VIDEÓK
A Rovatból

Ugyanabban pillanatban forr és fagy meg ez a folyadék

A fagyás és a forrás kizárja egymást. Vagy mégsem? Győződj meg róla ebből a videóból!

Link másolása

A víz miatt a fagyást rend szerint alacsony, a forrást pedig magas hőmérséklet eléréséhez kötjük. Erre a két halmazállapot változásra pedig úgy is szoktunk gondolni, mint egymás ellentétére, ami kizárja egymást, ám ez korán sincs így. A következő videó azt mutatja meg, hogyan produkálhatja egy folyadék - a ciklohexán - egyszerre a fagyás és a forrás állapotát is.

Nem varázslatról van szó, csupán arról, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy tényezőről, a légnyomásról. A folyadék ugyanis nyomás nélkül nem maradhat folyékony, a kísérletben produkált körülmények pedig éppen a fagyás, és a forrás határán tartják.

Ha nincs nyomás, vagy nagyon alacsony, akkor az emelkedő hőmérséklet hatására az anyagok szilárd állapotból egyből gázzá válnak. Ha ez azonban egy zárt térben következik be, akkor az egyre növekvő nyomás miatt lehetővé válik a folyékony halmazállapot kialakulása is. A legjobb példa erre a szárazjég (szilárd széndioxid). Ahhoz ugyanis, hogy ez az anyag folyékonnyá váljon, rendkívül nagy nyomásra van szükség.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


VIDEÓK
Holdbéli táj - ennyi maradt a Vekeri-tóból
A Tisza vizével próbálják megmenteni a tavat. Sok Vekeri-tó lesz még - mondja a szakember.

Link másolása

Idén nyárra megint teljesen kiszáradt a Debrecen mellett található Vekeri-tó. Az egykori kedvelt üdülőhelyként szolgáló vízfelület az Erdőspusztai tórendeszer egyik utolsó túlélője volt. Az idei súlyos aszály azonban minden vizet kivitt a tóból, amit már csak egy jelentős beruházással lehet megmenteni.

A jövőben ráadásul

nagyon sok hasonló tragédia játszódhat majd le a szemünk előtt Magyarországon.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
VIDEÓK
Videón, ahogy mintegy 200 szarvas dübörög keresztül az erdőn
A Komárom-Esztergom megyei szomódi erdő a hatalmas szarvasrudli vonulásától zengett, a nem mindennapi látványról felvétel is készült.

Link másolása

Hatalmas szarvasrudli vonulásától morajlott a szomódi erdő, amikor mintegy 200 szarvas csörtetett keresztül rajta a napokban – írja a Komárom-Esztergom megyei hírportál.

A szarvasok vonulásáról videó is készült:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
Videó: különleges felvétel a teljes augusztus 27-i tűzijátékról
Aki lemaradt róla, most szokatlan perspektívából nézheti meg az egész show-t.

Link másolása

Szombaton, a bizonytalan időjárási viszonyok miatt egy hét késéssel pótolták be az augusztus 20-i ünnepségek fő attrakcióját, a látványos tűzijátékot és fényshow-t.

Kollégánk különleges helyről, a szokásostól eltérő perspektívából rögzítette a nagyszabású eseményt, így azt most az is meg tudja tekinteni, aki valamilyen okból lemaradt róla.

Az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték teljes hosszában

Link másolása
KÖVESS MINKET:


VIDEÓK
Videó: „A V2-es hangja gyógyít” – így ünnepelték Budapesten a Harley-Davidson 120. születésnapját
Motoros fesztivállal ünepelték a hétvégén a legendás márka születésnapját. A dübörgő gépcsodák elárasztották Budapestet, voltak köztük igazán különleges darabok is.

Link másolása

Motorosok lepték el a hétvégén Budapestet, itt tartották ugyanis a Harley-Davidson 120 éves fennállására szervezett összejövetelt.

A június 22-től 25-ig tartó rendezvény programjainak jelentős része a Papp László Budapest Sportarénában, illetve a Puskás Ferenc Stadion környékén zajlott, de

az elmúlt a napokban a város minden pontján lehetett találkozni a csillogó, berregő gépcsodákkal.

A városlakók közül persze talán nem mindenki rajongott a zajos felvonulásért, de a legendás márka egyik rajongója szerint a „V2-es hangja gyógyít”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: