News here
hirdetés

UTAZZ

Barokk kastélytól barlanglakásokig rigófüttyben és akácillatban – Noszvaji mozaikok

Megfürödtünk a tavaszi friss levegőben és a májusi zöldben.

Link másolása

hirdetés

Nagyvárosi embernek felderül a lelke, ha időnként rigófütty hangzik fel az épületrengetegben. Ahhoz végképp nincsen hozzászokva, hogy e kedves, ezerféle dallamot tudó énekesmadarak állandóan szólnak körülötte és egy idő után már olyan folyamatos hangzuhatagba ágyazzák, hogy szinte csak egy-egy különleges trillára figyel fel.

Már ezért érdemes volt egy hosszú hétvégét eltölteni Noszvaj zöldellő dombjai között, ahol tökéletesen ki lehetett kapcsolni a rutinéletből, miközben nagyon is aktív pihenéssel töltődtünk.

Még sosem szálltunk meg egy régi kastély cselédszárnyában. Most ez történt, hiszen azon a szélső földszinti soron, ahol a Tündérkert hotelben szobát kaptunk, valamikor a De La Motte kastélyhoz tartozott, most is csak egy ajtó választott el a 18. századvégi barokk palota kertjétől. Az apró, amúgy kényelmes szobával végül is jól jártunk, hiszen éppen érkezésünk napján esküvőt rendeztek a szállodában, de a vacsora és az azt követő daj-daj a másik szárnyon folyt hajnalig, a mi álmunkat pedig szépen őrizte a telihold. Csupán két apró mozzanatnak lettünk részesei: délután találkoztunk a falun végigvonuló ifjú párral, vőféllyel és násznéppel, majd belebotlottunk néhány fiatalemberbe, akik demizsonból kínálták meg a járókelőket, hogy igyanak az új házasok egészségére; este pedig a nagy ebédlőben osztozhattunk a vendégsereg örömében és meghatottságában az ifjú pár nyitótánca láttán, felidézve magunkban saját gyermekeink nagy napját.

Az említett cselédszárnyon a szobák elnevezéséből rajzolódott ki a kastély történelme. Az első az építtető báró Szepessy Sámuelt idézi, aki annyira eladósodott, hogy el kellett adnia a második szoba névadója, gróf Almássy Antal özvegyének, Vécsey Annának, aki később férjhez ment a Mária Terézia császárnő udvarában menedéket lelt Antoine De La Motte francia ezredeshez. Mi az ő szobáját foglaltuk el.

Amikor Nagy Adrienn színésznő és a korabeli dalokat előadó, varázslatos hangú Nagy Erzsébet énekművésznő vezetésével végigjártuk a palota termeit, a férfitársaság szobájában láttunk egy sakkasztalt, amelyet kártyaasztallá is ki lehetett nyitni. Lehet, hogy ha Szepessy báró a sakkművészetnek hódol, a kastély ma is az ő emlékét őrzi. De különleges élményt jelentettek a nők szobájának festményei – egy hangulatos tájkép helyén valamikor nagy tükör állt – és még inkább a mennyezeti freskók és a lépcsőfeljáró tetején látható ókori görög istenek újkori mesterségek képviselőiként.

hirdetés

A kapuját két unikornissal őrző kastély parkjában éreztük igazán otthon magunkat, nagyokat kortyolva a tavasz-illatú levegőből, nyugtatva szemünket a zöld számos árnyalatán. Bele is szerettünk két ősfába: az egyik egy fehér eperfa volt, amelynél csak azt sajnáltam, hogy nem július van, alighanem négy lóval sem vonszolhattak volna el alóla, a másik pedig egy háromtörzsű vadgesztenye, amelyet ketten sem tudtunk átölelni, számításaink szerint közel 5 és fél méter volt az átmérője.

Igaz, hogy nem vagyunk igazán borbarátok, kirándulás gyanánt mégis végig sétáltunk a kastélypark alatti kőporos pincesoron, amely alatt sűrű növényzettel benőtt szakadék fenyegetett. A pincék között akadtak egészen modernek, amelyeket lakóházzal építettek egybe, és olyan sziklába vájtak is, amelyekről nekem a Tenkes kapitánya jutott eszembe, az a rész, amikor a sárga földig leitatják a kapitányt kereső labancokat.

Bár nekünk sem kell a szomszédba menni egy kis fantáziáért, Noszvaj másik nagyobb szállodájának, a Panorámának éttermében különleges mesevilágra bukkantunk, amelyet növények és ásványok motívumai alapján alkotott meg ragyogó színekkel Ducsai Zoltán egri festőművész. Láthattunk olyan művét is, amelynek a 3D-s olajfestmény mellett elkészült színes szobormodellje is.

Az igazi nagy túra aztán másnap indult a noszvaji barlanglakásokhoz, miután előző nap rossz irányba mentünk és még azok is eltájoltak minket, akiket megkérdeztünk. De most már nem tévedtünk el, pedig kanyarogtunk rendesen dombról le, dombra fel, közben elénk tárult szinte az egész Bükk vidéke. Amerre mentünk, mindenfelé illó virágok kísértek minket. Némi nosztalgiát keltett bennem egy gyönyörű jázminbokor: amikor még a Naphegyen, a hírügynökségben dolgoztam, a Tabán felett volt egy, és minden májusban ott szedtünk a kesernyés-édes ízű jázmint, hogy aztán zöld teával keverjük. Szinte egymást érték a bodzafák széles tenyerű virágaikkal, és az akácfákon is fürtökben lógtak a virágok. Csak az szomorított el bennünket, hogy méheket szinte egyáltalán nem láttunk. Most szembesültünk először így azzal, amire a környezetvédők már régóta figyelmeztetnek, de még mindig nem veszi őket elég komolyan a világ.

A barlanglakásoknál aztán tényleg elállt a lélegzetünk. Tudtuk, hogy ezek e vidéken már a török idők óta léteznek, sőt még a 20.században is többtucat család élt ezekben a „pinceházakban”. Azt is tudtuk, hogy 25 évvel ezelőtt itt hozták létre a Farkaskői Alkotótelepet. Ahogyan azonban bolyongtunk a vulkáni tufába vált építményekben, magunk sem tudtuk mindig, hogy hol végződik a természet és hol kezdődik a művészet.

Egyes terekről egyenesen Salvador Dalí Port-Lligati háza jutott eszünkbe, és megállapítottuk, hogy a nagy katalán mester remekül érezte volna magát itt. A mi élményeink fizikai és spirituális értelemben a Pentaton Obscura nevű hangteremben értek a csúcsra, amikor annak kőfülkeiben kipróbálhattuk: miként képes betölteni az egész teret és a térrel együtt rezegtetni testünket néhány hang. Mintha egy más dimenzióba kerültünk volna, téren és időn kívül.

Még mindig az ámulat csendje telepedett ránk, amikor a völgyben betértünk egy túrós lepényre és egy friss bodzaszörpre a Csendülő nevű kávézóba. Itt a tulajdonos nem más, mint dr. Csernus Imre, aki ide vonult vissza a zajos világ elől, és mint tapasztaltuk, ő maga is részt vesz a fel- és kiszolgálásban. Itt is kaphatók a környékbeli borok, valamint a falu két specialitása: a szilvalekvár és a birsalmasajt. A kellemes teraszon egy újabb kiállítást is láthattunk: a 78 éves Füzér József karikatúráit az idősebb nemzedékből sokan ismerhetik, hiszen számos lapnak dolgozott annak idején a Lúdas Matyitól a Magyar Ifjúságig. Napjainkban elsősorban ügyvédi hivatásának él, de azért szatirikus vénáját nem vesztette el, rajzain az emberi gyarlóságok, a környezetrombolás, a nagyravágyás, a politika görbe tükre mind megtalálható. Az egyik rajzán például egy vizsgázó diák felsorolja a magyar történelem nagy csatáit, Muhitól napjainkig és az utolsó a 2014-es parlamenti választás. Egy másik rajzon az IGAZSÁG szó látszik, minden betű zöld, csak az első fehér – Hívatlan betű a címe. Hofi Géza kiöregedett vadászkutyáját idézi: „Az igazságból elveszett az i”.

De elgondolkodtató az a rajz is, amelyen a Himalája „kőkeze” lepöcköli a hegymászókat – ne akarjuk mindenáron legyőzni a természetet.

Éppen ennek ellenkezőjét éreztük ezen a hosszú hétvégén Noszvajon, amelyet nem véletlenül tartanak Magyarország egyik legtisztább levegőjű településének. Itt az emberek együtt lélegeznek a Földdel, tisztelik a növényeket, a fákat, talán ezért is láttuk a mi szemünknek szokatlanul tisztának az eget. Több ilyen harmóniára lenne szükségünk a hétköznapjainkban is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
Egy kis lakókocsiban él a négytagú család, így járják a világot
Bár elég nagy szabadságot kínál, sok gyerekes családot elriaszt a lakókocsis utazástól a túl szűk hely - ez a család nem tartozik közéjük.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2022. július 19.


Link másolása

hirdetés

Tágas otthonukból egy apró lakókocsiba költözött a kétgyermekes család. Korábban farmjuk és 11 hektáros földjük volt, most övék az egész világ – számolt be a nem mindennapi történetről a The Sun.

Sokaknak nem lenne komfortos négy keréken és egy szűk dobozban lakni, de Jen és Kirt pótkocsijában minden benne van, amire szüksége lehet egy családnak.

A szülők két hónapon keresztül renoválták a lakókocsit, mielőtt csapot-papot otthagyva feladták volna korábbi életüket, hogy lakóautóval járják a világot.

A különleges életmódot folytató család a YouTube-on futó Tiny House Giant Journey sorozatban mesélte el, hogy körülbelül másfél éve vannak úton. Utazásuk első évében egy furgonban éltek, de muszáj volt váltaniuk, ahogy fiaik idősebbek lettek. Végül úgy döntöttek, hogy eladják a furgont, a következő két hónapot pedig új otthonuk felújításával töltötték.

Sokat kellett dolgozni, hogy a „dobozt” otthonossá tegyék, végül azonban sikerült alaposan felszerelni: a tetőn még egy 1850 wattos napelem is helyet kapott.

Habár a lakrész kicsi, a belseje lenyűgözően néz ki. Van benne egy teljesen felszerelt konyha is, amiben minden megtalálható, amire szüksége lehet a családnak: a felfüggesztett kosarakban például fűszereket és a friss gyümölcsöket tárolnak.

A fürdőszoba egy függöny mögött van, vécé és zuhanyfej is található benne.

hirdetés
A család szó szerint egymás hegyén-hátán alszik: Kirt és Jean alul egy hatalmas ágyon, a fiúk pedig fölöttük, emeletes ágyakon.

Az apuka és a két gyerek egy-egy kis szekrényben tárolják a ruháikat, Jen azonban két gardróbot is megkaparintott. A konyhával szemben található egy kis nappali párnázott paddal, összecsukható asztallal és légkondival.

A miniházak és a lakóautók egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Bár muszáj kompromisszumokat kell kötnie annak, aki ilyen életmódra adja a fejét, sokan semmire nem cserélnék el a szabadságot, amit ez az életforma nyújt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
5 varázslatos látnivaló az ország legészakibb csücskéből: irány a Zemplén!
A természet szinte az ölünkbe pottyan, lábunk alatt gyógynövények, tőlünk simogatható távolságra mókusok és a múlt-jelen tapintható egybefonódása. Mutatjuk a kedvenc látnivalóinkat.

Link másolása

hirdetés

Barangoljuk be együtt a Zemplént és Abaúj térségét együtt! Olyan élményeket kapunk cserébe, amelyekre talán nem is számítottunk. Itt van például rögtön egyfajta megfoghatatlan nyugalom érzet, amely észrevétlenül kúszik a bőrünk alá és majdhogynem kényszerít bennünket arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok fásultságából. A természet szinte az ölünkbe pottyan, lábunk alatt gyógynövények, tőlünk simogatható távolságra mókusok és a múlt-jelen tapintható egybefonódása.

Májusban volt szerencsénk óriásit kirándulni ebben a felfedezésre váró régióban, megmutatjuk a kedvenc látnivalóinkat.

Boldogkő vára

1280-ra datálják a vár keletkezését, a környék akkortájt épp a tatárjárást követően eszmél. Még sehol sincsenek törökök, labancok, de a vár felépül egy sziklaszirten, hogy még több, mint 700 évvel később is megálljt parancsoljon az arra járóknak. Szapolyai, Péchy, Rákóczi, Zichy - csak egy pár család, amely birtokolta a várat. 1701-ben a császáriak szinte porig rombolták. Elmondható, hogy a teljes magyar történelem lenyomata olvasható a vár históriájában. amely immár állami tulajdonban van. Mai, felújított állapota a 2009-ben történt helyreállításnak köszönhető.

Ezek a tények, a többi viszont már az érzelmek hada, amely szinte megtámadja az embert, amint először megpillantja Boldogkő várát. Mert annyira aranyos jelenség, miközben tekintélyt parancsoló és azt súgja: itt vagyok, figyelek. Számtalan középkori várral a hátam mögött elmondhatom, hogy talán Boldogkő vára a kedvenc, amelyet mindenkinek látnia kell. A képek önmagukért beszélnek.

hirdetés

Gönc, Huszita-ház

A rejtélyek tájháza Magyarország legészakibb városában, Göncön az úgynevezett Huszita-ház. Soha nem bizonyított legenda szerint az épületet közel 600 éve a husziták építették és lakták, de a hivatalosan elfogadott álláspont azt mondja, a Huszita-ház legfeljebb 300 éves.

Az erődszerű lakóházban paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki, amely három egységből áll. Az úgynevezett "tiszta szoba" az utcafrontra néz, nagy becsben és tisztaságban tartott helyiség, ahová a háziak nagyon ritkán léptek be. Az élet ugyanis az aprócska konyhában és a kisszobában zajlott.

Ne hagyd ki a ház alatt húzódó pincét, ha elég bátor vagy! Csak egy kicsit kísérteties, ugyanis a pincejáratok egészen a telek végéig elvezetnek, elágazásokkal a szomszédos pincékbe.

Vizsolyi Biblia Látogatóközpont

Csak úgy cikáznak körülötted az évszázadok Vizsolyon. Amikor belépsz a 13. század elején épült református templom közel kétméteres falvastagságú ajtaján és azt számolgatod, hogy annak már idestova tényleg 800 éve, hogy itt templom épült, óhatatlanul arra gondolsz, mi mindent éltek meg a néma falak. Majd meglátod a Károli Gáspár által készített Bibliát, amely 1590-ben készült el. 2412 lap, közel 6 kilogramm súlyú. A bibliát nézve már átrobogtunk pár évszázadot, amikor a helyi idegenvezető átirányítja a turistákat a Vizsolyi Biblia Látogatóközpontba és a Mantskovits Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumba. A modernizált múzeum ugyanis maga a 21. század.

Interaktív üvegpadlóval, érintőképernyős számítógépen lapozgatható bibliával máris a jelenben érzi magát az ember, de csak egy rövid ideig. Védősapka és kötény kerül a látogatóra, hogy kipróbálhassa a tizenhatodik századi könyvnyomtatást. Óriási élmény, ráadásul a művedet magaddal is viheted!

Vizsoly, Mézmúzeum

Maradjunk Vizsolyban - a falu szélén ugyanis az ország első mézmúzeumát látogathatod meg. Mézes Gergő, avagy Molnár Gergely méhész mindenki számára érthetővé teszi a méhek világát. Rádöbbenhetünk, hogy a méhészet az a tevékenység, amelyet évszázadok alatt megkomponáltan, ugyanúgy végez az ember - miközben itt a méhek a kollégák és a főnökök.

A múzeum mellett apiterápiás (apiterápia a méhek által előállított anyagok ősi, gyógyító célú felhasználása) központ is található a szorgos népség lakta telken. A legizgalmasabb épület az úgynevezett Zümi-ház, amelynek talapzatában egymillió dolgos méhecske zümmög. Te pedig jól megtisztítod a tüdődet, ráadásul a zümmögéstől kidobálhatsz mindent, ami stresszfaktort jelent a számodra.

Regéci vár

Regéc és Mogyoróska között 639 méteres magaslaton húzódik a 13. században épült regéci vár. I. Lipót császár ezt a várat sem kímélte, ahogyan tette azt Boldogkő várával is. A regéci várat a császári csapatok 1686-ban rombolták szét, ezt követően évszázadokon át csak a romok álltak a magaslaton.

Az elmúlt több, mint harminc évben Regéc község önkormányzata úgy határozott, ezt a műemléket történelmi és kulturális örökségünk részeként kell megmutatni az utókornak. Több lépcsőben zajlik a vár rekonstrukciója és mára elmondható: itt már vár áll, nem csupán kőhalom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
5 tipp, hogy miért látogass el Tiszakécskére
Cölöpsétány a Holt-Tiszánál, kilátó, kisvasút, gyógy- és élményfürdő - mutatunk pár látnivalót!

Link másolása

hirdetés

A dél-alföldi régió és a Tisza-part valamennyi évszakban csalogató kirándulási opciókat rejt. A Kecskemét tőszomszédságában található Tiszakécske, a Tisza magyarországi szakaszának legnagyobb kanyarulatában helyezkedik el, csendes és aktív pihenést kedvelőknek egyaránt tökéletes úti cél. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni azoknak, akik a napfény és a vizek városába látogatnának.

1. Tisza-parti Kisvasút

1971. augusztus 20-án indult első útjára a Tiszakécskei Úttörővasút. A keskenyvágányú szerelvény kisebb-nagyobb megszakításokkal 2009-ig üzemelt. Több mint egy évtizedes szünet után, 2021 őszén indult újra, hogy a látogatók a Tisza legnagyobb kanyarulatát immár vasúton is bejárhassák.

Az újrainduló kisvasút pályájához a korábbi Gyermekvasút útvonalából megmaradt 600 méteres szakaszt újították fel, de az egyre bővülő látnivalók miatt még további 1000 métert építettek hozzá, így a Tisza legnagyobb teljes kanyarulatát bejárja. A kisvasút a Tisza-parti megállótól a Találkozások Házig közlekedik; útközben megáll a Játszótér megállónál, a 14 méter magas kilátónál és a Sportcentrumnál. További újdonság, hogy már nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben üzemel. További információk ezen a linken!

2. Barack Gyógy- és Élményfürdő

A Tisza kanyarulatában található, családi vállalkozásként működő Barack Gyógy- és Élményfürdő nyújt felüdülési lehetőséget, immár 38 éve az odalátogatóknak. A tulajdonosok évről évre szépítettették és bővítették a komplexumot, így modern gyógyászati részleg, medencék, csúszdapark, szaunavilág, családbarát fejlesztések követték egymást, később pedig mindez szálláshelyekkel is kiegészült: kempinggel, apartmanokkal és 50 szobás, négycsillagos szállodával gazdagodott a kínálat. Tehát itt minden megvan ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes és pihentető utazást tegyünk a környéken.

hirdetés

A fürdő gyógyvize 1344 méter mélyről 52 fokosan tör fel a felszínre. A nátrium-hidrogénkarbonátos, metakovasavat és fluoridot tartlamazó termálvíz főként reumatikus, ízületi, mozgásszervi megbetegedésekre, műtétek utáni rehabilitációra és nőgyógyászati problémák kezelésére ajánlott.

A fürdő egész területén tíz medence áll a vendégek rendelkezésére, két kültéri gyógyvizes medence, élménymedence, kaland medence, strand medence és baby pancsoló is megtalálható. Beltéren úszómedence, jacuzzi, gyermek medence és merülő medence került kialakításra. Impozáns szaunavilága pedig elvarázsolja a pihenni vágyókat, akik választhatnak finn szauna, infraszauna, rózsabarack aromaszauna, stollen szauna közül.

A hely érdekessége, hogy a névválasztással tisztelegnek a múlt előtt, ugyanis a környék híres baracktermő vidék. Mitöbb, a fürdő területén is található egy öreg barackfa, melynek gyümölcséből éveken át lekvár készül.

3. Csúszdapark

Ma már egy medence, néhány kis csobogó, vízi pisztoly és vödör önmagában kevés a mai gyerekeknek, fiataloknak ettől sokkal több impulzusra, élményre van szükségük. A Barack Gyógy- és Élményfürdő csúszdaparkját a fürdőbe lépés pillanatától máris megcsodálhatják vendégek. A torony és a csúszdák színe is hívogató. Csúszdáik között 6 éves kórtól a kortalan idősekig, mindenki kedvére válogathat a szelídebb lejtésű vagy az igazi adrenalinbombaként berobbanó kamikáze közül.

Az anaconda csúszda egy szelídebb lejtésű, közkedvelt típus, amelyet a kezdő csúszdázók is bátran használhatnak. A kétpályás családi csúszda (vagy versenycsúszda) nyitott szerkezetű, izgalmas gyorsasági versenyek rendezésére ad lehetőséget, mivel időmérő funkcióval is rendelkezik. A kamikaze csúszda a száguldás és az adrenalin szerelmeseinek lesz a kedvence. Szinte szabadesés-élményt nyújt és akár 60-70 km/h óra lecsúszási sebesség is elérhető rajta. A negyedik, rafting és inga csúszda pedig két kedvelt típus egyedi ötvözete, Magyarországon egyedülálló élményelem, amely csúszógumival (raft) vehető igénybe.

4. Nádirigó tanösvény

A Nádirigó tanösvény a Holt-Tisza mentén húzódik végig, ahol egy rendkívül látványos cölöp sétányon vezet végig az utunk 2,5 km hosszan. A tündérmesébe illő séta nem csak a Holt-Tisza élőhelyeit és gazdag állatvilágát mutatja be, hanem az emberek tájátalakító tevékenyégének mozzanatai is felfedezhetőek. Útközben találkozhatunk rovarhotellel és madárodúkkal is, melyeket interkatívan és játékosan mutatnak be.

A séta nagyon családbarát, akár babakocsival is könnyen bejárható. Több padot is kihelyzetek, így ha útközben elfáradunk, csodaszép környezetben tudunk megpihenni. A gyerekeket egy szuper játszótér várja, ahol biztos nem fognak unatkozni. A tanösvény nem egy körtúra, így ha az egyik végén hagyjuk a kocsit, akkor számolni kell a visszaúttal is.

A 10 állomásos kirándulás több témát is feldolgoz, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyéhez kötődnek. Utunk során, olyan elemekkel is találkozhatunk, mint például: gyógy- és fűszernövény kert, rovarhotel vagy mesterséges odútelep. Az információs táblákon kézzel mozgatható, interaktív játszóelemek is szórakoztatnak. A cölöpösvényen elhelyezett halmérő segítségével például megismerhetők és összehasonlíthatók a halfajok valós méretei. A tanösvény végén ki lehet próbálni egy mezítlábas pályát is, különböző járófelületekkel (kő, kavics, faháncs, homok, stb.) A cölöpösvény végén egy nagyobb méretű madárles ékeskedik, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg.

5. tiszakécskei Tisza-parti Szabadstrand

A Tiszakécskei szabadstrand több, mint háromszáz méter hosszú homokos parttal, strandröplabda pályával, játszótérrel, képkiállítással és nyári büfékkel várja a strandolni vágyókat. A szabadstrand igen ritkaságnak számít hazánkban, ugyanis a Tisza mentén mindössze három, hivatalosan működő, homokos tengerpartra emlékeztető strandja van. Minden nyári szezonban turisták sokasága látogatja meg és töltenek itt egy felejthetetlen napot. Trópusi hangulatú gyékény napernyők díszítik a 300 méter hosszú homokos partot, emellett nyugágyak, felújított vizesblokkok és öltözők várják az úszni, lehűlni vágyókat. A fürdőzők biztonságáról minden nyáron fürdőmesteri szolgálat gondoskodik. A parton a nyári szezonban strandröplabda bajnokság, homokvárépítő verseny és sok más érdekes program kínál kikapcsolódási lehetőséget.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Európában található a világ legjobb városa egy felmérés szerint
A lista olyan dolgok alapján készült el, hogy mennyire barátságosak az adott városban, vagy hogy mennyire stresszes ott élni. Magyar város nem került fel rá.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 01.


Link másolása

hirdetés

Minden évben megjelenik a Time Out Index, ami felsorolja a világ legjobb városait. A lista felállításához több ezer embert kérdeznek a saját városukról, és idén úgy alakult, hogy Edinburgh lett az első, kiemelkedő pontszámokkal. A megkérdezettek

  • 93 százaléka szerint könnyű gyalog közlekedni a városban,
  • 95 százalék szerint szép,
  • 91 százalék szerint "nem bunkó",
  • 96 százalék szerint nem unalmas,
  • 89 százalék szerint nem stresszes.

A második helyezett az amerikai Chicago lett, a harmadik pedig a kolumbiai Medellín, a negyedik helyre viszont egy másik skót város, Glasgow futott be. Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon meg is említette a Twitteren, hogy két városuk is előkelő helyen szerepel a listán.

A Time Out Indexen idén 53 ország szerepelt, de Budapest nem kapott rajta helyet, ahogy más magyar város sem. Közép-Európából egyedül Prága fért fel rá, a hatodik helyre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: