KÉK HÍREK

Hosszú Katinka hatalmas bejelentést tett Facebook-oldalán

Nemzetközi érdekvédelmi szervezetet alapított: 14 olimpiai bajnok úszó rögtön mellé is állt.

Link másolása

29 úszótársával együtt, köztük 15 olimpiai bajnokkal, nemzetközi érdekvédelmi szervezetet alapított a magyar sportoló Profi Úszók Világszövetsége néven (GAPS - Global Association of Professional Swimmers), hogy egységesen, erősen tudják képviselni az úszók érdekeit a FINA, vagyis a Nemzetközi Úszó Szövetséggel szemben.

Ahogy írja: legutóbbi nyilvános levele óta rengeteg támogatást kapott, és kiderült, hogy sokan gondolkodnak hozzá hasonlóan. Ez viszont kevés, közös érdekvédelemre van szükségük, ha hatékonyan szeretnék elérni a céljaikat, ezért alapították meg a szervezetet.gaps

A bejegyzés teljes szövege:

Kedves Úszótársaim!

Két hét alatt a sportban nemhogy versenyek, pályafutások sorsa dől el. Rióban az olimpián ennek fele is elég volt az összes úszóverseny megrendezéséhez, így lesz ez nemsokára a budapesti vb-n is, és még a négy nyert meccsig tartó bajnoki döntők is általában rövidebb idő alatt érnek véget.

Az elmúlt két hétben megtanultam, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet. Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok.

Ahogy gondoltam, az úszósport gondjaival rengetegen tisztában vagyunk. Sok mindenről ugyanúgy gondolkodunk, és bizonyos problémákra ugyanabban látjuk a megoldást is.

És bár eddig nem emeltük fel a hangunkat, mégis a legtöbben közülünk nem csak megszólalni hajlandóak, de tenni is készek az úszósport megreformálásáért, akár saját érdekeik háttérbe szorítása árán is. Hogy ez a tettrekészség nemzetiségtől, nyelvtől, időzónától, kultúrától független.

Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy ma bejelenthetjük: több mint 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben az első pillanattól kezdve minden egyes kontinens képviselteti magát.

Célunk, hogy mindenkiről halljunk és még többen legyünk. A GAPS lehetővé fogja tenni számunkra, hogy közösen képviseljük érdekeinket a saját sportágunkban, rálátásunk legyen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásunk arra, mi lesz vele a jövőben.

Joggal várjuk el, hogy a FINA vezetői mostantól egyenrangú félként tekintenek majd ránk, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, és minden fontos szakmai döntés előtt lehetőséget kapunk, hogy elmondjuk, mi a profi úszók véleménye, mi a MI véleményünk.

A http://swimmingprofessionals.org oldalon csatlakozhattok hozzánk, hogy mindenki véleményét megismerhessük, és amikor eljön az ideje, együtt, egységben képviselhessük az úszók érdekeit.

Hosszú idő után most végre megszólalhatunk, és meg is kell szólalnunk, mert az úszás mi vagyunk.

Jelenlegi tagok:

Jessica Ashwood, Australia

Bronte Campbell, Australia

Cate Campbell, Australia

Madison Wilson, Australia

Pieter Timmers, Belgium

Bruno Fratus, Brazil

Hilary Caldwell, Canada

Pernille Blume, Denmark

Jeanette Ottesen, Denmark

Rikke Pedersen, Denmark

Camile Lacourt, France

Anna Santamans, France

Marco Koch, Germany

James Guy, Great Britain

Adam Peaty, Great Britain

Katinka Hosszu, Hungary

Luca Dotto, Italy

Kosuke Hagino, Japan

Femke Heemskerk, Netherlands

Ranomi Kromowidjojo, Netherlands

Kira Toussaint, Netherlands

Sharon Van Rouwendaal, Netherlands

Ferry Weertman, Netherlands

Michelle Coleman, Sweden

Jennie Johansson, Sweden

Sarah Sjöström, Sweden

Cameron Van Der Burgh, South Africa

Conor Dwyer, USA

Katie Meili, USA

Lia Neal, USA


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megszólalt a 9 éves kislány, akit a nős pap megrontott: Sosem fogom elfelejteni a borzalmakat
A gyerek édesanyja a Blikknek elmondta, hogyan jöttek rá arra, hogy mit művelt a férfi a lányával. A környéken lakók sokáig nem hittek nekik.

Link másolása

Szexuális erőszak és kényszerítés vádjával állították bíróság elé Sz. G. atyát pénteken. Azzal vádolják, hogy több kisgyerekkel is fajtalankodott. A papot öt gyermek szexuális bántalmazásával hozták összefüggésbe. Ha beismeri tettét, akkor az ügyészség 12 év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

Az egyik áldozata egy hajdúsági kislány, akit kilencéves korában megrontott a falujában szolgáló görögkatolikus pap - írja a Blikk.

Az anya a lapnak sírva mesélte:

"Amikor eljött hozzánk bemutatkozni, rögtön kiszúrta a lányomat. Közölte, milyen szép, nagyon vigyázzak rá és elkezdte simogatni az arcát. Csütörtökönként volt a hittanórája, ő pedig minden reggel sírva kelt fel, hogy hányingere van és nem akar iskolába menni, mi viszont erőltettük neki". Végül 2022 októberében mondta el a gyerek, hogy elege lett abból, hogy a „pap bácsi” fogdossa őt.

"Elmesélte, hogy belenyúlt az alsóneműjébe és a mellét szorongatta a száját pedig „húzogatta” hittanórán, ahol maga mellé ültetve is molesztálta őt. Végül egy kisfiú nyitott be az ajtón, a lányom ekkor tudott kimenekülni. Másnap megtettem a feljelentést"

- mondta el.

Az asszony pár nap múlva a templom előtt odament a paphoz, leszakította a felsőjét és odavágta a férfihoz azzal, hogy ha van mersze, őt tegye magáévá, ne a kislányával fajtalankodjon.

A környék nagyon vallásos, és először a család ellen fordultak, mert nem hittek nekik. De kiderült, hogy a pap édességet adott a gyereknek, még egy 5000 forintos számlát is nyitott neki a boltban.

Az anya elárulta, hogy szereti a vallását, de az eset óta nem szívesen megy be a templomba. A kislányról elmesélte:

"Lelkileg nagyon padlón van, voltak olyan kijelentései is, hogy jobb volna meghalnia. Az iskolából hazaérve gyakran viselkedett agresszívan és dührohamai is voltak. A pap és a felesége is próbált megvesztegetni, hogy ne tegyek feljelentést, de nekem fontosabb a gyerekem becsülete! Azt kívánom az atyának, élje át azt a lelki fájdalmat, amit a lányomnak okozott!"

Az asszony elmegy a tárgyalásra is, mert szeretne a pap szemébe nézni. Elmondása szerint a lánya igen okos. Tudja, mi történt vele, de szeretné maga mögött hagyni a múltat.

A lapnak annyit mondott, suttogva, édesanyja mellől:

"Jobban vagyok már, de sosem fogom elfelejteni a borzalmakat. Sokáig féltem bejönni a suliba, de már kezd elmúlni ez az érzés. Örülök annak, hogy eltávolították innen! A diáktársaim eleinte nem hittek nekem, de már tudják, hogy igazam volt".

A történtek óta nem jár hittanra. A pszichológus szakértő szerint súlyos mértékű szexuális trauma érte a kislányt.

A lap úgy értesült, hogy a pap mindent tagad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
„Láttam rajta nyomokat” – megszólalt a házaspár fia, akik a gyanú szerint rabszolgaként dolgoztattak és halálra vertek egy nőt
A férfi ugyanakkor azt állította, szülei nem rabszolgaként tartották a 34 éves nőt.

Link másolása

Már tavaly novemberben sérüléseket látott a náluk dolgoztatott nőn - erről beszélt híradónknak a halált okozó testi sértéssel és kényszermunkával gyanúsított házaspár fia.

A szüleit azután vették őrizetbe, hogy Aszódon egy ismeretlen nő holttestére bukkant két gyerek.

Az áldozatot a rendőrök szerint tavaly nyár óta rabszolgaként dolgoztatták és rendszeresen bántalmazták a Szabolcs megyei Pátrohán. A házaspárt azóta letartóztatták.

A RTL Híradónak megszólalt az őrizetbe vett házaspár fia. Azt mondja, apja az interneten ismerte meg a 34 éves Anitát: „Édesapám ismerte meg a Facebookon, Messengeren csevegtek, és akkor Anita segítséget kért tőle, mivel az előző, piliscsévi párja kidobta az utcára, mivel Anita, úgymond, alkoholista volt, sokat ivott.”

A férfi elment érte és Pátrohára vitte. A házaspár fia ekkor külföldön dolgozott. Azt mondja, mikor szeptemberben hazajött, még semmilyen sérülést nem látott a nőn, de két hónappal később már igen.

„Novemberben hazajöttem végleg, mert a páromnak balesete volt, akkor már tapasztaltam rajta nyomokat, az arcán, a testfelületén, illetve a lábán, hogy arra gondoltam, hogy megverték”

– mondta el a férfi.

Mikor márciusban ismét látta, még rosszabbul nézett ki. A rendőrség őt és párját is segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja, mivel a látottakról senkinek sem szóltak. A rendőrök szerint a nő a végén már annyira rosszul lett, hogy a szülők elhatározták, hazaviszik. De Aszódnál kitették a kocsiból. Egy társasház melletti bokorban rejtették el. Azt nem tudni, akkor élt-e még. A boncolás szerint a nőt rendszeresen, súlyosan bántalmazták.

„A boncoláson megállapításra került az, hogy a nőnek a veséjén illetve a koponyáján sérülések találhatóak, koponyaűri vérzése is volt neki, valamint több hámsérülése is látható volt” – mondta el az RTL Híradónak Pusztay Roland, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője.

A rendőrség halált okozó testi sértéssel és kényszermunkával gyanúsítja a házaspárt. A Híradónak ugyanakkor a házaspár fia tagadta, hogy a nőt rabszolgaként tartották volna. „Csak annyit kellett csinálnia összesen, amit én láttam, hogy például kijöttünk mindannyian az udvart csinálni, vagy a füvet nyírni, és besegített abba. Bent semmilyen mosogatást, semmit nem kellett csinálnia. Amikor itthon voltunk, a párom csinálta meg édesanyám, nem is engedtek neki semmit, csak magára mosott és ennyi”

– mondta el a férfi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Holtan találták meg a szentesi gyilkosság gyanúsítottját
Egy erdőben találták meg a 22 éves férfi holttestét, akit azzal gyanúsítottak, hogy leszúrt egy 52 éves helybéli nőt.

Link másolása

Holtan találtak rá a múlt heti szentesi gyilkosság gyanúsítottjára - számolt be róla a rendőrség. A 22 éves szentesi férfi holttestére a város melletti erdőben bukkantak rá pénteken este.

A gyilkosság áldozata egy 52 éves helybéli nő volt, akit a József Attila utcában szúrtak le.

A beszerzett bizonyítékok alapján rövid időn belül azonosították a feltételezett gyilkost, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A nyomozással kapcsolatban több részlet egyelőre nem derült ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Túl kövér vagy!” – Halálra futtatta egy futópadon a 6 éves gyermekét egy kegyetlen apa
Az édesanya jelezte a gyermekvédelmiseknek, hogy fia tele volt sérülésekkel. Ám a gyerek másnap rosszul lett, kórházba került és meghalt.

Link másolása

Fia megölésével vádolják azt a New Jersey-i 31 éves apát, aki futópadon futásra kényszerítette hatéves gyerekét, mert túl kövérnek tartotta.

A fiú traumás sérüléseket szenvedett, többek között a szívére mért ütéstől, mielőtt meghalt - írja a Blikk.

Az Atlantic Heights edzőteremben készült videón is látszik, hogy Gregor, az apa erőszakkal tolja vissza a kis Coreyt a futópadra.

A gyerek hanyatt is esett, az apja ugyan elkapta a gyereket, de újra visszatette a fiát a futópadra, pedig a fiú többször is elesett.

Az édesanya sírva nézte a felvételt, amit a bíróság lejátszott. Tanúként hallgatták meg, és elmondta, hogy a gyereke halála előtt jelentette a fiú sérüléseit a New Jersey-i Gyermekvédelmi és Gyermekmegmaradási Osztálynak.

A gyermekvédelmiseknek a fiú elmondta, hogy apja mire kényszerítette. Másnap rosszul lett, émelygett, légszomja volt, nehezen beszélt és botladozott, ezért kórházba szállították. Halála után megállapították, hogy többek között tompa ütés okozta sérülések voltak a mellkasán és a hasán, a szívén szakadás, a bal tüdőn zúzódás, valamint a máján szakadást és zúzódást fedeztek fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET: