hirdetés

UTAZZ

Izrael május 23-tól várja a turistákat, de az oltottaknak is kötelező lesz a tesztelés

A közelkeleti ország felnőtt lakosságának már több mint 60 százalékát beoltották. A napokban megkezdődhet a 12 éven felüli gyerekek oltása is.

Link másolása

hirdetés

A szervezett utazásokon részvevő beoltott külföldieket május 23-tól fogadja Izrael - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az idegenforgalom újraindításáról az egészségügyi és a turisztikai minisztérium egyezsége alapján döntöttek.

"Csakis a nemzetközi turizmus, vagyis az égbolt megnyitása pezsdítiheti fel az idegenforgalmi ágazatot, ideértve az éttermeket, a szállodákat, a turisztikai helyeket, az idegenvezetőket, a turistabuszok működtetőit és mindazokat, akik az ágazatban munkára és családjuk eltartására törekednek" - nyilatkozta Orit Farkas-Kohen turisztikai miniszter asszony a lapnak.

Az Izraelbe utazó beoltott turistáknak friss PCR-tesztet kell bemutatniuk a felszálláskor, majd megérkezésüket követően a Ben Gurion repülőtéren is PCR és szerológiai tesztet kell csináltatniuk.
Ha így beigazolódik a védettségük, beléphetnek az országba, karanténkötelezettség nélkül.

Az új szabályozás azokra a látogatókra is vonatkozik, akik ugyan nincsenek beoltva, de felgyógyultak a betegségből és még rendelkeznek megfelelő mennyiségű antitesttel a vírus ellen.

A döntést bejelentő közlemény szerint Izrael folytatja a tárgyalásokat számos országgal az oltási bizonyítványok kölcsönös elismeréséről, amely lehetővé teszi majd a lemondást a reptéri antitest-vizsgálatokról.

hirdetés

A közelkeleti ország egyedülállóan sikeres oltási kampánya miatt az első olyan ország a világon, amely megnyitja a turisták előtt kapuit.

Korábban egy névtelenséget kérő magas rangú egészségügyi tisztviselő azt nyilatkozta a Kan csatornának, hogy

a más országokban beadott oltások elismerését bonyolítja a politikai érzékenység is. Főleg azokról az országokról van szó, amelyek olyan vakcinákat használnak, amelyeket Izrael nem engedélyezett
- adta hírül a The Times of Israel.

A tisztviselő az Egyesült Arab Emírségekben felhasznált kínai oltásra hivatkozott, valamint azokra az országokra, ahol például az orosz Szputnik V vakcinát használják. Magyarországot mindkét oltással kapcsolatos dilemmák érintik.

Izrael tavaly márciusban a járvány terjedésének megakadályozására - a humanitárius okokból engedélyezett kivételektől eltekintve - lezárta a határait a külföldről érkező nem izraeli állampolgárok előtt.

Ez a döntés 81 százalékos visszaesést okozott az idegenforgalomban az előző évhez képest.

Múlt héten már engedélyezték az izraeliek oltott vagy felgyógyult közvetlen rokonainak belépését, gyermekeik és házastársuk kíséretében. Az országban az elmúlt hetekben megnyitottak a kávézók, éttermek, színházak, múzeumok, stadionok és uszodák is.

Izraelben már szinte teljesen visszaszorult a koronavírus-járvány.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg nincs súlyosan fertőzött település az országban.

A december 20-án kezdődött kampányban eddig 5,24 millióan kapták már meg a védőoltás első dózisát, 4,79 millió ember, vagyis a felnőtt lakosság 61 százaléka pedig teljesen védett, azaz mindkét oltását megkapta. Izraelben kizárólag a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltanak.

Az elmúlt 24 órában elvégzett 60 766 teszt során 135 vírushordozót azonosítottak. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 3209 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a járvány kezdete óta 836 261 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6312-en haltak meg Izraelben.

A legfrissebb hírek szerint az Izraeli Gyermekorvosok Szövetsége javasolja a 12-15 év közöttiek beoltását is.

A szakmai szervezet szerint a gyerekeknek növekvő szerepük van a vírus terjesztésében, és sok, korábban a betegségen átesett gyermek szenved későbbi tünetektől: gyengeség, fejfájás, koncentrációs zavarok. A szövetség kitért arra is, hogy az oltástól védett gyerekek kiszabadulhatnak a bezártságból, amely jelentős pszichoszociális károkat okoz nekik.

Izraelben egyébként már korábban beoltottak több mint 600 krónikus beteg 12 évesnél idősebb gyereket.
Az eredmények biztatóak, a Pfizer/BioNTech vakcinája biztonságosnak tűnik a tinédzserek számára is.
Nem találkoztunk komoly mellékhatással, még az enyhe mellékhatások is igen ritkák voltak. Ez megnyugtató"
- mondta Boaz Lev izraeli egészségügyi miniszter a Guardian tudósítása szerint.

Jelenleg két vakcinagyártó van a világon, amely gyerekeken is klinikailag teszteli az oltásait.

A Pfizer a 11 év fölötti korosztályban, míg az AstraZeneca a 6 év fölötti gyerekek körében vizsgálódik.
A klinikai tesztek eredményére még hónapokat kell várni.

Ha tehát elfogadják a Gyerekorvosok Szövetségének javaslatát: Izrael világelső lehet a gyerekek oltásában is, hiszen a többi ország feltehetően megvárja majd a gyártók hivatalos vizsgálati eredményeit, mielőtt elkezdik oltani a gyerekeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Eplényben épülhet meg a világ leghosszabb csúszdája

A tervek szerint 1500 méteres lenne és a benne csúszdázók a végén szárazon szállhatnának ki belőle.

Link másolása

hirdetés

1500 méteres óriás vízicsúszda épülhet meg a Bakony szívében lévő kis településen, Eplényben a nyár folyamán - írja az Időkép.

Tavasztól őszig lehet majd használni a világ leghosszabb csúszdáját,

melyet a Síaréna Kft. a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködésben építenének meg Eplényben. A csúszda száraz-nedves működésű lesz, egy speciális csónakban ülve lehet lecsúszni úgy, hogy közben szárazak maradunk. A létesítményt minden korosztály használhatja majd.

A tervezők azt kérik, hogy aki segítene, töltse ki ezt a kérdőívet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A legjobb grillezőhelyek az országban

A grillezés otthon sem unalmas, de egy különleges helyszín még magasabb szintre emeli az élményt. Íme hazánk legkülönlegesebb grillhelyei.

Link másolása

hirdetés

Korábban a baráti társaságok inkább csak szalonnát sütni vagy esetleg bográcsozni jártak ki a szabadba, ám ma már elmondhatjuk, hogy a kirándulással egybekötött grillezés is könnyedén kivitelezhető. A hipermarketek és a szakboltok ma már olyan változatos, egyedi grilleszközöket kínálnak, hogy szinte bárki bárhová magával viheti őket. A grillötleteknek pedig semmi nem szab határt, a sült finomságokhoz leginkább passzol egy citrusos búzasör, mint amilyen a 1664 Blanc. Adunk pár tuti tippet!

Normafa, az örök klasszikus

Mivel a grillezés még a szalonnasütésnél is kevésbé veszélyes elfoglaltság (kevesebb éghető anyag szükséges, jobban kezelhető a tűz, stb.), így a klasszikus, padokkal, asztallal ellátott tűzrakóhelyek ehhez is tökéletes infrastruktúrát nyújtanak. A Normafa környékén például tíz ilyen lehetőség áll rendelkezésre, többek között az Anna- és a Szaniszló-réten, a Béka-Tónál vagy Tündérhegyi kőfejtőnél. Bár ezek a helyek igen kelendők hétvégenként, ha mégis találunk egyet, akkor már csak a grill felfűtése, az ételek előkészítése és a hűtőláda 1664 Blanc söreinek felpattintása van hátra.

Grillezés egy idilli tanösvényen

Váctól nem messze található a Gyadai Tanösvény, amely méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt az Év Ökoturisztikai létesítménye címet. Hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók színesítik az erdei kirándulást, amelyet egy grillezésre is alkalmas piknik helyszín zár fent a csúcson. Ha valaki nem szeretné a grillfinomságokat és -eszközöket a nehéz terepen végig cipelni, akkor elindulhat a tanösvény melletti bitumenúton is, ahol kényelmesen elérheti a tanösvény végét. A grillcsomagba érdemes bepakolni, néhány mediterrán fűszerekkel pácolt csirkemellsaslikot, pár üveg hideg 1664 Blanc citrusos búzasört és egy kis friss zöldséget salátaként. Aki a grillcsomagot felhozza, az sem marad le függőhídról és a tanösvény legérdekesebb szakaszáról, mivel az a tűzrakóhely mellett található pár száz méterre.

Mesevilág egy kráter-tó partján

Többet kell utazni, de még különösebb élményt nyújt a Debrecen közelében található nagyhegyesi Kráter-tó, mely valóban csak itt átélhető érrésekkel várja az érkezőket. A hatvanas évek elején egy brutális erejű gázrobbanás hozott létre egy kis tavat itt egy szántóföld kellős közepén, melyet mára egy kis erdő is körülölel, a fák közül kilépve pedig újra csak egy szántóföldön találjuk magunkat. Mintha egy kicsiny meseországba csöppennénk itt! Bár ebben az esetben a grillezéshez szükséges felszerelést jóval többet kell cipelni, az élmény megfizethetetlen!

 

hirdetés
Iparvárosi sziget

Bizony egy olyan iparváros, mint Dunaújváros, is nyújthat természetközeli kikapcsolódást. A városi kikötőtől néhány lépésre vezet át az út az iparvárosi kis szigetre, melyen szinte mindig zajlik az élet. A helyszínen – többek között – egy kemping és egy szabadstrand is található és utóbbi rendelkezik kiválóan kiépített tűzrakóhellyel. Finom grill, majd egy hűsítő csobbanás. Kellhet ennél több egy kiváló hétvégéhez?

A teljes szigetbirodalom

Hivatalosan sárvári Csónakázó-tó a neve ennek a 9 hektáros területnek, ami a szerénység netovábbja. Szigetek, félszigetek, víz felett átívelő, kisebb-nagyobb hidak és csodás környezet. Ezen a környéken mindig találni egy újabb, érdekes helyet és mindig képes egy újabb arcát megmutatni a kiéhezett grillmestereknek. A Csónakázó-tó környékén több kiváló tűzrakóhely is várja az idelátogatókat, ahol késő estig sülhet a hús és már csilingelhet a hideg 1664 Blancos üveg.

Megpihenve a nagy Duna-kanyar túrán

Kétségtelen, hogy a Duna-kanyar a Prédikálószék felől látható a legszebben. A túra több, mint 6 km, és kemény kaptatók nehezítik, de a látvány magáért beszél. A kirándulás Dömösön indul, ahonnan egy kényelmes sétával érjük el a Kaincz György-forrásként vagy Szentfa Kápolnaként ismert kutat, ahol megpihenhetünk, és grillezhetünk egyet. A tisztáson ugyanis kiépített tűzrakóhely várja a turistákat. A lustábbak bevárhatják itt nyugodtan a kiránduló csapatot, a bátor hegymászók pedig felfrissülve vághatnak neki a Prédikálószékre vezető meredek emelkedőnek. Ha valaki szeretné magát egy igazán finom eredeti ízzel megjutalmazni a hegytetőn, akkor vigyen magával egy üveg 1664 Blanct, amit elkortyolhat a Duna feledhetetlen panorámáját csodálva.

Ha szeretnéd megismerni az 1664 Blanc világát, akkor kattints ide!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nem kell többé két hetet várni, a második oltás után rögtön be lehet utazni Horvátországba

Azok, akiket nem oltottak be és nem estek át a fertőzésen, negatív teszteredmény felmutatásával utazhatnak be.

Link másolása

hirdetés

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését. Azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 3979-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8123-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 465 beteget ápolnak, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Napfelkelte a mézontófű-tengeren

Valahol a Pilisben hajnalonként ilyen mesés látvány fogadja azokat, akik vállalják az igen korai kelést.

Link másolása

hirdetés

Pompás illat és varászaltos látvány - ilyen egy hajnali óra valahol a hegyek között megbújó völgyben. A lila csodát pedig a mézontófűnek köszönhetjük, amelyet a felkelő nap sugarai egyre világosabbra festettek.

Tudtad?

A világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövényt felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek és nagy területen folyik vetőmag előállítása is.

A növény Észak-Amerikából származik. Gyorsan nő, magassága 40-120 centiméter is lehet. Világoslila vagy liláskék virágait május végétől augusztus végéig nyitja, vetésidőtől függően.

Kiváló mézelő növény, nektárjának cukortartalma magas és virágai nagy mennyiséget tartalmaznak belőle. Termése a köményhez hasonló formájában, sűrű sorokban rücskös felületű, 2–5 mm-es barna színű mag.

hirdetés

A belőle készült méz halványbarna színű.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: