hirdetés

SPORT

Cseh László: Lelki terrorban éltünk a Kőbánya SC-ben, ez nem kérdés

A tokiói olimpia után visszavonult úszó elmondta, milyen kemények voltak az edzések Turi György irányítása alatt, és ez milyen hatással volt rá.

Link másolása

hirdetés

A nyári tokiói olimpia után visszavonult Cseh László a 24.hu-nak adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy milyen fizikai és lelki nehézségeket élt meg úszókarrierje során, hogyan emlékezik vissza a Michael Phelpsszel való versengésére, és milyen az élete azóta, hogy már nem a medencében éli élete nagy részét.

Először arról beszélt, hogy most nem olyan szervezettséggel működik az élete, mint az elmúlt harminc év alatt szinte minden nap, de élvezi a szabadságot.

Az uszodától most próbál távolabb lépni, hogy könnyebb legyen az elválás, de már érzi, hogy idővel biztosan eljár majd úszni.

Most azonban, hogy nem edz rendszeresen, felszaladt rá pár kiló, de állítása szerint ez már aktív sportolói időszakában is gyakran előfordult vele, főleg az év végi ünnepekkor. Azt is elmondta, hogy már huszonéves kora óta őszül, ami inkább a genetikának köszönhető, mint a korának, csak ezt eddig azért nem láthattuk, mert kopaszra nyírta a fejét.

A sportoló arról is beszélt, hogy annak idején, amikor tovább kellett tanulnia, nem tudna még igazán, hogy mi akar lenni. Elkezdte ugyan egyetemi tanulmányait a Műszaki Egyetemen, de az úszás miatt rendre halasztott, többször passziváltatta az évet, hosszabb kimaradások után pedig többször újrafelvételizett. Közben szakot is váltott, de azt sem végezte még el.

Reméli, hogy esetleg még lesz lehetősége folytatni a tanulmányait ott, ahol abbahagyta, de most sem száz százalékig biztos abban, hogy műszaki menedzser lenne, így elképzelhető, hogy valami újat keres, ami jobban érdekli.

Szóba került korábbi edzője, Turi György is, aki több mint egy évtizeden át irányította az úszó felkészülését a versenyekre. Cseh Laci azt mondta, összességében úgy vélte, hogy az edző hozzáállása nem volt a legmodernebb. Amikor 2014-ben kiment két hétre Amerikába, ott is azt tapasztalta, hogy az edzéseken "kicsit" másképp működnek a dolgok, mint itthon, villámcsapásként nyilallt belé a felismerés, hogy váltania kell.

hirdetés

Amikor otthagyta Turi Györgyöt, Törökbálintra került "egy remek uszodába és közösségbe", ahol kiütköztek azok a traumák, amiket a hosszú évek alatt elszenvedett és benne ragadtak, mert magába zárta. Mint mondta, letörve járt edzésre, mert a korábbi klubjában megszokta, hogy az edzés "az valami olyan dolog, amit nem feltétlenül lehet maradéktalanul végrehajtani".

"A Kőbánya SC-ben az egész edzés arról szólt, hogy talán, éppenhogy meg tudjuk csinálni azt, amit előírtak, amit a medence partjáról elvártak tőlünk. Kimondott célként fogalmazódott meg az, hogy meg kell törni a versenyzőt. Ez többször el is hangzott az edző szájából. 29 évesen Plagányi Zsoltnál tanultam meg, hogy előfordul, hogy nem úgy megy egy edzés, ahogy azt eltervezzük, de attól még nem dől össze a világ, az nem tragédia"

- emlékezett vissza.

Arról is őszintén beszélt, hogy hogyan hajtották és büntették az úszókat az edzők, ha nem úgy teljesítettek, ahogy ők elvárták.

"Akkor jött az ordibálás, a büntetés. Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. Képzeld el, amikor becsapsz 186-192-es pulzussal és puff a fejedre. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés. Emlékszem, rengetegszer ültünk úgy a padon a délutáni edzés előtt, hogy már előre feladtuk lélekben. Mert reggel annyira kihajtottuk magunkat, hogy délután már semmi esélyünk nem maradt az elvártak szerint teljesíteni a penzumot. Tök idegben ültünk a vízparton és azt találgattuk, vajon mit fogunk úszni, és hogy fogjuk azt túlélni? Kőbányán annyira tönkrevágtak minket, hogy nem telt el úgy edzés, hogy valaki ne sírt volna a medencében. Ha nem lett volna cél, hogy az edző megtörjön minket, miért csinálta volna?"

- részletezte.

Elmondása szerint Turi György - aki szerinte egy alternatív világban él - azt a szemléletet vallotta, hogy ha sikerül megtörni a versenyzőt, onnantól kezdve nem lesz önálló gondolata, és gondolkodás nélkül csak azt csinálja, amit ő mond neki. "Ha megtörik, teljesen átadja magát, és csak így lehet a maximális teljesítményt kihozni belőle, így lehet biztosan eredményt elérni." Cseh Laci viszont úgy véli, hogy normál esetben nem kellene félni az edzőtől, hiszen annak együttműködő partnere kellene lennie a sportolónak.

Mint mondta, el kellett telnie egy kis időnek, mire "lelkileg átírta magában a régi beidegződéseket, programokat, amik mélyen belé égtek", és rájött, hogy ott senki "nem akarja a halálát", nem akarja azt, hogy sírva fakadjon a medencében.

Természetesen Michael Phelps is szóba került, hiszen ő volt Cseh Laci példaképe, a motivátora, hiszen mindig őt akarta legyőzni, ő sarkallta folyamatosan arra, hogy még jobb legyen. Ugyanakkor azt mondta, hogy sokáig inkább az olimpiai aranyérmet kergette, nem is amerikai ellenfelét, mert az élt benne, hogy "az az igazi, a minden, aki olimpiai bajnok". Pár évvel ezelőttig még fájlalta, hogy neki ezt végül nem sikerült elérni, most azonban már másképp vélekedik erről.

"2019-ben kezdtem rájönni, olimpiai aranyérem nélkül is van élet a Földön. Persze, érmeket osztunk, amelyek rangsorolnak végső soron. De az, hogy valaki olimpiai bajnok, az nem jelenti azt, hogy sokkal többet tett a sikerért, mint a 16. Az első és a 16. között szemernyi különbség sincs felkészülés tekintetében. Rengetegen járják végig ugyanazt az utat, csak van, aki egy kicsit tehetségesebb, van, akinek jókor és jobban jön ki a lépés, van akinek rossz napja, pechje van, a másik meg éppen aznap szerencsésebb"

- magyarázta.

Azt is hozzátette, hogy nem cserélné el négy ezüst- és két olimpiai bronzérmét egyetlen aranyra, mert szerinte ettől nem változna meg az élete. Azt mondta, régen sem cserélte volna el, csak a korábbi énje úgy gondolta, egy olimpiai arany mindenképp szükséges ahhoz, hogy normálisan tudjon élni.

"Az olimpián odajött hozzám pár ember. Az olimpiai bajnok kínai srác nyilvánosan meghajolt előttem. Úgy könyvelnek el, mint minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszóját. Nagyon jó érzés mindez, és segít abban, hogy el tudjam magam helyezni az úszás terében. Hogy kicsit jobban értékeljem azt a rengeteg eredményt, amit elértem"

- mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SPORT
Elveszítette első meccsét a magyar férfi kéziválogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon
A mérkőzés előtt látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a kontinenstorna budapesti mérkőzéssorozata, a csapatokat pedig szinte telt ház fogadta az új MVM Dome arénában.

Link másolása

hirdetés

A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-28-ra kikapott Hollandia csapatától a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön a budapesti MVM Dome-ban.

A magyarok vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától pedig Izlanddal találkoznak. A csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, B csoport: Hollandia-Magyarország 31-28 (13-10)

• lövések/gólok: 42/31, illetve 44/28

gólok hétméteresből: 5/5, illetve 6/4

• kiállítások: 10, illetve 10 perc

hirdetés

Magyarország: Mikler - Rodríguez 3, Máthé 5, Sipos, Bánhidi 3, Szita, Lékai 8, cserék: Bóka 1, Topic 1, Székely, Hanusz 1, Bodó 6, Ancsin, Ligetvári, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István

A találkozó előtt látványos megnyitóünnepséggel vette kezdetét a kontinenstorna budapesti mérkőzéssorozata, a csapatokat pedig szinte telt ház fogadta az új arénában.

A magyar válogatott húszfős keretéből Borbély Ádámot, Győri Mátyást, Nagy Bencét és Sunajko Stefant nem nevezte a meccsre a szakmai stáb.

Nem kezdtek jól a nyomás alatt játszó magyarok, több lövést elhibáztak, ezt kihasználva a felszabadultan és gyorsan kézilabdázó hollandok hét perc alatt 5-2-re elléptek. A 12. percben 3-7-es állásnál Gulyás István szövetségi kapitány időt kért, és hamarosan beküldte Székely Mártont, aki egy bravúros védéssel mutatkozott be a kapuban. Irányító, beálló és balátlövő posztra is érkezett a frissítés, a játék képe azonban nem változott, pontosabb volt az ellenfél és Kay Smits vezérletével őrizte előnyét. Két magyar büntető is kimaradt, így egy félidő után a hollandok megérdemelten vezettek három találattal.

A folytatásban az ellenfél a rendezetlen védekezéssel szemben továbbra is alkalmazta a lerohanást, felállt védőfalnál viszont lassította a játékot, hiszen előnyben volt. Bár a házigazdák egyszer felzárkóztak egy gólra, ezután megint egyre többet hibáztak, amit a hollandok kihasználtak (19-15). Székely bravúros védéseivel tartotta magát a hazai csapat, de a túloldalon Bart Ravensbergen is kiválóan teljesített. A védekezését és a támadójátékát sem tudta hatékonyabbá tenni a magyar együttes, de egy holland időkérés után Bodó Richárd húsz másodpercen belül kétszer is betalált (26-25).

Lékai Máté jóvoltából három perccel a vége előtt összejött az egyenlítés, de miután az ellenfél újra betalált, a magyarok lassan támadtak, a végén Máthé Dominik ismét rontott, ezzel eldőlt a mérkőzés. A magyarok nagy meglepetésre úgy veszítettek, hogy egyszer sem vezettek az egész találkozón, három időkérési lehetőségükből csak egyet használtak ki, és négy átlövőjük közül csupán egy szerzett gólt.

A hollandok legeredményesebb játékosa, egyben a mezőny legjobbja Kay Smits volt tíz góllal, Dani Baijens nyolcszor talált be. A kapusok közül Székely Márton hat, Mikler Roland három védéssel zárt.

A két csapat 21. egymás elleni mérkőzésén húsz magyar siker után először győztek a hollandok.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Visszavonták Djokovic vízumát, valószínűleg kitoloncolják Ausztráliából
A szerb sportoló így várhatóan nem vehet részt a jövő héten kezdődő Australian Openen, ahol megvédhetné címét, és ezzel minden idők legsikeresebb férfi teniszezője lehetne.

Link másolása

hirdetés

Az ausztrál bevándorlási miniszter visszavonta Novak Djokovic vízumát, így a szerb sportolót valószínűleg hamarosan kitoloncolják Ausztráliából. Sőt a döntés értelmében három évre kitiltják az országból, így nemcsak a mostani, hanem a következő ausztrál nyílt teniszbajnokságokról is lemaradhat - írja a Guardian.

Alex Hawke, az ausztrál bevándorlási miniszter saját jogkörével élve döntött Djokovic vízumának visszavonása mellett a közérdekre hivatkozva, egészségügyi okokból és a rend fenntartása érdekében. Azt mondta, "gondosan mérlegelt" minden információt, amit az ügyben Djokovictól, a sportoló stábjától és az ausztrál határőrségtől kapott. Megjegyezte, hogy korábban csak "eljárási méltányossági okokból" döntött a bíróság Djokovic javára a fellebbezés után.

"A kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvány idején" - jelentette ki.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt emelte ki, hogy az ausztrálok sok áldozatot hoztak a járvány alatt, és joggal várják el, hogy ezeknek az áldozatoknak az eredményét megvédjék. Szerinte a bevándorlási miniszter ennek tett eleget az ügyben hozott döntésével.

Bár a vízumát most ismét visszavonták, Djokovicnak nem kell azonnal távoznia Ausztráliából. Ügyvédei 28 napon belül még megpróbálhatják meggyőzni a bevándorlási minisztert arról, miért kellene visszavonnia a döntését. Ez idő alatt Djokovic ismét bevándorlási őrizetbe kerülhet, de ha sokáig elhúzódik a dolog, akkor lemarad a január 17-én kezdődő Australian Openről.

Szakértők szerint azonban az eddig történtek ellenére is lehetséges, hogy a címvédő ott lehet a tenisztornán, ha sikerül egy másik vízummal meggyőznie a kormányt - írja a CNN.

Az áthidaló vízum megoldást jelenthetne számára, mert ez megengedi, hogy dolgozzon, vagy jelen esetben játszhasson az országban, de ha ezt megadnák neki, azzal ellentmondanának annak, hogy Djokovic az oltatlansága miatt egészségügyi kockázatot jelent az ausztrál lakosság számára.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokság miatt érkezett Melbourne-be, amelyen különengedéllyel indulhat el. Már ez is nagy felháborodást váltott ki Ausztráliában, mivel az Australian Openen elvárják a résztvevőktől, hogy be legyenek oltva a koronavírus ellen, Djokovic azonban minden valószínűség szerint nem kapott vakcinát. A különengedélyt a címvédő "akut egészségügyi problémájára" hivatkozva adták meg a tenisztorna szervezői, ám Djokovic még nekik se mutatta be azokat a papírokat, amelyek igazolnák orvosi felmentését az oltás alól. Mivel a melbourne-i repülőtéren sem tudta bizonyítani, hogy miért nem kapott oltást, a határőrség megtagadta a teniszező vízumkérelmét.

Djokovicot előbb a repülőtéren zárták el egy szobában, utána pedig egy külvárosi karanténhotelbe került, miközben ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen. A szövetségi körzeti bíróság végül megsemmisítette a vízumkérelem elutasításáról szóló döntést, de az ausztrál kormány jogtanácsosa, Christopher Tran már akkor jelezte, hogy a bevándorlási miniszter fontolgatja, hogy saját jogkörével élve elutasítsa Djokovic vízumát.

A szerb sportoló ezután még nagyobb bajba került, amikor kiderült, hogy állítólagos decemberi koronavírus-fertőzése idején több nyilvános eseményen megjelent, ahol a távolságtartási korlátozások betartása és maszkviselés nélkül találkozott emberekkel. Majd azt is elárulta, hogy az ügynöke hibásan töltötte ki a vízumát, és szerinte ez az egész probléma gyökere.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
A Rovatból
hirdetés
Novak Djokovics az oltásban nem hisz, de pénzt fektetett egy Covid-kezelésen dolgozó dán cégbe
A vállalat nem vakcinákat gyárt, hanem a kezelést elősegítő készítményeket.

Link másolása

hirdetés

2020 júniusában a szerb világelső teniszező, Novak Djokovic és felesége, Jelena Djokovic közösen 80 százalékos tulajdonrészt vásároltak egy dán biotech cégben, aminek fő profilja egy koronavírus elleni kezelés kifejlesztése – számol be a Reuters cikke alapján a 444.

Az eset érdekessége, hogy a világjárvány kezdetén a szerb világklasszis teniszező még meglehetősen vírusszkeptikus nézeteket hajtogatott.

A QuantBioRes főnöke, Ivan Loncarevic vállalkozó azt mondta, hogy a teniszező 2020 júniusában szerezte meg a 80%-os részesedést, de azt nem kívánta megmondani, mennyit fizetett mindezért. A QuantBioRes olyan peptideket fejleszt, amik gátolják a vírus emberi sejtbe való bejutását. Loncarevic hangsúlyozta, hogy a cég nem vakcinán, hanem kezelésen dolgozik. Djokovic szóvivője egyelőre nem reagált a hírre.

Novak Djokovicot hétfőn toloncolták ki Ausztráliából, éppen akkor, amikor megkezdődött az év első Grand Slam versenye, az Australian Open. A szerb teniszező nem volt hajlandó beoltani magát, ezért nem léphetett az ország területére.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SPORT
FIFA-gála: Lamela rabonás gólja nyerte a Puskás-díjat, Lewandowski az év játékosa
A 29 esztendős futballista tavaly márciusban még a Tottenham Hotspur színeiben az ősi rivális Arsenal ellen szerzett felejthetetlen gólt. A Bayern München lengyel válogatott csatára pedig 2020 után másodszor lett a legjobb.

Link másolása

hirdetés

Az argentin Erik Lamela nyerte az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, melyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi online gáláján adtak át.

A 29 esztendős futballista tavaly márciusban még a Tottenham Hotspur színeiben az ősi rivális Arsenal ellen szerzett felejthetetlen gólt:

úgy lőtt a kapuba, hogy a támaszkodó jobb lábát hátulról keresztezve lőtte el bal lábbal a labdát, és még így is elég erőt tudott beleadni ahhoz, hogy a lövés védhetetlen legyen. Ezt a technikát rabonának hívják a futballban, és csak nagyon ritkán látni ilyen pazarul kivitelezve.

A 11 jelölt közül Lamela mellett még a cseh Patrick Schick és az iráni Mehdi Taremi szerepelt a szűkített hármas listán.

A jelenleg már a Sevillában futballozó játékos az online interjúban elmondta, hogy nem különösebben gyakorolja ezt a típusú lövést annak ellenére, hogy már többször próbálkozott vele.

Robert Lewandowski, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára nyerte ismét az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.

A 33 éves támadó - aki az előző Bundesliga-szezonban 41-szer talált az ellenfelek hálójába, ezzel megjavította Gerd Müller megdönthetetlennek hitt rekordját és már a mostani idényben is 34 gólnál jár 27 tétmeccs után - pályafutása során másodszor érdemelte ki az elismerést, ugyanis a 2020-as esztendőben is őt látták a legjobbnak. A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.

hirdetés
Lewandowski mellett a hatszoros győztes argentin Lionel Messi (Paris Saint-Germain), valamint az egyiptomi Mohamed Szalah (Liverpool) szerepelt a szűkített listán.

A díjazottak:

az év legjobb férfi játékosa: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)

az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)

az év férfi kapusa: Édouard Mendy (szenegáli, Chelsea)

az év női kapusa: Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon)

az év edzője férfi csapatnál: Thomas Tuchel (német, Chelsea)

az év edzője női csapatnál: Emma Hayes (angol, Chelsea)

FIFA életműdíj: Christine Sinclair (kanadai, Portland Thorns)

FIFA különdíj: Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United)

FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Erik Lamela (argentin, Tottenham Hotspur/Sevilla)

FIFA Fair Play-díj: dán válogatott, illetve orvosi és szakmai stábja

az év szurkolója: dán és finn szurkolók

Az Év férfi csapata:

Gianluigi Donnarumma (olasz, AC Milan/Paris Saint-Germain) - David Alaba (osztrák, Bayern München/Real Madrid), Leonardo Bonucci (olasz, Juventus), Ruben Dias (portugál, Manchester City) - Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Jorginho (olasz, Chelsea), N'Golo Kante (francia, Chelsea) - Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona/Paris Saint-Germain)

Az Év női csapata:

Christiane Endler (chilei, Paris Saint-Germain/Olympique Lyon) - Lucy Bronze (angol, (Manchester City), Millie Bright (angol Chelsea), Magdalena Eriksson (svéd, Chelsea), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) - Estefania Banini (argentin, Levante/Atlético Madrid), Barbara Bonansea (olasz, Juventus), Carli Lloyd (amerikai, NJ/NY Gotham) - Marta (brazil, Orlando Pride), Vivanne Miedema (holland, Arsenal), Alex Morgan (amerikai, Tottenham Hotspur/Orlando Pride/San Diego Wave)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: