SIKERSZTORIK
A Rovatból

Kézszobrokkal meghódítani Európát – a Cápák között egyik felfedezettjével, Kállai Jankóval beszélgettünk

Balogh Péter és Lakatos István 10 millió forintot tett a Forever Hands nevű kézszoborkészítő vállalkozásba. A 25 éves ötletgazda szerint azonban a pénznél sokkal többet számított a szakmai segítség, amit tőlük kapott.
Tomka Tivadar - szmo.hu
2023. február 14.


Link másolása

Kállai Jankó jött, látott és egy kreatív ötlettel megalapozta jövőjét. A nappalijukban fogant az ötlet, miközben a polcukon gipszből kiöntött 5 éves kori kezét nézte. Azóta megalapította a Forever Hands kézszoborkészítő vállalkozását, amivel töretlenül hódít nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is. Az egyetemet időközben abbahagyta, mert megtetszett neki a vállalkozói lét, és véleménye szerint itt nagyobb tapasztalatra tehet szert, mint az iskolapadban. Ha kikapcsolódásra vágyik a 25 éves fiatalember, akkor teniszezik és jógázik. Szerette a bulikat, de ma már - üzletemberként - visszafogja magát.

– Eredeti az ötlet, de mégis hogyan és honnan jött?

– A koronavírus alatt nem akartam haszontalanul elütni az időm. Üzleti és gazdasági egyetemre jártam és azon gondolkodtam, hogy miként lehetne az e-kereskedelemben sikereket elérni. Nem tudtuk, hogy a vírus meddig tart, ezért fordultam az online világ felé, hiszen pénzt kellett keresnem. A gond csak az volt, hogy nem találtam olyan terméket, amelyet eredményesen értékesíthettem volna. Fontos szempontként állítottam föl magamnak, hogy legyen eladható és népszerű.

Az egyik este ültem a nappalinkban és megakadt a szemem a könyvespolcunkon lévő kis szobrocskán, amelyet még 5 éves koromban édesapám készített a kezemről. Akkor jött a szikra, hogy megtaláltam, amit kerestem.

Böngésztem a netet, utánajártam több honlapon, hogy ipari gyártásban valaki foglalkozik-e ezzel. Miután elég hiányos volt a paletta, már csak az volt a feladatom, hogy klassz köntösbe öltöztessem föl az ötletem, eredeti kommunikációval támogatva, és már indulhatunk is. Valahogy így kezdődött.

– Már akkor érezted, hogy ez nem egy mindennapi ötlet, ezért is jelentkeztél a Cápák között című műsorba?

– Igazság szerint nagy rajongója voltam a műsornak már régóta, de nem volt olyan ötletem, amelyet tudtam volna prezentálni. Aztán amikor elindult az eladási folyamat, és láttam a kezdeti sikereket, számolgattam, és a kész termékkel a kezemben úgy gondoltam, hogy lehetne egy próbát tenni.

– A Forever Hands már a kezdetekben is nagyon sikeres volt? Azt érezted, hogy akár egy kiemelkedő történet is lehet?

– Szerencsés volt az időzítés, mert szeptemberben startoltunk. Jött a karácsony, és alig három hónap alatt 30-40 millió forintnyi forgalmat bonyolítottunk le. Hittem benne, igen.

– Ma már külföldön is árulod a terméked. Mit tapasztalsz, mekkora a fogadókészség? Ott mennyire népszerű?

– Tesztelgetni kell. Elég jól beszélek németül, így kézenfekvő volt, hogy az oldalt lefordítom, és a német és osztrák piacon próbálkozom. Az elején jól is működött, de a hirdetési költségek olyannyira megugrottak, hogy nem érte meg. Aztán jött Románia, Lengyelország, nemrégiben indultunk el Csehországban és Szlovákiában. Az első eredmények nagyon jók, ha viszont azt látom, hogy esetleg valamelyik ország nem működik, akkor azt gyorsan le tudom állítani, és akkor nem bukunk vele. Egyébként elég költséghatékonyan lehet tesztelni a különböző országokat.

– Folyamatos a növekedés?

– Azt mondhatom, hogy igen, hiszen hacsak a számokat nézem, az első év 90 millió, a második év már 165 millió forint forgalmat hozott. Az első időszakban még nem is volt cégem, és amikor a Cápák között két befektetője látott benne fantáziát, akkor alapítottunk egyet.

Kállai Jankó a "Cápák között"

– A két befektető: Balogh Péter és Lakatos István. Milyen a viszonyod velük?

– Meglepően jó! Van egyfajta szigor, amit elvárnak tőlem, de ez így is van rendjén. Amikor véget ért a műsor, minden csütörtökön délben online megbeszéléseket tartottunk. Nagyon komolyan vették a vállalkozásomat. Manapság csökkentettük ezt havi egy megbeszélésre, de a precizitás és pontosság mindenki részéről megmaradt.

A műsor után sokan mondták nekem, hogy biztosan csak bedobják a pénzt, aztán évente egyszer ellenőriznek, hogy mi a helyzet, de ez egyáltalán nem így van, nagyon intenzív a kapcsolatunk.

Balogh Péter szokott úgynevezett networking partikat tartani, ahová meghívja portfóliós partnereit. Viszonylag sokan vagyunk és rengeteget tudunk tanulni egymástól, hogy úgy mondjam: inspirálódni. A Cápák közöttnek nem is az volt az erénye, hogy befektettek 10 millió forintot, hanem a szakmai segítségük. Rövid és hosszú távon is sokat lehet ezekből profitálni. Nagyon jó közösséget hoztak létre.

– De nemcsak ők segítenek, hanem édesapád is.

– Folyamatosan támogatott mindenben.

Az egész vállalkozás egyébiránt 300.000 Ft-tal indult, és onnan nőtte ki magát. Természetesen a "Cápák" befektetése nagyon jól jött, ahogy apa segítsége is. Ellát tanácsokkal, szervezi a logisztikát, ellenőrzi, hogy az áruk biztosan megérkeznek-e. Bármikor fordulhatok hozzá.

Azért ez nekem is megnyugvás. Úgyis szoktam hívni, hogy ő a "harmadik cápa".

– Böngészve a honlapotokat, láttam, hogy egyéb termékek is vannak a webshopban. Páros karkötők, nyakláncok. Szélesíted a portfóliót?

– Látom benne a fantáziát. Ezek még prototípusok, de igyekszünk a párokra fókuszálni. Azt gondolom, hogy a jövőben a kiegészítő szettek lesznek majd a fő bevételi források. Próbálunk bekerülni különböző bolthálózatok polcaira. Először kis lépéseket teszünk, hogy ne kövessünk el hibákat. Szeretnénk tömegbázist építeni. Egyébként most készül egy társasjátékunk is, amelyet kifejezetten társaknak találtunk ki.

– Ha már itt tartunk, és nem túl indiszkrét a kérdés: neked van párod?

– Nincs, és olyan igazi kapcsolatom nem is volt sohasem. Én mindig az a bulizós fajta voltam és nem nagyon maradtam meg 1 lánynál. Nincs könnyű dolgom tehát a tervezéseknél, így a barátokat kérdezem meg, akik már hosszú ideje élnek párkapcsolatban.

– Kecskeméten, ahol élsz mennyire vagy népszerű? Tudják az itt lakók, hogy a termékek a te nevedhez fűződnek?

– Igen, sokan ismernek. Volt lehetőségem különböző eseményeken előadni és meglepően sokan eljöttek, eljönnek ezekre az eseményekre. Nyilván a tv-szereplés sokat dobott az ismertségemen, de engem nem zavar, ha érdeklődnek az emberek.

– Előfordult már, hogy megkerestek, segíts a vállalkozásukban?

– Elég sokan. Nem tudom számszerűsíteni, de ha mégis kell, akkor 40-50-en biztosan. Többen mondták, hogy fizetnének is a tanácsaimért. Nyilván nem kértem érte a pénzt, de megfordult a fejemben, hogy a jövőben - ha már lesz elég szakmai tapasztalatom, tanácsadással is kereshetnék pénzt, de ezzel még azért várnék öt évet. Addig pedig szeretném Európát is meghódítani a Forever Hands-szel.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Vett egy egyeurós házat nagyszülei szicíliai szülőfalujában, ma már százmilliót ér az álomotthona
Az amerikai nőnek azért kellett költenie a közművek nélküli kis lakra, de behozza a ráfordítást.

Link másolása

Több mint százmillió forint értékű álomházat varázsolt egy nő abból az egyeurós lakból, amelyet nagyszülei olasz falujában vásárolt - számolt be róla a Wales Online.

Meredith Tabbone értesült arról, hogy Szicíliában elhagyott házakat árvereznek el egy eurós induló árról annak érdekében, hogy felpezsdítsék az elnéptelenedett falu életét. A 43 éves chicagói pénzügyi tanácsadó kiszemelt Sambucában egy 1600-as években épült lakatlan házat, amely mindössze egyetlen helyiségből és pincéből állt, áram és vezetékes víz nélkül.

Egy euró volt a kikiáltási ár, de ő hasraütésszerűen felajánlott majdnem kétmillió forintnyi összeget, és hónapokkal később értesítették, hogy ő nyert.

Ezután megvette a szomszédos üres házat is, és mintegy 90 millió forintnyi összegből 46 hónap alatt kialakíttatott egy háromszáz négyzetméteres, négy hálószobás álomlakot. A tetőre külön költött, hogy az azbesztet környezetbarát módon távolíttassa el róla.

A pénzügyi tanácsadó úgy számol, hogy

a mintegy 100 millió forint értékű befektetés idén őszre, mire minden felújítás befejeződik, 130-170 millió forintot ér majd.

Meredith eleinte csak annyit tudott, hogy az apja egyik őse Szicíliából származott, majd miután beleásta magát abba, hogy hogyan szerezhetne olasz állampolgárságot, felfedezte, hogy dédapja az aprócska olasz faluban, Sambucában született. Ezután kezdte figyelni a faluról szóló híreket, és ma már az olasz állampolgársága is megvan.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egyre több a tiny house itthon – bejött a Cápák között 2021-es évadában bemutatott ötlet
A Balaton északi partján is egyre több van a tiny house-okból, amik jogilag járművek, még rendszámuk is van, így Izer Norbert szerint az építési hatóság sem köthet bele a telepítésükbe.

Link másolása

Lakatos István ajánlotta fel a legtöbbet a Cápák között 2021-es évadában a Pop Tiny House tulajdonosának, Izer Norbertnek, aki azóta 40 millió forinttal növelte befektetését, és a cég megannyi boldog háztulajdonost tudhat maga mögött. Norberttel beszélgettünk, hogyan alakult a műsor óta az üzlet.

- Két évvel ezelőtt robbantak be a Cápák között című műsorban a tiny house-okkal, azóta sikerült mozgalmat csinálni az apró házakból?

- Már nagyjából mindenki tiny house mozgalomnak hívja ezt az egészet, de Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár. Inkább egy életérzés, és most tartunk ott, hogy akiket érdekelt ez a lakhatási forma, most kapják meg az első házaikat, tehát igazából majd pár év múlva lehetnek majd annyian, hogy érdemes a mozgalom kifejezést használni.

- Hol tartanak akkor a saját cégükkel?

- Én elkezdtem magamnak építeni, utána elkezdtem másoknak. A műsor óta megnyitottuk az üzemünket először Budapesten, majd Vácon. Itt 12 kollégával gyártjuk folyamatosan a házakat, egyszerre négy tiny house-on tudunk dolgozni, és most jelenleg úgy áll a dolog, hogy minden hónapban ki tudunk tolni egy házat. Ha nagyon megtoljuk, akkor kettőt is, és mindenki elégedett. Gyakorlatilag el tudjuk mondani, hogy elindítottuk a gyártást, és egyedüli cégként gyártunk tiny house-okat. Vannak próbálkozások, például mobil házasok próbáltak csinálni egy tiny house-t, de az még sem lett olyan, mint az igazi.

- Most eléggé magasan vannak az ingatlanárak, egy fiatal család gondolkodhat ebben esetleg alternatívaként?

- Akár azt is lehet, de ne gondoljuk, hogy 10 millió forintból kijöhet egy. Most például egy fiatal párnak csinálunk egy dupla házat. Ők majd két gyerekkel képzelik el benne az életüket, Győr mellett egy kis településen lesz majd, nem volt 100 milliójuk, de elköltenek telekre, meg tiny house-ra 50 milliót, és lesz egy 50 négyzetméter alapterületű házuk, egy pár 10 négyzetméteres galériával.

- Az alternatív építményeket nem igazán szeretik az önkormányzatok, például azzal érvelnek, hogy nem illik bele a településképbe. A modulházakat emiatt nem engedik sok helyen, mi a helyzet a tiny house-okkkal?

- Az a jó, hogy ez egy jármű, rendszáma van. Sok építési hatósággal szoktunk ezen vitatkozni. Nem igazán tudnak vele mit csinálni, mert jogilag jármű. Én mindig azt a példát szoktam ilyenkor hozni, hogyha egy sima Suzukival beállok a saját udvaromba és benne alszok, az oké? Mert a tiny house-nak is van rendszáma, biztosítása stb., így ha benne alszok, akkor mi a helyzet? Nem igazán korlátozhatják, mert akkor ennyi erővel senki sem állhatna be a saját udvarába a saját autójával. A Balaton északi partján például 33 település tartozik az északi régióhoz, ott már rakhatjuk le a házainkat, mert megértette az önkormányzat, hogy nem tudnak vele mit kezdeni.

- Mennyi idő alatt gyártanak le egy tiny house-t?

- A megrendeléstől számítva 6-9 hónap kell, ha egyedit szeretnének. Ha típusházat, akkor még rövidebb idő alatt készül el. Most két gyártási sorunk van. Az egyikben egyedieket gyártunk, a másikban típusházakat. Két típusunk van, egy 6,6 és egy 7,7 méteres. Különböző méretben és különböző elrendezésben. Ezeket nagyjából három hónap alatt tudjuk legyártani.

- Ha már jármű a tiny house, van, aki kifejezetten utazni szeretne vele?

- Senki nem keresett meg még ezzel, inkább úgy keresik, hogy van egy telkük, és szeretnének rá valami lakható építményt. Például Vácon 40 millió forint egy építési telek, lehet venni viszont 8 millióért mezőgazdasági területet, ki kell vonatni művelési ágból, és még nagyobb is, több hely van, mint egy építési telken. Ha valaki tiny house-t szeretne rá, gyakorlatilag lesz egy teljesen új építésű háza. Minőségi alapanyagokkal dolgozunk, a szigetelőanyagok, az ablakok, mind-mind prémium minőségűek. Nem rakunk be például 10 ezer forintos, barkácsáruházban vásárolható WC-csészét. Itthon azért nem szeretnének utazni vele, mert nincs autójuk, amivel elhúzzák, nincsen jogosítványuk, mert ehhez E-kategória kell, és nincs rutinjuk, hogy egy ekkora szerelvénnyel elinduljanak.

- Ha valami elromlik, az ügyfél fordulhat Önökhöz szervizelést kérve?

- Természetesen. Rengeteg vendégház is gurult már ki például tőlünk, ezeknek az üzemeltetését és karbantartását is ők végzik. Viszont ha például elromlik a WC, akkor azt egy sima szerelő is meg tudja javítani. Ha komposzt WC van, és nem angol, ott csak egy tartály van, azt csak kimosni kell. De olyan WC is van, ami gázlánggal égeti el a végterméket, azt csak mi tudjuk szerelni, mert annyira speciális.

- Mennyiből jön ki egy tiny house?

- A mostani házaink ára 21 millió forint plusz áfától kezdődik. Vagyis ez az alternatíva nem a lakhatási válságot oldja meg, hanem azoknak lehet segítség, akik egy kisebb lakás helyett egy élhető, nagyobb méretű megoldásra vágynak ennyiért. Például Csepelen a szülők egy fiatal lánynak szeretnének külön lakrészt, de nem tudják a saját házukat tovább bővíteni, úgyhogy tiny house-zal oldják meg. Ez egy 20 négyzetméteres, valamint plusz 10-10 négyzetméteres kislakás, indulásnak tökéletes.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A Yale-en fog továbbtanulni a 17 éves magyar fiú, akit több amerikai elitegyetemre is felvettek
A Princetont és a Columbiát kosarazta ki Szepesi Mór a New Haven-i egyetem kedvéért.

Link másolása

A Yale-t választotta Szepesi Mór, akit több amerikai topegyetemre, köztük a Columbiára és a Princetonra is felvettek, írja a Telex.

A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola végzős diákjának május elsejéig kellett döntenie. A magyar diák a lapnak azt mondta, hogy végül egy megérzés miatt döntött a Yale mellett a Princeton kárára.

„A Yale-en nagyon jó lehetőség van arra, hogy aki alapképzésen tanul, az is akár Nobel-díjas professzorokkal tudjon személyesen konzultálni. A Columbián meg más nagyobb egyetemeken erre nincs feltétlen lehetőség, csak azoknak, akik már nem alapképzést végeznek. Másodszor, azt is néztem, hogy milyen külföldi program lehetőségek vannak, mert fél évet szeretnék eltölteni Ázsiában. A Yale-en van a legtöbb lehetőség különféle országokban, például Szingapúrban közgazdaságtant tanulni”

- indokolta döntését Szepesi Mór, aki úgy tudja, remek a közösségi élet a kampuszon.

„Amikor jelenlegi diákokkal beszéltem, egyértelművé vált, hogy ott a tanuláson kívül is rengeteg lehetőség van, amik miatt élvezetes lehet az elkövetkezendő négy év.”

A magyar fiatal már óvodás kora óta angolszász intézményekben tanult, alapító tag volt az iskolája vitaklubjában, önkénteskedett Szenegálban és évekig volt a diáktanács elnöke. A 17 éves Szepesi Mórnak meggyőződése, hogy a vitakultúrát fejleszteni kell hazánkban. Célja, hogy a külföldön megszerzett tudást hazahozza Magyarországra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egyre népszerűbbek a kenderből épült házak, sőt, Veszprém mellett egy ovi is kenderből készült
Horesnyi Béla hét éve épít kenderházakat. Nyárády István pedig egy kenderjurtát tervezett. Mindketten hisznek a természetes építőanyagban, amely a bolygónak is jót tesz.
Belicza Bea - szmo.hu
2023. május 08.


Link másolása

A 93 éves szabolcsi édesanyám jól emlékszik arra az időre, amikor Magyarország kendernagyhatalom volt. Rengeteget dolgozott a növénnyel, örömmel mesélte, hogyan nyűtték vagyis gyűjtötték be, hogyan áztatták, szárították, tilolták vagyis törték, majd szőtték a kendert. Nagyon fiatal volt, de minden lépést imádott végezni. Ódákat zeng a végeredményről is, milyen tökéletes konyharuhák készültek, amit könnyű volt fehéríteni.

A kenderből születhetnek ruhák, cipők, kötelek, hálók, de tea, olaj, szappan és liszt is. Sőt ház is. Ez utóbbi a szívügye lett Nyárády Istvánnak, aki jurtát szeretne építeni kenderből.

Az ipari kender és a marihuána nem keverendő. Előbbi nem okoz bódultságot, egész más célra termelik, csak az utóbbi a pszichoaktív változat. Magyarország az első három helyen volt kender felhasználásában évtizedekkel ezelőtt, de a műanyag kiszorította. István szerint azonban most megkezdődött a kender reneszánsza. Azt mondja, a klímaválság miatt is jó az irány, mert gyógyítja a környezetét.

„A kender – termesztése alatt – a fáknál is több szén-dioxidot köt meg. Jó a talaj regenerálására is ott, ahol valami szennyező tevékenység, ipar volt.”

A kender magja, levele és a szára is hasznosítható. „Egyszer használatos evőeszközöktől a bioüzemanyagon keresztül a kötélig mindenre jó. Ruháknál tizedannyi víz kell hozzá, mint a pamut előállításához. Pár éve az autóipar is felfedezte, a BMW elektromos modelljeit kenderrel szigetelik” – sorolja.

István három évvel ezelőtt találkozott Horesnyi Bélával.

„Ő a kenderépítészet magyarországi apostola. Három éve találkoztunk egy természetes építőanyagokról szóló workshopon. Valahogy mindketten azonnal éreztük, hogy mi együtt fogunk dolgozni, együtt fogunk kenderjurtákat építeni” – meséli.

Horesnyi Béla hét éve épít kenderházakat. Körülbelül 5o létrejöttéhez volt köze, igaz volt, ahol csak betanította a kivitelezőket. Az egy- és kétszintes családi házakon kívül egy Veszprém melletti óvoda is kenderből készült.

Ahol él, Domaszéken építette az első két házat.

„Vettem egy építési telket, ahol lakom, direkt kenderházat terveztettünk oda, és úgy kerestünk rá vevőt, amikor már elkezdődött az építés. Találtunk is mindkettőre” – idézi Béla az indulást.

Tapasztalatok a második kenderházról

Olaszországban tanulta a kenderbeton készítés alapjait. Megvizsgált több természetes építőanyagot, de ez a növény lobbanta fel a szerelmet. Béla azt emeli ki, hogy ez a fajta ház tisztítja a levegőt.

„A kenderbeton egy karbonnegatív építőanyag, tehát sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint amennyit előállításakor elhasznál. Kizárólag természetes anyagok vannak benne. A felhasznált mész ráadásul vírus- és baktériumölő.

Egyetlen negatívuma van, hogy hosszú a száradása. Egy 10 centis falnak egy hónap kell, ami azt jelenti, hogy 50 centinél 5-6 hónappal kell számolni” – magyarázza Béla.

István szerint alapvetően mérgek között élünk.

„A beteg ház szindróma arról szól, hogy az építőipar manapság olyan anyagokat is használ, amelyektől sokan allergiásak lehetnek, megbetegszenek. A kenderbetonból készült ház viszont természetes. Ráadásul az ökológiai lábnyom is mellette szól” – magyarázza.

Nyárády István

Rengeteg időt fordított a kenderjurták megtervezésére, de szükség van még segítőkre. Nem is riad vissza, hogy megszólítson bárkit. Legutóbb az Egyesült Arab Emírségek emírjének írt és

nevezett a világ legkomolyabb szén-dioxid-csökkentő versenyére (XPRIZE Carbon Removal), amelyet Elon Musk indított.

„Ehhez fel kellene építeni őszig egy 90 négyzetméteres kenderházat. Ez inspirálna másokat is, hogy akár önállóan vagy együttműködésben termesszenek és építsenek. Ehhez kellene egy mecénás vagy több kisebb támogató. Megvan a terv, itt van Horesnyi Béla, és van egy lelkes ácsunk is.”

Az építést így foglalta össze:

„Kell egy stabil alap, rá egy faszerkezet, ami LEGO-szerűen összeállítható, utána jöhet a kenderezés. Egy zsaluzatot kell összerakni, abba kell tölteni a kendermasszát, és tömöríteni egy fakalapács-szerű eszközzel. A kenderbeton a szár belsejének az aprítéka, a törek egy meszes adalékkal és vízzel keverve. Idővel, szén-dioxid megkötésével szilárdul betonkeménnyé."

Béla szerint hét éve jóval drágább volt a kender. Az építkezéshez kénytelenek voltak engedni a nyereségből.  Időközben azonban a kender egyre olcsóbbnak számít.

„Ahogy a Covid után drasztikusan emelkedett minden más építőanyag ára, a kenderé nem annyira, így most olcsóbban lehet építeni, mint egy téglaházat. Mi 600 ezer forintot kérünk egy négyzetméterért, de téglaháznál ez 750-800 ezer forint is lehet.”

– mondja Béla.

Az István által megálmodott, kilencven négyzetméteres jurtához körülbelül 50 millió forint kellene.

Béla az alapanyag nagyüzemű termesztését és feldolgozását is fontolgatja. „50-100 hektáron kellene indulnia. Ez körülbelül 300 millió forintba kerülne. Aztán lehetne ehhez egy részvénytársaság. A befektetőknek három-négy év alatt térülne meg a befizetett összeg."

Szerinte

200 hektáron lehetne 100 családi háznak az alapanyagát előállítani.

Aztán a kender egyéb részeit kötelekhez, ruhákhoz és hőszigetelő paplanhoz is használhatnák.

„Így vissza lehetne hozni Magyarországra a kendert, a gazdáknak teljesen mindegy mit termelnek. Ők azt mondták, azzal foglalkoznak, ami megéri" - mondja Béla.

István nemcsak az alapanyaghoz ragaszkodik, hanem jurtája esetében a kör formához is. Azt mondja, ennek oka van: az összefogást szimbolizálja.

„Összeomlott a világ körülöttem. A feleségem azt kérte, költözzünk külön, mert kiüresedett a házasságunk. Munkában is törés volt, egy angol cégnek vállalt megbízatásom véget ért, és egyébként is nagyon untam már az informatikát. Esztergomban egy zen templom apátjához mentem be tanácsot kérni” – meséli István.

A templom volt ezután az otthona négy évig. Azt mondja, az ott tanult belső munkának hála, békében, de külön nevelik gyermeküket.

„A kör nekem az összefogást jelenti. Arra számítok, hogy valamilyen formában együtt összehozzuk ezt a projektet. Részletek és fotók a honlapomon vannak. A jurta nekem a családi kört is jelenti. Azt szeretném, ha 8 éves fiamnak mielőbb megteremthetnék egy olyan otthont, ahol családban élhet.”


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: