ideál Desszertben jártunk

Egy magyar házaspár francia és svájci tapasztalataikat, receptjeiket hazahozva itthon nyitott cukrászdát. Túllépnek a hagyományos, tradicionálisnak nevezhető ízeken, viszont megtartják az alapkombinációkat és ezeket variálják.

Link másolása

A Bosnyák tér közelében, egy volt hentesüzlet helyén nyitott meg az Ideáldesszert nevű hely, a francia cukrászat legújabb itthoni helytartója. A tulajdonosok, Gogolák Csaba és felesége, Kohlmann Eszter Franciaországban tanulták ki a szakmát és hosszú évekig dolgoztak ott is, Svájcban is, nemrég azonban úgy döntöttek: hazajönnek és Magyarországon próbálnak szerencsét.

Januárban, vízkereszt tájékán látogattunk el hozzájuk – az egyik első dolog, ami szembeötlött a tágas helységbe lépve, az egyik falra felírt süteményrecept volt, mégpedig nem másé, mint egy szezonális édességé: a királyok pitéjéé. Mint kiderült, alapvetően a Háromkirályokhoz kapcsolódik ez a desszert, tradicionálisan pedig egy porcelánfigurát is elrejtenek benne. Amikor összeül a társaság, felvágják a pitét, a szeleteket szétosztják, és akihez jut a porcelánfigura, azé lesz a korona, így ő lesz aznap a király vagy a királynő, magyarázza Csaba, akitől azt is megtudjuk, a falra írt recepteket időről időre cserélik, és egyáltalán nem bánják, ha valaki leírja őket vagy segítséget kér tőlük az otthoni elkészítéshez.

Csaba és Eszter alapvető célja, hogy túllépjenek a hagyományos, tradicionálisnak nevezhető ízeken, viszont ezzel együtt megtartsák az alapkombinációkat és ezeket variálják. Általánosan is igyekeznek az ízeket – vanília, málna, gyümölcsök – és nem a cukrosságot előtérbe hozni.

Csaba szerint

a francia cukrászat alapvető jellegzetessége főleg abban áll, hogy művelőik sokkal inkább mernek nyúlni az újdonságokhoz, sokkal inkább mernek előre lépni, újítani, modernizálni, de közben nem elfelejteni, hanem megújítani a tradicionális süteményeket.

„Ez a fő sajátossága, amiben különbözhet például a jóval konzervatívabb magyartól, habár az elmúlt néhány évben itthon is tapasztalható változás”, fejtegeti.

„Sok olyan úgynevezett újhullámos cukrászda van Budapesten is, ahol francia, franciás süteményeket próbálnak készíteni – ez néha abban nyilvánul meg, hogy akár 5-6 féle olyan ízt kevernek össze, amit soha nem láttunk, soha nem kóstoltunk azelőtt. Az új ízek, a francia sütemény azonban nem itt kezdődik, hanem az ízek előtérbe tolásával, a jó alapanyagok beszerzésével, az állománynövelők és különféle ízkoncentrátumok, aromák, ízfokozók, margarin elhagyásával.

Használjuk a gyümölcsöket, a vajat, a tejet, a tejszínt, egy kis cukrot, egy kis lisztet.”

Csaba annak idején érettségi után döntött úgy, hogy megpróbálja a cukrász-szakmát kitanulni. Két év után a szakma kiváló tanulójaként végzett a Gundelben, 2007-ben pedig kikerült egy francia testvériskolába – ez hozta össze őket Eszterrel is, aki két évvel utána érkezett, szintén a cserekapcsolatnak köszönhetően. Ez az iskola Lorraine megyében van, Nancytól nem messze egy városkában, elmondásuk szerint a mai napig sok magyar diák jár ki oda. Egy év alatt kellett megtanulniuk a francia nyelvet (ami egyébként nem alapkövetelmény a kiutazáskor) olyan szinten, hogy letehessék a szakmunkásvizsgát cukrászatból. A munkahelyen lehet leginkább beleszokni, mesélik, mivel ez egy elég kommunikatív szakma: folyamatosan kérdezni és egyeztetni kell. A vizsga után tovább lehet tanulni, szakosodni például cukorka-, csokoládé- vagy fagylaltkészítésre.

Csaba egy Strasbourg melletti háromcsillagos hotelben tett kitérő után visszatért abba a városkába, ahol az iskola is működik és elhelyezkedett egy cukrász mellett, aki ismert és elismert a régióban. Mint csokoládékészítő-tanuló kezdett el mellette dolgozni, később pedig ő lett a cukrászséf, 8-9 ember munkáját, köztük francia cukrásztanulókét koordinálva. Mindketten egybehangzóan azt mondják, magyarként, külföldiként, „idegenként” semmilyen megkülönböztetés nem érte őket, az egyetlen szempont mindig az volt, milyen kompetenciákkal rendelkeznek.

Eleinte nagyon hiányoztak nekik az otthoni ízek.

„Nehéz volt megszokni, hogy nagyon sűrűn ettünk salátát, halat, könnyű ételeket. Tíz év elteltével persze ez megváltozik, így most, ahogy hazaköltöztünk, oda volt honvágyunk.”

A francia nyelvet még mindig aktívan használják, egymás között sokszor beszélnek így, már csak a szakkifejezések miatt is.

A városkában ő 6, a felesége 4 évet töltött el. Ennyi idő után a szakmai és az anyagi előrelépést abban látták, hogy ha egy másik kultúra felé nyitnak, így Svájcba költöztek át, egy svájci francia cukrászfőnök invitálásának köszönhetően. Ott már nem volt közös a munkahelyük, de utólag úgy értékelik: két külön cukrászdában még jobban ráláttak a területre.

A négy év alatt összesen négy helyen dolgoztak, Genfhez közel. Ott laktak a tó partján.

Minden reggel a Mont Blanc-t és az Alpokat látni munkába menet nem egy rossz dolog, jegyzik meg mosolyogva.

Ennek ellenére nem érezték magukat otthonosan. „Más kultúra, más ország, nem voltak annyira befogadóak, mint a franciák. Olyan sok külföldi él azon a területen, hogy nem igazán foglalkoznak azzal, te ki vagy és honnan jöttél, hol van egyáltalán Magyarország. Elmész, dolgozol, viszontlátásra és hazamész, mindenki elvan a saját életével.” Szakmailag azonban sokat tanultak, főleg a munkaorganizáció és az üzletpolitika területéről. Ekkor már számolták a napokat, hogy mikor tudnak hazajönni Magyarországra és saját cukrászdát nyitni.

A pár végül 2017 szeptemberében költözött haza, és miután összeházasodtak, belevágtak a közös vállalkozásba. A helyet egy éven át keresték, és mivel közben Zuglóba költöztek, szempont volt, hogy közel legyen a lakásukhoz. Annak ellenére, hogy szerettek volna forgalmas helyen megnyitni, a belváros ki volt zárva már az elején a terveik közül, mondván azokban a negyedekben már rengetegen ismerik ezt az újfajta vonalat. Inkább olyat szerettek volna, ahol nem annyira elterjedt, viszont a környékbelieknek lehet rá fizetőképes keresletük és igényük. Nem akartak beállni a sorba. „Nem ismerek olyan cukrászt itthon, aki ennyi időt eltöltött volna külföldön és ilyen tapasztalatokkal, alapokkal nyitott volna cukrászdát. Mi azt készítjük, amit kint fogyasztanak az emberek, élő, kidolgozott receptek alapján”, magyarázza Csaba.

A helyiséget, ami korábban hentesüzlet volt, ők maguk alakították át, a nyitás előtti nyaruk lényegében erre ment rá. Tavaly augusztus 20-án nyitottak, és azóta egyszer sem fordult elő, hogy azért kellett volna küzdeniük, hogy jöjjenek be hozzájuk az emberek (sőt, novemberben fel is kellett venni egy cukrászlányt, hogy győzzék a munkát). Látványkonyha-rész is van benne: a csokimanufaktúra. Itt temperálják a csokit, készítik és díszítik a bonbonokat, macaronokat.

Nem titkolják, hogy magyar alapanyagokkal francia recepteket megvalósítani sokszor kihívás. Ugyanazokból dolgoznak, amikből minden más cukrászat, ugyanazoktól a beszállítóktól vásárolnak, extra vagy különleges dolgokat nem használnak fel, de törekednek a legjobb minőségre. Dolgozhatnának persze francia vajjal, alapanyagokkal is, de abban semmi „izgalom” nem lenne, mondják. „Könnyebb lenne, viszont az ára is más lenne.” Igaz, nem könnyű, ha például a macaronhoz használt tojásfehérje minősége egyik hétről a másikra megváltozik. „Van olyan fehérje-lé, amit egyszerűen nem is lehet habbá verni, mert egy folyós fehérjehab lesz tartás nélkül és önthetem ki. Ilyet még életemben nem láttam. Kint nem volt ennyire ingadozó az alapanyagok minősége, itthon azonban erre nagyon oda kell figyelni”, meséli Csaba.

Az eddigi tapasztalataik alapján úgy látják, az emberek átlagosan maximum 800 forintot hajlandók kiadni egy süteményért, afölött már luxuskategória egy szelet édesség.

Itthon nekem is, teszi hozzá Csaba. "Kivéve, ha olyan, amilyet még soha, sehol nem kóstoltam. Ezért cserébe viszont azt várom el, hogy a végén úgy is álljak fel az asztaltól, hogy ez tényleg nagyon jó volt."

Az Ideáldesszert kínálatának fele mindig cukor-, liszt- és tejmentes, nagy rájuk a kereslet. „Itthon nagyon sokan érzékenyek, a cukorbetegség ma már népbetegség. Kint ez nem volt jellemző, ott kevés hely van, ahol mentes ételeket, édességeket lehet vásárolni. Tény, hogy már egyfajta divattá is kinőtte magát.” Miután előzetesen megkóstolták a környékbeli cukormentes édességeket, azt vették észre, hogy annyira túltolják bennük az édesítőszereket, hogy szinte marja a torkukat. Inkább a minimális édesítőszerre esküsznek, rákontrázni pedig azzal próbálnak, hogy az ízeket emelik ki – legyen a csokoládé kicsit erősebb, legyen benne több a gyümölcs, sokkal kevesebb a piskóta.

„A teljesen cukormentes feketeerdő-szelet és a málnás süteményük nagy sikert aratott a nem érzékenyek körében is, senki nem mondta még, hogy édesítőszer-ízük lett volna”, büszkélkednek. Nagy kedvenc még a Rákóczi túrós és a képviselőfánk – habár egyik sem az, amit ezekről a süteményekről hagyományosan gondolunk (külalakra sem, de még csak nem is a tradicionális receptből készülnek), de ha az ember elfogyasztja, tényleg úgy érzi, hogy azt eszi.

Minden ünnep alkalmával készül valami szezonális édesség: szilveszterkor oroszkrém-malackák álltak a pultban, Valentin napra habcsók-szíveket terveznek, de csokiból, bonbonból is készülnek különlegességekkel.

Hasonló újdonságokat tartogat majd a nőnap, a húsvét, az anyák napja is, azután pedig jön a fagyiszezon (a Damniczky cukrászda fagylaltját lehet náluk kapni), úgyhogy a vitrin tartalma és a kirakat folyamatosan cserélődik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Macska-szentélyt találtunk Budapesten: a Cat Museum nemcsak interaktív múzeum, hanem cicasimogató is!
Ez nem egy átlagos múzeum, hanem sokkal több annál. Egy igazi macska-szentély, ahol az itt élő cicák társaságában mi is feltöltődhettünk.

Link másolása

Amikor először hallottam a Cat Museumról, nem tudtam, mire számítsak. Azt gondoltam, hogy egy átlagos múzeum lesz, talán néhány festménnyel és információs táblával a macskákról. De amit ott találtam, az minden várakozásomat felülmúlta.

Belépve az ajtón, azonnal körülölelt a macskák kedves jelenléte és a barátságos atmoszféra.

A hely egyedi hangulata már az első pillanatban érezhető volt: itt nem csak a macskák pihennek, hanem a látogatók is feltöltődhetnek.

Egy új, csodálatos világba csöppentem, ahol a cicák iránti szeretet és tisztelet minden szögletben megnyilvánult.

A Cat Museum tíz különleges macskának ad otthont, akikkel ottlétünk alatt barátkozhattunk, játszhattunk - persze csak ha ők is akarták! Hiszen a múzeumban mindenek előtt a cicák jólétét tartják szem előtt.

A hagyományos macskakávézókkal ellentétben ide kis turnusokban jöhetnek a vendégek, így a cicák kiegyensúlyozottak, jól érzik magukat és keresik az emberek társaságát.

Az itt élő különleges cicák fajtáját és nevét információs táblákról tudtuk meg, sőt jobban megismerve a cicákat több kategóriában is szavazhattunk a “Hónap cicájára” a kihelyezett lapokon. Nekem egyértelműen a bengáli nőstény, Maya lett a kedvencem, aki a jutalomfalat osztásnál engem választott, és az én kezemből ette a cica nasit.

Fotó: Draskovics Ádám

A barátságos cicák körülöttünk játszadoztak és pihentek akkor is, amikor bejártuk a kétszintes, galériázott múzeum tereit.

A falon lévő információs táblák számos érdekességet árultak el a macskák világáról.

Olvashattunk például az egyiptomi macskakultuszról, a japán szamuráj macskák legendájáról, és a dorombolás pozitív hatásairól is.

A kiállítási tárgyak között szerepel minden, ami macskákkal kapcsolatos. Megcsodálhattuk a Macska Mona Lisát, a Macskát gyöngy fülbevalóval, és a bekötött fülű Macska Van Gogh-ot is. Az átdolgozásokon túl macska témájú régi festmények és híres plakátok is díszítik a falakat, például a Le Chat Noir fekete macskát ábrázoló piros-sárga plakátja.

A vitrinekben láttunk Zsolnay, Herendi és Hollóházi cica porcelán szobrocskákat, cicás tányérokat, sőt még egy különleges cica alakú porcelán kortyolópoharat is. De még a szőnyegek, babzsákok és párnák is a cicákat idézték.

A múzeum különlegessége, hogy a cicák simogatásán kívül sok más interaktív élményben is részünk lehet.

Belekóstoltunk egy tabletes kvízbe, ami nem csak szórakoztató volt, de rengeteg érdekességet is megtudhattunk a macskákról, és kipróbáltunk egy macskás fakirakót is. A fotófalaknál vicces cicás kellékek és szelfi állvány segítségével képeket készíthettünk magunkról emlékbe. A személyes kedvencem az UV fénnyel megvilágított Vigyor Kandúr volt.

A múzeum felső szintjén kap helyet a workshopra kialakított rész. A Cat Museumban ugyanis élményfestéseket is tartanak - középpontban természetesen a macskákkal.

A Cat Museum nem csupán egy múzeum, hanem egy olyan hely, ahol a macskák és az emberek egyaránt otthon érezhetik magukat. Az egész látogatás alatt úgy éreztem magam, mintha egy barátom lakásában lennék.

Minden helyiségben kényelmes ülőhelyek, pihenősarkok vártak, ahol kikapcsolódhattunk, beszélgethettünk, kávézhattunk és persze cicázhattunk.

Sőt a felső szinten erdei hangaláfestés és csobogó mellett relaxáltunk a macskák társaságában.

Ha nem engedheted meg magadnak az állattartást, de szereted a cicák társaságát vagy szeretnéd mélyebben megismerni a világukat vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágysz a mindennapi rohanásban, akkor látogass el te is a Cat Museumba.

Fontos azonban, hogy előre foglalj időpontot, hiszen a cicák nyugalma érdekében maximálják a látogatók létszámát.

Illetve a múzeumot csak 8 éves kor feletti gyerekek látogathatják.

Az itt töltött idő olyan üdítően hatott ránk, hogy amikor kiléptünk a Cat Museumból, szinte úgy éreztük magunkat, mintha egy wellness központban frissültünk volna fel az elmúlt másfél órában. Mi biztosan visszatérünk még, hogy újra átéljük ezt a különleges élményt.

Írta: Orosz Emese

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Elképesztően látványos égitesteket csodálhattunk meg a Svábhegyi Csillagvizsgálóban
Nem mindennapi élményben volt részünk, amikor a közelmúltban Budapest legnagyobb távcsövével kémleltük a csillagokat. Mutatjuk mi vár rád, ha te is ellátogatnál hozzájuk!

Link másolása

Tudod miért csíkos a Jupiter? Ismered a Göncölszekér legendáját? Te is megnéznéd a tavaszi égbolt legfényesebb csillaghalmazának százezernyi csillagát?

A Svábhegyi Csillagvizsgáló izgalmas éjszakai csillagtúráján jártunk, ahol Budapest legnagyobb távcsövével kémleltük a csillagokat, és felfedeztük az ütköző galaxisok fantasztikus világát. Mutatjuk mi vár rád.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kastélyszerű, háromszintes, neoklasszicista főépületét már sokszor megcsodáltam a Konkoly-Thege Miklós útról, mikor a Normafához kirándultunk.

Ez alkalommal azonban feljuthattunk a kutatóépület tetőteraszára is csillagokat észlelni, és az ikonikus Budapest-kupola távcsövébe is belepillanthattunk.

Az Ütköző galaxisok világa nevű program este negyed 9-kor kezdődött, miután beesteledett és szabad szemmel is láthatóvá váltak a csillagok. A beengedést követően csillagászainkat követve átvágtunk a kutatóintézet sötétségbe borult parkján a főépülethez.

A program első állomása a kutatóintézet tetőterasza volt, ahol Vizi Róbert bemutató csillagásszal távcsöves megfigyelésen és csillagképtúrán vehettünk részt.

Itt egy lencséstávcső és egy binokulár segítségével megnézhettük a Jupiter sávjait, a Fiastyúk csillaghalmazt, a Nagy Orion-ködöt és a Göncölszekér kettős csillagát is, miközben Róberttől rengeteg érdekes dolgot hallottunk a megfigyelt égitestekről.

Először a Jupitert vettük szemügyre, illetve a bolygó mellett szinte egy vonalban sorakozó három nagy holdját is: a Ganymedest, az Iót és az Európát. Az éles szeműek kivehették a Jupiter vöröses és fehéres sávjait is. Megtudtuk, hogy a sávok színét a gázok áramlása adja, a Nagy vörös folt pedig a Naprendszerünk legnagyobb kozmikus vihara, aminek átmérője olyan nagy, hogy Földünk is beleférne.

Csillagászunk felhívta a figyelmet a Jupiter fölötti halvány foltra is, ami nem más volt, mint a Fiastyúk. Fantasztikus élmény volt, amikor a binokulárral keresve a sötét égbolton egyszercsak a szemem elé tárult a fényesen ragyogó csillaghalmaz.

Róbert elmesélte a hozzá tartozó izgalmas görög mondát is. A gyönyörű Hét nővér Orion szerelme elől menekülve kért az istenekről segítséget, akik felhelyezték őket az égboltra. Orion ide is utánuk ment csillagkép formájában, ezért az istenek a Hét nővér és Orion közé helyezték a Bika csillagképét, hogy az égen ő tartsa vissza a vadászt.

Lézer pointer segítségével megmutatták nekünk a Bika szemét is, az Aldebarant, amely egy vörös óriáscsillag. Azt is elmesélte vezetőnk, miszerint a csillagok kékes és vöröses színe a hőmérsékletükre utal, azonban éppen fordítva, mint ahogy azt a vízcsapoknál tapasztaljuk. A kékek az igazán forró, míg a vörösek a hűvösebb csillagok.

Elképesztő élmény volt belegondolni, hogy miközben az eget néztük, valójában a múltba tekintettünk vissza, hiszen mire a csillagok fénye ideér sok esetben többszáz év telik el. Ki gondolta volna, hogy a 440 fényévnyire lévő Fiastyúk fénye az 1600-as években indult el ide hozzánk.

Róbert megmutatta nekünk az Orion csillagképben található Betelgeuze nevű vörös óriását is, ami már annyira felfúvódott, hogy ha a Nap helyére tennénk, a Jupiterig érne. Már végstádiumában van, azaz bármelyik pillanatban felrobbanhat - a következő 100 ezer éven belül.

Távcsővel közelebbről megnézhettük a Nagy Orion-ködöt is. Nagyjából 1300 fényévre ez a hozzánk legközelebb eső csillagkeletkezési terület. Az átmérője tízszer akkora, mint a mi naprendszerünké.

Róbert sok érdekességet és legendát mesélt a csillagképekről. Az égboltra feltekintve navigálása alapján szabad szemmel is láthattuk a történetek főszereplőit, a Téli háromszöget, a Sarkcsillagot, az Ikrek, Cepheus, Perselus, Pegazus, Oroszlán, Szűz, Cassiopeia, Ökörhajcsár és a Nagy Medve csillagképet.

Elmesélte azt is, hogy honnan kapta a Nagy Medve a magyar nevét. A legenda szerint Göncöl (A Bence név régi megfelelője) egy jótékony táltos volt, aki az embereket gyógyította. Útján egyszer eltörött a szekere rúdja, ám hiába kérte az embereket, azok nem segítettek azt megjavítani. Mérgében ezért elhajította a szekeret, egészen az égboltig, és soha nem tért vissza az őt cserben hagyók közé.

Az észlelés során szemvizsgálatot is tartottunk, akárcsak az ókori görög és római katonák: csak az igazán éles szeműek szúrták ki, hogy a Nagy Göncöl rúdjának egyik csillaga valójában egy kettőscsillag. Én csak a távcsőbe pillantva tudtam kivenni a két egymás körül keringő csillagot.

A program másik helyszíne a Budapest-kupola ikonikus épülete volt, ahol Fockter Zoltán csillagásszal Budapest legnagyobb távcsövét is kipróbálhattuk.

A 60 centiméteres főtükrű tükrös távcső egyben az ország legnagyobb bemutató távcsöve is testvérével, ami a Bükki Csillagdában áll. Illetve egy 30 centiméteres objektívű lencsés távcsővel is fürkészhettük az eget, ami szintén rekorder Magyarország legnagyobb lencsés távcsöveként.

Igazán izgalmas, filmbeillő jelenet volt, amikor Zoltán beállította a távcsövet. Figyelmeztető jelzések kezdtek vijjogni, és lámpák villogtak a falon, a kupola pedig egyszer csak megmozdult fölöttünk, és elforgott, hogy a rajta lévő rés szabad kilátást biztosítson.

Elsőként az M51 Galaxist néztük meg, vagyis kinéztünk a saját galaxisunkból és tulajdonképpen a 25 millió fényévre lévő galaxisszomszédunkat pillantottuk meg.

Megnéztünk a Tejútrendszer M3 gömbhalmazát is, ami nem az egyik spirálkarban helyezkedik el, ahogy a Nap is, hanem a spirálkarok fölött. A távcsőbe nézve a gömbhalmaz úgy festett, mintha valaki porcukrot szórt volna egy pókhálóba.

Csillagászunktól közben megtudtuk, hogy a gömbhalmazok a Tejútrendszerünk legidősebb építőkockái. Nagyon sok és nagyon öreg csillagokból állnak. 11-12 milliárd évesek, koruk összevethető a galaxisunk korával.

Búcsúzásként ezekkel a távcsövekkel is megnézhettük a Göncölszekér kettős csillagát, a Mizart és az Alcort, amelyeket korábban a tetőről is megfigyeltük. Izgalmas volt megtapasztalni, hogy mennyire más a látvány egy binokulárban és egy ilyen nagy távcsőben.

Ha még nem jártál igazi csillagvizsgálóban, jó ha tudod, hogy az égitesteket nem olyan nagyban és élesen látjuk a távcsöveken keresztül, mint amilyen képeket mondjuk a Hubble űrtávcső készít. Nagyon fontos különbség ugyanis, hogy a Hubble az űrben működik, ahol nem torzít a légkör, másrészt a felvételei hosszú expozíciós idővel készülnek. Zoltán éppen ezért összehasonlításként laptopon a Hubble vonatkozó felvételeit is megmutatta. A távcsőben látott kép azonban az égbolt aktuális valóságát mutatja, nem egy képernyőfotó, ami egészen egyedi és felemelő érzés!

Ha téged is érdekel a csillagászat, vagy a Normafa környékén keresel szuper izgalmas programlehetőséget, akkor mindenképp érdemes átböngészned a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalát. Itt nem csak éjszakai csillagnéző programokra, hanem nappali Asztro-matinékra is ellátogathattok a gyerekekkel.

Emellett tavasztól őszig izgalmas új koncepcióval várnak a Csillagkapu eseményeken, ami valójában egy csillagászati fesztiválsorozat. Itt nem kell előre jegyet vásárolnod, a helyszíni jegyvásárlással korlátlan a bejutási lehetőség. Este 17:00 órától 23:00 óráig szabadon bejárhatod a területet és kipróbálhatod az összes interaktív csillagászati programelemeket. Van bolygószimatoló laboratórium, meteoritvizsgálat, spektrum bemutató és téridő trambulin is. Ezek a Csillagkapus rendezvények különböző témák köré épülnek, például a Gyereknap, de lesz Star Wars vagy Szentiván-éj tematika is. Ilyenkor a helyszínen frissen sütött pizzát, üdítőket, és sört is lehet kapni. Az első, gyereknapi Csillagkapu esemény a LEGO csoporttal együttműködve május 25-én lesz. További részletekért látogass el a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapjára! Nekünk fantasztikus élmény volt először távcsőbe pillantani, és körbenézni kicsit az Univerzumban. Biztosan visszamegyünk még más programra is! 

Írta: Orosz Emese

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
20 teraszos hely Budapesten, ahová érdemes betérni
Nyakunkba vettük a várost hogy megnézzük melyik most a "legjobb beülős hely Budapesten?" A listára így felkerült teraszos étterem, kerthelyiség, vagy csak úgy szimplán jó helyek Budapesten, amit kár lenne kihagynod idén!
Vass Adrienn - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Itt a tavasz és ahogy egyre több a zöld a városban, úgy mi is vágyunk kiülni egy kicsit a teraszra, vagy a kertbe. Szerencsére Budapest rengeteg mini oázissal rendelkezik, van ahol zene szól és szórakozásra hív a hangulat, de van jó pár olyan opció is, ahol csendesebb ücsörgésre, vagy kitűnő vacsorára is benevezhetünk.

Nehéz volt 20 kedvencre leszűkíteni ezt a listát, de törekedtünk rá, hogy többféle stílusú és hangulatú hely is szerepeljen benne.

Reméljük találtok rajtunk keresztül új kedvencet!

Kihagyhatatlan teraszos helyek Budapesten

1. A MADHOUSE terasza

A MADHOUSE Bistro & Bárban tavaly óta markánsabban elkülönül egymástól a laza, szórakozóhely funkció, és a Piszkor Norbert által vitt konyha. Ez a választóvonal a teraszon is megjelenik majd. Így akkor is érdemes lehet erre járni, ha csak iszogatni és szórakozni szeretnénk, meg akkor is, ha egy kellemes ebédre vagy vacsorára vágyunk.

1061, Anker köz 1-3.A MADHOUSE-nak is kihagyhatatlan a teraszos helyek közt

2. Ha egy kiülős helyet keresel mi lehetne jobb erre, mint a TETŐ?

A Mammut tetején idén a Mad Scientist sörfőzde legénysége veszi át a hatalmat. 15 sörcsappal, natúr borokkal, különleges spiritekkel, kraft sör inspirálta egyedi koktélokkal és Gólem streetfood-al várják a vendégeket a város felett.

1121, Lövőház utca 2.-4.A Tető egy kiváló kiülős hely

3. Két igazán jó teraszos hely Budapesten - Zsiráf és Zsiráf

Zsiráfból is kettő van a városban, és egyik sem kihagyható, úgyhogy itt kénytelenek vagyunk csalni egy picit, és mindegyikről szólni, hogy beférjenek a húszba.A Budapesti kiülős helyek közül a Zsiráf a legjobb

A pesti Zsiráf a mindig nyüzsgő Nyugati mellet található. Itt hajnalig bulizhatunk az éppen aktuális DJ ütemeire, és remek nápolyi pizzát is kapunk, ha a szórakozás közben megéheznénk.

Pest: 1062, Teréz krt. 53.

A budai egység pedig a csodaszép Széllkapu park tetején helyezkedik el, és valamivel chillesebb hangulatú.

Buda: 1024, Kis Rókus u. 2-4.

4. Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

A Holnemvolt Parkba nem csak az állatokért érdemes betérni, hanem az elsőosztályú kürtőskalácsért is. A klasszikusok mellett különböző újragondolt desszertek is készülnek itt kürtőskalácsból, de kávét vagy fagyit is lehet kapni. És dupla terasszal is büszkélkedhetnek, így azok is le tudnak ülni náluk, akik a Parkba nem váltottak belépőt, csak a körúton ejtőznének.

1146, Állatkerti krt.14-16Számtalan kiváló teraszos étterem van Budapesten

5. Két igazán menő kiülős hely Budapesten - Fröccsterasz + Gin Corner Bar

Szót kell ejteni a Deák tér környékéről is, hiszen az Akvárium körüli füves rész még mindig populáris találkozóhely. A Fröccsteraszos komplexumon belül van egy klassz gines tematikájú hely, ami könnyen elrabolja az ember szívét. Több mint 100 féle ginnel, különleges párlatokkal és válogatott borokkal várnak.a Gin Corner egy igazán jó beulos hely

1051, Erzsébet tér 11-13.A kiülős helyek Budapesten általában teltházasak

6. Kabin

A Népsziget rejtett kincse legalább olyan menő mint a Római. És talán egy picit kevesebbet hallani róla, úgyhogy mi most ezt az oldalt ajánljuk, és egy jó hideg sört vagy fröccsöt.

1044, NépszigetA Kabin a jó helyek közé tartozik Budapesten

7. A Zazie egy kihagyhatatlan beülős hely Budapesten

A Zazie egy fiatal, szexi, pimasz hely, a MOL Campus földszintjén. Tavasztól késő őszig a Kopaszi-öbölre néző terasza is nyitva van, amely a nagyvárosi forgatagból kiszakítva a nyugalom szigetét kínálja.

1117, Dombóvári út 28.A Zazie is a teraszos helyek közé tartozik

8. Egy ikonikus Budapesti hely a Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál az élő történelem. 1887 óta rengeteg híres magyar tért be hozzájuk, és a manapság is aktív társasági élet zajlik a falai között. Na meg a csodaszép teraszán! Egy kávéra is érdemes beugrani, de az egész napos reggelijük is erősen ajánlott program.

1053, Károlyi Mihály u. 9.Az ikonikus Centrál Grand Cafe & Bar egy kiváló teraszos etterem

Teraszos éttermek Budapesten

9. A minőségi teraszos éttermek közé tartozik a Spago by Wolfgang Puck Budapest

A Spago igazi luxus kategóriás hely, és ez a végtelenül elegáns teraszán is maximálisan érvényesül. Ha egy feledhetetlen gasztroélményre vágyunk, érdemes számításba venni őket.

1056, Váci u. 36.Egy minőségi teraszos étterem a Spago by Wolfgang Puck Budapest

10. A legújabb teraszos étterem most a Port de Budapest

Lenyűgöző panoráma, hatalmas koktélválaszték, ínycsiklandó ételek. Daytime DJ szettek és festői naplementék, karnyújtásnyira a Dunától. Ezt kínálja a város egyik legújabb terasza a Belgrád rakparton.

1056, Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rakpart 23.A legújabb teraszos étterem a Port de Budapest

11. Egy hagyományos beülős hely Budapesten - Gléda Vendéglő

Egy klasszikus, budai vendéglő teraszán ücsörögnél egy pohár borral? Ennél egy tartalmas, magyaros vacsorát, modern tálalásban? Akkor a Gléda lesz a helyed!

1037, Mikoviny utca 2-4.A legjobb teraszos helyek Budapesten a budai oldalon találhatók

12. UMO Restaurant

Az UMO egy Michelin-ajánlással rendelkező étterem a budai Vár tövében, ahol a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero legfrissebb menüjét kóstolhatjuk meg. A koncepció középpontjában a grill és a füst áll, így mindenképpen érdemes vacsora mellett élvezni a kert hangulatát.

Ponty utca 1-3.Egy kiváló teraszos étterem idén nyáron az UMO

13. Egy kiváló teraszos étterem: Yellow Bistro & Bar

A Danubius Hotel Helia aljában, a Duna parton van egy remek bisztró, ahol akkor is ejtőzhetünk, ha nem szállunk meg a hotelben. Klasszikus magyar fogások, street foodos ételek és szomjoltók, igazán zöld környezetben, alkalmanként DJ mellett.

1133, Kárpát utca 62-64.Egy terasz étterem Budapesten, garantált a jó hangulat

14. MOST Kortárs Bisztró

A MOSTban a minőségi konyha mellett különböző közösségépítő vásárok és kiállítások is vannak. Az óriási terasz pedig még tökéletesebb találkahellyé teszi őket jó időben. Az indiai ételeiket ki ne hagyd!

1066, Zichy Jenő utca 17.A kiülős helyek közül kiemelkedik a MOST kortárs bisztró

15. Egy igazi terasz étterem Budapesten - KERT Bisztró

Zugló zöld oázisa , ahova elég egyszer betérni, és mindig visszavágysz majd.

1146, Thököly út 57/bA Kert bisztró terasza Budapesten igazán felejthetetlen

Valódi kerthelyiségek Budapesten

16. Kertem

A Kertem az egyik legbarátságosabb szabadtéri szórakozóhely. Szeretettel várják a gyerekeket, a bicikliseket és a kutyusosokat is. És a balkán burgerük utánozhatatlan.

1101, Könyves Kálmán krt. 25.Valódi kerthelyiségek közé tartozik a Kertem

17. A Budapesti helyek közül kiemelkedik a Miamor Rómaim

A Miamor Rómaim, a Római-part első ételudvara. Számtalan élménnyel, változatos ételekkel és italokkal várják a vendégeket. Szabadidős sportolási lehetőségekben és gyerekprogramokban pedig kifejezetten erősek.

1031, Római part 47.A Miamor Rómaim a Római-part egy kiváló kerthelyisége

18. Egy legendás kerthelyiség: a Kobuci

A Kobuci az egyik legkedvesebb, leghangulatosabb koncerthelyszín a városban, de amikor nincs koncert, akkor is érdemes ide betérni egy italra, vagy a hely nevével megegyező kolbászos bucira.

1033, Fő tér 1.A Budapesti helyek közül a Kobuci kiemelkedő

19. Dürer Kert

A Dürer költözése anno nagy port kavart, de szépen megtalálták a helyüket a budai oldalon, a Duna mellett. Aki underground szórakozásra vágyik, az mindenképpen keresse őket.

1117, Öböl utca 1.a Dürer kert a legfelkapottabb étterem terasz

20. A Gundel kerthelyisége Budapesten

A Gundel Kert megidézi a századelős Budapest társasági életének legendás hangulatát, ami világhírű magyaros ízekkel és pompás italokkal egészül ki.

Ha egy nagy múltú helyen szeretnél egy kitűnő vacsorát fogyasztani, akkor ez lesz a te helyed!

1146, Gundel Károly út 4.A Gundel kert mára már legendás a kiülős helyek közt

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Macska-szentélyt találtunk Budapesten: a Cat Museum nemcsak interaktív múzeum, hanem cicasimogató is!
Ez nem egy átlagos múzeum, hanem sokkal több annál. Egy igazi macska-szentély, ahol az itt élő cicák társaságában mi is feltöltődhettünk.

Link másolása

Amikor először hallottam a Cat Museumról, nem tudtam, mire számítsak. Azt gondoltam, hogy egy átlagos múzeum lesz, talán néhány festménnyel és információs táblával a macskákról. De amit ott találtam, az minden várakozásomat felülmúlta.

Belépve az ajtón, azonnal körülölelt a macskák kedves jelenléte és a barátságos atmoszféra.

A hely egyedi hangulata már az első pillanatban érezhető volt: itt nem csak a macskák pihennek, hanem a látogatók is feltöltődhetnek.

Egy új, csodálatos világba csöppentem, ahol a cicák iránti szeretet és tisztelet minden szögletben megnyilvánult.

A Cat Museum tíz különleges macskának ad otthont, akikkel ottlétünk alatt barátkozhattunk, játszhattunk - persze csak ha ők is akarták! Hiszen a múzeumban mindenek előtt a cicák jólétét tartják szem előtt.

A hagyományos macskakávézókkal ellentétben ide kis turnusokban jöhetnek a vendégek, így a cicák kiegyensúlyozottak, jól érzik magukat és keresik az emberek társaságát.

Az itt élő különleges cicák fajtáját és nevét információs táblákról tudtuk meg, sőt jobban megismerve a cicákat több kategóriában is szavazhattunk a “Hónap cicájára” a kihelyezett lapokon. Nekem egyértelműen a bengáli nőstény, Maya lett a kedvencem, aki a jutalomfalat osztásnál engem választott, és az én kezemből ette a cica nasit.

Fotó: Draskovics Ádám

A barátságos cicák körülöttünk játszadoztak és pihentek akkor is, amikor bejártuk a kétszintes, galériázott múzeum tereit.

A falon lévő információs táblák számos érdekességet árultak el a macskák világáról.

Olvashattunk például az egyiptomi macskakultuszról, a japán szamuráj macskák legendájáról, és a dorombolás pozitív hatásairól is.

A kiállítási tárgyak között szerepel minden, ami macskákkal kapcsolatos. Megcsodálhattuk a Macska Mona Lisát, a Macskát gyöngy fülbevalóval, és a bekötött fülű Macska Van Gogh-ot is. Az átdolgozásokon túl macska témájú régi festmények és híres plakátok is díszítik a falakat, például a Le Chat Noir fekete macskát ábrázoló piros-sárga plakátja.

A vitrinekben láttunk Zsolnay, Herendi és Hollóházi cica porcelán szobrocskákat, cicás tányérokat, sőt még egy különleges cica alakú porcelán kortyolópoharat is. De még a szőnyegek, babzsákok és párnák is a cicákat idézték.

A múzeum különlegessége, hogy a cicák simogatásán kívül sok más interaktív élményben is részünk lehet.

Belekóstoltunk egy tabletes kvízbe, ami nem csak szórakoztató volt, de rengeteg érdekességet is megtudhattunk a macskákról, és kipróbáltunk egy macskás fakirakót is. A fotófalaknál vicces cicás kellékek és szelfi állvány segítségével képeket készíthettünk magunkról emlékbe. A személyes kedvencem az UV fénnyel megvilágított Vigyor Kandúr volt.

A múzeum felső szintjén kap helyet a workshopra kialakított rész. A Cat Museumban ugyanis élményfestéseket is tartanak - középpontban természetesen a macskákkal.

A Cat Museum nem csupán egy múzeum, hanem egy olyan hely, ahol a macskák és az emberek egyaránt otthon érezhetik magukat. Az egész látogatás alatt úgy éreztem magam, mintha egy barátom lakásában lennék.

Minden helyiségben kényelmes ülőhelyek, pihenősarkok vártak, ahol kikapcsolódhattunk, beszélgethettünk, kávézhattunk és persze cicázhattunk.

Sőt a felső szinten erdei hangaláfestés és csobogó mellett relaxáltunk a macskák társaságában.

Ha nem engedheted meg magadnak az állattartást, de szereted a cicák társaságát vagy szeretnéd mélyebben megismerni a világukat vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágysz a mindennapi rohanásban, akkor látogass el te is a Cat Museumba.

Fontos azonban, hogy előre foglalj időpontot, hiszen a cicák nyugalma érdekében maximálják a látogatók létszámát.

Illetve a múzeumot csak 8 éves kor feletti gyerekek látogathatják.

Az itt töltött idő olyan üdítően hatott ránk, hogy amikor kiléptünk a Cat Museumból, szinte úgy éreztük magunkat, mintha egy wellness központban frissültünk volna fel az elmúlt másfél órában. Mi biztosan visszatérünk még, hogy újra átéljük ezt a különleges élményt.

Írta: Orosz Emese

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk