„Itt van előttünk a csoda, maga az élet” – beszélgetés Hevesi Tamással vegetáriánus nézőpontból
És ekképp gondolkodik Hevesi Tamás énekes, a fesztivál arca is, aki három évtizeddel ezelőtt választotta a húsmentes életet. Beszélgetésünk e témából áradt sokfelé.
– Már sok helyütt elmondtad, hogy választásod egyik oka a cukorbetegséged volt.
– Kevesen tudják, hogy azoknak, akiknek nem örökletes a cukorbetegségük, valamiféle belső önmarcangolás miatt felborulhat az anyagcseréjük. Sajnos én sosem voltam egy mediterrán fajta „kiüvöltözős” típus, inkább őrlődő vagyok, és ez nem tesz jót a vércukor-értékeknek. A másik ok talán sokkal fontosabb: engem már gyerekkoromban is nagyon bántott, hogy leölik az állatokat. Gyulán, ahol felnőttem, mindenki húsevő volt.
– Gyulán ez szinte magától értetődő…
– Igen, a disznóvágás, a saját kolbász készítése természetes volt minden háznál. Valóságos sokkos állapotot okozott nekem, hogy láttam, ahogy leszúrják a szerencsétlen állatot és mindenét megeszik. De ugyanígy megdöbbentett, amikor Édesapám elvágta a csirke, a pulyka nyakát. Úgy éreztem, hogy ez a természettől teljesen eltérő dolog.
Elfogadom, hogy az evolúciós lánc miatt mindenkinek kell táplálékot magához venni. De csak a hús van? Gondoljunk bele: a közel 10 méter hosszú bélrendszerünk mindenre alkalmas, csak – elnézést a kifejezésért – „dögevésre” nem.
A fogazatunk is vegyes táplálkozást feltételez. Aztán egyszer egy gyulai majálison kint voltunk a haverokkal, sült kolbászt ettünk, és akkor felálltam, és közöltem: „Ez életemben az utolsó darab hús”. Röhögtek rajtam, de azóta tartom. Képzeld el, ebben annyira „bigott vagyok”, hogy egyszer egy repülőutamon, ahol szokás szerint megrendeltem a vegetáriánus ételt, mire hozzám értek, elfogyott. Közölték, hogy olyan már nincs, de az én ételemről leszedik a sonkát. De az a sonka már ráeresztette a levét, és nem fogadtam el…

– Halat azért Te is eszel…
– Igen, és szeretem is a halat. Igaz, azt is meg kell ölni, de valahogy a tisztasága miatt mégis egy kicsit másként gondolok rá. Egyébként akkor, amikor vegetáriánus lettem, olyanokat olvastam, hogy aki nem eszik állati eredetű fehérjét, annál hiánybetegség lép fel… bár soha nem találkoztam még olyan emberrel, aki fehérjehiány miatt lenne beteg. Ugyanakkor soha nem akartam senkit sem meggyőzni. Mindenki egyen azt, ami neki jólesik, és bizonyítottan jót tesz az ő életének. De gondolj bele: elmegyünk az orvoshoz, és valami komoly bajunkra derül fény, mi az első, amit tanácsol? Egy darabig ne egyen húst, vagy legalább mellőzze a vörös húsokat. Odakanyarodnak vissza, ahonnan én elindulok.
– Mégis máig sokan vannak, akik nem tudják elképzelni, hogy mit eszik egy vegetáriánus…
– Tőlem is gyakran megkérdezik, pedig azért úgy tűnik, megvagyok. Aki eljön egy koncertemre, látja, hogy elképesztő energiabomba vagyok. De nem kell noszogatni akkor sem, ha futballozom.

És az objektíve mért eredmények alapján is tudom, hogy jól döntöttem. Amikor még ettem húst, éveken át nem volt jó a vérképem. Most tökéletes. Mielőtt találkoztunk, egy salátabárban hétféle salátából állítottam össze magamnak egy fogást.
Mindig mással zavarom meg az ízlelő bimbókat, különböző magokat szórok a salátára, például pirított mandulát, kesudiót, és akkor még nem szóltam az öntetről, amit magam csinálok: az alap mindig az olíva olaj, és ezt bolondítom meg. És máris van egy olyan étel, amellyel tökéletesen jól lehet lakni.

– És hogy állunk a szénhidráttal?
– Én napi 200 gramm szénhidrátot vihetek be, egy átlag magyar napi 6-800-at eszik, egy amerikai 1200-at. Két amerikai kutató szerint szinte egyáltalán nincsen szükségünk külön szénhidrátra, hiszen a zöldségekben, a gyümölcsökben is van, tehát tökéletesen el lehet lenni mindenféle kenyér nélkül. Nagyon sok vegetáriánus egyfajta hibás értelmezésből rengeteg tésztát eszik, és jól meg is híznak tőle. Az amerikai professzorok szerint napi 20-30 gramm szénhidráttal bőven elvan egy átlagember. Amikor a húsevők próbálnak engem győzködni, azt szoktam mondani: nektek egy alapanyagotok van, a hús, nekünk meg elképesztően sokféle. Mennyi mindent lehet csinálni a padlizsánból, a cukkiniból, a karfiolból – ők azt hiszik, hogy csak a rántott karfiol létezik… gyűlölöm a rántottat: mennyi felesleges szénhidrátot viszünk be a panírral…
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!