TECH

A TikTok beperelte Montanát, mert betiltották az alkalmazást

Az indoklás szerint az alkalmazás nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Más államokban is letiltották már a TikTokot a helyi kormányzati és hivatali eszközökről.

Link másolása

Az amerikai szövetségi bíróságon indított pert hétfőn Montana állam ellen TikTok, mert törvényben tiltották be a videómegosztó alkalmazást. A kereset szerint a rendelkezés megsérti az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítését, ami a szólás szabadságához való jogot garantálja.

A kínai tulajdonú alkalmazást képviselő ügyvédek érvei között szerepel az is, hogy a jogszabály indoklásában hivatkozott nemzetbiztonsági fenyegetés nem értelmezhető szövetségi állami keretekben, mert a külpolitika és nemzetbiztonság az Egyesült Államokban szövetségi hatáskör, amit a fővárosból, Washingtonból irányítanak.

A bírósági beadványban a kormányzó által múlt héten aláírt törvény megsemmisítését kérik a közösségi médium amerikai jogászai.

A TikTok ezzel egy időben megjelent közleménye úgy fogalmaz, hogy

üzleti érdekei és több százezer montanai felhasználója érdekében indították a pert Montana állam, szerintük alkotmányellenes, törvénye miatt.

Az alig több mint egymilliós lélekszámú Montana republikánus kormányzója, Greg Gianforte múlt szerdán írta alá a TikTok-ot betiltó jogszabályt. E szerint 2024. január 1-jétől megtiltja, hogy a népszerű videomegosztó alkalmazás letöltését az állam területén, illetve, hogy az vállalkozásként működjön az államban, az applikációt terjesztő platformok pedig napi 10 ezer dolláros (3,5 millió forintos) pénzbírságra számíthatnak mindaddig, amíg el nem távolítják a kínálatukból.

Montana állam az első az Egyesült Államokban, ahol a TikTok teljeskörű tilalmát törvényben írták elő. Több államban hatályban van már jogszabály a közösségi médium letiltásáról a helyi kormányzati és hivatali eszközökről.

Az alkalmazás tulajdonosa a kínai ByteDance internetvállalkozás.

A TikTok-kal kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokat azzal indokolják az Egyesült Államokban, hogy a kínai jogszabályok szerint a kormányzat kérésére az országban működő minden vállalkozás kötelező átadni adatait, ide értve személyes információkat az ügyfelekről.

A TikTok a felmerülő aggályok kezelésére indította el az Egyesült Államokban az úgynevezett "Texas Projektet", aminek lényege, hogy 1,5 milliárd dolláros beruházással, az Austin-i székhelyű Oracle szoftvercéggel együttműködésben szervert hozna létre, hogy az alkalmazás amerikai felhasználóinak minden adatát azon és az Egyesült Államok területén tárolják.

A kínai cég az Egyesült Államokban mintegy 150 millió felhasználóval rendelkezik.

(Forrás: MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TECH
A Rovatból
Fontos változás jön a Messengerben, ez sokakat érinthet!
Egy olyan funkció tűnik el hamarosan, amit még 2016-ban építettek bele a Meta népszerű üzenetküldő alkalmazásába.

Link másolása

Az androidos Messengerből eltűnik egy sokak által kedvelt funkció: szeptember 28-án megszűnik az SMS küldési és fogadási opció a csevegőprogramban.

Ezt a lehetőséget még 2016-ban építették be a Meta legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásába. A változtatás azonban iPhone-osokat nem érinti, csak az androidos eszközöket.

A Meta egyébként azt javasolta, hogy aki eddig alapértelmezett SMS-appként használta a Messengert, válaszon másik programot a szeptember végi határidőig.

Ha valaki esetleg nem választ új alapértelmezett üzenetküldő alkalmazást, az SMS-ek automatikusan a készülék alapértelmezett üzenetküldőjébe kerülnek majd.

(via 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
TECH
A Rovatból
Már nem Suzukit vesz a legtöbb magyar, a legkeresettebb autók között megjelent a Tesla is
A listavezetők közül ketten tudták növelni az eladásaikat tavalyhoz képest, míg a Suzuki erősen visszaesett.

Link másolása

2023 első két hónapjában 21 ezer 160 új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, írja a Datahouse adatai alapján az Autószektor. Ez 5 százalékkal, vagyis ezer járművel több, mint 2022 januárjában és februárjában.

A márkák között magasan az első a Toyota 3313 eladott járművel. Második a Ford (2033), harmadik a Volkswagen (1714), negyedik a Suzuki (1369) és ötödik a Kia (1298).

A legtöbb személyautót ugyancsak a Toyota adta el. A japán márka 2871 értékesített autóval fölényesen vezet a Volkswagen (1500), a Suzuki (1343) és a Ford (1336) előtt.

A listavezetők közül csak a Toyota és a Volkswagen tudta növelni az eladásait a tavalyihoz képest, míg a Suzuki például 45,78 százalékos visszaesést könyvelhetett el.

Már a legkeresettebb húsz között van a Tesla 202, az MG pedig 187 eladott autóval.

A magyar személyautó-piacon 2023 első két hónapjában a B kategóriás SUV-ok voltak a legnépszerűbbek. Ezek közül a legtöbbet a Dacia Dusterből adták el (648 autó), a legnépszerűbb egyterű a Dacia Jogger (310 autó), a legnépszerűbb felső-középkategóriás kocsi a Volkswagen Passat (173 autó), a kisautók között a Toyota Yaris vezet (570 autó), a minik között a Fiat 500 (430 autó) az első, a nagyautók között vezet a BMW 5/M5 (76 autó), a sportkocsi kategóriájában a BMW 8 (11 autó), a luxusautók között nagyon belekezdett a Mercedes-Benz S-osztály/Maybach (38 autó), a B kategóriás egyterűk között a Toyota Proace City Verso (54 autó), a D kategóriás szabadidő-autók között a Volvo XC60 (176 autó), az E kategóriás szabadidő-autók pedig a BMW X5/M (105 autó), az F kategóriában pedig az Audi Q7/SQ7 (54 autó).

A legkelendőbb kisteherautó a Fiat Ducato (285 jármű), a kishaszonjárművek között a Renault Express Van (133 jármű), a legmenőbb pickup a Magyar Év Autója 2022 díjat nyertToyota Hilux (330 jármű), a legnépszerűbb kisbusz pedig a Ford Tourneo Custom (509 jármű).


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Ezért sugárzik ilyen durván az iPhone 12, a franciák már fel is függesztették a forgalmazását
A hatóságok két hetet adtak az Apple-nek arra, hogy megoldást találjanak a problémára. Amennyiben nem lesz változás, akkor a francia piacon lévő összes iPhone 12-t is visszahívhatják.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 14.


Link másolása

A francia Nemzeti Frekvencia Ügynökség (ANFR) sajtóközleményben szólította fel a kereskedőket és az online áruházakat, hogy ideiglenesen függesszék fel az iPhone 12 értékesítését, az ügynökség szerint ugyanis az Apple készüléke olyan sugárzási szintet generál, amely meghaladja a jelenlegi európai szabványokat.

Az Apple-nek két hetet adtak arra, hogy megoldást találjanak a problémára, amelyet egy szoftverfrissítéssel orvosolhatnak. Amennyiben viszont a vállalat nem tesz lépéseket tizenöt napon belül, akkor az ANFR akár a francia piacon lévő összes iPhone 12 visszahívását is követelheti.

A készülékkel az a probléma, hogy ugyan képes érzékelni az emberi test közvetlen közelségét a mozgás- és közelségérzékelőinek köszönhetően, azonban az ANFR tesztjei szerint ez a rendszer nem működik megbízhatóan, illetve nem mindig érzékeli a test közvetlen jelenlétét, ezért az emberi test által kibocsátott és elnyelt elektromágneses hullámokra vonatkozó határértékeket túllépték.

A probléma az iPhone 12 mini és az iPhone 12 pro készülékeket nem érinti.

(via Blikk, Le Monde)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TECH
Lehull a lepel: ennyibe kerül egy iPhone 15 Magyarországon
Bemutatták az Apple csúcskategóriás telefonjának legújabb verzióját, ami itthon valamivel olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

Link másolása

Kedden bemutatta az Apple az iPhone az idei, 15-ös szériáját, és ezzel egy időben megjelentek a készülékek árai is – szúrta ki a 24.hu.

Idén is alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki az Apple csúcskategóriás mobilját akarja megvásárolni, igaz, idén valamivel kevesebbet kell fizetni, mint tavaly ősszel a 14-es szériáért. Az ok a forint dollárhoz viszonyított erősödésében keresendő – írja a portál.

Az iPhone 15 magyarországi árai a következőképp alakulnak:

  • iPhone 15 (128 GB): 399 990 Ft
  • iPhone 15 (256 GB): 449 990 Ft
  • iPhone 15 (512 GB): 549 990 Ft
  • iPhone 15 Plus (128 GB): 449 990 Ft
  • iPhone 15 Plus (256 GB): 499 990 Ft
  • iPhone 15 Plus (512 GB): 599 990 Ft.

A készülékeket szeptember 15-től lehet előrendelni, szeptember 22-től a boltokban is kaphatóak.

Link másolása
KÖVESS MINKET: