hirdetés

TECH

Elon Musk cége viheti majd az első nőt a Holdra

2024-ben indulhat a misszió, Musk többek közt Jeff Bezos cégét is kiütötte a nyeregből.
Fotó: Heisenberg Media / Wikipedia - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

Elon Musk cégét, a SpaceX-et bízta meg a NASA azzal, hogy Holdra szálló egységet fejlesszen a 2024-ben induló Hold-misszióhoz - írja a Washington Post.

A SpaceX ezzel olyan vetélytársakat ütött ki versenyből, mint a Dynetics, vagy éppen Jeff Bezos cége, a Blue Origin. A 2,9 milliárd dolláros (874 milliárd forint) szerződés így ütötte Elon Musk markát, aki a tőle megszokott stílusban kommentálta a NASA döntését Twitteren: továbbosztotta cége posztját a bejelentésről, amelyen az űrhajó látható a Holdon, és annyit írt hozzá, hogy "király a NASA!"

A Post által megszerzett dokumentumok alapján a NASA elsősorban anyagi megfontolások miatt választotta Musk cégét, illetve arról is írnak, hogy Bezos számára különösen fájó a vereség, mivel hosszú ideje lenyűgözi a Hold-utazás, és részt akart venni a megvalósításában.

Az amerikai űrkutatási hivatal pénteken azt is bejelentette, hogy

a SpaceX által fejlesztett űrhajó négy asztronautát visz majd az űrbe, közülük a bolygóra ketten szállnak le - egy nő és egy férfi. Ezzel az űrtörténelem során először lép majd nő a Holdra.

A 2024-ben induló Artemis misszió során így az Orion nevű űrhajó viszi majd az asztronautákat a Holdig, ahol aztán ketten átszállnak a leszállóegységbe, és a bolygóra repülnek. Ott nagyjából egy hétig maradnak, miközben megfigyeléseket végeznek majd a felszínen.

hirdetés

A Holdon 1972 óta nem járt ember, így 50 év után ismét emberi láb érinthetné a bolygót.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

10 emoji, amit ha használsz, öregnek számítasz

A mai tinik szerint ezek legalább annyira cikik, mint az oldalt fésült haj vagy a szűk farmer.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. április 02.

hirdetés

Újabb helyen mutatkozik meg a generációk különbsége - írja a Metro. A legújabb, hogy a TikTokon osztja a Z generáció az idősebb - millenniumiakat, millennialokat, azaz az 1980–1994 közöttieket.

Szerintük gáz, ha oldalt választják el a hajukat, ha szűk farmert viselnek, szívesen isznak kávét és bort, vagy éppen a Harry Potterért rajonganak. A legújabb pedig az emojik használata.

Egy felmérésben a 16-24 év közöttieket kérdezték, mit gondolnak az emoji-használatról. Így jött ki az alábbi tíz jel, ami a Z generáció szerint arra utal, hogy használója már öregnek számít:

A sírva nevetős még mindig nagyon népszerű, míg a csont és koponya a legkevésbé kedvelt.

Forrás: 24.hu

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH

Hamarosan letölthető lesz a védettségi igazolvány applikációja, erre lehet szükség külföldi utazáskor

A több adatot is tartalmazó telefonos és táblagépes verzió hasznos lehet majd a külföldi utazásoknál is.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Újabb eszköz segítheti a védettség igazolását. Napokon belül elérhető, letölthető lesz a hazai védettségi igazolvány applikációja - írja a Magyar Hírlap.

A lap értesülése szerint okostelefonra, tabletre is letölthető lesz az alkalmazás. A regisztráció után pedig több információt fog tartalmazni, mint a postán megküldött plasztikkártya.

Az adatok között ott lesz az is, hogy a használója mikor kapta meg az első és a második védőoltást. Ez fontos lehet azoknál az országoknál, ahol a két vakcina meglétét írják elő a határátlépéshez. De kiderül majd az is, hogy milyen vakcinát kapott a felhasználó.

Az ígérik, hogy az adatok a későbbiekben is frissülhetnek majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Kiszivárogtak több mint félmilliárd Facebook-felhasználó privát adatai

Telefonszámok, teljes nevek, e-mail címek, születési dátumok, illetve a lakóhelyre vonatkozó adatok is kikerültek egy bárki által hozzáférhető hackerfórumra.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. április 04.

hirdetés

Több mint 533 millió Facebook-felhasználó privát adata vált böngészhetővé egy nyilvános hackerfórumon: a kikerült információk közt telefonszámok, teljes nevek, e-mail címek, születési dátumok, illetve a lakóhelyre vonatkozó adatok is találhatóak – írja a Business Insider nyomán a hvg.hu.

A jelenség 106 ország facebookozóját érinti.

A probléma azért is jelentős, mert az a fórum, ahol az információk elérhetőek, szinte bárki által hozzáférhető, a hackerek is könnyedén böngészhetik. A Business Insider szerint az adatok valódiak, ezt a saját nyomozásuk is igazolta. Hozzátették, az eddig beazonosított információk nagyjából 32 millió amerikai, 11 millió brit és 6 millió indiai felhasználóhoz köthetők, de a lista nem teljes.

Időközben a HVG több olvasója is jelezte, hogy

az utóbbi órákban több magyar felhasználónak is zárolta a fiókját a közösségi oldal. Egyelőre nem tudni, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz.

A Facebook azt közölte a portállal, hogy az adatokat egy korábbi, 2019-es biztonsági résen keresztül szivattyúzhatták ki az oldalból. Ugyanez a probléma volt a felelős egy januári esetért is, akkor 500 millió facebookozó adatai kerültek ki a netre, ugyanúgy telefonszámokkal együtt. Az akkor nyilvánossá vált információkat a Telegramon próbálták értékesíteni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Mostantól azt is szabályozhatjuk a Facebookon, hogy ki szólhat hozzá egy nyilvános bejegyzésünkhöz

A felhasználók az erre szolgáló új felületen egy legördülő listából választva határozhatják meg, ki szólhat hozzá nyilvános bejegyzéseikhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 31.

hirdetés

A Facebook egy olyan új eszközt tesz elérhetővé, amelynek segítségével a felhasználók szabályozhatják a hírfolyamukban vagy az általuk működtetett oldalakon megosztott bejegyzések kommentelhetőségét.

A felhasználók az erre szolgáló új felületen egy legördülő listából választva határozhatják meg, ki szólhat hozzá nyilvános bejegyzéseikhez. A választási lehetőségek köre a bejegyzést látó összes felhasználótól a felhasználó által megjelölt más emberekig és Facebook-oldalakig terjed.

A Facebook hírfolyamának célja, hogy összekösse a felhasználókat a számukra legfontosabb dolgokkal: ismerőseikkel, érdekes tartalmakkal, és a körülöttük lévő világgal. A felhasználók által felvett ismerősök, az általuk kedvelt oldalak, a csoportok, amelyeknek tagjai, illetve azok tartalmak, amelyekre reagálnak, mind-mind befolyásolják a hírfolyamban megjelenő tartalmak összetételét.

A hozzászólók körének meghatározásával a felhasználók jobban szabályozhatják, milyen beszélgetéseket szeretnének látni nyilvános bejegyzéseiknél.

Az új funkció használatával korlátozhatják az esetlegesen nemkívánatos hozzászólásokat. Közszereplőként, tartalomkészítőként, vagy egy márka oldalát kezelve úgyszintén lehetőség van a hozzászólók körének korlátozására a nyilvános bejegyzéseknél, hogy a felhasználók biztonságban érezhessék magukat és tartalmasabb beszélgetéseket folytathassanak a célközönségeikkel.

Az új eszköz a legújabb példa arra, hogyan segít a felhasználóknak a Facebook szabályozni és összeválogatni a hírfolyam tartalmát, hogy az a felhasználók érdeklődési körének és prioritásait a lehető legpontosabban tükrözze. A vállalat azt is szeretné egyértelművé tenni a felhasználói számára, hogy miért látják azokat tartalmakat, amelyek megjelennek a hírfolyamaikban.

Így lehet szabályozni, mi jelenjen meg a hírfolyamban

Tavaly októberben a Facebook egyszerűsítette a hírfolyam rendezhetőségét annak érdekében, hogy a felhasználóknak több befolyása legyen arra, mit látnak ott. A Kedvencek eszköz segítségével a felhasználók előrébb sorolhatják a számukra fontos ismerősök és oldalak bejegyzéseit a hírfolyamaikban. Legfeljebb 30 ismerőst és oldalt lehet hozzáadni a Kedvencekhez, az ő bejegyzéseik feljebb kerülnek a hírfolyam rangsorában, és a többi oldaltól és ismerőstől elkülönítve is listázhatók. Azok a felhasználók, akik gyakran használják a Kedvenceket, mostantól a hírfolyam tetején található szűrősáv menüben is megtalálhatják ezt az eszközt.

hirdetés

A hírfolyam szűrősávjából könnyebben elérhető a Legutóbbiak menüpont is, amellyel egyszerűen lehet váltani a Facebook algoritmusa által rangsorolt, és a kronológiai sorrendű, vagyis a legutóbbi bejegyzést elsőként megjelenítő hírfolyam között. Az androidos alkalmazást használók a hírfolyam szűrősávját a hírfolyamban felfelé görgetve találják meg. Ugyanezt a funkciót a következő hetekben fogjuk elérhetővé tenni az iOS alkalmazásban. Függetlenül attól, hogy milyen gyakran használják őket, a Legutóbbiak és a Kedvencek eszköz egyaránt megtalálhatók a Hivatkozások menüben.

Egy másik hasznos beállítási lehetőség még a Szundi eszköz, amellyel átmenetileg elrejthetők egy személy, oldal vagy csoport bejegyzései a hírfolyamból, de a Facebookon a politikai hirdetések megjelenítését is ki lehet kapcsolni.

 • Miért látsz ajánlott bejegyzéseket a hírfolyamban?
 • Annak érdekében, hogy a közösségi oldal segíthessen a felhasználóknak új és releváns tartalmakat felfedezni, bejegyzéseket javasol számukra olyan oldalakról és csoportokból, amelyeket még nem követnek, de a Facebook szerint érdekesek lehetnek számukra. A bejegyzéseket általában olyan tényezők alapján javasolja a közösségi oldal, mint a bejegyzéshez kapcsolódó aktivitás, kapcsolódó témakörök, vagy földrajzi közelség. A vállalat egyértelmű irányelveket követ azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmakat ajánl a felhasználóknak.

  A „Miért látom ezt?” eszköz kibővítésével a Facebook szeretne több információt biztosítani a hírfolyamban javasolt tartalmakkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az oldal által javasolt bejegyzések mellett mostantól a felhasználók által követett ismerősök, oldalak és csoportok bejegyzéseire is rákattinthatnak, hogy tájékozódjanak arról, miért jelennek meg ezek a tartalmak a hírfolyamaikban.

  Több tényező is befolyásolja a javasolt bejegyzések megjelenését a hírfolyamban:

  • Kapcsolódó aktivitás: a Facebook javasolhat egy bejegyzést, ha mások, akik aktivitást mutattak azzal kapcsolatban, korábban interakcióba léptek ugyanazzal a csoporttal, oldallal vagy bejegyzéssel, amelyikkel az adott felhasználó is.

  • Kapcsolódó témakörök: ha egy felhasználó nemrégiben aktivitást mutatott egy adott témával kapcsolatban a Facebookon, a témával kapcsolatos további bejegyzéseket javasolhat neki az oldal. Ha például valaki nemrégiben kedvelte egy kosárlabdával foglalkozó oldal bejegyzését, vagy hozzászólást írt hozzá, az oldal javasolhat más, kosárlabdával kapcsolatos bejegyzéseket is.

  • Földrajzi hely: megjelenhetnek javasolt bejegyzések az alapján is, hogy egy felhasználó hol tartózkodik, és a közelében lévő emberek mivel kapcsolatban mutatnak aktivitást a Facebookon.

  Azt, hogy felhasználóként mit lássunk és hogyan osszunk meg tartalmakat a hírfolyamban, a Facebook alkalmazás hírfolyam beállításaiban és az adatvédelmi beállításokban lehet szabályozni igény szerint.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: