News here
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Magyarország csili nagyhatalom lehetne!

Csilivel van tele Mohai Tibor gyulai kertje. A hobbitermesztő szerint paprika nélkül nem élet az élet. Ez lehetne a vidék egyik kitörési pontja.
Szegedi Éva - szmo.hu
2014. július 19.


Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a külföldiek szerint a magyar konyhát a vöröshagyma mellett a paprika használata jellemzi. Ezzel Mohai Tibor gyulai csilitermesztő is egyetért. Bár nála ez csak hobbi, a kertje tele van paprikával. Egyik-másik fajtát a csiliseken kívül itthon nem is ismerik.

"Mi már túl vagyunk a kecelin, a cseresznyepaprikán, meg a macskapöcse paprikán, ezeket leszárítjuk, savanyúságnak tesszük el" mosolyog Tibor. Úgy véli, paprika nélkül nem élet az élet, mi, magyarok imádjuk a paprikát, azon nőttünk fel. "A csili ehhez a hagyományhoz illeszkedő kuriózum, ráadásul könnyen termeszthető. "Aki a ma gasztrokultúrában egy kicsit is járatos, az ismeri klasszikus fajtákat, mint amilyen a jalapeno, a tabasco, a habanero, vagy a cayenne." A csilitermesztés Magyarországon egyre népszerűbb. Tibor elmondta nekünk, miért.

- Hány tő paprikád van most a kertben?

- Több száz lehet, nem számoltam össze.

- Hogyan lehet megjegyezni, melyik cserépben melyik fajta növekszik?

hirdetés

- A levelük színéről és formájáról, a virágzatról, illetve a termésükről lehet beazonosítani őket. Van, amelyik mellé kis cédulát tűzök. A paprikák levele szinte ugyanolyan, mint a termésük, ez segíti az azonosítást. Például az Inca Red Drop levele csepp alakú, ilyen lesz a termése is. Ha hosszúkás a levél, hosszúkás a termés. A Black Royal levele sötét, a szárán növekvő paprika ehhez hasonló: egészen sötét padlizsán színű, és mire megérik, majdnem fekete.black royal

Black Royal - mi inkább Fekete Tűznek neveznénkMohai_Tibor

Mohai Tibor, aki a csilis cserepekre nézve fejből sorolja, melyikben milyen fajta terem.

- Miért kezdtél el csilikkel foglalkozni?

- Hét éve egy hipermarketben hirtelen ötlettől vezérelve megvásároltam az első tövet. Interneten kezdtem keresgélni, és megragadott a csilik fajtagazdagsága, valamint szín- és formaválasztéka. 2,5-3 ezer fajtakönyvbe vett, stabilizált fajtát ismerünk Hondurastól Bulgárián át Japánig. Mondjuk, ebbe beletartoznak az édes paprikákat, mert az édes paprika is csili, vagyis egy kisebb halmaz a csiliken belül. A paprikák előtt két évig a szintén nagy fajtagazdagságú tökféléket termesztettük szabadföldön, és azért is váltottam paprikára, mert könnyebb nevelni, elegendő hozzá néhány cserép.

- Otthoni termesztésnél mire kell ügyelni?

- Melegre van szüksége, bár ez nem jelent feltétlenül erős, tűző napot. Sőt, a fóliások például árnyékolni is szokták necc hálóval. De ha harminc fok felett marad a hőmérséklet, a csilik jobban növekednek, mivel rendszerint trópusi fajták, nem olyanok, mint a magyar erős hegyes, amely akkor is hoz valamennyi termést, ha hűvösebb van.

- Akár panellakásban is nevelhető?

- Ha nem északi fekvésű a lakás, akkor a teraszon vagy az ablakban lehet néhány tövet nevelni.

- Milyen hosszú a csili termesztési ideje?

- Itthon a magvetést - lakásban vagy fóliában - március közepéig érdemes elvégezni. A paprikák rendszerint az első fagyokig teremnek. Érésnél lehetnek különbségek, július elején-közepén szabad földön már szedhető a paprika. Egyes fajták szeptember előtt nem érnek be, ilyen a Bishop’s Crown más néven Patricia’s Bell, magyarul Tulipánpaprika.IMG_6379

Növekszik a TulipánpaprikaIMG_6376

Már júliustól teremnek a csilitövek

Mohai Tibor kertjében többek között az alábbi fajták növekednek:

Az igazán erősek a Dorset Naga, a Csokis Habanero és a Morouga Scorpion a maga szerény, nem túl hivalkodó kis virágaival – pedig ez a világ egyik legerősebb paprikája. Scoville értéke megközelíti a 2 milliót.

Peter Pepper, népnyelven fütyipaprika. Sárga, illetve piros színű a termése, vastag húsú, 4-5 centiméteresre nő és a szabályos alakú termése olyan, mint a pénisz. "Nem őrületesen csípős, inkább a formája miatt érdekes."

A Szamba klasszikus paprikafajta, kis csoportokban hozza a termését, amely eleinte lila színű. Először ezeket kezdték el forgalmazni az egyik hipermarketben.

A Fekete Gyöngyöt Tibor eddig csak a netről ismerte, idén kapott egy tövet. Amikor megérik, a tövön egyszerre lesz többféle paprika: zöldes, pirosas, feketés termés. Közepesen csípős. Ez a csilik esetében még csupán az alsó középosztály, pedig a magyar cseresznyepaprikánál három-négyszer erősebb.IMG_6340IMG_6355

- Szívesen látnád a csilit hazai éttermek étlapján?

- A paprikával az a gond, hogy időben korlátozott a szedési ideje, friss paprikát nem lehet egész évben folyamatosan biztosítani. Ha felveszik az étlapra, azt célszerű hosszabb távra előre átgondolni. A legtöbb vendéglátóhely elintézi azzal, hogy az asztalra odakészíti az állandóan beszerezhető sztenderd tabasco szószt, vagy ami a legrosszabb, azt a bizonyos, sokak által ismert, piros, agyonsózott, leveses, darált csípőset. Pedig ezeknél a termékeknél akad sokkal, de sokkal jobb minőségű, ízletes kistermelői szósz, illetve darált paprika, amely külföldön is megállja a helyét. A hazai kistermelők java ráadásul adalékanyagok, színezékek és tartósítószerek nélkül, jó minőségű só felhasználásával készíti ezeket. Akad olyan termék, amihez külön megfüstölik a paprikát.

- Melyik a kedvenc csípős ételed?

- Az ételek, csípősen. Mondjuk, azért olyan túlzásokba nem esem, mint az egyik kollégám, aki a gyümölcslevest is csípősen eszi. Az enyhén csípős, pikáns lekvárok persze finomak tudnak lenni. Télen pedig mindig csinálok magamnak őrölt csilis mézet. Amikor átfázik az ember, egy kanállal csak bele kell löttyinteni egy bögre forró teába, és azonnal átmelegíti az embert.

- Milyen mértékben érdemes otthon használni a saját termesztésű csilit?

- Egyedi igények kérdése. Ha valaki csak alkalmi fogyasztó, elég néhány tő. Én például ma reggelire egyszerű szendvicset ettem hegyes erős paprikával. Délben a rakott zöldbabra szórtam csípős paprikát. Munka után hazahoztam egy hamburgert, és házi csípős szószt tettem rá. Azért is szeretem a csilit, mert a benne lévő kapszaicin ugyan égethet, csíphet, fájdalmat okozhat, de nem allergén, és háztartási mennyiségben fogyasztva nem mérgező. A hazai hegyes erős paprikából napi tizenöt kilónak lehetne mérgező hatása.felülnézetből

A tavalyi termésbulgarian carrott

Bulgarian Carrott szüret után.

- Presztízskérdés a csiliseknél, hogy minél csípősebb paprikát neveljenek?

- Ez pontosan olyan, mint a sportmotorok iránti szenvedély. Ott is a legerősebbet, a leggyorsabbat, a legjobban gyorsulót akarja mindenki kipróbálni. Ugyanez igaz a nemesítőkre is, ők is elmennek ebbe az irányba. Minél csípősebb, annál jobb. Egy évtizede a Szellempaprika, a Bhut Jolokia volt a legerősebb, körülbelül egymilliós Scoville-értékkel. Jelenleg a hivatalos csúcstartó a Carolina Reaper, amelynek Scoville-értéke meghaladja a kétmilliót.

-A legcsípősebb paprikákat nevezhetjük luxus kategóriának?

-Valóban ezek a legdrágábbak a piacon. Ennek ellenére azok, akik a hardcore csípős paprikákra specializálódtak, ezeket adták el leghamarabb. A hazai kistermesztők a fogyasztói igények után mennek, az a cél, hogy brutálisan erősek legyenek a csilik, annyira, hogy már fáj tőlük az ember ínye, és szakad az emberről a víz. Ugyanakkor, míg a boltok tele vannak mainstream szószokkal és csilis termékekkel, hiányoznak az üzletek polcairól azok a fajták, amelyek kegyetlenül odavernek.

A Scoville-skála

A paprikafajták csípősségét okozó kapszaicin alapján mér. Erre Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki először használható eljárást; a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni.

A Scoville-érték azt jelzi, hányszorosára kell hígítani egy paprika kapszaicin kivonatát ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. Az édes paprikák Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős, nem tartalmaznak kapszaicint. A 100.000 feletti SHU érték azt jelzi, hogy a kivonatot több mint százezerszeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.scoville

-Milyen fajtákra specializálódtál?

- Most a Habaneróra és a Jamaicanra álltam rá, mivel talán ezeknek a legjobbak a tulajdonságai. Nagyon erős, könnyen feldolgozható, univerzális felhasználású, jól fogyasztható fajták. Vastag húsú, de darálható és nagyon erős. Mi már túl vagyunk a kecelin, a cseresznyepaprikán, meg a macskapöcse paprikán, ezeket leszárítjuk, savanyúságnak tesszük el.

Van, amit csak érdekességként tartok. A Shishito japán fajta gyűrött, könnyen szárítható kis paprika. A japánok zölden eszik; beledobják egy kis olajba, megpirítják vagy megsütik, esetleg marinálják. Zölden nincsen íze, még csak nem is csíp, fogalmam sincsen, mit szeretnek rajta. Sárgára vagy pirosra érve is csak közepesen csípős. Éretten viszont, különösen a piros, nagyon jó ízű, hasonló az édeskés magyar fűszerpaprikához. Ráadásul könnyen szárítható.

- Saját fajtád is van?

- Nemesítéssel ugyan tudatosan nem foglalkozom, ám mivel a paprikák rendkívül könnyen összeporzódnak, kereszteződnek egymással, meglepetésemre már van saját hibridem. De nem tudom megmondani, milyen keverék. A mezőgazdaságban védőtávolsággal oldják meg a kereszteződést, ám én annyira nem vigyázok erre, éppen azért, mert szeretem a fajtagazdagságot, és jó érzés, hogy na, van egy új fajtám.

- Több száz töved van. Ekkora mennyiségű paprikával már kereskedni is lehet?

-Egyelőre nem vagyok kistermelő, csak házi használatra termesztem a csilit. A nagy volumenű termesztéshez olyan nagyobb szabadföldre lenne szükség, amelyet jól lehet művelni és öntözni. Itthon dolgozzuk fel a paprikát, és mi használjuk el, vagy ismerősöknek ajándékozok belőle, vagy bent a munkahelyemen kóstoltatok.

- Ki segített az első lépésekben?

-A csilitermesztéshez Magyarországon legfeljebb paprikatermesztőktől, kertészektől vagy növényorvostól lehetett kérni információkat. Szerencsére a csilitermesztés nem sokban különbözik a közönséges magyar fűszerpaprika termesztésétől. Ha valaki az utóbbiban járatos, ebbe is beletanulhat.

Tíz éve jöttek be először a magok, például úgy, hogy valaki Mexikóban járt és hozott haza, vagy kulináris üzletben a szárított paprikában maradt mag, és azt használták fel ültetésre. A csilitermesztésnek nem alakult ki a hagyománya, ezért nem volt magyar szakirodalma. Német nyelvű, angol, és érdekes módon svéd honlapokon lehetett használható anyagokat találni.samba felülnézetből

Szambanálam kereszteződött paprika

Saját hibrid

- Mennyiben változott ma a hobbi csilitermesztők helyzete?

- Sokan kezdtek blogot vezetni, létrejött a Csilikertész fórum rengeteg témával. Itt megosztjuk a tapasztalatainkat például a tápanyag-utánpótlásról, a földkeverékekről, alternatív szaporítástól, átültetésről, van magbörze, palántacsere. A keresők és a Facebook segített abban, hogy aktív közösségre találjak. A tagok leginkább laikusok vannak. A kistermelők és a szenvedélyes csilitermesztők közül csak egy kertészmérnököt ismerek. Tele vagyunk gépész, közlekedési, élelmiszer és más mérnökökkel, illetve közbeszerzési referensekkel, de van irodai aktakukac is.

- Pihentet a kertészkedés? Mindenki ki akar szakadni az irodai munkából?

- Az biztos, hogy a kertészkedésnek nagyon jó élettani hatása van, átmossa az embert, és az most mindegy, hogy füvet nyírunk, gyümölcsöt szedünk, vagy formára metszünk egy bokrot. Munka után szeretek kint szöszmötölni a virágoskertben vagy a csilik között.

- Hány hobbi csilitermesztő lehet Magyarországon?

-Erről nincsen hivatalos adat. Tíz, tizenöt, maximum húsz ember foglalkozik hivatalosan kereskedelmi célú, piaci mennyiségű termesztéssel. Mi, akik hobbi szinten termesztjük a csilit, talán több ezren is lehetünk, annyi új ember talál mostanában a fórumra. Gyulán kapásból három embert tudnék felsorolni. De ők már tudatosan szereznek be magokat és csereberélnek fajtákat, tíz-tizenötöt is kipróbálnak.

- Bárkiből lehet hivatásos csilitermesztő?

- Persze, 200-300 tő szabadföldi ültetvénytől kezdve lehet piacra is termelni. Egy ismerősöm csupán 35 tő paprikát nevelt, igaz, a legerősebbeket, vitte piacra, és októberre el is fogyott neki az összes szósza. Egy másik ismerősöm 6-8000 tővel dolgozik. A magyar vidéknek, akárki akármit mond, számos kitörési pontja lehet. Egy ilyen volna akár a csilitermesztés is.

- Miért gondolod így?

- A lakosság négyötöde vidéken él, ám a vidék sajnos ma sok helyen passzivitásba, sőt agóniába fordult. A csili nálam

nem feltétlenül cél. Inkább eszköz. Meg akarom mutatni, hogy a magyar vidéknek, a magyar mezőgazdaságnak igenis vannak lehetőségei, ilyen lehet a gyógynövény vagy fűszernövény termesztése, és ilyen lehetőség lehet a csilitermesztés is.

Az egyik hazai termesztő az állását hagyta ott a csilipaprikáért, és egy nagynak és jelentősnek igazán nem nevezhető településen, Kabán indította el a csilis projektet, és már megélnek belőle. Merjünk belevágni akkor is, ha az elején kudarcok élnek! Rengetegen akarunk vidéken maradni és itt élni élhető életet. Lehetünk kistermelők is, legyünk bátrak!1233629_596527610409289_666096307_nIMG_6343

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
„Potyogtak a könnyeim, amikor megláttam a nagymamámat és benne magamat” – Espi útja Ózdról Afrikába
A Magyarországon született lány húszévesen, Afrikában tudta meg, ki ő igazán. Azóta úgy érzi, ő képviseli azokat, akik apja szülőföldjéről származnak. Mindent megtesz, hogy adhasson valami jót. 
Belicza Bea - szmo.hu
2022. június 12.


Link másolása

hirdetés

Nsosso Espérance Ózdon nőtt fel. Apja kongói, anyja magyar. Mindketten orvosok. A debreceni egyetem után ebben a borsodi városban kaptak munkát, így ott alapítottak családot.

„Láttam, hogy a lányoknak milyen szép hosszú hajuk van, be lehet fonni, meg van frufrujuk, az enyém meg égnek áll” – emlékezik nevetve a most harminc éves Espi.

Gyerekként tudta, hogy apja messziről jött, hallgattak afrikai zenéket, ettek afrikai ételeket, de alapvetően nem játszott szerepet az életében, hogy ő egy másik kontinensről származik.

„Szerencsés vagyok, engem soha nem bántottak a bőrszínem miatt. Nem esik rosszul, ha jobban megnéznek. Én is megnézem a fekete embereket. Egyszerűen azért, mert fehér emberek között élek. Amikor egy számunkra nem megszokott alakot látunk, megnézzük. Én próbálom nem sokáig, nem feltűnően nézni, és ha észreveszi, akkor rámosolygok inkább.”

Szerinte mások sem azért nézik meg például őt, mert rosszat akarnak, egyszerűen érdekes, más, mint amit megszoktak.

hirdetés

Sokan mondják neki, milyen szépen beszél magyarul.

„Azt szoktam válaszolni, hogy köszönöm, de nem az én érdemem, egyszerűen én is itt születtem.”

Úgy éli meg, hogy ő az afrikaiak egy képviselője. Szívesen elmondja a családja történetét és mindent, amit Afrikáról tud.

„Ezáltal terhet veszek le magamról és nem arra gondolok, hogy ne nézzél, hagyjál békén, miért utálsz.”

Espi szerint az a legfontosabb, hogy foglalkozzunk az identitás kérdésével. Ismer olyan félvéreket, akik Magyarországon születtek, azt mondják, magyarok. Más a bőrszínük, de lélekben magyarok.

„Ez is rendben van, mindenki maga dönti el. Van olyan felfogás is, hogy félig ez vagyok, félig az vagyok. Ha valaki fejében nincsenek elrendezve ezek a kérdések, akkor tudnak igazán zavaróak lenni a kíváncsi tekintetek, hiszen maga az ember sem tudja, hogy mit gondoljon magáról. Ami viszont nincs rendben az az, ha sértő szavak hangzanak el és tettekben is megnyilvánul a diszkrimináció. Sajnos többektől hallottam szomorú történeteket, amelyek azt mutatják, hogy az elfogadás terén még van mit fejlődnie a társadalomnak.”

Az Aspirinről kapta a becenevét apja

Édesapjára nagyon büszke. Nsosso Michel egy nagyon apró faluban született, és pici kora óta segíteni akart, gyógyítani. Ötévesen egy iskola előtt üldögélt mindig, és ott kezdődött - ahogy a lánya mondja – a szárnyalása.

„Egy tanár behívta, hogy inkább bent üldögéljen. És ő ott mindent magába szívott, a tudást, a szeretet, a törődést, a gondoskodást” – meséli Espi elcsukló hangon.

Az egykori iskola, ahonnan a kis Michel szárnyalni kezdett

Jól tanuló apja fiatal felnőttként ösztöndíjjal jött Magyarországra. Bukarestbe vagy Budapestre mehetett, a hangzás alapján döntött, utóbbi jobban tetszett neki.

Espi nagyapja nagyon akarta, hogy fia egyetemre járjon, és akkor talán még mélyebben hitték, hogy Európa egy álom, megváltoztatja az életüket.

Megszerezte a diplomát, az egyetemen pedig szerelmes lett és megházasodott. Ő nőgyógyászként, felesége gyermekorvosként dolgozik azóta is.

„Apának nagyon cuki beceneve volt: Aspro az Aspirinből. Ő tényleg kiskorától tudta, hogy orvos lesz.”

Az afrikaiak rendszerint sok nyelvet beszélnek, a törzsi nyelvek mellett a hivatalosakat is, nem volt gond a magyar.

„Pikk-pakk rájuk ragad, apa nagyon-nagyon szépen beszél magyarul. Két évig csak a nyelvet tanulta, utána vágott neki az egyetemnek.”

Apja ma már Franciaországban él. Michael azt mondja, mindig is érdekelte, milyen. Amikor megismerte, kiderült, ott a magyarnál felszereltebb, modernebb kórházak vannak, ráadásul nincs hálapénz.

"Egy beteg egyszer azt mondta, hogy azért nem foglalkoztam vele komolyan, mert kevés borravalót adott. Ez mélyen érintett, hiszen felesküdtem a beteggyógyításra. Olyan helyen szerettem volna dolgozni, ahol a munkáltató fizet a munkámért" - meséli Espi apja.

Amikor a gyerekei nagyobbak lettek, váltott. Immár 13 éve egy francia kisváros kórházában dolgozik. Kéthavonta jön Magyarországra, vagy a felesége látogatja meg kint.

Espi nagyon tiszteli apját azért, amin keresztülment a mostani életükért. "A több órás, mezítlábas gyaloglás az iskolába, az utcai közvilágításnál való tanulás, illetve a korgó gyomorral kelés és fekvés igen nagy kihívás elé állították. Kitartó és szorgalmas volt, ezért vallja, hogy a boldogulásához a tanuláson át vezet az út, Afrika felemelkedéséhez az oktatás a kulcs."

"Szeretem Magyaroszágot, ami diplomát, családot és otthont adott. Hálás vagyok" - mondja Michel. Szerinte érdemes minden nehézséget vállalni azért, hogy ma a lánya így meséljen róla.

Espi édesanyja sem látta évtizedekig, honnan jött a férje

Espi 20 évesen kapta élete legfontosabb ajándékát. Akkor vitte el apja a Kongói Köztársaságba, és szülőfalujába, Brazzavillebe.

„Onnantól megváltozott az életem. Felfedezhettem a másik részemet, az afrikai énemet. Ott éreztem meg, milyen fontos nekem a közösség.”

„Gyerekekkel, felnőttekkel táncolni, énekelni, folyton pezsegni, pörögni. Azt gondolom, hogy ez a véremben lehet valahol. Van egy kis depresszív vonalam, ami valószínűleg azért is jött elő, mert nem volt meg az életemben ez a rész.”

Afrika sok könnyet hozott. A reptéren még nem érzékenyült el a sok rokon láttán sem, később jött a zokogás, amikor egy furcsa tükörbe nézett.

„Potyogtam a könnyeim, amikor megláttam a nagymamámat és benne magamat. A szeme, a kisugárzása, a szelleme én voltam. Nagyon-nagyon sírtam. 8000 kilométert utaztam, és megláttam egy embert, akiben magamra ismerek. Csodálatos volt.”

A nagynénje szobájában rengeteg képet talált saját magáról.

„Kicsi koromtól követte, mi van velem. Most is libabőrös vagyok ettől.

Nem is ismertem személyesen, nem játszottunk együtt soha, és ő végig tudott rólam. Nagyon megható volt.”

Rántott húst és krumplipürét készített frissen megismert rokonainak

Szerinte azért várt az apja a nagy utazással, mert ehhez komoly lelki felkészülés kell.

„Kell egy nagy levegővétel, hogy most olyan helyre megyünk, ahol nem lehetnek elvárásaink. Különben nagyon sokkoló tud lenni, azt látni, hogy a rokonaim nyomorognak.”

Ő a szegénységet is máshogy látja már. Egy barátja, aki Burundiban is élt, azt mesélte, hogy neki ugyan voltak Afrikában pénzügyi problémái, de sokkal rosszabb, ahogy az emberek elszigetelődnek egymástól Európában, nem számíthatnak egymásra érzelmileg.

„Nem kell sajnálni az afrikaiakat. Nekik bizonyos szempontból rossz, de bizonyos szempontból nekünk is rossz.”

Espi szerint tanulhatunk az afrikaiaktól. Amerre ő járt, ott az emberek nem tévét néznek, hanem beszélgetnek egymással, és sokkal gyakrabban megérintik egymást, előfordul, hogy még a férfiak is kézen fogva járnak, és ebben nincs semmi furcsa.

Egy darabig szeretett volna kiköltözni, de aztán végiggondolta, hogy nehéz lenne hosszú távon távol lenni Magyarországtól, ahol a közvetlen családja, a barátai és kialakult élete van.

„Mivel orvos családból származom, egy darabig orvos akartam lenni, aztán tanár, de nem tudtam eldönteni, melyik legyen, így teljesen másik irányba mentem, nemzetközi igazgatást tanultam az egyetemen.”

- meséli.

21 évesen  kezdett el dolgozni a főként Kongóval foglalkozó Afrikáért Alapítványnál.

„Sokkal több afrikaival találkozhattam, tehettem az ottani gyerekekért, a fejlődésükért, oktatásukért. A rendezvényeken én vártam a legjobban, hogy végre táncolhassak, meg hallhassam a dobokat” – mondja nevetve.

Az alapítvánnyal eljutott a nagy Kongóba is, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, sőt Tanzániába és Kenyába is. Ezért nagyon hálás.

Pár éve több helyen is kipróbálta magát, dolgozott már közösségi házban, kávézóban, iskolában, gyerekotthonban is. A gyerekek különösen közel állnak hozzá, de minden korosztállyal szívesen foglalkozik.

„Az idősektől nagyon sokat tanulhatunk. Rengeteget ad a bölcsességük, a nyugalmuk. Ők még odafigyelnek egymásra, és ez a mostani rohanó életből hiányzik. Az egyik kedves barátnőm játékeseteket szervez fiataloknak, abban is segítek. Nagyon szeretem, hogy  nem muszáj elmenni bulizni, meg leinni magunkat ahhoz, hogy kellemes esténk legyen.”

A hivatását még keresi. Csak az biztos, hogy ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy az emberek jobban érezzék magukat. Nem olyan régen a Közel Afrikához Alapítványnál dolgozhatott, most pedig újra az Afrikáért Alapítványnál van rendezvényszervezőként és önkéntes koordinátorként.

Az egész családjának fontos, hogy másokon segíthessenek. Az apja elsősorban a munkájával ment életeket, de már Kongóban is aktívan segít.

„Ő egy nagyon ambiciózus ember, nagyon-nagyon sok mindent szeretett volna megteremteni nekünk. Először felépítette a család életét, meg a biztonságát, és csak ezután ment vissza Kongóba. Olyan 15 évig egyáltalán nem ment haza, de ma már évente két-háromszor utazik ki, sokat önkénteskedik” - mondja Espi.

A nagybátyja, tanár, ő egy kis iskolát épített Brazzavillében. „Titokban csinálta, nem is kért segítséget, amíg nem volt igazán nagy szüksége rá.”

„Amikor mondta, hogy nincsenek padok, az én kis szívem megdobbant és elkezdtem gyűjteni. 140 ezer forint jött össze magyar támogatásokból, ebből egy tantermet sikerült berendezni. Reményt adhattunk az iskola befejezésére.”

A munka befejezését apja és nagynénje finanszírozta.

Espi mindig is szociálisan érzékeny volt. Gyerekként társait korrepetálta angolból és magyarból. Fellépések, színdarabok szervezésével vette ki a részét a közösségépítésből. Pár éve egy barátjának nem volt pénze, Espi ekkor azt javasolta, tanítson neki franciát, mert annak a nyelvnek a megtanulását úgyis el akarta kezdeni. Később mások is csatlakoztak.

„Nem az volt a célom, hogy reményt adjak, de szerintem valamilyen szinten ez történt.”

Azt mondja, ez azért fontos neki, mert a neve kötelezi.

„Egészen kicsi koromtól mondogatta apa, hogy a nevem franciául reménységet jelent. Ez nagy felelősség. Úgy nőttem fel, hogy gyakorlatilag minden nap szembesítettek azzal, hogy reményt kell adjak. Mindegy, mit értettek ezalatt, akár azt, hogy viselkedjek jól vagy legyek sikeres. Én vidámságot és a változás, fejlődés lehetőségét szeretném elhozni az emberek életébe, szerintem erre vagyok én valamilyen remény.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Megint egy magyar csapat kápráztatta el a zsűrit a Britain’s Got Talentben
Emlékeztek még az Attraction sikerére? Most az akkori csapatkapitány fia indult el a versenyen a saját társulatával.

Link másolása

hirdetés

Az Attraction nevű árnyékszínházi társulat 2013-ban indult el a Britain’s Got Talent tehetségkutatóban. A Szűcs Zoltán vezette csapat óriási sikert aratott a közönség körében, és meg is nyerték a műsort.

Közel tíz évvel az Attraction sikere után idén újra feltűnt az árnyékszínház a műsorban:

Szűcs fia, Martin ugyanis most Attraction Junior nevű csapatával nevezett

- adta hírül a 24.hu.

A Metro beszámolója szerint a zsűri már előre le volt nyűgözve, Amanda Holden például szóhoz sem jutott. Simon Cowell megkérdezte tőlük, hogy szerintük ki a jobb, ők vagy az eredeti Attraction, amire Martin azt mondta, hogy ők, de a legjobbaktól tanultak.

A produkciójukban az iskolai zaklatás veszélyeire hívták fel a figyelmet.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Videó: Teljesen odáig volt a hollókői kutyatáncoltatótól az America’s Got Talent zsűrije
Berczes Christine Elisabeth és Meredith nevű kutyája négy igennel jutott tovább a tehetségkutató válogatóján.

Link másolása

hirdetés

Magyarország többszörösen díjnyertes dog dancer-e (kutyatáncoltatója) 4 igennel jutott tovább az America’s Got Talent válogatóján.

A Szépség és a Szörnyeteg kűr egyik részletét vitte a zsűri elé Magyarország leghíresebb dog dancer-e, akit Heidi Klum, Sofia Vergara és Howie Mandel is a közönséggel együtt állva tapsolt meg.

Berczes Christine Elisabeth Meredith nevű ausztrál juhászkutyájával ámulatba ejtette a zsűrit, akik az előadás során nem győztek csodálkozni, míg a közönség a könnyeit törölgette az élménytől.

Heidi Klum szerint a sztori az, ami megkülönböztette ezt más kutyás előadásoktól, míg Sofia Vergara a boldogsággal táncoló Meredith-t imádta legjobban.

hirdetés
„A kutyám nagyon élvezte a show-t, a közönség pedig nem akarta elengedni őt: sorba állva várták, hogy megsimogathassák. Örülünk a sikernek, de számomra az az igazi elismerés, ha még többen megismerik, elismerik ezt a sportot és kipróbálják a dog dancinget”

– mondta a Hollókőn élő kutyatenyésztő, aki nemcsak otthoni termében tart oktatást, hanem online is ad órákat, többek között Amerikában, Szlovéniában, Ausztriában élő gazdiknak és kutyusoknak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
Az ukrajnai frontról küldött videójában köszönte meg az MTA-tól kapott díját a kárpátaljai matematikus
Traski Viktor az ukrán hadsereg katonájaként harcol, ezért nem tudott jelen lenni az akadémiai ünnepségen.

Link másolása

hirdetés

Kelet-Ukrajnából, a frontról küldött videóban köszönte meg az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Arany János Fiatal Kutatói Díját a kitüntetett matematikus - számolt be róla az MTA.

Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, az Ungvári Nemzeti Egyetem díjnyertes kutatója és oktatója az ukrán hadsereg katonájaként harcol, ezért nem tudott jelen lenni az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán, amelyet kedden tartottak.

Küldött viszont egy rövid videót, amelyben – miközben távoli robbanások zaja hallatszik – röviden ismertette kutatásait, majd reményét fejezte ki, hogy a járvánnyal és háborúval sújtott időszakot követően személyesen is be tud majd számolni eredményeiről az Akadémián.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: