hirdetés

TECH

Megegyezett a Facebook és Ausztrália: feloldják a híroldalak tiltását

Sikerült egyezségre jutniuk a techcégekre vonatkozó szigorításokkal kapcsolatban.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Mégis megváltoztatja az ausztrál kormány a techcégeket szabályozó törvényjavaslatot, ennek köszönhetően a Facebook is engedett, így napokon belül visszatérnek az ausztrál hírek a Facebookra - írja a BBC.

Az ausztrál kormány és a Facebook közötti viszály még azzal a decemberi törvényjavaslattal kezdődött, amely alapján arra kötelezik a nagy techcégeket - köztük a Google-t és a Facebookot is -, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért. A médiapiaci szabályozás tervéért érthető módon nem lelkesedtek a techcégek:

A Google például külön megállapodásokat kezdett kötni az ausztrál médiacégekkel, a Facebook drasztikusabb megoldással gyakorolt nyomást a kormányra: múlt szerdán bejelentették, hogy letiltják a platformról az ausztrál híroldalakat.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

Miért nem szabad a téli indulások előtt bemelegíteni az autó motorját?

Egy alapos bemelegítés több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.
Fotó: Unsplash/Erik Mclean - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

A hideg téli hónapokban rengeteg autós percekig melegíti az autóját indulás előtt, miközben túl azon, hogy ez időpazarlás és környezetszennyezés, még károkat is okozhat a motorban, írja a Daily Star.

Az autó motorjának melegítése még azokban az időkben terjedt el, amikor a kocsikba karburátorokat szereltek. Ezek a berendezések keverték össze a levegőt a üzemanyaggal, és valóban több percnyi alapjáratra volt szükségük, hogy elérjék az üzemi hőmérsékletet.

Napjaink autóit azonban már modern üzemanyag-befecskendezőkkel látják el, amikkel a motor beindítása után azonnal el lehet indulni. Ha ennek ellenére mégis percekig pöfög alapjáraton a kocsi, akár komoly kárt is okozhatunk a járműveknek.

Az autó sokáig alapjáraton pörgetése miatt ugyanis nyers benzin szivároghat a motorolajba, ami ronthatja a kenési tulajdonságokat, végül pedig akár kopáshoz is vezethet.

Ráadásul a hosszú bemelegítés miatt rengeteg káros anyag jut a levegőbe. Angliában egyébként 20 font (8000 forint) pénzbírságot is kiszabhatnak azokra, akik járó motorral hagyják magukra az autójukat. A cikk megemlíti, hogy a felesleges bemelegítés miatt a magukra hagyott autók könnyű célpontjai lehetnek a tolvajoknak is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Átalakul a Facebook: nem lehet többé lájkolni az oldalakat

Csak a követés funkció marad meg.
Fotó: Pixy - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Jelentős változást jelentett be a Facebook: a hírességek, cégek, politikusok és közszereplők oldalainak megjelenése átalakul, a jövőben nem fog látszódni, hány lájkolójuk van, csak a követők száma jelenik meg - írja a 24.hu a TechCrunch alapján.

Az új megjelenést tavaly nyár óta tesztelték pár kiválasztott oldalon, a következő pár hónapban azonban minden Facebook-oldalra kiterjesztik.

A változtatásra a Facebook szerint azért volt szükség, mert a követések száma sokkal reálisabb képet ad arról, hány embert szólítanak meg az egyes oldalak, mint a lájkolóik száma.

Egy másik újdonság, hogy az oldalak a jövőben saját hírfolyamot kapnak, ahol egyszerűbben kommentelhetnek mások bejegyzéseihez, követhetnek be másokat és léphetnek kapcsolatba saját követőikkel.

Az oldalakon elhelyezhető lesz egy kérdezz-felelek doboz is, ami szintén a kapcsolattartást fogja segíteni.

hirdetés

A cég közölte azt is, hogy finomabbá válik a szűrőrendszere a Facebook-szabályzatát megsértő tartalmakkal szemben, így az oldalak kezelői könnyebben tudják majd törölni a gyűlöletbeszédet és az erőszakos vagy szexuális tartalmú kommenteket, valamint a kamuprofilokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Több mint 5000 olyan webkamera működik Magyarországon, amelyeknek a képeit bárki láthatja

A bébiőrök és a gyerekszobában elhelyezett netkamerák az egyik leggyakoribb veszélyforrások.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Magyarországon több mint ötezer olyan webkamera működik, amelyek képeihez szinte bárki hozzáférhet egy kiberbiztonsági honlap adatai szerint.

Az RTL Híradó beszámolója szerint egy orosz honlapon több, magyar lakásban készült felvétel is van. Aki fizet, beleshet a nappaliba vagy akár a hálószobába.

A Híradónak nyilatkozott egy férfi, aki már tapasztalta, hogy megpróbáltak hozzáférni a hálózatához. Eddig sikerült megelőznie, hogy megszerezzék az adatait, ennek érdekében a házban lévő, a macskái megfigyelésére használt netkamerákat is azonnal lekapcsolja, amint hazaér.

Kocsis Tamás kiberbiztonsági szakértő az RTL Híradónak azt mondta, hogy

a bébiőrök és a gyerekszobákban elhelyezett kamerák is potenciális veszélyforrások, mert ezekhez gyakorlatilag bárki képes csatlakozni.

Tavaly decemberben például Amerikában volt példa arra, hogy egy 8 éves kislányhoz hozzászólt egy férfi a gyerekfigyelő kamerából. Azt mondta neki, hogy ő a Mikulás és barátkozni szeretne vele.

hirdetés

Az interneten rengeteg olyan videót árulnak pénzért, amelyeket netre kötött kamerák vesznek fel. A szakértők szerint

a felhasználók akkor tudhatják magukat tökéletes biztonságban, ha az okoseszközüket nem kapcsolják a világhálóhoz.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

881,9 km/h-val száguldott a távirányítós repülő, aminek még hajtóműve sem volt

A kaliforniai Spencer Lisenby egy különleges természeti jelenséget használt ki. Ezzel a teljesítménnyel pedig Guinness-rekordot döntött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

A német Niels Herbrich még 2018-ban állított fel Guinness-rekordot azzal, hogy távirányítású repülője 749 km/h-s sebességgel hasított az égen. A kaliforniai Spencer Lisenby viszont most megdöntötte ezt a rekordot.

A férfi távirányítású repülője ugyanis 881,9 km/h-val száguldott, pedig ezen a modellen semmilyen hajtómű nem volt

- írja a Gizmodo.

Spencer Lisenby egy egyedi tervezésű távirányítású repülőgép-modellt használt, és az úgynevezett Dynamic Soaring, vagyis dinamikus vitorlázás nevű repülési módszert alkalmazta. Ilyenkor a repülő eszköz a szelek közti sebességkülönbséget használja fel a gyorsításhoz. Ennél a módszernél pedig a modell nemcsak a folyamatos repülésre képes, hanem - mint az Lisenby esetében is látható - arra is, hogy ilyen nagy sebességre gyorsítson fel.

VIDEÓ: Így hasított az égen Spencer Lisenby távirányítású repülője


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: