Jóféle magyar borok nyárra
Munkaköri kötelességünknek örömmel eleget téve vetettük bele magunkat közel 40 borászat kínálatába és szorgalmasan jegyzeteltünk - amíg bírtunk. A Nyári Borkertben leginkább a nyári borokra koncentráltunk, igyekezve ötleteket adni olvasóinknak, hogy egy-egy kerti partira indulva mit érdemes bekészíteni a piknik kosárba.
A gombamód szaporodó boros rendezvények, fesztiválok tengerében az egyedi élmény lehet az, ami az egyik rendezvényt megkülönbözteti a másiktól. Ezt a Gellért Hotel is felismerhette, hiszen a június 5-én megrendezett Nyári Borkert elnevezésű rendezvényükön a gyönyörű dunai panorámájú terasz, az ínycsiklandozó grill fogások és az élőzene varázsa tette egyedi hangulatúvá az estét, amely így jóval több volt, mint egy egyszerű borkóstoló...
Könnyed kezdés buborékokkal
A borkóstolót stílusosan üde habzóborokkal indítottuk. A három borvidéken is tevékenykedő Schieszl borház (Balatonfüred, Mátra és Villány) 2013-as Olaszrizling-Tramini gyöngyöző bora jó kezdésnek bizonyult. Ez a könnyed bor a Mátrából származik és mivel félszáraz, így randikhoz is tudjuk ajánlani, tapasztalatból mondjuk, hogy a hölgyek szokták kedvelni ezt a stílust.
Ha viszont egy borkedvelő ismerősünket szeretnénk meglepni valami meghökkentővel, akkor a 16 hektáron gazdálkodó soproni Taschner pincészet 2011-es Albino Perle névre keresztelt habzóborát ajánljuk. A beszélő nevű Albino azzal lóg ki a sorból, hogy kékszőlőből készített fehérbor (franciásan mondva blanc de noirs), vagyis a Cabernet franc szőlőt szüret után azonnal kipréselték, így a bogyó héjában lévő színanyag nem tudott kioldódni. Érett stílusú, egyedi bor, élesztős, kenyérhéjas jegyekkel.
Jöhetnek a fehérborok
A Borbély családi pincészet 2013-as "Fröccsnek is jó" fantázianevű olaszrizlingje tökéletes belépő a badacsonyi borok világába. Friss, jó ivású, férfias bor, zöldalmás jegyekkel, moderált alkohollal és leheletnyi ásványossággal. Mi tisztán élveztük a bor ízeit, de biztos fröccsnek is nagyon jó, hiszen a jó fröccs csak jó borból készülhet. Ráadásul magnum palackban is kapható - ha ilyet viszel egy kerti partira, biztos sikered lesz. A pincészet fiatal borásza, Borbély Tamás (akit korábban jelöltek az "Év bortermelője" díjra is) egy komolyabb Olaszrizlinget is mutatott: a 2011-es Bácsi Olaszrizling olajosan mozgó, nagytestű bor, krémes-vajas érzettel és a hordós érlelésnek köszönhető finom vaníliás tónusokkal a háttérben. Ez már inkább az elmélyült beszélgetések, jeles alkalmak bora lehet.
Ha már komolyabb olaszrizlingeknél jártunk, akkor megkóstoltuk a somlói Spiegelberg kézműves borpince 2011-es Olaszrizlingjét is - és milyen jól tettük! A bor kóstolása után megértjük, hogy miért sokak kedvence az Olaszrizling, ami a legnagyobb területen termesztett borszőlőfajta Magyarországon. A mindig vidám Spiegelberg István egy komoly Furmintot is villantott: a 2011-es bor egy hömpölygő testű, hamvas őszibarackos íz világú bor, pengeéles, somlói savakkal. Nem volt mit tenni, kértünk még egy pohárral!
Ritkán látni annyi borverseny díjat jelző plecsnit egy palackon, mint a gyöngyösi Borpalota 2008-as Hárslevelűjén. Ennyi szakértő nem tévedhet - ezt mi is csak megerősíteni tudjuk. A félszáraz, kései szüretből származó, 12 gramm maradékcukrot tartalmazó bor aszalt sárgabarackos jegyeivel vett le minket a lábunkról. Nagy test, nagy élvezet, de ebből a borból csak mértékkel, inkább a hűvösebb nyári estéken, hiszen a 15%-os alkohol hamar az ember fejébe száll...
További ajánlott fehérborok: Koch Cserszegi fűszeres (Kunság), Cseri pincészet Rajnai rizling (Pannonhalma), Hilltop Prémium Chardonnay (Neszmély), Patricius Furmint (Tokaj).
Az élet rózsaszín szemüvegen át
Igyekeztünk felkutatni a legjobb rozékat is, soroljuk a dobogósokat. A keszthelyi Bezerics borház Pinot noir rozéja Balatonberényből származik, a Dobosi pincészet rozéja Szentantalfáról érkezett a fővárosba, és ebben a műfajban is tuti befutót mutatott a Taschner pincészet, akiknek málnás hangulatú Kékfrankos rozéjukban hiba nincs, csak sok mosolygás - egy idő után az arcunkon. Bezerics Csabával élmény beszélgetni, nagyon sok mindent tud a szőlő és a bor világáról, pincészetét érdemes személyesen is felkeresni egy keszthelyi túra során, ahol a bormúzeumban is érdemes szétnézni.
A kóstolásban is el lehet fáradni, de mosolyogva búcsúztunk a Nyári Borkerttől a bölcsek nyugalmával, akik már tudják, hogy milyen nyaruk lesz. Jó boros :)