Minden az alapanyagokon múlik – itt a nagy szegedi pizzakörkép
3. Pizza e Pasta
A Klauzál térnél forgalmasabb helyszínt nemigen találni Szegeden. Különösen igaz ez a nyári időszakra, amikor mindenki a főtér teraszán bámészkodva élvezi a napsütést. A Pizza e Pasta jóvoltából mindezt egy finom nápolyi pizza vagy egy olasz desszert kíséretében is megtehetjük. Asztalfoglalás nélkül azonban valószínűleg csak a belső helyiségben tudunk helyet foglalni.
Ami valljuk be, elég hangulatos, viszont a hátránya nyáron, hogy jóval melegebb van a kemencének köszönhetően. Szerencsére a felszolgálók azonnal jelzik, amint megüresedett egy asztal a teraszon.




A pizzákat kézzel nyújtják (ami a rusztikus formájukon is látszik), majd feltétezés után a kőlapos kemencében sülnek ropogósra. A választék igen széles: az alap pizzák mellett olyan különlegességek is szerepelnek az étlapon, mint a füstölt lazacos, garnélás Delicata, az olasz ricottás, garnélás Affumicata vagy a Forzuta, amit tojással és Veneto régió szalámijával kínálnak.
A Margherita a nagy paradicsomszeletekkel, a friss bazsalikommal, valamint az extra feltétként kért bufala mozzarellával nem csak jól nézett ki, de nagyon finom is volt. A tetejére némi oregánót is kaptunk. A Boscaiolával sem lőttünk mellé, ezen vargánya gomba és olasz bacon volt.
Az árak a központi lokáció ellenére sem szálltak el. A Margherita itt volt a legolcsóbb, extra feltét nélkül csak 1 290 forintba került, míg a Boscaiola ára 2 090 forint volt.
Cím: 6720 Szeged, Klauzál tér 6.
+1 Szeged Nova
A Szőregi úti Nova bevásárlóközpont látványsütödéjének köszönhetően a Tisza másik oldala sem maradt nápolyi pizza nélkül. Az étterem közepén izzó kemencét fával tüzelik, és már csak a mérete miatt is lenyűgöző látványt nyújt.
A látványkonyha másik előnye, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a pizzasütő mesterrel, aki boldogan mesél az alapanyagokról és a pizzasütés fortélyairól. Tőle tudtuk meg, hogy a 00-ás liszt, a pizzaszósz és még nagyon sok hozzávaló Olaszországból származik. Kivételek persze akadnak, de talán megbocsátható, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Capulet-re igazi spanyol chorizót tesznek. Egyébiránt minden pizza bufala (bivalytejes) mozzarellával készül, amiért óriási pacsi jár nekik.
Az egyszerűbb, autentikusabb irányzat hívei, vagyis kevés, de egymással jól harmonizáló hozzávalóval dolgoznak. Aki mégis sok feltétre vágyik, annak a Capricciose a megfelelő választás, hiszen az alapokra (paradicsomszósz és mozzarella) főtt sonkát, gombát, olívát és articsókát tesznek, és a pizza közepére még egy tojást is ráütnek.
A tésztákat egyébként itt is 24 órán keresztül pihentetik mielőtt a 400 fokos sütő elnyelné őket, aminek köszönhetően a Savoyai Margit királynéról elnevezett Margherita pizza tésztája kívül ropogós, belül könnyű, laza szerkezetű lett.
Méltán büszkék a Giorgio bufala névre keresztelt pizzájukra, amit a kisteleki csípős szürkemarha-szalámi és a szárított paradicsom tesz igazán egyedivé. Nem mehetünk el szó nélkül a Tengergyümölcsei (paradicsomszósz, mozzarella, kagyló, királyrák, tintahal) mellett sem, hiszen tavaly a Rádió 88 szavazásán Szeged kedvenc pizzájának választották.
A pizzák két méretben választhatók (26 cm és 35 cm). Egy nagyobb Margherita 1 199 forintba kerül, egy full extrás Capricciose pedig 1 799 forint. Esetenként grissinit és focacciát is sütnek, amit sajnos nem volt alkalmunk megkóstolni, de legközelebb remélhetőleg kipróbáljuk.
Cím: 6726 Szeged, Szőregi út 80.