hirdetés

BUDAPEST

Autóalkatrészekből készült lenyűgöző szobrokat láthatsz Budapesten

Az Amazing Metal Art Gallery ikonikus filmek és rajzfilmek figuráit mutatja be.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. január 19.

hirdetés

Ötévesen lettem Star Wars-rajongó, tinikoromban pedig először a Terminátor nyűgözött le, azután az Alien szörnyetege, végül a Predator. Közben a külföldi tévécsatornákon jöttek szembe egymás után a Transformers játékok reklámjai, és a rajzfilmek előzetesei.

Elképesztően hamar rá lehet ám csúszni a science fictionre, a sci-fi-horrorra, meg a fantasy-művekre.

Így amikor az ember felnőttként azt látja Budapesten egy belvárosi bár bejáratánál, hogy egy randizó pár kis Alien-figura mellett üldögél, egy másik pár pedig hatalmas, fémből készült Predatorral szelfizik, már meg sem lepődik. Inkább bemegy és körülnéz.

Az Amazing Metal Art Gallery, ahol a kirakatban a kis Alient, a bejáratnál pedig a Predatort láthatod, elsősorban a sci-fi-rajongóknak, másodsorban a szobormániásoknak szól, de azok sem fognak csalódni, akiknek bejön a steampunk vagy akik szeretik H. R. Giger munkáit. Az egyedi szobrokból álló kiállítás tavaly év végén nyílt.

hirdetés

Mi volt a koncepció, ami miatt létrejött?

„Mindannyian szeretjük a különleges élményszolgáltatásokat, azt, ha valami meglepővel tudunk a közönség elé állni”

- mondja Koltai Balázs, az Amazing Metal Art Gallery egyik alapítója.

„Ehhez már szereztünk is elegendő tapasztalatot szabadulószobákkal, a Pániq Szobával, vagy a Szelfi Múzeummal, nemrég pedig a baltadobáló helyet nyitottuk meg.

Az új őrületünk pedig az Amazing Metal Art Gallery, amihez hasonlót Kelet-Ázsiában, például Thaiföldön láttunk.

Ott rendkívül népszerűek a fémhulladékból vagy fémalkatrészekből összeállított szobrok, több művész is készít ilyesmiket, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ez itt, Európában, Budapesten is érdekelni fogja az embereket.”

Koltai Balázs elmondta, hogy annyira megtetszett nekik az ötlet, hogy rögtön elkezdtek kutatni azok után, akik autóalkatrészekből tudnak szobrokat alkotni. Az üzlettársakkal azt is hamar kitalálták, hogy ikonikus filmek szereplőinek a mását készíttetik el.

Így születtek nagy méretű figurák és az előtérben, a polcon látható több tucatnyi kisebb szobor.

Miért pont fémhulladékból és autóalkatrészből készültek a művek?

A csapat tagjai számára fontos a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás.

Elég sok rossz állapotú autó köt ki a Távol-Keleten, és mivel Koltai Balázs szerint pazarlás ezeket egy az egyben kidobni, úgy gondolták, nem újonnan gyártatják le a szobrokhoz az alkotóelemeket, hanem kidobásra ítélt kocsik alkatrészeit használják fel.

Egy-egy szobor hetekig készül, igen aprólékos munkával. A művészek még olyan részletekre is figyeltek, hogy amikor az Alien zárt állkapcsát valaki megütögeti, a belső szájszerkezete rezeg.

A több száz kilós művek közül a motor impozáns méretei miatt először nem fért be, ezért ketté kellett fűrészelni a szállításkor, majd újra összerakni. Különlegessége az, hogy nem fekete ruhában vagy, és ráülsz, „beindul” – igaz, csak a hangját hallhatod, de az is élethű.

A karakterek kiválasztásakor részben a népszerűség volt a szempont, részben pedig a saját kedvencek, Balázs például szereti az Alient. A Transformers egyik főhőse, Megatron, illetve Bumblebee (az Űrdongó) amúgy is autóalkatrészekből áll. A Terminátor ötlete pedig szinte nyilvánvaló volt.

„Kimondott, szűk célközönségünk nincsen” – magyarázza Koltai Balázs.

„Egyszerűen csak azoknak szánjuk, akik szeretik a meghökkentő dolgokat és az újdonságokat. Azoknak, akik szeretik a filmeket. A legidősebb látogatónk eddig egyébként egy 70 éves nagymama volt, aki az unokáját hozta le ide.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Március 16-tól részlegesen nyithatnak a budapesti gyógyfürdők

A fürdőkben folyamatosan fertőtleníteni fognak, hogy csökkentsék annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Több mint 200 dolgozóját oltatta be február 19-én a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben újra megnyithassák a gyógyászati egységeket. Ezt azért tehették meg, mert a cég valamennyi dolgozója – így például a kasszás és a ruhatáros is – egészségügyi dolgozónak számít, írja a Telex.

"Az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) hivatalos válasza megerősítette Társaságunk álláspontját, miszerint a Társaságunk kezelésében lévő gyógyfürdők egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkeznek, s tevékenységük egészségügyi tevékenységnek minősül és valamennyi, a Társasággal munkaviszonyban álló dolgozó egészségügyben dolgozónak tekintendő” – mondta a Telexnek Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója.

A hozzájuk tartozó fürdőkben folyamatosan fertőtleníteni fognak, hogy csökkentsék annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg. Várhatóan követik majd az osztrák példát, ott ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik.

A tervek szerint március 16-tól nyitják majd meg a fürdőkben a gyógyászati egységeket, hogy "a rendeletben engedélyezett kezeléseket" újra igénybe lehessen venni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

A kormány akarja elosztani a Budapestnek járó EU-s támogatások 80 százalékát

A 444.hu által megkérdezett szakértők szerint a fővárosnak mindössze 5 milliárd forintnyi pénzre lehet hatása a következő hét évre összesen.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2021. február 09.

hirdetés

A januárban kezdődött hétéves EU-s költségvetési ciklusban nagyjából 11 ezer milliárd forint támogatás jár Magyarországnak. A 444.hu megszerezte a napirenden lévő kormányzati tervet, és eszerint a 11000 milliárdból csak körülbelül 5 milliárd elosztásába szólhat majd bele Budapest vezetése – a Fővárosi és a kerületi önkormányzatok együtt.

Ebben a 11 ezer milliárdban nincs benne a járvány hatásait ellensúlyozó, EU-s mentőcsomagból járó, további 6000-7400 milliárd forint körüli összeg. Ebből viszont nem kötelező a fővárosra is költeni. Ugyanakkor a 11 ezer milliárdos költségvetési keretből érkező pénz egy része viszont olyan alapból származik, amiből muszáj valamilyen módon a fővárosra is költeni - írja a lap.

Budapestnek egyébként eleve kevesebb jár az ország többi részénél, ugyanis a pénz legnagyobb részét a szegényebb régiók kaphatják. Az EU-támogatásoknak van viszont egy olyan programja, amelyből a gazdagabb nagyvárosok fejlesztésére kell fordítani. Ennek alapja az úgynevezett ERFA, vagyis az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

A teljes uniós keret elköltésének terveit a Miniszterelnökségen készítik. A településfejlesztési terveket pedig nemrég küldték ki az összes megyei önkormányzatnak, a 444.hu-hoz ennek egy példánya jutott el. Ebben a tervezetben szerepel az is, hogy

„a budapesti ERFA forrás 80 százaléka kiemelt projektek formájában” valósuljon meg.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Így néz ki a jégbe-hóba fagyott Normafa – megnéztük, miért zárták le a területet

Munkatársunk képein szinte hallani lehet a téli csendet - de a fotókon is átjön, miért is nem szabad most tömegével felmenni a csodásan fehér kirándulóhelyhez.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. február 11.

hirdetés

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy veszélyhelyzet miatt lezárta a Normafa környékét a XII. kerületi önkormányzat. A népszerű hegyvidéki kirándulóhelyet egybefüggő hóréteg, sok helyen pedig vastag jégpáncél borítja. Ennél is veszélyesebb azonban a fákon kialakult jégréteg, ami alatt már több ág leszakadt, életveszélyessé téve így a kirándulást a környéken.

A Szeretlek Magyarország fotósának sikerült bejutni a Normafa környéki területekre, ahol számos fotót készített az elmúlt napok mínuszainak következményeiről.

A képek nagyon hatásosan visszaadják a terület jelenleg érintetlen szépségét, a képeket látva azonban azt is megértjük, az önkormányzat miért döntött a terület lezárása mellett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Óriási terepasztal lesz a felújított Kelenföldi indóház épületében

A Közlekedési Múzeum tervei alapján az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy vasúti kiállítást kiegészítő több száz négyzetméteres terepasztal lesz.
Fotók, látványterv: Közlekedési Múzeum / Építész Stúdió - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

A Közlekedési Múzeum kapta meg a lehetőséget, hogy megmentse az enyészettől, és új, az épület múltjához méltó funkcióval újítsa meg a műemléki védettség alatt álló Kelenföldi indóház épületét - írja Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

"A Kormány tegnap este megjelent rendelete kiemelt beruházássá minősítette a Kelenföld indóház megmentését a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek nyomán, és rendelkezett az építési engedélyezés menetéről, valamint a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról.

Az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy vasúti kiállítást kiegészítő terepasztal lesz, így a vasútbarátok és a kisgyermekes családok számára különlegesen izgalmas helyszín jön létre az autentikus vasúti épületben. Az épület így megmenekül a pusztulástól, és színvonalas műemléki helyreállítása is megtörténik" - írja a BFK igazgatója, aki egyben a Közlekedési Múzeum vezetője is.

"A Kelenföld indóház legfőbb attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz egy vasúttörténeti kiállítás részeként. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd.

Az épület környezetében a villamosvégállomás menti bódék lebontásával vasúti tematikájú játszókert létesül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket tarthatunk majd, az épület pedig kiegészül egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé, valamint terveink szerint egy bisztró is helyet kap az épületben. Az épület előtt, szabadtéren az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

hirdetés
Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV pénztár kiköltözött belőle, és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják"

- áll a posztban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: