TUDOMÁNY

Sikerült megfejteni a maja naptár rejtélyét – Ezért nem volt világvége 2012-ben

A rendszer nagyon bonyolult, 819 napos ciklusokra bomlik, de a Mars kulcsot adott a megfejtéshez.
Fotó: Getty Images - szmo.hu
2023. április 24.


Link másolása

Hatalmas rejtélyt sikerült megfejtenie a louisianai Tulane Egyetem két tudósának: rájöttek a maja naptár sokáig megfejtetlen titkára.

A maja naptárak legkülönlegesebb része kétségtelenül a 819 napos ciklus volt, ami évtizedek óta hatalmas kihívást jelentett a kutatóknak. „Bár a korábbi kutatások a bolygók közötti kapcsolatokat igyekeztek kimutatni a 819 napos számlálás során, a négy részből álló, színirányos séma túl rövid ahhoz, hogy jól illeszkedjen a látható bolygók szinódikus (29 nap 12 óra 44,05 perces) periódusaihoz” – fogalmaz a tanulmány.

A naptár hosszát 20 819 napos periódusra növelve olyan séma rajzolódik ki, amelyben az összes látható bolygó szinodikus periódusai megfelelnek a nagyobb, 819 napos naptár pontjainak, ami azt jelenti, hogy

a bolygók együttállásának 45 éves szemléletét vették alapul és kódolták bele egy olyan naptárba, ami a tudósok számára megfejthetetlen volt.

A kutatók régóta úgy vélik, hogy ez a naptár a bolygók mozgásával függött össze, különösen a szinódikus időszakokkal, amikor egy bolygó a Földről nézve vizuálisan ugyanarra a helyre tér vissza az égbolton. A naptár számításai a legfontosabb bolygókra vonatkoznak, azonban mindegyik egészen másképp mozog, és több bolygónak egy 819 napos időszakba való illesztése nem tűnt észszerűnek.

Ugyanakkor értelmet kap, ha nem csak 819 napon, hanem 16 380 napon (nagyjából 45 éven keresztül) nézzük. Ez összesen 20 darab 819 napos idővonalat jelent.

Nagyon úgy tűnik, hogy a titok megoldása a Mars bolygóban rejlik. Egy 780 napos szinódikus periódus esetén 21 periódus pontosan megfelel 16 380-nak, vagyis 20 darab 819-es ciklusnak. A Vénusznak hét periódusra van szüksége ahhoz, hogy öt 819 napos ciklushoz illeszkedjen, a Szaturnusznak 13 periódusra van szüksége ahhoz, hogy hat 819 napos ciklushoz illeszkedjen, a Jupiternek pedig 39 periódusra, hogy elérje a 19 819-es ciklusszámot.

„Ahelyett, hogy egyetlen bolygóra korlátozták volna a fókuszt a maja csillagászok, akik megalkották a 819 napos számlálást, azt egy nagyobb naptárrendszerként képzelték el, amely felhasználható a látható bolygó összes szinódusi időszakának előrejelzésére is, valamint a Tzolk'in (a maja naptár alapciklusa) és a Naptárkör ciklusainak arányossági pontjaiként is használható” – mondta el a maja naptárak titkát megfejtő két tudós, John H. Linden és Victoria R. Bricker.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Brutális erekcióval járhat, ha megcsíp ez a pók
A tudósok rájöttek, hogy a merevedést a BZ371A nevű peptid okozza, amit laboratóriumban is sikerült előállítani. Ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor egy új impotencia elleni gyógyszer készülhet belőle.

Link másolása

Jó ideje nagy divatja van a természetes gyógymódoknak, vannak egyesek, akik szerint az ördögtől való gyógszerekre rá se nézzünk, mert a természet mindenre bekészítette az orvosságot is. Viszont nem biztos, hogy minden természetes gyógymódot ki kellene próbálni. Ha például valaki erekciós zavarokkal küszködik, bármennyire is csábító, de ezt azért ne próbálja ki.

Hogy mit?

A brazil vándorpókot (Phoneutria nigriventer). Az állat arról híresült el, hogy csípése erekciót okoz. Pontosabban:

hosszú és fájdalmas erekciót, ami már nem játék.

Amellett, hogy egy ilyen, többórás mutatvány meglehet az utolsó erekciója is lehet a szerencsétlen áldozatnak, mivel ez az állapot visszafordíthatatlanul károsíthatja a péniszt. A többi tünet, ha tetszik mellékhatás erős fájdalom, remegés, görcsök, izzadás, gyengeség és pulzusszám-változás lehet, de akár halálos kimenetelű is lehet a találkozás.

A tudósoknak azonban szöget ütött a fejébe ez a brutális erekció, és elkezdték kutatni, milyen hatóanyag okozza a merevedést. Ez a BZ371A nevű peptid, amelyet laboratóriumban is sikerült előállítani. Az egereken végzett tesztek után remélhetőleg a vegyületet II. fázisú klinikai vizsgálatokban is kipróbálhatják, bevonva merevedési zavaroktól szenvedő klienseket. Nem tablettát terveznek, hanem helyi kezeléssel,

a péniszbe dörzsölve használnák, ami a pókméreg mellékhatását kiküszöbölve is képes merevedést előidézni.

A vegyület, az eddigi kísérletek tanúsága szerint minimális mennyiségű alkalmazással biztonságosan működik, és alig mutatható ki a véráramban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
A Rovatból
Ide csapódott be az orosz Luna 25 – a NASA holdszondája megtalálta
Nagy valószínűséggel azonosították a Luna-25 becsapódása által keltett kis holdkrátert.
Kép: NASA - szmo.hu
2023. szeptember 13.


Link másolása

A holdért folytatott versengés szomorú epizódja volt, amikor az orosz Luna 25 szonda 2023. augusztus 19-én, egy pályamódosítási manőver után, egy nappal később a Holdba csapódott, s ezzel nem sikerült a puha landolás, az orosz visszatérés a Holdra.

A Csillagászat.hu írta, hogy az amerikai LRO, (Lunar Recconnaissance Orbiter) holdszondája LROC NAC kamerájával 1 méteres felbontású, igen részletes képfelvételeket készített a becsapódás helyéről. Az eszköz folyamatosan pásztázza a holdfelszínt, s a különböző időkben felvett fotók elárulják az ott bekövetkezett változásokat is, mint például új meteorbecsapódások nyomait, a felszínre simán leszállt vagy éppen becsapódott holdszondák nyomait.

2023. augusztus 22-24-én az LRO nagyfelbontású felvételeket készített a Luna-25 lehetséges becsapódási helyének területéről. A képek elemzésekor kiderült, hogy egy korábban, 2020-ban készült fotóhoz képest a mostani változaton

megjelent egy kb. 10 méter átmérőjű kisebb kráter, illetve a becsapódás következtében kidobódott világos, nagy fényvisszaverő képességű friss regolit.

Az új becsapódási kráter helye megegyezik a Luna-25 utolsó leszállási manővere utáni pályájával, továbbá a mérete is a leszállóegység méretéből, tömegéből és pályabeli sebességéből elvárható. Azaz komolyan feltételezhető, hogy a Luna-25 becsapódási helyét találta meg a NASA LRO szondája.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Egy Földnél is nagyobb titokzatos égitest létezhet a Naprendszerben
Tudósok szerint ez magyarázhatja a Kuiper-öv objektumainak különös mozgását. Az azonban biztos, hogy ez nem a sokat emlegetett „9. bolygó”, az ugyanis jóval messzebb lehet.

Link másolása

Furcsa mozgást tapasztaltak a tudósok a Kuiper-övben, úgy vélik, hogy ennek oka a Földnél mintegy másfélszer-háromszor nagyobb bolygó lehet.

A szakértők magyarázata szerint arra már képesek vagyunk, hogy egy csillag fényváltozásaiból megállapítsuk, van-e körülötte olyan égitest, ami a mi Naprendszerünk gázóriásához hasonlíthat. De ezzel csak az exobolygókat (idegen csillag körül keringő bolygókat) lehet felfedezni. A Naprendszerünkön kívüli bolygók kutatásához a már ismert égitestek mozgása segíthet. Így fedezték fel például a Neptunuszt.

Ezt a módszert használták kanadai és japán kutatók is, akik a The Astronomical Journalban írt tanulmányukban arról értekeztek, hogy

a Kuiper-öv objektumainak mozgása alapján valahol lennie kell egy viszonylag nagy égitestnek a Naprendszerben.

Patryk Sofia Lykawka, a Kanadai Egyetem tudósa, valamint Takashi Ito, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója szerint egy legalább Föld méretű bolygó magyarázhatja a Neptunusz pályájánál jóval messzebb lévő objektumok viselkedését.

Ez a bolygó mintegy másfélszer-háromszor akkora lehet, mint a Föld és közel 30 fokos pályán kering. Ez a bolygó azonban nem a "titkozatos 9. bolygó". Az ugyanis messzebb van és a tömege is jóval nagyobb lehet a Földnél.

Forrás: hvg.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

TUDOMÁNY
A Rovatból
Fotók: Fényes tűzgömb szelte át az eget napkelte előtt
Budajenőn és Tokodon is elcsípte egy-egy webkamera az égi jelenséget.

Link másolása

Kedden hajnali 5 óra 27 perckor egy meteor húzott el fölöttünk. Az eseményről az Időkép számolt be. Két webkamerájuk is megörökítette a látványt.

Egyik olvasójuk, aki pont látta az égi jelenséget, azt mesélte: "Ma reggel 05:27-kor egy erős fényű meteoritot láttam az autóból nyugati irányban. Zsámbokról haladtam Vácszentlászló irányába".

A meteort két webkamerának is sikerült elcsípnie, mégpedig Budajenőn és Tokodon:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk