News here
hirdetés

TECH

Versenyautó-építésben mérkőznek meg egymással egyetemista csapatok a Hungaroringen

A régió legnagyobb nemzetközi konstrukciós mérnökversenyén 22 ország 84 csapata, köztük öt magyar alakulat vesz részt saját fejlesztésű járműveikkel, belsőégésű, elektromos és önvezető kategóriában.

Link másolása

hirdetés

Magyarországon több mint 10 éve van már Formula Student East nemzetközi konstrukciós mérnökverseny, ahol a kizárólag egyetemi hallgatókból álló csapatoknak együléses versenyautót kell építeni. 84 regisztrációs helyet nyitottak meg a Hungaroringre, 73 jutott be, ők mutathatják be a következő napokban, milyen járműveket képesek építeni.

Az Arrabona Racing Team az egyik magyar csapat az ötből, ők már egy évvel ezelőtt elkezdték a munkát. Solymosi László járműdinamikai részlegvezető elárulta, hogy egy úgynevezett cad-modell alapján kezdték el tervezni magát az autót szeptemberben, onnan egészen karácsonyig tervezési időszak van. Naponta hat órát szánnak arra, hogy összerakják az alapokat. Az ő autójukon 60 szakember dolgozott egyszerre.

„Karácsony után volt egy pici szünetünk és utána kezdődött az építési időszak. Nyáron jött a tesztidőszak, és folyamatosan lent voltunk egyetem mellett a műhelyben. Szerencsére az egyetem és a műhely közel van egymáshoz, így nem volt gond a tanulással” - tette hozzá.

Összesen ezer pontot lehet szerezni a versenyszámokon. Kun János, a Járműmérnökök Egyesületének PR-vezetője elárulta, hogy maga a megmérettetés két nagyon fontos részből tevődik össze.

hirdetés

„Vannak egyszer az úgynevezett statikus versenyszámaink, ahol prezentálniuk kell a hallgatóknak azt a tudást, amit belefektetnek az autó megépítésébe, itt üzleti, gyártási és mérnöki elméleti tudásukról is be kell számolniuk. A másik fele a versenynek a dinamikus versenyszámokról szól, itt az autók kapják a főszerepet. Ezeknek az autóknak működniük kell és be kell mutatniuk mit tudnak, akár egyenes gyorsulásban, akár keresztgyorsulásban.”  - mondta el.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter nem tudott személyesen részt venni az eseményen, de videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A rendezvény fővédnökeként arról beszélt, hogy az autómobilitás jövőjével kapcsolatban hasonló döntések előtt áll a világ, mint 100 évvel ezelőtt, amikor az volt a kérdés, hogy az elektromos vagy a belsőégésű motoroké legyen a jövő, és a belsőégésű motorok győztek.

„Ami biztos látszik, hogy vannak olyan technológiák, amelyeket nem szabad elfelejtenünk, ilyen például a belső égésű motor, nekünk, Európában belső égésű motorfejlesztés és gyártás területén különleges képességeink vannak. Ezért aztán az Európai Unió környezetvédelmi tanácsa egy héttel ezelőtt úgy döntött, hogy adunk egy esélyt a belső égésű motornak, amennyiben az elkövetkezendő időszakban karbonsemleges üzemanyagokat, például szintetikus anyaggal, hidrogénnel vagy bioüzemanyaggal hajtjuk, akkor a belső égésű motor megmaradhat.” -hangsúlyozta.

A verseny augusztus 12-ig tart, minden kategóriában hirdetnek első három helyezettet. A megmérettetésre az autóipar legkülönbözőbb területeiről érkezett bíráló tag, a csapatok nagy része vagy együttműködési lehetőséget kap tőlük, vagy akár konkrét munkaajánlatot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Mutatjuk, mennyibe kerül majd az új iPhone
A legolcsóbb típusért is 450 ezer forintot kell fizetni.

Link másolása

hirdetés

Szerda este mutatta be az Apple az iPhone 14 szériát. Ahogy a 24.hu kiszúrta, az esemény után

frissült a cég weboldala is a hivatalos árakkal.

Ezek pedig a következők:

 • iPhone 14 (128 GB): 449 990 forint
 • iPhone 14 (256 GB): 509 990 forint
 • iPhone 14 (512 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 forint
 • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 forint
 • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 forint
 • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 forint
 • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 forint
 • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 forint

  A készülékeket péntektől lesznek előrendelhetők.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • hirdetés
  TECH
  Az iskolai KRÉTA rendszert dobja ki a pokol szóra keresve mindkét alkalmazás-áruház
  A tanulók által használt KRÉTA és a szülői KRÉTA is megjelenik az első találatok között.

  Link másolása

  hirdetés

  Az elektronikus naplózásra és távoktatásra is használt KRÉTA rendszert rendkívül sokan értékelték meglehetősen rossz véleménnyel. Ez lehet az oka annak, hogy

  ha a két legnagyobb applikáció-letöltő felületre beírjuk a "pokol" szót, akkor az első találat a tanulóknak szánt KRÉTA-rendszer

  - szúrta ki az rtl.hu.

  De nem kell sokat görgetni, a szülői KRÉTA a Play Áruházban az ötödik helyen, míg az Apple App Store-ban a második helyen szerepel.

  Találat a pokol szóra az Apple App Store-ban

  Az iskolákban meglehetősen nehezen indult a tanévkezdés, már az első napon több helyen polgári engedetlenséggel tiltakoztak.

  hirdetés

  A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től tervez szervezett polgári engedetlenséget. Péntek délután pedig „évnyitó tüntetést” tartanak a diákok Budapest belvárosában, mivel semmilyen javulást nem tapasztalnak az oktatásban.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  TECH
  A Rovatból
  hirdetés
  Fura anomália lépett fel a Facebookon: hírességek oldalára írt rajongói posztok lepték el a hírfolyamot
  Mostanra kiderült, hogy a váratlan hibát egy konfigurációs változás okozta.

  Link másolása

  hirdetés

  Meglepő furcsaságot fedezett fel több millió felhasználó, amikor szerdán fellépett a Facebookra:

  a hírfolyamot teljesen ellepték a hírességek oldalain megosztott rajongói bejegyzések.

  A hibabejelentésekkel foglalkozó Downdetector szerint reggel fél 8 körül kezdődtek a problémák, 9 óráig több mint 2800-an jelezték, hogy valami nem oké az oldalon.

  Mi is arra lettünk figyelmesek, hogy a hírfolyamunk elejére csak olyan posztok kerültek, amiket idegen emberek írtak hírességek oldalaira.

  Sokan már csak poénból kezdtek el mindenfélét kiírni a celebeknek, és persze már a mémek is elkezdtek terjedni.

  FRISSÍTÉS:

  A Facebook pár órán belül megoldotta a problémát. A Meta technológiai kommunikációs vezetője a Twitteren azt írta, egy "konfigurációs változás" okozott gondot egyes felhasználóknál, ezért elnézést kérnek.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  TECH
  Megjelent az ország első párkapcsolati applikációja
  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért.

  Link másolása

  hirdetés

  A Szeretetkertet két éven keresztül fejlesztette dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata.

  A világon is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

  Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért. A program segítséget nyújt a problémás területek feltérképezésében és konkrét kézzel fogható, praktikus megoldásokat ad a változtatáshoz.

  A 25-40 éves korosztály számára fontos, hogy digitális formában, könnyen elérhető segítséget kapjon lelki gondjaira. Közülük sokan szakértőhöz sem szívesen fordulnak problémáikkal. Bár az alkalmazás nem pótolja a terápiát, támogatást nyújthat abban, hogy a felhasználó közelebb kerülhessen önmaga és párja lelki világához, belső érzéseihez, vágyaihoz - írják.

  Az app a szakemberek és korábbi párterápiák tapasztalatait ötvözte közérthető és könnyen elsajátítható módon. A program középpontjában egy szimbolikus kert áll, amelynek minden egyes területe a párkapcsolatok fontos elemeihez kötődik. "A tó például a párunknak tartott tükör, a virágoskert a szeretetnyelv, az ösvény a kommunikáció, a kert közepén álló fa pedig az énképünket jelenti" - tette hozzá a pszichiáter.

  A kertben az önismereti előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások támogatják. Utóbbiakban olyan ismert hazai színészeket láthatunk és hallhatunk, mint Schell Judit, Csőre Gábor, Balázsovits Edit, Hajdu Steve, Kálloy Molnár Péter, Pokorny Lia, Mucsi Zoltán. A Magyarországon egyedülálló alkalmazásban a felhasználók fejlődési folyamatukat a kapcsolat folyamatos felmérésével és egy naplóban követhetik nyomon. Az applikáció állapotfelmérés része ingyenes, ezt a felhasználók magukban, vagy párjukkal együtt is kitölthetik.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: