News here
hirdetés

SIKERSZTORIK

Kilépett a zenekarból és vízvezetékszerelőként folytatja a Punnany Massif dobosa – elárulta, miért döntött így

Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 27.


Link másolása

hirdetés

– Szerinted ennek köze lehetett az említett mókuskerék-érzéshez?

– Igen, valószínűleg ez már egy jel volt arra, hogy nem nekem való a kizárólag egyetlen lábon állás, szükségem van arra, hogy több stílusban is bizonyíthassak. Végül az lett a megoldás, hogy a Punnany mellett beszálltam dobolni Takáts Eszter zenekarába is, akivel már másodjára sodort össze az élet: még a 2000-es évek elején Pécsen is játszottunk együtt. Amint ezt megléptem, pár héten belül úgy elmúlt a pánikbetegség, amilyen hirtelen jött.

Ezután eltelt még pár év, amikor párhuzamosan csináltam a két zenekart, míg végül idén tavasszal, a 40. születésnapom után nem sokkal írtam egy körlevelet Punnany többi tagjának és a menedzsmentnek. Ez arról szólt, hogy rettentően hálás vagyok az elmúlt évekért, és nem is célom felégetni mindent magam mögött, de úgy érzem, most jött el az ideje, hogy továbblépjek.

A zenélés számomra mindig is önmegvalósítás volt, de onnantól, hogy megélhetéssé vált, ez törvényszerűen háttérbe szorult. Nekem annyira felemésztette minden energiámat, hogy amikor a nap végén hazaértem, már csak csendre vágytam, szóba se jött, hogy mondjuk saját ötleteken dolgozzak. Ezen szerettem volna változtatni, tulajdonképpen visszatérni a gyökerekhez.

Fotó: Tatár Péter

– Hogy fogadták a többiek a döntésedet?

– Megdöbbentek és mindannyian nagyon sajnálták, de aztán amikor leültünk beszélgetni a menedzserrel, ő is azt mondta, hogy megérti ezt a mókuskerék-effektust, mert ő is érezte már korábban. Szerintem az emberek többségének életében eljön egy ilyen pillanat, csak az a kérdés, mernek-e az esetleges rizikót is vállalva tenni ellene. Én mertem.

– Egyértelmű volt, hogy ezután a vízvezetékszereléshez térsz vissza?

– Ehhez hozzátartozik, hogy időnként azért eddig is bevállaltam egy-egy melót, de csak nagy ritkán, haveroknak, amikor kétségbeesve mesélték, mennyire nem találnak szakembert. Ilyenkor aztán jól meglepődtek, amikor bevallottam, hogy nekem amúgy ez a szakmám. Az elmúlt pár évben egyre gyakrabban kellett rácsodálkoznom, hogy „jézusom, tényleg ekkora hiány van azon a területen, amihez egyébként értek?”

Arra is volt példa, hogy mások után kellett mennem romokat eltakarítani a szabadidőmben, annyira silány munkát végeztek, mellesleg baromi drágán.

Nem csoda, hiszen akiben volt elég kurázsi, már 15-20 éve kiment külföldre, akiből ez valamiért hiányzott, viszont jó munkát végzett, azt beszippantotta az építőipar. Így aztán az olyan apró-cseprő melókra, mint mondjuk egy csaptelep cseréje, tényleg nem maradt senki.

Ezt felismerve nem volt kérdés, hogy be kell lépnem ebbe az űrbe, hiszen egyrészt szeretek segíteni másokon, másrészt kényelmes megélhetést biztosít, és az önmegvalósító zenélésre is marad időm mellette.

– Mik az eddigi tapasztalataid?

– Még meg sem hirdettem magam nyilvános felületen, csak az ismerőseim körében, de máris hetekre előre be vagyok táblázva. És mindössze néhány melóval már ott tartok bevételek szempontjából, mint korábban. Az a durva, hogy elég volt csak egy kicsit utánaszámolnom, máris olyan eredmény jött ki, amitől szabályosan megijedtem. Nem ez volt a fő motivációm, szerencsére eddig sem volt okom panaszra, de tényleg úgy tűnik, az óriási szakemberhiány erősen jövedelmezővé tette ezt a szakmát.

Ez viszont külön felelősséget is rak rám, hiszen rengetegszer megtapasztaltam, hogy mások kókler munkát végezve gazdagodnak meg ugyanebből, és én nem úgy akarok kiépíteni egy ügyfélkört, hogy rosszul építek be valamit, amit aztán szintén sok pénzért visszamehetek megjavítani.

Bármilyen hihetetlen, de tényleg történnek ilyenek! Lelkiismereti okokból ehhez hasonló dolgot képtelen lennék meglépni. Szerintem az embereknek igenis szükségük van egy normális, becsületes Super Marióra. (nevet)

– Nehéz volt újra belerázódnod?

– Még mindig tart ez a folyamat, hiszen közben azért eltelt 15-20 év, megjelentek új technológiák. Be szoktam menni épületgépész-boltokba, ahol ha épp nem áll nagy sor, készséggel válaszolnak a kérdéseimre, miután elmondom, hogy nemrég tértem vissza a szakmába.

Fotó: Bethlendi Tamás

– És hogyan tovább a zenéléssel?

– Nagyon fontos, hogy egy percig sem merült fel az, hogy abbahagyjam. Változatlanul zenésznek tartom magam, csak épp már nem ebből élek – de szerintem ez sokkal inkább pozitív, mint negatív fejlemény. Takáts Eszterrel továbbra is együtt játszom, és a tavaly alakult Hutchky & Stars nevű zenekaromat is szeretném minél inkább felfuttatni. Egyelőre még a közönségtoborzó fázisban vagyunk, de sokat várok tőle, ilyen zenét nem nagyon játszik senki más itthon.

Emellett régi vágyam, hogy összerakjak egy saját, egyszemélyes produkciót is, és az időhiány most már biztosan nem állhat ennek útjába. Lesz benne minden: gitár, basszusgitár, kütyük, dob, billentyű, looper. Félig improvizatív jellegű, félig előre megírt dalokat tervezek, már a hangszerarzenálom is szépen kialakult hozzá.

Ez persze nem egy arénákat megtöltő műfaj, inkább a mélyebb, pszichedelikus hangzás inspirál – majd meglátjuk, mekkora érdeklődés fogja övezni, én mindenesetre nagyon várom.

Ha valami, ez tényleg tét nélküli önmegvalósítás, amire a leginkább vágyom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyar édesanya talált megoldást a felesleges ajándékozásra
Szalkai Zsófia egy olyan weboldalt álmodott meg, ahol a szülők összegyűjthetik, mire is van igazán szüksége a gyerekeknek.

Link másolása

hirdetés

Szalkai Zsófia és férje egy két- és egy hároméves gyermeket nevelnek. Rájöttek arra, hogy a rokonoktól rengeteg felesleges dolgot kapnak, ami hamar a fiókban, vagy rosszabb esetben a kukában végzi. Zsófia úgy érezte, ezen változtatnia kell, ezért tapasztalatcserére hívta a szülőket, így született meg a Csiriboo.

– A honlapon tulajdonképpen egy kívánságlistát hozhatunk létre saját gyermekünk igényeire szabva. Miért fontos ez?

– Az online kívánságlista lényege, hogy az anyukák és apukák az interneten gyűjthetik össze bármilyen weboldalról vagy az oldal termékajánlatai közül, hogy a gyerkőc milyen ajándékra vágyik. A szülők jelezhetik, hogy milyen ajándékot tartanak a legmegfelelőbbnek mind kialakításban, mind minőségben, mind akár környezettudatosság szempontjából. A kapott Csiriboo-linken a hozzátartozók megtalálják a listát, amiből tudnak szemezgetni és kényelmesen meg is rendelhetik a kiválasztott webshopon keresztül az ajándékot, ezzel sok időt és utánajárást megspórolva.

– Nem sértődik meg az ajándékozó, hogy úgymond megmondják neki, mit vegyen?

– Nem, nem gondolnám. Miután egy családba új gyermek születik, a hozzátartozók és barátok évről-évre próbálják minden földi jóval ellátni a kicsit, ez viszont óhatatlanul is a visszájára sülhet el. Egy idő után már lépni sem lehet a lakásban a használaton kívüli játékoktól, az egyáltalán nem is hordott ruhák pedig olykor már a szekrényben sem férnek el. Nem mellesleg a felesleges vásárlások miatt az ökológiai lábnyomunk is növekszik.

hirdetés

– Ez akkor is egy merőben új szokás. Hogyan érdemes kommunikálni a barátokkal, családdal, hogy érezzék a környezettudatosság fontosságát?

– Ez nagyon nehéz, nem tagadom, de kicsi lépésekben lehet haladni. Én személy szerint tudatos, minimalista anyukaként utánanézek azoknak a termékeknek, amiket megvásárolunk, és olyan termékeket keresek, amelyek fenntarthatóak és egyeznek a nevelési elveinkkel. Ezután kísérleteztem a családom körében. Eleinte valóban megsértődtek, de végül ők is belátták, nekik is könnyebb így. Miután náluk sikerem lett, úgy éreztem, másokat is szeretnék inspirálni. Így született meg a Csiriboo.

– A zöld szemlélet a kínálatban is megjelenik?

– Természetesen. Az ingyenesen használható Csiriboo felületén az ajándékötletek menüpontban olyan előszűrt termékötleteket találhatnak a szülők, melyek környezettudatos hazai kisvállalkozásoktól származnak. Partnereink termékei fenntartható gyártással, újrahasznosított, organikus és bioalapanyagokból készülnek, a minőséget és a tartósságot szem előtt tartva.

– Eddig hányan keresték fel a honlapjukat, hasznosnak találják, akik ide látogatnak?

– Januárban indultunk, azóta már több száz regisztrált felhasználónk van. Pár kattintással egy helyre gyűjthetők az ajándékötletek: használata pedig olyan egyszerű, hogy még a nagymamák is könnyen kiigazodnak rajta. A kezdeményezés erejét pedig jól mutatja, hogy már az indulás előtt támogatóra leltünk az Amerikai Nagykövetség AWE női vállalkozókat felkaroló programja jóvoltából.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
Világrekord: 40 tonnás kamiont vezetett a születése óta vak magyar férfi
Karvai Sándor korábban motor, autó, busz és jetski volánja mögött is ült már, most több mint 1 kilométert tett meg a 480 lóerős kamionnal. Ráadásul egy jótékonysági akció keretében.

Link másolása

hirdetés

A 47 éves Karvai Sándor az aktív életet élő vakok között is külön kategóriát képvisel: akkora életöröm árad belőle és olyan kalandokban van része, ami a teljesen egészséges emberek jó részének sem adatik meg.

Több Guinness- és magyar rekord is fűződik a nevéhez, vezetett már utasokkal teli luxusbuszt a Hungaroringen, elektromos autót teljesen egyedül (csak telefonos segítséget kapott), raliban pedig országos bajnoki címet szerzett navigátorként.

Mindemellett rádióműsora is van, valamint rendszeresen tart érzékenyítő előadásokat iskolákban. Hitvallása, hogy minden nap egy ajándék, új lehetőségek és új dolgok várnak ránk – kizárt, hogy ne érhetne bennünket valami olyan impulzus, amiből töltekezhetünk.

„Mindig nagyra tartottam a kamionsofőröket és buszvezetőket, ha látónak születek, biztosan a két szakma valamelyikét választottam volna” – meséli. A busz után most a másik, régóta dédelgetett álma is megvalósult: beülhetett egy kamion volánja mögé.

Erre a Szekszárd melletti Őcsény repülőterén került sor, egy kamionos találkozó keretében. Az apropót egy jótékonysági akció is adta: egy izomsorvadásos kislány, Etessy Anett részére szerveztek gyűjtést, akinek a kezelése évente nagyjából 3 millió forintba kerül. Ezért merült fel, hogy Sándor rekordkísérletével irányítsanak nagyobb figyelmet az eseményre.

hirdetés
Navigátora ezúttal Fekete Róbert kamionsofőr volt, aki a vezetőülés mögött található ágyon ülve segítette. Több mint 1 kilométert tett meg a 40 tonnás, 480 lóerős, pótkocsival együtt 20 méter hosszú járművel. Többször kanyarodott, tolatott, sőt meg is fordult vele, 30 km/órás maximumsebességgel.

„Csodálatos érzés volt, ráadásul rájöttem, hogy minél nagyobb a jármű, annál könnyebb irányítani és uralni. Simán vállalnám a 24 órás versenyt is!” – teszi hozzá nevetve.

Videó a vezetésről:

A magyar rekordot már hitelesítették, de ha minden jól megy, Guinness-rekord is lesz belőle, mivel tudomása szerint a világon senki nem vezetett még kamiont vakon. A kitétel az volt, hogy a jármű hosszának háromszorosát vezesse le önállóan, ezt többszörösen túlteljesítette.

Sándor és felesége munkahelye, a Főkefe-Kézmű-Erfo felajánlott a jótékonysági akcióra egy kézzel készített labdát, ahhoz hasonlót, amit annak idején az Aranycsapat számára is készítettek. Mint mondja, ez plusz motivációt adott neki: ha az Aranycsapatnak sikerült azt a csodát elérnie, amit elértek, neki miért ne sikerülne? Így is történt, a labdát pedig egy Facebook-csoportban bocsátották licitre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyaros sós töltött kürtőskalács az Év Strandétele
A verseny szervezői azt is elárulták, mi kerül a különleges finomságba.

Link másolása

hirdetés

A balatonboglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyerte meg az idei Év Strandétele versenyt - derült ki a megmérettetést nyolcadik alkalommal megrendező Balatoni Kör eredményhirdetésén csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.

A győztes a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

A Bundi Bijó büfé új helyként elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is.

Idén külön díjazták a büfé és a bisztró kategória legjobbját. Az utóbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája nyert, a bisztró a vegán túrógombócával elnyerte a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját is.

A közlemény szerint a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, így idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában is, amit a balatonaligai Tarow "Borsófőzi" Dim Sum vegán étele kapott: kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal, különleges feltéttel.

A verseny zsűrije zömmel gasztronómiai szakújságírókból áll, akikhez idén csatlakozott Wolf András séf is. A zsűri a tíz döntős helyen szerdán végig kóstolta a nevezett strandételeket, ennek alapján született meg az eredmény - írják.

hirdetés

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb.

Még több információt ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
A csapat egyik tagjának több ujját amputálták, mégis magyar hegymászók hódítottak meg elsőként egy 6000 méteres csúcsot
A csapat júliusban indult útnak Pakisztánba, hogy a felfedezetlen Nangma-völgyben vadásszon megmászatlan csúcsokra, útvonalakra.

Link másolása

hirdetés

A világon elsőként jutott fel az 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peakre a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négyfős csapata. A csúcsot Szász László, Ágoston Viktor, Kerekes Bence és az expedícióra pályázó Nagy Márton hódították meg. A kalandról most a RTL Klub forgatott egy riportot.

A csapatból a Svájcban élő Kerekes Bencének tavaly márciusban majdnem véget is ért a hegymászó karrierje. A Mönch csúcs megmászása közben ugyanis 3711 méteres magasságban eltört a hágóvasa, egy pihenő során pedig kiesett kabátjából a vastag kesztyűje, és legurult a hegyoldalon. A csúcsot így is megmászták, és a hegy másik oldalán leereszkedtek, de

Bence keze a mászás végére lefagyott, ezért végül négy ujját is amputálni kellett.

Bence számára ezért az idei nyári expedíció jelentette a nagy visszatérést, ez pedig érzelmileg a Bond Peaken csúcsosodott ki nála: miközben hegymászótársai egymást ölelték örömükben, Bence az arcát a hóba temetve zokogott.

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott három éve jött létre, a koronavírus-járvány miatt azonban idén tavaszig nem tudtak megszervezni semmilyen expedíciót. A csapat

2022 júliusában indult útnak Pakisztánba, hogy a szinte felfedezetlen Nangma-völgyben vadásszon megmászatlan csúcsokra, útvonalakra.

A sportolók előbb egy névtelen 5400 méteres csúcsot másztak meg a K6 alaptábora felett, ezután jutottak fel a világon elsőként az 5984 méteres Bondit Peakre.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: