TECH

Napelemet tervezel? Ezt érdemes tudni a napelem bruttó elszámolásról

Mutatjuk a részleteket!

Link másolása

A nemrégiben megszavazott és hamarosan életbe lépő szabályozások alapján aki újonnan telepít napelemes rendszert, az a következő évtől automatikusan bruttó elszámolásba kerül — a nullszaldós elszámolás csak a még 2024 előtt telepített napelemes rendszerekre alkalmazható.

Magyarul, a bruttó elszámolási móddal a napelemek telepítése kedvezőtlenebbé válik, ezért megéri minél előbb belevágni.

Ahogy azonban a cikkben is olvasható lesz, mindez nem azt jelenti, hogy a napelem bruttó elszámolás teljesen ellehetetleníti a napelemek telepítését — még mindig megéri majd belevágni a befektetésbe, csupán egy kicsit hosszabb megtérülési idővel érdemes majd kalkulálni.

Az elszámolási módok hátterében megbúvó logika

A napelem nappal termel energiát, és nyáron a sokszorosát annak, mint amennyit télen. Ezekben az időszakokban tehát jóval többet termelünk, mint amennyit felhasználunk. A háztartás fogyasztása azonban éjjel és a téli hónapokban sem marad el — ekkor általában alacsonyabbá válik a termelés, mint a fogyasztás.

Az előbbi időszakokban a többletet betápláljuk a hálózatba, míg utóbbi esetében a hiányt a hálózatból vásároljuk vissza.

Pontosan ez teszi ki a két elszámolási mód közötti különbséget.

De vajon miben más a szaldós és a bruttó elszámolás?

Szaldó elszámolás

A szaldó elszámolás lényege abban rejlik, hogy amikor a túltermelt energia betáplálásra kerül a hálózatba, a szolgáltató ugyanolyan áron vásárolja meg tőlünk, mint amennyiért majd mi vásároljuk vissza később.

Ez az elszámolási mód azonban 2024-től megszűnik — legalábbis az újonnan belépőknek.

Mindazok, akik még 2023-ban vagy előtte telepítettek napelemes rendszert, a telepítéstől számítva 10 évig a szaldós elszámolásban maradhatnak. Azok viszont, akik kicsúsznak a határidőből, már csak és kizárólag bruttó elszámolásban működtethetik napelemes rendszerüket.

De vajon mit jelent ez az elszámolási mód?

Bruttó elszámolás

A bruttó elszámolás abban különbözik a szaldós elszámolástól, hogy a hálózatba táplált energia ára lényegesen eltér attól az ártól, amennyiért mi vesszük majd meg azt a szolgáltatótól.

Ennek több következménye is van: érdemes például nem túlméretezni a rendszert, hiszen a felesleget csak nagyon alacsony áron tudjuk továbbadni, nem éri meg tehát csupán ebből a célból rendszert telepíteni.

A másik következménye az, hogy a napelemek megtérülési ideje jelentősen meghosszabbodik — ez azonban nem jelenti azt automatikusan, hogy mostantól majd nem éri meg napelemeket telepíteni. Érdemes minél részletesebben és precízebben átszámolni a háztartás energiafogyasztását (beleszámolva azt is, hogy ez miként fog változni a következő 10-20 évben), illetve az ehhez kalkulált rendszer bekerülési költségét is.

Az eredményből, ahogy azt majd látni fogjuk, az fog következni, hogy még a bruttó elszámolással is megéri napelemekbe fektetni a pénzünket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
Nem tudtál belépni a Messengerbe a hétvégén? Ez volt az oka
Új szolgáltatásokat vezettek be, ebbe futhattak bele a felhasználók.
K. A., fotó: Unsplash - szmo.hu
2024. január 14.


Link másolása

Sokan tapasztalhatták a hétvégén, hogy nem tudnak belépni a Messengerbe, mert egy pin kódot kér az alkalmazás. Az IT Business azt írja, hogy ennek oka egy új szolgáltatás bevezetése volt.

Bár a Messengerben 2016 óta van arra lehetőség, hogy bekapcsoljuk a végpontok közötti titkosítást,

mostantól viszont a privát csevegések és hívások beállításait is alapértelmezés szerint végpontok közötti titkosításra változtatták.

Ez azt jelenti, hogy az üzeneteink és hívásaink tartalma védett lesz attól a pillanattól kezdve, hogy az adatok elhagyják az eszközünket, egészen addig, amíg elérik a fogadó eszközét. Így még Meta sem láthatja és hallhatja, miről cseverészünk a barátainkkal, rokonainkkal.

A cég már december elején közzétette, hogy elindult a teljes körű, alapértelmezett végpontok közötti titkosítás, és emellett most egy sor új funkció is érkezett, amik az üzenetváltás élményének javítását célozzák.

Akik a hétvégén arra ébredtek valamelyik nap, hogy nem érik el csak egy pin kód megadása után a Messenger alkalmazást, azok ennek a szolgáltatásnak a bevezetésébe futottak bele.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
S24: Menet közben fordítja a beszélgetést és összefoglalja a meetingeken elhangzottakat a Samsung új csúcsmobilja
A mesterséges intelligenciának köszönhetően számos feladatot ellát majd az új mobil, aminek már az árát is megmondták.

Link másolása

Újabb Samsung-család érkezik: A S24, S24+ és S24 Ultra.

Egyik újdonsága, hogy a képek szerkesztésénél is bevetik a mesterséges intelligenciát - írja a Telex.hu.

Képes például szerkesztési javaslatokat tenni, a kép egyes elemeit arrébb mozgatva annak helyét kitölteni.

De számos funkciót kapott még az MI:

képes hívás közben szinkronfordítani (ezt jelzi is a hívó félnek), és bármilyen készülékkel képes így együttműködni.

A cikkíró megjegyzi, hogy magyarul még nem tud a fordító, és vannak még akadozások benne, ami lehet a kiejtés miatt, vagy a háttérzaj okozhat gondot.

Az új mobil képes egy SMS-t is átírni egy megadott stílusban.

Ezen kívül használható lesz arra is, hogy egy felvett meeting hanganyagát összegezze.

Sőt, egy képen vagy videón lévő részletet be lehet karikázni és azokról minden fontos információt el tud mondani.

Az adatokra is vigyáznak, be lehet állítani, hogy mit engedünk a felhőbe, mi maradjon a telefonon, és mi az, amit kikapcsolnánk.

A készülékek ára: a sima S24-es 370 ezer forintról indul majd, az S24+ 480 ezerről, az S24 Ultra pedig 600 ezerről, és már január 17-én 19 órától előrendelhetők - írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
25 app, ami kárt tehet a telefonodban – azonnal töröld őket, ha letöltötted!
Az alkalmazások nagy része a Google Playben is elérhető, de kiderült, hogy nagyon nagy károkat tudnak okozni az okoseszközökön.
Malinovszki András / Fotó: Pexels/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2024. január 04.


Link másolása

Közzétett egy listát a McAfee Mobile Research Team olyan applikációkról, amik súlyos kárt tudnak tenni okoseszközeinkben, amennyiben telepítjük őket.

Különösen ijesztő, hogy a 25 alkalmazásból 13 simán elérhető volt a Google Play áruházból is.

A Google azóta természetesen eltávolította ezeket a kínálatából, de több valószínűleg most is sokak okostelefonján elérhető. Az egyes alkalmazások letöltésszáma 100 és 100 ezer között mozog, és egy Xamalicious nevű kártevővel fertőzték meg őket.

Az inkriminált appok előbb hozzáférést szereznek a kisegítő szolgáltatásokhoz, majd a felhasználó tudta nélkül elkezdenek kommunikálni egy távoli szerverrel. Ezután letöltenek egy kártékony szoftvert a mobilra, ami át tudja venni az irányítást a mobileszköz felett. Előfordulhat, hogy a program pénzügyi műveleteket is végrehajt a tulajdonos tudta nélkül.

A cikk figyelmeztetése alapján a Google Play áruházból vásárlás esetén is érdemes bekapcsolni a Play Protect funkciót.

Íme az alkalmazások, amiket azóta eltávolított kínálatából a Google:

 • Essential Horoscope for Android
 • 3D Skin Editor for PE Minecraft
 • Logo Maker Pro
 • Auto Click Repeater
 • Count Easy Calorie Calculator
 • Sound Volume Extender
 • LetterLink
 • Numerology: Personal Horoscope & Number predictions
 • Step Keeper: Easy Pedometer
 • Track Your Sleep
 • Sound Volume Booster
 • Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot
 • Universal Calculator.

(BGR, 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
A frászt hozza sok felhasználóra Alexa: az Amazon okoseszköze néha megmagyarázhatatlanul viselkedik
Többen arról számoltak be, hogy éjszaka váratlanul, aktiválás nélkül megszólalt a női hangon beszélő program, vagy éppen kérés nélkül lekapcsolta a villanyt.

Link másolása

Néhány felhasználó visszajelzései szerint olykor megmagyarázhatatlanul, sőt, egyenesen hátborzongatóan viselkedik az otthonukban Alexa, az Amazon okoseszköze.

A női hangon beszélő programmal kapcsolatos furcsaságokról először egy TikToker számolt be, aki azt mondta, kidobta az okoseszközt, miután az éjszaka közepén váratlanul, aktiválás nélkül beszélni kezdett a férjéhez. Állítólag nem egyedi esetről volt szó, és a TikToker videójához többen is hozzászóltak hasonló élményekről beszámolva.

Az egyik kommentelő jelezte, az ő Alexája hajnali háromkor a kutyáinak suttogott a konyhában, míg más otthonokban ugyancsak aktiválás nélkül szólalt meg az Amazon okoseszköze, amely olykor érthetetlen hibaüzeneteket is ismételgetett.

Volt, akinél Alexa kérés nélkül lekapcsolta a világítást, más felhasználónál pedig indokolatlanul elköszönt a látogatóban lévő édesanyjától.

Forrás: RTL, New York Post


Link másolása
KÖVESS MINKET: