News here
hirdetés

BUDAPEST

5 budapesti kirándulóhely, ahol nincs nagy tömeg

Mutatjuk, hol sétálhattok biztonságos távolságtartással.

Link másolása

hirdetés

Májusban egy kicsit lazulni fog a szigor, mivel a különféle modellek szerint nálunk lecsengőben lesz a járvány.

Jön a jó idő, óvatosan kimerészkedhettek és egyre többet lehettek szabad levegőn, nemsokára várható, hogy enyhítenek a kijárási korlátozásokon. Ám a megfelelő távolságtartásra továbbrais, még egy jó ideig figyelnetek kell.

Hol találtok Budapesten olyan helyeket, amelyeket rendszerint elkerül a nagy tömeg, és ahol biztonságosan sétálhattok majd? Ehhez adok pár tippet. Mindegyik helyet ismerem, végigjártam már.

1. A pálos kolostor romjai a Budakeszi úton

Az egykori Budaszentlőrincen az Árpád-korban kápolna épült, 1301 körül pedig a pálos szerzetesrend kolostora, itáliai építőmesterekkel, a kápolna melletti területen.

hirdetés

Nagy Lajos itáliai hadjárata után, fogadalmát teljesítve 1381-ben a kolostorba hozatták Remete Szent Pál földi maradványait, ezután búcsújáró hely lett. A pálosok külön kápolnát építettek a szent tiszteletére, és az ország minden részéről jöttek ide zarándokok. Nagy Lajos adományaiból az épületegyüttes tovább bővült, a XVI. században pedig átépítették.

A virágzásnak az oszmán birodalom terjeszkedése vetett véget: a szerzetesek a Felvidékre menekültek, budaszentlőrinci pálos kolostort a törökök feldúlták, felgyújtották. Az épületeket a törökök kiűzése után sem használták, és még a XVIII. században is álltak a falai. Majd a falak köveit lassan széthordták a környékbeli építkezésekhez, a Városkút forrásházába is beépítettek belőle.

Ásatást először Henszlmann Imre végzett a budaszentlőrinci kolostornál, 1847-ben. Az 1930-as években Garády Sándor, végül 1961 és 1985 között Zolnay László vezetett feltárást, 1985-től Bencze Zoltán.

Ha meg akarod nézni a kolostor maradványait, akkor menj el busszal vagy autóval a 22-es busz vonalán a Budakeszi úton a Szépjuhászné megállóig – ott van egy parkolóhely, mivel ez a Gyermekvasút egyik megállója is. A 22-es busz megállójától vagy a kavicsos parkolótól sétálj egy kicsit lefelé, mintha indulnál vissza a Széll Kálmán tér felé, és ott ahol barna kerítést látsz (a Jánoshegyi utca torkolatával szemközti oldalon), menj be a fák közé és kövesd tovább a barna kerítést, amíg meglátod rajta a kaput. Ott menj tovább, még mindig a fák között, aztán egyszer csak egy kis lugast látsz, mögötte pedig a romokat.

A vörös márvány oltárt 2001-ben állították fel az egykori templom főhajójába. A romok felszentelt templomnak számítanak.

2. Duna-part Budakalász és a Római part között

A Római part az egyik legnépszerűbb természetközeli sétálóhely Budapesten, tavasztól őszig nagy itt a forgalom, talán csak a leghidegebb téli napokon kihalt. Éppen ezért javasoljuk, hogy ha a megfelelő távolságtartással szeretnél egy kicsit kirándulni, akkor válaszd inkább a Római part Békásmegyertől Budakalászig tartó szakaszát.

Egy bringával és gyalog is bejárható út vezet a Lupa-szigettel szemközti Duna-partra. Útközben a Megyeri híd alatt is átmehetsz.

3. Népliget

A mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területet a XIX. század közepén rendezték. Az 1850-es években kezdték fákkal beültetni, először csak azért, hogy a homokot megkössék. A kiegyezés után fogtak parkosításba. Az első terveket Petz Ármin, az Orczy kert főkertésze készítette, de a megvalósításnak anyagi akadályai voltak. Az 1870-es években folytatódott a faültetés, az 1890-es években dendrológiai gyűjteményt hoztak létre, és sétányokat alakítottak ki.

A 20. század elején a Népligetben kis mulatónegyed működött itt, a Mutatványos tér, kocsmákkal, mozival, céllövöldével, körhintával és hullámvasúttal. Az ostrom itt is nagy pusztítást végzett, de a háború után megpróbálták rendbe hozni a területet.

1973-ban alakították a Centenáriumi Parkot Buda, Óbuda és Pest egyesítésének 100. évfordulójára. Magyarország minden megyéje egy-egy rá jellemző alkotást helyezett el a Népligetben. Volt itt csobogó, szökőkút, rózsalugas, kőlapos járda, az eseményre pedig tábla emlékeztet. Aztán mivel a karbantartásról egy idő már senki sem gondoskodott, a legtöbb építmény mára tönkrement.

Ami miatt érdemes itt sétálnotok vagy ide kerékpároznotok, az a hangulat. Szerintem májusban a legszebb, amikor az egész liget harsogó zöld színű. Itt soha nincsen akkora tömeg, mint a Margitszigeten vagy a Városligetben. A másik, ami miatt imádom, az a Sétáló Naprendszer, többször is végigjártam, oda-vissza.

4. A Szilas-patak partja Káposztásmegyeren

A Szilas-park elég nagy területű ahhoz, hogy ne alakuljon ki tolongás, ráadásul kutyasétáltatásra alkalmas helyet is találsz. Ezen húzódik át a Szilas-patak, ami több budapesti kerületet is összeköt, míg itt, Káposztásmegyernél eléri a Dunát.

Tavaly szeptemberben csináltam néhány fotót a patak partján, hogy egyszer megmutassam nektek ennek a sajnos alulértékelt helynek a szépségét és varázsát.

5. Népsziget

A Népsziget egy másik dimenzió, egy külön világ Budapesten belül, amit a XX. századból felejtettek itt. Végső menedék, ha elborult helyre vágysz, ami azért nincsen túlságosan távol a civilizációtól, és nem is túlságosan elhagyatott.

Azt javaslom, Újpest Városkapu megállónál, az újpesti vasúti hídon menj be. Már a vasúti hídnál külön látványosság fogad: balra a kajakosok, jobbra az Újpesti Hajójavító – utóbbinál kicsit szemlélődünk a hídról. Utána a Duna-parton sétálj egy kicsit, ott, ahol a Kabin és a Wasser működik nyaranta.

Ha a Népsziget „főutcáján”, az aszfaltozott úton sétálsz tovább, láthatod az egykori hajógyári épületet (most „szellemváros”), és a hajdan népes, mára elhagyottá vált, illetve a még most is működő üdülőket. A sziget végén a Gyöngyösi utcai metrómegállótól, a Duna Pláza mögött sétálhatsz ki a Népszigetről a hetvenes években épült impozáns gyaloghídon át.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés
Egy újabb miniszobor gyöngyszemre lelhetünk az Allee közelében
Az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellé helyeztek ki.

Link másolása

hirdetés

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, amit az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata melé helyeztek ki.

Munkái alapvetően absztraktak és a graffitik formavilágára reflektálnak, ezek az apró szobrocskák viszont elhelyezésükben jelenítenek meg hasonlót.

A miniszobor állítás Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend és megtalálta a maga kulturális közegét. A szobrászművész a kihelyezést követően megemlítette, hogy nagyon izgalmasnak találja a miniszobrokban rejlő lehetőségeket, mert minden esetben kíváló alkalom nyílik egy játékosabb, a figuralitás felé is kitekintő alkotás létrehozására.

Az itt-ott megbújó kis geg-szerű formák vagy szerethető alakok, emberek számára kedves tárgyakat, üzeneteket jelenítenek meg.

A miniszobor jó alternatívája az életnagyságú szobrok állításának. Méretüknél fogva nem szólnak bele a köztér arculatába, de alkotójuk elmondása szerint pont a méret, ami hitelessé teszi ezeket a szobrokat, melyek célja az, hogy az emberek arcára mosolyt csaljanak, egy-egy kellemes pillanatot szerezve a mindennapi rohanásban.

hirdetés
Az Allee részéről azért esett a választás egy kiskutyát ábrázoló miniszoborra, mivel 2015-ben a bevásárlóközpontok között elsőként vált kutyabarát hellyé, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják vásárláskor a gazdájuk társaságában.

A szolgáltatás bevezetésével az Allee szakmai elismerést is szerzett. Legutóbb tavaly, a bevásárlóközpont kategóriában nyerte el „Az év kutyabarát helye” címet a kutyabarat.hu által szervezett közönségszavazáson.

A június 19-éig tartó Allee Kutya Fesztivál ideje alatt a látogatóknak lehetőségük volt támogatni a kutyák szakmai fejlődését. A Művészi kutyaportré kiállítás területén található gyűjtőládába helyezett adományokkal, illetve a vörös szőnyeges eseményen kapható tombolaszelvény megvásárlásával.

A látogatók nagylelkű hozzájárulásával, több mint 500.000 Ft összeg gyűlt össze a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület javára, akik a teljes adományt az idősebb segítőkutyáik egészségügyi ellátására, orvosi költségeik fedezésére, kivizsgálásokra, gyógyszerekre, gyógytápokra fordítják.

A bevásárlóközpont a „kutyabarát hely” üzenetet igyekszik minél több tartalommal megtölteni. Azon kívül hogy a vásárlók beléphetnek a kutyájukkal együtt a közösségi terekbe, illetve az állatbarát matricával megjelölt üzletekbe, az épület két bejárata előtt friss vizet biztosító kutyaitatók is rendelkezésre állnak, valamint az Info Pontban ingyenesen vehetők igénybe a speciális állatszállító járművek.

A hosszú távú célkütézésük pedig az, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az állatvédelem fontosságára, segítséget nyújtsanak a kutyás szervezeteknek és ezzel hatékonyan hozzájáruljanak a hazai kutyás társadalom és kultúra fejlődéséhez.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST
Egy komplett kiserdő lesz a Blaha Lujza téren a felújítás után a főtájépítész szerint
A tér burkolata teljes mértékben vízáteresztő, így a fák hasznosítani tudják a csapadékvizet.

Link másolása

hirdetés

A Blaha Lujza tér felújítása tavaly júliusban kezdődött. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) akkor azt írta, hogy a munkálatok után

1000 négyzetméter zöldfelületet alakítanak ki, új, nyilvános WC nyílik az utcaszinten, új zebrákat létesítenek, megújul a közvilágítási rendszer, és új utcabútorok is kerülnek a térre.

Márciusban a BKK azt közölte, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak, mostanra pedig már az is látható, hogy fog kinézni a tér a felújítás után.

Kedden Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze egy Facebook-bejegyzésben írt arról, hogyan alakították ki a beígért zöldfelületeket, amely

megfogalmazása szerint „egy komplett kiserdő, egy Blaha Liget” lesz.

„A fásítás zónájában összefüggő szerkezeti talajt kapott 80 centiméter vastagságban a tér, ezzel létrehozzuk Budapest legnagyobb stockholm módszerrel előkészített ültetőközegét” – írta Bardóczi. A főtáépítész azt is hozzátette, hogy a kiselemes burkolat teljes mértékben vízáteresztő, csapadékvizet így teljes mértékben hasznosítani fogják a fák. A felszíni vizet nem kell elvezetni, így villámesőzéskor ez nem terheli túl a csatornát, a fák elpárologtatják a vizet, ezáltal hűtik a környezetüket, csökkentik a hőszigetet.

A fák gyökerei a felszín alatt össze tudnak kapcsolódni, így az immunrendszerük egymást erősítheti.

hirdetés
„A burkolási munkák, az utcabútorozás még zajlik az elkerített téren, közben a faiskolákban készülődnek az új fák, és a kiemelt kazetták cserje- és évelőanyaga az őszi beültetésre. Amikor annak szezonja van jön a második hullám: a befejező kertészeti ültetési munkák”

– írta Bardóczi Sándor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Drágább, cserébe egyszerűbb lesz a fővárosban parkolni – jön az új rendszer
Elfogadták a fővárosi parkolási rendelet módosítását, szeptembertől este 10 óráig fizetni kell majd a belvárosban

Link másolása

hirdetés

Szerdán került a Fővárosi Közgyűlés elé a parkolási rendelet módosításáról szóló javaslat, ami a korábbi 27 körzet helyett négy zónát jelöl ki a fővárosban. A négy zónához négy tarifa tartozik: 600, 450, 300 és 200 forint óránként.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla,

ezzel egyszerűsödik a rendszer, viszont sok helyen jelentős drágulást is jelent a változás.

Emellett kitolták a fizetős időszakokat is - a belvárosi A zónában például egészen este 10 óráig fizetni kell a parkolásért -, és a D zóna kivételével mindenhol csak maximum három órát lehet várakozni.

A közgyűlés végül módosításokkal, de megszavazta a javaslatot,

az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Az egyik változás a korábbiakhoz képest, hogy a D-zóna eredetileg a ferencvárosi József Attila-lakótelepet és környékét tartalmazta, de a módosító indítványokkal kibővült további kőbányai, valamint lágymányosi területekkel is.

hirdetés

A Telex beszámolója szerint a közgyűlésen az is elhangzott, hogy Csepel és Soroksár is bevezetné a fizetős parkolást, mert „belefulladnak az agglomerációból érkező autók tömegébe”.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett

körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

A javaslat azonban a kerületi lakossági várakozási hozzájárulások rendszeréhez nem nyúlt hozzá. Ezt az LMP szóvivője is megjegyezte. Gál József azt mondta, hogy a rendelettervezet nem "kezeli" a kerületek által 2-3 ezer forintért kiadott éves parkolási engedélyek ügyét, amelyet aránytalanul olcsónak tart a párt.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban.

A frakció tagjai a vitában kifogásolták, hogy a kerületeket nem vonták be a rendelettervezet előkészítésébe és kevés idő állt rendelkezésükre a javaslat véleményezésére. Azt javasolták, a közgyűlés vegye le a napirendről a parkolási rendeletet, de ezt a többség nem támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
Sétányt neveznek el Horn Gyuláról a XIII. kerületben, a szobra közelében
A fideszes képviselők ellene szavaztak. Ughy Attila szerint Horn konfliktusos személyiség volt. Zugló polgármestere arra emlékeztetett, hogy Orbán is mindig tisztelettel beszélt a volt szocialista politikusról.

Link másolása

hirdetés
A kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznek el sétányt Budapest XIII. kerületében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén meghozott döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula "konfliktusos személyiség" volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, "amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (...) kapcsolatos értékítélet".

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere úgy vélte, hogy Horn Gyula „államférfi volt, történelmi személyiség volt”. Szerinte Hornról még Orbán Viktor is mindig tisztelettel beszélt.

Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy volt olyan pillanat, „amikor Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt”, de szerinte az utcanévvel nemcsak egy politikai teljesítmény mellett tesznek hitet, hanem amellett is, hogy a „bevallott bűnöket meg lehet bocsátani” - írja a 444.hu.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: