hirdetés

UTAZZ

Fertőrákoson a föld gyomrában kihalt élőlényekkel és színházi előadásokkal is találkozhatsz

A kövek 12 millió éves múltba repítenek vissza, a felszínről pedig csodás kilátás nyílik a Fertő-tóra. Számos érdekesség is fűződik a ma már világörökségi területhez.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. április 28.


Link másolása

hirdetés

Magyarország egyik különleges színháza a nyári estéken egy hegy gyomrában várja a látogatókat. Ám a nem mindennapi élmény mellett számtalan érdekességet is láthatsz a világörökség részét képező Fertő-táj egyik nevezetes településén.

Fertőrákoson bőven van mit nézni. Több történeti és művészeti emlékkel is dicsekedhet. Van itt püspöki palota, gyönyörű természeti környezet, szőlők, szentély, házi készítésű finomság, de a leghíresebb a kőfejtője, ami ma már turista-látványosság.

A geológusok szerint 12 millió éve képződött az itt található lithothamnium-gumós lajtamészkő. A remek alapanyagot már a rómaiak is bányászták, és többek között az akkoriban a mai Sopron helyén álló Scarbantia falainak építéséhez is használták.

A 16. században kapták meg a helyiek a bányászati engedélyt, majd a 19. században indult be a nagyobb ütemű kitermelés.

Simor Jánost 1857-ben nevezték ki győri püspökké, ekkor bérelte ki a bányát a bécsi Baugesellschaft. A munkákra mintegy 50-100 embert alkalmaztak, elsősorban a helybeli napszámosok jöttek szívesen, mert jól megfizették őket. Ráadásul a kőfejtő őre minden nap lovas kocsin vitt nekik egy hordó bort, kolbászt és kenyeret, hogy jó erőben legyen és bírják a nehéz munkát.

A bécsi cég közreműködésével, többek között az itteni kőből épült fel a bécsi városháza, az egyetem, a Votivkirche, a Művészettörténeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum. A 40-50 mázsás kövek elszállításához különleges, nagy, erős szekereket használtak, amelyeket 8-12 pár bivaly húzott. Sokszor több mint egy hónapig tartott a kő útja Bécsbe.

A 2. világháború végén lőszergyártó üzemet akartak itt létrehozni. A kiépítésen dolgozó kényszermunkások között volt egy rövid ideig Szerb Antal író, Sárközi György költő és Halász Gábor irodalomtörténész is.

hirdetés
1948-ig folyt itt a kőfejtés, majd 1951-ben műemlékké nyilvánították, 2001 óta pedig az UNESCO Világörökség része.

A bányászatnak köszönhetően számtalan érdekesség is előbukkant. Így például láthatóvá váltak a kő által megőrzött, a régi tengerben élő állatok és növények mészvázai. A növényvilágból a lithothamniumok jelentősek, míg az állatvilágból a fésűskagylófélék fordulnak elő nagyobb mennyiségben.

A bányában több filmet is forgattak,

többek között Jancsó Miklós A harangok Rómába mentek egyes jeleneteit, a Várkonyi Zoltán rendezte A kőszívű ember fiai egyik legendás jelenetét is. De Fábri Zoltán Utószezon című filmjében is feltűnnek a jellegzetes kőfalak, és a Sándor Mátyás televíziós sorozat egy jelenetsorát is itt vitték filmre.

A kultúra is beköltözött a bányába.

1970-ben alapította meg Várady György színházigazgató a barlangszínházat, ám a kőbánya állapota folyamatosan romlott, ezért 2011-ben be kellett zárni. Egy uniós támogatásnak köszönhetően 2015-ben felújították és modernizálták a kőbányát, ekkor épült meg a látogatóközpont és több bemutatóhely is.

Ma már a kőfejtő nem csak a föld gyomrában kínál látnivalót. A csigalépcsőn feljutva a tetőről fantasztikus kilátás nyílik a Fertő-tóra, a nádasra. A szabadban számtalan védett és ritka növényfaj is él, többek között a sziklai benge, a leánykökörcsin, a tavaszi hérics, az agárkosbor és a bíboros kosbor, valamint a nagy pacsirtafű, az árvalányhaj. A kopár, sziklás oldalak különlegessége a naprózsa.

Az itt élő állatfajok között érdekes a sakktáblalepke, az imádkozó sáska, a fürge és a zöld gyík. A barlang oltalmában négy denevérfaj él együtt a sarlósfecske csapattal.

A kőfejtőben bejárható részek: Sziklai Benge Tanösvény, Témapark-kiállítás, Barlangszínház. A Sziklai Benge Tanösvényt a kőfejtő felszínén járhatod be, ahol kilátópontok és tematikus bemutatóhelyek mesélnek az található természeti értékekről. A Témapark-kiállítás a barlangban látható. Őslénytani bemutatót és a lajtamészkő hasznosítását is megismerheted a Kőbányászat csarnokában és a Kőfaragás csarnokában. Az Őslénytani bemutatóban életnagyságú ősbálna, őscápa, ősdelfin testrekonstrukciók, őscápa állkapocs, fosszília másolatok, valódi kövületek, gerinces és gerinctelen ősmaradványok, filmvetítés, diorámák láthatók. A Barlangszínház napjainkban 760 fő befogadására alkalmas. Modern színházi fény- és hangtechnika, fűthető székek és gazdag programkínálat vár nyaranta.

Tudtad?

A kőfejtő területén 10-12 millió éve a Pannon-beltenger sekély, meleg vize fedte. Ebben éltek azok a mészvázas vörösmoszatok, amelyek hatalmas iszaptömeget hoztak létre. Ebbe rakódtak le a tengeri állatok tetemei és a növényi maradványok. Végül ezekből alakult ki a lajtamészkő. A kőzet könnyen fejthető, jól alakítható, ugyanakkor az időjárásnak ellenálló.

A kőzetből előtűnő csigák és halak nyomai mellett az egyik különlegesség a cápafog. A bánya falán látható állatok nagy része mára már kihalt, nem élnek ilyenek a mai tengerekben.

A környéken több kisebb kőfejtő is működött. Több helyen járatokat vágtak a falba, ahol helyi iparosok éltek.

A fertőrákosi kő annyira keresett volt, hogy Festetics herceg is csak összeköttetései révén jutott kőhöz, hogy keszthelyi kastélyát kibővíthesse. Az itteni mészkőből készültek a fertőrákosi kőemlékek, a sírkövek, a pellengér, a városfal, a település régi lakó- és gazdasági épületei, a templom, a püspöki kastély.

Bővebb információk ITThirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Eplényben épülhet meg a világ leghosszabb csúszdája

A tervek szerint 1500 méteres lenne és a benne csúszdázók a végén szárazon szállhatnának ki belőle.

Link másolása

hirdetés

1500 méteres óriás vízicsúszda épülhet meg a Bakony szívében lévő kis településen, Eplényben a nyár folyamán - írja az Időkép.

Tavasztól őszig lehet majd használni a világ leghosszabb csúszdáját,

melyet a Síaréna Kft. a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködésben építenének meg Eplényben. A csúszda száraz-nedves működésű lesz, egy speciális csónakban ülve lehet lecsúszni úgy, hogy közben szárazak maradunk. A létesítményt minden korosztály használhatja majd.

A tervezők azt kérik, hogy aki segítene, töltse ki ezt a kérdőívet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A legjobb grillezőhelyek az országban

A grillezés otthon sem unalmas, de egy különleges helyszín még magasabb szintre emeli az élményt. Íme hazánk legkülönlegesebb grillhelyei.

Link másolása

hirdetés

Korábban a baráti társaságok inkább csak szalonnát sütni vagy esetleg bográcsozni jártak ki a szabadba, ám ma már elmondhatjuk, hogy a kirándulással egybekötött grillezés is könnyedén kivitelezhető. A hipermarketek és a szakboltok ma már olyan változatos, egyedi grilleszközöket kínálnak, hogy szinte bárki bárhová magával viheti őket. A grillötleteknek pedig semmi nem szab határt, a sült finomságokhoz leginkább passzol egy citrusos búzasör, mint amilyen a 1664 Blanc. Adunk pár tuti tippet!

Normafa, az örök klasszikus

Mivel a grillezés még a szalonnasütésnél is kevésbé veszélyes elfoglaltság (kevesebb éghető anyag szükséges, jobban kezelhető a tűz, stb.), így a klasszikus, padokkal, asztallal ellátott tűzrakóhelyek ehhez is tökéletes infrastruktúrát nyújtanak. A Normafa környékén például tíz ilyen lehetőség áll rendelkezésre, többek között az Anna- és a Szaniszló-réten, a Béka-Tónál vagy Tündérhegyi kőfejtőnél. Bár ezek a helyek igen kelendők hétvégenként, ha mégis találunk egyet, akkor már csak a grill felfűtése, az ételek előkészítése és a hűtőláda 1664 Blanc söreinek felpattintása van hátra.

Grillezés egy idilli tanösvényen

Váctól nem messze található a Gyadai Tanösvény, amely méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt az Év Ökoturisztikai létesítménye címet. Hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók színesítik az erdei kirándulást, amelyet egy grillezésre is alkalmas piknik helyszín zár fent a csúcson. Ha valaki nem szeretné a grillfinomságokat és -eszközöket a nehéz terepen végig cipelni, akkor elindulhat a tanösvény melletti bitumenúton is, ahol kényelmesen elérheti a tanösvény végét. A grillcsomagba érdemes bepakolni, néhány mediterrán fűszerekkel pácolt csirkemellsaslikot, pár üveg hideg 1664 Blanc citrusos búzasört és egy kis friss zöldséget salátaként. Aki a grillcsomagot felhozza, az sem marad le függőhídról és a tanösvény legérdekesebb szakaszáról, mivel az a tűzrakóhely mellett található pár száz méterre.

Mesevilág egy kráter-tó partján

Többet kell utazni, de még különösebb élményt nyújt a Debrecen közelében található nagyhegyesi Kráter-tó, mely valóban csak itt átélhető érrésekkel várja az érkezőket. A hatvanas évek elején egy brutális erejű gázrobbanás hozott létre egy kis tavat itt egy szántóföld kellős közepén, melyet mára egy kis erdő is körülölel, a fák közül kilépve pedig újra csak egy szántóföldön találjuk magunkat. Mintha egy kicsiny meseországba csöppennénk itt! Bár ebben az esetben a grillezéshez szükséges felszerelést jóval többet kell cipelni, az élmény megfizethetetlen!

 

hirdetés
Iparvárosi sziget

Bizony egy olyan iparváros, mint Dunaújváros, is nyújthat természetközeli kikapcsolódást. A városi kikötőtől néhány lépésre vezet át az út az iparvárosi kis szigetre, melyen szinte mindig zajlik az élet. A helyszínen – többek között – egy kemping és egy szabadstrand is található és utóbbi rendelkezik kiválóan kiépített tűzrakóhellyel. Finom grill, majd egy hűsítő csobbanás. Kellhet ennél több egy kiváló hétvégéhez?

A teljes szigetbirodalom

Hivatalosan sárvári Csónakázó-tó a neve ennek a 9 hektáros területnek, ami a szerénység netovábbja. Szigetek, félszigetek, víz felett átívelő, kisebb-nagyobb hidak és csodás környezet. Ezen a környéken mindig találni egy újabb, érdekes helyet és mindig képes egy újabb arcát megmutatni a kiéhezett grillmestereknek. A Csónakázó-tó környékén több kiváló tűzrakóhely is várja az idelátogatókat, ahol késő estig sülhet a hús és már csilingelhet a hideg 1664 Blancos üveg.

Megpihenve a nagy Duna-kanyar túrán

Kétségtelen, hogy a Duna-kanyar a Prédikálószék felől látható a legszebben. A túra több, mint 6 km, és kemény kaptatók nehezítik, de a látvány magáért beszél. A kirándulás Dömösön indul, ahonnan egy kényelmes sétával érjük el a Kaincz György-forrásként vagy Szentfa Kápolnaként ismert kutat, ahol megpihenhetünk, és grillezhetünk egyet. A tisztáson ugyanis kiépített tűzrakóhely várja a turistákat. A lustábbak bevárhatják itt nyugodtan a kiránduló csapatot, a bátor hegymászók pedig felfrissülve vághatnak neki a Prédikálószékre vezető meredek emelkedőnek. Ha valaki szeretné magát egy igazán finom eredeti ízzel megjutalmazni a hegytetőn, akkor vigyen magával egy üveg 1664 Blanct, amit elkortyolhat a Duna feledhetetlen panorámáját csodálva.

Ha szeretnéd megismerni az 1664 Blanc világát, akkor kattints ide!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nem kell többé két hetet várni, a második oltás után rögtön be lehet utazni Horvátországba

Azok, akiket nem oltottak be és nem estek át a fertőzésen, negatív teszteredmény felmutatásával utazhatnak be.

Link másolása

hirdetés

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését. Azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 3979-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8123-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 465 beteget ápolnak, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Napfelkelte a mézontófű-tengeren

Valahol a Pilisben hajnalonként ilyen mesés látvány fogadja azokat, akik vállalják az igen korai kelést.

Link másolása

hirdetés

Pompás illat és varászaltos látvány - ilyen egy hajnali óra valahol a hegyek között megbújó völgyben. A lila csodát pedig a mézontófűnek köszönhetjük, amelyet a felkelő nap sugarai egyre világosabbra festettek.

Tudtad?

A világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövényt felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek és nagy területen folyik vetőmag előállítása is.

A növény Észak-Amerikából származik. Gyorsan nő, magassága 40-120 centiméter is lehet. Világoslila vagy liláskék virágait május végétől augusztus végéig nyitja, vetésidőtől függően.

Kiváló mézelő növény, nektárjának cukortartalma magas és virágai nagy mennyiséget tartalmaznak belőle. Termése a köményhez hasonló formájában, sűrű sorokban rücskös felületű, 2–5 mm-es barna színű mag.

hirdetés

A belőle készült méz halványbarna színű.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: