hirdetés

TUDOMÁNY

Megjósolhatja a rák és az Alzheimer-kór kialakulását a mesterséges intelligencia

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a gépi tanulással működő technológia radikális változást hozhat a neurodegeneratív betegségek és a rák kutatásában.
Címkép: St. John's College/Facebook - szmo.hu
2021. április 10.

hirdetés

A Netflix és a Facebook által is használt algoritmust alkalmaznák arra, hogy megfejtsék többek között a rák és az Alzheimer-kór biológiai nyelvét, ezáltal hatékonyabban lehetne kezelni, megelőzni a megbetegedéseket, olvasható a Cambridge-i Egyetem oldalán.

A technológiától azt várják, hogy alkalmas legyen arra, hogy kijavítsa a "nyelvtani hibákat" a sejteken belül, amik a megbetegedést eredményezik.

A kutatást vezető professzor, Tuomas Knowles szerint a gépi tanulással működő technológia radikális változást hozhat a neurodegeneratív betegségek és a rák kutatásában.

"A cél, hogy a mesterséges intelligenciát olyan gyógyszerek kifejlesztésére használjuk, amik drasztikusan enyhítik a tüneteket, vagy akár meg is előzhetik a demencia kialakulását" – magyarázta.

A technológia gyakorlatilag ugyanazon az alapon működik, mint amikor a Facebook ismerősnek jelöléseket ajánl fel a számunkra, a Netflix olyan sorozatokat jelenít meg, amik érdekelhetnek minket, vagy a Siri válaszol a kérdéseinkre. Ezeket a személyes felhasználói szokásainkból és az úgynevezett big datából, a felhasználói szokásokat tömörítő óriási adathalmazból számítják ki.

A kutatók által kidolgozott technológia csupán annyiban tér el, hogy nem az emberek, hanem az emberi szervezet sejtjeinek megfigyelt változásait modellezik és állítják rá a mesterséges intelligenciát, hogy megnézzék, mi történik a fehérjékkel, amikor kialakul a betegség.

hirdetés
Az emberi testben több ezernyi fehérje található, közülük számosnak a mai napig nem ismerjük a szerepét. Ezért dolgoztuk ki a nyelvi modellre épülő neurális hálózatot, hogy tanulja meg a fehérjék "nyelvét"

– mondta a tanulmány egyik szerzője, Dr. Kadi Liis Saar.

A hálózatot ingyenesen elérhetővé tették itt, hogy más kutatók is dolgozhassanak vele.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY

78 ezer éves sírban egy 3 éves gyerek – megtalálták a Homo sapiens eddigi legkorábbi temetkezési helyét Kenyában

A gyermeket a barlang védett nyúlványa alatt temették el egy nem mély sírba, a fejét párnán nyugtatva, felsőtestét gondosan lepelbe burkolva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Megtalálták a legkorábbi emberi temetkezési helyet Afrikában: a 78 ezer éves sírba egy két és fél-hároméves gyermeket temettek - írja a hvg.hu a Nature cikke alapján.

A sírt a kenyai partvidéken, Panga ya Saidi régészeti helyszínen egy karsztbarlangban találták meg.

A gyermeket a barlang védett nyúlványa alatt temették el egy nem mély sírba, a fejét párnán nyugtatva, felsőtestét gondosan lepelbe burkolva.

A kutatók a gyermeknek a Mtoto nevet adták, ami szuahéli nyelven gyermeket jelent.

„A gyermeket egy lakóhelyen temették el, közel ahhoz a helyhez, ahol ez a közösség élt, ami arra utal, hogy élet és halál milyen szorosan összefügg. Csak az emberek bánnak a halottakkal ugyanolyan tisztelettel, figyelemmel, sőt gyengédséggel, mint az élőkkel. Még akkor is, ha meghalunk, továbbra is fontosak vagyunk a csoportunk számára” - mondta el a tanulmány vezető szerzője, María Martinón-Torres.

A kutatók megállapították, hogy a gyereket - akinek nemét nem sikerült megállapítani - a kör alakú sírba úgy temették el, hogy testét behajlították, jobb oldalára fektették, térdeit a mellkasához húzták. A koponya és három nyakcsont a párna lebomlása után a helyén támadt űrbe esett. Egy vállcsont és két borda helyzete pedig arra utalt, hogy a felsőtestet szintén lebomló anyagba burkolták.

hirdetés

Nicole Boivin archeológus, a német Max Planck emberiség történetével foglalkozó tudományos intézet igazgatója szerint a temetés csoportos aktus lehetett, valószínűleg a gyermek családjának tagjai vettek benne részt.

A Homo sapiens először több mint 300 ezer évvel ezelőtt jelent meg Afrikában, és később onnan népesítette be a világot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Négy és félmilliárd éves meteoritot talált egy Nagy-Britanniában élő magyar

A londoni Természettudományi Múzeumban állítják ki a különleges leletet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 16.

hirdetés

Egész Nyugat-Európában látni lehetett azt a fényes tűzgömböt, amely február végén csapódott a Földbe Dél-Angliában. A jelenséget megfigyelő tudósok azonnal oda is küldtek egy kutatócsoportot, amelyet szerencséjükre egy kint élő magyar is elkísért. A ház lakója elmondta, hogy az autóbejáróban talált rá egy elszenesedett maradványra, és egyből arra gondolt, hogy egy meteorit-darab lehet az.

A londoni Természettudományi Múzeumban állítják ki azt

a négy és félmilliárd éves meteoritot, amelyre a Nagy-Britanniában élő magyar talált rá. A Földünknél is idősebb, rendkívül ritka lelet értékes információkkal szolgálhat a Naprendszer és az élet keletkezéséről.

A maradvány felfedezője az RTL Híradónak azt mondta: először el sem hitte, hogy mit talált. Elmesélte, hogy a barátja meteorit-kutató egy skóciai egyetemen. Ők is elindultak, hogy bejárják a környéket, hátha ráakadnak még darabokra. Napokig kerestek, ráadásul a bárányürülékkel teli terepen nehéz volt felismerni egy idegen tárgyat. Végül a "laikus" Bianka sikerrel járt. Sikított, ugrált, nagyon örült, mikor a többi szakértő megerősítette, hogy valóban meteoritot talált.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

VIDEÓ: „Meteoritot találni olyan érzés, mint nyerni a lottón”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Furcsa összefüggés van az agyméret és az ásítás között

Ez a vizsgálat kicsit közelebb vihet az ásítás eddigi rejtélyeinek megoldásához, például hogy egyáltalán miért ásítunk.
Fotó: Vicran/Pixabay - szmo.hu
2021. május 14.

hirdetés

Az ásítás az egyik legrégebbi ösztönös cselekvés az emlősök, így az ember esetében, a pontos okát azonban mindmáig nem tudjuk biztosan.

Sokáig tartotta magát a tévhit, hogy ilyenkor az agyunk extra oxigént vesz fel, amivel éberebben tartja magát. A következtetés logikusnak tűnt, hisz az ember legtöbbször álmosság vagy unalom miatt ásít, de tudósok ezt a feltételezést megcáfolták, többek között azzal, hogy lemérték, semmivel nem jut több oxigén ilyenkor a szervezetünkbe, mint egy nagyobb sóhajtás alatt. Ráadásul már magzati korunkban is előszeretettel ásítozunk, holott ilyenkor még nem a szánkon át lélegzünk.

2007-ben az Albany Egyetem kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy az ásítással hűteni akarjunk agyunkat, hasonlóan a számítógép ventillátorához. Ezzel tulajdonképpen jobb teljesítményre sarkalljuk legfontosabb szervünket, hisz "túlmelegedés" nélkül tovább tudjuk optimális helyzetben használni.

Egy vadonatúj, nagyszabású kutatás ezt az elméletet látszik igazolni. Egy, a 2007-es kísérletben is részt vevő kutató vezetésével 1291 ásítást vizsgáltak, köztük 55 emlősét és 46 madárfajét - írja a Sciencealert.

Arra jutottak, hogy minél nagyobb az állat agya és több az idegsejtje, annál hosszabb az ásítása.

„Számos állatkertbe elmentünk, és a kerítés mellett vártuk, hogy az állatok ásítsanak. Elég hosszú munka volt - mesélte el a kísérlet módszertanát Jorg Massen etológus, a hollandiai Utrechti Egyetemről.

hirdetés

Az ásítás mintázata minden állatnál állandó, az időtartam arányos a faj agyának méretével és az idegsejtek számával - állapítja meg a kutatás. Azt is feltételezik, hogy az ásítás már az emlősök és a madarak közös ősénél is jelen lehetett, azt azonban nem sikerült megfejteni, hogy mennyire régen alakult ki ez a reflex.

Azt is megfigyelték, hogy az emlősök általánosságban hosszabban ásítanak, mint a madarak. Ennek oka, hogy a madarak vérének hőmérséklete gyorsabban tud változni, így kisebb hűtés is elegendő az agyuknak. Korábban egy tanulmány pedig azt állapította meg, hogy

az egerek átlagos teljes ásítási hossza körülbelül 0,8 másodperc, míg az embereké 6,5 másodperc.

A kutatást végző tudósok ugyanakkor kijelentették, hogy az ásítás hosszában egy-egy fajon belül nincs szignifikáns különbség, azaz például az emberi intelligencia különbsége nem befolyásolja azt.

A kutatások viszont azt jelentik, hogy bár az ásítás az emberi kultúrákban egyetemesen udvariatlanságnak számít, ezzel az aktussal valójában azt fejezzük ki, hogy annyira érdekel a másik ember, hogy hajlandóak vagyunk energiát ölni agyunk hűtésébe, csak hogy jobban oda tudjunk rá figyelni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Nagy Moderna-bejelentés: a vakcinájuk 96 százalékban hatékony a kamaszoknál

A leggyakoribb mellékhatások megegyeznek a felnőtteknél tapasztaltaknál, komoly biztonsági aggály pedig nem merült fel a klinikai vizsgálatokon.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

96 százalékban hatékony a Moderna koronavírus elleni vakcinája a 12-17 éves korosztályban az első klinikai vizsgálatok alapján - jelentette be a biotechnológiai vállalat.

Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatban 3235 kamaszkorú vett részt, kétharmaduk az oltóanyagot, egyharmaduk pedig placebót kapott.

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy az oltás 96 százalékos hatékonysággal működik ebben a korcsoportban, és semmilyen komoly biztonsági aggály nem merült fel a cég közlése szerint.

A vakcina első dózisának beadása után 14 nappal mindössze 12 koronavírusos esetet találtak. Ezután átlagosan 35 nappal a második adag után vizsgálták meg újra a résztvevőket.

A vizsgálat során enyhe vagy közepesen súlyos mellékhatásokat tapasztaltak, a leggyakoribb az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom volt. A második oltás után pedig többnyire fejfájásra, fáradtságra, izomfájdalomra és hidegrázásra panaszkodtak a fiatalok. Ezek megegyeznek azokkal a mellékhatásokkal, amelyek a felnőtteknél is jelentkeztek az oltás után.

A Moderna már megkezdte a tárgyalásokat a hatóságokkal arra vonatkozóan, hogy az oltóanyagukat a 12-17 évesek számára is engedélyeztethessék. Egyelőre ugyanis azokban az országokban, ahol engedélyezték ennek a vakcinának a használatát, csak a 18 év feletti felnőtteket lehet oltani.

A Pfizer és a BioNTech oltóanyaga volt az első a világon, amelyet engedélyeztek a 18 év alattiak számára is. A két vállalat már megkezdte a közös fejlesztésű vakcina engedélyeztetését a 12-15 éves korosztálynál az Egyesült Államokban és Európában is. Kanadában a világon elsőként már meg is kapták erre az engedélyt.

hirdetés

Egyébként már a Pfizer és a Moderna is végez klinikai vizsgálatokat az egészen kicsi gyerekek körében. Utóbbi márciusban kezdte meg az oltóanyag vizsgálatát a 6 hónapos gyerekektől kezdve a 11 éves korosztályig. A Pfizer és a BioNTech pedig már abban reménykedik, hogy szeptemberben benyújthatják kérelmüket a védőoltásuk vészhelyzeti engedélyeztetésére a 2-11 éves gyerekek számára az Egyesült Államokban.

Forrás: MedicalXpress


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: