News here
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyarország csili nagyhatalom lehetne!

Csilivel van tele Mohai Tibor gyulai kertje. A hobbitermesztő szerint paprika nélkül nem élet az élet. Ez lehetne a vidék egyik kitörési pontja.
Szegedi Éva - szmo.hu
2014. július 19.


Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a külföldiek szerint a magyar konyhát a vöröshagyma mellett a paprika használata jellemzi. Ezzel Mohai Tibor gyulai csilitermesztő is egyetért. Bár nála ez csak hobbi, a kertje tele van paprikával. Egyik-másik fajtát a csiliseken kívül itthon nem is ismerik.

"Mi már túl vagyunk a kecelin, a cseresznyepaprikán, meg a macskapöcse paprikán, ezeket leszárítjuk, savanyúságnak tesszük el" mosolyog Tibor. Úgy véli, paprika nélkül nem élet az élet, mi, magyarok imádjuk a paprikát, azon nőttünk fel. "A csili ehhez a hagyományhoz illeszkedő kuriózum, ráadásul könnyen termeszthető. "Aki a ma gasztrokultúrában egy kicsit is járatos, az ismeri klasszikus fajtákat, mint amilyen a jalapeno, a tabasco, a habanero, vagy a cayenne." A csilitermesztés Magyarországon egyre népszerűbb. Tibor elmondta nekünk, miért.

- Hány tő paprikád van most a kertben?

- Több száz lehet, nem számoltam össze.

- Hogyan lehet megjegyezni, melyik cserépben melyik fajta növekszik?

hirdetés

- A levelük színéről és formájáról, a virágzatról, illetve a termésükről lehet beazonosítani őket. Van, amelyik mellé kis cédulát tűzök. A paprikák levele szinte ugyanolyan, mint a termésük, ez segíti az azonosítást. Például az Inca Red Drop levele csepp alakú, ilyen lesz a termése is. Ha hosszúkás a levél, hosszúkás a termés. A Black Royal levele sötét, a szárán növekvő paprika ehhez hasonló: egészen sötét padlizsán színű, és mire megérik, majdnem fekete.black royal

Black Royal - mi inkább Fekete Tűznek neveznénkMohai_Tibor

Mohai Tibor, aki a csilis cserepekre nézve fejből sorolja, melyikben milyen fajta terem.

- Miért kezdtél el csilikkel foglalkozni?

- Hét éve egy hipermarketben hirtelen ötlettől vezérelve megvásároltam az első tövet. Interneten kezdtem keresgélni, és megragadott a csilik fajtagazdagsága, valamint szín- és formaválasztéka. 2,5-3 ezer fajtakönyvbe vett, stabilizált fajtát ismerünk Hondurastól Bulgárián át Japánig. Mondjuk, ebbe beletartoznak az édes paprikákat, mert az édes paprika is csili, vagyis egy kisebb halmaz a csiliken belül. A paprikák előtt két évig a szintén nagy fajtagazdagságú tökféléket termesztettük szabadföldön, és azért is váltottam paprikára, mert könnyebb nevelni, elegendő hozzá néhány cserép.

- Otthoni termesztésnél mire kell ügyelni?

- Melegre van szüksége, bár ez nem jelent feltétlenül erős, tűző napot. Sőt, a fóliások például árnyékolni is szokták necc hálóval. De ha harminc fok felett marad a hőmérséklet, a csilik jobban növekednek, mivel rendszerint trópusi fajták, nem olyanok, mint a magyar erős hegyes, amely akkor is hoz valamennyi termést, ha hűvösebb van.

- Akár panellakásban is nevelhető?

- Ha nem északi fekvésű a lakás, akkor a teraszon vagy az ablakban lehet néhány tövet nevelni.

- Milyen hosszú a csili termesztési ideje?

- Itthon a magvetést - lakásban vagy fóliában - március közepéig érdemes elvégezni. A paprikák rendszerint az első fagyokig teremnek. Érésnél lehetnek különbségek, július elején-közepén szabad földön már szedhető a paprika. Egyes fajták szeptember előtt nem érnek be, ilyen a Bishop’s Crown más néven Patricia’s Bell, magyarul Tulipánpaprika.IMG_6379

Növekszik a TulipánpaprikaIMG_6376

Már júliustól teremnek a csilitövek

Mohai Tibor kertjében többek között az alábbi fajták növekednek:

Az igazán erősek a Dorset Naga, a Csokis Habanero és a Morouga Scorpion a maga szerény, nem túl hivalkodó kis virágaival – pedig ez a világ egyik legerősebb paprikája. Scoville értéke megközelíti a 2 milliót.

Peter Pepper, népnyelven fütyipaprika. Sárga, illetve piros színű a termése, vastag húsú, 4-5 centiméteresre nő és a szabályos alakú termése olyan, mint a pénisz. "Nem őrületesen csípős, inkább a formája miatt érdekes."

A Szamba klasszikus paprikafajta, kis csoportokban hozza a termését, amely eleinte lila színű. Először ezeket kezdték el forgalmazni az egyik hipermarketben.

A Fekete Gyöngyöt Tibor eddig csak a netről ismerte, idén kapott egy tövet. Amikor megérik, a tövön egyszerre lesz többféle paprika: zöldes, pirosas, feketés termés. Közepesen csípős. Ez a csilik esetében még csupán az alsó középosztály, pedig a magyar cseresznyepaprikánál három-négyszer erősebb.IMG_6340IMG_6355

- Szívesen látnád a csilit hazai éttermek étlapján?

- A paprikával az a gond, hogy időben korlátozott a szedési ideje, friss paprikát nem lehet egész évben folyamatosan biztosítani. Ha felveszik az étlapra, azt célszerű hosszabb távra előre átgondolni. A legtöbb vendéglátóhely elintézi azzal, hogy az asztalra odakészíti az állandóan beszerezhető sztenderd tabasco szószt, vagy ami a legrosszabb, azt a bizonyos, sokak által ismert, piros, agyonsózott, leveses, darált csípőset. Pedig ezeknél a termékeknél akad sokkal, de sokkal jobb minőségű, ízletes kistermelői szósz, illetve darált paprika, amely külföldön is megállja a helyét. A hazai kistermelők java ráadásul adalékanyagok, színezékek és tartósítószerek nélkül, jó minőségű só felhasználásával készíti ezeket. Akad olyan termék, amihez külön megfüstölik a paprikát.

- Melyik a kedvenc csípős ételed?

- Az ételek, csípősen. Mondjuk, azért olyan túlzásokba nem esem, mint az egyik kollégám, aki a gyümölcslevest is csípősen eszi. Az enyhén csípős, pikáns lekvárok persze finomak tudnak lenni. Télen pedig mindig csinálok magamnak őrölt csilis mézet. Amikor átfázik az ember, egy kanállal csak bele kell löttyinteni egy bögre forró teába, és azonnal átmelegíti az embert.

- Milyen mértékben érdemes otthon használni a saját termesztésű csilit?

- Egyedi igények kérdése. Ha valaki csak alkalmi fogyasztó, elég néhány tő. Én például ma reggelire egyszerű szendvicset ettem hegyes erős paprikával. Délben a rakott zöldbabra szórtam csípős paprikát. Munka után hazahoztam egy hamburgert, és házi csípős szószt tettem rá. Azért is szeretem a csilit, mert a benne lévő kapszaicin ugyan égethet, csíphet, fájdalmat okozhat, de nem allergén, és háztartási mennyiségben fogyasztva nem mérgező. A hazai hegyes erős paprikából napi tizenöt kilónak lehetne mérgező hatása.felülnézetből

A tavalyi termésbulgarian carrott

Bulgarian Carrott szüret után.

- Presztízskérdés a csiliseknél, hogy minél csípősebb paprikát neveljenek?

- Ez pontosan olyan, mint a sportmotorok iránti szenvedély. Ott is a legerősebbet, a leggyorsabbat, a legjobban gyorsulót akarja mindenki kipróbálni. Ugyanez igaz a nemesítőkre is, ők is elmennek ebbe az irányba. Minél csípősebb, annál jobb. Egy évtizede a Szellempaprika, a Bhut Jolokia volt a legerősebb, körülbelül egymilliós Scoville-értékkel. Jelenleg a hivatalos csúcstartó a Carolina Reaper, amelynek Scoville-értéke meghaladja a kétmilliót.

-A legcsípősebb paprikákat nevezhetjük luxus kategóriának?

-Valóban ezek a legdrágábbak a piacon. Ennek ellenére azok, akik a hardcore csípős paprikákra specializálódtak, ezeket adták el leghamarabb. A hazai kistermesztők a fogyasztói igények után mennek, az a cél, hogy brutálisan erősek legyenek a csilik, annyira, hogy már fáj tőlük az ember ínye, és szakad az emberről a víz. Ugyanakkor, míg a boltok tele vannak mainstream szószokkal és csilis termékekkel, hiányoznak az üzletek polcairól azok a fajták, amelyek kegyetlenül odavernek.

A Scoville-skála

A paprikafajták csípősségét okozó kapszaicin alapján mér. Erre Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki először használható eljárást; a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni.

A Scoville-érték azt jelzi, hányszorosára kell hígítani egy paprika kapszaicin kivonatát ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. Az édes paprikák Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős, nem tartalmaznak kapszaicint. A 100.000 feletti SHU érték azt jelzi, hogy a kivonatot több mint százezerszeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.scoville

-Milyen fajtákra specializálódtál?

- Most a Habaneróra és a Jamaicanra álltam rá, mivel talán ezeknek a legjobbak a tulajdonságai. Nagyon erős, könnyen feldolgozható, univerzális felhasználású, jól fogyasztható fajták. Vastag húsú, de darálható és nagyon erős. Mi már túl vagyunk a kecelin, a cseresznyepaprikán, meg a macskapöcse paprikán, ezeket leszárítjuk, savanyúságnak tesszük el.

Van, amit csak érdekességként tartok. A Shishito japán fajta gyűrött, könnyen szárítható kis paprika. A japánok zölden eszik; beledobják egy kis olajba, megpirítják vagy megsütik, esetleg marinálják. Zölden nincsen íze, még csak nem is csíp, fogalmam sincsen, mit szeretnek rajta. Sárgára vagy pirosra érve is csak közepesen csípős. Éretten viszont, különösen a piros, nagyon jó ízű, hasonló az édeskés magyar fűszerpaprikához. Ráadásul könnyen szárítható.

- Saját fajtád is van?

- Nemesítéssel ugyan tudatosan nem foglalkozom, ám mivel a paprikák rendkívül könnyen összeporzódnak, kereszteződnek egymással, meglepetésemre már van saját hibridem. De nem tudom megmondani, milyen keverék. A mezőgazdaságban védőtávolsággal oldják meg a kereszteződést, ám én annyira nem vigyázok erre, éppen azért, mert szeretem a fajtagazdagságot, és jó érzés, hogy na, van egy új fajtám.

- Több száz töved van. Ekkora mennyiségű paprikával már kereskedni is lehet?

-Egyelőre nem vagyok kistermelő, csak házi használatra termesztem a csilit. A nagy volumenű termesztéshez olyan nagyobb szabadföldre lenne szükség, amelyet jól lehet művelni és öntözni. Itthon dolgozzuk fel a paprikát, és mi használjuk el, vagy ismerősöknek ajándékozok belőle, vagy bent a munkahelyemen kóstoltatok.

- Ki segített az első lépésekben?

-A csilitermesztéshez Magyarországon legfeljebb paprikatermesztőktől, kertészektől vagy növényorvostól lehetett kérni információkat. Szerencsére a csilitermesztés nem sokban különbözik a közönséges magyar fűszerpaprika termesztésétől. Ha valaki az utóbbiban járatos, ebbe is beletanulhat.

Tíz éve jöttek be először a magok, például úgy, hogy valaki Mexikóban járt és hozott haza, vagy kulináris üzletben a szárított paprikában maradt mag, és azt használták fel ültetésre. A csilitermesztésnek nem alakult ki a hagyománya, ezért nem volt magyar szakirodalma. Német nyelvű, angol, és érdekes módon svéd honlapokon lehetett használható anyagokat találni.samba felülnézetből

Szambanálam kereszteződött paprika

Saját hibrid

- Mennyiben változott ma a hobbi csilitermesztők helyzete?

- Sokan kezdtek blogot vezetni, létrejött a Csilikertész fórum rengeteg témával. Itt megosztjuk a tapasztalatainkat például a tápanyag-utánpótlásról, a földkeverékekről, alternatív szaporítástól, átültetésről, van magbörze, palántacsere. A keresők és a Facebook segített abban, hogy aktív közösségre találjak. A tagok leginkább laikusok vannak. A kistermelők és a szenvedélyes csilitermesztők közül csak egy kertészmérnököt ismerek. Tele vagyunk gépész, közlekedési, élelmiszer és más mérnökökkel, illetve közbeszerzési referensekkel, de van irodai aktakukac is.

- Pihentet a kertészkedés? Mindenki ki akar szakadni az irodai munkából?

- Az biztos, hogy a kertészkedésnek nagyon jó élettani hatása van, átmossa az embert, és az most mindegy, hogy füvet nyírunk, gyümölcsöt szedünk, vagy formára metszünk egy bokrot. Munka után szeretek kint szöszmötölni a virágoskertben vagy a csilik között.

- Hány hobbi csilitermesztő lehet Magyarországon?

-Erről nincsen hivatalos adat. Tíz, tizenöt, maximum húsz ember foglalkozik hivatalosan kereskedelmi célú, piaci mennyiségű termesztéssel. Mi, akik hobbi szinten termesztjük a csilit, talán több ezren is lehetünk, annyi új ember talál mostanában a fórumra. Gyulán kapásból három embert tudnék felsorolni. De ők már tudatosan szereznek be magokat és csereberélnek fajtákat, tíz-tizenötöt is kipróbálnak.

- Bárkiből lehet hivatásos csilitermesztő?

- Persze, 200-300 tő szabadföldi ültetvénytől kezdve lehet piacra is termelni. Egy ismerősöm csupán 35 tő paprikát nevelt, igaz, a legerősebbeket, vitte piacra, és októberre el is fogyott neki az összes szósza. Egy másik ismerősöm 6-8000 tővel dolgozik. A magyar vidéknek, akárki akármit mond, számos kitörési pontja lehet. Egy ilyen volna akár a csilitermesztés is.

- Miért gondolod így?

- A lakosság négyötöde vidéken él, ám a vidék sajnos ma sok helyen passzivitásba, sőt agóniába fordult. A csili nálam

nem feltétlenül cél. Inkább eszköz. Meg akarom mutatni, hogy a magyar vidéknek, a magyar mezőgazdaságnak igenis vannak lehetőségei, ilyen lehet a gyógynövény vagy fűszernövény termesztése, és ilyen lehetőség lehet a csilitermesztés is.

Az egyik hazai termesztő az állását hagyta ott a csilipaprikáért, és egy nagynak és jelentősnek igazán nem nevezhető településen, Kabán indította el a csilis projektet, és már megélnek belőle. Merjünk belevágni akkor is, ha az elején kudarcok élnek! Rengetegen akarunk vidéken maradni és itt élni élhető életet. Lehetünk kistermelők is, legyünk bátrak!1233629_596527610409289_666096307_nIMG_6343

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
Magyar édesanya talált megoldást a felesleges ajándékozásra
Szalkai Zsófia egy olyan weboldalt álmodott meg, ahol a szülők összegyűjthetik, mire is van igazán szüksége a gyerekeknek.

Link másolása

hirdetés

Szalkai Zsófia és férje egy két- és egy hároméves gyermeket nevelnek. Rájöttek arra, hogy a rokonoktól rengeteg felesleges dolgot kapnak, ami hamar a fiókban, vagy rosszabb esetben a kukában végzi. Zsófia úgy érezte, ezen változtatnia kell, ezért tapasztalatcserére hívta a szülőket, így született meg a Csiriboo.

– A honlapon tulajdonképpen egy kívánságlistát hozhatunk létre saját gyermekünk igényeire szabva. Miért fontos ez?

– Az online kívánságlista lényege, hogy az anyukák és apukák az interneten gyűjthetik össze bármilyen weboldalról vagy az oldal termékajánlatai közül, hogy a gyerkőc milyen ajándékra vágyik. A szülők jelezhetik, hogy milyen ajándékot tartanak a legmegfelelőbbnek mind kialakításban, mind minőségben, mind akár környezettudatosság szempontjából. A kapott Csiriboo-linken a hozzátartozók megtalálják a listát, amiből tudnak szemezgetni és kényelmesen meg is rendelhetik a kiválasztott webshopon keresztül az ajándékot, ezzel sok időt és utánajárást megspórolva.

– Nem sértődik meg az ajándékozó, hogy úgymond megmondják neki, mit vegyen?

– Nem, nem gondolnám. Miután egy családba új gyermek születik, a hozzátartozók és barátok évről-évre próbálják minden földi jóval ellátni a kicsit, ez viszont óhatatlanul is a visszájára sülhet el. Egy idő után már lépni sem lehet a lakásban a használaton kívüli játékoktól, az egyáltalán nem is hordott ruhák pedig olykor már a szekrényben sem férnek el. Nem mellesleg a felesleges vásárlások miatt az ökológiai lábnyomunk is növekszik.

hirdetés

– Ez akkor is egy merőben új szokás. Hogyan érdemes kommunikálni a barátokkal, családdal, hogy érezzék a környezettudatosság fontosságát?

– Ez nagyon nehéz, nem tagadom, de kicsi lépésekben lehet haladni. Én személy szerint tudatos, minimalista anyukaként utánanézek azoknak a termékeknek, amiket megvásárolunk, és olyan termékeket keresek, amelyek fenntarthatóak és egyeznek a nevelési elveinkkel. Ezután kísérleteztem a családom körében. Eleinte valóban megsértődtek, de végül ők is belátták, nekik is könnyebb így. Miután náluk sikerem lett, úgy éreztem, másokat is szeretnék inspirálni. Így született meg a Csiriboo.

– A zöld szemlélet a kínálatban is megjelenik?

– Természetesen. Az ingyenesen használható Csiriboo felületén az ajándékötletek menüpontban olyan előszűrt termékötleteket találhatnak a szülők, melyek környezettudatos hazai kisvállalkozásoktól származnak. Partnereink termékei fenntartható gyártással, újrahasznosított, organikus és bioalapanyagokból készülnek, a minőséget és a tartósságot szem előtt tartva.

– Eddig hányan keresték fel a honlapjukat, hasznosnak találják, akik ide látogatnak?

– Januárban indultunk, azóta már több száz regisztrált felhasználónk van. Pár kattintással egy helyre gyűjthetők az ajándékötletek: használata pedig olyan egyszerű, hogy még a nagymamák is könnyen kiigazodnak rajta. A kezdeményezés erejét pedig jól mutatja, hogy már az indulás előtt támogatóra leltünk az Amerikai Nagykövetség AWE női vállalkozókat felkaroló programja jóvoltából.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
A Huncut Szilva Herceg lett 2022-ben Magyarország tortája
A Magyarország Cukormentes Tortájának pedig a Nagyi kedvence fantázianevű tortát választották.

Link másolása

hirdetés

Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „Huncut Szilva herceg” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a „Nagyi kedvence” fantázianevű alkotással.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben az Ipartestület, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Idén a versenykiírásban

újdonságként az is szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

Három körös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első fordulóban megadott jellemzők alapján anonim módon kóstolnak a zsűritagok, innen általában öt torta jut tovább az összesített pontszámok szerint. A második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

hirdetés

Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A győztest, Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös)

a Huncut Szilva Herceg ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített „Kék kötény kincse”, lett, míg a harmadik helyen az „Évszakok”, Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett.

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz. A torta energiatartalma - 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Immáron második éve támogatja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a Magyarország Tortája versenyt. A Zsolnay 2022-ben is különdíjként felajánlja a Magyarország Tortája 2022. verseny győztese és a Magyarország Cukormentes Tortája 2022. verseny győztese számára a kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tartó tálját.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16-tól megtalálni a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyaros sós töltött kürtőskalács az Év Strandétele
A verseny szervezői azt is elárulták, mi kerül a különleges finomságba.

Link másolása

hirdetés

A balatonboglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyerte meg az idei Év Strandétele versenyt - derült ki a megmérettetést nyolcadik alkalommal megrendező Balatoni Kör eredményhirdetésén csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.

A győztes a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

A Bundi Bijó büfé új helyként elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is.

Idén külön díjazták a büfé és a bisztró kategória legjobbját. Az utóbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája nyert, a bisztró a vegán túrógombócával elnyerte a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját is.

A közlemény szerint a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, így idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában is, amit a balatonaligai Tarow "Borsófőzi" Dim Sum vegán étele kapott: kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal, különleges feltéttel.

A verseny zsűrije zömmel gasztronómiai szakújságírókból áll, akikhez idén csatlakozott Wolf András séf is. A zsűri a tíz döntős helyen szerdán végig kóstolta a nevezett strandételeket, ennek alapján született meg az eredmény - írják.

hirdetés

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb.

Még több információt ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
„Szívesen megöregednék itt” - A Völgyhíd Konyha és Rét alapítója beleszeretett a somogyi tájba
Szalai Dezső azt mondja, a bárányburgerük ellenállhatatlan, és náluk minden szívvel készül. A környék látványa pedig annyira megkapó, hogy ott ülve szinte megáll az idő.

Link másolása

hirdetés

Szalai Dezsővel, a Völgyhíd Konyha és Rét megálmodójával nem könnyű időpontot egyeztetni. Ahogy a kollégái mondják, ő mindig felfedez, megfigyel valami újat.

6 évesen még egyáltalán nem gondolt arra, hogy egykor majd az ételek bűvöletében él majd. Sokkal inkább a városligeti majálisok hangulata ragadta magával, ugyanis édesapja népművelőként a Pecsában, vagyis a Petőfi Csarnokban dolgozott. Aztán a szakközépiskolában megismerkedett az ételkészítéssel, de utána több mint 10 évig elkerülte más területen dolgozott.

– A kereskedelemben kezdtem, és 16 éven keresztül megismerkedtem a különböző ágaival, vállalkozóként általában több üzletet vittem. A kihívások folyamatosan motiváltak – mondja Szalai Dezső.

2010-et követően kapott ismét fontos szerepet az étel az életében. Büfét, éttermet üzemeltetett, majd belevágott a rendezvényszervezésbe is. Aztán egy németországi útja során „habarodott” bele a food truckekből árult ételekbe.

2016-ban megépítette a Kanálgép fantázianevű első „ételhordozóját”. Ahogy fogalmaz: nagyon küzdelmes időszak volt ez a számára, és eleinte csak húsgolyókban látta a világot. Egy évvel később a Kanálgép lett az év food truckja a közönségszavazatok alapján. Aztán egyik díj követte a másikat, de Szalai Dezsőt nem ezek motiválják, hanem a vendégek szeretete és a csapata, amellyel együtt dolgozhat.

hirdetés

– Ha most vendégként betérnék hozzád mi lenne az ajánlatod? Mit fogyasszak?

– A Réten vagy az emeleti Konyhán? De mondjuk mindegy is, mert a bárányburgerünk szerintem ellenállhatatlan. Amikor a megfáradt utazó megérkezik hozzánk, akkor biztosan ezt javasolnám neki, így tehát neked is. Ha a látványkonyhánkra gondolok, akkor amire nagyon büszkék vagyunk – minő meglepetés – a bárány nyakból készült, sülttésztával, kápiakrémmel és három különböző kukorica körettel tálalt ételünk. Az ételek Pillók Attila séf munkáját dicsérik. Az ő kreációi jelennek meg a tányérokon, és egy étel maximum két hónapig lehet a menülapon. Ez szigorú szabály nálunk.

– 2021 tavaszán nyitott meg a Völgyhíd Konyha és Rét egy korábban cukrászdaként működő ház átalakítását követően. Nem volt ez merész vállalkozás a pandémia kellős közepén?

– Utólag visszagondolva, a válaszom, de!

Rögös volt az út és nagyon fárasztó, ezt be kell, hogy valljam. Ám amikor az egyik fesztiválkörutunk alkalmával megláttam, megláttuk a helyet: szerelem volt első látásra. Ekkor született meg a gondolat, hogy ezen a csodás helyen egy pompás látványkonyhát lehetne létrehozni.

Elő kellett teremteni a szükséges pénzt is, és aztán megkezdeni a grandiózus munkát.

– Mi volt az elsődleges, az anyagiak vagy hogy egy ilyen helyen ételköltemények szülessenek?

– Nyilván fontos, hogy rentábilis legyen bármilyen vendéglátóipari egység, amelyet az ember megnyit, de itt a környezet volt számomra az elsődleges szempont. Annyira varázslatos a hely, és ez Somogynak egy olyan csodálatos része, hogy tudtam, a vendégeket is magával fogja ragadni. Nem kellett csalódnom, hiszen mikor látom őket, hogy mennyire jóízűen esznek és arról beszélgetnek, mennyire kellemes időtöltést választottak maguknak, és még az ételeink is ízlenek nekik, engem ez maximálisan feltölt. Jó látni, hogy itt senki nem siet sehová. A jelenben megáll az idő. Erre azért nagyon büszke vagyok, akár csak a csapatom.

– Apropó csapat! Hogyan választod ki őket?

– Kár lenne tagadni, hogy minket is érintett a szakemberhiány, hiszen a Covid-járvány miatt rengeteg pályaelhagyó lett a vendéglátásban is. A kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy ki mennyire érzi meg a környezet varázsát. Lehet, hogy ezek elsőre nagy szavak, de szeretek olyanokkal együtt dolgozni, akik kötődnek egy helyhez, mindezt úgy, hogy közben a vendégek is érzik és ez a legfontosabb, szerintem.

– Szívvel adsz bele mindig mindent?

– Én így működöm. Csak így tudom százszázalékosan végezni a munkám. Lekopogom szerencsés helyzetben vagyok, mert ahol eddig dolgozhattam mindig megvalósult és örömet szerzett a számomra. Persze vannak nehézségek, de hinni kell magunkban. Ezeket szeretném továbbadni. Nekem ez az inspirációm napról-napra. A környezet és a közeg olyan hatással van rám, hogy az leírhatatlan. Világéletemben budapesti voltam.

Ott is foglalkoztam vendéglátással, de a vidék az teljesen más világ, annyi pozitív változást vettem észre magamon, hogy nehéz szavakba önteni.

Napi szinten beállok dolgozni, beszélgetek a vendégekkel, járom a környéket. Megállok a pékkel, a hentessel, a lekváros hölggyel önfeledten fecsegni. Annyira feltölt, és teljesen más, mint a budapesti életem.

– Mennyire hatnak a kínálatra ezek a beszélgetések?

– Nagyon. Ha már a lekváros hölgyet említettem, legutóbb készített egy isteni levenduláslekvárt és annyira megfogott minket az ízvilága, hogy hozzáigazítottuk az egyik ételünket. Szóval, hatnak ránk a külső behatások. Ezeket nagy örömmel építjük bele a kreációinkba. Itt vagyunk 3 falu: Körőshegy, Kereki és Bálványos között. Vannak olyan terveink, hogy a kulturális életet fellendítjük. Optimista vagyok abban a tekintetben, hogy a déli-part is felzárkózhat az északi-parthoz.

– Van már szlogened is?

– Mint étteremvezető? „Gyere át a déli partra és nézd az északi part fantasztikus panorámáját!” De mindent félretéve, több lerobbant ház van a környéken, azokat szálláshelyekké, vendéglátóipari egységeké lehet alakítani. Szóval, van potenciál a környéken, ami annyira megragadott, hogy szívesen megöregednék itt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: