hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Megszenvedik a gyerekek az iskolanyitást: minden eddiginél több fiatalt foglalkoztatott az öngyilkosság gondolata

Beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekek tömegei számára áldásos volt az otthonlét, azonban a visszatérés újabb pszichés terhet helyez rájuk.
Rónyai Júlia, Fotó: Lesz mosoly a maszk alatt?/Facebook - szmo.hu
2021. május 28.


Link másolása

hirdetés

2021 első hónapjai eddig nem tapasztalt mértékű emelkedést hoztak a serdülők körében a szuicid gondolatok terén: január és május közt megduplázódott azon fiatalok száma, akiket öngyilkossági kísérlettel vitt be a mentő a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházba.

Többek közt ez is szóbakerült május 27-én, a Vadaskert Alapítvány, valamint az UNICEF Magyarország “Lesz mosoly a maszk alatt?” című közös előadásán.

A Zákány Lili szociológus által moderált beszélgetésen Dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány igazgatója mellett Dr. Szolnoki Nikolett, a Vadaskert gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa vett részt, míg az UNICEF oldaláról Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője és Kövécs Laura, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete osztotta meg a gondolatait.

Dr. Tárnok Zsanett már az elején fontosnak tartotta leszögezni: önmagában nem a szorongás jelensége a probléma.

“A szorongásnak van egy optimális szintje. A gyerekeknek is mindig azt a példát hozom fel, hogy ha a gazella nem szorongana, nem futna el az oroszlán elől. De ha túl erőssé válik a szorongás, akkor sem fut el, hanem ledermed.”

Ezzel Dr. Szolnoki Nikolett is egyetért, hozzátéve: a szorongás a barátunk, mert összetart minket. Amiatt nem késünk el, nem megyünk át a piros lámpán. A két szakértő szerint éppen ezért nem a teljes szorongásmentesség a cél, inkább megtanulnunk elviselni azt, és emellett is hatékonyan működni a hétköznapokban.

De hogyan jelentkeztek ezek az érzések a fiatalok esetében?

“A pandémia globális szorongást okozott, de ebből tavaly ilyenkor még nem sokat tapasztaltunk a fiataloknál. A járvány elején gyorsan átálltunk az online működési formára, krízisvonalat is működtettünk, de a krízis elmaradt: a gyerekek köszönik szépen, jól voltak.”

hirdetés

Szolnoki is hasonló tapasztalatokról számol be: “Ezek még a ‘mézeshetek’ voltak az első hullám alatt, amikor még azt hittük, néhány hónapig fog tartani ez az egész. Májusra azután rádöbbentünk, ez nem csak átmeneti állapot, és szorongani kezdtünk, hiszen nem tudtuk, mikor lesz vége. Megnőtt azon esetek száma is, ahol huzamosabb ideig altatóhoz, nyugtatóhoz szoktatták magukat a fiatalok, ami korábban nem volt jellemző.”

A változást a statisztikák is igazolják: idén megnőtt a serdülők öngyilkossági kísérleteinek száma. Január és május között több alkalommal kellett fiatalokat ellátni, mint akár a 2019-es év, akár a tavalyi év hasonló időszakában, az első hullám idején.

De nem csak a nagyobbak sínylették meg ezt az időszakot: Szlankó Viola elmondta, az UNICEF kutatásai alapján a szorongásos, depressziós tünetek az ovisok körében is felbukkantak. A kicsiknél 25-30 százalékkal is növekedett a szeparációs szorongás, amit erősített a szülők megbetegedésétől való félelem. A nagyobbak ugyanakkor a társas kapcsolatok hiányától szenvedtek, hiszen így számos olyan esemény elmaradt, ami kritikus szerepet játszott volna a személyiségük formálódásában.

A gyermekvédelmi vezető hangsúlyozta: az UNICEF a járvány ideje alatt kiemelt témává tette a gyerekek és fiatalok mentális egészségét.

“Különösen veszélyeztetettek a gyermekotthonok lakói és a nevelőszülői hálózatban élő gyerekek, ők a legsérülékenyebb, legkiszolgáltatottabb csoport. Az intézményekben 2 és fél-3 hónapos kijárási és látogatási tilalmat rendeltek el, ami érthető módon sokkal jobban megterhelte a gyerekeket, mint a családban élő társaikat. Elmaradtak a programok, a vér szerinti családdal való találkozások.”

Ebben az időszakban túlterhelődtek a gyermekfelügyelők is, akiknek a digitális oktatás útvesztőiben is el kellett igazodniuk - ráadásul kevesebb felszereléssel és kompetenciával, mint a pedagógusoknak.

Ám hogy a probléma nem csak az állami gondozottakat érinti, az Kövécsi Laura szavaiból is kiderült: az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete egy kortársai közt végzett, nem reprezentatív felmérésben kereste a választ arra, hogy élték meg a 13-25 év közöttiek ezt az időszakot.

“A kutatás alapján meglehetősen átfogó képet kaptunk. Amikor arról kérdeztük a válaszadókat, mi volt a legjellemzőbb érzelmük ebben az időszakban, kétharmaduk a motiválatlanságot nevezte meg, amit a fáradtság és a stressz követett. Az elején még örültünk, hogy pizsamában jelentkezünk be az órákra, de ez hamar elmúlt: egyrészt sokan úgy éltük meg, hogy az online oktatás nem volt hatékony, másrészt elmosódott a határ az iskola és a privát életünk között, nem tudtuk különválasztani a kettőt” - mondja.

Laura szerint a tanárok hozzáállása is változó az újraindulás után: van, ahol megértették a lemaradást, míg máshol épp ellenkezőleg, megnőttek az elvárások.

Akiknek az újrakezdés a legnehezebb

A gyerekek egy jelentős része ugyanakkor kifejezetten örült neki, hogy nem kell bejárnia az iskolába:

“Az állami gondozottak gyakran érzik rosszul magukat, mert nagy lemaradásban lehetnek a többiekhez képest. Ráadásul gyakran célpontjai kortárs bántalmazásnak, bullyingnak, zaklatásnak is, mert rajtuk van a stigma, hogy ők mások. Ebben az időszakban ez az állandó stressz megszűnt” - mondja Szlankó.

Szolnoki hozzáteszi: “Nem csak az állami gondozottakat érinti a probléma, hiszen a beszédhibás, vagy épp autizmus spektrumzavarral élő gyerekeket is rendszeresen cukkolhatják az iskolában. Számukra felszabadító volt, hogy nem kellett bejárni. Olyan figyelemzavaros gyerek is akadt, aki otthon jól tudott haladni, de a 25 fős osztályban már szétszóródik a figyelme.”

Mi most a szülők és az iskolák feladata?

Az iskola nem csak a tanulás helyszíne, szocializációs közeget is jelent a gyerekek számára, ahol az érzelmek megélése is fontos feladat - hangsúlyozza Szolnoki.

“Én azt tanácsolnám, induljon a reggel osztályfőnöki órával, ahol meg lehet beszélni, ki hogyan érkezett, mitől fél, minek örül. A rossz érzéseket oldhatjuk azzal, ha beszélgetünk a dolgokról.”

Ebben az időszakban a felnőttek sem mindig nyújtanak hatékony támogatást a gyerekeknek, hiszen ők maguk is szoronghatnak. Szolnoki hasonlata szerint olyan ez, mint kimenteni próbálni egy fuldoklót, miközben az ember maga sem tud úszni.

Az UNICEF éppen ezért úgy döntött: ingyenes szupervízióban részesíti a gyermekvédelemben dolgozókat és a pedagógusokat is.

“Mentálhigiénés szakembereink ingyenes szaktanácsadást tartanak, először a gyermekvédelmi szakemberek, majd pedagógusok részére is. Tapasztalataink szerint 3-5 beszélgetés már sokat segít a stresszen és a túlterheltségen, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen tanácsadás lehetne az állam feladata is” - mondja Szlankó Viola.

Az UNICEF nemzetközi szervezete emellett irányelveket is kidolgozott arra nézve, hogyan kellene támogatni az oktatásba visszatérő gyerekeket, akik közül sokan gyászolnak: Magyarországon például 6-700 gyerek maradt teljesen árván a járvány következtében.

A szakemberek szerint a lelki gyógyulás sem történhet egyik napról a máskra. Beszédes tény például, hogy a kínai lakosság egy része még évekkel a 2013-as SARS-járvány után is szenvedett a poszttraumás stressz tüneteitől.

Családon belül is fontos lehet tudatosítani, hogy a visszatérés hosszabb folyamat lehet, amihez sok türelem szükségeltetik:

“Fogadjuk el, hogy ez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni. Torzított elvárás, hogy az ötmillió beoltottal vagy a terasznyitással már mindennek rendben kéne lennie. Egy felmérés szerint a beoltottak 48 százaléka ugyanúgy szorong, mint korábban” - mondja Tárnok.

Szolnoki szerint olyan ez, mint amikor egy fogságban nevelt kisállatot szabadon engedünk:

“Azt várnánk, hogy boldogan fog szaladgálni, mégsincsen azonnali extázis. Egy kicsit még ül ott, nagyon lassan mozdul meg. A gyerekekkel szemben is fontos tudatosítanunk: elfogadjuk, ha most ötös helyett négyest hoznak haza, esetleg több szorongással indulnak el táborozni, mint korábban."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Sokkoló volt” - elmondták a Direkt36 újságírói, hogy tudták meg, hogy valószínűleg lehallgatták őket az izraeli kémszoftverrel

Panyi Szabolcs és Szabó András tényfeltáró újságírók is a Pegasus magyarországi célpontjai között voltak. Videóban beszéltek arról, mikor törtek be megfigyelőik a telefonjukba, és hogyan jutottak hozzá bizalmas információkhoz.

Link másolása

hirdetés

Mint arról már beszámoltunk, vasárnap nyilvánosságra hozták a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat által vezetett nemzetközi ténylfeltáró projekt eredményeit, miszerint magyar célszemélyek ellen is használták az elmúlt években az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, a célpontként kiválasztott emberek között pedig voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is.

Az oknyomozásban részt vett a Direkt36 tényfeltáró központ két újságírója, Panyi Szabolcs és Szabó András is, akik arról számoltak be, hogy őket is megfigyelték az izraeli kémszoftver segítségével. Most egy videóban meséltek arról, hogy tudták ezt meg, illetve hogyan kerültek be a nemzetközi tényfeltáró csapatba.

Panyi elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt a Süddeutsche Zeitung, a legnagyobb német országos napilap újságírói keresték meg a Direkt36-ot azzal, hogy vegyék fel a kapcsolatot egy biztonságos kommunikációs csatornán keresztül. Már ekkor sejtették, hogy valószínűleg egy megfigyeléses lehallgatásos sztoriról van szó. Panyi április közepén hívta fel Szabó Andrást, akinek szokatlan volt, hogy kollégája még a megszokott kommunikációs csatornáikon keresztül sem volt hajlandó semmit elárulni arról, miért kell találkozniuk személyesen. Már aznap este találkoztak a Direkt36 irodájában, ahol a magyar munkatársak mellett külföldi lapok újságírói is jelen voltak.

"Szabolcs egy kémfilmbe illő történettel állt elő. Először elmondta, hogy az ő telefonját ismeretlenek, feltehetően még az is lehet, hogy egy titkosszolgálat feltörte. A nemzetközi újságírói csoport vizsgálata pedig arra jutott, hogy az én telefonomat is feltörték, ami elsőre teljesen hihetetlen volt"

- mesélte Szabó.

hirdetés

Panyi telefonját az Amnesty International jogvédő szervezet biztonsági munkatársai vizsgálták át, akik megállapították, hogy 2019. április 4. és november 7. között több mint fél éven keresztül kimutathatóak a Pegasus kémszoftver egyértelmű nyomai a mobilján. Szabó esetében pedig az derült ki, hogy 2019-ben két alkalommal, június 13-án és szeptember 24-én törtek be a telefonjába.

A kémprogram révén a megfigyelők hozzáférhettek az újságírók telefonján lévő képekhez, videókhoz, bekapcsolhatták a mikrofont, melynek révén felvehettek beszélgetéseket, sőt még a kamerát is be tudták kapcsolni. Panyi szerint azonban főként szöveges tartalmakat figyelhettek meg, tehát e-maileket, szignálon küldött üzeneteket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Tisztelt fapados légitársaságok, meddig szórakoztok még a befizetett pénzünkkel?

Szerzőnk időben kinn volt a reptéren, minden szabályt betartott, mégsem szállhatott fel az egyik legismertebb fapados cég görögországi járatára.
Fotó: JESHOOTS-com/Pixabay - szmo.hu
2021. július 20.


Link másolása

hirdetés

Hajnalban azzal a naiv hittel szálltam taxiba, hogy ilyenkorra már a krétai tengerparton heverészek majd. Most mégis a reptéri kávézóban ülök egy túlárazott kapucsínó fölött, és azon töprengek: mégis hogy történhet meg olyasmi, mint ami velem történt ma reggel?

Az még hagyján, hogy az ismert fapados légitársaság össze-vissza variálta a járataim indulási idejét az elmúlt hetekben - pandémia van, vagy legalábbis a pandémia szünete két felvonás közt. Érthető, hogy sok helyen még akadozik a rendszer.

A becsekkolás mindig is sok apró részfeladatot vont maga után, a poszt-korona világban azonban további macerákkal is terhelik az utasokat. Így a szokottnál is nagyobb a kockázat, hogy valamit elveszít, elront, elnéz az ember.

Amíg korábban egy túlméretezett samponos flakon miatt lehetett jól megszívni, most kibővült az arzenál: oltási igazolvány, PCR-teszt, a célországba való belépéshez szükséges QR-kód, PDF-ek, na meg a szokásos papírhalom. És akkor még ki sem tértünk a kilókra, centikre, apró betűs, megcsillagozott, zárójeles feliratokra.

Megannyi buktató, aminek más szerepe sincs, mint hogy az egyszeri utas belezavarodjon. Aztán a gatyáját is ráfizesse a reptéren, ha még fel óhajt szállni az általa már egyszer kifizetett és lefoglalt járatra.

Én a magam részéről sprinteltem már eleget reptereken át az elmúlt 15 évben. Most a legkevésbé sem vágytam ilyen élményre, mielőtt végre kiszabadulnék az országból.

Éppen ezért két órával a gépem indulása előtt már egy rakás papírral, letöltött dokumentummal, alaposan bepakolt, lemért csomaggal álltam a megfelelő sorban. Csakhogy ez marhára nem érdekelt senkit.

hirdetés
Hamar egy kafkai per vádlottja lettem, akinek védekezni semmi joga, hiszen ő követett el… na de mit is?

Az elején úgy tűnt, minden rendben van. Elfogott a régről ismerős reptéri hangulat: szüttyögtem a végtelenbe hömpölygő sorban.

Közben konstatáltam, hogy az amúgy 7:50-re kiírt gépem azóta 7:10-re került át. Na és? Sebaj, hiszen időben vagyok. Igaz, békeidőben még nem telt utasonként 20 percbe a becsekkolás, ám ez láthatóan már a múlté. A kordonok még két kanyarra osztották a sort, ami alig moccant valamit előre.

“Ugye, nem lesz ebből gond?” - villant át az agyamon a gondolat, ami teljesen abszurdnak tűnt. Mégis hogy felelhetne érte az utas, ha túl lassú a becsekkolás? Csak nem mennek sehová, amíg nem győződtek meg róla, hogy mindenki a fedélzeten van - nyugtattam magam.

Az aggodalom azután mégis utat tört magának, és megszólítottam a mögöttem álló srácot:

“Bocsánat, te is Heraklionba mész?”

“Hát persze” - közölte nagy mosollyal -, “ne aggódj, még csomóan oda tartunk.”

Innentől nem aggódtam.

Amikor azonban végre a check in-pultig értem a dokumentumköteggel, az ügyintéző sajnálkozva végigmért:

“Ja, Heraklionba tíz perce bezárt a kapu.”

Éreztem, hogy a pulzusom enyhén megemelkedik, mégsem hittem el egyből, hogy ez megtörténhet.

“Dehát sorban állok, itt vagyok két órája, és nem csak én!” - érveltem. Erre a mögöttem álló srác és barátnője is előkerült, majd megjelent egy apuka négy kisgyerekkel.

“Mindannyian itt állunk órák óta” - magyaráztuk, mire az ügyintéző vállat vont:

“Ja, dehát mi kiabáltunk záráskor, kétszer is, hogy Heraklion!”

Tehát a zsibongó tömegben kellett volna meghallanunk, ahogyan a nő kétszer elkiáltja magát, és azzal a lendülettel átrepülni a többi sorbanálló feje fölött, akik mind ugyanúgy várakoznak előttünk.

Nem járt jobban az a férfi sem, aki egy másik gépre várt, és akit sms-ben tájékoztattak róla, hogy a járata két órát késik - arról viszont már nem szóltak, hogy a becsekkolás az eredeti időben ér véget. Annak dacára tehát, hogy a felszállási időpontokat az utolsó percekig cserélgetik, a kaput az eredeti időpontban zárják. Nem tetszik érteni? Ja, hát tetszett volna elolvasni a szabályzatot!

Félreértés ne essék: az tök érthető, hogy a fapadosoknál nem hunynak szemet a szabályok tudatos kijátszása fölött. Az már kevésbé, hogy egyrészt direkt szívatósra alkotják meg őket, másrészt amikor maguk a dolgozók is belegabalyodnak, minden mulasztás vagy bénázás felelősségét az utasra terhelik.

Nem ecsetelném a húsz perces szenvedést, aminek során sikerült megértetnünk, hogy a pénzükért cserébe szeretnénk felszállni a repülőre.

Habár itt szerencsére nem (annyira) szabadultak el az indulatok, nekem egyből eszembe jutott a Black Mirror egyik részének jelenete: amikor a járatát törlik, a jobb sorsra érdemes főszereplő hiába akad ki teljes joggal, hiszen felemeli a hangját a reptéri alkalmazottal szemben. Aki csúnyán beszél, annak természetesen nem lehet igaza - mint azt egy szélesen vigyorgó biztonsági őr viselkedése is megerősíti. Nem a jelen írás keretei közt, de megérné töprengenünk a jelenségen: vajon mennyit von le egy ember személyes igazságából, ha kiakad és anyázni kezd, valamint mennyit ad hozzá, ha udvariasan mosolyogva védi a védhetetlent? Sokan a baltás gyilkosról sem feltételeznénk rosszat, amíg egyébként szépen köszön a szomszéd néninek. Ezt a műsort ajánlom a témában.

A személyzet végül lázas telefonálgatásba kezdett, azután közölték: a kapitány úr megvár bennünket, ha sprintelünk. Hát, akkor sprinteljünk - gondoltam. Mégsem úszhat meg minden kellemetlenséget az ember.

A sprint egészen az átvilágításig tartott, ahol egy biztonsági őr állta az utamat:

“Elnézést, de kinyomtatott beszállókártya nélkül nem engedhetem át” - közölte.

Az ügyintézőknek ugyanis húsz perc győzködés, telefonálgatás, iratellenőrzés során sem sikerült odaadniuk a beszállókártyámat. Innentől azonban hiába is bizonygattam, hogy a malőr nem az én hanyagságom következménye.

A biztonságis hölgy csak a vállát vonogatta, mondván, ők nem állnak a fapados cég alkalmazásában. A helpdesknél aztán megtudhattam: jogomban áll panaszt tenni, esetleg egy következő járatot foglalni magamnak - természetesen újabb súlyos összegért, ahelyett, hogy mondjuk ennek az árát visszakapnám.

Tragédia persze nem történt. Még most, helyben foglaltam egy másik gépre.

De mi van azokkal, akik az utolsó összekuporgatott filléreiket költik egy fapados járatra? Ők vajon miféle segítségre támaszkodhatnak egy ilyen helyzetben, és kinek a hanyagságából bukják a régóta halasztódó nyaralást?

A kisember számára csábító ajánlat, hogy néhányezer forintért járhatja be Európa legjobb helyeit - ezért cserébe viszont amit nyerünk a réven, azt általában elveszítjük a vámon.

A fapadosok a kapkodásunkon, az utazás előtti stresszes állapotunkon nyerészkednek. Ki vágyik erre, amikor szeretné maga mögött hagyni és kipihenni az év fáradalmait?

Ha ugyanis nyugodtan, kiszámíthatóan és biztonságosan szeretnénk utazni, akkor - tapasztalatom szerint - minimum másfélszer annyi pénzt kell rászámolnunk a fapados jegyünkre.

Nem óhajt két órán át sorban állni? Feladna értelmes méretű bőröndöt, amit nem kell egy rózsaszín keretbe szuszakolni? Harapna valamit az úton? Nem szeret leghátul zötykölődni a turbulenciában? Akkor legyen szíves perkálni! Így lesz a tízezerből ötvenezer forint.

Én legközelebb inkább egy megbízható nagy cég “all inclusive” ajánlatára szavazok, és ha már feltöltődni szeretnék, megspórolom a pánikot, a kapkodást és a ráfizetést.

A fapadosok károsultjainak pedig üzenném: remélem, senki nem mulaszt el panaszt tenni, aki önhibáján kívül hasonló helyzetbe került. Lehet, hogy egy cég belső szabályzata, vagy az abból fakadó visszásságok ellen szót emelni szélmalomharc, de ne becsüljük le a kritikus tömeg erejét.

 


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Kordos Szabolcs: Berki Krisztián sikere előtt kicsit értetlenül állok

A Showbusiness, Hungary című könyv szerzője szerint Győzike ösztönös marketingzseni, az influenszerek rajongói pedig gyakran fanatikusabbak, mint a hagyományos sztárokéi. Interjú.

Link másolása

hirdetés

Kordos Szabolcs legújabb sikerkönyve, a "Showbusiness, Hungary", ahogy a cím sejteti, a hazai sztárok világát mutatja be. Foglalkozik azzal, hogy mennyire gazdagok a hazai hírességek, a menedzserek munkájával, megtudhatjuk, hogy lehet elejét venni egy-egy botrány kitörésének, de külön fejezet szól a Barátok köztről és az influenszerekről is.

- A Showbusiness Hungary nem az első könyved, amely egy szubkultúra kulisszái mögé visz el. Írtál többek között luxusszállókról, taxisokról, légi közlekedésről. Hogy kezdődött ez a sorozat?

- Nagyon-nagyon régen Kecskeméti Dávid fotós kollégámmal megjelent egy könyvünk. Az volt a címe, hogy Tilos a belépés. Csupa olyan izgalmas helyre mentünk el, ahová átlagemberként nehéz besétálni. A miniszterelnök parlamenti dolgozószobájától kezdve a metró alagúton át a Four Seasons elnöki lakosztályáig sok helyre eljutottunk.

Engem rettentően érdekelt addigra a luxusszállodák világa. Kezdő újságíróként sokat jártam ilyen helyekre, vártam a Magyarországra érkező sztárokat a „lobbyban”. Sokszor elgondolkoztam a recepciósokkal szemben ülve, hogy nekik vajon milyen életük lehet?

Kicsit a magyar valóságban mozognak, kicsit azonban egy különleges nemzetközi miliőben.

Érdemes lenne őket kifaggatni.

hirdetés

Azt már tudtam, hogy ez egy zárt világ, nem könnyű megnyitni az érintetteket. Akkor találtam ki a módszeremet, hogy a szakmában jártas embereket környékezek meg és anonim interjúkat készítek velük. Ezt a módszer követem azóta is.

- És a jelek szerint az olvasókat is érdekli.

- Igen. Rögtön az első kötet, a Luxushotel, Hungary nagy siker lett, hazai viszonyokban mondhatni, hogy bestseller. Ez nemcsak abból látszik, hogy elkészült második része is, hanem a sokadik újranyomásból is. Kilenc évvel a megjelenése után még most is kint van a piacon új borítóval.

Azóta a Hungary sorozat kilenc kötetesre bővült, a lefrissebb darabja a Showbusiness, Hungary.

- Volt olyan téma, amin elkezdtél dolgozni, de utóbb elvetetted? Vagy a kiadó lebeszélt róla?

- Ilyen nem volt, az viszont állandó, hogy olvasók keresnek meg témaötletekkel. A könyvelők életétől kezdve a tanárokon át az egészségügyet feltáró riportkötetig sok minden felmerült. Szerencsére van még témám bőven, igazából az a nehézség, hogy kiválasszam, mi legyen a következő. Mindig törekszem arra, hogy a bemutatott világokban legyen valami elérhetetlenség, glamour.

- Sok könyv megjelent már a magyar celebvilágról. Mi az, amit úgy éreztél, nem írtak még meg?

- Szerintem kimondottan ilyet, mint a Showbusiness Hungary, nem írtak még. Legalábbis én nem találkoztam vele, márpedig eléggé közelről figyelem a könyvpiac és a sztárvilág történéseit.

Olyan könyv volt már szépszámmal, amit hírességek írtak a saját életükről, vagy egy újságíró az ő történeteiket gyúrta egybe. Rengeteg interjúkötet is megjelent már. Ám olyan riporttal, ami ezt az egész iparágat kívülről-belülről, a sztárokat körülvevő emberek, menedzserek, producerek, újságírók és persze maguk a hírességek szemszögéből mutatja meg, nem találkoztam még.

Számomra a Showbusiness annyiban eltér a sorozat korábbi darabjaitól, hogy a szórakoztatóipar/média világban én is otthonosan mozgok.

Évekig voltam sztáros újságíró, dolgoztam a kommunikációs szakmában, televíziók környékén, beleláttam ebbe a világba.

Rengeteg kérdést kaptam a pályám során, hogy hogyan működnek a dolgok valójában, miért ebből lett sztár és nem abból, mennyit lehet ezzel valójában keresni? Miért van ebből botrány, amikor abból nincs?

Ezekre a kérdésekre próbáltam választ adni.

- Azt mi alapján döntötted el, hogy kinek írod ki a nevét, és ki az, akire legfeljebb csak utalsz?

- Nagyon oda kellett figyelnem, hogy ne legyen a könyvből kibővített pletykamagazin, ami az egyes sztárok lejáratására szolgál. Az összes többi könyvemnél is szempont volt, hogy nem szabad senkit kipécézni, mert az egyéni sztorikon keresztül a világ működését akarom bemutatni.

Általában azokat említettem név szerint, akiket muszáj volt, mert esetükben minden körbeírás ellenére ordít, hogy ki a megszólaló. Ha például a Barátok köztről beszélünk, akkor mindenkinek Kalamár Tamás jut eszébe. Ő volt ennek a sorozatnak az atyja. Nincs értelme Istvánnak nevezni.

- Sztár, híresség, celeb. Ezek rokon fogalmak, de mégsem fedik le teljesen egymást. A könyved kikkel foglalkozik?

- Ebben a könyvben olyan emberekről írok, akiknek a nevét ha elkiáltjuk a 4-es 6-os villamoson, akkor 10-ből legalább 5 ember felkapja a fejét, azonnal tudja kiről van szó. Ez a sztárság egyik fokmérője.

A másik fokmérő talán az, hogy mennyire eladható a sztár, mert lehet, hogy ismernek valakit, de annyira rossz a megítélése, hogy például egyetlen cég, nagyvállalat se állna be mögé, nem szeretné, ha a termékeit az adott figura reklámozná. Ha ezt az osztályozást nézzük, akkor pénzben is jól kifejezhető, hogy mennyit ér egy sztár.

Sok ember lesz ugyanis híres anélkül, hogy igazi tartalom, vagy teljesítmény állna mögötte.

- Azért én úgy látom, igazán hosszútávon csak azok tudnak a toppon maradni, akik hajlandók munkát belefektetni.

- Ez pontosan így van. Egyrészt meg kell újulni, másrészt rettentő sok munkát kell beletenni. Harmadrészt nem árt valami tehetség. Azt is tehetségnek nevezem, ha valaki képes másokat bármilyen módon szórakoztatni, a figyelmüket fenntartani.

Elképzelhető, hogy valaki ideig-óráig híres lesz, és szakíthat ebből magának különböző előnyöket, de hogy 10-20 éven keresztül fenntartsa az érdeklődést maga körül, ahhoz azért nagyon sokat kell tenni.

 

- Ilyen szempontból érdekes volt számomra, amikor azt írod a könyvben, hogy Győzike ösztönös marketing zseni. Előszeretettel szoktam példálózni vele. Mert bár a Győzike jelenség nagyon távol áll tőlem, ahhoz, hogy valakit – ráadásul egy ilyen nehéz személyiséget - ilyen hosszú időn keresztül foglalkoztasson a média, és ennyi nézője legyen, ahhoz tudni kell valamit.

- Így van. Nyilván az ő imidzse, elismertsége nincs mondjuk Presser Gáborral egy súlyban, de folyamatosan fenntartja az emberek érdeklődését. A közönség nagy részét pont azzal szórakoztatja, hogy megosztó személyiség. Bőven vannak azonban, akik csak szeretnének ennyire megosztó személyiségek lenni és a kutyát sem érdeklik.

- Ez már nem kapcsolódik szorosan a könyvedhez, de érdekel a véleményed. Amit végképp nem tudok sehova tenni, az a Berki Krisztián jelenség. Még most, ennyi év távlatából sem látom, hogy mi volt az a tett, az a teljesítmény, amivel ő így ki tudott emelkedni, és ennyire ismertté vált.

- Ráadásul mellette ismertté vált Hódi Pamela is, aki mostanra teljesen levált róla, és saját, hatalmas online rajongótábort épített fel. Fogalmazzunk úgy, hogy Berki is inkább a megosztó figurát hozza mint az elismertet.

Megmondom őszintén, hogy az ő sikere előtt kicsit értetlenül állok.

- Nagyon sok témát érintesz a könyvben. Számodra melyik volt a legérdekesebb?

- Érdekelt az influenszerek világa. Magyarországon is kialakult egyfajta kettős celeb státusz. Vannak a hagyományos hírességek, akiket milliók ismernek. Sebestyén Balázs, Gálvölgyi János vagy Liptai Claudia neve mindenkinek mond valamit, aki nem szatyorban élte le az elmúlt évtizedeket. Régebben egyszerű volt a képlet: aki főműsoridőben szerepel a tévében, az híres.

Alapvetően ez még mindig így van, de azért közben kezd kialakulni egy alternatív, szubkulturális celebvilág is. Ezek az újfajta sztárok a széles közvélemény előtt kevésbé ismertek, azonban ők is több százezres vagy akár milliós eléréssel rendelkeznek és rajongóik gyakran sokkal fanatikusabbak mint a hagyományos sztároké.

Ugyanakkor, azt is sokan elmondták már, hogy hiába próbálják meg a televíziók a népszerű netes influenszereket átemelni abban a reményben, hogy majd kapnak velük egymillió új nézőt, ez nem feltétlenül járható út.

Az influenszerek a saját közegükben működnek jól, ahol maguk alakítják a szabályokat, annyiszor veszik fel a pár másodperces bevágást, ahányszor csak akarják, az otthoni forgószékükben ülnek és a saját közönségükhöz beszélnek.

- Talán az is benne van, hogy a követőik nem mennek velük a tévébe, mert nem hajlandóak megváltoztatni a médiafogyasztási szokásaikat.

- Nem, mert cikinek érzik, és azt is cikinek gondolják, hogy a kedvencük eladta magát.

- Már a beszélgetés elején céloztál rá, hogy bőven van még témád. Azt tudni, hogy konkrétan miről fog szólni a következő könyv?

- Sok mindenen gondolkozom. Szexipar, éjszakai élet, kamionosok… Nem tudom még pontosan. Amelyik legjobban megmozgatja a fantáziámat. Egyelőre ezt a kötetet pihenem ki, ilyenkor mindig van egy kis írásundorom, ami idővel remélhetőleg megint átfordul majd írásvággyá. De ahhoz kell néhány hét.

címfotó: Móricz Sabján Simon

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Az emberek sokszor tévesen azt hiszik, hogy egy gyerekkori minimális úszástudás a vadvízen is elég”

Batházi Tamással, a Vízimentő Szakszövetség elnökével a Balatonba fulladt testvérpár tragédiájáról, és arról is beszélgettünk, mire kell odafigyelni a fürdőzésnél, legyen szó felnőttekről, vagy gyerekekről. De azt is elmondta, mit csináljunk, ha mégis bajba kerülünk.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, vasárnap belefulladt a Balatonba egy 13 éves fiú és 17 éves testvére. A gyerekek gumimatraccal mentek be a tóba az alsóbélatelepi strandnál, de később eltűntek a vízben. A kisebbik fiú testét egy SUP-os férfi találta meg, azonnal kivitte a partra, de a vízimentők és a légimentők sajnos már nem tudták megmenteni az életét. A nagyobb testvért pedig órákkal később, sajnos már holtan találták meg szonárral felszerelt mentőhajók segítségével.

Édesapjuk szerint a fiúk tudtak úszni, rendszeresen ugráltak a mély vízbe. Szerinte felhevülhetett a gyerekek teste, amikor belecsúsztak vagy beleugrottak a vízbe, ez okozhatta a bajt.

Batházi Tamással, a Magyar Élet és Vízimentő Szakszövetség elnökével beszélgettünk a tragédiáról, és arról, mire figyeljünk mindannyian, ha fürdeni, úszni megyünk. A szakszövetség elnöke mindenekelőtt közölte: szervezetük osztozik a gyászban és a fájdalomban a családdal.

Batházi Tamás szerint a tragédia megfelelő szülői vagy felnőtt felügyelettel, és mentőfelszereléssel, mentőmellény használatával lehetett volna elkerülhető. Emellett az is fontos lenne szerinte, ha az önkormányzatok kijelölnék bójasorral a hirtelen mélyüléseket, hogy a strandolók ne kerüljenek olyan helyre, ami a vízbiztonságukat veszélyezteti.

hirdetés
"Nagyon csalóka a déli part, mert nagyon sokáig sekély a víz, és hirtelen mélyül, az úgynevezett marásoknál. Ezek sajnos az esetek nagy többségében nincsenek kibójázva. Ha ki lennének, az adna egy biztonságérzetet a strandolóknak, hogy azon túl már ne menjenek"

- fogalmazott a Vízimentő Szakszövetség elnöke, aki azt is hozzátette,

"Az emberek sokszor tévesen azt hiszik, hogy egy gyerekkori minimális úszástudás a vadvízen is elég. Ilyenkor nyáron kimondottan figyelni kell rá, hogy a nagy hőségben, a nagy napsütésben ne hirtelen menjenek be a vízbe, mert az akár érrendszeri- vagy szívelégtelenséget okozhat még a legedzettebb szervezetnek is".

Ugyanakkor - bár hozzátette, nem ismeri a pontos körülményeket - ebben az esetben szerinte valószínűtlen, hogy a felhevült test okozta a tragédiát, mert a matrac tetején kicsi rá az esély, hogy teljesen szárazak maradjanak, és ne hűljön kicsit a testük.

"Valószínűleg valami váratlan dolog történhetett. Lehet, hogy beestek a matracról a vízbe, és hirtelen bepánikoltak, hogy nem ért le a lábuk. Az is lehet, hogy begörcsölt a lábuk, ahogy a hideg vízbe értek, ez még a sportolókkal is előfordul"

- fogalmazott Batházi Tamás.

Általánosságban elmondta, hogy kiskorú fürdőzőnél fontos, hogy lehetőleg legyenek ott a szülők, vagy egy felnőtt a parton, és szemmel kövessék, hogy ha baj van, azonnal tudjanak menni segíteni. Hozzátette ugyanakkor: "a legfőbb alapszabálya a vízimentésnek, hogy csak olyan induljon el, aki biztos a dolgában".

A vízimentők szakszövetségének elnöke arról is beszélt, az általános óvintézkedéseket a fürdőzéssel kapcsolatban mindenkinek érdemes betartania.

"Ez nem életkorfüggő! Onnantól kezdve, hogy valaki önállóan be tud menni a vízbe, 3 évesen vagy akár 100 évesen, fontos figyelni a felhevült test visszahűtésére, és a tudáshoz megfelelő mentőfelszerelésre is. Ha valaki jól is tud úszni, lejár heti kétszer-háromszor az uszodába, de kimegy a nyílt vízbe, begörcsölhet esetleg a lába a hőmérséklet-különbségtől, vagy csak attól, hogy nincs hozzászokva a szervezete, hogy ilyen nagy melegben napsütésben, vízben legyen, az nagy pánikot tud okozni, akár még versenyzőknél is, de civileknél biztos. Onnantól pedig nagyon könnyen olyan állapotba kerülhet, hogy több vizet nyel... stb.

Batházi Tamás szerint különösen fontos az is, hogy figyeljük a viharjelzőket, és még a jó úszástudók se menjenek viharban nyílt vízbe, mert "a víz felszíne felett a magas páratartalomtól, és esetlegesen az esőtől nem lehet levegőt kapni, emiatt sok tragédia történik".

Ha mégis, bármilyen körülmények között bajba kerülnénk, akkor szerinte "a legjobb dolog, ha nem pánikol az ember, mert a pániktól eleve megszaporodik a légzésszám, nem úgy viselkedik, nem úgy gondolkozik az ember." Ha megnyugszunk, már azzal segítünk magunkon, hogy a megfelelő légzés miatt, nem viharos körülmények között a testünk lebegni fog a vízen.

Emellett próbáljunk olyan helyen fürdeni, ahol van a közelben segítség, és ha baj történik, meghallják a segítségkérésünket - tanácsolta Batházi Tamás.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: