TECH

Itt a Google válasza a GPT4-re, a Gemini

A Google szerint az új AI modelljük a legtöbb tesztben felülmúlja a ChatGPT-t.

Link másolása

Jött, látott és tarolt a Chat GPT, azaz a generatív mesterséges intelligencia. A GPT4 alapon működő csevegőprogram mára már többek között beköltözött a Microsoft Bing keresőjébe is. Én például csak ezért váltottam Chrome-ról, mert annyival többet ad, még akkor is, ha időnként hülyeségeket beszél, szakszóval: hallucinál.

De most itt a Google válasza.

A Bard csevegőprogramot mától kezdve a Gemini MI hajtja meg, és ez komoly változásokat jelenthet.

A Gemini nevű modellt a Google DeepMind fejlesztette ki, amelynek vezérigazgatója és társalapítója, Demis Hassabis egy blogbejegyzésben úgy írja le, mint „a legjobban működő, leginkább generatív modell, amelyet valaha építettünk”.

Tehát a Gemini fogja működtetni a Google MI chatbotját, a Bardot, amelynek az év elején még elég kínosra sikeredett a bemutatkozása.

Az MI többre képes, mint csak arra, hogy a kérdéseket szöveges formában válaszolja meg. Elmélyítette az érvelési technikákat, valamint naprakész az aktuális témakörökben is. Ezenkívül a modellt úgy tervezték, hogy „multimodális” legyen, ami azt jelenti, hogy egyszerre képes feldolgozni a szöveget, hangot, képeket, videót és számítógépes kódot.

Például, ha lát egy videót, amelyen valaki egy autót rajzol, képes gyorsan felismerni, hogy mire készül, és azt mondaná: „Igen, ez egy autó”. Ezután rajzolhat egy másik autót, és

megkérdezheti a modellt, hogy elméletileg melyik mozogna gyorsabban a kialakítása és az aerodinamikája alapján.

A Gemini intelligenciájának egy csomó más példája látható az alábbi bemutató videókban:

A Gemini problémamegoldó képességeit és tudását 57 témakörben tesztelték, beleértve a matematikát, a fizikát, a történelmet, a jogot, az orvostudományt és az etikát. Megállapították, hogy felülmúlja az emberi szakértőket. A Google azt is elmondta, hogy

a Gemini magasabb szinten teljesített, mint más „korszerű” AI modellek (például a GPT4) a 32 benchmark tesztből 30-ban, amelyek az érvelést és a képmegértést értékelték.

Az első verzió, a Gemini 1.0, három különböző méretben lesz elérhető: Ultra, Pro és Nano. Az Ultra lesz a legerősebb, de az a legtöbb mindennapi szükséglethez szükségtelenül erős lesz. A Bard mától kezdi el használni a Gemini Pro verzióját, és a Google azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapokban integrálja az új AI-rendszer más formáit más termékekbe, például a Keresésbe, a Hirdetésekbe és a Chrome-ba.

A Google a bejelentésében hangsúlyozta, hogy a Gemini a felelősséget és a biztonságot szem előtt tartva jött létre. Az AI technológia közelmúltbeli megjelenése sok embert, köztük iparági vezetőket és tudósokat aggasztott, hogy esetleg kinyitjuk Pandora szelencéjét egy olyan erős rendszer létrehozásával, amely nemkívánatos ámokfutást eredményezhet. Miközben bemutatta a Geminit és mindenható képességeit, a Google megpróbálta eloszlatni ezeket a félelmeket.

„A fejlesztés minden szakaszában mérlegeljük a lehetséges kockázatokat, és azon dolgozunk, hogy teszteljük és csökkentsük őket”

– írták.

„A Google AI modellek eddigi legátfogóbb biztonsági értékelésével a Gemini rendelkezik, beleértve az elfogultságot és a toxicitást is [...] Továbbra is együttműködünk a kutatókkal, a kormányokkal és a civil társadalmi csoportokkal szerte a világon, a Gemini fejlesztése során."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
Nem tudtál belépni a Messengerbe a hétvégén? Ez volt az oka
Új szolgáltatásokat vezettek be, ebbe futhattak bele a felhasználók.
K. A., fotó: Unsplash - szmo.hu
2024. január 14.


Link másolása

Sokan tapasztalhatták a hétvégén, hogy nem tudnak belépni a Messengerbe, mert egy pin kódot kér az alkalmazás. Az IT Business azt írja, hogy ennek oka egy új szolgáltatás bevezetése volt.

Bár a Messengerben 2016 óta van arra lehetőség, hogy bekapcsoljuk a végpontok közötti titkosítást,

mostantól viszont a privát csevegések és hívások beállításait is alapértelmezés szerint végpontok közötti titkosításra változtatták.

Ez azt jelenti, hogy az üzeneteink és hívásaink tartalma védett lesz attól a pillanattól kezdve, hogy az adatok elhagyják az eszközünket, egészen addig, amíg elérik a fogadó eszközét. Így még Meta sem láthatja és hallhatja, miről cseverészünk a barátainkkal, rokonainkkal.

A cég már december elején közzétette, hogy elindult a teljes körű, alapértelmezett végpontok közötti titkosítás, és emellett most egy sor új funkció is érkezett, amik az üzenetváltás élményének javítását célozzák.

Akik a hétvégén arra ébredtek valamelyik nap, hogy nem érik el csak egy pin kód megadása után a Messenger alkalmazást, azok ennek a szolgáltatásnak a bevezetésébe futottak bele.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
S24: Menet közben fordítja a beszélgetést és összefoglalja a meetingeken elhangzottakat a Samsung új csúcsmobilja
A mesterséges intelligenciának köszönhetően számos feladatot ellát majd az új mobil, aminek már az árát is megmondták.

Link másolása

Újabb Samsung-család érkezik: A S24, S24+ és S24 Ultra.

Egyik újdonsága, hogy a képek szerkesztésénél is bevetik a mesterséges intelligenciát - írja a Telex.hu.

Képes például szerkesztési javaslatokat tenni, a kép egyes elemeit arrébb mozgatva annak helyét kitölteni.

De számos funkciót kapott még az MI:

képes hívás közben szinkronfordítani (ezt jelzi is a hívó félnek), és bármilyen készülékkel képes így együttműködni.

A cikkíró megjegyzi, hogy magyarul még nem tud a fordító, és vannak még akadozások benne, ami lehet a kiejtés miatt, vagy a háttérzaj okozhat gondot.

Az új mobil képes egy SMS-t is átírni egy megadott stílusban.

Ezen kívül használható lesz arra is, hogy egy felvett meeting hanganyagát összegezze.

Sőt, egy képen vagy videón lévő részletet be lehet karikázni és azokról minden fontos információt el tud mondani.

Az adatokra is vigyáznak, be lehet állítani, hogy mit engedünk a felhőbe, mi maradjon a telefonon, és mi az, amit kikapcsolnánk.

A készülékek ára: a sima S24-es 370 ezer forintról indul majd, az S24+ 480 ezerről, az S24 Ultra pedig 600 ezerről, és már január 17-én 19 órától előrendelhetők - írja a portál.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
25 app, ami kárt tehet a telefonodban – azonnal töröld őket, ha letöltötted!
Az alkalmazások nagy része a Google Playben is elérhető, de kiderült, hogy nagyon nagy károkat tudnak okozni az okoseszközökön.
Malinovszki András / Fotó: Pexels/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2024. január 04.


Link másolása

Közzétett egy listát a McAfee Mobile Research Team olyan applikációkról, amik súlyos kárt tudnak tenni okoseszközeinkben, amennyiben telepítjük őket.

Különösen ijesztő, hogy a 25 alkalmazásból 13 simán elérhető volt a Google Play áruházból is.

A Google azóta természetesen eltávolította ezeket a kínálatából, de több valószínűleg most is sokak okostelefonján elérhető. Az egyes alkalmazások letöltésszáma 100 és 100 ezer között mozog, és egy Xamalicious nevű kártevővel fertőzték meg őket.

Az inkriminált appok előbb hozzáférést szereznek a kisegítő szolgáltatásokhoz, majd a felhasználó tudta nélkül elkezdenek kommunikálni egy távoli szerverrel. Ezután letöltenek egy kártékony szoftvert a mobilra, ami át tudja venni az irányítást a mobileszköz felett. Előfordulhat, hogy a program pénzügyi műveleteket is végrehajt a tulajdonos tudta nélkül.

A cikk figyelmeztetése alapján a Google Play áruházból vásárlás esetén is érdemes bekapcsolni a Play Protect funkciót.

Íme az alkalmazások, amiket azóta eltávolított kínálatából a Google:

 • Essential Horoscope for Android
 • 3D Skin Editor for PE Minecraft
 • Logo Maker Pro
 • Auto Click Repeater
 • Count Easy Calorie Calculator
 • Sound Volume Extender
 • LetterLink
 • Numerology: Personal Horoscope & Number predictions
 • Step Keeper: Easy Pedometer
 • Track Your Sleep
 • Sound Volume Booster
 • Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot
 • Universal Calculator.

(BGR, 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
A frászt hozza sok felhasználóra Alexa: az Amazon okoseszköze néha megmagyarázhatatlanul viselkedik
Többen arról számoltak be, hogy éjszaka váratlanul, aktiválás nélkül megszólalt a női hangon beszélő program, vagy éppen kérés nélkül lekapcsolta a villanyt.

Link másolása

Néhány felhasználó visszajelzései szerint olykor megmagyarázhatatlanul, sőt, egyenesen hátborzongatóan viselkedik az otthonukban Alexa, az Amazon okoseszköze.

A női hangon beszélő programmal kapcsolatos furcsaságokról először egy TikToker számolt be, aki azt mondta, kidobta az okoseszközt, miután az éjszaka közepén váratlanul, aktiválás nélkül beszélni kezdett a férjéhez. Állítólag nem egyedi esetről volt szó, és a TikToker videójához többen is hozzászóltak hasonló élményekről beszámolva.

Az egyik kommentelő jelezte, az ő Alexája hajnali háromkor a kutyáinak suttogott a konyhában, míg más otthonokban ugyancsak aktiválás nélkül szólalt meg az Amazon okoseszköze, amely olykor érthetetlen hibaüzeneteket is ismételgetett.

Volt, akinél Alexa kérés nélkül lekapcsolta a világítást, más felhasználónál pedig indokolatlanul elköszönt a látogatóban lévő édesanyjától.

Forrás: RTL, New York Post


Link másolása
KÖVESS MINKET: