Csodás finomságok a Macaron Napon
A negyedik alkalommal megrendezett Macaron Napon szokás szerint ismert cukrászdák és manufaktúrák állítottak standokat, amelyekről színpompás édességeket kínáltak a vendégeknek. A kóstolási lehetőségek mellett egy versenyre is sor került.
Ha nem ismernétek, íme egy kis gyorstalpaló bevezetésként. A macaron eredetileg olasz édesség, aminek a hagyománya és kultúrája viszont Franciaországban forrt ki – nem meglepő hát, ha mindenki ide társítja az apró finomságokat. Hazánkba néhány éve robbant be, és mostanra igazi divatsütivé vált.
Az emberek többségnek bizonyára van már vele valamilyen élménye: általában vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Ahogy már egy korábbi cikkünkből is kiderül, hiába nagyon kicsik ezek az édességek, egyáltalán nem könnyű őket igazán jóra elkészíteni.
Az eredeti receptként emlegetett Pierre Hermé klasszikusa szerint a mandulalisztből sütött két külső, roppanós héj egy édes krémet, a ganache-t zárja közre. A korábban említett versenyen azonban a meghirdetett két kategória egyike sem volt „édes” vagy „klasszikus”, helyette a versenyzők „sós” és „szabadon választott” témákban adhatták be műveiket. Két mezőny volt, egy profi, és egy amatőr (az amatőrön belül nem voltak kategóriák, ott mindenki azt alkotott, amit csak akart).
A zsűri természetesen szakavatott volt, a biztonság kedvéért még két francia cukrászmestert is szereztek a szervezők. A műsorvezetők szinte végig cukkolták az egyik cukrászmestert, aki azt találta mondani, hogy az a tökéletes macaron, aminek a talpa nem lóg túl a szélén – persze ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy miből tudjuk, hogy jó-e egy macaron. Sőt, azt is megtudtuk, hogy bár amatőr hiba, ha a művünknek „csöcse” (vagy „pöcse” van – ezen a ponton eltér a szakirodalom a cukrász nemétől függően), ez még a híres francia mesterek konyháján is megesik.
Cake Shop
Felföldi
Four Seasons
Desszert Neked
Sugar Shop
Bolka Bonbon
Mészáros Cukrászda
Zila Kávéház
A verseny eredményhirdetése előtt Geszti Péter is megjelent, aki csak a rendezvény kedvéért tanult meg néhány szót franciául, és bizonyára jól fizettek neki a Francia Líceum reklámozásáért (csak viccelek, hatalmas forma volt, mint mindig, sőt, még egy női sálat is felpróbált a közjó érdekében).
A zsűri hosszas értékelése után (és miután kifejtették, hogy miért nem gondolják a franciák gáznak azt, amit itthon macaron néven művelünk) következhetett az eredményhirdetés, amit ennél hosszabb ideig szerintem nem is húzhattak volna. Íme az eredmények:
Szabadon választott kategória
I. zöldborsó – wasabi ízű macaronnal nyert a Desszert Neked
II. mangó málna kombináció a Felfölditől
III. eper – pezsgő a Mészáros Cukrászdától
Sós kategória
I. csoki – libatepertő ismét a Desszert Neked-től
II. zöldfűszeres kecskesajt a Bolka Bonbontól
III. tökmagos cékla a Zila Kávéház kínálatából
A profi mezőny nyertese
Az amatőr mezőny nyertese
AMATŐR MEZŐNY
I. kávés – vaníliás
II. étcsoki és rumos meggy
III. a harmadik helyezést Palika Éva nyerte, a nyertes macaron ízét sajnos nem lehetett érteni, de a hölgy, aki készítette, a rendezvény során elhagyta a kislányát, ez biztos (ha valaki tudja, írja meg kommentben)
Mi sajnos nem kóstoltuk a nyertes ínyencségeket, de az biztos, hogy nem mindennapi ízkombinációkról van szó. Amennyiben egy kis különlegességre vágynátok, mi bízunk a zsűri döntésében, és ezeket ajánljuk nektek – az említett cukrászdákban megtaláljátok mindet. Ha pedig kedvet kaptatok ti is a macaronkészítéshez, a jövő évi versenyen szeretettel látnak titeket is a nevezők sorában
.
Ha szereted a macaront, nyomj egy lájkot!