SZEMPONT
A Rovatból

Soha ennyit nem bántottuk és nem segítettük egymást, mint 2020-ban

Így, egyszerre. Ez az év olyan volt, mint egy bántalmazó kapcsolat: kiből rettegést, kiből gyűlöletet, kiből apátiát, kiből erőt hozott ki. Egy ilyen kapcsolatból van kiút. Kérdés, hogy megtaláljuk-e 2021-ben. Vélemény.

Link másolása

Amikor a főszerkesztőm felvetette, írjak egy afféle összegzést a 2020-as évről, én, aki a munkám miatt a neten élem a fél életem, magamban azonnal rávágtam: nincs az az isten. Minek? Azt látom, hogy kizárólag azokat a véleménycikkeket ünnepli körbe zengő üdvrivalgással a net népe, azokat kattintják, lájkolják, osztják, kommentelik tízezrével, amelyekből "jól odamondogatás" címszó alatt sistereg a harag, a frusztráció, a feszkó, egyszóval a gyűlölet.

A neten már régóta az arat, aki bánt, ostoroz, virtuálisan pofán ver és földbe döngöl. Lényegében bárkit.

Aztán az épp aktuális hívők (mert ne tévedjünk, itt lassan már MINDENKI szektás lett valamilyen irányban, politikailag, virológiailag, járványszakértőileg, a sor végtelen) jól megosztják a fészbuk-oldalukon, alázúdítják a taps-emojikat, "Azta, ez de megmondta a tutit!" érzéssel jólesően hátradőlnek a kanapéjukon, és...nem történik semmi. 

Ebbe a sorba én nem szeretnék beállni. 2020 legfontosabb tapasztalata nekem épp az volt, hogy ami itt, a virtuális térben zajlik, annak a nagy része kizárólag feszültség-generálásra és feszültség-levezetésre jó. Persze, klassz és hasznos dolog a gyors tájékozódás lehetősége, elképesztő élmény a színházak streamelése, a nagy bajban lévők segélykiáltásaira összedobott, életmentő adományok. Ez is mind a net. De hogy én is megmondjam a tutit, ugyanitt, ebben a tomboló Mátrixban? Honnan, miből? Olyan közel vagyunk ehhez az össznépi COVID-traumához, benne a kellős közepében, nem értünk még kellő távolságba ahhoz, hogy tudjuk, értékeljük, józanul belássuk, valójában mit is érzünk. Én biztosan nem.

 

Egy kép persze körvonalazódik bennem. Ezért hasonlítottam 2020-at egy bántalmazó kapcsolathoz, mert – és itt hangsúlyozom, nem vagyok pszichológus, ez csak metafora – már éltem olyanban, és a dinamikája sok ponton egyezik. Jött egy parazita, aki (amely) ránk telepedett, egyre szűkítette a mozgásterünket, egy időre teljesen izolált is, szétszaggatta a kapcsolati hálóinkat, elvette a megszokott életünket, a fogódzóinkat, a kis rituáléinkat és szelepeinket, ahol kiengedhettük a gőzt. Sokaknak az egzisztenciáját és a jövőképét is. Félelemben tartott minket, elbizonytalanított, átmosta az agyunkat, megkérdőjeleztette velünk a saját valóságunkat, hitünket, tartásunkat.

Teljes függésben éltünk tőle, ha akartuk, ha nem.

Volt, aki behódolt neki, más összezavarodott, rágörcsölt, körömhegynyire töpörödött, megint más melldöngetve ellenállt, visszabeszélt, hisztizett és hőzöngött, hangoskodva kifigurázta, vicsorogva, vagy a "beavatottak" leereszkedő gúnyával kinevette. Mindenki mondott és gondolt mindent, és annak az ellenkezőjét is. De az ellen, hogy ez a pár nanométernyi mikroorganizmus eluralta az életünket, senki nem tehetett semmit. Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEMPONT
A Rovatból
Deák Dániel: A világ legnormálisabb dolga, hogy kirúgták Tarr Zoltánt
A megafonos influenszer nem próbál úgy tenni, mintha nem a szólásszabadság megsértése történt volna. Szerinte ez ugyanis természetes.

Link másolása

A világ legnormálisabb dolga, hogy kirúgták Tarr Zoltántírta közösségi oldalán Deák Dániel megafonos influenszer. Tarrt hétfőn rúgták ki az állami állásából, miután szombaton felszólalt Magyar Péter tüntetésén.

„Miért is kéne alkalmaznia a kormánynak egy, a kormány bukásáért dolgozó embert?”

– érvelt Deák, meg sem kérdőjelezve sokak gyanúját, hogy a közéleti szereplés és a kirúgás összefügg, mely egyébként véleménynyilvánítás szabadságának megsértését jelentené. A fideszes véleményvezér továbbá képmutatónak nevezte Pottyondy Edinát, amiért Pottyondy korábban elkeseredéséről írt a történtek után:

„A legképmutatóbb az egész sztoriban Pottyondy Edina, főállású Magyar Péter-propagandista, aki most nyilvánosan sajnálkozik Tarr miatt. Hagyjuk már ezt a színjátékot... Ha például Pottyondy Youtube-csatornájának egyik próbaidős szerkesztője kiállna nagy plénum elé Pottyondyt szidni, és azt mondaná, azért dolgozik, hogy Pottyondy Youtube-csatornáját bezárják, akkor vajon mit csinálna Pottyondy? Kirúgná. Nyilván!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Alföldi Róbert félreérthetetlen üzenetet küldött a költészet napján
A Mindegy átka könnyen értelmezhető napjaink Magyarországára is.

Link másolása

Áthallásokkal teli, a mai Magyarországra is könnyen értelmezhető verset szaval a költészet napján Alföldi Róbert. A színész-rendező Ady Endre: A Mindegy átka című költeményét adja elő egy videóban, amit a közösségi oldalán tett közzé.

A vers szövege:

„Sorakoznak s elfutnak a hetek,

Mintha kórház-szagtól futnának.

Talán nem volt soha ilyen beteg

Az Élet, mely szennyesen bukdos

S nem tud eljutni tiszta kúthoz.

Máskor se volt itt élni jó dolog,

De viharok sűrübben jöttek

És többen voltak zúgó bátorok.

Most már a reménytelen Mindegy

Túlságosan meggyőzött minket.

A Mindegy, mi ma mindent összetör,

A lágy ujjakat összefonja,

Hogy nem szorul össze az ököl.

S hogy itt még valami teremjen,

Gyertek, menjünk a Mindegy ellen.

Igenis: kell a bátor lobbanás

S nem élet, hogyha nem kiáltjuk,

Hogy minden vannál mindig jobb a más.

Gyujtsuk ki jól a sziveinket:

Csak azért se győzhet a Mindegy.”

A videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Kert Attila, a Euronews hírigazgatója: sem budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet történt volna
A tulajdonosi kör és a menedzsment szét van választva, azaz lehetetlen is a tulajdonosok felől tartalmi elvárásokat tenni. A hitelesség elvesztése a cégnek súlyos károkat okozna.

Link másolása

A Direkt36 alapján mi is megírtuk, hogy az Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége vásárolta meg 2022-ben a Euronews nemzetközi televíziót. A pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Ráadásul az ügylet részleteit ismerő egyik forrás a Direkt36-nak azt mondta,

nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni ezt a befektetést.

A befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az ügylet előkészítő anyagában az szerepelt, hogy

a célok között van a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell a Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

Megkerestük Kert Attilát, a Euronews magyar irodájának hírigazgatóját, érzékelt-e valamit mindabból, amit a Direkt36 kiderített, találkozott-e befolyásolási kísérlettel.

A hírigazgató elmondta, hogy „a cég vezérigazgatója, Guillaume Dubois, akit a Direkt36 is idézett, ma egy belső értekezleten azt mondta, hogy a Euronewsnél

a befektetői tőke és a menedzsment el van választva, és a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak semmilyen befolyása nincsen a cég mindennapi működésére.

Ennek, valamint a szerkesztőség függetlenségének a bizonyítéka a mindennapi működésünk”.

Kert Attila hozzátette, hogy ez a tulajdonosi szerkezet több mint két éve létezik, de „sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet, vagy ennek akár csak sugalmazása történt volna ez idő alatt”.

Amikor rákérdeztünk, hogy a befektetők és a menedzsment szétválasztásának intézményi garanciái vannak, vagy csupán a szokásjog szerint működnek így, a hírigazgató annyit mondott, hogy a Euronews nem egy magyarországi cég, és a vállalati kultúra, meg a jogi környezet is más náluk.

A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy a Euronews hitelessége az, ami a legnagyobb tőke. Ha egy újságíró vagy egy szakszervezet előállna azzal, hogy rá nyomást gyakoroltak, akkor könnyen elveszítheti, és

akkor nem jönnek a hirdetők, ráadásul a befektetők részvényeinek sem tenne jót.

Link másolása
KÖVESS MINKET: