hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Benedek Tibor lett az évszázad legjobb férfi vízilabdázója a világon

Bekerült az álomcsapatba Kásás Tamás és Varga Dénes is.

Link másolása

hirdetés

Benedek Tibor lett a világ legjobb 21. századi férfi vízilabdázója. Bekerült az álomcsapatba Kásás Tamás és Varga Dénes is. A vlv.hu hozta le a Totel Waterpolo szaklap játékának végeredményét.

Negyven zsűritag és több mint 50 ezer közönségszavazat után alakult ki a végső sorrend. A játékosok az egyes szakértői voksok és a közönségszavazások eredménye után pontszámokat kaptak.

A Total Waterpolo mindkét szakágban második csapatot is összeállított. Ezekben is van magyar, a nőknél Stieber Mercédesz, a férfiaknál Kiss Gergely.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Tudatosság nélkül nem lehet sikert elérni - vallja az újdonsült olimpiai bronzérmes, Szatmári András

A legtöbb sportoló álma az olimpiai szereplés, egy fényes medália megszerzése. András is erre vágyott kisgyerek kora óta. Hogy mi kell a cél eléréséhez a sok edzés mellett? Erről kérdeztük a 28 éves olimpikon kardvívót.

Link másolása

hirdetés

Szatmári András egészen kiskora óta készült már arra, hogy egyszer olimpián szerepeljen. Ahogy ő fogalmaz, ezzel a legnagyobb álma vált valóra. A 28 éves sportoló nem újonc már a magyar férfi kardválogatottban, a felnőtt mezőnyben négy évvel ezelőtt tette le igen határozottan névjegyét, amikor egyéniben megnyerte a világbajnokságot. Az élsportolók azonban rendszerint az olimpián szeretnének igazán kimagaslóan szerepelni, hiszen mégis csak az marad meg jobban a laikusok emlékezetében is, aki olimpiai bajnok, de minimum érmes lesz.

Az érmet sikerült is megszereznie Andrásnak: csapatban bronzot nyertek Szilágyi Áronnal, Decsi Tamással és Gémesi Csanáddal. A világ legjobbjai közé tartoznak, de ez a teljesítmény nem jön elő máról-holnapra.

„Az olimpiát megelőzően kilenchetes felkészülésünk volt, ami elég változatosra sikerült. Volt benne erőnléti edzőtábor, magaslati edzőtábor, illetve rengeteg vívó edzőtábor is” – meséli András.

Az erőnléti edzések, a ráhangolódás mit sem érne, ha a versenyző nem követne alapból egy tudatos életformát

„Fiatal koromban sok mindenre nem figyeltem oda csak élveztem a vívást és azt gondoltam más dolgok nem is fontosak, de, amikor a felnőtt korosztályba bekerültem, rá kellett jönnöm, hogy

az apró dolgok is sokat adnak a felkészülésbe, és sokkal tudatosabban kell minden egyes edzésre, versenyre felkészülni. A vívás mellett – ami természetesen a legfontosabb – ott van a mentális felkészülés, a dietetika és nálam még a gyógytornász is.

Az étkezéseim gyakorlatilag percre pontosan le vannak bontva, szigorúan szabályozott, mit mikor ehetek.”

hirdetés
A sport jó alapokat ad a civil élethez is, mert rengeteg mindenre megtanít

András azt mondja, később a civil életébe is szeretne átemelni bizonyos dolgokat, amiket sportolóként már megszokott: például a pontosságot, hogy az időpontokhoz mindig tartja magát. De van még tovább is:

„Az élsport sok mindenre megtanít. Fegyelmezettség, pontosság, kitartás, győzni akarás és még sorolhatnám a tulajdonságokat, amiket átmentenék a sport utáni életembe is.”

A civil élet azért nem mostanában kezdődik majd András számára, hiszen még lehet jó pár éve a vívásban, de azt már most tudja, hogy a későbbiekben is szívesen dolgozna a sport vonalon: „Úgy érzem, hogy itt vannak olyan területek, amik érdekelnek. Annyi mindent adott nekem a sport, hogy szeretném a későbbiekben viszonozni ezt, akár vezetői szinten, akár szakmai irányítóként.”

A civil életben a tervek, álmok megvalósításának sokszor az anyagiak szabnak határt. András ezen a téren is a tudatosság híve: „Igyekszem tudatosan kezelni a pénzügyeimet. Sosem voltam az a típus, aki minden megkeresett pénzét egyből elköltötte, hanem inkább az, aki inkább kétszer is átgondolja, hogy szüksége van-e arra a ruhára, vagy órára, vagy bármire éppen. Néha előfordul, hogy megengedő vagyok magammal, és bár kétszer átgondolom, mire adok ki pénzt, mégis megveszek mondjuk egy elektronikai eszközt. Aztán van olyan, hogy még így sem esik jól kifizetni az árát – olyankor nem nézek oda.”

A világbajnok és olimpiai bronzérmes András tippje álmaink megvalósításához

„Érdemes napi célokat kijelölnünk, mert ezek nélkül nehéz a hosszú távú célokat elérni. Én igyekszem minden este úgy lefeküdni, hogy nyugtázom, az aznapi teendőimet elintéztem, minden kis cél teljesült. Ha ezt megállapíthatom, akkor leszek boldog lefekvéskor, és motiváltabb a hosszú távú céljaim megvalósításában.”

Ha Andráshoz hasonlóan tudatosságra vágynál a pénzügyeid kezelésében - ez most segítségedre lehet!

Az OTP Bank új internet- és mobilbank alkalmazásának a segítségével nyomon követheted kiadásaidat, egyszerűbben léphetsz be internetbankba, SMS-ek helyett pedig push-üzenetekben értesülhetsz a számládon történő pénzmozgásról. Az alkalmazásban minden tranzakció és számlaadat egyszerre elérhető, lehetőség van az azonnali vagy a rendszeres átutalásra is, de bankkártyáddval kapcsolatos ügyeidet is könnyen elintézheted ennek segítségével.

További információk itt érhetők el.

Fotók: Szatmári András archív, Illyés Tibor / MTI

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A Napraforgó lett az ország tortája idén

A torta főbb alkotóelemei a pirított napraforgó, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé. De megválasztották az ország cukormentes tortáját is.

Link másolása

hirdetés

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották - jelentették be kedden Budapesten.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az idén tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen

a Magyarország tortája címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el, amelynek főbb alkotóelemei a pirított napraforgómag, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.

Idén az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából alversenyt is hirdettek. Erre olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatóak. Az erős mezőnyben végül a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián Nimród fantázianevű tortája lett a győztes - közölte Selmeczi László.

Szintén

Füredi Krisztián nyerte meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Mint Nándori László zsűrielnök elmondta, az idei döntő nagyon szoros volt, a győztes végül a Beszterce rózsája lett. A hozzáadott cukor nélkül készült tortában a sárgabaracké a főszerep, a gyümölcs több rétegben is megjelenik, és ízében jól harmonizál a dióval és az étcsokoládéval.

hirdetés

Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Beszterce rózsája nevű, Magyarország cukormentes tortája címet elnyert tortájával és Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, televíziós műsorvezető (b) az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnepről tartott sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A megmérettetésen - amelyet tizedik alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával - a leginnovatívabb recept különdíját a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerték a Szeszélyes dió nevű tortával, míg a legjobb, gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért járó különdíjat Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájáért.

A győztes tortákat augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában meg lehet majd kóstolni.

Egy-egy szelet Füredi Krisztiánnak, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének Beszterce rózsája nevű, Magyarország cukormentes tortája címet elnyert (b) és Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda mestercukrászának Magyarország tortája címet elnyert Napraforgó nevű tortájából az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón a Szent István-napi kenyeret is bemutatták. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret - a két kategóriában 7-7 kenyeret - bírált el a szakmai zsűri.

Ennek eredményeként az idei Szent István-napi kenyér a Solymár gyöngye lett, amely a solymári Hel Pékségben készült. A pékség tulajdonosa Szász Krisztián, a Solymár gyöngyét Varró Zsolt elképzelése alapján készítették. A solymári Hel Pékség tavaly a leginnovatívabb kenyér kategóriában lett győztes - jegyezte meg.

A solymári Hel Pékségben készült, a Szent István-napi kenyér címet elnyert Solymár gyöngye nevű kenyér az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnepről tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Idén az év innovatív kenyerének a Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyerét választották - tette hozzá Septe József.

A kenyérverseny nyertes kenyereit a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

László 78 nap alatt futotta át Amerikát, ezzel 3 millió forint adományt gyűjtött éhező gyerekek javára

Összesen 5005 kilométert tett meg Los Angeles-től New Yorkig. A kivételes teljesítményét folyamatosan dokumentálta is, így képeken és videókon visszaidézhető emlék lett.

Link másolása

hirdetés

Hosszú utat járt, pontosabban futott be Piringer László. A Magyarországon született és nevelkedett férfi elhatározta, hogy átfutja Amerikát. A célját sikerült elérnie, most jutott az út végére.

78 nap alatt összesen 5005 kilométert tett meg Los Angeles-től New Yorkig.

Napi átlaga 65 km volt, de előfordult, hogy 80 km-t is lefutott - árulta el a Szeretlek Magyarországnak.

A rendkívüli sportteljesítményt jótékony céllal is összekötötte, a futásával a No Kid Hungry alapítványt is támogatta.

A táv végére 3 millió forint gyűlt össze, ami 100 ezer gyereknek biztosít egy adag ételt. László sikere azért is különleges, mert ő az első magyar, aki magában, egyedül futotta át Amerikát.

Célja, hogy történetével másokat is inspiráljon az egészséges életmódra.

A futását végig dokumentálta a közösségi oldalain is, így végigkövethető a nem mindennapi teljesítménye.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Kolodkó-szobrot avattak Szöulban az UNESCO székház előtt

Dél-Korea az első ázsiai ország, a világon pedig a második Európán kívüli – az Egyesült Államok után –, ahol fellelhető Kolodkó alkotása.

Link másolása

hirdetés

Július 19-én a szöuli Myeongdong kerületben található UNESCO Székház előtt Kálmán Andrea, a szöuli Magyar Kulturális Intézet igazgatója, valamint Han Gyeonggu, az UNESCO Koreai Nemzeti Bizottságának főtitkára részvételével

leplezték le Liszt Ferenc miniszobrát, amely Magyarország adománya a KNCU számára

- írja a Magyar Kulturális Intézet honlapja.

A 20 centiméter magas mini alkotást Kolodkó Mihály szobrászművész készítette.

A portál megjegyzi, hogy Kolodkó az egyik legnépszerűbb szobrászművész ma Magyarországon, aki hivatalos engedély nélkül kezdett elhelyezni miniszobrokat Budapest számos pontján. A járókelők nagyon megkedvelték ezeket, és szívesen fedezik fel őket. Az első szobrocskák megjelenése után majdnem két évbe telt, mire kiderült, ki is a titokzatos művész.

Dél-Korea az első ázsiai ország, a világon pedig a második Európán kívüli - az Egyesült Államok után -, ahol fellelhető Kolodkó alkotása.

VIDEÓ: A szoboravatás

hirdetés

Kolodko Mihály videója a Liszt Ferenc-miniszoborról:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: