News here
hirdetés

TECH

Megjelent az ország első párkapcsolati applikációja

Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért.

Link másolása

hirdetés

A Szeretetkertet két éven keresztül fejlesztette dr. Piczkó Katalin pszichiáter és csapata.

A világon is egyedülálló alkalmazás célja az, hogy a párok a feszültségekkel teli időszakban jobban megismerhessék magukat, valamint kapcsolatukat, és így könnyebben tudjanak megbirkózni a nehézségekkel.

Az applikáció a párbeszédben és önreflexióban kíván segítséget nyújtani a párkapcsolatok fenntartásáért. A program segítséget nyújt a problémás területek feltérképezésében és konkrét kézzel fogható, praktikus megoldásokat ad a változtatáshoz.

A 25-40 éves korosztály számára fontos, hogy digitális formában, könnyen elérhető segítséget kapjon lelki gondjaira. Közülük sokan szakértőhöz sem szívesen fordulnak problémáikkal. Bár az alkalmazás nem pótolja a terápiát, támogatást nyújthat abban, hogy a felhasználó közelebb kerülhessen önmaga és párja lelki világához, belső érzéseihez, vágyaihoz - írják.

Az app a szakemberek és korábbi párterápiák tapasztalatait ötvözte közérthető és könnyen elsajátítható módon. A program középpontjában egy szimbolikus kert áll, amelynek minden egyes területe a párkapcsolatok fontos elemeihez kötődik. "A tó például a párunknak tartott tükör, a virágoskert a szeretetnyelv, az ösvény a kommunikáció, a kert közepén álló fa pedig az énképünket jelenti" - tette hozzá a pszichiáter.

A kertben az önismereti előrehaladást írásos anyagok, előadások és videós jelenetekkel bemutatott megoldások támogatják. Utóbbiakban olyan ismert hazai színészeket láthatunk és hallhatunk, mint Schell Judit, Csőre Gábor, Balázsovits Edit, Hajdu Steve, Kálloy Molnár Péter, Pokorny Lia, Mucsi Zoltán. A Magyarországon egyedülálló alkalmazásban a felhasználók fejlődési folyamatukat a kapcsolat folyamatos felmérésével és egy naplóban követhetik nyomon. Az applikáció állapotfelmérés része ingyenes, ezt a felhasználók magukban, vagy párjukkal együtt is kitölthetik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH
Miért nem érdemes tovább tölteni az üzemanyagot az első kattanás után, ha már tele a tank?
Nem érdemes túltolni a tankolást. A néhány plusz deciliter árát szinte biztosan kidobjuk az ablakon. Hosszú távon pedig szerviz is lehet a rossz szokás vége.

Link másolása

hirdetés

Általános tévhit, hogy csak egy korai figyelmezetés, amikor tankolás közben kattan az üzemanyagtöltő pisztoly. Sokan ilyenkor még rátöltenek valamennyit a kijelző szerint egyébként csurig telt tartályba. Ahogy a LADbible cikkéből kiderült: nem elég, hogy mindezt feleslegesen teszik, de annak a néhány deciliternek az árát tulajdonképpen kidobják az ablakon.

A lapnak nyilatkozó autókölcsönző képviselője szerint ugyanis

a kattanás után az autóba töltött üzemanyag valójában már nem jut el a tartályig. A végén a kocsiba préselt extra benzin és gázolaj csak a tank pereméig jut el, ahonnan lassan a földre csorog.

Graham Conway kiemelte: akadnak olyan benzinkutak, ahol a cső egyszerűen visszaszívja a feleslegesen kitöltött üzemanyagot. Vagyis ebben az esetben tulajdonképpen az autós fizet a benzinkútnak, miután a tudtán kívül a plusz üzemanyagot is visszaadta a töltőállomásnak.

Ha mindez nem lenne elég, akkor Conway még azt is hozzátette, hogy

a mindenáron beleerőszakolt üzemanyag deciliterek komoly gondot is okozhatnak az autónak.

A többlet ugyanis könnyedén beszivároghat a gőzvisszanyerő rendszerbe, ami kezdetben csak meghibásodást okoz, végeredményben azonban ronthatja a jármű károsanyag-kibocsátását is. Mindezek javítása pedig akár már komoly összegre is rúghat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Ezért nem érdemes kihúzni éjszakára a wifi routert a magas energiaárak ellenére sem
Több bajt okozhat az állandó kapcsolgatás, mint amennyit egész évben meg lehet spórolni a routerek folyamatos áramtalanításával.

Link másolása

hirdetés

Hiába szökött az egekbe a villamos energia ára, nem érdemes éjszakára kihúzni a konnektorból a wifi routereket, írja a The Sun.

Éves szinten maximum néhány ezer forintot lehet megtakarítani azzal, ha nincs folyamatosan bedugva a router. Ellenben a használat idején akár jelentősen lassulhat a hálózat sebessége, ráadásul könnyebben fel is törhetik, mert az állandó kikapcsolgatás miatt létfontosságú éjszakai frissítések is elmaradhatnak.

Arról nem is beszélve, hogy az újraindulás során rendszeresen jeleket kapnak a berendezéstől a szolgáltatók, amit akár hibaként is értelmezhetnek. Figyelmeztetnek arra is, hogy

a kapcsolgatás zavart okozhat a számítástechnikai eszközön kívül minden berendezésben, ami a wifihez kapcsolódik.

A legnagyobb brit internetszolgáltatók éppen ezért azt javasolják, hogy folyamatosan legyenek bekapcsolva a routerek.

A lap kiemeli, hogy a wifi elosztók áramtalanítása helyett érdemes inkább olyan energiazabáló készülékekkel kezdeni a spórolást, mint a villanyégők, a mosógép, a mosogatógép, a tévé vagy az elektromos törölközőmelegítő. Ezekhez képest tényleg elenyésző egy router egész éves fogyasztása.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
Mutatjuk, mennyibe kerül majd az új iPhone
A legolcsóbb típusért is 450 ezer forintot kell fizetni.

Link másolása

hirdetés

Szerda este mutatta be az Apple az iPhone 14 szériát. Ahogy a 24.hu kiszúrta, az esemény után

frissült a cég weboldala is a hivatalos árakkal.

Ezek pedig a következők:

 • iPhone 14 (128 GB): 449 990 forint
 • iPhone 14 (256 GB): 509 990 forint
 • iPhone 14 (512 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Plus (128 GB): 499 990 forint
 • iPhone 14 Plus (256 GB): 559 990 forint
 • iPhone 14 Plus (512 GB): 679 990 forint
 • iPhone 14 Pro (128 GB): 569 990 forint
 • iPhone 14 Pro (256 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro (512 GB): 749 990 forint
 • iPhone 14 Pro (1 TB): 869 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (128 GB): 629 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (256 GB): 689 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (512 GB): 809 990 forint
 • iPhone 14 Pro Max (1 TB): 929 990 forint

  A készülékeket péntektől lesznek előrendelhetők.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  TECH
  Az iskolai KRÉTA rendszert dobja ki a pokol szóra keresve mindkét alkalmazás-áruház
  A tanulók által használt KRÉTA és a szülői KRÉTA is megjelenik az első találatok között.

  Link másolása

  hirdetés

  Az elektronikus naplózásra és távoktatásra is használt KRÉTA rendszert rendkívül sokan értékelték meglehetősen rossz véleménnyel. Ez lehet az oka annak, hogy

  ha a két legnagyobb applikáció-letöltő felületre beírjuk a "pokol" szót, akkor az első találat a tanulóknak szánt KRÉTA-rendszer

  - szúrta ki az rtl.hu.

  De nem kell sokat görgetni, a szülői KRÉTA a Play Áruházban az ötödik helyen, míg az Apple App Store-ban a második helyen szerepel.

  Találat a pokol szóra az Apple App Store-ban

  Az iskolákban meglehetősen nehezen indult a tanévkezdés, már az első napon több helyen polgári engedetlenséggel tiltakoztak.

  hirdetés

  A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-től tervez szervezett polgári engedetlenséget. Péntek délután pedig „évnyitó tüntetést” tartanak a diákok Budapest belvárosában, mivel semmilyen javulást nem tapasztalnak az oktatásban.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: