SZEMPONT
A Rovatból

„Kockázatos, de kísérletezni kell” – újranyitó éttermek karantén után

Hogyan vészelték át a járványhelyzet legkeményebb időszakát? Találtak-e megoldást a túlélésre? Mire számítanak a következő időszakban?

Link másolása

Amikor március közepén hetekre bezárkóztunk, és a korlátozások is egyre szigorodtak, az éttermek nehéz időszak elé néztek. Vendégeket nem fogadhattak, csak ha elvitelre kértek ételt, legfeljebb házhozszállítást felkínálva volt értelme 15.00 óra után is nyitva tartaniuk. Ha egyáltalán látták értelmét annak, hogy nyitva tartsanak. Bár a válsághelyzet egyszerre érte a teljes szektort arculcsapásként, nem egyforma megoldásokat találhatták rá a fővárosi vagy vidéki éttermek.

Padron

A budapesti Palotanegyedben található Padront már több gasztronómiai listán is a város legjobb tapasbárjaként jelölték meg, évek óta már csak asztalfoglalással van esély bejutni hozzájuk. A családi vállalkozásként indult Padronnak úgy sikerült szert tennie ilyen népszerűségre, hogy eredetileg nem is a vendéglátás volt a szakterületük. Az étteremben csak Madreként ismert Gabi légiutaskísérő volt a Malévnál bő 25 évig, így a család sokat utazott, ösztönösen kutatták a helyi ízeket. A Malév csődje után a család összeült, és arra jutottak, hogy régi álmukat valóra váltva egy éttermet nyitnak. Mivel Spanyolország volt a kedvenc úti céljuk és imádták a spanyol gasztronómiát, nem volt kérdés, hogy milyen profilú is legyen a saját vállalkozás. Hét évvel ezelőtt így született meg a Padron.

Első körben bezártak és felújítottak

A tapasbárok sajátossága, hogy egymással szoros közelségben ülnek az emberek – ez nem volt éppen kompatibilis az egyre súlyosbodó járványhelyzettel. Bezártak, mint ahogy sokan mások is, még a korlátozások kihirdetése előtt. „Az ezt követő heteket egyrészt az étterem felújításával, másrészt új receptek kidolgozásával töltöttük” – meséli Beck Márton, a Padron üzletvezetője. –

„Megfigyeltük a kiszállítós piacot, és arra jutottunk, hogy mivel óriási a zaj, nagyon sokan akarnak eladni egy szűk célcsoportnak, csak újszerű, magas minőséget biztosító koncepcióval érdemes belevágni.”

Házhosszállítás kicsit másképp

Semmiképp sem szerették volna, ha a házhozszállítás rontana a már megszokott magas minőségen, pedig ez a melegen kiszállított készételek esetében gyakran előfordul. Így hiába vannak az emberek kiéhezve kedvenc ízeikre, ha házhoz rendelik őket, esetleg nem pont azt kapják, amit reméltek. „A megoldást abban látjuk, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, 95 százalékban kész, napokon át minőségromlás nélkül tárolható, és a Padron ízvilágát képviselő ételeket kell készíteni. Hosszas kísérletezés után sikerült összerakunk 25 olyan autentikus spanyol ételt, amik megfelelnek ezeknek a követelményeknek, és 10 perc alatt, egy lábas, serpenyő használatával, vagy sütőben elkészíthetők” – összegzi Marci a saját megoldásuk lényegét. A siker érdekében még egy vákuumozó gépbe is beruháztak.

A házhozszállítást még csak néhány napja indították el, így még gyűjtik a tapasztalatokat, de nem zárják ki, hogy hosszabb távon is megmarad ez a koncepció. „Nagy lehetőséget látok benne, hiszen nemcsak a hétköznapokban lehet izgalmas, hanem akár akkor is, ha valaki vendégséget tart, ’házi koszttal’ szeretné meglepni a többieket, de nincs kedve órákon át főzni. Ráadásul annak köszönhetően, hogy a szállítástól minimum 4 napig változatlan marad a minősége az ételeknek, akár egy balatoni hétvégére is el lehet vinni. Valószínűbb azért, hogy ha újra megnyit az étterem, akkor elsősorban az ottani kiszolgálásra fókuszálunk, és a kiszállítási alkalmakat heti 1-2 napban rögzítjük.”

Most a nyitást várják már nagyon, június 2-ára tervezik. Ahogy Marci mondja, nekik már nagyon hiányoznak a vendégek, és a visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy ők is a vendégeknek.

Új irányok, kockázatvállalás, türelem

Ami a jövőt illeti, sok jóra nem számítanak. Tisztában vannak vele, hogy még az ilyen erős törzsvendégkörrel rendelkező éttermeknek is, mint amilyen a Padron, alacsonyabb vendégszámra kell számítaniuk az újranyitás után. Marci úgy véli:

„Sokat kell kísérletezni, új irányokba nyitni, ami kockázatos, de remélhetőleg megéri.

És reméljük, hogy a járványhelyzet hamar megoldódik, és az újranyitás után nem kell sokáig maszkot és kesztyűt hordani a személyzetnek, mert ez eléggé rontja az éttermi élményt.”

Paletta Bisztró

A Paletta Bisztró tulajdonosa, Bezerics Dániel vidéken kezdte el gyűjteni a vendéglátós tapasztalatokat: 2013-ban Balatonbogláron nyitott éttermet. Már akkor arra fókuszáltak, hogy a helyi alapanyagokra építsenek, rengeteg helyi termelővel tartják most is a kapcsolatot. A közkedvelt hamburgert, bagelt, hot-dogot vagy nápolyi pizzát a saját élményanyagaikkal ötvözik, így született meg például a harcsahurkás hot-dog, vagy lett az egyik zászlóshajójuk a rántott nemesbüki korosajt. 2017 decembere óta a fővárosban is van egy egységük, a IX. kerületi Tompa utcában.

Előre látták, hogy fel kell készülni a legrosszabbra

A boglári étterem a szezonban tart nyitva, így a márciusban berobbanó járvány miatt tavasszal még nem kellett intézkedéseket tenni. Annál inkább szükség volt az újratervezésre a budapesti Palettában. „Március elején ültünk össze a kollégákkal és beszélgettünk arról, hogy mi is várható” – vázolja Dani, hogyan is láttak neki a válságkezelésnek.

„Globális gazdasági krízisre számítottunk, bizonytalan helyzetre. Abban sem voltunk biztosak, hogy egyáltalán az éttermek nyitva lehetnek-e a korlátozások mellett.

Jöttek a hírek Olaszországból, más országokból, és azt láttuk, hogy ez egy súlyos egészségügyi vészhelyzet, ami a mi életünkben is nagy változást jelenthet.”

Étteremből pékség - is

Első körben úgy számoltak, hogy csak az alapellátók üzemelhetnek majd, mint például a pékségek. Mivel eddig is sütöttek naponta kenyeret, sőt, a vendégek sokszor még haza is vittek a kovászos kenyerükből, logikus döntésnek tűnt pop-up pékséggé alakulniuk.

„A napi menüket is tovább készítettük. Próbáltuk beleélni magunkat a vendégeink helyzetébe, hogy ha otthon kellett maradnia egy négyfős családnak, és ugyanúgy dolgozniuk és tanulniuk kell, akkor hogyan tudunk nekik segíteni. Jó ízű, jó ár-érték arányú ebédmenüt kínáltunk családi csomagban, ami nagyon hamar népszerű lett. Ezzel a menüvel és a kenyérsütéssel sikerült egyelőre túlélnünk a járványhelyzetet” – meséli Dani.

Változás jön, de a Balatonnak ez jót is jelenthet

Készültek emellett tematikus napokkal is: szombatonként kovászos pizzát sütnek, amit rendelésre házhoz is visznek, a pénteki nap pedig a balatoni halaké lett, ilyenkor mindenféle halas fogást kínálnak elvitelre vagy szállítják házhoz a választott ételeket.

„A mi alapgondolatunk az volt, hogy az 1 km-es körzeten belül élők igényeit próbáljuk meg kielégíteni. Ez be is igazolódott, mert a vendégkörünk jelentős része úgy kérte a rendelését, hogy elsétált érte, és csak nagyon kis része igényelte a házhozszállítást.

Azért készültünk erre az eshetőségre is: a kijárási korlátozások bevezetése után kb. 2-3 héttel tudtunk felállni az egész várost lefedő kiszállítási rendszerrel.”

Dani úgy véli, hogy egészen biztos változni fog a vendéglátás. Kevesebb lesz a szolgáltató, kevesebb a munkahely, ami némileg meg is tisztítja a piacot és erősebbé teszi az éttermek és a közösségek közti kapcsolatot. „Egy olyan időszak jön, amikor felértékelődnek a helyi viszonyok. A Balatonnál most jöhet el az az idő, amikor valóban mind a négy évszakban igyekszünk majd kihasználni az ott kínálkozó lehetőségeket. Rá fogunk döbbenni arra, hogy ott is minden nap meg lehet találni a szépet, az értékeket” – mondja bizakodva a Balatonhoz szorosan kötődő vendéglátós. Hozzáteszi, hogy az egyáltalán nem baj, ha a higiéniára jobban kihegyeződött minden receptorunk. Azt gondolja, hogy ez az állapot mindaddig így is marad, amíg nem lesz a koronavírus ellen hatásos vakcina.

A járványhelyzet tapasztalatait így összegzi: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy empátiával sikerült meglátni olyan pontokat, amikkel meg tudott maradni a kollégák munkahelye, és a közösségünk mindennapjaihoz hozzá tudtunk járulni.”

Kispiac - Hódmezővásárhely

A vidéki éttermek helyzete talán még egy fokkal rosszabb volt, mint a budapestieké, hiszen ők sokkal kevésbé számíthattak arra, hogy kiszállítással, alternatív megoldásokkal tudnak majd kísérletezni, és valamennyi nyereséget realizálni a kényszerű bezárás alatt. Egy olyan kisvárosban, mint Hódmezővásárhely, eleve lefedett volt a piac a kiszállítások terén, a város egyik legnépszerűbb étterme ezért nem is gondolhatott arra, hogy a szűk piacra be tudna törni, csak a bukás összegét növelték volna, és inkább úgy döntöttek, bezárnak március 18-án.

Bánfi István, az étterem vezetője azt mondja, nem volt más választása, mint rögtön elküldeni az alkalmazottait, hisz egyrészt minden egyes nap veszteséget termelt volna neki, másrészt ha valamilyen csökkentett bérezésben állapodtak volna meg, annál még a munkanélküli segély is több, ráadásul munka se nagyon lett volna, úgyhogy ez volt az optimális megoldás.

Abban bízott, hogy - bár erre semmilyen prognózis nem volt - nem tart soká a karantén és a járványveszély, hamarosan újranyithatnak, és visszaveheti az embereit. Erre május végén kerül sor, úgy döntött, még a pünkösdi hétvége előtt megnyitja a Kispiacot, amely továbbra is a vidéken meglehetősen ritka, jó minőségű alapanyagokból próbál kiváló konyhát vinni, de az új helyzet vélhetően változásokra is készteti őket.

- Valószínűleg étlapot váltunk a pénteki nyitásra, és terveink szerint egy kicsit elmozdulunk street-foodos irányba, és abban is gondolkodunk hogy mégis be kellene szállni a kiszállításos versenybe, csak ehhez több előkészület kellett, mint amennyire a záráskor időnk lett volna.

A Kispiac már tavaly is zárva volt egy hosszabb ideig, mert erőteljes felújításon esett át, és a vírus éppen a felívelő időszakban, egy elég jó december-februári időszak után kapta oldalba a céget. Ráadásul a felújítás miatt tartalékaik sem voltak, ezért sem volt sok mozgásterük kísérletezni márciusban, gyorsan kellett dönteni a bezárásról. Várták nagyon a szezont, amely így felemásra fog sikerülni, talán ha beindul júniustól, akkor megússzák kisebb veszteséggel, nullszaldóval.

Továbbra is sok tematikus hétvégével, szezonális étlappal fognak jelentkezni, Bánfi most optimista, bár az elején egyfajta világvége-forgatókönyv is átfutott a gondolatain.

- Racionálisan kell tervezni, kreatívnak lenni, és folyamatosan változásban lenni úgy, hogy megőrizzük a magas minőséget. A piaci és jogszabályi környezet amúgy is erre késztet minket, kicsik vagyunk, rugalmasnak kellett mindig lenni. Valamivel olcsóbbak leszünk, reméljük, visszatérnek a régi vendégeink, és újakat is várunk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: A fideszeseket Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják az Európai Parlamentben
A politikus szerint a Fidesz képviselői csak felveszik a pár száz milliós fizetést, és egyébként semmit nem csinálnak. Azt mondja, érdemes összehasonlítani, milyen emberek vannak pártja EP-listáján, és kik alkotják a Fideszét.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Magyar Péter szerint március 15-én és április 6-án már bebizonyította mozgalma, hogy vannak vidéki támogatói és nem csak egy „belpesti médiahekkről” van szó. Szerinte a vidéken élőket többek között őszinteséggel lehet megszólítani, nem pedig „lejönni dzsippel és megmondani, hogyan kellene élni”.

A politikustól megtudtuk, hogy 538 jelentkezőből választották ki másfél nap alatt azokat, akik az internetes szavazás után pártja EP-képviselőjelöltjei lehetnek majd.

„Van olyan, aki hat nyelven beszél. (...) Egyedül több nyelven beszél, mint a Fidesz-frakció húsz év alatt az Európai Parlamentben. Ami nem nehéz persze: százszor nulla az nulla, hiszen tudjuk, hogy a legtöbb semmilyen nyelven nem beszél.

Mr. Nobodynak, Senki úrnak hívják őket az Európai Parlamentben, akik felveszik a pár száz milliós fizetést évente és egyébként semmit nem csinálnak.”

Magyar szerint figyeltek a nők arányára, a jelentkezők életkora is fontos szempont volt, ahogy az is, hogy legyen víziójuk.

„Össze kell hasonlítani a Fidesz EP-listáját Deutsch Tamással az élen, meg a mi EP-listánkat. Szerintem ha nem is a pártokról beszélünk, akkor elég könnyű eldönteni, hogy az ember kire szavaz”

– tette hozzá Magyar Péter.

A teljes beszélgetést és a békési országjáróról készült beszámolót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: Eljön az ember közéjük és nem lejön egy dzsippel, és megmondja, hogyan kéne élni
Elkísértük Magyar Pétert vidékre, az országjárása első állomására. Egy résztvevő azt mondta, utoljára ilyen zizegés a rendszerváltás környékén volt Békés megyében.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

„Olyan bebetonozott dolgok vannak az országban, amit egy úgymond friss erőnek kell valamilyen szinten megoldani” – mondta lapunknak Magyar Péter Békés megyei országjáró rendezvényének egyik résztvevője. A férfi szerint két éve az ellenzéki összefogás nem működött.

Két másik résztvevő ezt úgy fogalmazta meg, hogy „teljesen elkopott az ellenzék”. Szerintük „utoljára ilyen zizegés a rendszerváltáskor volt itt Békésben”.

„Én MZP-s vagyok, de mindenki szimpatikus, aki Orbánt le akarja váltani” – mondta a rendezvényre lányával érkező nő. A tinédzser lapunknak úgy fogalmazott: nagyon reménykedik abban, hogy Magyar változást tud hozni az országnak.

„Meggyőzött minket. Aki itt van, szerintem annak a nagy részét meggyőzte”

– jelentette ki a gyűlés végén egy férfi.

A politikus orzságjárásának első állomásáról készült beszámolónkat itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Magyar Péter: Tegyenek börtönbe, akkor nem 50%-ot fogunk elérni, hanem 80-at, és akkor nem nekik lesz kétharmaduk, hanem nekünk háromnegyedünk
A TISZA Párt alelnöke bohócnak nevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét, miután Lánczi Tamás azt írta egy posztban Magyarnak: börtönbüntetés jár annak, aki tiltott külföldi támogatást használ fel.

Link másolása

Megalakulása óta az első vizsgálatot indította meg a Szuverenitásvédelmi Hivatal, írja azt rtl.hu. A kormány kezdeményezésére februárban létrehozott intézmény a kormánypárti Magyar Nemzet egyik cikkére hivatkozik. Az állami hírügynökséggel azt közölték: a lap információi alapján felmerül a gyanú, hogy „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör” próbál beavatkozni a magyar választásokba, amelyik a 2022-es választás előtt Márki-Zay Péter mozgalmát támogatta.

A hivatal Magyar Péter nevét nem említette, de a Tisza Párt alelnöke tegnap Facebook-posztban reagált. Azt írta, a vizsgálat vele kapcsolatban indult. Azt javasolta Lánczi Tamásnak: kérdezze a Fideszt, „évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlölet propaganda mestereinél”.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője erre szintén a közösségi médiában reagált: felhívta Magyar Péter figyelmét arra, hogy „amennyiben egy jelölt vagy jelölő szervezet tiltott külföldi támogatást használ fel, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Magyar Péter ma a Békés megyei Mezőhegyesen kampányolt, innen üzent Lánczinak Tamásnak:

„Innen is üzenem neki, hogy irtó nagy bohóc. Kit akar börtönbe tenni, engem? Vagy a magyar népet? Mit gondol, hogy tényleg azt el fogják fogadni az emberek egy ordas kamu alapján, amit a propaganda állít, majd engem börtönbe rakjanak?

De tegyen börtönbe, szerintem annál jobb lesz, akkor nem 50%-ot fogunk elérni, hanem 80-at. És akkor nem nekik lesz kétharmaduk hanem nekünk háromnegyedünk.”

A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, hogy Magyar Péter mozgalma mögött a Bajnai Gordonhoz köthető DATADAT nevű cégcsoport állhat, erre az egyesület honlapjának adatvédelmi tájékoztatójában találtak nyomokat. A cégcsoport ügyvezetője szerint hazugság, ami a Magyar Nemzetben megjelent.

„Sosem találkoztam velük, sem Magyar Péterrel, sem a hozzá kötődő párttal, sem a hozzá kapcsolódó egyesülettel soha semmilyen viszonyt nem ápoltunk”

- mondta Szigetvári Viktor, aki szerint azért szerepeltek az adatvédelmi tájékoztatóban, mert a Magyar Péter által átvett egyesülettel volt kapcsolatuk régebben.

Szigetvári Viktor azt mondta, nem tartnak a vizsgálattól, és együttműködnek majd a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, ha felkeresik őket.

A szervezettel kapcsolatban épp tegnap terjesztett be határozattervezetet az Európai Parlament öt frakciója. Eszerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása és működése sérti a szabad és tisztességes választások elvét. Arra szólítanák fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a korábbi döntését és függessze fel a Magyarországnak adott támogatásokat, amíg az összes korábban támasztott feltételt nem teljesíti a kormány. A tervezetről jövő héten szavazhat az Európai Parlament.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Csernus: Egy búvalbaszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk
Ügyesek voltunk, mert megmaradtunk, magyarul beszélhetünk. De az ügyességből egy ponton megalkuvás lett.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

Csernus Imre az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának legutóbbi adásában lesújtó képet festett társadalmunk lelkiállapotáról. „Egy búvalbaszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk” – mondta a pszichiáter, akinek az elkövetkező hetekben jelenik meg legújabb könyve A magyar címmel.

A szakember úgy látja, hogy egy gyönyörű országban élünk, minden lehetőségünk meglenne arra, hogy jól érezzünk magunkat, de erre azért nem vagyunk képesek, mert érzelmileg nem vállalunk felelősséget, nem viselkedünk felnőttként. Ebből az önbecsapásból és gyávaságból fakad szerinte rengeteg egészségügyi problémája az embereknek.

Ebből a szempontból egy beteg nemzet vagyunk.

– mondta.

Közéleti állapotaink kapcsán elmondta, hogy azért vagyunk képtelenek a politikusainkon számonkérni az ígéreteiket, mert akkor egyúttal azzal is szembe kellene néznünk, hogy a saját ígéreteinek sem tartjuk be valójában.

Önmagunkkal viszont nem akarunk konfrontálódni.

A felelősségvállalás hiánya, a nem felnőtt viselkedés kialakít egy „öntudatlan populációt”, akikkel szemben viszont működik az „oszd meg és uralkodj” technikája.

Csernus arról is beszélt, hogy bár számtalan sportágban sikerült a történelem során a döntőig küzdeni magát a magyar csapatoknak, ám gyakran, váratlanul elbuktunk. Szerinte mindennek az az oka, hogy előre félünk a vereségtől, ez a félelem pedig megbénít minket.

A pszichiáter úgy látja, hogy akkor lehet belőlünk sikeres nemzet, ha bátrak leszünk, elkezdünk hinni magunkban, ha az érzelmeinkért is felelősséget vállalunk, de merünk beszélni a gyengeségeinkről, hiányosságainkról is. Mindez szerinte az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú, mert ezeket a rossz mintákat adjuk tovább gyermekeinknek.

A teljes beszélgetést ITT tudod megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: