UTAZZ
A Rovatból

2017 legjobb magyar helyei, amiket nyugodtan felvehetsz a bakancslistádra

Barlang, csillagvizsgáló, struccfarm, pincefalu és ferde torony is szerepel a kihagyhatatlan látnivalók között.

Link másolása

A 2017-es évben is sok izgalmas magyarországi települést, vidéket kerestünk fel. Van köztük ismert, de télen kevésbé látogatott kisváros, saját pénzt használó település, ferde tornyú város, szabadulószoba és néhány olyan hely is, amire talán nem is gondolnál, ha egy jó hétvégi kiruccanást tervezel éppen.

Most a legizgalmasabbak közül válogattunk. Olyan helyeket, ahová akár egész évben érdemes elindulni. Tartsatok velünk egy kis országjáráson.

1. Ahonnan pár méteren belül három országba is eljutsz

Ha azt mondjuk Őrség, akkor szinte mindenkinek a lankás vidék, a tiszta levegő, a hangulatos régi házak, a vidéki vendéglátás jut az eszébe. Ám talán kevesen tudják, hogy erre a gyönyörű vidékre télen is érdemes ellátogatni.

Az Őrségben kiderül, hogy milyen a hármashatárkő, és megtudhatod, hogy hol van Magyarország legvédettebb természeti értéke.

KATT a cikkért IDE

orseg

2. Kőszeg, az egyik legszebb magyar város télen is tökéletes úti cél

A havazási rekorder település a báli szezonban is különleges: van egy nap ugyanis, amikor a turistának szinte kötelező jelmezben érkeznie.

Elvileg Kőszegen van a legnagyobb esély a tartós hóra. Bár a globális felmelegedés hatása itt is érezhető, azért idén is hóval indult az esztendő. A téli hangulatú kisvárosban igazán szép látvány fogadja az erre kirándulókat.

KATT a cikkért IDEkoszeg

3. Három barlang kalandvágyóknak: a leghosszabbtól az egyik legveszélyesebbig

Télen melegedni, nyáron hűsölni is jó bennük, miközben kristálytiszta levegőben kúszhatsz-mászhatsz, sejtelmes csontokat, denevéreket, vagy gyönyörű képződményeket láthatsz.

Ez a barlang. A hőmérsékletük ugyanis általában 10-12 fokos. Ráadásul levegőjük nagyon tiszta, sokszor gyógyhatású is. Aki kalandra vágyik, különleges programra, vagy családi hétvégi közös élményre, annak érdemes valamelyik budapesti, vagy főváros környéki barlangot felkeresni. Most három érdekes helyet ajánlunk

KATT a cikkért IDEbarlang

4. 5 magyar csillagvizsgáló a legnagyobbtól a díjnyertesig

Éjszakai égi kalandokat, távcsöves megfigyeléseket, érdekes űrtörténeteket, különleges távcsöveket és remek kikapcsolódást kínálnak a hazai obszervatóriumok.

Csillagokat nézni életkortól függetlenül mindenki szeret. Már a kisgyerekek is szívesen lesik az esti égboltot, majd a kamaszkor legromantikusabb pillanataiban ott vannak a csillagfényes éjszakai andalgások, aztán jön a tudományos érdeklődés, hogy mi miért és hogyan vándorol az égen. Egy üstökös, a csillaghullás és látványos égi jelenség sokakat csal ki a csendes, távoli, városi fényektől mentes helyekre.

KATT a cikkért IDEcsllagvizsgalo

5. 3 izgalmas magyar monostor, ahová érdemes kirándulnotok

A több mint ezer éves épületek falai között megfordultak királyok is, van amelyiknek történeti kertje van, és olyan is amelyik egy lónak köszönheti a helyét.

Magyarországon számos kolostor található. Van köztük híres, ismert és akad kisebb, mégis izgalmas hely. Most hármat ajánlunk nektek a bőséges kínálatból.

KATT a cikkért IDEmonostor

6. A világon egyedülálló, országhatárokon átnyúló geopark vár Nógrádban

Az 1600 négyzetkilométeres területen 63 magyar és 28 szlovák település kiemelkedően védett értékeit ismerheted meg.

Egyre többen tartják fontosnak a természeti értékek védelmét és azok bemutatását. Ám leginkább különleges virágokra, vagy színpompás madarakra gondolnak ilyenkor, a barlangok, kövek, „élettelen” értékek valahogy kevésbé tűnnek fontosnak.

KATT a cikkért IDEgeopark

7. A Velencei-tó mellett áll az egri vár kicsinyített mása, ahol vitézi próbát is lehet tenni

Agárdpusztán található Gárdonyi Géza szülőháza, a kápolna, ahol megkeresztelték, és tematikus séta vezet el a főbb látnivalókhoz.

Tudtad, hogy az egri vár nem csak Egerben látható? Kicsinyített mása a Velencei-tó partján, Agárdpusztán várja a kalandvágyókat. A fából készült erődítményben újra lehet játszani az egri vár ostromát, és felidézni a hős védők és családjaik életét is.

KATT a cikkért IDEvelenceito

8. Több évszázados kincseket találsz Szécsényben, a fejedelmi városban

II. Rákóczi Ferenc ide hívta össze 1705-ben az országgyűlést, itt látható Magyarország ferde tornya, és egy valódi tömlöcből kialakított szabadulószoba is.

A Darázsdói-patak mentén fekvő Szécsény Nógrád megyében található, a szlovák határhoz közel, Hollókőtől egy ugrásra. A településhez 1962-től hozzácsatolták Pösténypusztát, 1963-tól pedig az egykori Dolányt, mai nevén Benczúrfalvát.

KATT a cikkért IDEszecseny

9. Hajóson található Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja

Az 1300 présházból álló, romantikus falucska legrégebbi épülete 1840-ban épült. A közelben pedig megcsodálható a különleges barokk érseki kastély is.

KATT a cikkért IDEhajos

10. Oázis a nyári hőségben a nagyváros közepén

A Pál utcai fiúk című regény tette híressé, hálából felvette a Füvészkert nevet a több száz éves múlttal rendelkező, orvostanhallgatóknak alapított kert.

Egész évben, de a nyári hőségben is remek program a budapesti Füvészkert bejárása. Az árnyas sétányok, a csendes patakocska, és kis tó partján végre némi enyhülést talál az ember. A sokféle színes virág között sétálva pedig pár percre azt is elfelejtjük, hogy éppen egy világváros közepén vagyunk.

KATT a cikkért IDEfuveszkert

11. A magyar város, amelynek saját márkája, saját pénze és struccfarmja is van

A hagyományokat felélesztő Hajdúnánáson helyben termelt, díjnyertes bioélelmiszert vehetnek a piacon, vagy szuvidált húst készíthetnek a háziasszonyok.

Az Alföld északi peremén, a Hajdúságban, Debrecen és Nyíregyháza szomszédságában található Hajdúnánás. A 17 ezres mezőváros büszke a múltjára, a hagyományokat őrizve igyekszik vonzó és dinamikus településként úgy fejlődni, hogy az itt élők jól érezzék magukat.

KATT a cikkért IDEhajdunanas

A válogatást folytatjuk, a következő részben érdekes hazai vízparti helyeket gyűjtünk össze.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Virágzik a lótusz, csodás látvány vár a vácrátóti Botanikus Kertben
Az ősz eleje is tartogat meglepően szép virágokat és érdekes növényeket, amikért érdemes elindulni egy felfedezőútra.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2023. szeptember 02.


Link másolása

Ha valami egészen káprázatos dolgot szeretnétek látni, akkor még pár napig ti is élvezhetitek a természet csodáját, ha ellátogattok a vácrátóti botanikus kertbe, ahol virágzik a lótuszvirág.

A keleti kultúrák spirituális, szent virága pompázatos, tényleg nincs rá jobb szó.

A halvány rózsaszíntől a vadítóan pinkig ezernyi árnyalatban láthatók.

Meg bimbósan, kinyílva, vagy már teljesen feltárulkozva, amikor megmutatja a belsejében megbújó zuhanyrózsa-szerű képződményt, amiben a bibék bújnak meg. És a hatalmas zöld levelek, amelyek bevonata lepergeti a vizet. As mindez akkora mennyiségben pompázik most, hogy a tó teljes vízfelületét lefedik, így szó szerint egy virágtenger fogad a fák gyűrűjében. Megkapó látvány, amitől nehéz elszakadni. Mi is körbejártuk és fotóztuk mindenhonnan, mert nem lehetett nem ezt tenni.

Az indiai lótusz a hindu és a buddhista mitológia legszentebb növénye. A születés és a teremtés jelképe, Buddha egyik kedvenc virága, a spirituális ébredés jelképe.

A növény a sekély tavakban, csendes holtágakban érzi jól magát. A vízi életmódhoz jól alkalmazkodott. Az iszapban gyökeredzik, hosszú vastag levélnyelében, virágkocsányában is légzőjáratok húzódnak, melyek a szárak levegőellátását biztosítják. Levelei viaszosak, nem marad meg rajtuk a vízcsepp sem. Nyáron virágzik és magjai igen sokáig megmaradnak.

A növényt étkezésre és a gyógyászatban is használják. Sütik, főzik, de nyersen is fogyasztják. A leveléből nyert kivonatot gyomorpanaszra, a virágból készült szirupot köhögésre használják. A magokkal leprát, sömört és más bőrbetegséget gyógyítanak.

A kertben még sok érdekesség is vár:

Micsoda tobzódása a színeknek, formáknak, illatoknak, ennyi sokféle virág, bokor, fa, ennyi minden természeti csoda egy helyen. Ugye hogy nem meglepő, ha annyira kedvelt hely a vácrátóti botanikus kertet? Mindig más, mindig tartogat meglepetést.

Érdemes letölteni a hónap növényei között kalauzoló kis brosúrát vagy követni a bibliai növények útját.

Bővebb információk ITT.

Ha pedig egy érdekes programot keresel, akkor irány a kert Bambusz és lótusz élménysétája.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Nem tudod, hova utazz? 3+1 úticél Magyarországon, ahova ősszel el kell menned
Nem kérdés többé, hol töltsd a hétvégét, ha kikapcsolódásra vágysz. Olyan úti célokat ajánlunk, ahol a látvány már önmagában magával fog ragadni. Akkor is, ha programokra nem szeretnél költeni.

Link másolása

Bár vége a nyárnak, ez még nem jelenti, hogy a kikapcsolódásról is le kell mondanunk. Ezeken a helyeken mindenki megtalálja a számára legizgalmasabb programot. És bár az év bármely napján érdemes odalátogatni, egy kellemes napsütötte őszi napon talán még inkább ajánljuk őket.

1. Pécs

Ahogy visszatérnek az egyetemisták, úgy a városba is visszatér az élet és a fiatalos lendület. Az egyetemváros rengeteg szórakozási lehetőséget kínál. Javasoljuk, hogy menj ki a Széchenyi térre és bízd rá magad a város sodrására. Sétálgass a kis utcákban, nézz be az üzletekbe, igyál meg valamit egy hangulatos kávézóban. A kulturális programok kedvelői biztos, nem csalódnak majd, hiszen Pécs rengeteg koncerttel és színházi előadással várja az odalátogatókat. Ha aktívabb kikapcsolódásra vágysz, akkor kirándulj el a tévétoronyhoz.

Képzeld csak el, micsoda kilátás fogad majd a 197 méter magas toronyból.

A város kihagyhatatlan látványossága a Zsolnay Negyed. Igazi tündérmesében fogod érezni magad, mikor meglátod a lemenő őszi nap sugarait megcsillanni a kerámiával borított épületeken.

2. Szeged

Pécshez hasonlóan szintén déli fekvésű város, így tökéletes arra, hogy kiélvezzük a melengető napsugarakat az őszi hideg előtt. Itt sem maradhatnak el a kulturális programok, a Szegedi Nemzeti Színház előadásai mellett a Szegedi Jazz Napok is várja majd az érdeklődőket. Természetesen a kulináris élményekből sincs hiány, a Szögedi Paprikafesztivál a tájegység legfinomabb fogásaival vár mindenkit. Hogy a várost igazán megismerd a legjobb, amit tehetsz, ha a Dóm tér vagy a Dugonics tér környékén sétálgatsz. Ha pedig elfáradtál, pihenj meg a Szegedi Tudományegyetem előtti szökőkútnál. A helyiekkel beszélgetve megismerheted a "szögedies" nyelvjárást is. A naplementéhez pedig nem is találhatsz megfelelőbb helyet, mint a Tisza-parton sétálva. Előre figyelmeztetünk, hogy könnyű szerelembe esni a várossal és mindig visszahúz majd a szíved.

3. Veszprém

A királynék városánál nem is tudnánk szebb őszi úticélt elképzelni. A várnegyedben sétálva úgy érezheted, mintha egy pillanatra megállna az idő. A magasból letekintve pedig gyönyörű kilátás tárul eléd. Az őszi időben a mozgalmas városképet a sárguló levelek színesítik.

De ha azt hinnéd ezt nem lehet fokozni, akkor sétálj fel a Kálvária-dombra. Ülj le egy padra, hagyd, hogy átjárjon a hely nyugalma és körbevegyen a gyönyörű táj.

Viszont, ha valami pörgős programra vágynál inkább, akkor sem kell aggódnod. A város tele van zenével, novemberben itt is megrendezésre kerül a Jazz Fesztivál. Érdemes időben megvenni rá a jegyed, mert nagyon népszerű esemény.

+1 Bakonybél

Ha a városok zajától elvonulva, a természet közelségében töltenéd inkább a szabadidődet, akkor Bakonybélbe neked is el kell látogatnod! A Bakony-hegység szívében található falu az aktív kikapcsolódásra vágyóknak kedvez igazán. Zirc közelében, a Bakony legmagasabb csúcsai közti völgyben terül el. Bakancsot fel és irány a Kőris-hegy, ami a maga 709 méterével a legmagasabb. De ha ez még nem lenne elég, a hegytetőre érve ott a Vajda Péter kilátó, ahonnan szinte teljes körképet kaphatsz a környékről. Látható innen a Balaton, de tiszta időben még az osztrák hegycsúcsok is.

Magyarország tele van gyönyörű helyekkel, amiket ősszel sem érdemes kihagyni. Pipáld ki őket te is a bakancslistádról!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Elképesztő rovarfelhőt fotóztak a Bakony keleti részén
Több helyen szinte füstölt az erdő a rengeteg szárnyas hangya miatt. A természetvédő szerint a környéken várható a hangyák tömeges megjelenése ezután.

Link másolása

Megdöbbentő fotókat posztolt egy rovarfelhőről Dr. Tarsoly Péter egyetemi adjunktus, írja a Sokszínű vidék. A természetbarát korábban is látott már ilyen csoportos rajzást, de ekkora tömeget még nem tapasztalt. Elmondása szerint több helyen

szinte füstölt az erdő a rengeteg szárnyas hangyától.

„Csór és Iszkaszentgyörgy település között, a piros túristajelzésen fekszik ez a terület. A Leányvágónak nevezett részen kerültem a rovarfelhőbe. Hamarosan errefelé lesz egyetemi terepgyakorlatunk, ehhez helyszíneltem. Megkérdeztem a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, mi lehet a jelenség hátterében, és azt az információt kaptam, hogy a szárnyas hangyák rajzása egyszerre több helyen történik” – mesélte a lapnak a környéken gyakran túrázó geoinformatikai szakmérnök.

A természetvédő szerint ahol ennyi hangya rajzik, ott várható a rovarok nagyszámú megjelenése is. Az ehhez hasonló tömeges rajzás egyáltalán nem ritka a természetben, elég csak a tiszavirágzásra, vagy újabban a dunavirágzásra gondolni.

„A hímek és a nőstények kirepülnek, új bolyt akarnak alapítani. A rövid nászt követően a hím elpusztul, a nőstény pedig a szárnyait levedli és a föld alá bújik. Ott petézik, majd később kikel az új nemzedék. Egyfajta honfoglalás ez a részükről”

– mondta Dr. Tarsoly Péter, akinek a fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Kiakadtak a turisták miatt a meseszép osztrák városka lakói, korlátoznák a látogatók számát
A mindössze 700 fős Hallstattba a főszezonban naponta tízezren látogatnak el. A helyiek korábban egy falat húztak az egyik szelfizőhelyre tiltakozásképpen.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. augusztus 28.


Link másolása

Megint áll a bál a turisták miatt az ausztriai Hallstattban. A festői szépségű alpesi település lakói azért tüntettek, mert szeretnék korlátozni a turisták számát.

A felső-ausztriai településen

mindössze 780-an élnek, azonban a főszezonban naponta akár 10 ezer turistát is fogadnak.

A tóparti, csipkés hegycsúcsok által ölelt városka 2006-ben feltűnt egy dél-koreai romantikus drámában, ami jelentősen megdobta Hallstatt népszerűségét. Olyannyira, hogy hat évvel később Kínában felépült a városka másolata is.

A turizmus nyilván jót tett a térség gazdaságának, de úgy tűnik, a helyiek kezdenek ettől besokalni. A legfőbb probléma az egynapos kirándulókkal van, őket ugyanis buszokkal szállítják a településre. Idén májusban a helyiek már léptek egy merészet tiltakozásképpen, és

egy fából készült fallal takarták ki a hátteret az egyik népszerű szelfiző helyen.

Ezt akkor a tiltakozások hatására végül elbontották, a város polgármestere azonban azt mondta: harmadával akarja csökkenteni a Hallstatton áthaladó buszok számát.

Most a lakók tiltakozást szerveztek.

Azt követelik, hogy napi szinten korlátozzák a városba látogató turisták számát, illetve, hogy turistabuszok helyi idő szerint 17 óra után már ne hajthassanak be Hallstattba.

(Forrás: Telex, BBC)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk