TECH
A Rovatból

Cosplay, régi és vadonatúj játékok várták az ifjú gamereket az őszi PlayIT Show-n

Október 1-jén a BOK csarnok adott otthont a hazai gamerek legfontosabb rendezvényének, ahol kipróbálhattuk a FIFA23-at, megnézhettünk egy igazi pankrátor-viadalt, és kideríthettük, mennyire vagyunk jók az e-sportban.

Link másolása

Kisebb helyen, de ugyanolyan változatos programokkal rendezték meg az őszi PlayIt Show-t, mint a korábbiakat a Hungexpón. Két és fél év kényszerű szünet után nem csoda, hogy a nyári rendezvény után az őszi is sokakat érdekelt.

Az egyik legnagyobb újdonság számunkra a pankráció volt. Meglepő volt látni a játékkonzolok közt felállított szorítót, amiben félmeztelen pankrátorok küzdöttek egymással, volt, hogy egyszerre hárman is. Az ötlet bejött, amit az is bizonyít, hogy rengetegen állták körül a bemutatót, és szurkoltak egyik vagy másik harcos győzelméért.

Szintén szokatlan volt a Rage Room, egy olyan elkülönített, helység, amiben beöltözve és védősisakban mindeféle tárgyakat verhettek szét az arra vállalkozók. Nem mindennapi érzés így levezetni a feszültséget.

A legtöbben a Mastercard Nagyszínpadnál fordultak meg, ahol kvízek, vetélkedők, előadások és bemutatók voltak, és sok nyereményt is kiosztottak a közönség között.

A főszerep persze ezúttal is a gamingé volt. Egy kiállítótéren játékkonzolok és érmés játékgépek várták azokat, akik retrózni akartak egy kicsit, de új játékokat is ki lehetett próbálni, például a PC Arénában.

Hogy jön össze a PlayIt Show és a Mastercard?

"A PlayIT Show legnagyobb erőssége, hogy képes megszólítani a fiatal generációkat és egy olyan találkozóhelyet is jelent számukra, ahol találkozhatnak az értékközösségük tagjaival. Nálunk a Mastercardnál azért is kiemelten fontos az ilyen események támogatása, mert segít megértenünk az egyes fogyasztói csoportokat - jelen esetben a fiatalokat, így egyrészt személyre szabott megoldásokat fejleszthetünk és olyan csatornákat építhetünk ki, amelyeken a leghatékonyabban szólíthatjuk meg őket" - mondta Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere.

A Gamerland standjánál pedig a nagyon várt FIFA 23 bemutatója vonzott nagyobb közönséget. Még egy 40 fős kupát is rendeztek, Horti Gábor kommentálásával. De versenyen kívül is bárki kirpóbálhatta a világ legnépszerűbb futballjátékának legújabb részét, ami lenyűgöző grafikával érkezett. A készítők valódi focisták segítségével modellezték az emberi testet, és a tervezéshez mesterséges intelligenciát is használtak. Ez meg is látszik az élethű karaktereken.

A játék másik nagy újdonsága, hogy már nemcsak arra van lehetőség, hogy például bankkártyával vásároljunk magunknak jobb csapatot vagy gyorsabb fejlődést, hanem a játékosaink el is költhetik a játékban a "megkeresett" pénzt.

Elmehetnek nyaralni, vehetnek maguknak autót, építhetnek medencét, de akár adakozhatnak is az álletmentőknek, mindez pedig kihatással van a pályán nyújtott teljesítményükre.

Valószínűleg nem csalódtak Cosplay-rajongói sem, külön színpadon mutatkoztak be a szereplők, például a Halál úrnője. A rajongók fotókat is készíthettek kedvenceikkel.

Természetesen a menő youtuberekkel és tartalomgyártókkal is találkozhattunk a rendezvényen, itt volt Ungdani, The Reelcrew, Yeahunter, Avid is Odd, Rongybaba, SparklingAnna vagy épp Szalay Isti is. A MineShow-n, a dedikáló zónában óriási volt a sor. A nagy érdeklődést jól jelzi, hogy az ide szóló jegyek már bőven a kezdés előtt elfogytak. Leginkább gyerekek és persze a velük érkező szülők várták itt türelemmel, hogy sorra kerüljenek.

Lehetett tesztelni és a legújabb virtuális eszközöket is kipróbálhattuk, ez érdekelte a legtöbbeket, és a gyártók is itt hoztak be új cuccokat. Elég nagy volt például a Nintendo standja, de láthatóan az Xbox is nagyon készült a rendezvényre.

Nekünk kimondottan tetszett, hogy kipróbálhattuk magunkat e-sportolóként, és utána meg is mondták, milyen teljesítményt nyújtottunk.

Hogy ne csak a gépek előtt üljenek a résztvevők, hanem mozogjanak is, a Mozdulj Gamer programjai és a Just Dance táncpárbaj nyújtott lehetőséget a kikapcsolódásra a virtuális világból.

A hagyományosabb játékok kedvelőinek szóltak a Gémklub Társasjáték-kiadó játékai, és a Geek akadémia rejtvényei is, nem beszélve a Gamer 7 feladványairól, ahol nyerni is lehetett, hét különböző játékban küzdöttek a játékosok egymással a pénz- és tárgynyereményekért.

Nagy kedvencünk volt még a mini star-wars kiállítás, egy egész ewok-külünítménnyel. Aki megéhezett, különféle food truckok várták a sarokban. Fizetni itt is - akárcsak az egész fesztiválon - érintésmentes kártyával vagy mobillal lehetett.

Azoknak sem kellett csalódniuk, akiket nemcsak a játékokban érdekelnek a fegyverek. A Magyar Honvédség toborzóirodájának standján még a géppisztolyokat is megmutatták, az amerikai katonai hagyományőrzők pedig egy világháborút idéző katonai dzsipet vonultattak fel.

Összességében egy hétvégi délelőttre tökéletes szórakozást nyújtott a fesztivál, még ha szerényebb is volt a nyári nagy PlayIT-nél.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
A Rovatból
Nagy a felháborodás: közel 7000 forintért bárki felteheti azokat a kérdéseit Adolf Hitlernek, amiket eddig nem mert
Egy mesterséges intelligenciát használó alkalmazás révén több mint 20 ezer történelmi alakkal beszélgethetünk. Sokak számára viszont visszatetsző, hogy Hitler, Goebbels, Jeffrey Epstein vagy Pol Pot is a választható karakterek között van.
Címlapkép: SZMO - szmo.hu
2023. január 24.


Link másolása

Nagy felháborodást keltett a Historical Figures (Történelmi alakok) nevű alkalmazás. Az app mesterséges intelligenciát alkalmaz, és általa több mint 20 ezer személlyel lehet beszélgetni - írja az UNILAD.

A 25 éves Sidhant Chaddha szoftverfejlesztő mérnök által tervezett alkalmazás révén kérdéseket tehetünk fel például Abraham Lincolnnak, vagy akár Diana hercegnőnek is. Sőt, akár csoportos beszélgetést is indíthatunk.

Sokak számára viszont visszatetsző, hogy Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Jeffrey Epstein és Pol Pot is a választható karakterek között van.

Egy Twitter-felhasználó több emberrel is beszélgetésbe elegyedett. Heinrich Himmler például elismerte, hogy milliók halálához vezettek a tettei, és nagyon bánja már őket.

Persze a dolog nem olyan egyszerű, hogy csak letöltjük az alkalmazást, mivel egyes beszélgetésekért fizetni is kell.

Hitler szavaiért például 500 tokenért, azaz 6790 forintért juthatunk hozzá.

Az alkalmazás ellen viszont többen, például a Rágalmazásellenes Liga nevű zsidó szervezet is felszólalt.

"Eljátszani egy beszélgetést Hitlerrel és más antiszemitákkal nagyon felkavaró, és csak csámcsogni valót ad a fanatikusoknak" - nyilatkozta a szervezet egyik alelnöke, Yael Eisenstat.

Sidhant Chaddha egyelőre nem kommentálta az ügyet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TECH
A Rovatból
Ennyi volt: csak áprilisig használhatjuk ingyen a Facebookot és a Messengert mobilnettel
Eddig nem számították bele a havi adatkeretünkbe például az Instagramot vagy a Spotifyt sem, de áprilistól már igen.

Link másolása

Az Európai Unió szakhatóságainak döntése alapján idén tavasztól végleg el kell törölnie a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál, mint a Messengernél vagy az Instagramnál - írja a Blikk.

A terv szerint 2023. március 31-én lép életbe az a szabály, miszerint az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhetett a felhasználhó, még akkor is, ha a díjcsomagja internetes keretét már kimerítette.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz többé ingyenes a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram, a Spotify, és a navigációs alkalmazások.

Az unió már régóta változást akar elérni a kérdésben, többször is kifogásolta, hogy egyes díjcsomagokban bizonyos alkalmazásokra egy úgynevezett zero rate konstrukciót alkalmaztak a szolgáltatók. Tehát azért, hogy vonzóbbá tegyék az ajánlatukat, a havi adatkeretbe nem számították be például csetlalkalmazások során felhasznált adatot.

A HWSW azt írja, hogy 2020-ban az Európai Unió Bírósága kimondta azt, hogy a Telenor Magyarország jogellenesen biztosított korlátlan adatkeretet a MyChat és a MyMusic tarifaopcióknál. 2022 júniusában a tagállami szakhatóságokat tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, melynek egyik kulcseleme, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) őszi határozatában kötelezte a három érintett mobilszolgáltatót (Magyar Telekom, Yettel, Vodafone), hogy az ilyen ajánlatok értékesítését fejezzék be legkésőbb 2022. november 15-ig.

"Azoknál az előfizetőknél, akik már használnak valamilyen zero ratinget tartalmazó csomagot vagy opciót, a szolgáltatóknak 2023. március 31-ig kell gondoskodniuk arról, hogy a szerződéseket módosítsák vagy megszűntessék" - nyilatkozta a lapnak az NMHH. Várhatóan a meglévő szerződéseket módosítják majd.

A Telekom oldalán már olvasható is egy tájékoztató arra vonatkozólag, hogy mekkora adatforgalmat is takarnak az érintett alkalmazások.

Egy percnyi facebookozás körülbelül 2 megabájtot igényel, a videók és képek mennyiségétől függően. Egy perc instagramozás (képfeltöltés nélkül) már 20 megabájtot jelent, a Spotify-on egy percnyi zenehallgatás 5,6 megabájt elhasználását jelenti.

A Messenger ezekhez képest elenyésző: 100 üzenet ér 10 kilobájtot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Megdöbbent, amikor vett egy használt Apple-eszközt, és az előző tulaj összes személyes adatát megtalálta rajta
A német férfi a TikTokon dokumentálta, miket talált a routerként és külső merevlemezként is használható eszközön. Igen, pornót is.

Link másolása

Megdöbbentő titkokat fedezett fel egy német féri egy használt Apple eszköz által - írja az UNILAD.

A TikTokra feltöltött videók alapján az egyszerre routerként és külső merevlemezként használható Apple Time Capsule (Időkapszula) révén az előző felhasználó dokumentumaihoz is hozzáfért évtizedekre visszamenőleg.

@dankeunextgay this is kinds scary ? #fyp #mystery ♬ original sound - Willhelm??
"Mivel az előző tulaj nem törölte róla az adatokat, mielőtt továbbadta volna, ezért most Don (bárki is legyél), elnézést kérek tőled, de átnézem a szarjaidat"

- mondja az egyik videóban.

Azt is elmagyarázta, hogy az eszközön több biztonsági mentést is talált, így még könnyebben tud navigálni a fájlok között. Szerinte cégvezető lehetett, sok számlázási, könyvelői dokumentumot talált.

@dankeunextgay Replying to @agoodfamilytiktok824 ♬ original sound - Willhelm??

"Tudom ennek az embernek a bankszámlaszámát, tudom, hogy mikor mennyi pénze volt. Tudom azt is, milyen életbiztosítást kötött, ez az ember több millió dollárt ért" - magyarázta. Szerinte a férfi már valószínűleg halott, de attól még ő és sokan mások is ijesztőnek tartják az esetet.

Egy későbbi videó alapján a tiktokos úgy döntött, hogy megkeresi "Don" családját, hogy visszaadja nekik a routert. "Nekem nincs szükségem rá, és nagyon kellemetlen ez a helyzet. Számomra kényelmetlen, hogy nálam van, de nem akarok csak úgy törölni mindent, úgyhogy igyekszem találni valakit, akire rábízhatom" - mondta.

@dankeunextgay Replying to @dankeunextgay ♬ original sound - Willhelm??

A legfontosabb információt is megosztotta a követőivel: "A válasz a kérdésre, ami mindenkiben felmerült: igen, volt rajta pornó. Tessék, most már tudjátok."


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Titkos kódokkal olyan Netflix-tartalmakhoz is hozzá lehet férni, amikről eddig nem is tudtunk
A szolgáltató eddig a néző igényeihez igazított tartalmat nyújtott, de ezekkel a kódokkal szinte bármihez hozzá lehet férni.

Link másolása

Miközben a Netflix azon dolgozik, hogy az előfizetők által másoknak megadott kódok használatát korlátozza, aközben kikerült egy titkos kódlista, ami sokkal több mindent tud - írja a Daily Mail.

A kiszivárgott titkos kódlista segítségével több tucat rejtett kategóriát lehet majd feloldani. Ezek bőven kiszélesítik a Netflix tartalmat, sokkal több mindent lehet megnézni.

A Netflix egy algoritmust használ, figyeli a néző érdeklődését, és ahhoz válogatja ki az egyes előfizetőknek kínált tartalmat. Ám a titkos kódokkal kiterjeszthető a keresés. Azaz e kódok nélkül a kínálatnak csak egy része érhető el.

Ha a megfelelő tartalmú kódot megkeresik, vagy hozzáteszik az URL-címük végéhez a nézők, akkor szinte bármilyen keresésre képesek lesznek.

A felhasználók a Reality TV, az akció sci-fi és fantasy vagy a késő esti vígjátékok mellett így nézhetnek extrém sportokat vagy romantikus külföldi filmeket is.

A kódokról bővebben a Daily Mail cikkében lehet olvasni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: