SIKERSZTORIK
A Rovatból

„Sajnos a cetek számára ez egy nagyon kritikus pont” - magyar kutatónő az óceán közepén

Székely Dóra cetbiológus Izlandtól Dániáig hajózott, hogy megfigyelje, hogyan hat a cetekre a klímaváltozás.


Ötnapos kutatóútról tért vissza Székely Dóra magyar cetbiológus, aki egy nyolcfős csapat tagjaként Izlandtól egészen Dániáig hajózott a Koppenhágai Egyetem kutatóhajóján. A magyar kutatónő vízmintákból genetikai módszerekkel gyűjt információkat a cetekről, amelyeket a globális felmelegedés a kihalás szélére sodorhat.

"Voltak a csapatban PhD hallgatók, mesterszakos diákok, valamint professzorok is akik vezették a kutatást. Megosztottuk a különböző munkákat, és száz százalékosan együtt dolgoztunk. Olyan jó volt ez az öt nap, mintha egy hónapig tartott volna" - mondja.

“A mesterszakos diplomám megszerzése után voltam biciklis ételfutár, de dolgoztam ruhaboltban is. Két és fél éve viszont találtam egy PhD ösztöndíjpályázatot, amit megpályáztam és sikerült megnyernem. Kicsit zsákbamacska érzésem volt, mert nem tudtam, hogy milyen az élet Koppenhágában, de a kutatócsoportról valamint az egyetemről sem tudtam sokat. Most már tudom, hogy szuper hely, és ha tehetem, akkor maradok is."

Dóra jelenleg molekuláris ökológiával foglalkozik, genetikai módszerekkel próbál a cetekről információkat gyűjteni. "Így sokat megtudhatunk a populációkról és az állapotukról. A vízből veszem a mintákat, így egyrészt a fajok genetikai összetételét, másrészt a biodiverzitást, vagyis a fajok összetételét, változékonyságát figyelem meg."

A kutatóhajón a munka részeként a kutatatók óránként vettek vízmintát, amit helyben is vizsgáltak.

"Nagyon finom, 0.22 mikoronos szűrővel dolgoztunk, amin fennakadnak a planktonikus élőlények és a szabadon úszkáló sejtek, bőrdarabok, vagyis bármi, ami a nagyobb gerincesekből a vízbe kerülhet. Közben hosszú órákon keresztül azt is figyeltük, hogy milyen fajokkal találkozunk. Két kutatónő pedig víz alatti mikrofonnal a hangokat is elemezte, figyelve, hogy milyen cetfajok vannak a környéken. Én a megfigyelésekben és a környezeti DNS, vagyis a vízminták gyűjtésében vettem részt éjjel-nappal."

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás a tengerek hőmérséklet-emelkedésére, ezen keresztül pedig minden élőlényre hatással lesz, de a tengerek csúcsragadozói különösen veszélyeztetettek.

"Az egyik kutatási területem az Északi-sarkvidék környékén élő grönlandi bálnák életmódja és táplálkozása, ami a víz hőmérsékletéhez és a tengert borító jég méretéhez igazodik. Ez a klímaváltozás hatására biztosan változni fog."

"Vannak elképzeléseink arról, hogy hogyan fogja ez befolyásolni az óceán biogeokémiáját és az áramlatokat, de sajnos a cetek számára ez egy nagyon kritikus pont. Az élőhelyük és a táplálékuk mennyisége is ezen múlik." - magyarázza Székely Dóra.

A hidegebb vizek dúsabbak táplálékban, így sok cetfaj ezekre a területekre jár táplálkozni. A Karib-térség átlátszó türkiszzöld vize például jellemzően kevesebb táplálékot tartalmaz, mint az Atlanti-óceán északi része, ahol a víz sűrűsége nagyon sok tápanyagot rejt. Az említett áramlatok megváltozása azért veszélyes, mert az állatok nem fogják megtalálni eddigi élőhelyeiken a táplálékukat.

A klímaváltozás a jégolvadáson keresztül azzal is jár, hogy a különböző tengeri területeken könnyebbé válik például a halászat vagy az olajkitermelés, amely szintén tizedeli a tengeri ragadozókat. Egyes fajok azért kerültek a kihalás szélére, mert a halászatok alkalmával rendre ők is beleakadnak a hálókba.

"Sok minden kell ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait annyira vissza lehessen szorítani, hogy azt túléjék a cetek. Lehet, hogy egyes fajaik képesek lesznek adaptálódni a megváltozott körülményekhez, de különösen veszélyeztettek például a grönlandi bálna, narvál, beluga, vagy egyes kékbálna és kardszárnyú delfin populációk, amelyek életvitelük miatt a sarkvidék környékéhez vannak kötve" - mondja a magyar kutató.

Ha a ceteket nem leszünk képesek megmenteni az éghajlatváltozás és egyéb emberi hatások következményeitől (pl szennyezés, túlhalászat, tengeri zaj), akkor felborul a tenger táplálékanyag-háztartása. Egyes fajok elszaporodhatnak, és kiírthatnak más fajokat. A kiírtott fajok lehet, hogy egy másik tengeri élőlénynek voltak a kizárólagos tápanyagforrásai.

"A tápláléklánc különböző szereplői nagyjából kordában tartják egymást, ezzel pedig fenntartanak egy egyensúlyt. Ha egy szereplőt ebből a láncból kiveszünk, akkor a normális tengeri ökoszisztéma körforgás felborul. Ennek egyik következménye lehet az elsavasodó tengervíz, amely már nem lesz megfelelő élőhely a tengeri ökoszisztéma egyik résztvevőjének sem."

A cetek fontos szabályozói a táplálékláncnak és a tápanyag körforgásnak. Például kevesen tudják, hogy a cet ürüléke egy táplálékdús anyag a fitoplankton - azaz a növényi plankton számára. Ezek a mikorszkopikus élőlények gyártják az általunk belélegzett légköri oxigén 50 %-át, és a légkörbe került szén-dioxid 40% -ának megkötéséért felelősek. "Fontos harcosai a növekvő széndioxid kibocsátásnak és ezzel együtt a klímaváltozásnak is."

Dóra kollegái között mostani útja alkalmával is több kutatónő volt, a cetkutatást kifejezetten nők által dominált területnek nevezi.

"Önkénteskedtem Kanadában egy kutatócsoportban, ahol még a hajó karbantartását is nők végezték. Nagyon inspiráló közeg volt. Viszont azt érzem, hogy az akadémiai ranglétra magasabb pozícióiban továbbra is kevesebb nő van. Jelen pillanatban az én intézetvezetőim is mind férfiak. Talán a következő generációban már több női vezető lesz."

Az akadémiai életnek az is a része, hogy az ember rengeteget utazik és a világ különböző helyein él. A különböző posztdoktori pályázatoknak feltétele is, hogy tovább kell lépni, így hozzá kell szokni a folyamatos utazáshoz.

"Így lehet az ember saját tudását fejleszteni és később továbbadni azt. A legnagyobb álmom, hogy idővel lehessen egy saját kutatócsoportom, amihez tartozik kutatóállomás közel a tengerhez, ahol akár szezonálisan meg lehet figyelni a ceteket, mintákat venni, aztán amikor rossz az idő, akkor lehet a számítógép előtt vagy a laborban ülni és tanítani. Biztos ezen az úton szeretnénk továbbmenni. Nem egyszerű ez a pálya, sok buktatón kell átjutni, de közben lehetőségem van az óceán közepén lebegni egy hajón, és azért fizetnek, hogy nézzem a vizet, hol vannak a cetek."

Székely Dóra részletes publikációját a grönlandi bálnákról ITT olvashatjátok.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
100 nap alatt több mint 63 ezer megmentett termék – így működik Magyarország első élelmiszer-outletje
A Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET-ben a közeli lejáratú vagy csomagolássérült termékek akár 70 százalékkal olcsóbban is megvásárolhatók, miközben több tonnányi élelmiszer menekül meg a kidobástól.


Az élelmiszer-pazarlás világszinten is égető probléma, de szerencsére egyre több hazai kezdeményezés mutat példát arra, hogyan lehet ezt a mindennapokban is kezelni. A budapesti Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET – Magyarország első élelmiszer-outletje – száz napos működése alatt bebizonyította, hogy a fenntarthatóság és a kedvező árak nem zárják ki egymást, sőt, kéz a kézben járhatnak.

Az eredmények önmagukért beszélnek: több mint 63.000 terméket mentettek meg a pazarlástól, ami 16,6 tonna élelmiszert jelent.

Ez a mennyiség 44 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével egyenértékű – vagyis akkora megtakarítás, mintha egy átlagos magyar család 17 évnyi áramfogyasztását spórolták volna meg.

A vásárlók sem jártak rosszul: az outlet áraknak köszönhetően 21.737.043 forint maradt a pénztárcákban –

ez átlagosan 300–400 forint megtakarítást jelent termékenként,

miközben minden árucikk a jól ismert PRÍMA-minőséget képviseli.

A PRÍMA OUTLET kínálata naponta változik:

a polcokra csomagolássérült, közel lejáró, túlkészletezett vagy szortimentfrissítésből kikerülő termékek kerülnek, akár 70%-kal olcsóbban.

Az üzlet így egyszerre kínál okos, fenntartható és pénztárcabarát alternatívát a tudatos vásárlóknak.

„A PRÍMA OUTLET egyszerre nyújt kedvező árakat, magas minőséget és fenntartható megoldást az élelmiszer-pazarlás ellen. Büszkék vagyunk arra, hogy rövid idő alatt kézzelfogható eredményeket értünk el: több tízezer termék kapott új esélyt, a vásárlóink pedig több millió forintot spóroltak meg.” – mondta Breier Péter, a vállalat tulajdonosa.

Segítség a rászorulóknak is

A fenntarthatóság azonban nem áll meg az üzlet polcainál: a századik működési napon a Breier Cégcsoport bejelentette, hogy a Récsei Centerben található Príma szupermarket együttműködési megállapodást kötött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Céljuk az, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett, közvetlen segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben élő családoknak is.

A PRÍMA OUTLET mögött álló Breier Csoport több mint 30 éve meghatározó szereplője a hazai élelmiszer-kiskereskedelemnek. A családi tulajdonban lévő vállalat jelenleg 26 üzletet üzemeltet Budapesten és Pest megyében, és elkötelezett a minőség, az innováció és a közösségi értékteremtés mellett.

A PRÍMA OUTLET első száz napja megmutatta, hogy az élelmiszermentés nemcsak egy jó ügy – hanem mindannyiunk közös jövőjének kulcsa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Orvosi bravúr: aranybevonatú, személyre szabott pacemakert kapott egy beteg Pécsen
Az országban elsőként a A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be ilyen pacemakert, amelyre eddig világszinten is csak nagyon kevés példa volt.


Itthon eddig példátlan beavatkozást hajtottak végre a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján: októberben az országban elsőként ültettek be aranybevonatú pacemakert.

Ez azért is komoly bravúr, mert a nemzetközi szakirodalomban is csak elenyésző számú hasonló beavatkozásról számoltak be ezidáig.

A klinika közleménye szerint a beavatkozásra egy különleges eset kapcsán volt szükség: a beteg a hagyományos, titántartalmú generátorral szemben túlérzékenységi reakciót mutatott. A titánérzékenység egy rendkívül ritka állapot, amelynek kapcsán a szervezet allergiás reakcióval reagál a beültetett eszközzel szemben.

A pacemaker-generátort egyedileg, a beteg alapbetegségének megfelelően gyártották le részletes kivizsgálást követően.

A piacon nem is érhető el ilyen eszköz, hiszen minden esetben a beteg kórtörténetének részletes elemzését követően gyártják le, majd ültetik be. A speciális aranybevonat megakadályozza, hogy a beteg szervezete allergiás reakcióval reagáljon a beültetett generátorral szemben.

A közleményben azt is írják, hogy

a pacemaker-generátor nem csak összetétele miatt számít különlegesnek, hanem jól példázza azt is, hogy a modern orvoslás egyre inkább a személyre szabott ellátás irányba halad.

„A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának célja, hogy hazai és nemzetközi szinten élvonalbeli terápiás megoldásokat kínáljon betegeinek – az egyéni különbségek és a magas szintű szakmai gondoskodás szem előtt tartásával” – írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Több mint egymillióan voltak kíváncsiak a magyar pavilonra Japánban
A magyar megjelenés az Expó központi témájához egyedi módon kapcsolódott, a figyelmet a hagyományokra, az ember és a természet harmóniájára, valamint a múlt értékeiből építkező jövő gondolatára irányítva.


A magyar részvétel minden szempontból sikertörténetnek bizonyult: közel 70 kulturális programmal, több mint 80 szakmai és üzleti rendezvénnyel, 46 ezer éttermi és 2250 protokollvendéggel, valamint kézzelfogható turisztikai eredményekkel zárta Magyarország a fél éves oszakai bemutatkozását.

Élő Népzenei Előadás a Pavilon Szívében

A Magyar Pavilon központi élményét az állandó élő népzenei előadás jelentette, amely 184 napon át negyedóránként várta a látogatókat. A program keretében 21 énekesnő naponta 43 alkalommal szólaltatta meg a magyar népdalokat.

Az előadás összesen 7848 alkalommal csendült fel – több mint 58 000 percnyi élő műsort ajándékozva a közönségnek. A magyar népzene, a viseletek és az előadók közvetlensége különleges atmoszférát teremtett: a látogatók a pavilonba belépve nemcsak hallhatták, hanem át is élhették a magyar hagyományok lüktetését.

A Magyar Konyha Diadala

A Magyar Pavilon étterme a világkiállítás egyik legnépszerűbb vendéglátóhelyévé vált. A Miska Kitchen & Bar hat hónap alatt 46000 vendéget fogadott, napi mintegy 250 főt.

A kulináris sikerek számokban:

Gulyáslevesből: 18 600 adag

Hortobágyi palacsintából: 17 000 adag

Somlói tekercsből: több mint 4100 adag, azaz 164 méternyi desszert készült – ez több mint másfél futballpályányi édes élmény.

A magyar ételek iránti érdeklődést jól mutatja, hogy sok látogató már reggel 8:55-kor, közvetlenül az Expó nyitását követően beállt a sorba, hogy biztosan bejusson az étterembe, amely hivatalosan 13 órakor nyitott.

Tradíció Kézműves Formában

A pavilon harmadik emeletén 22 héten át kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, amelyek végig teltházzal működtek. Összesen 11 tradicionális magyar mesterség mutatkozott be, köztük a nemezelés, a gyékényfonás és a kékfestés. A látogatók saját kezűleg készíthettek el kisebb tárgyakat, miközben megismerkedhettek a magyar kézművesség aprólékos technikáival.

Kultúra, Üzlet és Diplomácia

A Magyar Pavilon az Expó egyik legaktívabb országpavilonjaként zárt:

Kultúra: Közel 70 koncertet szervezett 50 magyar fellépővel, csaknem 600 művész és stábtag közreműködésével. Ezzel Magyarország a harmadik legtöbb kulturális programot bemutató országként zárta a világkiállítást, bemutatva hazánk zenei örökségének sokszínűségét a klasszikus, népi és kortárs műfajokban egyaránt.

Üzleti és Szakmai Rendezvények: 84 szakmai és üzleti rendezvény valósult meg hat különböző helyszínen, köztük a pavilon Community Centerében és az Expó ikonikus Női Pavilonjában, ahol Magyarország szervezte a legtöbb eseményt. Összesen 31 magyar vállalat mutatkozott be a japán partnerek előtt, ami új gazdasági és turisztikai együttműködések alapját teremtette meg.

Diplomácia: A pavilon 2250 protokollvendéget fogadott, 440 delegáció tagjaként. Tiszteletüket tették a japán császári család tagjai, de a vendégek között volt Nobel-díjas, államfő, kormányfő, olimpikon, nagykövet, tiszteletbeli konzul és püspök is.

Turisztikai Eredmények és Jövő

A pavilon nemcsak megszólította, hanem inspirálta is a japán közönséget – a kulturális jelenlét érzékelhetően erősítette Magyarország turisztikai vonzerejét.

„A világkiállítás ideje alatt 19 százalékkal nőtt a Magyarországra beutazó japán turisták száma 2024 azonos időszakához képest. A magyar bemutatkozás hidat épített a két nemzet között: élményt és inspirációt adott mindazoknak, akik az expós látogatásukat követően személyesen is szerették volna felfedezni hazánkat. A kulturális jelenlétnek ez a formája hosszú távon erősíti Magyarország imázsát a szigetországban.”

Kristó Ákos miniszteri biztos

A Magyar Pavilon a „Múltunk nélkül jövőnk sincs” gondolat jegyében épült, és az elmúlt fél év során méltó módon képviselte Magyarország értékeit. A látogatók számára a pavilon nem csupán építészeti különlegesség, hanem egy érzelmi és kulturális utazás is volt – lenyomata annak, hogy a fenntartható jövő kulcsa a természethez és hagyományainkhoz való visszatérésben rejlik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Soha nem látott díjeső: 42 magyar hotel került be a Michelin első hazai szállodai válogatásába
Két budapesti ikon, a Four Seasons és a Matild Palace két kulcsot is kapott, de számos vidéki szálláshely is bizonyította, hogy a magyar vendéglátás ma már a nemzetközi élvonalban játszik.


A kulcsok azt a kiválóságot jelképezik, amely a vendégélményt, a dizájnt, a kiszolgálást és a helyszínhez való hiteles kapcsolódást egyaránt magában foglalja. A nemzetközi program célja, hogy világszerte kiemelje azokat a hoteleket, amelyek nem csupán szállást, hanem maradandó, személyes élményt nyújtanak – és most már Magyarország is felkerült erre a térképre.

Két Michelin-kulcs Budapesten: ikonok a Duna partján

A főváros két legismertebb szállodája, a Four Seasons Hotel Gresham Palace és a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel rögtön a legmagasabb, két Michelin-kulcsos minősítést érdemelte ki. Mindkettő a budapesti elegancia és vendéglátás megtestesítője: a Gresham Palace századfordulós pompájával és kifinomult szolgáltatásaival a város egyik legimpozánsabb épülete, míg a Matild Palace egyszerre őrzi a történelmi nagyságot és a modern luxus friss lendületét.

Tizenegy kiválóság egy kulccsal: a vendéglátás élvonalában

A Michelin szakértői további tizenegy magyarországi hotelt is egy kulccsal jutalmaztak, elismerve ezzel különleges hangulatukat, kifinomult stílusukat és a vendégek iránti elkötelezettségüket. A listán ott találjuk az Anantara New York Palace Budapest, a Dorothea Hotel, a Hotel Clark Budapest, a Kimpton Bem Budapest, a Kozmo Hotel Suites & Spa, a Párisi Udvar Hotel Budapest, a Verno House, valamint a W Budapest nevét is.

A vidéki szállodák közül a BOTANIQ Castle of Tura, a Hotel Petit Bois Balatonfüreden, és a Platán Manor Tatán emelkedett ki. Ezek az épületek nemcsak kifogástalan szolgáltatásaikkal, hanem a helyszínhez fűződő, hiteles atmoszférájukkal is megragadják az utazókat – legyen szó a turai kastély mesebeli eleganciájáról vagy a tatai Platán Manor természetközeli nyugalmáról.

Anantara New York Palace Budapest

A Michelin által ajánlott 29 különleges magyar szálloda

A kulcsos minősítések mellett a Michelin Guide további 29 magyar hotelt ajánlott, amelyek szintén kiemelkednek a hazai kínálatból, és a szakértők szerint felejthetetlen élményt nyújtanak. A listán szerepel a Natura Hill Zebegény, a Pest-Buda Design Hotel, az Aria Hotel Budapest, a Kástu by Pajta Őriszentpéterről, valamint a Hotel Rum Budapest és a Baltazár Budapest - Boutique Hotel is. Helyet kapott továbbá a Hotel Collect, az Andrássy Kúria & Spa Tarcalról, a LUA Resort Balatonfüredről, az Al Habtoor Palace Budapest, az Aurea Ana Palace, valamint a Hotel Vinifera Wine & Spa.

A sort folytatja a Minaro Hotel Tokaj, a BoHo Hotel Budapest, az Avalon Resort & Spa Miskolctapolcáról, a Palatinus Boutique Hotel Pécsről, a Hotel GIN Budapest, a Mandilla Köveskárról, a Sirius Hotel Keszthelyről, a Le Primore Hotel & Spa Hévízről és a Viale Boutique Hotel Villányból.

A természetközeli élményeket keresőknek a Natur Lodge Tiszafüred lehet különleges célpont, míg Szegeden három szálloda is felkerült a listára: a Noir Hotel, az Art Hotel Szeged és a Riva Prestige Hotel.

A mezőnyt színesíti a Turul Boutique Rooms & Apartment Szarvasról, a Mövenpick Balaland Resort Lake Balaton Szántódról, valamint a H11 Rooms Esztergomból és az 1552 Boutique Hotel Egerből.

Ez a válogatás jól mutatja, mennyire sokszínű a magyar szálláskultúra: a Duna-parti luxushotelektől a vidéki borvidékek elegáns boutique szállásaiig, a tóparti wellness-oázisoktól az őrségi dizájnhotelig minden típusú utazó megtalálhatja a maga kedvencét.

Nemzetközi elismerés a magyar vendégszeretetnek

„Ez az óriási elismerés új szintre emeli a magyar turizmus nemzetközi megítélését. A Michelin Key-díjak nemcsak a kitüntetett hotelek számára jelentik a kiválóság visszaigazolását, hanem Magyarország turisztikai márkáját is erősítik” – mondta Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója.

A szakember szerint

a Michelin minősítések révén a világ utazói számára mostantól egyértelmű, hogy Magyarország nemcsak gasztronómiai, hanem szállodai élményekben is világszínvonalat kínál.

A díjazottak között található hotelek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország új szintre lépjen a nemzetközi turizmus térképén, és a minőség, a figyelmesség, valamint a hiteles helyi értékek országaként maradjon meg a látogatók emlékezetében.

A Visit Hungary a magyar szállodaipar egészét méltatta, hiszen ez a díjeső nem csupán a hotelek sikere, hanem egy hosszú távú fejlődés eredménye is. Az innovatív vendéglátás, a helyszínek gondos fejlesztése és a szakemberek elhivatottsága mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma Magyarország a világ legelismertebb turisztikai úti céljai közé emelkedjen.

A Michelin szerint is: Magyarország felfedezésre érdemes

A Michelin Key minősítések megjelenése mérföldkő, amely egy új korszakot jelez a hazai turizmusban. Ezek a díjak nemcsak visszaigazolják a magyar vendégszeretet minőségét, hanem új lendületet is adnak a jövő fejlesztéseinek.

A világutazók számára a Michelin-kulcs mostantól garancia arra, hogy Magyarországon különleges élmények, egyedi szállodák és figyelmes vendéglátás várja őket – a főváros szívétől a Balaton partjáig, a borvidékektől a természet csendjéig.

Mert most már nemcsak mi mondjuk, hogy Magyarország csodás – hanem a Michelin is így gondolja.


Link másolása
KÖVESS MINKET: