TUDOMÁNY
A Rovatból

Meghalt az a férfi, aki a világon elsőként kapott genetikailag módosított sertésszívet

Az 57 éves férfinek ez a transzplantáció volt az utolsó esélye az életben maradásra, de csak két hónapot élt a sertésszívvel.


Még január elején számoltunk be arról, hogy a világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet. A páciens egy 57 éves férfi volt, akin az Egyesült Államokban végezték el a hétórás, úttörő beavatkozást.

David Bennett súlyos szívbetegséggel küzdött, egészségi állapota viszont már olyan rossz volt, hogy a szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat. A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata ezért rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben a férfi meghalt volna.

A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik a beteg életét. Bennett a műtét előtt azt mondta:

"Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem."

Sajnos azonban nem élhetett sokáig a génmódosított sertésszívvel. Kedden meghalt, miután napokkal ezelőtt elkezdett romlani az egészségi állapota - írja a CNN.

A Marylandi Egyetem Orvosi Központjának közleménye szerint

Bennett palliatív ellátást kapott, utolsó óráiban pedig még tudott kommunikálni a családjával. Azt is írták, hogy az átültetett szív hetekig jól működött a férfi szervezetében a kilökődés bármilyen jele nélkül.

"Lesújtott minket Bennett úr halála. Bátor és nemes beteg volt, aki a végsőkig harcolt. Világszerte ismertté vált a bátorsága és az állhatatos élni akarása miatt" - írta Dr. Bartley P. Griffith, a Bennett transzplantációját végző sebész.

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 106 ezer ember szerepel az országos transzplantációs listán, és naponta 17 ezer súlyos beteg ember hal meg azért, mert nem kap új szervet. Mivel az egész világon hiány van a donorszervekből, az orvostudomány elkezdett alternatív megoldásokon gondolkozni, ezért tesztelik a sertésszervek átültetését. A sertés-szívbillentyűket már évek óta használnak transzplantációkhoz, októberben pedig egy génmódosított sertésvesét ültettek át egy agyhalott nőbe New Yorkban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
A Rovatból
Napfényből cseppfolyós üzemanyagot állítanak elő szegedi tudósok, a Mol is együttműködik velük
Először áramot termelnek, azzal részeire bontják a vizet, majd szén-dioxidot adnak hozzá – így lesz belőle nyers benzin vagy kerozin. Az olajcég már együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Egyetemmel.


Napfényből állítanak elő cseppfolyós üzemanyagot a Szegedi Egyetem energetikai tesztállomásán, amit a napokban adtak át. Először áramot termelnek, azzal részeire bontják a vizet, majd szén-dioxidot adnak hozzá – így lesz belőle nyers benzin vagy kerozin. A Mol már felfigyelt a kísérleteikre, az olajcég együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Egyetemmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Bolygók Felvonulása: Nagyon ritka égi jelenség lesz kedd hajnalban
A Hold akkor 7,6 százalékos megvilágítású lesz, így a szerencsésebb helyeken élőknek egészen egyedülálló látványban lehet része.


Különös égi jelenség várható kedd hajnalban. 6 bolygó és a 7,6 százalékos megvilágítású Hold kerül egy egyenesbe nem sokkal napkelte előtt - írja az Időkép.

A Bolygók Felvonulása nevet kapta az a csillagászati esemény, amely kedd hajnalban lesz megfigyelhető.

Nagyjából fél 4 után öt perccel hat bolygó és a holdsarló kerül egy egyenesbe. A hat bolygó közül a Jupiter fog legalacsonyabban elhelyezkedni, majd a sorban a Merkúr, az Uránusz, a holdsarló, a Mars, a Neptunusz és a Szaturnusz következik.

A látványos együttállás a keleti horizont fölött lesz megfigyelhető, már ahol a felhők engedik. Az ország nagy része fölött sajnos a felhők lesznek túlsúlyban a kedd hajnali együttállás idején, a Dunántúlon és északon esni is többfelé fog. Szakadozottabb felhőzetre, így az esemény megfigyelésére a déli és keleti tájakon kínálkozik nagyobb esély a jelenlegi modellfutások alapján.

A Hold ezen a hajnalon egyébként 7,6 százalékos megvilágítású lesz, így a szerencsésebb helyeken élőknek egészen egyedülálló látványban lehet része, ahogy a 6 bolygó közrefogja a vékonyka holdsarlót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Soha nem látott ütemben gyorsul a globális felmelegedés a tudósok szerint
A tudósok szerint sürgős intézkedések szükségesek a kibocsátás nettó nullára csökkentéséhez, hogy elkerüljük a kritikus 1,5 Celsius-fokos küszöbérték átlépését.


A globális felmelegedés „soha nem látott” ütemben gyorsul, miközben a hőmérséklet emelkedésének a nemzetközileg meghatározott célokon belüli korlátozására rendelkezésre álló idő egyre csökken, írja az AFP több mint 50 vezető tudós szerdán közzétett tanulmánya alapján.

Az Earth System Science Data című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 2014 és 2023 között az évtizedes átlagokat tekintve 0,26 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet. Ugyanezen időszak alatt a globális felszíni átlaghőmérséklet 1,19 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900-as iparosodás előtti referenciaértéket. Ez a 2022-ig tartó évtizedre vonatkozóan a tavaly jelentett 1,14 Celsius-fokhoz képest további növekedést jelent.

„Az ember okozta felmelegedés olyan ütemben gyorsul, amelyre a műszeres feljegyzések szerint még nem volt példa” - olvasható a tanulmányban. A kutatás az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) hatévenkénti jelentései közötti űrt szeretné betölteni.

A 2015-ös párizsi egyezményben az országok megállapodtak abban, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest „jóval” 2 Celsius-fok alatt tartják, miközben a biztonságosabb 1,5 Celsius-fokos határértékre törekszenek.

A szerdai jelentés szerint 2023 végére az emberi tevékenység 1,31 Celsius-fokkal emelte a hőmérsékletet az iparosodás előtti szint fölé. A Föld összesen 1,43 Celsius-fokot melegedett, ha figyelembe vesszük az egyéb, természetes eredetű okokat, például az El Niño időjárási jelenséget is.

A tanulmány szerint a felmelegedéshez hozzájáruló másik tényező a légkörben lévő bizonyos szennyező részecskék csökkenése, melyek a Nap energiájának egy részét visszaverik az űrbe.

A globális hajózási szabályok szigorítása és a széntüzelésű energia visszaszorulása szintén hozzájárult a kén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez, amely hűsítő hatású. A globális felmelegedés elsődleges mozgatórugója azonban a tanulmány szerint az, hogy „az üvegházhatású gázok kibocsátása minden eddiginél magasabb szinten van”.

A 2013-2022 közötti időszakban az átlagos éves kibocsátás 53 milliárd tonna szén-dioxid és ennek megfelelő mennyiségű más gáz volt, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj és a gáz felhasználásából. 2022-ben a kibocsátás 55 milliárd tonnát tett ki. Ez azt jelenti, hogy a világ szén-dioxid-kerete, vagyis az üvegházhatású gázok becsült mennyisége, amelyet ki lehet bocsátani, mielőtt a bolygó a 1,5 Celsius-fokos küszöbérték fölé kerülne, „gyorsan csökken”.

Piers Forster, a tanulmány vezető szerzője szerint legalább egy esetben van okunk „némi optimizmusra”. Úgy tűnik, hogy a kibocsátás növekedési üteme a legutóbbi évtizedben a 2000-ben mérthez képest lelassult, ami azt jelzi, hogy nem feltétlenül fogjuk elérni az éghajlatváltozás nagymértékű felgyorsulását. Pierre Friedlingstein, a tanulmány társszerzője azonban arra figyelmeztetett, hogy a lassulás nem elegendő az éghajlatváltozás elkerülésére.

„Nem arra van szükségünk, hogy a kibocsátások stabilak legyenek. Arra van szükségünk, hogy a kibocsátás nettó nullára csökkenjen” - mondta Friedlingstein. „Amíg a kibocsátás ugyanazon a szinten folytatódik, addig a felmelegedés is ugyanazon a szinten fog folytatódni”. Hozzátette, hogy a kibocsátás jelentős változása nélkül a következő évtizedben átlépnénk a 1,5 Celsius-fokos küszöbértéket.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Megtudták, hogyan nézett ki az egyik legjelentősebb egyiptomi fáraó
III. Amenhotep időszámításunk előtt 1400 és 1353 között élt, akit az Újbirodalom egyik legjelentősebb fáraójaként tartanak számon. Uralkodása alatt virágzott a kereskedelem és gyarapodott a kincstár is.


Az ókori Egyiptomban az egyik legjelentősebb uralkodónak Tutanhamon nagyapját tartják. III. Amenhotepet élő istenként tisztelték, uralkodása idején pedig élénk kereskedelem, bőség és fejlett kultura jellemezte az országot – írja a Daily Mail.

A korában is népszerűnek számító fáraóról több szobrot találtak, mint eddig bármilyek korabeli uralkodóról, ám ezidáig nem rekonstruálták az arcát. Ezúttal azonban egy ausztrál csapatnak sikerült megalkotnia 3D-s modellként III. Amenhotep arcát.

Az ausztrál Flinders Egyetem kutatója, Michael Habicht szerint a fáraó arcán kiegyensúlyozottnak tűnik. Éppen olyan az arca, mint akinek az idején béke honolt az országban. Hozzátette: meglehet, hogy ő volt korában a leggazdagabb ember.

Az arcképet Cicero Moraes, brazil grafikus készítette, aki elmondta, hogy a rekonstrukciót a fáraó múmiájáról készült képek alapján alkotta meg.

„Ez a mi ajándékunk azok számára, akik kedvelik a történelmet”

– fogalmazott a grafikus.


Link másolása
KÖVESS MINKET: