hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Mellékhatások, hatékonyság, meddig véd - minden új infó, ami a kínai vakcináról eddig kiderült

Már több mint 100 millió dózist hoztak forgalomba, és 60 millió oltást be is adtak. Így egyre több tapasztalat gyűlik össze a Sinopharm oltóanyagáról.
Címlapkép: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2021. március 12.

hirdetés

„Orbán Viktor magyar kormányfő mindenkinél gyorsabb volt”. - így kommentálta cikkében a Die Welt, hogy Magyarország az átoltottsági mutatóban lakosságarányosan élre került az Európai Unióban. Egyedül Málta előz meg bennünket.

A lap szerint kezdetben sokan PR-fogásnak tartották a kínai vakcina alkalmazását, de kiderült, hogy ez egy „sikeres oltási stratégia”.

A nyugati vakcinákból ugyanis egyelőre nincs elég a piacon. A kínai oltások már a múlt héten is a teljes hazai oltáskészlet 32 százalékát tették ki, és ez az arány csak még tovább tolódott a most megérkezett újabb, csaknem félmillió adagot is beszámítva.

Igaz, mivel a kínai oltóanyag nem esett át az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési eljárásán, a kormánynak magának kell vállalnia a felelősséget, ha később bármilyen probléma merülne fel.

De Magyarország nincs egyedül. A Pekingben gyártott Sinopharm oltást jelenleg már 14 országban használják világszerte.

Magyarország mellett Bahrein, Kambodzsa, Egyiptom, Jordánia, Makaó, Marokkó, Pakisztán, Peru, Szenegál, Szerbia, a Seychelle-szigetek, az Egyesült Arab Emírségek és Zimbabwe kapott belőle.

Többen adományként, így érkezett például 500.000 adag Pakisztánba, 600.000 Kambodzsába, 300.000 Peruba, valamint Laoszba. De az afrikai országok is nagyon várják már a kínai szállítmányokat, nekik ugyanis szinte esélyük sincs arra, hogy a nyugati oltóanyagokból rövid időn belül érdemi mennyiséget kapjanak.

hirdetés

Peking olyannyira komolyan veszi a nemzetközi piacot, hogy a Financial Times szerint oltóanyagával jelentkezett a Covax rendszerbe, ami arra hivatott, hogy a gazdag országok segítsék a szegény nemzetek lakosságának minél gyorsabb átoltását.

A kínaiakat ugyan sok bírálat éri, amiért mind a mai napig nem tették nyilvánossá az úgynevezett 3. fázis részletes vizsgálati eredményeit, de a legtöbb fejlődő ország hajlandó túllépni ezeken az aggodalmakon, és könnyen lehet, hogy nemsokára az uniós országok is erre kényszerülnek.

Kína pedig valóságos propagandahadjáratot folytat, amelyben felhasználja Orbán Viktor nevét is, mint az első olyan uniós vezetőét, aki a kínai vakcinával oltatta be magát. Sőt, már Rusvai Miklós is megjelent egy kínai csatornán, arról beszélt, mennyire biztonságos és hatásos a Sinopharm gyártmánya.

VIDEÓ: Rusvai Miklós a kínai New China TV adásában

Az tény, hogy a kínai oltóanyaggal kapcsolatban eddig nem láttak napvilágot olyan esetek, amikor súlyos mellékhatások jelentkeztek volna, annak ellenére, hogy a Global Times szerint már több mint 100 millió dózist hoztak forgalomba, és 60 millió oltást be is adtak.

A közel 10 milliós Egyesült Arab Emírségek 6 millió oltásnál tart. Az oltási kampányt decemberben kezdték, és az egyik helyi lap, a National News azt írja, a vakcina hatékonynak bizonyult.

A beoltottak csak enyhe mellékhatásokat tapasztaltak. Egyeseknek fájt a karjuk, és egy kisebb duzzanat keletkezett az oltás helyén, mások fáradtságot éreztek vagy fáztak, de ezek a tünetek is elmúltak néhány nap alatt.

Az orvosok alapvető mércének azt tekintették, hogy az oltás megállítja-e a beoltott páciensek súlyos megbetegedéseit. Az eddigi adatok szerint az Abu Dzabiban oltottak közül senki sem halt meg vagy került intenzívre.

A portálnak nyilatkozó Dr. Naval al-Kaabi azt mondta, azok, akik mindkét adagot megkapták, többségükben tünetmentesek maradtak vagy csak enyhe tünetek jelentkeztek náluk.

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságainak vizsgálatai szerint a kínai oltás 86%-os hatékonysággal előzi meg a fertőzést. Ezt 31 ezer eset feldolgozására alapozták. Maga a gyártó, az eddig még nem publikált 3. fázisú vizsgálatok eredményeként először 79,34%-os adatot közölt. Legutóbb pedig a South China Morning Post a Sinopharm wuhani leányvállalatára hivatkozva azt írta, hogy az oltóanyag hatékonysági aránya 72,5 százalékos volt a 3. fázisú klinikai vizsgálatok adatainak időközi elemzése alapján.

Bár Kínában időseket sokáig nem oltottak vele, a vuhani intézet vakcináját a cég igazgatójának közlése szerint február 25-én ott is jóváhagyták az időseknek is. A legidősebb eddigi beoltott közel 100 éves volt.

Jelenleg kérdés, meddig véd a kínai oltás. Az Emírségek kormánya két beadott dózis esetén legalább 4-6 hónapra teszi ezt az időszakot, de ez lehet ennél lényegesen hosszabb idő is. Dr. Sally Mahmoud, az Abu Dzabi-beli Biogenix laboratórium vezetője szerint egyes megfigyelt személyekben még nyolc hónappal a fertőzés után is találtak antitesteket. Másoknál viszont ezek néhány hónap alatt eltűntek.

Ha sok is a bizonytalanság, a teljes inaktivált vírust tartalmazó Sinpharm vakcináról a tudósok többsége mégis azt gondolja, megfelelő immunválaszt generálhat, és a mutációk ellen is védelmet nyújthat, még ha nem is akkorát, mint az eredeti vírusváltozat esetében.

A vakcina „széles spektrumú védelmet nyújt, és jó keresztsemlegesítő hatása van a világ különböző régióiból származó törzsekre” - állította a cég elnöke, Liu Jingzhen is nemrég. A legújabb kísérletek a Sinopharm szerint azt mutatták, hogy oltásuk 10 féle koronavírus-variáció fertőzését képes megelőzni.

Ebben a hónapban a vállalat azt is közölte, hogy akár évi 3 milliárd adagot is gyárthatnak a vakcinából, amivel a Sinopharm a világ legnagyobb oltóanyag-gyártójává válna.

A jövőben Peking és Vuhan mellett Csangcsunban, Sanghajban, Lancsouban és Csengtuban is gyárthatják és csomagolhatják majd a covid-oltást. Az ugyanakkor még nem világos, hogy mikorra érhetik el ezt a gyártási kapacitást, ahogy az sem, hogy melyik oltóanyag-típusból mennyit gyártanának. A Sinopharmnak ugyanis két vakcina-változata is van, és a pekingi Sinovac Biotexh, valamint a tiencsini CanSinoBIO készítményei egyaránt megkapták a feltételes forgalmazási engedélyt.

Kínában ráadásul több másik oltóanyag is elért a gyártási fázisba, például a Sinovac biotechnológiai vállalat készítménye, amit szintén sikerrel exportálnak.

A legújabb hírek szerint pedig gyárat építenek Magyarország közvetlen szomszédságában, Szerbiában is.

Ezt Aleksandar Vucic szerb elnök jelentette be Abu-Dzabiban. Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen építi fel az üzemet, amely várhatóan október közepén kezdi meg a működését.

Peking eddig már félmilliárd adagot ígért oda 45 országnak - írja a Politico, hozzátéve, hogy már jelenleg is a világ legalább 25 országában használják valamelyik kínai vakcinát.

Ez nemcsak azokat aggasztja, akik maguk is megvizsgálnák a vakcinák hatékonyságát alátámasztó adatokat, hanem azokat is, akik attól tartanak, hogy Peking befolyásszerzésre használhatja fel az oltóanyag-készleteit. Afrikában korábban már az egészségügy más területein is megfigyelhető volt a tudatos kínai terjeszkedés, és sok nyugati országban most attól tartanak, hogy Kína még jobb pozícióba kerül a szuperhatalmi státuszért folyó küzdelemben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Rusvai: Nem igaz, hogy a Sinopharm nem hatékony, csak nem mindig vált ki megfelelő immunválaszt

A víruskutató szerint akinél nincs megfelelő antitestszint a második adag után három héttel, az kapjon egy harmadikat is, méghozzá másfajta vakcinát, mint amiből az első kettőt kapta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, megjelent a WHO jelentése a kínai Sinopharm vakcináról, amelyben a szervezet erős kétségeket fogalmazott meg: szerintük nincs elég bizonyíték az oltóanyag hatásosságára.

Igaz, hozzátették azt is: nem állítják, hogy a vakcina hatástalan lenne, csupán azt, hogy ennek ellenkezője sincs egyelőre alátámasztva tudományos bizonyítékokkal, tehát további kutatásokra van szükség.

De vajon van-e oka aggodalomra annak a több százezer magyarnak, aki az elmúlt hónapokban ezt az oltóanyagot kapta?

„Mindenképp indokoltnak tartom, hogy akinél nem alakult ki mérhető immunválasz a második vakcina beadását követő harmadik hétig, azok egy harmadik adag vakcinát is kapjanak, mégpedig lehetőleg más típusúból, mint az első kettő” – mondta a Szeretlek Magyarországnak Rusvai Miklós víruskutató, hozzátéve: nemcsak a Sinopharmra gondol, hanem bármelyik másik oltóanyagra, amelyikre igaz a fenti állítás.

hirdetés

A dolgot nehezíti, hogy az antitest-vizsgálatok jelenleg önköltségesek, nem zajlik olyan állami felmérés, ami ismert lenne a közvélemény előtt, és ez a szakember szerint politikai döntés.

De mint mondja, legalább az elvárható lenne, hogy aki saját zsebből kifizet egy ilyen vizsgálatot, ami aztán negatív lesz, neki kínálják fel a harmadik oltást. Ha van szabadon elérhető vakcina, akkor akár azonnal a teszt eredménye után.

Ami a kínai vakcina hatásosságát illeti: a Rusvai által látott szerológiai tesztek között is van több olyan, ami magas ellenanyag-szintet mutat Sinopharmmal oltottak esetén is. Emiatt szerinte nem lehet azt mondani róla, hogy nem hatékony, legfeljebb annyit, hogy bizonyos személyek esetében nem váltja ki a megfelelő immunválaszt.

„De mindaddig, amíg nem készül átfogó, reprezentatív vizsgálat minimum 1000 ember bevonásával, olyat ne állítsunk, hogy hatástalan” – fogalmaz.

A WHO aggályait persze meg kell vizsgálni Rusvai szerint is, ettől függetlenül a vakcina alkalmazását továbbra sem függesztené fel, mivel a hatékonyságával szemben ugyan merültek fel kételyek, az ártalmatlanságához azonban nem fér kétség.

„A járványhullám megfékezésében biztosan szerepet játszottak az eddig beadott Sinopharm-vakcinák is, de a továbbiakban, ha már megfelelő bőséggel áll rendelkezésre más típusú oltóanyag is, el kell fogadni a szabad választás lehetőségét” – mondta, többek között arra utalva, mekkora tülekedés volt Pfizerért múlt pénteken.

Rusvai úgy véli, az elsődleges cél az, hogy minél több ember védettséget szerezzen – ha valaki csak egy bizonyos fajta vakcinát fogad el, akkor neki azt kell adni, még azon az áron is, hogy a többiből (például a kínaiból) esetleg lesz olyan, ami nem kerül felhasználásra.

„Ne ragaszkodjunk a Sinopharmhoz csak azért, mert rengeteg van belőle raktáron: ha közben már érkezett másfajta is, adjuk a döntést az emberek kezébe! Az influenza elleni évente változó oltóanyagnak is jelentős részét ki kell dobni minden évben, ez sajnos benne van a pakliban” – foglalja össze.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY

Már az első Pfizer és AstraZeneca-vakcina is csaknem felére csökkentheti a vírus továbbadásának kockázatát

A brit kutatásban 552 984 háztartást vizsgáltak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 06.

hirdetés

A Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca-vakcina első adagja a beadás után 3 héttel 38-49%-kal csökkentette a SARS-CoV-2 vírus továbbadásának kockázatát az egy háztartásban élő, nem oltott kontaktszemélyek felé, azok életkorától függetlenül Angliában – áll a Public Health of England ellenőrzés előtt álló tanulmányában, amit a "Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó" Facebook-csoportban összegeztek magyarul.

Emellett nagyjából 14 nappal az első oltás után a tünetes fertőzések kialakulásának kockázata az oltottaknál 60-65%-kal csökkent.

A kutatásban 552 984 háztartást vizsgáltak. A kutatók azok arányát vizsgálták, akik közös háztartásban éltek, és pozitív lett a PCR-tesztjük 2-14 nappal a beoltott személy megbetegedése után. Ezt vetették össze annak a gyakoriságával, amikor a megbetegedett személy nem volt beoltva, és úgy adta tovább a fertőzést a háztartáson belüli kontaktszemélyeknek.

Azokban a háztartásokban, ahol a koronavírusos fertőzött egy dózis AstraZeneca-vakcinát kapott 21 vagy több nappal a megfertőződés előtt, 3424 kontaktszemélyből 196 másodlagos esetet észleltek (5,72%). A Pfizer vakcinánál 21 vagy több nappal az oltás után 371 másodlagos eset fordult elő 5939 kontaktszemélyből (6,25%).


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Akár napra pontosan meg lehet mondani egy vérvizsgálattal, mikor indul be a szülés

Már hetekkel a szülés várható időpontja előtt megjósolható lesz, mikor kezdődhet a vajúdás.
Fotó (illusztráció): Fotorech/Pixabay - szmo.hu
2021. május 06.

hirdetés

Egy újfajta vérvizsgálat segítségével a várandós nők akár már egy hónappal a kiírt dátum előtt megtudhatják, mikor fog beindulni náluk a szülés - írja a Sun.

A terhesség átlagosan 40 hétig tart, az orvosok pedig az utolsó menstruációtól számított 40. hétre írják ki a kismamákat. Ez a dátum azonban ritkán pontos. Egy felmérés alapján a csecsemők körülbelül öt százaléka születik a várt időpontban.

A Stanford Orvosi Egyetem kutatói szerint azonban az anya vérét megvizsgálva ki lehet következtetni, hogy mikor fog eljönni a szülés ideje.

Kutatásuk során 63 nőt figyeltek meg, akik két vagy három vérmintát adtak a terhességük utolsó 100 napjában. Ezeket számos elemzésnek vetették alá, például vizsgálták az immunsejteket, a hormonokat és a fehérjéket is.

Megfigyelték, hogy a szülés előtti hetekben a nők vérében megemelkedtek a szteroid hormonok, például a progeszteron és a kortizol szintje. Alacsonyabb lett a véredényeket erősítő kémiai anyagok szintje, ami miatt a méhlepény leválhat a méhfalról. Mégis a az IL-1R4 nevű fehérje, – amely a gyulladások megelőzéséért felelős – az, ami a leginkább előre jelzi a kezdődő vajúdást.

Minden vizsgált nő spontán kezdett el vajúdni, öten viszont a vártnál korábban szültek, ám még az ő vérükben is észlelhetőek voltak a változások hetekkel korábban.

hirdetés

Dr. Ina Stelzer, a tanulmány vezető szerzője szerint végre megtalálták azt az átmeneti szakaszt, amely az előrehaladott terhesség és a szülés előtti fázisban történik a várandós nőknél, ez két-négy héttel a vajúdás előtt megy végbe.

Ha az orvosok már hetekkel a szülés előtt szinte pontosan tudnák, hogy mikor érkezik majd a baba, kellőképpen fel tudnák készíteni az anyát és a magzatot is. Ez különösen hasznos lehet a koraszülötteknél, akik még a pocakban kaphatnak olyan gyógyszereket a világrajövetelük előtt, amelyek segítenek felgyorsítani a szervek fejlődését.

Ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák, hogy még több vizsgálatra van szükség megállapításaik alátámasztására.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

78 ezer éves sírban egy 3 éves gyerek – megtalálták a Homo sapiens eddigi legkorábbi temetkezési helyét Kenyában

A gyermeket a barlang védett nyúlványa alatt temették el egy nem mély sírba, a fejét párnán nyugtatva, felsőtestét gondosan lepelbe burkolva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Megtalálták a legkorábbi emberi temetkezési helyet Afrikában: a 78 ezer éves sírba egy két és fél-hároméves gyermeket temettek - írja a hvg.hu a Nature cikke alapján.

A sírt a kenyai partvidéken, Panga ya Saidi régészeti helyszínen egy karsztbarlangban találták meg.

A gyermeket a barlang védett nyúlványa alatt temették el egy nem mély sírba, a fejét párnán nyugtatva, felsőtestét gondosan lepelbe burkolva.

A kutatók a gyermeknek a Mtoto nevet adták, ami szuahéli nyelven gyermeket jelent.

„A gyermeket egy lakóhelyen temették el, közel ahhoz a helyhez, ahol ez a közösség élt, ami arra utal, hogy élet és halál milyen szorosan összefügg. Csak az emberek bánnak a halottakkal ugyanolyan tisztelettel, figyelemmel, sőt gyengédséggel, mint az élőkkel. Még akkor is, ha meghalunk, továbbra is fontosak vagyunk a csoportunk számára” - mondta el a tanulmány vezető szerzője, María Martinón-Torres.

A kutatók megállapították, hogy a gyereket - akinek nemét nem sikerült megállapítani - a kör alakú sírba úgy temették el, hogy testét behajlították, jobb oldalára fektették, térdeit a mellkasához húzták. A koponya és három nyakcsont a párna lebomlása után a helyén támadt űrbe esett. Egy vállcsont és két borda helyzete pedig arra utalt, hogy a felsőtestet szintén lebomló anyagba burkolták.

hirdetés

Nicole Boivin archeológus, a német Max Planck emberiség történetével foglalkozó tudományos intézet igazgatója szerint a temetés csoportos aktus lehetett, valószínűleg a gyermek családjának tagjai vettek benne részt.

A Homo sapiens először több mint 300 ezer évvel ezelőtt jelent meg Afrikában, és később onnan népesítette be a világot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: