hirdetés

TECH

Kipróbáltuk, milyen okosotthonban élni egy hónapon át

Az okoslámpa csak a kezdet volt, a teszt eredménye pedig bennünket is meglepett.
Vass Adrienn - szmo.hu
2021. március 17.


Link másolása

hirdetés

A tavalyi év végéig az okosotthon kifejezés baromi távol állt tőlem. Nincs mosogatógépünk, a legtöbb elektronikai eszközünk régi, nem hordok okosórát, és valahogy úgy érzetem, hogy nincs is ezekre szükségem. Bőven elég az, hogy a mobilom okosabb nálam...

Aztán karácsonyra kaptam egy Xiaomi asztali okoslámpát, aminek egyáltalán nem örültem, és a fa alatt, a dobozban pihent még januárban is. De ahogy kikerült a fa, kinyílt a doboz is, és egész pofásnak tűnt az új lakótárs. Üzembe helyezés után pedig azonnal megszerettem, és végül komoly vita lett belőle, hogy kétszemélyes családunk melyik tagja használja majd hosszútávon, és mire. Mert jó lenne az ágy mellé olvasni, de az irodasarokba vagy a makettezős asztalra is pont ilyen kéne...

És ez csak egy asztali lámpa. Mi lenne, ha körbevenne minket még több okoseszköz?

Lelkileg készen is álltunk az egy hónapon át tartó tesztre!

A Xiaomi rendelkezésemre bocsátott pár általam választott eszközt, hogy kipróbálhassam, milyen egy hónapig okos otthonban élni.

Az eredmény határozottan meglepett, és új igényeim születtek a folytatásra nézve is.

hirdetés
Barátságos fények egy sötét lakásban

Mivel én válogathattam, és az asztali lámpából kiindulva a sötét lakásunk feltuningolása nagyon érdekelt. Több fronton is ráerősítettem erre a dologra.

Az asztali LED lámpa végül a makettezős sarokba került. De van, amikor olvasásra használjuk, vagy éppen a háttérben világít csak hangulatfokozásképpen.

Klassz, hogy állítható a fényereje és az is, hogy milyen hőmérsékletű fényt bocsásson ki magából. Én rosszul vagyok a hideg fénytől, de ennek a lámpának még a leghidegebb fokozata sem irritál. Abszolút érezhető rajta, hogy kíméli a szemet. Remekül irányítható az is, hogy hova világítson. És bár csak egy vékony kis rúd, rendkívül nagy felületet fog be.

Az egyetlen problémánk az volt vele, hogy egy nem elég belőle.

Xiaomi Mi LED Desk Lamp: https://xiaomi.hu

Mivel az asztalit a férfi nyúlta be legtöbbször, enyém lett a hangulat maga.

Na ezt az éjjeli lámpát már kicsomagolni is mámor volt.

Gyönyörű a kialakítása. Egy minimalista dísztárgy, egy modern gyertya.

Amikor kikértem tesztre, nem voltam tisztában vele, hogy mi mindent tud, egyszerűen csak megtetszett. Aztán elsőre feltűnt az állítható fény, majd a rengeteg szín, amire képes. A fehér fény mellett dolgoztam, a lila és a zöld pedig az esti beszélgetéseknél, iszogatásoknál jött jól.

Kifejezetten hasznos applikációval használni, mert a telefonunkkal könnyebben állíthatóak a színek, vagy ha már bemásztunk az ágyba, és nincs egy karnyújtásnyira, le vagy fel is kapcsolhatjuk vele.

Remek az időzítős funkció is. Annak is hasznos, aki félhomályban szeret elaludni, vagy annak, aki arra szeret ébredni, hogy szépen lassan fénnyel tölti be a szobát.

Klassz lenne, ha egy jövőbeli verzió akár akkumulátorról is tudna működni, és a vezeték sem szabályozná be azt, hogy hova tehetjük le hangulatot varázsolni.

Az ára 11.000 forint körül mozog. Szerintem ez az a darab, ami ajándéknak is kiváló.

Xiaomi Mi Bedside Lamp 2 okos éjjeli lámpa: https://xiaomi.hu/xiaomi-mi-bedside-lamp-2-okos-lampa_27520 

A fürdőbe az egyik legolcsóbb, mégis leghasznosabb tétel, az éjjeli fény került.

Háromezer forintos tételről beszélünk, mégis nagy változást hozott. Soha nem jutott eszembe ilyet keresni, pedig rettentően bosszantott, hogy az éjszaka közepén is olyan villanyt kellett kapcsolnom, ami kiverte a szememből az álmot. Ha több darab állt volna rendelkezésemre, biztos, hogy tettem volna egyet a szekrény sarkába is, ahova soha nem jut el semmilyen fénysugár. A leírása alapján akár egy évig is bírja elemcsere nélkül. Biztosan beszerzek belőle párat.

Xiaomi Mi Motion-Activated Night Light 2 mozgásérzékelős éjjeli irányfény: https://xiaomi.hu

Nem látom, de megérzem

A légtisztítóról a legnehezebb írni. Mert bekapcsolod, működik, de nem feltétlenül érzékeled a hatását. Ha valaki asztmás, allergiás, akkor biztosan jobban fogja érzékelni a levegő minőségének javulását, de mi csak hittünk a kijelzőnek, ami azt mondta, hogy tisztulunk.

Észrevehetetlenségét még az is növeli, hogy roppant csendes darab, csak akkor hangoskodik, ha mi úgy akarjuk, és kicsit megforgatjuk a levegőt a lakásban.

Pár évvel ezelőtt eszembe nem jutott volna légtisztítóra költeni, de manapság egyre több veszélyről tudunk, ami láthatatlanul les ránk.

Ráadásul egyre többet ülünk otthon, ahol a szellőztetés nem old meg mindent. Sőt! A városi levegő nem feltétlenül frissíti fel a lakást.

Aki megteheti, illatosítás helyett szerintem inkább légtisztítóra költsön. A testünknek nagyobb szüksége van rá.

A legolcsóbb és legkisebb verzió már 36.900 forinttól elérhető, de fontos figyelembe venni, hogy mekkora szobába, mekkora lakásba keresünk ilyen szerkezetet.

Xiaomi Mi Air Purifier 3C okos légtisztító: https://xiaomi.hu

A régi fogkefénk a kukában landolt

Kicsit félek beismerni, de úgy tűnik, hogy egészen eddig rosszul mostam fogat. Egész jó minőségű fogkefét használtam, de úgy tűnik, hogy a technikám csapnivaló volt.

Miután ugyanis bekerül a fürdőbe ez a kicsike, megszűnt a fogínyvérzésem, amire eddig speciális fogkrémmel próbáltam megoldást találni.

A hozzá kapcsolható applikáció remek. Be lehet úgy állítani, hogy az érzékeny fogínnyel rendelkezőknek is biztonságos legyen.

Az első pár használat fura, de mostanra ott tartok, hogy ha sima fogkefével mosok fogat, már nem érzem elég tisztának a végeredményt.

Nekem ez a fogkefe konkrétan megváltoztatta az eddig berögzült rossz szokásaimat, és ráterelt egy alaposabb fogmosással járó útra. (Zárójelben megjegyzem, hogy régebben próbáltam forgófejes fogkefét is, de az túl erős és agresszív volt ehhez képest.)

Kötelezővé tenném, hogy mindenki próbálja ki!

Xiaomi Mi Electric Toothbrush elektromos fogkefe: https://xiaomi.hu

Roborporszívó vagy vezeték nélküli porszívó?

Amikor robotporszívót választottam tesztelésre, hibát követtem el. De akkor még nem tudtam azt, amit most tudok. Vonzónak tűnt az ajánlat, hogy valaki majd eltakarít helyettem. Porszívóz és fel is mos. Kinek ne lenne erre szüksége?

Viszont azt nem vettem figyelembe, hogy nagyon pici lakásban élünk, és szinte egyfolytában itthon vagyunk. Szegény kis bogár nagyjából mindig láb alatt volt, és neki meg mi voltunk útban. Meg a földön sorakozó dobozok, meg az egyéb szanaszét hagyott tárgyak...

Persze nem belőlem kell kiindulni. Akinek szép, nagy lakása van, annak álom lehet egy ilyen nonstop tettre kész szobalány. De az én hibámból kiindulva azt javaslom, hogy: Jól fontoljátok meg, hogy pontosan mire van szükségetek, és mi szolgálja ki a legjobban a lakásotok adottságait!

A Xiaominál a robotporszívó és a vezeték nélküli porszívó egy árban van (a belépő kategóriában). Lehet, hogy mindkettő jól jön majd nektek, de az is lehet, hogy inkább az egyik, mint a másik. Nekünk egy vezeték nélküli porszívó, amivel gyorsan és könnyen végig tudok szaladni a kis lakáson sokkal észszerűbb befektetés.

Nagy lakásban el tudom képzelni, hogy körbefut egyszer-kétszer a robot, a hirtelen bekoszolódó felületeket meg megtisztíthatjuk a vezeték nélkülivel. De ezt nyilván az tudná megmondani, aki aktívan használja mind a kettőt.

Nekem mostantól a vezeték nélkülire fáj a fogam, a robot meg akkor jöhet, ha végre élhetőbb nagyságú helyre költözünk.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó: https://xiaomi.hu

Xiaomi Roborock Handheld Vacuum Cleaner vezeték nélküli porszívó: https://xiaomi.hu

Részletes termékbemutatók: https://xiaomiofficial.hu

Vásárlás: https://xiaomi.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

223 centis kép és lézersugarak – kipróbáltuk a Hisense lézertévéjét

Se nem projektor, se nem tévé, de kicsit azért mindkettő. Felejts el mindent, amit eddig a házimoziról tudtál!
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. szeptember 13.


Link másolása

hirdetés

Gyakran hallani a nagy tévégyártók reklámjaiban, hogy “moziélmény otthon”, amikor egy újabb csúcskategóriás tévét dobnak piacra, sőt annak idején a DVD lejátszókkal párban érkeztek az első 5.1-es hangrendszerek, amiket a lejátszóval együtt szintén házimozi rendszernek hívtak, ami már akkor is vicces elszólás volt. A Hisense azonban megalkotta azt a “tévét”, ami minden eddiginél méltóbb a házi mozi kifejezéshez.

Még az Eb ideje alatt tartott a Hisense hazai képviselete egy sajtótájékoztatót (elég száraz ezt így jellemezni, hiszen egy parádés ebéd volt a Pomodoroban, valamint kivittek a magyar-portugálra) ahol bemutatták nekünk a lézertévéjüket. Az első órában nyakunkba zúdultak a technikai adatok, figyeltük a kolosszális képernyőt, de egy idő után feltettem magamban (majd a szomszédom felé fordulva is) a kérdést: de most akkor ez hogy?

A lézertévé gyakorlatilag valahol a projektor és a tévék között van, mivel egy projektorból kapjuk a képet, de egy tükröződésmentes kolosszális kijelzőre vetíti. A bemutatón annyira nem tudtam megtekinteni, amennyire szerettem volna, így megkértem a céget, hogy küldjenek egyet tesztelni, ami egy nagyon érdekes kör volt, mert hiába láttam a bemutatón élőben, a 88 hüvelyk a 20nm-es szobádban SOKKAL NAGYOBB.

Így történt hát, hogy bár figyelmeztetve lettem, hogy totálisan alkalmatlan ez a tér egy ekkora rendszerhez, én azért csak erőltettem a dolgot, és egy szerelőbrigád másfél órán keresztül hordta fel az elemeket az ötödikre (bocsi!), majd mikor összeállt a dolog, kipakoltam a fél szobát, bedobtam egy babzsákot, és gyakorlatilag a világ legkisebb mozijában találtam magam.

Miért jó?

A tévéknél hatványozottan igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb (persze a lakás mérete ebbe beleszólhat) és jelenleg a piac igyekszik egyre nagyobb tévékkel kielégíteni a fogyasztók vágyait, de a legtöbb készülék esetében a 75 hüvelyk a plafon, maximum a 86 hüvelyk extrém esetekben, és bár a Micro LED technológia már a nyakunkon, amik lehetővé teszik a 110 hüvelykes okostévék gyártását, ezek borzasztóan drágák, és a fogyasztásuk is leszívná Paksot.

hirdetés

Itt jön képbe a Hisense, egy rendhagyó megoldással kínálva a 88 hüvelykes (223 centiméteres) kijelzőt, ami sok más egyéb tulajdonságában is előnyösebb a klasszikus okostévékhez képest.

Először azt gondoltam, hogy a lézertévé csak a projektorból áll, és opcionális kiegészítő hozzá a kivetítő, de ez nem csak egy vetítővászon szerepét tölti be. Ez egy hard display, tehát egyben van, mint korsó a kút előtt, valamint a felülete is fontos, amin miniatűr prizmák nyelik el a környezet fényeit, vagy visszaverik más pontokra, a projektorból érkező fényeket viszont tükrözik a néző irányába, így alkotván a kijelzést.

Mivel nem egyenesen a fényt kibocsátó felületre nézünk, hanem annak visszaverődésére, így a szemünket is jóval kevésbé fárasztja a tévé, nincs elektromágneses sugárzása. A fogyasztása sem vészes, hiszen nem kell az óriási felület minden egyes paneljét ellátni energiával, csak a projektort, meg a hangfalakat, amik egyébként szintén a hard display-ben találhatóak, és brutál hangerőre képesek, de egy ekkora rendszerhez, azért illik egy karcosabb hangrendszert párosítani.

De akkor most projektor vagy tévé?

A Hisense 88L5VG lézertévéje egészen pontosan egy kék lézeres fényforrást használó, ultra rövid hatótávolságú (28,7 cm) 4K projektor, de nem azonos a felhasználási köre egy klasszikus értelemben vett projektorával, a fentebb említett hard display miatt. Leginkább az “okos otthoni mozi” kifejezést használnám, amit most találtam ki.

Nem igazán mobilis sőt, ha egy picit is elmozdítjuk, hosszú percekig pöcsölhetünk, míg újra megtaláljuk a megfelelő szöget, hiszen csupán 28 centiről történik a vetítés (gondoljunk bele, hogy 5 méterről is el lehet szórakozni egy sima projektorral). A Hisense saját VIDAA U4.0 rendszere által biztosított okostévé funkciók mellett található benne hagyományos digitális és analóg tévétuner is, így a gyakorlatban tényleg mindent tud, amit egy televízió szokott, csak irgalmatlan méretben.

A projektoroknál marginálisan jobb, gyönyörű 4K megjelenítéssel rendelkezik, ami még sok tévét is odaver, valamint a 720p-ről is csodásan skáláz fel, a HDR is szépen muzsikál.

Kinek való?

Ehhez tér kell. Nem kicsi, legalább 3 méterről érdemes nézni. Bár a tükröződéseket szépen elnyeli, direkt fénybe mégsem érdemes tenni, a sötétített szobát meghálálja, de akkor is élvezhető, ha egy fényes szobában nézzük, csak ne erre építsünk.

A Hisense 88L5VG tévé azoknak való, akiknek van bőven terük, esetleg megengedhetnek maguknak egy low budget moziszobát, viszont nincsen több milliójuk egy ugyanekkora Micro LED tévére. Ez a tévé a méretéhez képest olcsó a másfél milla körüli árcédulájával, ami egy átlagos tévévásárlónak nyilván sok, de ez a tévé nem is átlagos terekbe való, ha van hozzá megfelelő templomunk, ez lehet a szórakozás fullos oltára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH

Kiszivárgott a Facebook tiltólistája, több magyar szervezetet, zenekart vagy más szélsőséges oldalt bannoltak már

Három kategóriába sorolták a letiltandó oldalakat. A Facebook minden egyént vagy csoportot letiltott, amely bekerült a lista bármelyik kategóriájába.

Link másolása

hirdetés

Több mint négyezer személyt és szervezetet tiltott ki a Facebook terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt, írja a Gizmodo az Intercept által megszerzett lista alapján - a cikket a Telex szemlézte.

A listán magyar szervezetek is megtalálhatók, egy részükről eddig is tudhattuk, hogy bannolta őket a Facebook.

A kitiltásokat elnézve az állapítható meg, hogy azok jórészt azonosak azokkal a személyekkel és szervezetekkel, akiket az Egyesült Államok kormánya által hivatalosan veszélyesnek tartott. A Facebook a tiltásokat három különböző sávba sorolta be.

A legfelső, legsúlyosabb megítélés alá tartozó kategóriába került személyek és oldalak „súlyos offline károkozás” miatt kerültek a listára. Civilek elleni erőszakos cselekmények, szervezett bűnözéssel való összejátszás, illetve védett tulajdonságokon alapuló károkozásért mellett való kiállás voltak a főbb okok.

Például a terrorcsoportok és terroristák is ebbe a kategóriába tartoznak, ezeknek a csoportoknak vagy személyeknek a dicsérete, támogatása vagy megjelenítése a tartalom eltávolításával jár. Az ide kerültek 70 százaléka a terrorizmushoz köthető szervezet vagy egyén, de van köztük vagy 500 gyűlöletkeltő csoport is.

A második kategóriába „erőszakos, nem állami kötődésű cselekvők” tartoznak, olyanok például, mint a szír polgárháború lázadói. Itt korlátozott, erőszakhoz nem köthető dicséretet enged csak a Facebook, minden mást eltávolít.

hirdetés

A legenyhébb, harmadik kategóriába kerültek olyan szervezetek és személyek, akikről a Facebook megállapította, hogy megsértik a gyűlöletbeszédre és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveit, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, ugyanakkor „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy védett tulajdonságaik alapján nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.

Ezzel együtt a Facebook minden egyént vagy csoportot letiltott, amely bekerült a lista bármelyik kategóriájába.

Az Intercept listája szerint az oldalak létrehozóinak 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplőnek minősül.

A több mint négyezres listán 26 magyar kötődésű oldal van, köztük például zenekarok, szervezetek, illetve a Facebookról még 2017-ben letiltott Kuruc.info, vagy a Nyilaskeresztes Párt is.

Minden magyar szereplő a „gyűlöletbeszéd” kategória alá esik, nem meglepő módon a zenekarok többsége – például a Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás – szkinhedzenekar, amelyek szélsőjobboldali szövegekkel hívták fel magukra a figyelmet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

A 17 perc alatt csutkára tölthető videós telefon, ami nem lett drága: Xiaomi 11t Pro

Egy sallangoktól mentes, elképesztően szerethető telefon.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. október 21.


Link másolása

hirdetés

A Xiaomi továbbra is rendületlenül tör a csúcs felé a telefon eladásokban, készülékei megbízhatóak, és már-már azt gondoltuk, hogy a legújabb csúcsmodell már az áraiban is kapargatja a felső határt, ahogy azt a Huawei is meglépte, amikor bemutatta a P40 szériát.

A 11T Pro ára azonban nem kis meglepetést okozott.

Baromi érdekes lépés volt a Xiaomitól, hogy adott is, és el is vett az új csúcsmodellből, és a végeredmény egy sallangoktól mentes, elképesztően szerethető telefon lett. A mérete maradt kolosszális, az anyaghasználata és az összeszerelése patika, alumínium keret, üveg hátlap, és a legerősebb Gorilla Glass Victus zárja körbe a bivalyerős hardware-t úgy, hogy a telefon sokkal könnyebb maradt, mint a kategóriában megszokottak.

A 270.000 forinthoz közeli árcédulához azonban sok funkciót kellett kukázni, de azért számos új funkció is érkezett a libikóka másik oldalára.

Ami nincs

Amellett, hogy a cég végre elhagyta a Mi-t a terméknév elejéről, és megkímél minket a borzasztóan felesleges mimi-zéstől, más is ment a kukába. Számomra a legfájóbb, hogy a kijelző alól az oldalsó gombra került az ujjlenyomat olvasó, a kezem már rég átállt a modernebb verzióra. Annyira, hogy köszöntem, maradok a pinnél, ha úgy van, de hála istennek az arcfelismerés pompásan működik. Nincs jack (szerintem itt az ideje végleg elengedni), és nincs IP68 sem, így nem érdemes úszkálni a telefonnal. Ezen felül a telefotó is kimaradt a készülékből, amiből még szerintem egy gyártónak sem sikerült olyat alkotnia, ami fotográfiai szempontból letenne valami az asztalra, és nem csak kukkolásra, vagy balesetfotózásra lenne alkalmas. Egyébként meg ott a 108 megapixeles kamera, amiből szépen lehet croppolgatni távolabbi dolgokat.

Ami van

A kamerasziget picit változott, maradt a már megszokott 108 mpx-es főkamera ugye, ami a legerősebb üveg a telóban. A széleslátó okés, de semmi extra, a makró lencse viszont nagyon el lett találva, és videózásra is használható végre.

hirdetés

A szép nagy, 6,67 hüvelykes kijelző viszont elképesztő.

A kávák picit nagyobbak a felső kategóriában megszokottnál, és a felbontás is csak Full HD (1080 x 2400 pixel), de az AMOLED panel a 120 Hz-es képfrissítésen muzsikál, és van 1000 nites fényerő is.

A 120 Hz annyira látványosan kényelmes a szemnek, hogy akkor is ezen pörgetem a telót, ha kétszer gyorsabban eszi az akksit. Ami egyébként egy új, 5000 mAh-s akkumulátor, és a hátlapja alatt egy grafén telep van, ami sokkal gyorsabb töltést és alacsonyabb működési hőmérsékletet eredményez, ráadásul több töltési ciklust is bír anélkül, hogy fáradni kezdene. Ennek ellenére kilenc darab hőmérséklet szenzort is kapott a modell, hogy véletlenül se legyen gond.

Ennek az akksinak, és a kolosszális méretű 120 wattos töltőnek hála, a telefont 17 perc alatt csutkára tölthetjük, amivel levert mindent és mindenkit ezen a téren.

Tehát felőlem eheti az akksit a 120 Hz, hiszen egy sitcom rész ideje alatt feltölthetem teljesen úgyis.

A kijelző mellett baromi jó lett a beépített sztereó hangszóró, vagyis hangszórók, ugyanis kettő is van belőlük, méghozzá Harman Kardon márkajelzéssel és Dolby Atmossal megtámogatva, aminek eredménye egy olyan gyönyörű hangzás, amit telefonból még nem hallottam.

Konkrétan kényelmes filmnézésre a teló, ha épp nincs kéznél nagyobb kijelző.

A Xiaomi ezt a telefont rendesen kiélezte a videózásra is, vagyis konkrétan elsősorban arra.

A főkamera valóban jól zenél, a hangfelvétel sem olyan gyalázatos, mint más csúcsmodelleknél sokkal több pénzért, és a HDR10 támogatásnak hála, a színekre sem lehet panasz.

A Xiaomi szoftveres trükkök százait kínálja még fel, amik alapból rajta sincsenek a telefonon, de a kamera menüjéből letölthetjük őket. Ilyenek a Time Freeze, a Mirror effect, vagy a lassú exponálású videó, amik valóban jópofák, de nagyon ki kell centizni azért, hogy ne legyen gagyi a végeredményünk (főleg a time freeze-nél) A főkamerával 8K felbontású videókat is csinálhatunk, de ez egyelőre csak egy jól mutató szám, mintsem hasznos funkció, viszont a 4K fenomenális 60fps-en, tűéles, élő színekkel, öröm ránézni.

Ebben a telefonban is megjelent az anno LG által bemutatott audio zoom, ami ott erősít a hang forrásán, ahová zoomolunk, ezt mindenki döntse el maga, mennyire hasznos.

Kinek való ez?

Nem mondanám, hogy fotózásra kifejezetten rossz lenne, hiszen a főkamera azért elég baba, de inkább a videó funkciók azok, amik erősebbek ebben a telefonban. A 17 perces töltés elképesztő, a telefon teljesítményére sincs panasz, és még egy komplexebb videóvágás sem izzasztja meg a telefont. Bár a gyártó szerint egy komplett filmet is készíthetünk vele (hát megfelelő settinggel végülis kaputelefonnal is), én inkább azt mondanám, hogy vlogolásra pa-rá-dés, főleg úgy, ha gyakran utazunk, hiszen ez egy mini moziélményt is hordoz magában, ráadásul akár 5 perc alatt számottevő szaftot tölthetünk bele vissza. Ja, és tényleg baromi könnyű!

A 128 GB-os 11T Pro modell ára 250 ezer forint, míg a 256 GB-os modell pedig 270 ezer ft. Bamm.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Újra gondban a Facebook és az Instagram, akadoznak a platformok

Pár nap sem telt el azóta, hogy a Facebook, Messenger és az Instagram oldalak egyszerűen leálltak több órára, október 8-án ismét visszajelzések érkeztek a felhasználóktól szerte a világból, hogy néhány alkalmazás nem működik.

Link másolása

hirdetés

A hírre a Facebook gyorsan reagált is Twitteren, melyben megerősítette, hogy a probléma valós, de egyelőre nem tudni mi okozza most a gondokat. A bejelentés szerint, dolgoznak a hiba elhárításán, és minden felhasználótól elnézést kérnek. Az viszont tisztán látható, hogy tegnap este háromnegyed kilenc óta a bejelentések folyamatosan érkeznek az akadozásokról és hibákról.

Múlt héten Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója arról számolt be, hogy hálózati problémák állnak a háttérben. Szöllősi Gábor IT-szakértő, akkor úgy fogalmazott, hogy egy hálózati konfigurációs változás után állt meg a rendszer, és emiatt kizárták magukat a routerekből, így fizikailag oda kell menni, és rádugni a laptopot.

A napokkal ezelőtti leállás a Facebook belső kommunikációs platformját, a Workplace-t is érintette, ami szintén leállt, és ez további nehézségeket okozott a munkában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: