TECH
A Rovatból

Mi az a Mastodon, ahova egyre többen költöznek át a Twitterről?

Sokan attól félnek, hogy Elon Musk teljesen szétveri a Twittert. A Mastodon ezzel szemben nyílt forráskódú hálózat, ahol még reklámok sincsenek.

Link másolása

A hitelesítés ingyenes, a tootok kétszer olyan hosszúak, mint a tweetek: többek között ezért költöznek egyre többen a Twitterről a Mastodonra, írja a The Guardian. A nyílt forráskódú közösségi platform iránti érdeklődés akkor ugrott meg igazán, amikor Elon Musk szabályos ámokfutásba kezdett a frissen felvásárolt Twitternél.

A Mastodon úgynevezett összevont hálózat, másnéven fediverzum (federation universe, vagyis fediverse). Ez több ezer közösségi hálózatot jelent világszerte, melyeket a Mastodon technológiája köt össze.

Regisztráció után lehetőség van csatlakozni bármely tetszőleges szerverhez, de akár sajátot is létre lehet hozni. A szervereket mindenki saját maga finanszírozza vagy közösségi adományokból tartja fenn. Minden szervernek külön szabályzata van arra vonatkozóan, hogy kik csatlakozhatnak, ahogy a moderálás szigorúsága is egyedileg dől el.

Attól függetlenül, hogy mely szerverhez csatlakoznak a felhasználók, a többihez kapcsolódó embereket is követhetik.

Külön vonzerőt jelent a felhasználók körében, hogy mivel az egész közösségi oldal önkéntes finanszírozással működik, ezért nem futnak rajta reklámok sem.

A regisztráció során a szokásos paraméterek (felhasználónév, profilkép, fejléckép) megadása után létrejön az egyedi felhasználónév. Ez a Twittertől eltérően tartalmazza a szerver nevét is, amin keresztül kapcsolódunk a hálózathoz.

A kiválasztott ismerősöket ezután ugyanúgy lehet követni, mint a többi közösségi oldalon. Itt egy-egy poszt, vagyis toot hossza legfeljebb 500 karakter lehet, ami így is majdnem kétszer annyi, mint a maximum 280 karakteres tweet. A posztok láthatósága részletesebben szabályozható, mint a Twitter esetében, de a hashtagek működése épp ugyanolyan, mint a világhírű mikroblog esetében.

Egyelőre még nincs könnyű dolga annak, aki a Mastodon segítségével szeretné követni a twitteres kapcsolatait. Létezik azonban több olyan szoftver, melyek segítségével egyszerre lehet belépni mindkét fiókba és rákeresni a többiekre. Ilyen például a Twitodon, ami azonban csak akkor működik, ha az ismerősök is telepítették a szoftvert.

A Mastodon esetében a hitelesítés teljesen díjmentes. Ezért a szolgáltatásért a Twitter néhány napja már 8 dollárt kér a felhasználóitól.

A Mastodon felépítését és működését ebben az angol nyelvű videóban még részletesebben mutatják be:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
A Rovatból
Nagy a felháborodás: közel 7000 forintért bárki felteheti azokat a kérdéseit Adolf Hitlernek, amiket eddig nem mert
Egy mesterséges intelligenciát használó alkalmazás révén több mint 20 ezer történelmi alakkal beszélgethetünk. Sokak számára viszont visszatetsző, hogy Hitler, Goebbels, Jeffrey Epstein vagy Pol Pot is a választható karakterek között van.
Címlapkép: SZMO - szmo.hu
2023. január 24.


Link másolása

Nagy felháborodást keltett a Historical Figures (Történelmi alakok) nevű alkalmazás. Az app mesterséges intelligenciát alkalmaz, és általa több mint 20 ezer személlyel lehet beszélgetni - írja az UNILAD.

A 25 éves Sidhant Chaddha szoftverfejlesztő mérnök által tervezett alkalmazás révén kérdéseket tehetünk fel például Abraham Lincolnnak, vagy akár Diana hercegnőnek is. Sőt, akár csoportos beszélgetést is indíthatunk.

Sokak számára viszont visszatetsző, hogy Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Jeffrey Epstein és Pol Pot is a választható karakterek között van.

Egy Twitter-felhasználó több emberrel is beszélgetésbe elegyedett. Heinrich Himmler például elismerte, hogy milliók halálához vezettek a tettei, és nagyon bánja már őket.

Persze a dolog nem olyan egyszerű, hogy csak letöltjük az alkalmazást, mivel egyes beszélgetésekért fizetni is kell.

Hitler szavaiért például 500 tokenért, azaz 6790 forintért juthatunk hozzá.

Az alkalmazás ellen viszont többen, például a Rágalmazásellenes Liga nevű zsidó szervezet is felszólalt.

"Eljátszani egy beszélgetést Hitlerrel és más antiszemitákkal nagyon felkavaró, és csak csámcsogni valót ad a fanatikusoknak" - nyilatkozta a szervezet egyik alelnöke, Yael Eisenstat.

Sidhant Chaddha egyelőre nem kommentálta az ügyet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
Ennyi volt: csak áprilisig használhatjuk ingyen a Facebookot és a Messengert mobilnettel
Eddig nem számították bele a havi adatkeretünkbe például az Instagramot vagy a Spotifyt sem, de áprilistól már igen.

Link másolása

Az Európai Unió szakhatóságainak döntése alapján idén tavasztól végleg el kell törölnie a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál, mint a Messengernél vagy az Instagramnál - írja a Blikk.

A terv szerint 2023. március 31-én lép életbe az a szabály, miszerint az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhetett a felhasználhó, még akkor is, ha a díjcsomagja internetes keretét már kimerítette.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz többé ingyenes a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram, a Spotify, és a navigációs alkalmazások.

Az unió már régóta változást akar elérni a kérdésben, többször is kifogásolta, hogy egyes díjcsomagokban bizonyos alkalmazásokra egy úgynevezett zero rate konstrukciót alkalmaztak a szolgáltatók. Tehát azért, hogy vonzóbbá tegyék az ajánlatukat, a havi adatkeretbe nem számították be például csetlalkalmazások során felhasznált adatot.

A HWSW azt írja, hogy 2020-ban az Európai Unió Bírósága kimondta azt, hogy a Telenor Magyarország jogellenesen biztosított korlátlan adatkeretet a MyChat és a MyMusic tarifaopcióknál. 2022 júniusában a tagállami szakhatóságokat tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, melynek egyik kulcseleme, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) őszi határozatában kötelezte a három érintett mobilszolgáltatót (Magyar Telekom, Yettel, Vodafone), hogy az ilyen ajánlatok értékesítését fejezzék be legkésőbb 2022. november 15-ig.

"Azoknál az előfizetőknél, akik már használnak valamilyen zero ratinget tartalmazó csomagot vagy opciót, a szolgáltatóknak 2023. március 31-ig kell gondoskodniuk arról, hogy a szerződéseket módosítsák vagy megszűntessék" - nyilatkozta a lapnak az NMHH. Várhatóan a meglévő szerződéseket módosítják majd.

A Telekom oldalán már olvasható is egy tájékoztató arra vonatkozólag, hogy mekkora adatforgalmat is takarnak az érintett alkalmazások.

Egy percnyi facebookozás körülbelül 2 megabájtot igényel, a videók és képek mennyiségétől függően. Egy perc instagramozás (képfeltöltés nélkül) már 20 megabájtot jelent, a Spotify-on egy percnyi zenehallgatás 5,6 megabájt elhasználását jelenti.

A Messenger ezekhez képest elenyésző: 100 üzenet ér 10 kilobájtot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Megdöbbent, amikor vett egy használt Apple-eszközt, és az előző tulaj összes személyes adatát megtalálta rajta
A német férfi a TikTokon dokumentálta, miket talált a routerként és külső merevlemezként is használható eszközön. Igen, pornót is.

Link másolása

Megdöbbentő titkokat fedezett fel egy német féri egy használt Apple eszköz által - írja az UNILAD.

A TikTokra feltöltött videók alapján az egyszerre routerként és külső merevlemezként használható Apple Time Capsule (Időkapszula) révén az előző felhasználó dokumentumaihoz is hozzáfért évtizedekre visszamenőleg.

@dankeunextgay this is kinds scary ? #fyp #mystery ♬ original sound - Willhelm??
"Mivel az előző tulaj nem törölte róla az adatokat, mielőtt továbbadta volna, ezért most Don (bárki is legyél), elnézést kérek tőled, de átnézem a szarjaidat"

- mondja az egyik videóban.

Azt is elmagyarázta, hogy az eszközön több biztonsági mentést is talált, így még könnyebben tud navigálni a fájlok között. Szerinte cégvezető lehetett, sok számlázási, könyvelői dokumentumot talált.

@dankeunextgay Replying to @agoodfamilytiktok824 ♬ original sound - Willhelm??

"Tudom ennek az embernek a bankszámlaszámát, tudom, hogy mikor mennyi pénze volt. Tudom azt is, milyen életbiztosítást kötött, ez az ember több millió dollárt ért" - magyarázta. Szerinte a férfi már valószínűleg halott, de attól még ő és sokan mások is ijesztőnek tartják az esetet.

Egy későbbi videó alapján a tiktokos úgy döntött, hogy megkeresi "Don" családját, hogy visszaadja nekik a routert. "Nekem nincs szükségem rá, és nagyon kellemetlen ez a helyzet. Számomra kényelmetlen, hogy nálam van, de nem akarok csak úgy törölni mindent, úgyhogy igyekszem találni valakit, akire rábízhatom" - mondta.

@dankeunextgay Replying to @dankeunextgay ♬ original sound - Willhelm??

A legfontosabb információt is megosztotta a követőivel: "A válasz a kérdésre, ami mindenkiben felmerült: igen, volt rajta pornó. Tessék, most már tudjátok."


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Kínai gyártmányú hűtője vagy okoseszköze van? Akkor megfigyelhetik
Egy brit diplomata jelentése szerint apró mikrocsipeket építenek be az okoseszközökbe Kínában, ezekkel pedig nyomon tudják követni más országok lakosságát.

Link másolása

Nagy veszélyre figyelmeztette a brit kormányt egy diplomata, Charles Parton. Szerinte a kínaiak olyan technológiákat alkalmaznak a náluk gyártott eszközökben, amelyek segítségével meg tudják figyelni más országok lakosságát is - írja a Mirror.

A mikrocsipek laptopokban, hangvezérelt okos fejhallgatókban, okosórákban, villanykörtékben és hűtőkben is lehetnek. Illetve

nagyjából bármiben, amit alkalmazások irányítanak: rendőrök által viselt testkamerákban, bejárati ajtókra szerelt és biztonsági kamerákban, kocsikban vagy jacuzzikban is.

Ezek az eszközök az 5G hálózaton keresztül küldenek jeleket a kínai hírszerzésnek, így nyomon tudják követni a civil lakosságot és a vállalkozások tevékenységét.

A jelentés szerint a technológiában rejlő veszély jóval nagyobb annál, mint amikor a kínai gyártmányú alkatrészek miatt betiltották a Huawei termékeit a szigetországban.

„Még nem ébredtünk rá teljesen erre a fenyegetésre. Kína rájött, hogyan uralhatja le ezt a piacot, és bármelyik országból begyűjtheti az adatokat. Utóbbiakat felhasználva elérheti azt, hogy más országok tőle függjenek”

- nyilatkozta Parton.

A jelentés alapján Kína például azt is tudhatja, kinek és milyen fegyvereket ad el az Egyesült Államok (például Taiwannak), vagy diplomaták és más magas rangú személyek címét is kideríthetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: