BUDAPEST
A Rovatból

Wasabi: szusi a futószalagról

A Wasabi-étteremlánc az úgynevezett running sushi Mekkája Budapesten. Vajon milyen lehet futószalagról étkezni?


A Wasabi-étteremlánc első tagja 2004-ben nyitotta meg a kapuit Budapesten, a Szépvölgyi úton. Akkortájt még kevésbé volt népszerű nálunk a japán gasztronómia, illetve a szusi sem volt ennyire közismert vagy trendi. Mára viszont megváltozott a helyzet: a Wasabi a(z egyik) legnépszerűbb ázsiai vendéglővé nőtte ki magát, illetve nagy szerepet játszott a szusi népszerűsítésében is Magyarországon.

Az üzletvezetők látták, hogy van igény a hasonló típusú éttermekre: évről évre nyíltak meg a Wasabi kis- és nagytestvérei Pesten (Podmaniczky út), budapesti plázában (Mom park), illetve Debrecenben is. Mindenütt időkorlát nélkül fogyaszthatjátok a jobbnál jobb falatokat egy fix összegért cserébe, illetve a Podmaniczky utcai étterem kivételével mindenhonnan rendelhettek a’la carte módon az étlapról is. A Szépvölgyi úti étterem azért is különleges, mert ott úgynevezett „teppanyaki” látványkonyha működik: a séfek a szemetek láttára készítik el az ínycsiklandozó ázsiai ételeket.

DSC_6291DSC_6287DSC_6270

A Wasabi annyiban különbözik a tradicionális japán running sushi-éttermektől, hogy nem csak egy, hanem két szalag is mozog az asztalok között. Az alsóról hideg előételeket - például salátákat, leveseket, vagy természetesen szusit - emelhettek le, a felsőn pedig meleg ennivalók kelletik magukat a látogatók előtt: tészták, grillezett zöldségek, illetve különböző ízesített rizsételek is. Persze ez a felsorolás koránt sem teljes, hiszen a Wasabiban 100-150 féle fino mabbnál finomabb étel közül válogathatnak a szusi és a japán konyha rajongói

A Wasabi berkein belül mozgó Yamato Restaurant mintájára 2015 első felében egészen különleges megoldással bővítették az éttermeket: immáron az étlap szerepét egy tablet pc tölti be, ahol nem csak azt nézhetitek meg, hogy milyen ennivalók mozognak a bűvös szalagon, hanem azt is kiválaszthatjátok, hogy a közel 200 fajta csemegéből mit tegyenek rá a nektek a szakácsok. Ha a vendég megnyomja az adott étel jobb oldalán található "szalagra vele" gombot, a konyhában dolgozó séfek erről értesítést kapnak, és hamarosan ti magatok vehetitek le a kiszemelt ennivalót a mozgó szerkezetről.

00010
Running sushi: Az 1960-as években, Japánban találták ki ezt az étkezési formát. A távol-keleti gasztronómia fast-food verziója, mentesítve a nyugati világ személytelen és „fizess-és-vidd” jellegétől.

A szusiról általánosságban: A szusit szokták magyarul "savanyúnak" fordítani, de van ahol "hosszú élet költeményként" adják meg a szó jelentését. Manapság szusi alatt a japán konyhához tartozó különleges, rizzsel, hallal és egyéb egyedi hozzávalókkal készülő kis ételkészítményeket érthetjük.

Két alapvető fajtája ismert: a nigiri szusi (rizságy, rajta valamilyen feltét) és a maki szusi (szárított algalevélbe tekert rizs és benne „töltelék”)

Eredetileg ezt a módszert hús, de főleg halak tartósítására használták. A besózott ennivalót rizsbe fektették, majd kövek közé ásták összepréselve. A föld alatt a rizs erjedni kezdett, viszont hal nem romlott meg, így mikor hetek múlva kiszedték, még mindig fogyasztható volt. A későbbi háborúk ideje alatt, mikor kevés volt az élelem, az erjedt rizst is megették. A történelem során egyre kifinomultabb lett ez a fajta szusikészítési eljárás. Ekkorra már alapvető dolog lett, hogy a megmaradt erjesztet rizst is a hallal együtt fogyasszák el. Az ilyen módon készült szusit nevezzük Nare szusinak.

A 17. században már ecetet használtak az erjedési folyamat meggyorsítására és a rizs ízesítésére.

A mai modern szusi Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban nyitotta meg szusiboltját, melynek neve "Yohei-zushi" volt.

Forrás: Wasabi.hu

Az ételek a futószalagon maximum fél óráig járhatnak körbe-körbe, az ennivalók frissességét pedig a felpakolt tányérok színkombinációja alapján ellenőrzik.

DSC_6314DSC_6301DSC_6344

Nem csak a szusi híveinek érdemes betérni a Wasabiba. Őszintén állíthatjuk, hogy ebben az étteremben azok is megtalálják az ínyükre való falatokat, akik amúgy nem lelkesednek a japán konyháért. Az epres- és csokoládés palacsinta tölteléke, illetve roppanós tésztája isteni, a saláták frissek és gusztusosak, nem utolsó sorban pedig a nyál is összefolyik a szánkban, ha a csípős-fűszeres burgonya ízére gondolunk vissza. Véleményünk szerint akkor is bátran látogassatok el a Wasabi-éttermek valamelyikébe, ha eddig ódzkodtatok az ázsiai ízvilágtól, hiszen abszolút nincs semmi vesztenivalótok.

Így egyétek a szusit: A szusit sosem önmagában fogyasztják: a „szentháromságba” beletartozik az asztalokon megtalálható csípős, zöld wasabi-paszta, a sötétbarna szójaszósz, illetve az ízeket egymástól elválasztó piros, illetve fehér gyömbér. Egy picike tálba öntsetek szójaszószt, adjatok hozzá ízlés szerint wasabit, amelyet egy evőpálcika segítségével alaposan keverjetek össze. Ezután óvatosan mártsátok meg benne a szusit, de mindenképpen figyeljetek arra, hogy ne áztassátok el. Ha elfogyasztottátok, érdemes pár szelet pácolt gyömbért elrágcsálni a következő rizses falatka előtt.

Az ázsiai konyha szerelmeseinek is tartogathat még meglepetéseket ez a vendéglő: megkóstolhatjátok a kókusztej- illetve mangó- és zöldalmalevest, ehettek chilis-mézes banánt és fűszeres körtét, amelyet pedig gőzölgő szakéval, zöld teával, szilvaborral, gyömbérsörrel, exkluzív nyári koktélokkal vagy joghurtos, illetve gyümölcsös japán üdítőitalokkal öblíthettek le. Ha különleges alkoholtartalmú italokra vágytok, hamarosan megkóstolhatjátok a Wasabiban az úgynevezett mizuwarit is, amely tulajdonképpen nem más, mint fröccsszerűen, szódával felöntött whisky, amely Japánban örvend igencsak nagy népszerűségnek. Ezen kívül nemsokára étlapra kerül a Wasabi egyik leendőbeli specialitása, egy biorizsből készült nagyon finom, Magyarországon egyedülálló kézműves szaké is.

DSC_6297
DSC_6352

Az étlap minden évben megújul, illetve gyakoriak az időszakos menük is például Valentin-nap, vagy nőnap idején.

Ha jó helyet szeretnétek kapni (mert ugye nem mindegy, hogy a futószalag elejére, vagy végére ül le az adott vendég…), akkor érdemes előre lefoglalni az asztalotokat telefonon keresztül. Hétvégén - főleg vacsoraidőben - telt ház szokott lenni, de azért hétköznaponként sem panaszkodhatnak az étterem vezetői.

DSC_6264m

DSC_6265m

DSC_6266m

DSC_6303m

Az Wasabi házhozszállítást is vállal, ráadásul az utóbbi időkben 80 új - köztük néhány rendkívül különleges koreai, japán és thai - étellel bővítették a kínálatukat. Ilyen például pho bo leves, a donburi, a bulgogi, vagy például a bibimpap is. Ezek a rendkívül nívós fogások aligha kóstolhatók máshol Magyarországon ilyen minőségben. Ha 3000 forint felett rendeltek, ajándékba kaptok egy desszertet, 30 ezres vásárlás esetén pedig egy 6000 forintos kupont is.

