News here

VIDEÓK

Újra gyilkol a martfűi rém – legalábbis a filmvásznon

Itt a Kádár-rendszer egyik legvéresebb sorozatgyilkosáról szóló film előzetese.

Link másolása

A szocializmus egyik legemlékezetesebb nyomozása a martfűi rémként elhíresült Kovács Péter kéjgyilkosságaihoz kapcsolódott. A hasonló című filmet az október 7-én kezdődő varsói filmfesztiválon mutatják be, nálunk pedig novembertől nézhetitek meg a moziban.

Addig is itt a film friss előzetese:

A bűnügy nem csak azért számított kivételesnek, mert a sorozatgyilkosság és a kéjgyilkosság külön-külön is kivételesnek számított, hanem azért is, mert a szocialista Magyarország hatóságainak egyik legnagyobb melléfogása is az ügyhöz kapcsolódik. Először ugyanis egy ártatlan férfit gyanúsítottak meg a gyilkossággal, akit le is csuktak. Kirják János cipőgyári munkás - akit a kéjgyilkos első áldozata, Szegedi Margit visszautasított - éppen ennek a visszautasításnak köszönhetően került gyanúba, és ült ártatlanul 11 évet.

A film az előzetes alapján legalábbis izgalmas lesz, és a szereplőgárdára sem lehet panasz. A filmet Sopsits Árpád rendezte, és láthatjátok benne többek közt Bárnai Pétert, Anger Zsolt, Szamosi Zsófia, Balsai Móni, Móga Piroska.

Kovács Péter egyébként teherautó-vezetőként dolgozott Martfű környékén. 1957. július 22-én este Kovács egy argentin filmet látott a martfűi moziban. A filmben látható egyik jelenetben egy férfi erőszakosan viselkedett egy nővel szemben. Kovácsot igen felizgatta a filmbéli jelenet, erős vágyat érzett arra, hogy a filmben látottakhoz hasonlóan erőszakosan léphessen fel egy nő ellen. A moziból kijövet a Martfűi Cipőgyár felé indult, amelynek kapuján éppen a délutáni műszakot befejező munkásnők léptek ki. Ott elfigyelt egy lányra, aki magányosan indult hazafelé egy Tiszaföldvár felé vezető dűlőúton. Bár nem ismerte a nőt, a közvilágítás nélküli úton kerékpárral utána eredt. A sötét külterületen Kovács rátámadt áldozatára és egy nála lévő vasdarabbal nagy erejű ütést mért az asszony koponyájára. A védekezésre képtelen áldozatot a filmben látott módon megerőszakolta, fojtogatta, majd végül egy vízelvezető árokba rejtette.

Miközben az ártatlanul elítélt Kirják a börtönben ült, a gyilkosságok tovább folytatódtak. Az eredeti gyilkost végül bravúros nyomozással Szabó Zoltán és Barna Bálint leplezte le, és juttatta rács mögé. Ehhez többek között a "jó rendőr - rossz rendőr" bevett módszerét is alkalmazták, amiről részletesen a Magyar Nemzetnek nyilatkozott Barna Bálint.

A cikkhez a Wikiédia információit is felhasználtuk


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


VIDEÓK
Calidora: Én már nem című dalát a szerző saját élete ihlette
Oberritter Dóra első magyar nyelvű dalát szeptemberben mutatta be.

Link másolása

A fiatal énekesnő nem csak remekül gitározik, hanem saját dalokat is ír. Szepesi Zsolt segítségével most bemutatta egyik szerzeményét.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

VIDEÓK
Holdbéli táj - ennyi maradt a Vekeri-tóból
A Tisza vizével próbálják megmenteni a tavat. Sok Vekeri-tó lesz még - mondja a szakember.

Link másolása

Idén nyárra megint teljesen kiszáradt a Debrecen mellett található Vekeri-tó. Az egykori kedvelt üdülőhelyként szolgáló vízfelület az Erdőspusztai tórendeszer egyik utolsó túlélője volt. Az idei súlyos aszály azonban minden vizet kivitt a tóból, amit már csak egy jelentős beruházással lehet megmenteni.

A jövőben ráadásul

nagyon sok hasonló tragédia játszódhat majd le a szemünk előtt Magyarországon.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
Így emlékezett meghalt riporterére a Fókusz
Fürge Anett tévés karrierjének emlékezetes, számára kedves pillanatok felidézésével búcsúznak a kollégák.

Link másolása

Hétfőn lett volna negyvenegy éves az RTL Klub riportere, Fürge Anett. A Fókusz riportere péntek este otthon hunyta le örökre a szemét. Édesanyja és férje mindvégig mellette volt. Anett évek óta daganatos betegséggel küzdött.

Ahogy az RTL Klub honlapján írják:

Úgy tudta megmutatni a világunkat, ahogy csak kevesen képesek, humorral, együttérzéssel, hatalmas szívvel. Utolsó riportját állatmentőkről forgatta, egy hete láthatták a Fókuszban. Van úgy, hogy minden szó kevés kifejezni, amit érzünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
Videó: különleges felvétel a teljes augusztus 27-i tűzijátékról
Aki lemaradt róla, most szokatlan perspektívából nézheti meg az egész show-t.

Link másolása

Szombaton, a bizonytalan időjárási viszonyok miatt egy hét késéssel pótolták be az augusztus 20-i ünnepségek fő attrakcióját, a látványos tűzijátékot és fényshow-t.

Kollégánk különleges helyről, a szokásostól eltérő perspektívából rögzítette a nagyszabású eseményt, így azt most az is meg tudja tekinteni, aki valamilyen okból lemaradt róla.

Az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték teljes hosszában


Link másolása
KÖVESS MINKET: