UTAZZ

Barangolások a lagúnák között – ilyen volt Velence a karnevál után

Útinaplónkból az is kiderül, hogyan nyúltak le bennünket rögtön a városba érkezés után, és miért beszélnek furcsa, hibrid nyelven a helyiek, amikor olaszul válaszolnak nekik a külföldiek.

Link másolása

Egy régóta vágyott úticélnál mindig fennáll annak a veszélye, hogy túl nagy bennünk a várakozás, valami egészen rendkívüli csodáról álmodunk, és mire végre eljutunk oda, nagy csalódást élünk meg, mert álmaink túl nőttek a valóságon. Bennem is munkált egy ilyen félelem, amikor Párommal sok-sok év után rászántuk magunkat, hogy elutazzunk Velencébe. Éveken át vagy közbejött valami, vagy pedig túlságosan bonyolultnak tűnt az eljutás a lagúnák városába, amióta nincsen oda közvetlen repülőjárat. Végül jó megoldásnak tűnt, hogy elrepültünk Milánóba, ahonnan nagy sebességű vonat vitt bennünket tovább Velencébe, majd visszafelé eltöltöttünk néhány napot Észak-Itália központjában és onnan indultunk haza.

A döntés a lehető legjobb volt: már a milanói Malpensa repülőtéren várt bennünket egy kiállítás Andy Warhol leghíresebb sorozataiból, majd visszafelé két nap alatt magunkba szívtunk mindent, amit ennyi idő alatt fizikailag és lelkileg lehet: a Dóm fenségét, egészen annak 220 lépcsős teraszáig, ahonnan a 135 torony között megcsodálhattuk a város jelképét, az arany Madonninát, a Sforza-várat, benne Michelangelo utolsó, befejezetlen Pietáját, végül pedig Leonardo Da Vinci Utolsó vacsoráját, amely előtt csak némán álltunk az arcokat, az érzéseket kutatva. És akkor még egy szót sem szóltam Velencéről.

Még gyerekként, a 60-as évek végén szüleimmel jártam ott először, és bevallom, akkor csalódást keltett: piszkos volt, elhanyagoltnak tűnt, a csatornákból áradt a bűz, a Szent Márk téren lépni sem lehetett a galamboktól. Azóta is számos riasztó híradás és kép jutott el hozzám, a klímaváltozás, a tengerszint emelkedése kapcsán még sűrűbben jövendölték az egykori mediterrán nagyhatalom pusztulását, mint azelőtt. Valahogy mégis bizakodtunk, már csak azért is, mert éppen tíz évvel ezelőtt két fiúnk is éppen itt kérte meg kedvese kezét. És végül csodálatos öt napban volt részünk.

Amikor egy hosszú töltésen a tenger felett futott be a vonatunk a Santa Lucia pályaudvarra, körülnézni sem volt időnk az előttünk csendesen hullámzó Canal Grandén, máris leszólított bennünket egy kedves fiatalember, taxit kínálva. Mivel szállodánknak csak a címét tudtuk, örömmel fogadtuk 10 eurós felajánlását, mire ő felkapta nagybőröndünket, feldobta egy kézi targoncára és megindult vele, mi meg utána. Öt perccel később derült ki, hogy hotelünk az állomástól még 100 méterre sincsen – ez volt a „taxi”. Jót nevettünk, ez volt az egyetlen eset, hogy „lenyúltak” bennünket, ennyi belefért.

Szállásunkról hamar megtudtuk, hogy valamikor egy karmelita apátság épülete volt, amely a szomszédos Santa Maria di Názáret templomhoz tartozott, oratóriuma lett a hotel hallja, amelyet 20. század eleji stílusban rendeztek be. Néhány dombormű és egy szószék árulkodott egykori funkciójáról. Az új gazdákban azért lehetett volna annyi tapintat, hogy nem a szószék alá teszik a mosdót. De ne keressünk a kákán is csomót: tiszta, csendes, kényelmes volt a szálloda, bőséges svédasztalos reggelivel. Ebben Veneto tartomány termékei kapták a fő szerepet, és szinte minden reggel várt bennünket egy a „nagymama tortái” közül. Meg sem próbáltunk ellenállni az almás-diós, vagy a ricottás-pisztáciás csábításának... Ha egy hónappal később jöttünk volna, akár a kertben is elkölthettük volna reggelinket citromfák tövében, a templomtorony árnyékában.

Már első sétánkon feltűnő volt az utcák, a csatornák tisztasága. A karnevál befejezése után 11 nappal érkeztünk, legfeljebb annyit érzékeltünk belőle, hogy rengeteg eladatlan filléres maszk roskadozott az utcai „kacatos” standokon, a süteményes boltok kirakatából pedig a tipikus farsangi édesség, a különböző krémekkel töltött cannolik mosolyogtak ránk.

Nemcsak a széles folyóvizek, hanem a legszűkebb kis vízi utak is egészséges szagot árasztottak: talán még mindig annak a nagy megtisztulásnak a hatása, amelyet a város a Covidnak, a tömeg másfél éven át tartó távolmaradásának köszönhet, de talán ez az időszak jó volt arra is, hogy komolyan vegyék a várost fenyegető veszélyeket.

A tömegközlekedést jelentő kis hajók, a vaporettók is érezhetően áttértek a környezetbarát motorokra. Ugyancsak feltűnt, hogy – ellentétben számos frekventált turistaközponttal – mindenütt korrekt árakkal és elszámolással találkoztunk.

És nem lehetett nem észrevenni azt sem, hogy mennyi bevándorló dolgozik az idegenforgalomban. Már az első étteremben, ahol vacsoráztunk, a Mirában egy olaszul szinte tökéletesen beszélő bangladesi fiatalember szolgált ki minket, és ugyancsak főleg dél-ázsiaiakkal és afrikaiakkal találkoztunk más vendéglőkben és bárokban is. Éppen azokban a napokban folyt éles politikai vita Olaszországban a bevándorló-kérdésről egy menekülthajó tragédiája kapcsán, és egy helyi híradóból megtudtam, hogy a közel ötmilliós Venetóban krónikus munkaerőhiány van, csak a mezőgazdaságban 200 ezer emberre lenne szükség...

Napjainkat az előre megtervezett programok és a szabad barangolások számunkra kedves arányában töltöttük. Előjegyzett belépőnk volt a Doge-palotába és a Peggy Guggenheim múzeumba, de valami módon elfeledkeztünk arról, hogy nem ártana előre bejelentkezni a Szent Márk Bazilikába is. Így e lenyűgöző, bizánci hagyományokat őrző szentélyhez közel háromnegyed órát álltunk sorba, de a látvány, az atmoszféra, a kupolák belső színeinek ünnepélyes harmóniája, a csupaideg rézlovak még többet is megértek volna.

Pedig akkor már túl voltunk a Velencei Köztársaság dicsőségét őrző Doge-palotán, végig jártuk a Serenissima már-már befogadhatatlan gazdagságú termeit, Tiziano, Veronese, Tintoretto festményeit, mennyezeti freskóit.

Szabadulni sem lehetett Tintoretto egész falat betöltő Paradicsom című művétől, amely számomra inkább egyfajta utolsó ítéletnek tűnt, és a 16.századi mester festette meg azt az 1359-es csatát, amelyben Velence elhódította a magyar seregektől a horvátországi Zara kikötővárost.

Végigaraszoltunk az „ólombörtön” folyosóin, ahol egy idegenvezető a leghíresebb foglyot, Giacomo Casanovát „nagy nőcsábásznak és nagy hazudozónak” nevezte, nem utolsósorban a börtönből való szökésének meséje miatt és azt is megemlítette, hogy a közel két méter magas kalandor elég csúnya ember volt. Pedig szegény Fellini maestro kapott hideget és meleget, amikor Casanova szerepét Donald Sutherlandre bízta…

És csak a helyszínen tudtuk meg, hogy a palota jegye érvényes a szinte az egész Szent Márk teret behálózó múzeumokba, ott már jószerével csak Antonio Canova álomszerű márványszobrait, mindenekelőtt az Orpheus és Eurydikét volt erőnk megcsodálni. Igazán megérdemeltünk a téren, a Campanile sudár tornyának árnyékában egy frissen facsart narancslevet, miközben szemtanúi voltunk a galambok és a sirályok csatáinak. Kétségtelen, hogy a korábbiakhoz képest elenyésző a galambok száma, de Jonathan Livingstone utódai legalább annyira agresszívek és pimaszok lettek, főleg ha ennivalót látnak. Szerencsére narancslével nem élnek...

Velence legrégibb hídját, a Rialtót, gyalog közelítettük meg, és jól tettük. Végigsétáltunk a meghitt hangulatú utcákon, átmentünk jó néhány kisebb hídon – összesen 420 van belőlük – közben betekinthettünk néhány helyi alkotó műhelyébe. Egy szálfa termetű, nagy szakállú alkotó, aki magát David Arielnek nevezte, egészen különleges technikával dolgozik, mintha festékfolyamok lennének képein. De láttunk olyant, aki szinte valóságos ragyogást adott a megfestett Napnak, és olyant is, akinek a képei csupa számokból álltak össze. Számos kirakatból a méltán világhírű muranói üvegművészet alkotásai néztek ránk az egyszerű geometriai formáktól állat- és emberalakokon át egészen egy üvegből készült gitárig.

Amúgy magát a Rialtót felfalta a biznisz, arany- és ékszerboltok között tolonganak a turisták, és a fedett részen kívül sem lehet lépni a szelfizőktől. A híd közelében találtunk azonban rá a gondolásunkra, akivel végighajókáztunk a környék kis csatornáin, miközben minden második épületről mesélt valami érdekességet. Megtudtuk azt is, hogy hol forgatták Al Pacinóval A velencei kalmárt, és egyik kollégájával bemutatta, hogy milyen az, amikor egy szűk canalén egyik gondola előzi a másikat. Hajósunk felhívta a figyelmünket arra is, hogy amikor „magas vízállás” van (a tengerszint felett 1 – 1,2 méter) – általában a téli hónapokban – meddig merülnek a házak a csatornába. Mi viszont mindennap azt hallottuk a tévé esti meteorológia-jelentésében, hogy egész Észak-Olaszországot kegyetlen szárazság sújtja és nagyon kellene már az eső. Szerencsére e fohász nem talált meghallgatásra, amíg Velencét róttuk.

A Guggenheim-múzeumban nem csupán Max Ernst, Paul Klee, Henry Moore, Jackson Pollock és más 20.századi avantgard művész alkotásait bámulhattuk meg, hanem egy fiatal hölgyet is, aki teljesen úgy nézett ki, mintha az 1920-as évekből került volna ide. Holott csupán a kor lelkes rajongójaként öltözött fel úgy. A kertben találkoztunk Arnaldo Pomodoro Meghasadt bolygójával. A ma 97 éves szobrásznak „szféráit” már láttuk évekkel ezelőtt a Vatikáni Múzeum kertjében, ez a kisebb méretű bolygó ugyancsak emlékeztet arra, hogy mi vár ránk, ha nem vesszük komolyan egyetlen lakhelyünk figyelmeztetéseit.

Az ember persze nemcsak vizuális és spirituális élményekkel gazdagodik, a gasztronómiai csemegéket sem szabad kihagyni. Velencében kötelező megkóstolni a tintahal különböző variációit, nekünk nagyon bejött az, amit polentával szervíroztak, de mennyei a „fekete tészta” is, amelyhez a tenger gyümölcsei illenek a legjobban. A halak közül lazacban és tokhalban nagyon erősek, nálam viszont a pasztinák mártással készült tőkehal vitte el a pálmát.

A kagylóleves valójában nem más, mint egy zöldfűszeres paradicsomleves, amelybe kisebb-nagyobb kagylókat főztek bele, és itt ettünk először sült osztrigát. Nagy kultusza van a sajtoknak, mindenekelőtt az Észak parmezánjának, a Grana Padanónak – olyannyira, hogy például steakhez sült zöldségek mellé meleg Grana-szeleteket tálalnak. Előételként viszont megkóstoltunk egy olyan vegyes sajttálat, amelyhez édes-csípős mártást adtak. Lehet, hogy ez valami kínai hatás? Ellenben a focaccia 100% olasz lepény, sok rozmaringgal és fokhagymával – önmagában is jól lehet lakni vele, ezért nem árt vigyázni, ha a már megrendelt étel mellé ajánlják. Itt a hazája továbbá a vajas rizottónak, amelynek variációs lehetőségei ugyanolyan végtelenek, mint az olasz pastáknak. És ha a vendéglős is meg van elégedve a vendéggel, akkor jár ajándékba egy pohárka limoncello.

Mivel gyerekkorom óta beszélek olaszul, ha Itáliában járunk, minden alkalmat megragadok arra, hogy a helyieket anyanyelvükön szólítsam meg. Az utóbbi időkben azonban furcsa jelenséget észlelek és ez most Velencében hatványozottan jelentkezett. Mivel széllel szemben, ellenfényben is kiszúrják a külföldit, angolul nyitnak. Ha erre én olaszul válaszolok, megzavarodnak, és egy olyan hibrid nyelven próbálnak kommunikálni, aminek se füle, se farka. Általában a harmadik-negyedik olasz nyelvű reagálásomra jönnek egyenesbe...

Velencében két „fekete Madonnát” is tisztelnek. Az egyik a Szent Márk bazilika egyik legszebb ikonja, a másik pedig a Santa Lucia pályaudvar előtt állt 1864 óta, mintegy vezeklésül, miután lebontottak a tér 800 éves templomát éppen a vasútépítés miatt. Ez a szobor most a Santa Maria di Nazareth-ben áll, a helyére 1959-ben Francesco Scarpabolla alkotása került. Ez a gyönyörű, légies bronzalak búcsúztatott minket a várostól. Nem kell hívőnek lenni ahhoz, hogy e Madonna mennyien tiszta arcába nézve az ember egy felsőbb, a földi léten túli dimenzióba jusson...

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Nyári örömök a Kvarnerben: Fedezd fel a legjobb strandokat, éttermeket és még sok mást
Mutatjuk a legjobb úti célokat!

Link másolása

Ha tökéletes nyaralást keresel, ne keress tovább, fedezd fel Horvátország lenyűgöző Kvarner régióját. Ez a lenyűgöző vidék kristálytiszta vizekkel, homokos strandokkal és ínycsiklandó konyhával büszkélkedik, amely garantáltan táncra perdíti ízlelőbimbóidat. Tehát ragadd meg a naptejet és fedezd fel a Kvarner legjobb úti céljait!

Crikvenica Vinodol riviéra: Nap, homok és tengeri ételek!

Indulj el egy felejthetetlen nyaralásra a gyönyörű Crikvenica Vinodol riviéra mentén, amely a Kvarner régió szívében található. Ez az idilli úti cél tökéletes kikapcsolódást nyújt családoknak, pároknak és egyéni kalandoroknak. A városi strand közvetlenül a crikvenicai központ mellett található, így könnyedén eljuthatsz oda a szállásodról, és vissza, amikor pihenésre van szükséged. A Crikvenica Vinodol riviéra vibráló gasztronómiája ínycsiklandó tengeri ételekkel és regionális specialitásokkal csábítja el ízlelőbimbóidat, helyben termelt borok kíséretében.

Fotó: Crikvenica turisztikai iroda

Opatija riviéra: Elegancia és luxus

Mélyedj el Opatija Belle Époque stílusú építészetének pompájában. Az Opatija riviéra elegáns épületeiről, gyönyörű kertjeiről és lenyűgöző tájairól ismert. Az opatijai városban számos étterem és kávézó található, ahol ízletes konyhát és frissítő italokat kínálnak. Opatija éttermei nemzetközi konyhával büszkélkednek, amit bőséges választékban kínálnak helyi és nemzetközi borokkal kiegészítve. Legyen szó tengeri ételek kedvelőiről vagy ínyencekről, az opatijai gasztronómia garantáltan megdobogtatja a szíved és még többre vágyakozol majd.

Fotó: Opatija riviéra turisztikai iroda

Rijeka Ring: Gazdag kultúra és ízletes borok

Rijeka, a kultúra, a gazdag történelem és az élénk helyszínek városa, amely lenyűgözi a látogatókat. Ez a karneválok, Szent Vitus és a sokszínűség kikötője. Rijeka olyan város, amely fejlődik és átalakul, minden évben új okot kínálva a látogatásra. Rijeka nyüzsgő városa felett magasodó Trsat vára varázslatos panorámát tár elénk, amely egyszerűen lenyűgöző. Menj végig a történelmi negyedet átszelő kőlépcsőkön, amelyek a méltóságteljes Trsatig vezetnek, ahol az idő úgy tűnik, megállt. Rijeka ereje a környező sokszínű területekben rejlik, amelyek kiegészítik és összefonódnak a várossal, dinamikus történeteket alkotva a Kvarner régióról.

Fotó: Rijeka Turisztikai Iroda

Rab szigete: Végtelen pihenési lehetőség

Merülj el egy igazán felfrissülést nyújtó nyaraláson Rab napfényes strandjain, ahol a nyugalom és a természet szépsége tökéletesen összefonódik. Ez az idilli horvát sziget számos homokos parttal és eldugott öböllel büszkélkedik, amelyek arra csábítanak, hogy lazíts és élvezd a mediterrán napfényt. Választhatsz a népszerű Paradicsom strand közül, amely híres aranyhomokjáról és kristálytiszta türkizkék vízéről, vagy nyugodtságot kereshetsz olyan rejtett kincsekben, mint a Pudarica strand, amely békés hangulatával és lélegzetelállító kilátásával vár. Rab minden igényt kielégítő strandot kínál a kifinomult utazóknak. Merülj el a lágy hullámok kellemes hangjában, élvezd a mediterrán szellő melegét, és élvezd a lehetőséget, hogy elmenekülj a mindennapi élet nyüzsgésétől ebben a pihenés oázisában.

Fotó: Rab sziget turisztikai iroda

Lošinj és Cres szigetei: Békés nyaralás

Indítsd el utazásodat a lenyűgöző Lošinj és Cres szigetekre. Ezek a szomszédos szigetek érintetlen strandokkal, buja zölddel és bájos part menti falvakkal büszkélkednek. Cres híres érintetlen strandjairól és természeti szépségeiről híres. A világ egyik legszebb rejtett strandja, a Lubenice, itt található. A Lubenice mellett Cres tele van eldugott öblökkel és strandokkal, valamint gondozott strandokkal, amelyek büszkén lobognak a Kék Zászlóval.

Cres déli részén fekszik a gyönyörű Lošinj szigete, mely ismert a buja erdőiről és tiszta tengereiről. Lošinj két lenyűgöző sétányával büszkélkedik - az egyik összeköti a Mali és a Veli Lošinj városokat, a másik pedig végighalad a lélegzetelállító Čikat-öbölön, ahol található egy strand is.

Fotó: A. Pavela, Losinj turisztikai iroda

Krk szigete: Középkori varázslat és ínycsiklandó konyha

Következő állomásod a varázslatos Krk szigete. Az "Arany sziget" néven ismert Krk a lenyűgöző természeti szépségéről híres, és számos különböző élményt kínál. Krk strandjai minden igényt kielégítenek, a családbarát homokos partoktól a eldugott sziklás öblökig. Pihenj a napfényes Vela Plažán Baškán, ahol a kristálytiszta türkizkék víz találkozik egy félhold alakú partszakasszal, vagy fedezd fel Malinska rejtett kincseit, mint a Punta Debij, amely nyugalmat és békés menekülést kínál. Ne felejtsd el megkóstolni a sziget híres konyháját, amely hagyományos mediterrán ízeket ötvöz egyedi helyi összetevőkkel, mint a híres Krk bárány és a Žlahtina bor.

Fotó: Krk, Krk sziget turisztikai iroda

Gorski kotar: Érintetlen természet

Zárd le utad a Kvarner régióval egy látogatással a Gorski kotarba, egy érintetlen hegyvidéki területre, amit gyakran "Horvátország Zöld Tüdejének" neveznek. A Risnjak Nemzeti Park lélegzetelállító menekülést nyújt a vadonba. Merülj el a érintetlen erdőiben, ahol magas fák és nyugodt patakok hoznak létre egy menedéket a túrázók és a természetkedvelők számára, miközben a fenséges hiúztól a rejtélyes hiúzig a vadon élő állatok sokféleségét is felfedezheted. A Gorski kotar csodálatos tájakat és hihetetlen kilátásokat kínál, amelyek mind a természet szerelmeseinek, mind pedig a kalandvágyó utazóknak vonzóvá teszik ezt a vidéket.

Fotó: Gorski kotar turisztikai iroda

Válassz a Kvarner régióban található úti célok közül, és fedezd fel a nyári örömöket ebben a gyönyörű horvát vidéken!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
Ágyúcsövek szemeznek az átutazókkal egy Veszprém vármegyei faluban
Nem sok helyen lehet testközelből szemügyre venni a legendás, több mint 40 évig gyártott MiG–21-es vadászrepülőgép-típus egy példányát, de a magyargencsi hadiparkban igen – egy letűnt kor több más klasszikus harcászati masinája mellett.

Link másolása

Húsz darab, főként a második világháború utántól egészen az ezredfordulóig használt harci gép van kiállítva a magyargencsi Széll-kastély udvarán. Némelyik a Veszprém vármegyei kis falun átvezető útról is jól látható, persze a tankok és légvédelmi lövegek impozáns mérete miatt nehéz is lenne rejtegetni ezeket.

Márpedig rejtegetésről szó sincs, sőt,

a cél a közelmúltban a magyar hadseregnél használt tüzérségi és légvédelmi harci eszközök egy meghatározó részének bemutatása az érdeklődők számára.

Ezért kötött együttműködést a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Múzeuma a magyargencsi önkormányzattal a hadipark létrehozására a mintegy 600 fős településen – tudtuk meg Boros Tamás polgármestertől. Mint mondta, a Széll-kastély udvarán kialakított nem mindennapi kiállítás 2009 nyarán nyílt meg, nyáron és ősszel különösen népszerű. Rendszeresen érkeznek iskoláscsoportok a helyszínre, de a hadipark természetesen bárki által megtekinthető.

Néznivaló pedig bőven akad. Egyrészt

nem találkozni minden sarkon 50-60 éves harci gépekkel, például páncéltörő és légvédelmi ágyúkkal, tankokkal, katonai teherautókkal,

másrészt még az itt kiállított darabok között is vannak igazán különlegesek. Ilyen a T–55A harckocsi, a 2SZ3 Akácija önjáró tarack és a MiG–21bisz vadászrepülőgép.

A szovjet fejlesztésű T–55-ös tank (elődjével, a T–54-essel együtt) máig a legnagyobb példányszámban gyártott harckocsi, közel 100 ezer darab készült belőle. A T–55A modellt fejlett nukleáris védelemmel és erős páncélzattal építették, könnyen kezelhetőnek és mozgékonynak számított.

T–55A harckocsi

A T–54-est 1947-ben kezdték gyártani, a végső továbbfejlesztésének számító T–55A-ból az utolsó darab 1962-ben gördült le a gyártósorról. Érdekesség, hogy a T–54-est harci körülmények között az 1956-os magyar forradalom vérbe fojtása során próbálták ki először, ahol kiderült, hogy a Molotov-koktélra igencsak érzékeny. Számos, a Szovjetunióval szövetséges országban, így Magyarországon is nagyszámú állományt alakítottak ki belőle, és a hidegháború idejének legtöbb regionális konfliktusában bevetették. Hazánkban a rendszerváltás után vonták ki a forgalomból a külsőre szinte teljesen megegyező T–54-eseket és T–55-ösöket.

A 2SZ3 Akácija nevű, szovjet gyártmányú önjáró tarackból mindössze tizennyolc darab állt szolgálatban a magyar honvédségnél.

2SZ3 Akácija önjáró tarack

Ezt a páncélozott harci eszközt 1971-ben rendszeresítették a szovjet haderőnél, elsősorban a harckocsik távolról való tűztámogatására fejlesztették ki. Teljes körű atom-, biológiai és vegyi védelemmel rendelkezett, miközben harcászati atomlőszer kilövésére is alkalmas volt. A 2SZ3 Akacija népszerű fegyvernek számított, több országba is exportálták, a Magyar Néphadseregben az 1980-as évek elején állították hadrendbe. Magyarországon 1993-ban vonták ki a szolgálatból ezeket a 152 milliméteres önjáró lövegeket.

Az ugyancsak szovjet fejlesztésű MiG–21-es vadászrepülőgépet 1959-től 2002-től gyártották. A típus sok módosításon, fejlesztésen ment keresztül, mialatt kora egyik legendás, a Varsói Szerződés tagállamainak elsődleges vadászrepülőgépévé fejlődött.

A 4025-ös oldalszámú MiG–21bisz

A katonai repülés egyik meghatározó mérföldkövének számító MiG–21-es 1961-ben jelent meg Magyarországon, összesen 261 darab érkezett a Szovjetunióból, és 2000 nyarán történt kivonásukig szolgálták a magyar légtér védelmét. A MiG–21-es a legnagyobb darabszámban gyártott gázturbinás sugárhajtóműves vadászrepülőgép a repülés történetében. Magyargencsen a 4025-ös oldalszámú MiG–21bisz van kiállítva. A típus bisz-változatai átalakíthatók voltak nukleáris atombombázó feladatkör betöltésére.

Páncéltörő ágyúk
Katonai teherautók

A magyargencsi hadiparkban kiállított gépek hatástalanítottak, mindenben megfelelnek a vonatkozó törvényi előírásoknak, egy részük pedig belülről is szemügyre vehető. Boros Tamás elmondása szerint állapotukat évente ellenőrzik a Hadtörténeti Múzeuma illetékesei.

ZSZU–57–2 önjáró légvédelmi gépágyú

A Széll-kastély belső tereiben egyébként egy, az 1848–49-es szabadságharchoz, a huszárokhoz, továbbá az első és a második világháborúhoz kapcsolódó tárlatot, valamint egy helytörténeti kiállítást is kialakítottak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Biztosra ment: háromezer évre lízingelt egy házat, 4652-ben jár le a szerződése
Walter Kendal nem bízta a véletlenre családja jövőjét: 1652-ben három évezredre szóló szerződést kötött Cornwallben. A helyen, ahol az ingatlanpiac néhányszáz éve beállt, eladó házat nemigen találni.

Link másolása

A cornwalli hercegség Anglia egyik legkülönlegesebb területe, nem csak azért, mert ide kötődik Arthur király legendája és itt játszódik Trisztán és Izolda romantikusan szomorú sztorija, de a terület viszonylagos elmaradottságának köszönhetően szinte háborítatlan itt a múlt. Nem zavarta meg az elmúlt évszázadok máshol nagy átalakításokat létrehozó építési mániája, nem égette tűzvész, és az utolsó néhány száz évben tapasztalt pénzhiány következtében az itt élők inkább őseik házában húzták meg magukat ahelyett, hogy új, nagy épületekkel szórták volna tele a vidéket. A kétoldalt kőkerítések közé szorított utak lovakra és nem hatalmas terepjárókra vannak méretezve, nem csoda, ha a gyakorlatlan sofőr még akkor is halálra rémül a szembe száguldó helyiektől, ha Angliában tanult vezetni.

Ha itt valaki bérelni szeretne egy lakást, ne lepődjön meg, amikor az ingatlanügynök olyan épületbe tessékeli be, ahol egy 178 centis ember feje már koppan az ajtófélfában, ahol a plafont kényelmesen eléri kézzel, és ahol a keskeny lépcsők miatt azt mutatják meg először, hogy melyik deszkákat kell kiemelni a mennyezeti részen, ha ágyat akar feljuttatni valahogy az emeletre.

Mellesleg azt is elárulják, hogy a halottakat is ott engedték le, ha az élet úgy hozta.

Tessék csak borzongani.

Egy régi földvár helyére építették, az egész vidéket védte

Az ősi települések sorában előkelő helyet foglal el Lostwithiel, a hercegség első fővárosa, még abból az időből, amikor nem is hercegség, hanem egyenesen királyság volt ez a terület. A városka szélén a régi vár romja áll, valamikor az 1200-as években épült, egy még sokkal régebbi kör alakú erődítmény, földvár helyére. Innen kényelmes sétával érkezik az ember a településre, aminek ősi magjában nem nagyon találni 400 évnél fiatalabb épületet, de régebbit rengeteget.

Az egyik legszebb az egykori hercegi palota, melyet 1272-ben kezdtek építeni, és 20 évvel később fejezték be. Az eredeti épületben helyet kapott a kincstár, a törvényszék, az adók beszedéséért felelős hivatal, és Cornwall parlamentje, mely a Nagyteremben ülésezett.

Ennek a parlamentnek a XIII. században akkora hatalma volt, hogy felülbírálhatta (és valószínűleg még mindig felülbírálhatná) a Westminsterben hozott törvényeket.

Ha újra összeülne.

Károly nyaralóházai szépen eltartják a családot. Ebben a házban maga a király is megszáll időnként

Az épületet Károly király még hercegként hozatta rendbe a helyi nyaralóházai bevételéből. De nem ez a ház a legizgalmasabb látnivaló ebben a csendes, és a múltat nagy szeretettel őrző kisvárosban. Van valami, ami sokkal kevésbé nagyszabású, de mégis inkább megragadja a fantáziánkat. Talán mert olyan kevés információ áll csak rendelkezésünkre róla.

A helyesírás változott ugyan az elmúlt 371 év alatt, de a lényeg változatlan

Nem messze a North Street és a Queen Street kereszteződésétől áll egy ház, amelynek sarkába egy gránitkő épült be, körbeölelve a kétszintes épület egyik csücskét. Rajta gránitba vésve ez a felirat:

„Walter Kendal Lostwithiell-ből volt e ház alapítója 1658-ban. Háromezer évre szóló lízing szerződése van, amely 1652. szeptember 29-én kezdődött.”

Első pillantásra az ember csak dörzsöli a szemét, én is azt tettem. Itt valamit rosszul láttam, elnéztem,

hiszen 3000 évre lízingelni valamit, amikor a Brit Birodalom még Hongkongot is csak 99 évre…

De nem, a táblán valóban 3000 év áll. Micsoda előrelátás, micsoda magabiztosan nagyszabású tervek! Vajon mit gondolt Walter, mi fog történni 4652-ben, amikor a bérleti szerződése lejár? Ahogy a törvény engedi, megvásárolja Francis Bullertől, aki bérbe adta neki? Aligha, hacsak nem időutazó volt. Erre egyébként még esély is van, mert a férfi azonosítása nem egyszerű.

Maga a ház egy 3 szobás, átjárós alaprajzú épület volt, a North Street felé néző nappali frontot a XIX. század közepén üzletté alakították át, a lakás bejárata a másik irányból maradt meg.

Angliában nem ritka az olyan ház, aminek a telke nem a ház építőjéé, hanem megmarad az eredeti tulajdonos birtokában.

Általában 99, néha 125 évre adják lízingbe, és annál többet ér az épület, minél több idő van még hátra a bérleti szerződésből. De senkinek nem ajánlják, hogy ez az idő 80 év alá essen, mert akkor rohamosan veszít értékéből az ingatlan.

Walter Kendal háza ebből a szempontból kiváló befektetés, az ő lízingjéből még most is 2629 év van hátra!

De ki volt ez a figura, aki nemcsak hogy leszerződött a háza területére 3000 évre a környék egyik legbefolyásosabb parlamenti képviselőjével, de annyira biztos akart lenni a dolgában, hogy mindezt kőbe is vésette? Ki volt Walter Kendal?

Gránitszilárdságú adósságlevél

Az első információk azonnal képbe teszik az embert,

Walter, úgy tűnik, egy lenyűgözően jómódú család tagja volt a kisvárosban.

Ősei II. Richárd uralkodása óta képviselték a várost, a Kendal család tagjai az évszázadok során számos alkalommal a plébánosi tisztséget is betöltötték.

A család 1601-ben építette a Pelyn-házat a város közelében, és a mai napig ott élnek.

Walter rokonai szintén parlamenti képviselők, a királypárti hadsereg hősei és a legnagyobb kikötők urai voltak. De nem Walter, aki a sokadik ezen a néven. Egyes források szerint a városban lakó Thomas Kendal idősebb testvére lehetett, aki 1642 és 1687 között hét cikluson át volt polgármester.

A férfi Thomas Kendal és Elizabeth Arscott gyermekeként született 1608-ban, nyolc gyerekük közül ő volt a legidősebb. A Szent Bertalan-templom falán található emléktáblán mindannyian szerepelnek, ott imádkozva a domborművön. Feltételezhetjük, hogy a mi Walterünk az, aki térdre borul, közvetlenül a jóval nagyobb apja mögött. Walter 1642-ben vette feleségül Margaret Symont, és három gyerekük született, Richard, Walter és Elizabeth. Sajnos annak semmi nyoma, hogy pontosan mivel is kereste a pénzt élete során, bár

amikor a St Winnow-i templomban feleségül vette Margaretet, a vőlegény foglalkozása rubrikába az ‘úriember’ (gentleman) szó került.

És ahhoz, hogy valaki úriember legyen, remek kiindulásnak számít, ha befolyásos, nem frissen meggazdagodott család sarja.

De miért ilyen hosszú időre vette bérbe a területet? A bérbeadó maga sem volt ágrólszakadt, és amije volt, attól nem akart megválni (kivéve, amikor hazaárulással vádolták és elkobozták minden vagyonát, de az 10 évvel később történt). A kérdéses időben a környék tengerparti városai a kereskedelem vezető brit kikötői voltak. A hatalmas bevételek nyomán fellendültek az ingatlanbefektetések.

A 3000 éves bérleti díjról szóló kő is azt mutatja, hogy a Kendalok jelentős bevételeiket városi ingatlanokba fektettek be.

A Lostwithielről fennmaradt birtoklevelek sora szerint a XVII. században igen aktív volt az ingatlanpiac.

Lostwithiel, az ősi főváros

A település kis méretéhez és Cornwallhoz képest is figyelemre méltóan jómódú volt, rendesen kitömve jó minőségű földekkel. A dicső múlt valahogy most is érzékelhető a kisvárosban, ahol megállt az idő, mégis vonzza a művészeket, kreatív embereket. A gyerekek komolyzenét és balettet tanulnak a helyi iskolában, a nagy ünnepeket középkori mutatványokkal dobják fel, és a koronázásra is úgy készültek, hogy a 800 éves normann híd melletti folyóparton egész hétvégén tartott a buli.

Utána pedig ki-ki hazament a maga öreg épületébe, kicsit összehúzta magát, hogy beférjen az ajtón, kiszellőztette a régi házak szagát, és közben nagyon büszke arra, hogy ahol él, ott élt már a dédapja is.

És nem, a házak nem eladók. Az ingatlanpiac néhányszáz éve már beállt. Itt, ahol mindenki ismer mindenkit, hamar kiszúrják az idegent. Legyen hátra bárhány év a lízingből, az épület nem tud olyan keveset érni, hogy eladják neki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Nyári örömök a Kvarnerben: Fedezd fel a legjobb strandokat, éttermeket és még sok mást
Mutatjuk a legjobb úti célokat!

Link másolása

Ha tökéletes nyaralást keresel, ne keress tovább, fedezd fel Horvátország lenyűgöző Kvarner régióját. Ez a lenyűgöző vidék kristálytiszta vizekkel, homokos strandokkal és ínycsiklandó konyhával büszkélkedik, amely garantáltan táncra perdíti ízlelőbimbóidat. Tehát ragadd meg a naptejet és fedezd fel a Kvarner legjobb úti céljait!

Crikvenica Vinodol riviéra: Nap, homok és tengeri ételek!

Indulj el egy felejthetetlen nyaralásra a gyönyörű Crikvenica Vinodol riviéra mentén, amely a Kvarner régió szívében található. Ez az idilli úti cél tökéletes kikapcsolódást nyújt családoknak, pároknak és egyéni kalandoroknak. A városi strand közvetlenül a crikvenicai központ mellett található, így könnyedén eljuthatsz oda a szállásodról, és vissza, amikor pihenésre van szükséged. A Crikvenica Vinodol riviéra vibráló gasztronómiája ínycsiklandó tengeri ételekkel és regionális specialitásokkal csábítja el ízlelőbimbóidat, helyben termelt borok kíséretében.

Fotó: Crikvenica turisztikai iroda

Opatija riviéra: Elegancia és luxus

Mélyedj el Opatija Belle Époque stílusú építészetének pompájában. Az Opatija riviéra elegáns épületeiről, gyönyörű kertjeiről és lenyűgöző tájairól ismert. Az opatijai városban számos étterem és kávézó található, ahol ízletes konyhát és frissítő italokat kínálnak. Opatija éttermei nemzetközi konyhával büszkélkednek, amit bőséges választékban kínálnak helyi és nemzetközi borokkal kiegészítve. Legyen szó tengeri ételek kedvelőiről vagy ínyencekről, az opatijai gasztronómia garantáltan megdobogtatja a szíved és még többre vágyakozol majd.

Fotó: Opatija riviéra turisztikai iroda

Rijeka Ring: Gazdag kultúra és ízletes borok

Rijeka, a kultúra, a gazdag történelem és az élénk helyszínek városa, amely lenyűgözi a látogatókat. Ez a karneválok, Szent Vitus és a sokszínűség kikötője. Rijeka olyan város, amely fejlődik és átalakul, minden évben új okot kínálva a látogatásra. Rijeka nyüzsgő városa felett magasodó Trsat vára varázslatos panorámát tár elénk, amely egyszerűen lenyűgöző. Menj végig a történelmi negyedet átszelő kőlépcsőkön, amelyek a méltóságteljes Trsatig vezetnek, ahol az idő úgy tűnik, megállt. Rijeka ereje a környező sokszínű területekben rejlik, amelyek kiegészítik és összefonódnak a várossal, dinamikus történeteket alkotva a Kvarner régióról.

Fotó: Rijeka Turisztikai Iroda

Rab szigete: Végtelen pihenési lehetőség

Merülj el egy igazán felfrissülést nyújtó nyaraláson Rab napfényes strandjain, ahol a nyugalom és a természet szépsége tökéletesen összefonódik. Ez az idilli horvát sziget számos homokos parttal és eldugott öböllel büszkélkedik, amelyek arra csábítanak, hogy lazíts és élvezd a mediterrán napfényt. Választhatsz a népszerű Paradicsom strand közül, amely híres aranyhomokjáról és kristálytiszta türkizkék vízéről, vagy nyugodtságot kereshetsz olyan rejtett kincsekben, mint a Pudarica strand, amely békés hangulatával és lélegzetelállító kilátásával vár. Rab minden igényt kielégítő strandot kínál a kifinomult utazóknak. Merülj el a lágy hullámok kellemes hangjában, élvezd a mediterrán szellő melegét, és élvezd a lehetőséget, hogy elmenekülj a mindennapi élet nyüzsgésétől ebben a pihenés oázisában.

Fotó: Rab sziget turisztikai iroda

Lošinj és Cres szigetei: Békés nyaralás

Indítsd el utazásodat a lenyűgöző Lošinj és Cres szigetekre. Ezek a szomszédos szigetek érintetlen strandokkal, buja zölddel és bájos part menti falvakkal büszkélkednek. Cres híres érintetlen strandjairól és természeti szépségeiről híres. A világ egyik legszebb rejtett strandja, a Lubenice, itt található. A Lubenice mellett Cres tele van eldugott öblökkel és strandokkal, valamint gondozott strandokkal, amelyek büszkén lobognak a Kék Zászlóval.

Cres déli részén fekszik a gyönyörű Lošinj szigete, mely ismert a buja erdőiről és tiszta tengereiről. Lošinj két lenyűgöző sétányával büszkélkedik - az egyik összeköti a Mali és a Veli Lošinj városokat, a másik pedig végighalad a lélegzetelállító Čikat-öbölön, ahol található egy strand is.

Fotó: A. Pavela, Losinj turisztikai iroda

Krk szigete: Középkori varázslat és ínycsiklandó konyha

Következő állomásod a varázslatos Krk szigete. Az "Arany sziget" néven ismert Krk a lenyűgöző természeti szépségéről híres, és számos különböző élményt kínál. Krk strandjai minden igényt kielégítenek, a családbarát homokos partoktól a eldugott sziklás öblökig. Pihenj a napfényes Vela Plažán Baškán, ahol a kristálytiszta türkizkék víz találkozik egy félhold alakú partszakasszal, vagy fedezd fel Malinska rejtett kincseit, mint a Punta Debij, amely nyugalmat és békés menekülést kínál. Ne felejtsd el megkóstolni a sziget híres konyháját, amely hagyományos mediterrán ízeket ötvöz egyedi helyi összetevőkkel, mint a híres Krk bárány és a Žlahtina bor.

Fotó: Krk, Krk sziget turisztikai iroda

Gorski kotar: Érintetlen természet

Zárd le utad a Kvarner régióval egy látogatással a Gorski kotarba, egy érintetlen hegyvidéki területre, amit gyakran "Horvátország Zöld Tüdejének" neveznek. A Risnjak Nemzeti Park lélegzetelállító menekülést nyújt a vadonba. Merülj el a érintetlen erdőiben, ahol magas fák és nyugodt patakok hoznak létre egy menedéket a túrázók és a természetkedvelők számára, miközben a fenséges hiúztól a rejtélyes hiúzig a vadon élő állatok sokféleségét is felfedezheted. A Gorski kotar csodálatos tájakat és hihetetlen kilátásokat kínál, amelyek mind a természet szerelmeseinek, mind pedig a kalandvágyó utazóknak vonzóvá teszik ezt a vidéket.

Fotó: Gorski kotar turisztikai iroda

Válassz a Kvarner régióban található úti célok közül, és fedezd fel a nyári örömöket ebben a gyönyörű horvát vidéken!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk