hirdetés
nyito-3.jpg

Több évszázados kincseket találsz Szécsényben, a fejedelmi városban

II. Rákóczi Ferenc ide hívta össze 1705-ben az országgyűlést, itt látható Magyarország ferde tornya, és egy valódi tömlöcből kialakított szabadulószoba is.
Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2017. május 12.


hirdetés

A Darázsdói-patak mentén fekvő Szécsény Nógrád megyében található, a szlovák határhoz közel, Hollókőtől egy ugrásra. A településhez 1962-től hozzácsatolták Pösténypusztát, 1963-tól pedig az egykori Dolányt, mai nevén Benczúrfalvát.

A hatezres lélekszámú város több látványosságot és programot is kínál, érdemes hát errefelé indulni egy nógrádi kiránduláson.

szecseny_kastely (1)

Szécsény büszke arra, hogy két történelmi emlékhelye is van: szinte egymás mellett található a Forgách-kastély és a ferences kolostor. A hangulatos városban minden megtalálható, régi kastély, retró múzeum, modern kávézó vagy éppen egy régi tömlöcbástyából kialakított, frissen átadott szabadulószoba.

Sétánk során ki sem mozdultunk a város központjából, hiszen itt egymástól pár lépésre találhatóak a régmúlt idők emlékei.

Forgách-kastély

Uralja a Vár teret az itt álló kastély, mely a magyar vidéki barokk építészet egyik fontos emléke.

A kastély előtt egy várkastély állt itt, melyet még a 14. században építettek a Kacsics nemzetségből származó Szécsényi Tamás, vagy fiai. A Forgách család 1753-1763 táján építtette fel jelenlegi formájában. Több tulajdonosa is volt, az utolsó Lipthay Béla egy jelképes összegért adta el az államnak.

szecseny_kastely (7)

Az épület ma a 19. századi politikus, régész, természettudós Kubinyi Ferenc nevét viseli és múzeumként Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit gyűjti és mutatja be.

Angolparkját az 1800-as években létesítették, és 1975 óta természetvédelmi terület.

A múzeumban jelenleg több állandó tárlat is látható

A tárgyakba zárt múlt című kiállítás az őskorba kalauzol vissza, berendezett jeleneteken keresztül mutatja meg az ősök életét.

A Rituálék és hitvilág a bronzkorban című kiállításon a temetkezési szokásokat lehet megismerni.

A Vár állott című tárlat a középkori nógrádi várakat mutatja be. Maketten látható például a török hódoltsági időszak is.

szecseny_kastely (2)
Szécsény vára

Egy 15. századi oklevél már említést tett egy itt létesített várról. Az Ipoly-völgy szélén épült erődítmény a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A gótikus várból néhány falmaradvány és bástya máig megmaradt. A régi vár köveit elhordták, többek között a Forgách-kastély építéséhez is felhasználták.

Látható egy Rákóczi kiállítás és a Szécsényi országgyűlésről szóló tárlat, melyek az 1700-as évek elejét mutatják be. Többek között látható az országgyűlési sátortábor, és terepasztalon pedig a romhányi ütközet is megnézhető.

szecseny_kastely (5)szecseny_kastely (6)

Szécsényi országgyűlés

1705. szeptember 12. - október 3. között a kuruc rendek első magyarországi gyűlését a Rákóczi-szabadságharc idején itt tartották. II. Rákóczi Ferenc szeptember 1-jére, a középkori országgyűlések hagyományos helyszínére, a Rákos mezejére hívta össze az országgyűlést, ám a kedvezőtlen hadi események miatt inkább a Szécsény melletti Borjúpást mezőre tett át a helyszínt.

Néhány szobában a 19. század végi kastélybelsőt rendeztek be, ahol női lakosztályt, olvasószobát, és hálószobát lehet megnézni.

A múzeumot hamarosan felújítják, új kiállítások, látogatóközpont is kerül ide.

Információk ITT

szecseny_kastely (3)szecseny_kastely (4)
Várkert

A Forgách-kastély alatti völgyben található a hangulatos Várkert, amelyben két tó és kellemes hangulatú sétányok találhatók.

A kastélyból kilépve a tér egyik sarkán áll a régi várból megmaradt tömlöcbástya, amelyben májustól meglepő új programot kínálnak. A helyhez nagyon is passzoló játékra érdemes időt szánni.

Tömlöcbástya

A megmaradt 600 éves tömlöcbástya májusban új funkciót kapott. Az országban egyedülálló módon eredeti cellákban rendeztek be több szabadulószobát is. Az egyikben történelmi jellegű, a másikban bűbájhoz kapcsolódó témával kell megbirkózni a kiszabadulni vágyóknak. Mi a nagyobb társaságot befogadó történelmi szobát választottuk. Annyit elárulhatok, hogy bő fél óra alatt jutottunk ki, és igen jól szórakoztunk. Sajnos többet erről nem mondhatok…

szecseny_tomloc (2)

Ha pedig már ott jártok, és elég bátrak vagytok, akkor nézzétek meg a földalatti cellákat is, mert idegborzoló látványokkal várnak. Azt azért jó tudni, hogy itt pincehideg van. A hely szelleme is hátborzongató, hiszen a falak között valóban raboskodtak és szenvedtek emberek a régi időkben.

Információ ITT

szecseny_tomloc (3)

Kézműves bolt

A tömlöcből kiszabadulva utunkat a várkapu másik oldalán egy helyi kézművesek és termelők termékeit árusító boltban folytattuk. A Házi Bolt – Helyi termékek boltjának kínálatában mézeskalácsok, tökmagolajok, lekvárok, szörpök, ékszerek, kézműves ajándéktárgyak is találhatók. Jó itt megpihenni pár percre és persze kipróbálni pár finomságot.

szecseny_tomloc (1)

Sétánkat a Városháza felé folytattuk, ahol az épület mellett áll a város egyik jelképe, amely már messziről is jól látható.

szecseny_varoshaza

Tűztorony

A város jelképe lett a 18. században épült, mára megdőlt, ferde torony. Az első építmény 1718-ban fából készült, majd 1820-ban kőből megépítették az utódját. A mai tűztorony alsó szintjei 1893-ban készültek el.

szecseny_tuztorony (1)

1929-ben megmagasították, egy harmadik emeletet építettek rá, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját. Bár sokan azt tartják, hogy a 2. világháborúban mellette felrobbant bomba miatt süllyedt meg az egyik oldala, de a hozzáértők szerint valószínűbb, hogy az agyagréteg csúszása okozza, hogy a mai napig évente pár millimétert dől.

A toronyban tűzoltó kiállítást rendeztek be, de jelenleg zárva van.

szecseny_tuztorony

A belváros szélén, pár perc sétával érhető el a régi korok tárgyi emlékeit bemutató érdekes gyűjtemény.

Nosztalgia Múzeum

A kiállítás 2014-ben nyílt meg, az alapját Jászberényi Pál magángyűjteménye adta. A volt telefonszerelő éveken át gyűjtötte saját házában a tárgyakat, és mikor jött a felkérés, hogy mindezt új helyen mutassa be, örömmel rendezte be a most látható kiállítást.

szecseny_nosztalgia (1)szecseny_nosztalgia (2)szecseny_nosztalgia (3)

A múzeumban a 20. század elejétől követhető nyomon a technika, a hétköznapi városi és paraszti élet tárgykultúrája. Láthatók katonai, rendőrségi ruhák, berendezések, kisdobos és úttörő felszerelés, különleges szódásszifon gyűjtemény, kisiparosok szerszámai. Emellett érméket, igazolványokat, okleveleket, cselédkönyveket is megnézhettek.

Különös élmény a még működő régi gramofon, lemezjátszó, a sokféle rádió.

Ha Szécsényben járunk, akkor kihagyhatatlan hely a ferencesek egyik különösen fontos, ma is működő temploma és kolostora.

Ferences templom

A műemlék templomot 1332-ben pápai engedéllyel építették. Több különlegesség is látható a felújítás előtt álló épületben. Ez a legrégebben működő magyar ferences kolostor.

A legenda szerint II. Rákóczi Ferenc is megszállt itt az országgyűlés idején. Nevét ma egy terem őrzi.

szecseny_kolostor (5)szecseny_kolostor (6)

Arról pedig, hogy milyen a kolostor kertje, étkezője, mitől értékes a sekrestyéje, és milyen érdekességeket láttunk még, hamarosan mesélek.

Információ ITT

szecseny_kolostor (1)szecseny_kolostor (3)
A város története

Már az őskorban is lakott volt a hely. Az első írásos említése 1229-ből való, egy oklevélben a Kacsics nemzetség birtokaként említik. 1229-ben a Gertrúd meggyilkolásában való részvételük miatt a birtokot elvették és Pósának adományozták. Ám a család egy cserével visszaszerezte birtokát, majd később megvette Szécsénynek azt a részét, amely a nógrádi várhoz tartozott. Az akkor élő Tamás vajda így nevezte el magát Szécsényinek.

A 14. században Szécsény kiváltságokat kapott, várat építhetett. Az utódok később, a 15. században egy másik várat építettek, és 1453-ban már a vármegye is itt tartotta közgyűléseit.

A törökök miatt az 1546 évi országgyűlés határozata alapján a vár akkori birtokosa és kapitánya, Losonczi István, palánkkal és sáncárokkal is megerősítette Szécsényt. A törökök többször is megtámadták a helyet, végül 1552. szeptember 6-án elfoglalták. Felszabadulásuk után a császári seregektől szenvedett a lakosság.

Miután 1605-ben meghódolt Bocskai Istvánnak, a várat többször is megerősítették. Koháry I. István a török támadások miatt 1663. november 9-én kénytelen volt felgyújtani a várat, majd a romokat az ellenségnek átadta.

Később 1705-ben II. Rákóczi Ferenc itt tartotta meg a szabad ég alatt az országgyűlést, ahol fejedelemmé választották és kimondták Erdély unióját az anyaországgal.

A további harcokban a vár egyre pusztult, végül csak egy kerek torony és egy bástyafal maradt meg.

1770-től birtokos volt itt többek között báró Haller Samu tábornok, gróf Forgách Miklós és János és Kamocsay András, a Losonczy, Szemere és a Vattay családok, később pedig a Pulszkyak, majd a 20. század elején Lászlófalvi Velics Antal és Lajos, Vancsó Béla Krivács Antal és Gross Jenő dr.

Információk a városról ITT


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyula009.jpg

10 gyönyörű és romantikus dolog Gyulán a Váron és a fürdőn kívül

Adunk pár tippet a sétákhoz, mert ezeket muszáj látnod.
Szöveg és fotó: Helló, Gyula - szmo.hu
2019. június 23.Tényleg lenyűgöző a gyulai vár, izgalmas a története. A fürdő is kihagyhatatlan program, és a Százéves Cukrászdába is érdemes beülni.

Ám Gyula ennél jóval több érdekességet kínál neked. Ha egy teljes hetet töltesz el itt, akkor is lesz, ami kimarad. Adunk néhány tippet a szokásos, jól ismert látnivalókon kívül.

Kóborolj a Németvárosban

Gyula évszázadok óta több nemzetiségű város, magyarok, németek, románok és szerbek (rácok) éltek a városban, és a várban katonaként szolgáló szerbeket kivéve mindegyik nagyobb népcsoportnak megvolt a maga negyede. Ezt a városrészek elnevezése (Magyarváros, Románváros, Németváros) is őrzi.

Németváros vagy Józsefváros központja az Apor tér. Itt áll a klasszicista-romantikus stílusban, 1863-ban épült római katolikus Szent József templom, mellette egy-egy fülkében Nepomuki Szent János és Szűz Mária szobra. A templom mögött áll Erkel Ferenc szülőháza, az Ajtósy utca felőli oldalon a legendás Máriás ház, Gyula legrégebbi műemlék lakóépülete. Az 1770-es években épült, túlélte az 1801-es tűzvészt, és hálából került falára a szűzanya szobra.

Sétálj végig az Élővíz-csatorna partján

A Fehér-Körös egyik ága évszázadokon át végighúzódott a városon. Sőt: a 19. századig számos ág és csatorna folyt keresztül a városon, ezek nyoma ma is látszik. Az 1850-es években biztonsági okokból egy Gyulát elkerülő mesterséges mederbe terelték a folyót. A régi mederből lett az Élővíz-csatorna gyulai szakasza, amelyik mindig tiszta vizet kap a Fehér-Körösből. A partot szépen kiépítették, érdemes végigsétálni a Németvárostól a Várfürdőig. Nyaranta csónakázni is lehet a vízben.

Ülj be Gyula legkisebb kávézójába

Az 1810-es években épült belvárosi Kapus híd egyik hídfőjében létesült az aprócska kávézó. A híd tervezőjéről, Bodoky Mihályról kapta a nevét. Ha éppen nincsen teltház, érdemes beülni egy kávéra vagy kiülni a kis teraszra.

Nézd meg híres búcsújáró templomot!

A Nádi Boldogasszony plébánia helyén már a török idők előtt is templom állt, itt őrizték a "Nádi Szűz Mária" képet. A török hódoltság alatt a kép és a templom is megsemmisült. 1775-ben Harruckern Ferenc kezdeményezésére kezdték el építeni az új templomot, két évvel később fel is szentelték. A plébániát a XVIII. században klasszicista elemekkel alakították át. Ma híres búcsújáróhely.

A gyönyörű Petőfi téren az ország legjobb Petőfi-szobra áll

A gyulai Petőfi téren álló oroszlános díszkutat 1927-ben állították fel Heilinger Antal tervei szerint, egy korábban itt álló, tönkrement építmény helyére. A Petőfi-szobor Ferenczy Béni munkája, 1960-ban állították fel, és ez az egyik legjobb és legvagányabb magyarországi Petőfi-szobor.

A téren áll ódon, romantikus kerttel övezve a református templom. Copf stílusban épült 1791-1795 között. 1801-ben a nagy gyulai tűzvészben leégett, 1804-re építette újjá Czigler Antal. A 19. században többször átalakították, bővítették.

A tér díszkút mögötti oldalán, az Erkel-szobor közelében általános iskolai épületet láthattok - ez egykor a törökök fürdője volt. (És ha ragaszkodtok a Százéves Cukrászdához, az is ttt van, nem messze.)

Vadássz szecessziós épületekre!

Gyermekkorom óta az egyik kedvencem az 1916 és 1919 közt tervezett Krész-ház. A napraforgó mintákkal díszített szecessziós épület Benkő János építész munkája.

A németvárosi temető közelében álló polgárház, az 1912 és 14 között épült Marosán-ház (a Vár utca sarkán), Stéberl-ház és a Komló Hotel a Béke sugárúton, és a Vár utca és az Eminescu utca sarkán álló Miskucza-ház (jelenleg a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának épülete) is megér egy kiadós sétát.

És ha már végigsétálsz a városon, az egyik legszebbet, a most csak szellemházként vegetáló egykori általános iskolát se hagyd ki! A gyönyörű, "mézeskalács" stílusú, népies szecessziós sgraffitókkal díszített épület a Kossuth Lajos utca 24. szám alatt látható.

A román katedrálist se hagyd ki!

A görögkeleti román templom az 1801-es tűzvészben leégett korábbi templom helyére épült, a talaj miatt cölöpökre. (Az első román ortodox templomot 1721-ben építették, fából.)

A Szent Miklóst 1812-ben fejezték be, részben a a Nicoresti család adományából. Ikonosztáza Asza Teodorovics szerb ikonfestő munkája, az ikonokat fából faragott arannyal bevont rózsamotívum díszíti. A mennyezet freskóit 1928-ban Predmerszky Béla festő újította fel. A katedrális - Catedrala San Nicoara - Magyaroország egyetlen román ortodox műemléki temploma.

Itt áll az Alföld egyetlen római szobra

Békés megye egyetlen római kori szobra az 1870-es években került múzeumi tulajdonba. A tógát viselő márvány férfialakot Déva környékén találták. Korábban a már lebontott Dürer-terem előtt állt, most az Almásy-kastély mellett találod.

Sétálj el Sisi (Sissi) szobráig

A romantikus Csiga-kertben található gyönyörű Erzsébet királyné-szoborról már írtuk, az egész történetet nem idézzük fel újra.

Keresd meg a ferences-rendi romkertet

1410-ben települtek a gyulai uradalomba a ferences rendi szerzetesek, az itt álló templomuk és rendházuk 1420-tól 1566-ig működött. A ferences rend többször tartotta itt tartományi gyűlését, és a szentélybe temették 1508-ban Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak feleségét, Frangepán Beatrixot és a kislányát, Corvin Erzsébetet, a Hunyadi család utolsó sarját. Amikor a törökök 1566-ban lerohanták a várost, a szerzetesek elmenekültek, a templom és a kolostor pedig lassan az enyészetté lett. 1931-ben tárták fel és 1960-ban restaurálták a romok egy részét.


KÖVESS MINKET:hirdetés
bujtosito_nyirdron-2-1.jpg

40 évig hulladéklerakónak használták, mostanra kedvelt horgászparadicsommá váltak a Bujtosi-tavak

A Nyíregyháza belterületén található tórendszernél már sokféle halat lehet fogni.
Fotók: Nyírdrón, szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 09.Kedvelt horgászhelye a nyíregyháziaknak és a környéken élőknek a Bujtosi-tavak. A 11,5 hektáros vízfelületű tavakat mesterségesen alakították ki, a Barzó-féle téglagyár agyagnyerő gödreinek helyén.

1995-ben döntöttek egy városliget kialakításáról, ekkor kotorták ki a medret, és a vízutánpótlás megoldására két kutat fúrtak. A tórendszer környékét parkosították és sétányokat csináltak.

Korábban - mintegy negyven évig - a tórendszer elhanyagolt volt, a lakók hulladéklerakónak használták. A víz rossz minőségű volt, hal is alig volt a tóban.

A Bujtosi-tavak Nyíregyháza belterületén található, és ma egy egyesület gondozása alatt áll. Halakat telepítenek, vigyáznak a környezetre, hogy megóvják a ma már igen kedvelt helyet.

Sokféle halat lehet itt fogni, van például compó, aranykárász, ezüstkárász, dévérkeszeg, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, szélhajtó küsz, ponty, amúr, fehér busa, fogassüllő, csapósügér, csuka, vágódurbincs, lesőharcsa.

Bővebben ITT.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
csaj-1.jpg

Napi 10 eurót költ ez a világutazó, elmondja, hogyan csinálja

Néha fél, de alapvetően imádja ezt az életformát a fiatal nő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 23.A világutazás nem feltétlenül költséges hobbi - állítja a blogger Imogen Blow, aki naponta csak 10 eurót költ utazásai során. A Mirrorban megjelent története és Instagram-képei tanúsága szerint az alacsony költségvetés ellenére elég menő helyeken jár és egy rakás izgalmas programon vesz részt.

A takarékos utazóblogger tíz hónap alatt 65 városban járt,

köztük Lisszabonban, Velencében és Párizsban - utóbbi a közelmúltban a világ legdrágább városainak listájára került.

A nő azt mondja, habár úgy tűnik, hogy luxuséletet él, az egész bárki számára megvalósítható alapos tervezéssel és sok mosollyal.

Szerencsére azt is elárulta, hogy érti ezt.

"A pénz egy eszköz, hogy megszerezz dolgokat, de ne felejtsd el, hogy a kedvesség is az" - kezdte tanácsait a fiatal nő. Kiemelte: először is a szállások megtalálásához egy applikációt használ, aminek lényege, hogy az emberek ingyen biztosítanak egymásnak szállást a világ minden pontján.

Lapozz a további érdekességekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hungary-3594640_1280-1.jpg

5 rendkívüli szálláshely, amiről nem is gondolnád, hogy Magyarországon van

Aludnál 1000 méter magasan egy kilátóban? Kipróbálnád milyen egy úszóházban pihenni a Tisza-tavon? Van egy jó hírünk, mindezt megteheted, ráadásul nem is kell sokat utazni hozzá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 21.Aludnál 1000 méter magasan egy kilátóban? Kipróbálnád milyen egy úszóházban pihenni a Tisza-tavon? Szívesen töltenél egy hétvégét meseszerű hobbit házikóban az Őrségben? Vagy érdekel milyen lehetett a honfoglaló magyar őseink egykori szálláshelye, a jurta? Van egy jó hírünk, mindezt megteheted, ráadásul nem is kell sokat utazni hozzá. 5 olyan különleges szálláshelyet mutatunk, melyek messze kimerítik a nem mindennapi szálláshely fogalmát.

Galya-kilátó

A szálláshelyként is funkcionáló Galya-kilátó a Galya-tető egyik csúcsán, 990 méter magasan található. A kilátó két emeletén ún. bivakszállásokat, azaz egyszerű betonszobákat alakítottak ki. Ezzel a kilátó Magyarország legmagasabban fekvő szálláshelye lett. Az inkább fiatal turisták körében közkedvelt szálláson kissé puritán körülmények uralkodnak, áram és wifi viszont van a szobákban. Az egyszerűséget kárpótolja a kilátás, a szobák különleges színes körablakai, na meg az a páratlan élmény, hogy az ország tetején aludhatsz.

Úszóházak a Tisza-tavon

A Tisza-tavon, a Tiszaörvényben található Szabics kikötőben 22 igazán különleges úszóház lebeg a vízen. A hivatalosan „felépítményes úszóművek”-nek nevezett házaknak szinte mindegyike hatalmas terasszal rendelkezik, ahol olvashattok, pecázhattok, napozhattok, vagy csodálhatjátok azt a páratlan természeti környezetet, melyben ezek a szállások fekszenek. A házak felszereltsége is kifogástalan: szauna, jakuzzi, saját stég, kültéri konyha és akár fedett hajógarázs is áll a vendégek rendelkezésére.

Csepellina

Baranya megyében Pécstől még 34 km-et kell utaznod, ha egy nosztalgikus csepeli teherautóban szeretnél megszállni. Persze autóban így vagy úgy mindenki aludt már, de ilyenben még biztosan nem. Csepellina, a teherautó, melyet vendégházzá alakítottak, Mókusvölgyben egy tó mellett fekszik. Hangulatos terasz, függőágy, erdő, tó és egy teljesen felszerelt autóban kialakított vendégház garantálja a páratlan élményt.

Hobbitházikó

Rönökön, az Őrségi Nemzeti Park szomszédságában egy öthektáros területen különleges, mesébeillő hobbitházikó épült 2013-ban egy fiatal belga házaspárnak köszönhetően. A házat fagerendákból, fahasábokból, homokból és szalmából három hónap alatt húzták fel. Ha itt szállsz meg, akkor számíts rá, hogy a házaspár által vezetett ökogazdaságba is bepillanthatsz majd. Ők termesztik a zöldséget, a gyümölcsöt, saját méhészetük van, állatokat tartanak, a vizet kútból nyerik, fatüzelésű zuhanyzójuk és komposzt WC-jük van.

Háromszintes Luxus jurta

Lápos rétek, erdők, gyümölcs ültetvények, szántó-, és gabonaföldek között a magyar Alföld peremén Ruzsa mellett háromszintes luxus jurtákban is aludhattok, ha van kedvetek hozzá. A hely tulajdonosa egy osztrák házaspár, akik saját birtokukon egyedülálló módon mutatják be a magyarok évezredeken átívelő történelmét. Többféle szálláshely közül választhattatok. A vendégek nagy kedvence az a hét darab, a hét magyar vezérről elnevezett jurta, ahol átélhetitek az újragondolt, ugyanakkor tradicionális kempingezés élményét, luxuskörülmények között.

A nem mindennapi szálláshelyek egyikét AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódjának főszereplői, Tímea és Attila is kipróbálta. Az újdonsült szerelmespár egy amolyan ismerkedős hétvégén tesztelte le a háromszintes luxus jurtát a Homoki Lodge - Glamping Groundon. A szereplők a jurta mellett egy újonnan nyílt szentesi hotelt is kipróbáltak, hogy ezen a két napos hétvégén kiderüljön, egymáshoz valók-e.

Timi és Attila kapcsolata nagyon friss, februárban egy farsangi buliban ismerkedtek meg egymással. Nem sokkal később Attila bejelölte őt a közösségi oldalon, majd pár hónapra rá egy közös túrán újra találkoztak, ahol már egyértelmű volt számukra, hogy együtt kell folytatniuk. Úgy érzik nagyon jó hatással vannak egymásra, de még nem teljesen biztosak a dolgukban. A múlt heti adás volt életük első közös utazása. Vajon sikerült jobban megismerni a másikat? Van jövője a kapcsolatuknak? Illenek egymáshoz? Az adásban fény derült mindenre. Ha nem láttad, de kíváncsi vagy rá, hogy alakult a pár első közös hétvégéje, és érdekel, hogy melyik hotel volt az alföldi régió első két szállodája, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi adását az RTL Most!-on.

AZ ÉV HOTELE verseny 2019-ben is az Alföldön kezdődött

Vasárnapig a múlt héten látott két szállodára szavazhatsz:

Open Hotel****

Szentes első számú négycsillagos hotele egy háromszintes, modern stílusban épült szálloda, mely a belváros közelében, csendes, nyugodt környezetben közvetlenül a Kurca folyó partján, a városi fürdő bejáratától 400 méterre található. A szálloda és annak környéke, mind a wellnessező, mind pedig az aktív kirándulóknak jó választás lehet. Pihenésre ott a városi fürdő vagy a szálloda kültéri úszó és gyerekmedencéje, aktív programra pedig egy kenutúra a Kurcán vagy kerékpározás a városban. Mindezek bérlésében és a különböző program lehetőségekben a szálloda recepcióján adnak tájékoztatást. A hotel éttermében bőséges és változatos svédasztal, minőségi bor-, és széles italválaszték áll rendelkezésre. A szállodában a hagyományos magyaros ételek mellett izgalmas és újszerű kreációkat is érdemes megkóstolni.

További részletek ITT!

Homoki Lodge - Glamping Ground

A lodge Budapesttől délre, az Alföldön, a Duna és a Tisza közi alacsony fekvésű homokos medencében, Ruzsától 7 km-re található. A civilizációtól elzárt birtokot erdők, rétek, tanyák, gabona-, és szántóföldek ölelik körbe. A terület körül gyakran látni vaddisznót, szarvast, őzt, rókát és mezei nyulat. A hely fő profilja a lovas üdülések. Az osztrák házaspár tulajdonában lévő birtok legfőbb küldetése, hogy az ideérkező vendég megismerje a magyarok évezreden átívelő történelmét, mind a gasztronómián, mind pedig a szálláshelyen keresztül. Egyrészt a konyha az ősi hun-magyar és az Osztrák-Magyar Monarchia gasztronómiai kultúráját ötvözi, másrészt különböző típusú épületekből álló szálláshelyen akár még háromszintes jurtákban is aludhattok, pont úgy ahogy honfoglaló őseink, némi luxus körülménnyel fűszerezve.

További részletek ITT!

Szavazz és nyerj wellness hétvégét minden héten!

Voksodat továbbra is AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán adhatod le, az adásban bemutatott szállodák valamelyikére most vasárnap délig. Ha szavazol, nyerhetsz is egy-egy ajándék wellness hétvégét abba a szállodába ahová voksodat leadtad. Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, azaz egy teljes hetet AZ ÉV HOTELE cím nyertes szállodájában.

Vasárnap két újabb alföldi szálloda mutatkozik be Magyarország egyetlen televíziós hotelversenyben

A hét utolsó napján Zsanett és Gábor teszteli majd le az Alföld régió következő szállodáit. A fiatalok egy éves házassági évfordulójuk ünneplésére érkeznek először, a romantikus erdő közepén fekvő csólyospálosi Csipkerózsa Parkhotel ****- be, majd Gyula város legpatinásabb szállodájába, a Komló Hotel ****-be. Gábor hatalmas meglepetéssel készül felesége számára, amit természetesen a kamerák előtt szeretne átadni. Hogy mi is az pontosan, au kiderül vasárnap az RTL Klub-on 11:00-kor AZ ÉV HOTELE legújabb epizódjában.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klub-on futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg havonta, az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét. Ezek a szállodák, vagyis a HÓNAP HOTELE cím birtokosai szállnak majd harcba az évad végi fináléban, AZ ÉV HOTELE címért és annak díjáért. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

Az RTL Klubon futó, AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televíziós műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x