VIDEÓK
A Rovatból

Náksit meglepte az Éjjel soha nem érhet véget sikere, Gerendai nagyon félt pár előadótól a Sziget Fesztiválon

Itt a Szeretlek Magyarország első podcastje, az 'Emlékszem, amikor...,' amelynek első részében Náksi Attila és Gerendai Károly mesél a 90-es évek zenei világáról.

Link másolása

Podcastet indít a szeretlekmagyarorszag.hu – az ’Emlékszem, amikor…’ podcast a 90-es évek világát dolgozza fel. Az egyes adásokban két-két meghívott vendéggel beszélgetnek a szerkesztő-műsorvezetők, olyanokkal, akik vagy maguk is kapcsolódnak munkájuk, alkotásuk révén a 90-es évekhez, vagy elemző szintű rálátással rendelkeznek erre az évtizedre. Terítékre kerül majd a 90-es évek zenei világa, a filmjei, a korszak bűnügyei vagy épp a média kulisszatitkai.

A kilencvenes években mindenki táncolt – állítja egyik legnagyobb slágerében Majka. És talán ezzel nem is tudunk vitatkozni – a kérdés csak, hogy ki és mire. Ez az időszak volt a klasszikus rockbandák (Tankcsapda, Hooligans), az "alternatív előadók" (Kispál, Quimby, Hiperkarma, Heaven Street Seven) és a felfutó rapzenészek (Rapülők, Animal Cannibals, Sub Bass Monster, Ganxsta Zolee és a Kartel) időszaka.

Diszkók, fiú- és lányzenekarok, Sziget Fesztivál

De ekkor indultak (és futottak is ki) az olyan popbandák, akiket sokszor külföldi recept szerint raktak össze, de akiknek dalait ma is dúdolják a különböző generációk: Happy Gang, Bestiák, Hip Hop Boyz, Fresh, FLM, Carpe Diem – és persze 2010-es években is soha véget nem érő éjjelt megéneklő Soho Party.

Gombamód szaporodtak a városi és falusi diszkók, a zenekarok naptára általában több fellépést tartalmazott, mint ahány nap volt az évben, a Z+ és a kereskedelmi rádiók pedig addig játszották számaikat, amíg az is megtanulta őket, aki nem is akarta.

Ugyanebben az évtizedben indult az idén épp harminc éves Sziget Fesztivál – akkor még Diákszigetként, teret adva a magyar alternatív zenei szcéna legnépszerűbb és éppen feltörekvőben lévő zenekarainak.

A 90-es évek zenei világa kerül reflektorfénybe a most induló 'Emlékszem, amikor...' podcast-sorozatunkban: Náksi Attila, előadóművész, producer és Gerendai Károly, az idén 30 éves Sziget Fesztivál alapítója segítenek felidézni a korszakot.

NÉZD MEG / HALLGASD MEG A TELJES BESZÉLGETÉST!

Náksi Attila az ultrák között állt, amikor megszólalt saját szerzeménye, 'Az éjjel soha nem érhet véget'/

„Az első lemezünk sikere után vehettem volna egy lakást – helyette egy Akai Samplert vásároltam ugyanannyiért, amiből kijött egy lábdob. De ez annyira megváltoztatta a zenénket, hogy olyan lehetett, amilyet elképzeltünk” – emlékszik vissza a műsorban Náksi Attila a 90-es években népszerűvé vált zenekaruk, a Soho Party kezdeti sikereire.

A Soho Party legismertebb dala is szóba került, ’Az éjjel soha nem érhet véget’, amelytől zengett a nagykörút a 2016-os foci Eb magyar vonatkozású mérkőzései után:

„Én is rácsodálkoztam, hogy a fenébe került fel a lelátóra pont az ’Éjjel’, ami egy 1998-as dal. Átéltem szurkolók között a foci Eb alatt, aztán a következő Eb-n is, hogy a tömegben, vagy a lelátón az én dalomat éneklik.”

„Fura volt, hogy állok az ultrák között, és egyszer csak megszólal a dal, amit én írtam. Nem szoktam velük énekelni a saját szerzeményemet, de meghatónak tartom.”

Ha Náksi Attila egy valamit visszahozhatna a 90-es évekből, akkor azt az őszinte mosolyt választaná, ami ezt az időszakot jellemezte: „Azt az akaratot, hogy rendszerváltás után jobbá tegyük az életünket.”

A Náksi Attilával készült interjúból kiderül még, hogy mit gondol arról, vajon a mostani, több százezres online követőtáborral rendelkező zenészek, vagy a 90-es évek elérhetetlennek tűnő zenészei a nagyobb sztárok, hogy milyen zenék inspirálták őt a pályája elején, és hogy miért érzi hatásosabb fokmérőnek a lemezeladási számokat a YouTube lejátszási mutatóknál.

Gerendai Károly az Oasis és a Sex Pistols fellépésétől tartott leginkább a Sziget Fesztiválon

Gerendai Károlynak, a Sziget Fesztivál alapítójának egyértelműen a 30 évvel ezelőtt indított, azóta a világ legjobbjai között jegyzett Sziget fesztiválhoz kötődnek a legmeghatározóbb emlékei a 90-es évekből. Amikor az első Diákszigetet szervezték a ’Kell egy hét együttlét’ mottóval, még nem gondolták, hogy milyen óriásrendezvénnyé nőheti ki magát a kezdeményezés.

„Volt egy másik szlogenünk is: ’Mindent szabad, de semmit sem muszáj’. Korábban ugyanis a nyári programokat azt jellemezte, hogy közben mondjuk kukoricát kellett címerezni, vagy részt kellett venni egy fejtágító előadáson.”

„Mi pedig azt akartuk megmutatni, hogy össze lehet jönni csak azért is, hogy jól érezzük magunkat”

– idézi fel a műsorban Gerendai Károly az első Sziget Fesztivál szervezői motivációit.

A Sziget Fesztivál zenei programját kezdetben a személyes preferenciák határozták meg, és leginkább az, hogy kihez volt kapcsolatuk, kit tudtak elérni – szándékosan nem a mainstream irányába mozdultak, mert azokat akarták lehetőséghez juttatni, akik egyébként kevesebb publicitást kaptak. Bár idővel ismert sztárok sora lépett fel a Szigeten már a 90-es években is, volt néhány hiányzó: Gerendai szívesen látta volna a Metallicát, a Red Hot Chili Pepperst és a Coldplay-t is a nagyszínpadon.

„Akadt több olyan előadó, akiktől nagyon féltünk, hogy vajon milyen lesz a produkció, mint az Oasis, vagy a Sex Pistols.”

„Nemcsak azért, mert botrányhősnek számítottak, hanem mert híresek voltak arról, hogy nagyon hangulatemberek. Végül ezek minden félelmünk ellenére nagyon jól sikerült koncertek lettek” – árulja el a műsorban a Sziget Fesztivál alapítója.

Gerendai Károly még egy fontos szempontot megosztott, miért is van speciális helyzetben egy Sziget Fesztiválon fellépő: „Ezek az előadók sincsenek hozzászokva ekkora közönséghez. Az ő életükben sincs sok olyan alkalom, amikor 70, vagy akár 100 ezer emberrel néznek szembe a színpadról. Ráadásul a közönség nagyon nemzetközi, nem is csak a saját közönségük, így ilyenkor ez egy kihívás, hogy a teljes nézőtábornak megfeleljenek. Ezért az ilyen fesztiválokon a legtöbb előadó kifejezetten jól teljesít – sajnos nem mindenki.”

Gerendai Károly mesélt még arról, hogy milyen zenével lehetett kikergetni a világból a 90-es években, hogy melyik volt az az előadó, akit kimondottan azért hívtak meg a fesztiválra, mert ő szerette volna élőben látni, és hogy mi győzte meg arról, hogy David Bowie egy allűröktől mentes sztár.

Az Emlékszem, amikor... a Szeretlek Magyarország vadonatúj podcastje. Az adásokban az 1990-es évek emblematikus helyszíneit, eszközeit, szereplőit és eseményeit igyekszünk felidézni meghívott vendégeink segítségével. Szóba kerülnek majd az évtized leghíresebb dalai (poptól az alterig), legnépszerűbb filmjei (Jurrasic Parktól Koltai Róbert Sose halunk meg-jéig), a korszak legendás bűnügyei (a Viszkis rablótól a belvárosi robbantásokig), a divat (Fila táskától Buffalo cipőig), a sport (Ayrton Senna halálától a Zidane-féle francia foci aranygenerációig), de szó lesz emblematikus tévéműsorokról (Három kívánságtól a Friderikusz-show-ig), a magyar politika kulisszatitkairól (Torgyántól Tocsikig), a világ eseményeiről (a délszláv háborútól a Clinton-Lewinsky-botrányig), kütyükről, játékokról, sajtóról, születő internetről és még tengernyi más dologról.

Az ’Emlékszem, amikor…’ podcast kéthetente jelentkezik, elérhető a szeretlekmagyarorszag.hu YouTube és Spotify csatornáján.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


VIDEÓK
Holdbéli táj - ennyi maradt a Vekeri-tóból
A Tisza vizével próbálják megmenteni a tavat. Sok Vekeri-tó lesz még - mondja a szakember.

Link másolása

Idén nyárra megint teljesen kiszáradt a Debrecen mellett található Vekeri-tó. Az egykori kedvelt üdülőhelyként szolgáló vízfelület az Erdőspusztai tórendeszer egyik utolsó túlélője volt. Az idei súlyos aszály azonban minden vizet kivitt a tóból, amit már csak egy jelentős beruházással lehet megmenteni.

A jövőben ráadásul

nagyon sok hasonló tragédia játszódhat majd le a szemünk előtt Magyarországon.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

VIDEÓK
Videón, ahogy mintegy 200 szarvas dübörög keresztül az erdőn
A Komárom-Esztergom megyei szomódi erdő a hatalmas szarvasrudli vonulásától zengett, a nem mindennapi látványról felvétel is készült.

Link másolása

Hatalmas szarvasrudli vonulásától morajlott a szomódi erdő, amikor mintegy 200 szarvas csörtetett keresztül rajta a napokban – írja a Komárom-Esztergom megyei hírportál.

A szarvasok vonulásáról videó is készült:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
Videó: különleges felvétel a teljes augusztus 27-i tűzijátékról
Aki lemaradt róla, most szokatlan perspektívából nézheti meg az egész show-t.

Link másolása

Szombaton, a bizonytalan időjárási viszonyok miatt egy hét késéssel pótolták be az augusztus 20-i ünnepségek fő attrakcióját, a látványos tűzijátékot és fényshow-t.

Kollégánk különleges helyről, a szokásostól eltérő perspektívából rögzítette a nagyszabású eseményt, így azt most az is meg tudja tekinteni, aki valamilyen okból lemaradt róla.

Az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték teljes hosszában

Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
Emberkísérlet videón – kipróbáltuk, meddig lehet a napon felforrósodott autóban kibírni
Embert próbáló kísérletbe fogtunk, hogy megmutassuk, mennyire gyorsan válnak pokolivá a körülmények egy napon hagyott autóban.

Link másolása

A legnagyobb hőségben kiálltunk a kis Astrámmal a tűző napra, én pedig beleültem és bezártam ajtót ablakot. Néhány perc után negyven fok fölé kúszott a hőmérséklet, majd jött a folyamatos, mindenemet elöntő izzadás egészen ötven fokig. Afölött pedig már a szédülés, a fülzúgás, a rosszullét határán pedig a pánikszerű menekülés.

A kísérlet alapján látható:

mindössze néhány perc alatt is pokoli körülmények alakulnak ki egy napon hagyott autóban.

Ahogy Zsigri Szabolcs háziorvos elmondta, az izzadás okozta folyadékveszteség miatt alacsonyabb lehet a vérnyomás, a pulzus, emiatt károsodik a szívműködés, a légzés, romlik az agy keringése, sőt, a nagy melegtől romlanak a fehérjék is, emiatt pedig minden károsodhat.

„Gyakorlatilag a szervek versenyeznek azért, hogy melyik lesz az első, ami felmondja a szolgálatot”

- mondta Zsigri Szabolcs.

Ezek a körülmények egy felnőtt számára is gyorsan végzetesek lehetnek, a gyereknél azonban még gyorsabban lezajlik a folyamat. Így mi sem tudunk mást hangsúlyozni a tapasztalataink alapján, mint hogy soha ne hagyjunk bent sem gyereket, sem háziállatot a zárt autóban nyáron!


Link másolása
KÖVESS MINKET: