hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyarország csili nagyhatalom lehetne!

Csilivel van tele Mohai Tibor gyulai kertje. A hobbitermesztő szerint paprika nélkül nem élet az élet. Ez lehetne a vidék egyik kitörési pontja.
Szegedi Éva - szmo.hu
2014. július 19.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a külföldiek szerint a magyar konyhát a vöröshagyma mellett a paprika használata jellemzi. Ezzel Mohai Tibor gyulai csilitermesztő is egyetért. Bár nála ez csak hobbi, a kertje tele van paprikával. Egyik-másik fajtát a csiliseken kívül itthon nem is ismerik.

"Mi már túl vagyunk a kecelin, a cseresznyepaprikán, meg a macskapöcse paprikán, ezeket leszárítjuk, savanyúságnak tesszük el" mosolyog Tibor. Úgy véli, paprika nélkül nem élet az élet, mi, magyarok imádjuk a paprikát, azon nőttünk fel. "A csili ehhez a hagyományhoz illeszkedő kuriózum, ráadásul könnyen termeszthető. "Aki a ma gasztrokultúrában egy kicsit is járatos, az ismeri klasszikus fajtákat, mint amilyen a jalapeno, a tabasco, a habanero, vagy a cayenne." A csilitermesztés Magyarországon egyre népszerűbb. Tibor elmondta nekünk, miért.

- Hány tő paprikád van most a kertben?

- Több száz lehet, nem számoltam össze.

- Hogyan lehet megjegyezni, melyik cserépben melyik fajta növekszik?

hirdetés

- A levelük színéről és formájáról, a virágzatról, illetve a termésükről lehet beazonosítani őket. Van, amelyik mellé kis cédulát tűzök. A paprikák levele szinte ugyanolyan, mint a termésük, ez segíti az azonosítást. Például az Inca Red Drop levele csepp alakú, ilyen lesz a termése is. Ha hosszúkás a levél, hosszúkás a termés. A Black Royal levele sötét, a szárán növekvő paprika ehhez hasonló: egészen sötét padlizsán színű, és mire megérik, majdnem fekete.black royal

Black Royal - mi inkább Fekete Tűznek neveznénkMohai_Tibor

Mohai Tibor, aki a csilis cserepekre nézve fejből sorolja, melyikben milyen fajta terem.

- Miért kezdtél el csilikkel foglalkozni?

- Hét éve egy hipermarketben hirtelen ötlettől vezérelve megvásároltam az első tövet. Interneten kezdtem keresgélni, és megragadott a csilik fajtagazdagsága, valamint szín- és formaválasztéka. 2,5-3 ezer fajtakönyvbe vett, stabilizált fajtát ismerünk Hondurastól Bulgárián át Japánig. Mondjuk, ebbe beletartoznak az édes paprikákat, mert az édes paprika is csili, vagyis egy kisebb halmaz a csiliken belül. A paprikák előtt két évig a szintén nagy fajtagazdagságú tökféléket termesztettük szabadföldön, és azért is váltottam paprikára, mert könnyebb nevelni, elegendő hozzá néhány cserép.

- Otthoni termesztésnél mire kell ügyelni?

- Melegre van szüksége, bár ez nem jelent feltétlenül erős, tűző napot. Sőt, a fóliások például árnyékolni is szokták necc hálóval. De ha harminc fok felett marad a hőmérséklet, a csilik jobban növekednek, mivel rendszerint trópusi fajták, nem olyanok, mint a magyar erős hegyes, amely akkor is hoz valamennyi termést, ha hűvösebb van.

- Akár panellakásban is nevelhető?

- Ha nem északi fekvésű a lakás, akkor a teraszon vagy az ablakban lehet néhány tövet nevelni.

- Milyen hosszú a csili termesztési ideje?

- Itthon a magvetést - lakásban vagy fóliában - március közepéig érdemes elvégezni. A paprikák rendszerint az első fagyokig teremnek. Érésnél lehetnek különbségek, július elején-közepén szabad földön már szedhető a paprika. Egyes fajták szeptember előtt nem érnek be, ilyen a Bishop’s Crown más néven Patricia’s Bell, magyarul Tulipánpaprika.IMG_6379

Növekszik a TulipánpaprikaIMG_6376

Már júliustól teremnek a csilitövek

Mohai Tibor kertjében többek között az alábbi fajták növekednek:

Az igazán erősek a Dorset Naga, a Csokis Habanero és a Morouga Scorpion a maga szerény, nem túl hivalkodó kis virágaival – pedig ez a világ egyik legerősebb paprikája. Scoville értéke megközelíti a 2 milliót.

Peter Pepper, népnyelven fütyipaprika. Sárga, illetve piros színű a termése, vastag húsú, 4-5 centiméteresre nő és a szabályos alakú termése olyan, mint a pénisz. "Nem őrületesen csípős, inkább a formája miatt érdekes."

A Szamba klasszikus paprikafajta, kis csoportokban hozza a termését, amely eleinte lila színű. Először ezeket kezdték el forgalmazni az egyik hipermarketben.

A Fekete Gyöngyöt Tibor eddig csak a netről ismerte, idén kapott egy tövet. Amikor megérik, a tövön egyszerre lesz többféle paprika: zöldes, pirosas, feketés termés. Közepesen csípős. Ez a csilik esetében még csupán az alsó középosztály, pedig a magyar cseresznyepaprikánál három-négyszer erősebb.IMG_6340IMG_6355

- Szívesen látnád a csilit hazai éttermek étlapján?

- A paprikával az a gond, hogy időben korlátozott a szedési ideje, friss paprikát nem lehet egész évben folyamatosan biztosítani. Ha felveszik az étlapra, azt célszerű hosszabb távra előre átgondolni. A legtöbb vendéglátóhely elintézi azzal, hogy az asztalra odakészíti az állandóan beszerezhető sztenderd tabasco szószt, vagy ami a legrosszabb, azt a bizonyos, sokak által ismert, piros, agyonsózott, leveses, darált csípőset. Pedig ezeknél a termékeknél akad sokkal, de sokkal jobb minőségű, ízletes kistermelői szósz, illetve darált paprika, amely külföldön is megállja a helyét. A hazai kistermelők java ráadásul adalékanyagok, színezékek és tartósítószerek nélkül, jó minőségű só felhasználásával készíti ezeket. Akad olyan termék, amihez külön megfüstölik a paprikát.

- Melyik a kedvenc csípős ételed?

- Az ételek, csípősen. Mondjuk, azért olyan túlzásokba nem esem, mint az egyik kollégám, aki a gyümölcslevest is csípősen eszi. Az enyhén csípős, pikáns lekvárok persze finomak tudnak lenni. Télen pedig mindig csinálok magamnak őrölt csilis mézet. Amikor átfázik az ember, egy kanállal csak bele kell löttyinteni egy bögre forró teába, és azonnal átmelegíti az embert.

- Milyen mértékben érdemes otthon használni a saját termesztésű csilit?

- Egyedi igények kérdése. Ha valaki csak alkalmi fogyasztó, elég néhány tő. Én például ma reggelire egyszerű szendvicset ettem hegyes erős paprikával. Délben a rakott zöldbabra szórtam csípős paprikát. Munka után hazahoztam egy hamburgert, és házi csípős szószt tettem rá. Azért is szeretem a csilit, mert a benne lévő kapszaicin ugyan égethet, csíphet, fájdalmat okozhat, de nem allergén, és háztartási mennyiségben fogyasztva nem mérgező. A hazai hegyes erős paprikából napi tizenöt kilónak lehetne mérgező hatása.felülnézetből

A tavalyi termésbulgarian carrott

Bulgarian Carrott szüret után.

- Presztízskérdés a csiliseknél, hogy minél csípősebb paprikát neveljenek?

- Ez pontosan olyan, mint a sportmotorok iránti szenvedély. Ott is a legerősebbet, a leggyorsabbat, a legjobban gyorsulót akarja mindenki kipróbálni. Ugyanez igaz a nemesítőkre is, ők is elmennek ebbe az irányba. Minél csípősebb, annál jobb. Egy évtizede a Szellempaprika, a Bhut Jolokia volt a legerősebb, körülbelül egymilliós Scoville-értékkel. Jelenleg a hivatalos csúcstartó a Carolina Reaper, amelynek Scoville-értéke meghaladja a kétmilliót.

-A legcsípősebb paprikákat nevezhetjük luxus kategóriának?

-Valóban ezek a legdrágábbak a piacon. Ennek ellenére azok, akik a hardcore csípős paprikákra specializálódtak, ezeket adták el leghamarabb. A hazai kistermesztők a fogyasztói igények után mennek, az a cél, hogy brutálisan erősek legyenek a csilik, annyira, hogy már fáj tőlük az ember ínye, és szakad az emberről a víz. Ugyanakkor, míg a boltok tele vannak mainstream szószokkal és csilis termékekkel, hiányoznak az üzletek polcairól azok a fajták, amelyek kegyetlenül odavernek.

A Scoville-skála

A paprikafajták csípősségét okozó kapszaicin alapján mér. Erre Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki először használható eljárást; a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni.

A Scoville-érték azt jelzi, hányszorosára kell hígítani egy paprika kapszaicin kivonatát ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. Az édes paprikák Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős, nem tartalmaznak kapszaicint. A 100.000 feletti SHU érték azt jelzi, hogy a kivonatot több mint százezerszeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.scoville

-Milyen fajtákra specializálódtál?

- Most a Habaneróra és a Jamaicanra álltam rá, mivel talán ezeknek a legjobbak a tulajdonságai. Nagyon erős, könnyen feldolgozható, univerzális felhasználású, jól fogyasztható fajták. Vastag húsú, de darálható és nagyon erős. Mi már túl vagyunk a kecelin, a cseresznyepaprikán, meg a macskapöcse paprikán, ezeket leszárítjuk, savanyúságnak tesszük el.

Van, amit csak érdekességként tartok. A Shishito japán fajta gyűrött, könnyen szárítható kis paprika. A japánok zölden eszik; beledobják egy kis olajba, megpirítják vagy megsütik, esetleg marinálják. Zölden nincsen íze, még csak nem is csíp, fogalmam sincsen, mit szeretnek rajta. Sárgára vagy pirosra érve is csak közepesen csípős. Éretten viszont, különösen a piros, nagyon jó ízű, hasonló az édeskés magyar fűszerpaprikához. Ráadásul könnyen szárítható.

- Saját fajtád is van?

- Nemesítéssel ugyan tudatosan nem foglalkozom, ám mivel a paprikák rendkívül könnyen összeporzódnak, kereszteződnek egymással, meglepetésemre már van saját hibridem. De nem tudom megmondani, milyen keverék. A mezőgazdaságban védőtávolsággal oldják meg a kereszteződést, ám én annyira nem vigyázok erre, éppen azért, mert szeretem a fajtagazdagságot, és jó érzés, hogy na, van egy új fajtám.

- Több száz töved van. Ekkora mennyiségű paprikával már kereskedni is lehet?

-Egyelőre nem vagyok kistermelő, csak házi használatra termesztem a csilit. A nagy volumenű termesztéshez olyan nagyobb szabadföldre lenne szükség, amelyet jól lehet művelni és öntözni. Itthon dolgozzuk fel a paprikát, és mi használjuk el, vagy ismerősöknek ajándékozok belőle, vagy bent a munkahelyemen kóstoltatok.

- Ki segített az első lépésekben?

-A csilitermesztéshez Magyarországon legfeljebb paprikatermesztőktől, kertészektől vagy növényorvostól lehetett kérni információkat. Szerencsére a csilitermesztés nem sokban különbözik a közönséges magyar fűszerpaprika termesztésétől. Ha valaki az utóbbiban járatos, ebbe is beletanulhat.

Tíz éve jöttek be először a magok, például úgy, hogy valaki Mexikóban járt és hozott haza, vagy kulináris üzletben a szárított paprikában maradt mag, és azt használták fel ültetésre. A csilitermesztésnek nem alakult ki a hagyománya, ezért nem volt magyar szakirodalma. Német nyelvű, angol, és érdekes módon svéd honlapokon lehetett használható anyagokat találni.samba felülnézetből

Szambanálam kereszteződött paprika

Saját hibrid

- Mennyiben változott ma a hobbi csilitermesztők helyzete?

- Sokan kezdtek blogot vezetni, létrejött a Csilikertész fórum rengeteg témával. Itt megosztjuk a tapasztalatainkat például a tápanyag-utánpótlásról, a földkeverékekről, alternatív szaporítástól, átültetésről, van magbörze, palántacsere. A keresők és a Facebook segített abban, hogy aktív közösségre találjak. A tagok leginkább laikusok vannak. A kistermelők és a szenvedélyes csilitermesztők közül csak egy kertészmérnököt ismerek. Tele vagyunk gépész, közlekedési, élelmiszer és más mérnökökkel, illetve közbeszerzési referensekkel, de van irodai aktakukac is.

- Pihentet a kertészkedés? Mindenki ki akar szakadni az irodai munkából?

- Az biztos, hogy a kertészkedésnek nagyon jó élettani hatása van, átmossa az embert, és az most mindegy, hogy füvet nyírunk, gyümölcsöt szedünk, vagy formára metszünk egy bokrot. Munka után szeretek kint szöszmötölni a virágoskertben vagy a csilik között.

- Hány hobbi csilitermesztő lehet Magyarországon?

-Erről nincsen hivatalos adat. Tíz, tizenöt, maximum húsz ember foglalkozik hivatalosan kereskedelmi célú, piaci mennyiségű termesztéssel. Mi, akik hobbi szinten termesztjük a csilit, talán több ezren is lehetünk, annyi új ember talál mostanában a fórumra. Gyulán kapásból három embert tudnék felsorolni. De ők már tudatosan szereznek be magokat és csereberélnek fajtákat, tíz-tizenötöt is kipróbálnak.

- Bárkiből lehet hivatásos csilitermesztő?

- Persze, 200-300 tő szabadföldi ültetvénytől kezdve lehet piacra is termelni. Egy ismerősöm csupán 35 tő paprikát nevelt, igaz, a legerősebbeket, vitte piacra, és októberre el is fogyott neki az összes szósza. Egy másik ismerősöm 6-8000 tővel dolgozik. A magyar vidéknek, akárki akármit mond, számos kitörési pontja lehet. Egy ilyen volna akár a csilitermesztés is.

- Miért gondolod így?

- A lakosság négyötöde vidéken él, ám a vidék sajnos ma sok helyen passzivitásba, sőt agóniába fordult. A csili nálam

nem feltétlenül cél. Inkább eszköz. Meg akarom mutatni, hogy a magyar vidéknek, a magyar mezőgazdaságnak igenis vannak lehetőségei, ilyen lehet a gyógynövény vagy fűszernövény termesztése, és ilyen lehetőség lehet a csilitermesztés is.

Az egyik hazai termesztő az állását hagyta ott a csilipaprikáért, és egy nagynak és jelentősnek igazán nem nevezhető településen, Kabán indította el a csilis projektet, és már megélnek belőle. Merjünk belevágni akkor is, ha az elején kudarcok élnek! Rengetegen akarunk vidéken maradni és itt élni élhető életet. Lehetünk kistermelők is, legyünk bátrak!1233629_596527610409289_666096307_nIMG_6343

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Elsőre furcsa, de egy fekete hullámpalával borított ház lett az év épülete

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.
MTI, Fotó: Konkrét Stúdió - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Egy üllői családi házzal a Konkrét Stúdió csapata a legjobb épület kategóriában, míg Szántó Hunor Albert Táj-Restaurációs Központja a legjobb terv kategóriában nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.

Idén már 16. alkalommal ismerték el az adott év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díja - ezúttal online - gálája keretében szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában - tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

Közleményük szerint a 2020-as megmérettetésen mintegy 180 munka versenyzett, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában.

Az előzsűrit Indira van't Klooster (Hollandia), az ARCAM Amszterdami Építészeti Központ igazgatója vezette, mellette Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság); Stefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin lap szerkesztője, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője vett részt a munkában.

Indira van't Klooster üzenetében kiemelte: az idén kiválasztott projektek európai szinten is magas építészeti minőséget képviselnek, ám az előző évekhez képest nem volt olyan gazdag a programok és témák felhozatala.

hirdetés
Óriási mennyiségű, többnyire egyedülálló és privát lakóházat láttunk, elég sok irodát, de alig néhány projektet, ami a köztérrel vagy közösségi lakhatással foglalkozik, se olyanokat, amik aktuális problémákra keresnek megoldást, mint a klímaváltozás vagy a városok határainak terjedése.

Ez nem feltétlenül az építészek hibája: talán a megbízók megszűntek vállalkozó szelleműnek és ambiciózusnak lenni, vagy talán a pénz hiányzik" - idézi az előzsűri elnökét a közlemény.

A zsűri - melynek tagjai Zubreczki Dávid szakíró, zsűrielnök mellett Bagi László szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András újságíró, videós (Telex); Zsuppán András újságíró (Válasz Online) és Géczy Nóra építész tervezőművész (Széchenyi István Egyetem) voltak - a legjobb épület díját a Konkrét Stúdió csapatának ítélte üllői családi házukért.

A bírálók kiemelkedőnek tartották, hogy az épületet a tervező és a megbízó közösen prezentálták, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Továbbá felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is: a fekete hullámpala, bár elsőre megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből viszont a ház a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat alternatívát - vélekedett a zsűri.

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával (konzulens: Vannay Miklós) nyerte el az elismerést.

Ez a terv, mely már korábban sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. A zsűri kiemelte, hogy ez a megközelítés nagyon fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és hogy az egyre mélyülő klímaválság korában üdvözlendő a természetes, lebomló építőanyagok használata.

A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós és csapata tervezett, a legtöbb közönségszavazatot kapott terv díját pedig Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át Vulkánmúzeum Izlandon című munkájukért.

Tavaly óta egy új közönségdíjat is kiosztanak a szervezők épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele királysága című munkája bizonyult a legjobbnak.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

„A nő, aki megmentheti a világot” címmel készítettek filmet Karikó Katalinról a franciák

A kicsit több mint 20 perces filmben betekinthetünk a világhírű magyar kutatónő otthonába és régi fotókat is láthatunk róla.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Dokumentumfilmet készített Karikó Katalinról a BFMTV francia tévécsatorna, amit már meg is lehet nézni - írja a Szegedi Tudományegyetem hírportálja.

„A nő, aki megmentheti a világot” című film bemutatja a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében óriási szerepet játszó tudósnő munkásságát, a hírvivő RNS-hez kötődő kutatásait és az elmúlt 40 évben elért eredményeit.

„Egyesek szerint megérdemli a Nobel-díjat, mert felfedezései forradalmasíthatják az orvostudományt” - indokolják a film elkészítését.

A kicsit több mint 20 perces dokumentumfilmet február elsején láthatták először a francia tévénézők, a BFMTV internetes oldalán pedig bárki megnézheti ingyen.

Beleshetünk például Karikó Katalin otthonába, azon belül is a dolgozószobájába, de régi fotókat is láthatunk róla. A tévések forgattak Kisújszálláson, a kutatónő szülővárosában és a Szeged Tudományegyetemen is, ahol a pályafutása kezdődött.

A kisfilmet IDE KATTINTVA lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Nemzetközi matekbajnok lett a mindössze 7 éves, pestszentlőrinci Benett

„Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény” – büszkélkedett az apa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Néhány hete nemzetközi bajnokságot nyert egy dubaji matekversenyen a mindössze 7 éves Jagnesák Benett, írja a Blikk.

Az indulóknak feladatokat kellett megoldaniuk abakusz, a több ezer éves mechanikus számológép segítségével, és az adott időn belül Benett tudta a legtöbb jó megoldást.

A pestszentlőrinci bajnok kisfiú hetente jár szakkörre vagy különórára, különleges képességeit a mára 42 országban működő Brainobrain oktatási hálózat fejleszti.

Még beszélni is épp csak elkezdett, amikor kétévesen egy reggel közölte szüleivel, hogy számolni akar, mutassák meg neki a számokat.

A szülők először nem vették komolyan a kérését, de idővel rájöttek: a pestlőrinci kisfiúnak a matek olyan, mint másnak a mesék vagy a szuperhősök világa.

"Az iskolában nem abakusszal számolunk, de így is tudom a megoldásokat. Sajnos hiába jelentkezem, a tanító néni mindig mást szólít fel, így egy kicsit unalmas az iskola" – mondta a lapnak Benett.

hirdetés

"Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény" – büszkélkedett az apa.

A trénere szerint "Benett abban ügyes, hogy nagyon könnyen megért és megtanul dolgokat. Meglepett, hogy a második alkalommal mindenre emlékezett, amit előző órán mondtam neki, és már használni tudta az abakuszt."

Az abakusz eredetileg néhány vékony pálcából állt, rajtuk meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható koronggal vagy golyóval, amelyekkel összeadni és kivonni lehet, a szorzás és osztás bonyolult szabályokkal lehetséges.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Takarításból élt korábban az a kolumbiai bevándorló, aki most a NASA marsjáróját irányítja

Annyira szegények voltak Kolumbiában, hogy sokszor egy félbevágott főtt tojás volt az ebéd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

17 éves korában érkezett Amerikába Diana Trujillo, aki akkor még egy szót sem beszélt angolul, ma viszont már a NASA Perseverance-programjának repülési igazgatója, írja a People. A ma már 41 éves kolumbiai nőnek akkor mindössze 300 dollár, vagyis mai árfolyamon 90 ezer forint lapult a zsebében, de minden vágya az volt, hogy valahogy közelebb kerülhessen a csillagokhoz és megtudja: van-e élet máshol is az univerzumban.

Trujillo szülei még 12 éves korában váltak el. Az anyjának akkor annyira nem volt pénze, hogy többször is csak egy félbe vágott főtt tojás jutott ebédre a kislánynak. Gyakran előfordult, hogy Diana a fűben feküdve nézte a csillagokat és azon gondolkozott, hogy valahol a messzi távolban kell lennie egy helynek, ami sokkal jobb ennél. Talán valahol él egy másik, ismeretlen faj, amelyik jobban megbecsüli a tagjait.

A hazájában folyó drogháborúk és a szegénység elől végül Miamiba menekülő Trujillo kezdetben takarítói állást vállalt a főiskola mellett, hogy fenn tudja tartani magát. Ezt követően vették fel a Floridai Egyetem repülésmérnöki karára. Életének erről az időszakáról azt mondja, hogy mindent egy lehetőségnek fogott fel.

Egyáltalán nem zavarta, ha néha éjszakánként kellett dolgozni, és az sem okozott gondot, ha éppen egy vécét kellett kitakarítani: örült, hogy van munkája, tud miből ételt vásárolni és van fedél a feje felett.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: