TECH

Büntetni fogja a Netflix azokat, akik megosztják a jelszavukat

Egyes országokban a felhasználók felárat fizethetnek majd a fiókmegosztásért. Jönnek az olcsóbb csomagok is - szűkebb kínálattal és reklámokkal.

Link másolása

Korábban felröppent a hír, hogy a Netflix pótdíjat számolna fel azoknak, akik a jelszavukat másokkal megosztják. A gondot az okozza a cégnek, hogy százmilliós nagyságrendben lehetnek olyan nézők, akik más jelszavát használják. A céljuk az, hogy ők is előfizetők legyenek.

Most úgy tűnik, hogy a korábbi pletyka a pótdíjról nem igaz, viszont

az átállás után azonnal blokkolni fogja az olyan eszközöket, melyekről úgy ítéli meg, hogy azok nem az előfizetés elsődleges helyén találhatók

- írja az Index.

A streamingszolgáltató a jelek szerint hamarosan lépni fog, de azt még nem tudni, hogy ez mikorra várható - derül ki a Flatpanelshd.com cikkéből.

A Netflix annyit írt új - Gyakran feltett kérdések - oldalán, hogy egyes országokban lehetővé teszik majd a felhasználók számára, hogy felárat fizessenek a fiókmegosztásért, ezt azonban nem fogják globálisan bevezetni. Az is kiderült, hogy nem fognak automatikusan pótdíjat felszámolni, ha szerintük a felhasználó más helyen használja a fiókot, ehelyett blokkolni fogják azt és felajánlanak előfizetést.

Azt, hogy mi lesz az elsődleges címe, azt a Netflix a felhasználó IP-címe, a bejelentkeztetett eszközök azonosítói, illetve a fióktevékenységek alapján határozza majd meg. Ezért 31 naponta be kell lépnie a bejelentkeztetett eszközökön, vagy letilthatja a rendszer. Az utazások alkalmával pedig kódot kell kérni, amit aktiválás után hét napig lehet használni.

A cég egy olcsóbb előfizetési kategóriát is bevezetne, ahol reklámok is lennének és csak egy szűkebb kínálatból lehetne választani.

Az új csomag bevezetésével tehát a következőképp néz majd ki a Netflix árlistája:

 • Basic with Ads – 6,99 dollár, 720p, szűkített katalógus, reklámokkal (a magyar ár még ismeretlen, kb. 1890 forint/hó)
 • Basic – 9,99 dollár, 480p helyett ezentúl már 720p, reklámmentes (jelenleg 2490 forint/hó)
 • Standard – 14,49 dollár, 1080p, reklámmentes (jelenleg 3490 forint/hó)
 • Premium – 19,99 dollár, 2160p, reklámmentes (jelenleg 4490 forint/hó)

  A Netflix új előfizetése első körben a következő országokban lesz elérhető: Kanada, Mexikó, Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Japán, Korea és az Egyesült Királyság. Azt, hogy idehaza mikor vezeti be minden eddiginél olcsóbb előfizetését a streamingóriás, egyelőre még nem tudni, ahogy azt sem, hogy a jelszómegosztással kapcsolatos korlátozások mikor élesednek majd.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  TECH
  Viszlát, Messenger! – Komoly változás jön a Facebook-üzenetküldésben
  Egyelőre még csak szűk körben tesztelik a funkciót, de nemsokára minden felhasználóhoz eljuthat az újítás.

  Link másolása

  Hivatalosan is bejelentették, hogy újraegyesítik Messenger és a Facebook alkalmazást - írta meg az Engadget. Majdnem 9 évvel azután, hogy a Meta különválasztotta a két platformot, a Facebook vezetője, Tom Alison bejelentette, hogy nemsokára jön a szinte mindenkit érintő változás.

  A Facebook első embere egy sajátos blogposztban írt arról, hogy milyen újítások várhatóak 2023-ban a cégtől, az írásban kiemelte, hogy a Facebook még nem halt meg, és nem is fog egyhamar, hiszen több mint 2 milliárd felhasználója van most is.

  A vállalat 2014-ben távolította el az üzenetküldő funkciót a Facebook appból, tehát 9 év után lesz újra elérhető a Messenger a Facebook alkalmazásaiban. Az még nem derült ki, hogy a böngészős változatban is visszatér-e az üzenetküldési funkció a Facebookra.

  Egyelőre még csak szűk körben tesztelik a funkciót, de nemsokára minden felhasználóhoz eljuthat az újítás.

  Az pedig külön újdonság lehet, hogy tervezik visszahozni a Facebook appba azt is, hogy Instagram-üzeneteket is lehessen küldeni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  TECH
  Több mint 30 országban lett olcsóbb a Netflix, Magyarország nincs köztük
  A szolgáltató a jelszómegosztás szigorítása után ezzel a lépéssel is még több felhasználót szeretne átcsábítani.

  Link másolása

  Több mint 30 országban lett olcsóbb a Netflix havi díja - írja a The Wall Street Journal.

  A szolgáltató ezzel a lépéssel szeretne még több felhasználót szerezni, a meglévőket pedig megtartani az egyre nagyobb streamingpiacon.

  Az érintett országok többek között Jordánia, Líbia, Irán, Venezuela, Ecuador, illetve Bulgária, Horvátország és Szlovénia is. Magyarországot ez a csökkenés nem érinti.

  Az Ampere Analysis szerint

  a döntés több mint 10 millió előfizetőt érint, és átlagosan 20-60%-kal lesz olcsóbb a szolgáltatás.

  A Netflix több mint 190 országban van jelen, az elmúlt egy évet főleg azzal töltötte, hogy próbálta megőrizni relevanciáját a konkurensei között, illetve próbált igazodni a megváltozott felhasználói igényekhez, miután a pandémia után az emberek többsége újra többet jár el otthonról.

  Ebben a hónapban a jelszómegosztást szigorították többek között Kanadában és Spanyolországban, ezt más piacokra is tervezik kiterjeszteni.

  A cégvezetők tisztában voltak vele, hogy ezzel a lépéssel nem lesznek népszerűek, de abban bíznak, több előfizetőt szereznek így, mint veszítenek.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  TECH
  A Rovatból
  Nálatok is frissíthetnek! – Újra felbukkannak a magyar utakon a Google autói
  Az idei bejárás fő célja, hogy frissítsék a Utcakép városokról és azokat összekötő utakról készített fotóit.

  Link másolása

  Csütörtöktől újra felbukkannak a magyar utakon a Google Utcakép autói. A következő hónapokban többek között Sopront, Szekszárdot, Mezőtúrt, Szentest, Tapolcát, Karcagot, Baját és Miskolcot is érinteni fogják.

  A Google Magyarország közleményében azt írta, hogy

  az idei bejárás fő célja a Google Utcakép városokról és azokat összekötő utakról készített fotóinak frissítése a Google Térképen.

  A szolgáltatásnak köszönhetően a felhasználók virtuálisan bárhonnan felkereshetik a magyar városok többségét, ezzel együtt pedig meglátogathatnak számos kulturális nevezetességet, például kastélyt és várat, illetve közelebbről is megtekinthetik az országban található nemzeti parkokat és egyéb természeti csodákat.

  Magyarországon 2013 óta elérhető a Google Utcakép szolgáltatása. Azóta a helyi képanyagot rendszeresen frissítik, hogy az a lehető legpontosabban tükrözze a valóságot.

  A szolgáltató a személyes adatok védelme érdekében a képeken elhomályosítja az emberek arcát, illetve a rendszámokat. Azonban a további részletek elhomályosítására a felvételek közzétételét követően is lehetőséget kínálnak. Ezt a képek jobb alsó sarkában található „Hiba bejelentése” gombra kattintva lehet igényelni.

  Az Utcakép több mint 220 milliárd képet tartalmaz a világ minden tájáról

  beleértve az Antarktiszt és az Északi-sarkvidéket is.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  TECH
  Harc a TikTokért: Joe Biden azt követeli Kínától, adják el a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását
  Az amerikaiakat az aggasztja, hogy Kína akár százmillió amerikai adataihoz is hozzáférhet az applikáción keresztül. Európában is egyre idegesebbek a kormányok: Nagy Britanniában megtiltották a kormányzati alkalmazottaknak, hogy TikTokozzanak.

  Link másolása

  Az Egyesült Államok nyomást gyakorol a kínai ByteDance internetes cégre, hogy adja el a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását, a TikTokot. A videó-megosztó közösségi oldalnak ugyanis 100 millió amerikai felhasználója van, és tulajdonosi hátterét Washington nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, amelyet mielőbb szeretne felszámolni.

  A tulajdonosokhoz intézett amerikai követelést, amelyről először a Wall Street Journal számolt be, a kínai tulajdonosi körből is megerősítették a New York Times-nak.

  A TikTok eladása egyszer már felmerült, Donald Trump alatt. Akkor úgy tűnt, megegyezésre jutottaka ByteDance-szel arról, hogy a TikTok egy részét az Oracle felhőalapú számítógépes cég, valamint a bevásárlóközpontokat birtokló Walmart veheti meg. A tranzakció azonban soha nem jött létre. A kínai kormány 2020 augusztusában blokkolta az értékesítést.

  Csakhogy tavaly egy vizsgálat során kiderült, hogy a ByteDance kínai alkalmazottai hozzáférhettek amerikai felhasználók, többek között újságírók adataihoz. Ezután több mint két tucat állam és a Kongresszus is különböző korlátozásokat vezetett be a TikTokkal szemben.

  A cég válaszként tavaly augusztusban egy Project Texasnak nevezett megállapodás-tervezettel rukkolt elő. Ennek értelmében az amerikai felhasználók adatait az Oracle szerverein, az Egyesült Államok területén tárolnák. Másfél milliárd dollárt költenének a projektre. A kínai cég szerint azonban azóta sem kaptak választ javaslatukra az amerikai illetékesektől.

  Az új követelés az amerikai álláspont keményedését jelzi. Biden jelezte, ha a TikTok tulajdonosai nem egyeznek bele az eladásba, támogatni fog egy olyan törvényt, amely betiltaná az alkalmazást az Egyesült Államok egész területén.

  Ugyanakkor a New York Times szerint ehhez még az amerikai bíróságnak is lehet egy két szava. A szövetségi bíróság korábban ugyanis azt is megakadályozta, hogy az applikációt kivegyék az Apple és a Google által jóváhagyott alkalmazások közül. Emellett problémát jelenthet a cég puszta mérete is.

  A TikTok értékét 50 milliárd dollárra becsülik.

  Ennyi pénze csak az olyan óriásvállalatoknak van, mint a Meta, az Amazon, az Apple, a Google vagy a Microsoft. Nekik viszont a trösztellenes szabályozással is számolniuk kell, ami arra hivatott, hogy megakadályozza, hogy egy cég túlságosan nagy piaci erőfölényre tegyen szert. Egy ennyire népszerű alkalmazás megvásárlása könnyen zátonyra futhat ezen a szabályozáson.

  A TikTok illetékesei az eladási követelésekkel kapcsolatban csalódottságuknak adtak hangot. Azt mondják, ha valóban nemzetbiztonsági aggályok állnak az amerikai javaslat háttérben, arra épp elégséges megoldás lenne saját elképzelésük, vagyis az, hogy az amerikaiak adatait ezentúl az Egyesült Államokban tárolnák.

  Maureen Shananan, a TikTok szóvivője szerint a tulajdonváltás nem megoldás, mert önmagában nem akadályozná meg az adatok áramlását, vagy azt, hogy azokhoz mások is hozzáférjenek.

  Az amerikai képviselőház a jövőhéten várhatóan meghallgatja a TikTok ügyvezetőjét, a szingapúri származású Shou Zi Chew-t. Egész biztos, hogy a kérdések között szerepel majd, hogy milyen kapcsolatok fűzik a céget a kínai kormányhoz, és mennyire lehetnek károsak a tartalmaik a fuatalokra.

  A TikTok ma már az egyik fő színtere a Washington és Peking közötti csatározásoknak, amelyek egyfelől a világ technológiai és gazdasági vezető szerepéért, másfelől pedig nemzetbiztonsági okokból folynak.

  Biden elnök széles körű kampányt folytat Kína ellen. Az amerikai kormányzat hatalmas pénzügyi támogatásokkal próbálja elérni, hogy fellendüljön a belföldi félvezető-, elektromos autó- és lítium akkumulátor-gyártás, miközben betiltottak egy sor kínai távközlési eszközt, és korlátozták a chip-gyártáshoz szükséges technológiák Kínába irányló amerikai exportját.

  Európa is egyre idegesebb. Februárban az Európai Bizottság megtiltotta alkalmazottainak a TikTok használatát, nemcsak a vállalati, hanem a személyes eszközeiken is, és a héten Nagy Britannia is ugyanígy döntött. A TikTok elismerte, hogy a Kínában dolgozó alkalmazottak hozzáférhetnek európai felhasználóinak adataihoz, de tagadta, hogy valaha is megosztotta volna ezeket az információkat a kínai kormánnyal.

  Kérdés, hogy ez mennyire hihető Peking esetében, amelynek törvényi felhatalmazása van, hogy titkosan adatokat kérjen kínai vállalatoktól a hírszerzési műveletei támogatására, ráadásul épp komoly hadjáratot folytat, hogy megerősítse az online tér feletti ellenőrzését.

  A kínai kormány úgynevezett aranyrészvényekkel gyakorol befolyást az ottani technológiai órásokra.

  Jellemzően megszerzi a cégek egy százalékát, majd a részvények birtokában embereket delegál a legfontosabb vezetői testületekbe és kontrollt gyakorol az üzleti döntések felett. Ez történt például az elmúlt hetekben az Amazon ottani vetélytársával, az Alibabával. És a Financial Times szerint a kínai kormánynak ilyen aranyrészvénye van a TikTok tulajdonosa, a ByteDance kínai vállalatában is.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: