hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
nyit
A magyar város, amelynek saját márkája, saját pénze és struccfarmja is van
A hagyományokat felélesztő Hajdúnánáson helyben termelt, díjnyertes bioélelmiszert vehetnek a piacon, vagy szuvidált húst készíthetnek a háziasszonyok.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2017. október 25.


hirdetés

Az Alföld északi peremén, a Hajdúságban, Debrecen és Nyíregyháza szomszédságában található Hajdúnánás. A 17 ezres mezőváros büszke a múltjára, a hagyományokat őrizve igyekszik vonzó és dinamikus településként úgy fejlődni, hogy az itt élők jól érezzék magukat.

A helyiek sokféle sikeres kezdeményezéssel büszkélkedhetnek, ennek köszönhetően ma már egyre többen ismerik meg a település termékeit. Sok turista látogat ide, hogy megkóstolja a helyi finomságokat, megnézze a struccfarmot vagy a Bocskai Koronát.

hajdunanas_okolicsanyi (10)
Egy különleges város a Hajdúságban

Hajdúnánás élni tudott a helyi sajátosságokkal, és felismerte, hogy a kivonuló ipar nyomán szabaddá vált munkaerőt tanítani, képezni kell. Ezért régi mesterségeket élesztettek újjá, ezek művelőinek és családjaiknak pedig biztos megélhetést teremtettek.

Így jött létre a Kendereskert, a Nánási Portéka, és így vezették be a Bocskai Koronát. A városka a turisták számára is igen vonzó, gyógyvize, strandja, gazdag helytörténeti gyűjteménye, a kézműves termékei vagy tájháza mind remek kikapcsolódást ígérnek. De erről majd egy másik cikkben mesélünk.

Azt talán kevesebben tudják Hajdúnánásról, hogy a gasztronómia területén is igen sokszínű, ráadásul különleges ízeket kínál. Mi most ezeket mutatjuk meg nektek.

A Nánási Portéka

A város első helyi márkáját 2013-ban indították útjára.

A szántóföldtől az asztalig gondolat jegyében friss, minőségi termékeket kínálnak, amelyeknek az ára is versenyképes, hiszen nem kell szállítani, nincs benne tartósítószer, mindenféle mesterséges anyagtól mentes, egészséges.

A termékeket ma már egyre többen ismerik, és – kipróbáltuk mi is, így nyugodtan mondhatjuk – nagyon finomak is. A szakma pedig elismeri mindezt, több díjat kaptak már a Nánási Portékások.

sdr

A város saját brandjének értékesítésére egy külön piacot hozott létre a nagy piacon belül. A hangulatos kis faházak úgy néznek ki, mint egy mesebeli kis falucska.

Családi vállalkozásban dolgozik például Szabó Katalin, ők készítik a Katica szörpöket, lekvárokat, fűszerolajokat, melyekhez az alapanyagot maguk termesztik, vagy gyűjtik bevizsgált helyekről. A hideg eljárásnak köszönhetően a gyógynövények hatóanyagai megmaradnak, az ízek finomak és ráadásul egészségesek a termékek. Igazi különlegesség például a töklekvár, a kaporszörp, vagy a zsályaszörp. A kiváló minőséget több oklevéllel is díjazták már.

sdr

Popovics István szintén családi összefogással készíti a Popovics mézet. Számtalan mézfajta és ízesített méz található a kínálatában. A méhész járja az országot, és kihasználja azt a páratlan lehetőséget, amit a magyar táj nyújt: szinte egyedülálló, hogy az országban 18-20 féle mézet is lehet gyűjteni. A különleges termékek gyógyhatásait is ismeri, és szívesen ad tanácsot vásárlóinak a felhasználásra. A méhész termékeit sokra tartják, több versenyen komoly díjakat nyert már.

dav

A piacon még számtalan termék közül lehet választani, a pultokon zöldséget, gyümölcsöt, kolbászt, száraztésztát, szörpöket, lekvárokat, mézet, nemezelt és bőr divatcikkeket kínálnak.

dav

A Nánási Portékáról bővebben itt tájékozódhattok.

A Bocskai Korona

Hajdúnánás 2011-ben saját pénzt készített, amelyet egyre több helyen fogadnak el. A sikere akkora, hogy már a környékbeli települések is érdeklődnek iránta. A városban közel száz helyen, boltban, piacon, szolgáltatásnál lehet a Koronával fizetni. A helyiek szeretik, mert kedvezményt is nyújt egyben a többféle címletben forgalomba került pénz, amire már a gyűjtők is felfigyeltek.

hajdunanas_okolicsanyi (13)

A Bocskai Koronáról bővebben itt olvashattok.

A Kendereskert

A város régi tradícióit élesztették fel a Kendereskert újjáépítésével. A csendes, hangulatos farmon a pásztorhagyományok bemutatása mellett gyerek- és felnőttprogramokat, táborokat, rendezvényeket szerveznek. Ám az egyik legfontosabb tevékenységük, hogy

állatokat tartanak, növényeket termesztenek és bemutatják őket a látogatóknak. Az innen kikerülő áru mind minőségi, biotermék,

és mivel helyben dolgozzák fel és értékesítik, így az ára is kedvezőbb.

sdrdav

Az „élő pásztormúzeumban” olyan hazai őshonos állatokat láthattok, mint a szürke marha, a mangalica, a magyar racka juh, merinói birka, de van bivaly, kecske, szamár, ló, nyúl és baromfi is. A fóliásban eper, paprika, paradicsom terem, melyet szintén a helyi piacon lehet megvásárolni.

Egy külön épületben életre keltettek egy pásztorlakást, ahol a hagyományos háztáji gazdálkodás eszközeit, és a pásztorok jellegzetes berendezési tárgyait ismerhetitek meg.

hajdunanas_okolicsanyi (3)hajdunanas_okolicsanyi (7)

A Kendereskertről bővebben itt olashattok.

A szuvidált hús

A város egyik gasztronómiai különlegessége a szuvidált hús.

A Kendereskertben nevelt mangalica szűzpecsenyéjét és a rövidkaraját a helyi vágóhíd saját boltjában lehet megvásárolni.

A húsokat egy helyi szakács készíti elő, szuvid eljárással. Az omlós húsokat fűszerezve, hirtelen kisütve mi is megkóstoltuk - egyszerűen mennyeiek!. A háziasszonyoknak jó hír, hogy a húsok előkészítve, fóliázva kaphatók a Városi Húsüzem boltjában.

A sous vide egy gasztronómiai főzési eljárás. A húst lezárt, levákuumozott, hőálló műanyag tasakokban alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig, akár 50-70 óráig, a hagyományos főzéshez képest jóval alacsonyabb hőfokon hőkezelik. Az így előkészített étel omlósabb és tartósabb is.
hajdunanas_okolicsanyi (15)

A Nánás Strucc Farm

Magyarországon még meglehetősen ritka a struccfarm. Az első ilyen 25 éve Hajdúnánáson létesült. Az új telep négy éve készült el, és a különleges farm a látogatók előtt is nyitva áll. Nyakas Dániel, a jelenlegi tulajdonos szívesen mutatja meg birodalmát, melyet édesapja hozott létre.

A farmra 1993-ban érkeztek meg az első szárnyasok, amelyeket a látvány mellett a húsukért tartanak elsősorban.

Az alacsony zsír- és a magas fehérjetartalmának köszönhetően az egyik legegészségesebb húsfélének tartják. Idehaza még nem igazán népszerű, de külföldön nagy a kereslet iránta.

sdrdav

Házigazdánk elmondta, hogy az országban itt van egyedül struccvágóhíd, és a madarak húsát fel is dolgozzák. Nagyon szeretik a struccszalámit, amit többféle ízesítéssel is készítenek, a megrendelő ízlése szerint. Mi is kipróbáltunk egy német és egy magyaros ízesítésűt, és valóban kiváló volt mindkettő. De készül a húsból sült is, többféle módon. Az idelátogatók hamarosan mindezt megkóstolhatják. A farmon már vendégház is található, és tervben van egy látogatóközpont létesítése is.

dav

A Struccfarmról bővebben itt

A Martinek Farm

A Martinek család 1996-ban indult és folyamatosan fejlődő üzemében szinte minden megtalálható, ami a minőségi tejhez és a kiváló tejtermékek előállításához szükséges. A megfelelő tej alapja a jó takarmány. Ezért ma már a családi gazdaságból biztosítják a saját állatállományuk etetését.

A termékfejlesztőnek és Martinek Imrének közös a célja:

minőséget nyújtani, adalékoktól, mesterséges anyagoktól mentesen.

Ennek szellemében készítenek a tej mellett kakaót, joghurtokat, krémtúrókat, túrót, gyümölccsel ízesített tejtermékeket, de van saját sajtjuk is. A finomságokat a helyi boltokban lehet kapni, a környező településeken pedig saját autóikból árusítják a garantáltan friss tejtermékeket.

davdigdav

Fotók: Söptei Zsuzsanna, Okolicsányi Zoltán


KÖVESS MINKET:
Újabb szuper helyekre repülhetünk olcsón Budapestről fapados légitársaságokkal
16 lehetőséggel bővült a kínálat, érdemes időben és alaposan tájékozódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 02.


hirdetés

2019-ben újabb célállomásokra indítanak járatokat Budapestről fapados légitársaságok.

Eddig a Wizz Air három, a Ryanair pedig tizenegy, míg a Laudamotion és a Transavia Airlines egy-egy új városba repül majd a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről.

Vannak olyan helyek, ahová több társaság is indít járatot, így a Wizz Air és a Ryanair is megy Londonban a Gatwick repülőtérre, vagy például a görögországi Szalonikibe és a spanyol Palma de Mallorca szigetére is.

Ha most tervezed az utadat, akkor érdemes megnézni több légitársaság ajánlatát is az adott időszakra, mert a kínálat bővült. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt döntesz, hiszen némi rugalmassággal, vagy korai foglalással sokat spórolhatsz.

Vannak népszerű helyek és népszerű időszakok, ezekre már hónapokkal korábban célszerű a jegyet megvásárolni. Ám a kevésbé kapós időkben lehet, hogy épp az indulás előtt 1-2 hónappal lesznek olcsóbbak a jegyek. Ugyanígy egyes hétköznapok kisebb összegbe kerülnek, vagy ha vállalod a kora reggeli vagy késő esti indulást, további komoly kedvezményt érhetsz el.

Ha gyakran utazol, akkor iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire, mert ezekből értesülhetsz az akciókról. Vannak olyan cégek, akik a törzsutasoknak külön kedvezményt is adnak, ezért ezt is gondold végig, az éves tagdíjért cserébe számos helyen spórolhatsz.

A keresgélésben pedig több honlap is segít, például a Google Flights és az azair.com, de kérhetsz hírlevelet a repjegy.hu-tól is ahonnan az akciókról küldenek értesítést.

Forrás: Blikk

Címlapkép: illusztráció, forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:
Sopron: a romantikus kisváros legszebb kora tavaszi pillanatai
Az öreg házak, a virágzó növények, a hangulatos esti utcák, és a nyugalmas természet... Ez mind-mind Sopron.
Fotók: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2019. március 06.


hirdetés

Itt minden együtt van, ami egy romantikus kikapcsolódáshoz szükséges: a virágzó kerttől a kanyargós utcácskáig, a susogó fáktól az esőtől csillogó kövekig... És persze maga a városka, Sopron, amelyet nem lehet megunni.


KÖVESS MINKET:

Utazz és dolgozz Új-Zélandon: évente 100 magyar fedezheti fel a világ egyik legszebb országát
Heti néhány nap munkával fenn tudod tartani magad, és a természeti kincsek megismerésére is bőven marad időd. Egy magyar pár mesélte el, miért érdemes megpályázni a Working Holiday vízumot.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Magyar turistaként ma már a világ legtöbb országába gond nélkül el lehet jutni, ha azonban dolgoznál is az utazgatás mellett (például azért, hogy tovább maradhass), általában sokkal szigorúbb feltételek vonatkoznak rád.

Létezik azonban egy áthidaló megoldás: a Working Holiday vízum – amit jelenleg 6 országba lehet igényelni – munkavállalási engedélyt is tartalmaz, így nem kell kizárólag a megtakarításaidra hagyatkoznod.

Fruzsi és Miki Új-Zélandot választották: az elmúlt egy évben gyakorlatilag az egész országot bejárták, nagyrészt önfenntartó módon. Az alábbi interjúban a praktikus tanácsok mellett kalandjuk árnyoldalairól is mesélnek.

– Mennyit tudtatok Új-Zélandról, mielőtt megérkeztetek? Mi volt a vonzereje számotokra?

– Tudtuk, hogy a világ túloldalán van, hogy ami otthon tél, az itt nyár és fordítva, hogy ami otthon reggel az itt este, csodálatos természeti kincseket rejt, hatalmas túrákon lehet részt venni, sok a bárány, a tehén és a hátizsákos utazó. Tudtuk, hogy létezik ez a Working Holiday vízum, amivel évente 100 magyar (18-35 év közötti) fiatal, akár több mint egy évet is eltölthet Új-Zélandon, munkával fedezve itteni költségeit. Ezen kívül próbáltuk felkészíteni magunkat az itteni akcentusra filmekkel (kedvenceink: Boy, What we do in the shadow, Wellington Paranormal), videókkal, valamint olvasgattunk blogokat, csoportokban bejegyzéseket, kommenteket.

– Mennyi megtakarított pénzre van szükség ahhoz, hogy valaki egyáltalán belevághasson?

– 4200 NZD (körülbelül 810.000 Ft) az összeg, amit megérkezéskor kérhetnek bemutatásra a reptéren.

Ha ezt nem sikerül igazolni, akár küldhetnek is haza. Kellemetlen lehet ezt a hosszú utat megtenni, és emiatt azonnal visszafordulni, szóval ezzel nem érdemes játszani.

Amennyiben nincs “visszajegyed”, ennél többet is számon kérhetnek rajtad, bár az nincs meghatározva, hogy hová is kell a visszaútnak szólnia. Nekünk sem volt, nem is tudtuk, mennyit leszünk itt. Ez az összeg egyébként elsőre soknak tűnik, de egy autóvásárlás és néhány hét utazgatás után a legtöbben hamar kikötnek a melókeresésnél. Ketten persze sokkal könnyebb.

Ha sikerül bejutni a 100-ba, és komolyan gondolod ezt az utazást, a vízum kiállításától számolva van egy kerek éved, hogy ezt összegyűjthesd és felkészülj. A 12 hónapot pedig az országba való belépéstől számítják.

– Mi a jelentkezés menete? Hányan várnak átlagosan a 100 helyre, mennyire kell sietni a megnyitásakor?

– Minden év áprilisában, egy bizonyos napon (idén új-zélandi idő szerint április 26-án 10:00-kor) megnyílik a regisztráció.

Csodák mindig vannak, hallani olyanokról, akik órákkal később is bejutottak, de jobb tudni, hogy általában néhány percen belül már betelik a 100 hely.

Ráadásul maga a regisztrációs felület több oldal, kérnek különböző személyes adatokat, kérdeznek egészségügyi, képzettségi, stb. témakörökben, mindezt természetesen angolul és az is megesik, hogy az oldal kifagy, újratölt, stb. Nekünk is csak második évben jött össze, elsőre nagyon elszomorodtunk, de hiszünk a Sorsban, és már tisztán látjuk, hogy ennek így kellett lennie.

Amit biztosan ajánlunk annak, aki szeretne bejutni: olvass utána csoportokban, keress rá, hogy milyen kérdések fognak várni, regisztrálj már előre az oldalon, készítsd ki az (utazáskor is érvényes) útleveled és dombornyomott bankkártyád, hogy azon a bizonyos éjszakán már csak az időn, az interneten és a Sorsodon múljon, bekerülsz-e a 100-ba.

– Mi volt a következő lépés, miután elnyertétek? Hogyan és mennyi idő alatt készültetek fel az indulásra?

– A vízumdíjat, ami kb. 47.000 Ft, a regisztráció végeztével azonnal kell fizetni (természetesen csak amennyiben bejutottál). Nagyon fontos, hogy következő lépésként, pár héten belül szükséged lesz egy tüdőröntgenre, amit Magyarországon mindössze egy bizonyos helyen, egy budai klinikán készíttethetsz el. Ők fel vannak erre készülve, nagyon kedvesek, és igyekeznek mindenkinek segíteni. Az egész herce-hurcára azért van szükség, mert hazánk nincs az alacsony TBC rizikójú országok között.

Amikor mi jelentkeztünk, éppen Franciaországban workawayeztünk (önkéntes munka), ráadásul a következő hétre már Spanyolországban terveztünk lenni, így végül Barcelonában jutottunk el a röntgenre. Ezután nekünk a jogosítvány tűnt a legfontosabb célnak: kitűztük, hogy még az utazás előtt legalább egyikünknek meg kell kapnia (nemzetközi jogosítványt kell csináltatni).

Nem mondjuk, hogy lehetetlen, de autó nélkül ez az ország nehéz falat. Hatalmas távolságok vannak és nagyon gyenge tömegközlekedés, ráadásul a munkák nagy részénél elvárás, hogy legyen saját autód, meg kell tudnod oldani, hogy eljuss a farmokra időben, ahová aztán nem jár busz.

– Hogy működik a munkakeresés? Már itthonról elkezdtétek, vagy csak a megérkezést követően?

– Nem érdemes otthonról, hiszen a legtöbb munka itt olyan, hogy akár már holnap is kezdhetsz. A legfontosabb a megbízhatóság, ha Te nem jelensz meg, jön majd más. Lehet önkéntes munkákat (Workaway, WWOOFing, HelpX) is végezni, ami egy tök jó kezdés is tud lenni. Néhány óra ház-körüli segítségért cserébe kaphatsz szállást és kaját, gyakorolhatod a nyelvet és megismerhetsz helyieket, akik aztán lehet, hogy tudnak segíteni a továbbiakban is.

– Milyen lehetőségek vannak? Ti mit próbáltatok ki eddig?

– Ez az ország leginkább mezőgazdaságban és farmozásban erős, rengeteg embert keresnek gyümölcsszedésre, csomagolásra (kiwi, alma, áfonya…) faiskolákba, vagy tehenészetbe. Ezek a legáltalánosabb “backpacker” munkák.

Nem szeretnénk viszont ezt úgy beállítani, mintha mindig minden csodálatos lenne. Könnyű a napsütésben, boldogságot hashtagelve fotózkodni a piros almák közt, de simán előfordulhat az is, hogy esőben, szélben kell dolgoznod.

Szintén probléma lehet, ha munkát egy nap alatt találsz, de aztán a közelében szállást sokkal nehezebben. Az építkezések és a vendéglátás is nagyon megy, ha pedig bármilyen “kétkezi munkában” van tapasztalatod, nyert ügyed van. Rengeteg szakácsot, felszolgálót vagy éppen autószerelőt keresnek, és az ország nagyon be van rendezkedve erre az “utazós” kultúrára.

– Heti hány órát kell dolgozni, és mennyit lehet keresni egy átlagos munkahelyen? Félretenni tudtok belőle, vagy pont elég a megélhetési költségek fedezésére, esetleg még arra se?

– Nagyon fontos, hogy NEM KELL dolgozni, a vízum nem kötelez erre, csak megadja a legális lehetőséget, amit a 3 hónapos turista vízum nem ad meg. Ha fenn tudod magad tartani helyi munka nélkül ilyen hosszan, megteheted. Másfelől, a saját igényeidtől függ, mire van szükséged.

Ha dolgozol, néhány nap munkával könnyedén el tudod tartani magad egész hétre, de a legtöbb munkaadó azért elvárja, hogy maradj legalább néhány hétig és lehessen rád számítani.

Vannak helyek, ahol lehet 10-12 órákat dolgozni, akár minden nap. Ilyenkor nagyon szépen lehet félretenni, de amikor utazgatsz és elkezdesz “élményeket gyűjteni”, szépen el is lehet költeni, amit félretettél. Ebben az országban a minimálbér egy teljesen jó átlag életet biztosít, lakhatással, autófenntartással, és könnyen marad a hét végére is valamid. Ettől függetlenül fontos kiemelnünk, hogy ez a vízumtípus nem a meggazdagodáshoz segít hozzá, hanem ahhoz, hogy eltarthasd magad egy drága országban, amit közben felfedezhetsz.

– Ki kell tölteni az egy évet, vagy ha valaki úgy dönt, maradhat kevesebb ideig is?

– Semmi sem kötelező. A mi tanácsunk az, hogy kár az elején korlátozni magad határidővel, vagy repülőjeggyel. Hagyd, hogy sodorjon az óceánok szele, ha pedig valami nem jó, állj tovább. Nem azért jössz Új-Zélandra, hogy rosszul érezd magad.

– Voltak nehezebb pillanatok, amikor akár azt is megbántátok, hogy belevágtatok?

– Van amit utólag másképp csinálnánk, de végül minden összeállt, és leülepedve rájöttünk, hogy a rosszabb emlékek is sodortak valamerre, hoztak valami újat.

Mikor kijöttünk, nyár vége volt már, kevés időnk volt kiélvezni, és hamar egy nagyon hosszú tél következett, jóval kevesebb impulzussal és ebből adódó rossz döntésekkel. Szerencsénkre annyira pozitív környezet vesz itt körül, hogy segített átevickélni a nehezebb időkön.

– Van-e kapcsolatotok a másik 98 emberrel, aki veletek egyszerre nyerte el a vízumot? Szoktatok beszélni, vagy akár közös programokat csinálni?

– A mi “százasunkból” csak egyvalakit ismerünk, de vannak már itt élő magyar és helyi barátaink is. Az pedig külön öröm, hogy állítólagos “merészségünk” másokat is inspirált, és nemrég többen is érkeztek, némileg a mi hatásunkra is. Karácsony előtt sikerült 9 magyart összehoznunk egy vacsorára és biliárdozásra. Véletlenszerűen csak már itt élő magyarokkal futottunk össze, autószerelővel, lángosossal, vagy épp a minap egy Canyoning túravezetővel. A kempingekben nehéz is lenne a német és francia fiatalok között meghallani azt a néhány magyart. Talán csak neki kéne állnunk gulyást főzni a kis gázrezsón, így adva jelet magunkról?

– Mivel töltitek a szabadidőtöket? Merre jártatok eddig?

– Kijelenthetjük, hogy az elmúlt immáron több mint egy évben beutaztuk majdnem egész Új-Zélandot. Idén nyáron végigkempingeztük a Déli-Szigetet is, de egy hétre átruccantunk Ausztráliába (Sydney-Melbourne) és Tongára is, ami egy kis polinéz ország. Sokat “roadtrip”-ezünk, túrázunk, gyönyörködünk a természetben. Egy hétüléses autónk van, amit átalakítottunk mini “campervan”-né, építettünk bele egy ágyat és most tulajdonképpen ebben élünk. Persze ez néha unalmas is, rengeteget ülünk a kocsiban vagy próbáljuk elütni az időnket kempingekben, de sokat olvasunk, tanulunk és sikerült “lenyugodnunk”.

Egy kapcsolat szempontjából is érdekes dolog ez az egész: láttunk olyanokat, akik innen hazaérve szétváltak, minket pedig nagyon megerősített. Néhány remek koncertre is eljutottunk, most épp Eminemet várjuk.

A legnagyobb élményeink között ott van a Tongariro crossing vulkanikus túra, amely csúcspontja a Gyűrűk ura filmből ismert, de néhány nap eltéréssel jártunk óriási gleccserek közt, vagy éppen esőerdőben.

– Azoknak is javasolnátok a jelentkezést, akik egyedül vágnának bele? 

– Az utazást leginkább egy önismereti kalandnak tekintjük. Nem kell persze rögtön ennyire messze vagy ilyen sok időre menni, de kiszakadni a megszokottból, rengeteg újat hozhat. Ha megvan benned a vágy, ne engedd, hogy a félelem, a sok “de…” visszatartson. Ha elég nyitott vagy, úgyis találsz barátokat útközben, akik talán jobban meg is értenek, mint az eddigi közeged.

A vízumról további részleteket magyar nyelven az alábbi honlapon olvashatsz: WorkingHoliday.hu


KÖVESS MINKET:
A városka, aminek szinte az ÖSSZES lakója ugyanabban a házban lakik
Ráadásul csak egy alagúton át, vagy vízi járművel lehet eljutni a településre. Bemutatjuk az alaszkai Whittiert!
Nyitókép: Wikipédia/Jessica Spengler - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

Azt, hogy Alaszka különös hely, már régóta tudjuk, a Miért éppen Alaszka? vagy A férfi fán terem című sorozatokból. Na jó, ez csak poén akart lenni.

De Alaszka tényleg különös, misztikus és távoli hely számunkra, ahol csoda dolgok eshetnek meg. Itt van például mindjárt Whittier, az Anchorage-tól 100 kilométerre, délre található kisváros.

214 lakója van, és szinte mindannyian ugyanabban az egy házban élnek. A település ráadásul csak hajóval vagy egy alagúton át közelíthető meg.

Autóval csak ez az alagút áll rendelkezésre, ha el akarod hagyni a várost. És a vonat is ezt az alagutat használja:

A festői környéken található Whittier:

A városka legtöbb lakójának otthona, a Begich Towers, a hidegháború idején, az 1950-es években épült eredetileg katonai célra, és az 1970-es években kapta a nevét. Egy rendőrállomás, egy élelmiszerbolt, egy klinika, egy metodista templom, egy kisbolt, egy mosoda, egy szálloda és egy iskola is tartozik hozzá.

A Reddit egyik felhasználója, aki pár éve járt ott, és fotókat is készített - ezt az Insider cikkében láthatjátok - , a közösségi oldalon azt mesélte, hogy Whittierbe tett látogatása egészen szürreális élmény volt.

Például ha akarod, ha nem éjszaka nem hagyhatod el a várost, mivel az alagutat este 10 óra és hajnali 5 között lezárják.

Szerinte amúgy is kihozza az emberből a klausztrofóbiát a szűk alagút. Furcsának találta, hogy ilyen kevesen laknak a településen, mert így azonnal feltűnik, ha valaki nem odavalósi. De az emberek kedvesek voltak velük, a helyi vezető tanára beszélgetett is velük, és mesélt Whittier történetéről.

Az iskola a lakóépület mögött található, és alagúton át lehet odajutni, így a gyerekeknek télen a nagy hidegben nem kell kimenniük a szabadba. Amikor a városkában jártak, nagyon hideg volt, a gyerekek a társasház emeleti folyosóján játszottak.

Whittiert a második világháborúban alapították, katonai és logisztikai bázis volt. 1964-ben egy földrengés miatt szökőár pusztított a településen, de szerencsére nem tarolta le.

Korábban a település lakói egy másik háztömbben éltek, ez azonban mára elhagyott szellemtanyává vált, és a Reddit-felhasználó szerint az üres épület és a környéke Silent Hillre emlékeztet. Azt is elmondta, hogy bár ők csak egy éjszakát maradtak, mert Whittier csupán az utazásuk egyik állomása volt, azt tanácsolja, hogy aki arra jár, ne hagyja ki ezt az élményt.

Az egyik közösségi oldalon a kommentelők élvezettel poénkodnak a városkán: "Elvállalod a közös képviselői posztot, azután rádöbbensz, hogy te lettél a polgármester" vagy: "Az elutazunk a nagyihoz, azt jelenti, hogy lemegyünk hozzá az ötödikre."

Via: Business Insider Italia

Neked hogy tetszik Whittier?


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x