5 magyar szakácskönyv, amiből megtanulhatsz főzni
Manapság gyönyörű szakácskönyvek vannak a piacon és a magyar versenyzőkből is akad sok izgalmas darab. A most következő válogatásban letesztelt könyveket mutatunk be, melyek segítségével egy kezdő is sikereket élhet meg a konyhában.
Én azon szerencsések közé tartozom, akik az anyukájuktól és nagymamájuktól tanultak főzni. A mindennapok során ragadt rám a húsleves vagy éppen a piskóta készítésének receptje. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ha kellett, én főztem a családra vagy tortával leptem meg egy barátomat a születésnapján.
Imádok főzni, de a receptek pontos követésében rossz vagyok, éppen ezért inkább inspirációért fordulok hozzájuk vagy a néha homályba vesző alapok felfrissítése gyanánt.
Úgy gondolom, hogy ezzel nem csak én vagyok így, és hogy a receptkönyvek legnagyobb feladat tényleg ez a két dolog: hozza meg a kedvet a sütés – főzéshez, és olyan gyűjteményként foglaljon helyet a polcunkon, amihez szükség esetén bátran fordulhatunk.
1. Bereznay Tamás: Süteményeskönyv
Főzni sokkal több esetben lehet szabadon és csak érzés szerint, mint sütni. Ahhoz, hogy tökéletes tésztát vagy krémet produkálj, bizony tervezni és mérni kell. Ha olyan méteres kalácsot szeretnél sütni, amit gyerekkorodban is ettél, nem hagyhatod ki a rumot és nem cserélheted ki a kakaót fahéjra.
Bereznay Tamás szakácskönyvében megannyi klasszikus, sokat próbált recept kapott helyet. A METRO Gasztroakadémia vezetője vérprofi és igazán trendkövető séf, mégis szeretettel ragaszkodik az gyerekkorunkból is jól ismert alap süteményreceptekhez.
Emlékszem, hogy a túrógombócnál kicsit fel is nevettem, hiszen szinte biztosra vettem, hogy azt például felesleges tanítani. Aztán egy kisebb csapat, lelkes gasztonautával elkészítettük együtt és be kellett látnom, nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Azóta is innen puskázok, ha megkívánom ezt a túrós csodát.
2. Kárai Dávid: 50 édesség amit el kell készítened
Viszlay Márk fotója
Ha a Süteményes könyvvel elért sikereink után rákapunk az édességgyártás megunhatatlan ízére, jöhet az az 50 finomság, amit az ízHuszár blog (http://www.nosalty.hu/izhuszar) szerzője szerint feltétlenül el kell készíteni.
Amikor először találkoztam Dáviddal, egy fehér csokikrémbe próbálta belefőzni a lelkét. Gondosan ügyelt a hőfokra és a mennyiségekre, de aztán félelmet nem ismerve bolondította meg az egészet bazsalikomlevéllel. Én már itt biztos voltam benne, hogy ő az édességek elkötelezett és hűséges híve.
Ha ő azt mondja, hogy kipróbálta és úgy a legjobb a hókifli, ahogy a könyvben áll, akkor azt én kételkedés nélkül elhiszem neki (főleg, hogy kóstoltam is).
A recepteket kedves gondolatokkal vezeti be és mielőtt nekiugraszt egy rácsos pitének, azt is megmutatja, hogy hogyan készítsd el az alapot, a linzertésztát. Ne mondjátok, hogy ennél több kell! Inkább süssétek le a bakancslistáját ti is!
3. Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren - 35 recept A konyhafőnök séfjétől
Az internet világában nyilván nem vennénk meg egy könyvet, amiben egy sima krumplipüré receptje lapul. Bernáth József ugyan ezt is belecsempészte a gyűjteménybe, de a lehető legjobb indokkal. Ez a könyv nagyon kellemesen építkezik! Először a tökéletes alappal kezdi, aztán bonyolítja a fogásokat. Megtanít lecsót készíteni, majd egy kicsit bonyolultabb lecsós ételt.
Már önmagában ez a felépítés is szimpatikussá teszi a kiadványt, de van még egy fontos különlegessége. Az alapanyagokról és a főzés folyamatáról is találhatóak benne képek. Azért fontos és nagy segítség ez, mert így könnyebb követni a pontos receptet és leutánozni. Látod, hogy a három szem burgonya vagy a csokor fűszer nála ténylegesen mekkora adag, vagy hogy például mit, mekkorára kockáz fel.
Honlapjára felkerült pár recept, ami a könyvbe nem fért bele. Itt kaphattok egy kis kóstolót a koncepcióból.
Főzelékes Feri
4. Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri - A zöldségeken innen és túl
5. Szatmári Ferenc: Főzelékes Feri - 42 zöldségétel feltéttel és feltétlenül
Nem tudom kihagyni a Szatmári Ferit. Pedig szerintem őt már lassan mindenki ismeri, aki érdeklődik a magyar gasztronómia iránt, de muszáj mindkét könyvét ajánlanom. A 42 zöldségétel feltéttel és feltétlenül volt a kezdet, aztán most decemberben jött A zöldségeken innen és túl.
Fontos és hiánypótló művek ezek, mert a zöldségek változatos fogyasztására ösztönöznek. Főzelékes gyűjteménynek nevezi, de én inkább fűszeres és millió feltétvariációval megálmodott egytálételnek tekintem a receptjeit, amiből igazán jó inspirációt meríthet az ember.
Többször kóstoltam már a főztjét és hallgattam lelkes előadását. Az alapanyagok szeretetét, az újraértelmezésre való nyitottságot kell tőle eltanulni. És ha valaki, hát ő biztos nem sértődik meg azon, ha soha nem készítjük el ugyanúgy a Medvehagymás-avokádós répafőzelékét, ahogy az a könyvben írva van.
És még valami. Feri hisz abban, hogy nem egy életünk van és szívesen születne például mángoldként újjá. Az ilyen pozitív értelemben vett őrült fazonokat nem lehet nem szeretni. Bővebben itt olvashattok róla.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!