Emellett van 5+1-es akció, illetve egyes éttermekben születésnapi és névnapi kedvezmény. Ajánljuk figyelmetekbe a Wasabi megújult honlapját is, ahol nem csak további információkról, hanem az árakról illetve a teljes kínálatról is értesülhettek. Ha az oldalon jártok, próbáljátok ki a „tekerd magad” funkciót is, ahol ti magatok választhatjátok ki, hogy mely hozzávalók kerüljenek bele a kedvenc szusitokban.

Melegen ajánljuk nektek a Wasabi-étteremláncot, ha (egy kicsit is) szeretitek a japán, koreai, esetleg thai ízvilágot, illetve az elegáns, letisztult környezetet. Akkor se hagyjátok ki ezt a kiváló vendéglőt, ha mélyen megbúvó "vadászösztön" lakozik bennetek.

Ha belekóstolnál, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Malacok között kávézni? Budapesten már ezt is lehet! – a Minipig Caféban jártunk
Megnyílt Európa első malacos kávézója, a Minipig Cafe, ahol tizenhárom apróság társaságában lehet egy kicsit lelassulni. Mi is megnéztük őket.


A Minipig Cafe kávézó kétszintes: az alsó szinten egy hangulatos, dizájnosan kialakított tér fogad, ahol kávékat, üdítőket lehet rendelni, a galérián pedig az állatokkal lehet ismerkedni.

A malacok minnesotai törpemalac és vietnámi csüngőhasú keverékek, és jelenleg tizenhárman vannak.

Már az alsó, kávézó szint is tele van apró malacos utalásokkal, gondosan megkomponált részletekkel. Látszik, hogy nem egy gyorsan összedobott projekt, hanem egy tudatosan felépített élményhelyszín.

A tulajdonos pár egy japán utazás során találkozott hasonló koncepcióval, és mivel Európában sehol sem láttak még ilyet, elhatározták, hogy megcsinálják itthon.

Az ötleten 2023 novembere óta dolgoznak, és most végre megnyitották az ajtókat.

@szeretlekmagyarorszag.hu Mimimalac kávézó nyílt Budapesten! @MiniPig Cafe Budapest ?Paulay Ede utca 2. #budapest #program #minimalac #kavezo #minipig #cafe ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Így juthatsz be te is a malacokhoz

Ahhoz, hogy valaki találkozhasson a malacokkal, először időpontot kell foglalnia. Csak így lehet bejutni, spontán betoppanni nem lehet.

Érkezéskor a vendég először a földszinti kávézótérbe lép, ahol kap egy váltópapucsot, majd kézfertőtlenítés következik, és alá kell írni a házirendet, ami röviden, érthetően összefoglalja a szabályokat. Ezután lehet felmenni a galériára, ahol már várnak a malacok. Egy gondozó végig jelen van és segít eligazodni, megmutatja, hová ülhetsz, és mire figyelj a látogatás során.

Mivel a látogatás ideje alatt minden vendég egy fix helyet kap, a malacok szabadon dönthetnek arról, kivel szeretnének kapcsolatba lépni.

Nem szabad őket felemelni vagy utánuk szaladni. Ők választanak, ők közelednek, amikor kedvük tartja.

A törpemalacok egyébként kifejezetten kíváncsi, barátságos jószágok. Szeretik a simogatást, az emberek közelségét.

A látogatás után visszatérhetsz a kávézótérbe, ahol specialty kávé, teák, sütik és kényelmes fotelek várnak. Itt még jól ki lehet beszélni a fent szerzett élményeket.

Cím: 1061, Paulay Ede u. 2.

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 08:00 és 20:00 között

www.minipig.cafe

Fontos szabályok, időpont, jegyárak:

A látogatás csak előzetes online foglalással lehetséges, és előre is kell fizetni.

A jegyárak: felnőtteknek 6.500 Ft/30 perc, gyerekeknek 3.500 Ft/30 perc.

A fenti részre csak to-go pohárban szervírozott italokat lehet felvinni (malacbiztos tetővel).

Fotózni és videózni lehet, de csak vaku nélkül.

A látogatás 30 perces, utána a malacok pihennek mielőtt új csoport érkezik hozzájuk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Zebrák, Labubu és égbe szökő panelárak a 25 éves ARC kiállításon
Kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat! Mutatjuk a díjnyertes alkotásokat is.


Idén lett 25 éves az ARC közérzeti pályázat és kiállítás sorozata. És hogy mi történt 25 év alatt Magyarországon? A pénteken megnyíló 25. ARC óriásplakát kiállításon szereplő plakátok hol vicces, hol elgondolkodtató módon erre keresik a választ.

Mi is kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat!

“25 év alatt rengeteget lehet tanulni, fejlődni, változni. 25 év alatt 25-ször jobbá lehet tenni a világot. De 25 év alatt hova jutott Magyarország? Ez már az, amire 25 évvel ezelőtt gondoltunk? Vagy csak így adta ki? Lehetett volna jobb is, de csak ez sikerült? Többre nem futotta? Ennyike?”

– áll az idei fő pályázati téma, az „Ennyike?” leírásában. Bár most is lehetett szabadon választott témában pályázni, a kiállítás anyaga alapján minden munka jól rímelt a központi kérdésre is. S bár sok pályázó reagált a közelmúlt politikai botrányaira, a palakátok között sétálva nem tudtam volna megmondani, melyik alkotást nem a fő táma ihlette.

A 25 éves évfordulóra a pályázók több szülinapi plakátot is készítettek az ARC-osoknak. Például szülinapi bringót a plakátok idei témáira.

Már a korábbi években is sok plakát szólt az égbe szökő árakról, idén azonban feltűnően sok pályázat foglalkozott a mindennapi megélhetési gondokkal és az inflációval. A kedvencem az volt, ami egy fagyi árát hasonlította össze egy órányi munkabérrel.

Idén is bőven kapott kritikát a MÁV és az állami egészségügy. A plakátok emlékeztettek arra, hogy 25 év semmi sem változott:

Láttunk a vonatok késését parodizáló palátokat és műtőbe siető csótányokat is.

Kapta az ívet a családbarát politika is. A nők hátrányos helyzete mellett pedig idén sem mentek el szó nélkül a pályázók.

A NER-esek kiváltságos helyzetére, és a korrupcióra is sok plakát reagál. Több ezek közül viccesen, anti-hősnek állította be Orbán Viktort és holdudvarát, de Magyar Péter is megjelent a plakátokon.

...Karácsony Gergely pedig a plakátok között, hiszen idén is a főpolgármester nyitotta meg a kiállítást.

A pályázók nagy számban reflektáltak a közelmúlt politikai botrányaira. A plakátokon megjelent Hatvanpuszta és természetesen a Budapest Pride is.

A mesterséges intelligencia is feltűnt a plakátokon: egyesek viccesen ábrázolták, mások viszont a munkájuk elvesztésének félelmét is belevitték.

Díjazott plakátok

A legjobb alkotásnak járó díjat Gázamalac: Hol van Viktor? című alkotása kapta:

Második helyezett Kiss Bence: A pénzváltó és felesége című képe lett:

A harmadik helyezést Arthofer Márk: Beszavazó show című munkájával:

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Horváth Krisztián: Tudta? című műve kapta:

A Hammer Agency különdíját Pásztor Dániel: This is fine című pályamunkája nyerte el:

Az Ahang különdíjat Ibos Csaba: Mi című alkotása kapta:

Újbuda különdíját és a Civil szívvel díjat is Mátéfy Lili: Az első szabálysértésem című képe nyerte.

Az alkotások díjazása még nem ér véget. A közönségdíjazott alkotásra te is szavazhatsz a kiállítás végéig a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán.

Nekünk ezek voltak a kedvenceink:

A 25. ARC plakátkiállítást október 12-ig éjjel-nappal, ingyenesen nézheted meg a XI. kerületi Bikás parkban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Október elsején búcsúzik a Gellért fürdő
Szeptember 30-ig azonban érdemes még egyszer ellátogatni a fürdőbe, különösen a hétvégi programokra.


A főváros világszerte ismert fürdőinek és ezek építészeti értékeinek megőrzése érdekében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.) több évre szóló fürdőfejlesztési programot dolgozott ki. Ebben kiemelt szerepet kapnak műemléki védettség alatt álló történelmi fürdőink. A komplex felújítási program legmarkánsabb eleme az 1918-ban megnyitott Gellért fürdő.

A rekonstrukció a fürdő teljes bezárásával jár, így a Gellért már csak 2025. szeptember 30-ig fogad vendégeket, majd október 1-jétől ideiglenesen bezárja kapuit.

Miért vált időszerűvé a Gellért rekonstrukciója?

A több mint százéves fürdő legutóbb a hetvenes években esett át teljes felújításon.

Az eltelt ötven év után a leromlott alapinfrastruktúra és a felmerült statikai problémák miatt már elkerülhetetlen az átfogó megújulás, az építészeti, gépészeti és technológiai korszerűsítés.

A Gellért a társaság második legjelentősebb fürdője, így érthető, hogy értékét és jelentőségét tekintve is kiemelkedő a 20 milliárd forintos tervezett beruházási összeg. Ez országos szinten nézve is az egyik legnagyobb fürdőfejlesztésnek számít.

A gyógyfürdők közegéről annyit érdemes megemlíteni, hogy a termálvíz, a gőz, a medencék és terek előírások szerinti tisztítása, ehhez különböző vegyszerek használata igen erős terhelést jelent a berendezésekre, az eszközökre, mindenféle burkolatra és fémtárgyra vagy felületekre, sőt az épületre vagy akár az épület szerkezetére is. Mindezek fel is gyorsítják az állagromlás folyamatát, melyhez hozzájárul a műemléki fürdők iránti élénk érdeklődésből adódó kiemelkedően magas vendégszám is.

A Gellért szerelmesei számára csak az a kérdés, mennyi idő múlva kaphatják vissza kedvenc fürdőjüket

Visszatekintve az 1970-es évekbeli gyakorlatilag teljes felújításra, meglehetősen hosszú időt igényelt a folyamat. 1972-ben a pezsgő- és hullámfürdő hirtelen bezárásával kezdődött, és eltartott egészen 1983-ig, amikor a hullámfürdőt újra élvezhették a vendégek.

A most esedékes felújításhoz az előkészítés már 2023-ban elindult, és lépésről lépésre haladtak előre, míg most ehhez a fontos mérföldkőhöz, a fürdő ideiglenes bezárásához értek. 2025–2026-ban még számos feladat vár rájuk a kivitelezés tényleges megkezdéséig. Ezekhez már a fürdő átmeneti bezárása szükséges.

Meghatározó, sőt talán elsődleges, a történelmi örökség megőrzése érdekében az ikonikus szecessziós fürdő építészeti és művészeti értékeinek restaurálása.

Fenntarthatósági oldalról olyan megoldások szükségesek, melyek lehetővé teszik az energiahatékonyság növelését, a termálvíz és hőhasznosítás modernizálását.

A fókuszban változatlanul a vendégek kiszolgálása áll, és ez a bevétel, az eredményesség alapja is, így kiemelkedő figyelmet kell fordítani a vendégélmény új szintre emelésére új wellness- és élményfunkciók beépítésével, trendkövető (prémium) szolgáltatások bővítésével.

Felmerül a kérdés, mi lesz a Gellért fürdő vendégeivel a munkálatok idején. A hazai és külföldi látogatók jelentős része várhatóan a közelben található Rudas fürdőt választja majd, és bizonyára lesznek, akik a Széchenyi vagy Lukács fürdőt keresik fel.

A beruházás ütemterve alapján a Gellért kivitelezési munkái 2026 utolsó negyedévében kezdődhetnek meg, és várhatóan 2028-ban vehetik újra birtokba a vendégek a megszépült fürdőt.

Szeptember 30-ig azonban érdemes még egyszer ellátogatni a fürdőbe, különösen a hétvégi programokra, és magukkal vinni a Gellért-élményt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: