SIKERSZTORIK
A Rovatból

Klein Dávid elmesélte, hogyan hódította meg az Annapurna csúcsát

Első magyarként jutott fel a 8091 méteres csúcsra, oxigénpalack és teherhordók nélkül. Hazaérkezése után részletes élménybeszámolót tartott.

Link másolása

"Lélekben nagyon sokat gazdagodtam, sokat kaptam a hegytől. Egy nagyon vad heggyel ismerkedtem meg, emellett pedig nagyon sok szépséggel találkoztam" – mesélte tegnap Klein Dávid azon a sajtótájékoztatón, amelyen fotókkal színesítve mesélt az expedíció részleteiről. Dávid első magyar hegymászóként érte el az Annapurna 8091 méter magas csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.13178943_1013233572046320_4503434047838126073_n

Dávid szerint bár a magyar hegymászók a II. világháború előtt világszínvonalon teljesítettek, a háború után egészen a '80-as évekig elzárta őket az élet az expedíciós hegymászástól. Utána viszont expedíciós programunk újjáéledt és az erős gyökereknek köszönhetően egy különleges etikai hozzáállás alakult ki a hazai hegymászókban. Dávid hozzátette, hogy boldog, hogy a magyar statisztikákat javította, de számára nem ez volt a fontos, neki inkább önmaga mélyebb megismerését, jobb emberré válását jelenti a hegymászás. "Odafent egy nyers, letisztult világ fogad, olyannak látod magad, amilyen a valóságban vagy" – mondta Dávid.13179099_1013099265393084_5316698828048046348_n

Az alaptábor megközelítése

A sajtótájékoztatón résztvevők kronologikus sorrendben ismerhették meg a Johnnie Walker Annapurna Expedíció részleteit. Dávid elmesélte, hogy az alaptábort először gyalog közelítette meg és 6 napot töltött teljesen egyedül, miközben csaknem 4000 méter magasságba jutott, azonban ösvény nem nagyon látszott sehol, hatalmas földrajzi formák alapján tudott csak tájékozódni és mivel – hiába közelítette meg néhány száz méterre az alaptábort - nem látta a célt, a műholdas telefonja és víz nélkül a negyedik napon úgy döntött, hogy mindenképp vissza kell fordulnia. Végül helikopterrel jutott fel a 4200 méter magasságban található alaptáborba.

Dávid a 60 napos expedíció során összebarátkozott Jost Kobusch német hegymászóval, akivel az első hét kivételével végig együtt mozogtak, hasonló volt a stratégiájuk és mindketten oxigénpalack nélkül másztak. A 14 nem serpa és a nagyjából 20 serpa származású hegymászó közül kevesebb mint tízen másztak oxigénpalack nélkül. Közülük egy fő április 30-án, a többiek pedig május 1-jén érték el a csúcsot.

klein3

Akklimatizációs körök

Dávid elmondta, hogy az akklimatizációs köröket jól teljesítette. A 2-esbe felvezető szakasz elsőre még veszélyesnek tűnt számára, de a legveszélyesebb Crosshair kuloár után az már csak egyszerű ujjgyakorlat volt. Szerinte a Crosshair kuloárra mentálisan is fel kellett készülni. Megfigyelte, hogy a nap 7.30-kor süti meg a kuloár felett függő jégtömeget és megállapodott magával, hogy 7 óra után nem keresztezni felfelé menet ezt a szakaszt, mert a hatalmas jégtömeg árnyékában túl sok időt kellene eltölteni. Dávid az expedíció 37. napján már a csúcs közelében járt, azonban a rossz időjárási viszonyok miatt kb. 7300 méter magasról a többi hegymászóhoz hasonlóan társával, Josttal visszafordultak.

Alaptábori pihenés

Bár a külső szemlélőknek az a 11 nap, amelyet Klein Dávid az alaptáborban töltött, kényelmes pihenésnek tűnhet, Dávid elmondta, hogy nem egészen így kell elképzelni. A két csúcstámadás közötti időszak pszichésen elég nehéz volt. Ráadásul 4200 méteren nem annyira egyszerű az élet. Szükség van egészségmegőrző feladatokra – a száraz levegő miatt a nyálkahártya tönkre mehet, gyakran kell inhalálni, amellett pedig a rendszeres mozgás is elengedhetetlen. A szervezet itt már nem akklimatizálódik tovább, Dávid és társai még veszítettek is a már megszerzett akklimatizációból.

klein1

Csúcstámadás

A második csúcstámadás nem indult biztatóan, az első napon sem Dávid, sem német hegymászótársa nem érezték a már korábban megszerzett akklimatizációjukat, ráadásul Dávid térde megfájdult, reggel elszakadt a zsákjának a pántja, így több olyan tényezővel is meg kellett birkózniuk, amely megnehezítette a csúcstámadást. Ennek ellenére a folytatás már sokkal jobban alakult, a legveszélyesebb Célkereszt kuloáron is gördülékenyen ment az átkelés és időben voltak Dávidék.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 4-es táborba menet sikerült megfelezni az előző körös menetidőt, itt már jól működött az akklimatizáció. Helyi idő szerint délután 3 és 5 között érkeztek meg a felső 4-es táborba, kellett még 2 óra, hogy összepakoljanak, kiássák a sátrat, majd még 2, hogy előkészüljenek a végső csúcstámadásra. Apró problémák itt is akadtak, például gáz hiányában 3 liter víz helyett csupán másfél liter vizet tudtak előállítani.

A végső csúcstámadás sokkal több időt vett igénybe a tervezettnél, ráadásul az Annapurna jóval hidegebb volt, mint amit más hasonló hegyeken megtapasztalt Dávid, még a több mint 700 méterrel magasabb Mount Everestnél is hidegebbnek tűnt. Oxigén nélkül egyébként is jobban fáztak Dávidék, mint palackkal mászó társaik, ehhez pedig hozzájárult a szél hűtőhatása. Többször meg kellett állni megmozgatni végtagjaikat. Dávid elmondta, hogy várakozásaikkal szemben a csúcsmászás utolsó szakaszai nem voltak bekötelezve. Végül helyi idő szerint május 1-jén kora délután, 13:38-kor sikerült elérnie a csúcsot.

Részlet Dávid naplójából:

Az utolsó 10 métert hárman közösen, szinte összekapaszkodva tesszük meg. Mario, Jost és én. (Jost a "játszma" után beér minket. A többiek, akikkel találkoztunk, már lefelé tartanak.) Csatlakozik hozzánk az utolsó 20 méteres vánszorgásra egy sherpa. (Később kiderül, hogy Paszang az, Mario sherpája, aki oxigénnel tolja és így – elég furcsa módon – a csúcstámadás elején elhúzott és most futottunk bele...).

A tájból semmit nem látok, de a csúcs vektésnek, átfújtnak tűnik, így a tarajra nem is lépek rá és a délceg póz helyett valami féloldalas büszke kucorgás mellett döntök a csúcsfotóhoz. Elég ramaty állapotban vagyok, a zászlókat se veszem elő, csak tűnjünk innen, ebből a szeles, tejfehér pokolból, ahol pillangók vannak a fürdőszobában. Lekecmergek és lekapom Josttot és Mariot, ahogy ők is felkucorodnak a csúcsot jelző zászlókhoz. (Kb. 13:30 van, majdnem 15 órája mászunk.)

13138823_997303723681136_2792930644358176722_n

Hazaérkezés

Záró gondolatok

Dávid elmondta: "A Johnnie Walker Annapurna expedíció a kaland 52. napján elérte a célját: fent álltam az Annapurna 8091 méteres csúcsán. Nyilván nem volt akkora kaland belevágni a Johnnie Walkernek egy ilyen expedícióba, mint nekem megmászni a hegyet, de sokkal kalandosabb, mint egy hagyományos marketing csomagot megvásárolni és úgy érzem, hogy ők is nagyon bátrak voltak, hogy mellém álltak, támogattak. Szeretnék megemlékezni Horváth Tiborról, aki a 2012-es első magyar Annapurna expedíció során vesztette életét. Mindenkinek – támogatóimnak, családomnak, ismeretlen szurkolóknak – köszönöm szépen a biztató szavakat, azt, hogy mögöttem álltak, velem tartottak erre a gyönyörű szép hegyre."

Fotók forrása: Klein Dávid Facebook-oldala

Ha tetszett az élménybeszámoló, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egy magyar találmány, ami világsikerré is válhat: bemutatták a világ első fújós dezodor automatáját
Az ötlet két egyetemista fiú fejéből pattant ki, és nemsokára bárki számára elérhető lesz a Rossmann három üzletében.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Csütörtökön mutatták be Budaörsön a Respray névre hallgató cég, fújós dezodorok úrátöltésére kifejlesztett automatáját, ami több szempontból is figyelemreméltó.

A találmány két magyar fiatal, Réti Andor és Zámbó Gergely nevéhez főződik. Jelenleg sehol máshol nem alkalmaznak ilyen technikát üzlettérben, így könnyen lehet, hogy az innováció nemsokára világszerte ismert lesz.

Segíti ezt a folyamatot az is, hogy egy olyan hatalmas cég, mint a Rossmann beállt mögéjük, és nemsokára három Budapest környéki üzletben be is üzemelik az automatákat.

Mi a probléma a fújós dezodorral?

Az alumínium dobozos dezodorokkal több probléma is van.

Az egyik az, hogy miután megvásároltuk és elfogyasztottuk a tartalmukat, a kukában landolnak.

Nem lehet újratölteni, és sehogy máshogy sem lehet újrahasznosítani, így a bennük lévő maradékkal együtt elégetik őket. És problémás maga a propán-bután hajtógáz is, amit tartalmaznak, hiszen káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

Bár alapvetően egy ilyen dezodort a flakonban lévő termékért vásárolunk meg, az ár egy jelentős részét maga az alumínium palack teszi ki.

Röviden tehát sem a pénztárcánknak, sem az egészségünknek, sem pedig a bolygónak nem teszünk jót vele, ha klasszikus, fújós dezodort választunk.

Miért jobb a Respray?

A Respray az összes fent említett problémát kiküszöböli. Mivel propán-bután hajtógáz helyett sűrített levegővel tölti meg a flakont, biztonságosan használható egy üzlettérben is. És a sűrített levegő az egészségünkre sem veszélyes.

Miután megvásároltuk és feltöltöttük a flakonunkat, még négyszer visszatérhetünk vele az üzletbe egy újabb töltésre, így sokkal tovább használhatjuk, mielőtt szemétbe kerülne.

Ráadásul az újratöltések alkalmával már csak a bele kerülő termékért kell fizetnünk, a csomagolásért nem.

Az akár ötször is újratölthető csomagolás bevezetésével és a sűrített levegős hajtógáz használatával a hagyományos spray dezodorok CO2 kibocsátásának mintegy 78%-át kiküszöbölhetjük. A Respray leegyszerűsíti a logisztikát azáltal, hogy csökkenti a transzportált mennyiséget, kizárja a hagyományos hajtógázok negatív hatásait, és 80%-kal csökkenti a csomagolóanyag mennyiséget.

Az automatát a sajtótájékoztató után mi is kipróbáltuk, és rendkívül egyszerű, valamint gyors a használata.

Pár gombnyomás után már indul is a töltés, ami 45 másodpercet vesz igénybe, majd a gép egy vonalkódot is nyomtat nekünk, amin az is fel van tüntetve, hogy még hányszor használhatjuk újra a palackunkat.

Jelenleg 3 illat közül választhatunk, de a tervek szerint ez csak bővülni fog.

Az első töltés, és a palack ára összesen 599 forintba kerül, az újratöltés pedig alkalmanként 299 forint.

Érdemes tehát figyelni a fiúk és a Rossmann oldalát is, hogy mikor és pontosan hol indítják el az automatákat!

Te ki fogod próbálni?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
Egy magyar kislány játszotta a fiatal Wednesday–t a netflixes sorozatban
Váradi Karina Londonban él az édesanyjával, aki egyedül neveli.

Link másolása

Az idei sorozatok közül talán nem túlzás azt mondani, hogy a Netflixes Wednesday volt a legnagyobb gurítás, amely egy csapásra óriási sztárt csinált a főszerepet játszó Jenna Ortegából.

A szériában azonban feltűnik Wednesday fiatalkori énje is, akit pedig egy magyar kislány, Váradi Karina alakít.

„Egy közösségi oldalon láttam egy hirdetést, modellkedésre lehetett regisztrálni, megtettem, ennek már öt éve. Ott azt mondták rá, hogy tehetséges szupersztár. Úgy döntöttünk, hogy leszerződünk egy ügynökséggel. El kellett mennünk egy hajóútra, ahol sok iroda képviseltette magát, különböző országokból. Meg kellett tanulnia egy szöveget, kifutón kellett vonulnia, és el kellett játszania bizonyos jeleneteket” - mondta Karina édesanyja, Bandula Nikolett a Ripostnak. Azt is hozzátette, hogy a végén majdnem mindegyik ügynökség szeretett volna leszerződni Karinával.

Végül egy londoni irodát választottak, innen kaptak tavaly egy emailt, hogy az Addams Family-be keresnek hosszú hajú kislányokat.

„Kellett itthon készítenünk egy felvételt, el kellett játszania, hogy szomorú, utána azt, hogy dühös, mert megölték a pókját. Maga a rendező választotta ki Karinát, a felvétel alapján”

- mondta Nikolett a lapnak. Az anyuka azt is elárulta, hogy a forgatás Romániában volt, amit Karina nagyon élvezett és mindenki nagyon kedves volt vele.

Az anyuka azt nem tudta megmondani, hogy Karinával számolnak-e a következő évadban, de nagyon reméli, hogy igen. A nő tíz éve költözött Londonba Kazincbarcikáról, egyedül neveli a lányát, egy pizzériában dolgozik.

Nikolett azt mondta, hogy a forgatások idejét leszámítva Karina úgy él, mint egy átlagos gyerek, van szabadideje, nem kell megerőltetnie magát. Az angol jobban megy neki, mint a magyar, ha valamit elmesél otthon, azt már angolul teszi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Óriási siker: bronzérmes lett a magyar csapat a Bocuse D’Or világdöntőjén
A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el.

Link másolása

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or világdöntőjét kétévente rendezik meg a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett, az eddigi legerősebb szereplését jelentő bronzérmet pedig a magyar csapat vehette át.

A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.

Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

A Bocuse d'Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.

Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Link másolása
KÖVESS MINKET: