SIKERSZTORIK
A Rovatból

Aki az angol királynő pincére volt

Meskál Tibor egész karrierjét luxusszállodákban töltötte, munkája során Frank Sinatrával és Gérard Depardieu-vel is találkozott.


Meskál úr igazi régi vágású úriember, olyan karakter, amilyenből a mai világban egyre kevesebb akad. Személye már-már fogalom a budapesti Corinthia szállóban: a 2003-as újranyitás óta dolgozik ott, de az 1960-as évek legelején már a jogelőd Grand Hotel Royalnak is munkatársa volt. Életpályája egy szűk három évtizedes nemzetközi kitérőt követően ért körbe, akárcsak az a forgóajtó, ami lényegében első élménye volt a szállodák világával kapcsolatban.

Az említett ajtó a Gellért hotel oldalsó bejáratát vigyázta, ahol apai nagyanyja dolgozott hosszú ideig. Gyakran látogatták meg őt szüleivel, és már ekkor megtetszett neki az ott uralkodó különleges légkör. A döntő lökést viszont egy sajnálatos esemény, édesapjának halála jelentette másodikos gimnazista korában. Addig úgy tervezte, csak érettségi után határozza majd el, milyen irányban tanul tovább, ennek hatására viszont rákényszerült a döntés előre hozatalára, hiszen immár rá is szükség volt kenyérkeresőként.

_RPF5896_RPF5874
Névjegy

Meskál Tibor 1943-ban született Budapesten. A Fáy András Gimnáziumba, majd a Kölcsey Gimnáziumba járt, később pedig Sydneyben szerzett felsőfokú vendéglátó menedzseri diplomát.

53 éves elit kategóriás vendéglátásban eltöltött életútja Magyarországon kezdődött, az itthon kapott kitűnő képzésnek köszönhetően tudott a világ több pontján található luxusétterem és -szálloda felszolgálásának vezetésében dolgozni. 1966-tól 30 évig külföldön élt, munkássága és tanulási vágya töltötte fel világszerte számos elit szálloda légkörét. 1996 óta ismét itthon tesz azért, hogy a magyar vendéglátóipar a nemzetközi élvonalba tartozzon.

Jelenleg a Corinthia Hotel Budapest ügyeletes igazgatója, emellett a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség szakmai zsűrijének tagja, az Euro és World Skills delegált szakoktatója, Scnitta Sámuel díjas éttermi mester, mester bártender, a Törley Pezsgő Rend lovagja, a 2012. év Gasztronómusa.

(Forrás: Hübners Who is Who)

A gimnázium harmadik osztályából kimaradva először cukrásznak jelentkezett. A felvételi bizottság azonban úgy gondolta, fizikai adottságai és kommunikációs készsége miatt inkább egy másik pályára, mégpedig felszolgálónak lenne alkalmas. Anyját ez a hír nagyon megviselte, mivel a pincérek akkoriban afféle léha személyiségekként éltek a köztudatban. Végül mégis elfogadta a döntést, mindössze egy dolgot kért: fiát ne egy kocsmába vagy étterembe, hanem valamilyen komolyabb és elegánsabb helyre, például egy szállodába helyezzék.

Kérését tiszteletben tartották, így 1960 júniusában az akkor alig 17 éves Tibor a Béke szállóba került, mint felszolgáló tanuló. Itt nemcsak a felszolgálás fortélyait sajátíthatta el élesben, de például a legjobb minőségű import borokkal és pezsgőkkel is megismerkedett. Azonban nem sokáig maradt ott, a rákövetkező évben áthelyezték az ünnepélyes keretek között újranyíló Grand Hotel Royalba.

Ahogy fogalmaz, „ide csak a legkiválóbb tanulmányi eredménnyel rendelkezőket vették fel, így külön büszkeség volt számomra és hatalmas motivációt adott, hogy engem is kiválasztottak.” Ez volt életében az első alkalom, hogy részt vehetett egy újonnan nyitó szálloda körüli sürgés-forgásban. Akkor még csak nem is sejtette, hogy bő négy évtizeddel később ugyanabban az épületben egy másik megnyitónak is aktív részese lesz – de ne szaladjunk ennyire előre.

_RPF5905

Tanulmányait befejezve a Royalban vált hivatásos pincérsegéddé. Időközben egyébként esti iskolában tanulva az érettségi vizsgát is letette, de inkább csak tisztességből: ekkorra már végérvényesen elhivatottja lett szakmájának. Kiemelkedő eredményei jutalmául – egy országos szakmai versenyt is megnyert – kilenc társával együtt lehetőséget kapott egy hathónapos, Német Demokratikus Köztársaságba szóló tanulmányútra. 1963 őszén érkezett meg Berlinbe, az amerikai elnök, Kennedy meggyilkolásának híre már ott érte.

Röviden a Royalról

Az Erzsébet körúti Grand Hotel Royalt 1896-ban adták át, 364 szobájával sokáig Európa legnagyobbjának számított. Értékét elsőrangú elhelyezkedése csak tovább növelte. Igaz, ennek megvolt a hátránya is: a második világháború során a németek, 1956-ban pedig a forradalmárok foglalták el és rendezték be itt főhadiszállásukat. Az épület mindkét alkalommal súlyos károkat szenvedett az orosz csapatok támadásaitól, helyreállítása több évet vett igénybe.

Itt található az ország legnagyobb bálterme, amely egyben az első hazai mozinak is otthont adott: a mozgóképet feltaláló Lumière fivérek segítségével Párizs és London után ide hozták el az egész világon harmadjára találmányukat. A '40-es évekig Royal Apolló filmszínház volt a neve, 1959-ben pedig Vörös Csillagként nyitott újra – immár a szállodától függetlenül, külön bejárattal.

A mozit végül 1992-ben zárták be, nagyjából ugyanekkor az egész Grand Hotel Royal is elnéptelenedett. Az igencsak leromlott állapotú szálló Csipkerózsika-álma több mint egy évtizedig tartott. Ekkorra sikerült olyan befektetőt találni a máltai központú Corinthia csoport személyében, aki vállalta, hogy a műemléki szempontokat figyelembe véve végzi el a rekonstrukciót. A Corinthia Hotel Budapest 2003 áprilisában nyitotta meg kapuit 414 szobával, ami két évvel később 26 apartmannal is kiegészült a Hársfa utcai szárnyban.

További érdekességeket ebben a korábbi cikkünkben olvashattok.

Corinthia

A Corinthia előcsarnoka

Kezdetben befolyásos pártvezetőket szolgált ki különféle fogadások alkalmával, azonban ahogy egyre inkább kezdte elsajátítani a német nyelvet, rögtön áthelyezték. „Nyilván nem akarták, hogy bármit kiszivárogtassunk, inkább az újonnan érkező cseheket vagy a lengyeleket küldték oda helyettünk” – mondja.

A második két hónapban a patinás Operncafe-ba került, az Unter den Linden sugárúton, ahol a kávéházi felszolgálói munkába is belekóstolhatott. Az utolsó két hónapot pedig az akkor nyitó Moskau étteremben töltötte, szintén rengeteget tanulva az orosz konyháról és felszolgálói kultúráról – az itt szerzett ismereteknek különösen nagy hasznát vette életének egy későbbi pontján, de ennek persze akkor még nem volt tudatában.

A Royalba visszatérve rögtön szobafőpincéri rangba került, ami már nagyon jelentős pozíciónak számított, pláne 21 éves korát figyelembe véve. Életében az újabb fordulatot a Szabadság szálló (ma Best Western Hotel Hungaria, a legnagyobb ilyen intézmény az országban) megnyitása hozta magával. Célzottan őt szemelték ki a feladatra, hogy szaktudását kamatoztatva segítsen a szobaszerviz kialakításában.

_RPF5909_RPF5909

Az elnöki lakosztály

Ezen a ponton „jött egy érdekes kalandvágy, egy szerelmi kapcsolat, hiszen miért is ne?” – fogalmaz. Egy hollandiai nőt ismert meg a szállodában, és hirtelen felindulásból elhatározta, hogy követi őt hazájába. Éppen ekkoriban nyílt meg a lehetőség a Magyarországról Jugoszláviába való utazásra szabadidős céllal, mindössze egy felettesi hozzájárulás kellett hozzá. Ezt meg is szerezte, és 1966 őszén unokatestvérével, illetve két barátjával elindultak nyaralni az adriai tengerpartra, Opatijába.

„Innen én gyakorlatilag dobbantottam, vagyis szakszerű kifejezéssel élve disszidáltam” – mondja, majd azt is hozzáteszi: „Soha életemben nem politizáltam, semmi gondom nem volt a rendszerrel. Megbecsült tagja voltam a pincértársadalomnak és kiválóan éltem a borravalókból. Pusztán csak annyi történt, hogy mentem a nő után. Ahogy mondani szokás: cherchez la femme.

A jugoszláv-olasz határt illegálisan átlépve menedékjogot kért az első gyűjtőtáborban. Eredeti tervét azonban meghiúsította a sors: szíve hölgyéről kiderült, hogy korántsem olyan komolyak a vele kapcsolatos szándékai – lényegében kikosarazta őt. Innen azonban már nem volt visszaút: hacsak nem akarta, hogy lecsukják, kint kellett maradnia és másik úti cél után néznie.

_RPF5917
_RPF5914

Mivel ekkoriban épp zajlott a vietnami háború, Amerikát hamar kizárta a szóba jöhető országok közül: „Úgy döntöttem, nem szeretném ágyútöltelékként végezni.” Végül Ausztráliára esett a választása, ahol az 1956-os forradalom után két nagybátyja és egy nagynénje is letelepedett. A hivatalos papírok beszerzése bő fél évig tartott, de addig sem ült a babérjain. Rómában kapott állást, természetesen ezúttal is szakmájában: a Hotel Zara alkalmazta londinerként, majd pincérként. Járulékos előnyként az olasz nyelvet is magára szedte.

Melbourne-be megérkezve az első hónapokat nagybátyja éttermében töltötte. Egy kihelyezett rendezvényen aztán, amit a patinás Intercontinental Southern-Cross Hotelben tartottak, nagy szerencséjére felfigyelt rá a szálloda bankett-menedzsere. Felszolgálói állást kínált neki, amit természetesen elfogadott, ezzel odakint is sikerült bekerülnie az ötcsillagos szállodarendszer vérkeringésébe.

Hallatlan ambíciója, kalandvágya és tudásszomja ezután sem csillapodott, így nem meglepő, hogy hamarosan ismét környezetváltozásra volt szüksége. Két napra ellátogatott Sydneybe, az ott töltött időt pedig arra használta fel, hogy egy taxival sorozatban végigjárta a város legjobb szállodáit, mindegyiknél ott hagyva önéletrajzát. „Minden előzmény nélkül beugrottam a személyzeti osztályra, azzal a kéréssel, hogy ha bármilyen munkalehetőség adódna, feltétlenül értesítsenek.” Ezután, mint aki jól végezte dolgát, visszatért Melbourne-be és kirándulásáról egy szót sem ejtve folytatta addigi munkáját.

_RPF5919_RPF5919

Az első megkeresésre körülbelül egy hónapot kellett várnia. Az általa először felkeresett Wentworth Hotelből jelezték, hogy megüresedett egy állás, amire nagy szeretettel várják. Azonnal felmondott, összepakolt és Sydney-be költözött.

Az ottani életről az volt a benyomása, hogy sokkal nemzetközibb és kozmopolitább: az emigránsok jóval szélesebb körből kerültek ki, szemben Melbourne-nel, ahol inkább az olasz, görög és angol diaszpóra dominálta a szakmai és társadalmi életet.

Legkiemelkedőbb élménye ebből az időszakból, hogy 1973-ban főpincérként részt vehetett az akkor nyitó Operaház éttermének díszvacsoráján. Ezen az eseményen nyílt lehetősége első ízben felszolgálni II. Erzsébet angol királynőnek és delegációjának, ami már önmagában hatalmas dolog – őt viszont utána további két alkalommal is ez a megtiszteltetés érte. Egy anekdota nagyon élesen megmaradt benne: a királynő mindhárom alkalommal előszeretettel fogyasztott frissen facsart narancslevet, napszaktól függetlenül.

Milyenek valójában a hírességek?

II. Erzsébet háromszori kiszolgálása kétségkívül Meskál úr karrierjének egyik csúcspontja, de az évtizedek során rengeteg más hírességgel is alkalma nyílt találkozni. Mihail Gorbacsovot például rendkívül közvetlen embernek ismerte meg, aki néhány évvel ezelőtti látogatásakor személyesen invitálta őt be lakosztályába, míg testőrei kint várakoztak. Walter Ulbrichtra, az NDK államtanácsának egykori elnökére viszont nagyon kimért, tartózkodó politikusként emlékszik, akivel érintkezni is csak személyzetén keresztül lehetett.

Ausztrál tartózkodásának első évében rögtön nagy élményben volt része: szobapincérként több alkalommal is ő szolgálta fel a reggelit a világkörüli turnén lévő Marlene Dietrich részére. Ugyanez a megtiszteltetés érte Frank Sinatra, Ike és Tina Turner, illetve Ian Anderson, a Jethro Tull zenekar frontemberének látogatásakor.

Szintén élénken megmaradt benne, amikor egy fogadáson az iráni sah (akit pár évvel később az iszlám forradalom megbuktatott) azzal hozta zavarba, hogy desszertként egyszerű fagylaltot kért. Fehér kesztyűjét levéve rohant át az épület túlsó végén lévő konyhába, hogy elintézze a dolgot, de az igazi bravúr az volt, hogy vissza is érjen vele, mielőtt elolvadna. Végül sikerrel járt, amit a sah is értékelt: addig érzelemmentes arca kedvesen elmosolyodott. De felejthetetlen pillanat volt az is, amikor ugyancsak Sydneyben magyarul szólt Mindszenty József bíboroshoz, aki erre abbahagyta az evést, felszólította, hogy térdeljen le, és ott a helyszínen, mindenki szeme láttára megáldotta őt.

Egy előkelő londoni teniszklubban Diana hercegnőnek is felszolgált, akinek legendás szívélyességétől ő is el volt bűvölve. Jelenlegi munkahelyén, a Corinthiában többek között Donald Sutherland, Jean Reno, Gérard Depardieu és José Carreras fogadásában működött közre. Mindannyian nagyon közvetlen benyomást tettek rá, az énekesnő Pink viszont velük ellentétben zárkózott volt, a közelébe se nagyon lehetett férkőzni.

Az Operaház éttermében három sikeres évet töltött el, azonban hiányzott neki a szállodai atmoszféra, amihez annyira hozzászokott már. Szerencséjére a harmadik év vége felé már közelgett az akkor épülő Sydney Hilton Hotel átadása, így kézenfekvő volt, hogy beadja jelentkezését. Fel is vették a szobaszerviz vezetőjének. Ekkorra egyébként már az ausztrál állampolgárságot is elnyerte.

_RPF5931_RPF5927

Nagyjából a fentiekkel esett egybe, hogy 1974 karácsonyán disszidálása óta először, különleges belügyminisztériumi engedéllyel hazalátogathatott. Mindig is erős lelkifurdalást érzett édesanyja miatt, amiért egyedül hagyta őt, ezután pedig végképp felerősödött benne a vágy, hogy gyakrabban is találkozzanak. Ausztráliából ingázva persze ez lehetetlen lett volna, így nekiállt alternatív lehetőségek után nézni.

A Hilton szállodák között működött egy interkontinentális áthelyezési program, ennek köszönhetően sikerült elérnie, hogy Londonba kerüljön helyettes szobaszerviz-menedzseri pozícióba. Ehhez különleges szaktudása is kapóra jött, ugyanis a sydney-i Hiltonban vezették be először az automata minibárok rendszerét, vagyis azt, hogy ha a vendég kivesz egy italt a szobájában, a rendszer ezt érzékeli és automatikusan hozzáírja a számlájához. A lánc londoni tagjában épp érkezése után vették át ezt a fejlesztést, így már komoly tapasztalatok birtokában segíthette a tesztüzemet.

A brit fővárosból már akkoriban is viszonylag könnyen lehetett hazautazni – akár csak egy hétvégére –, így elhatározásához híven egyre gyakrabban látogatta meg édesanyját. Ezt megkönnyítette, hogy sikerült szert tennie egy úgynevezett konzuli útlevélre, ami bármely más magyar állampolgárral azonos jogokkal ruházta őt fel az ország területén. Ekkortájt már érezte, hogy valaha el fog jönni a pillanat, amikor tartósan is hazatér, de ez egyelőre még csak távlati terv volt.

Életstílusa természetesen nem éppen kedvezett a tartós párkapcsolatok kialakításának: „Mondanom se kell, folyamatosan váltogattam a barátnőimet, családalapítás szóba se jöhetett. Ilyen téren mindig a szüleim példája lebegett a szemem előtt, és mivel hozzájuk hasonló stabil hátteret én biztosan nem tudtam volna teremteni, inkább bele se fogtam az egészbe. Persze volt ebben egy jó adag könnyelműség is: sokkal kényelmesebbnek bizonyult így lavírozni és kóstolgatni a világ összes lányait…” – mondja mosolyogva.

_RPF5922

Meskál úr és 1961-es önmaga a Royal (ma Corinthia) előcsarnokában

Már többször említett kíváncsiságából adódott, hogy szakmájának minden egyes ágában ki szerette volna próbálni magát. Ezért aztán egy alkalommal, mikor épp két komolyabb állás között volt, egy óceánjáró hajó felszolgálójaként is lehúzott néhány körutazást. Ennek köszönhetően nemcsak egy újabb „skalpot” szerzett önéletrajzába, de a Csendes-óceán szigetvilágát is felfedezte.

Atlanti intermezzo

Bár azért jött vissza Európába, hogy közelebb legyen szülőhazájához, az élet úgy hozta, hogy ismét messzire sodródott. Egy Londonban kötött ismeretség hatására 1983-tól három évet töltött a brit koronához tartozó Bermuda szigetén, ahol a régi orosz cárok korát idéző Romanoff Restaurant vezetője lett. Itt köszönt vissza az a tudás, amit karrierjének elején, a berlini Moskau étteremben sajátított el – ennek fényében nem volt kérdés, hogy vállalja a felkérést.

Nem bánta meg: elmondása szerint az összes hely közül, ahol valaha megfordult a világban –Magyarországot leszámítva –, egyedül itt tudna akár a mai napig is élni. A sziget hangulatában leginkább az ott élők nyíltsága fogta meg. A bermudai őslakosok feketék, emellett nagyon sok az Azori-szigetekről származó portugál, illetve a nyugdíjas éveire odaköltözött angol arisztokrata is. Utóbbiaknak hiába volt egész kastélyuk golfpályával, cseppet sem szálltak el: ugyanúgy maguk intézték bevásárlásukat és mosolyogva köszöntek az utcán szembejövőknek.

Végül azért kellett távoznia, mert egy törvény kimondta, hogy a helyben születetteket a vendégmunkásokhoz képest elsőbbség illeti meg bármilyen pozíció betöltésénél. Így hiába dolgozott jól, három év után egyszerűen meghirdették a munkakörét és felvették a helyére az első bermudait, aki megfelelő szaktudással rendelkezett. Nem volt más választása, elhagyta a szigetet és rövidesen – mivel édesanyja sajnos időközben elhunyt – visszatért Ausztráliába.

Az európai és bermudai kitérő után további tíz évet húzott le a déli kontinensen, és bár az ottani élet rengeteget adott neki, valami mégis hiányzott. Ahogy fogalmaz, „magam se tudom eldönteni, pontosan mi volt az oka, de egyszerűen nem éreztem magam otthon”. A döntő lökést az jelentette, hogy 1995-ben beleszeretett egy ott megismert magyar nőbe, aki jelenleg is az élettársa – együtt eldöntötték, hogy hazaköltöznek.

Szinte napra pontosan 18 éve, 1996 májusában érkeztek vissza Magyarországra. A lakáskereséssel nem volt gondjuk: édesanyja halála után házának kulcsa unokatestvéréhez került, mindössze el kellett kérniük tőle. Ma is ebben a házban élnek, ahol annak idején a gyerekkorát töltötte – mint mondja, ez a tudat hatalmas energiát ad neki minden egyes nap.

Állást sem kellett keresnie, telefonos interjú révén már odakint eldőlt, hogy a Gundel étterem alkalmazza. Feladata az volt, hogy nemzetközi tapasztalatait kamatoztatva tanácsokkal segítse az ott dolgozó pincéreket, tovább növelve ezzel a kiszolgálás színvonalát. Azonban nem maradt sokáig, alig pár hónap után átment a Fórum szállóból alakuló Intercontinentalba. Itt öt és fél éven át éttermi igazgatóként vezette a vendéglátást, ami alatt rengeteget tanult a hazai viszonyokról, sőt Magyarország borvidékeit is végigjárta.

_RPF5923_RPF5911

Az ötödik év vége felé jutott el hozzá a hír, hogy hosszú szünet után Corinthia néven újranyit a Grand Hotel Royal, karrierjének tulajdonképpeni bölcsője. Magától értetődő volt, hogy beadja a jelentkezést. De csak hogy tényleg minden szakmai skalpot megszerezzen, az átadásig hátralévő másféléves időszakot a Gellért szálló rendezvényigazgatójaként töltötte el – ott, ahol kisgyerekként először érintkezett ezzel a varázslatos világgal, és ahol a saját életét is jól lefestő forgóajtó volt található.

Tizenegy éve dolgozik a Corinthiában, mint Senior Duty Manager, azaz ügyeletes igazgató. Feladatai szerteágazóak: felügyeli és koordinálja a különböző munkafolyamatokat, illetve többnyire ő végzi el a protokolláris teendőket – fogadja és elbúcsúztatja a nagynevű vendégeket, körbevezeti őket és ehhez hasonlók.

Ami jövőjét illeti: tavaly ősszel a szálloda igazgatójával abban maradtak, ezt az évet még biztosan kitölti, utána pedig majd visszatérnek rá, hogyan tovább. 71 éves kora ellenére teljesen motivált és szerencsére egészségileg is jól bírja. Mint mondja, valószínűleg abból lenne igazán gondja, ha átmenet nélkül leállna. Való igaz, egy több mint fél évszázados életpályát bajosan lehetne egyik pillanatról a másikra befejezni. „Lassan kell elengedni a gyeplőt, nem hirtelen lefékezni a vágtató paripát” – ez a mottója, ami végszónak is tökéletes. Persze egyelőre közel sem a karrierjére, mindössze erre a cikkre értve.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
100 nap alatt több mint 63 ezer megmentett termék – így működik Magyarország első élelmiszer-outletje
A Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET-ben a közeli lejáratú vagy csomagolássérült termékek akár 70 százalékkal olcsóbban is megvásárolhatók, miközben több tonnányi élelmiszer menekül meg a kidobástól.


Az élelmiszer-pazarlás világszinten is égető probléma, de szerencsére egyre több hazai kezdeményezés mutat példát arra, hogyan lehet ezt a mindennapokban is kezelni. A budapesti Récsei Centerben működő PRÍMA OUTLET – Magyarország első élelmiszer-outletje – száz napos működése alatt bebizonyította, hogy a fenntarthatóság és a kedvező árak nem zárják ki egymást, sőt, kéz a kézben járhatnak.

Az eredmények önmagukért beszélnek: több mint 63.000 terméket mentettek meg a pazarlástól, ami 16,6 tonna élelmiszert jelent.

Ez a mennyiség 44 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével egyenértékű – vagyis akkora megtakarítás, mintha egy átlagos magyar család 17 évnyi áramfogyasztását spórolták volna meg.

A vásárlók sem jártak rosszul: az outlet áraknak köszönhetően 21.737.043 forint maradt a pénztárcákban –

ez átlagosan 300–400 forint megtakarítást jelent termékenként,

miközben minden árucikk a jól ismert PRÍMA-minőséget képviseli.

A PRÍMA OUTLET kínálata naponta változik:

a polcokra csomagolássérült, közel lejáró, túlkészletezett vagy szortimentfrissítésből kikerülő termékek kerülnek, akár 70%-kal olcsóbban.

Az üzlet így egyszerre kínál okos, fenntartható és pénztárcabarát alternatívát a tudatos vásárlóknak.

„A PRÍMA OUTLET egyszerre nyújt kedvező árakat, magas minőséget és fenntartható megoldást az élelmiszer-pazarlás ellen. Büszkék vagyunk arra, hogy rövid idő alatt kézzelfogható eredményeket értünk el: több tízezer termék kapott új esélyt, a vásárlóink pedig több millió forintot spóroltak meg.” – mondta Breier Péter, a vállalat tulajdonosa.

Segítség a rászorulóknak is

A fenntarthatóság azonban nem áll meg az üzlet polcainál: a századik működési napon a Breier Cégcsoport bejelentette, hogy a Récsei Centerben található Príma szupermarket együttműködési megállapodást kötött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Céljuk az, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett, közvetlen segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben élő családoknak is.

A PRÍMA OUTLET mögött álló Breier Csoport több mint 30 éve meghatározó szereplője a hazai élelmiszer-kiskereskedelemnek. A családi tulajdonban lévő vállalat jelenleg 26 üzletet üzemeltet Budapesten és Pest megyében, és elkötelezett a minőség, az innováció és a közösségi értékteremtés mellett.

A PRÍMA OUTLET első száz napja megmutatta, hogy az élelmiszermentés nemcsak egy jó ügy – hanem mindannyiunk közös jövőjének kulcsa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Orvosi bravúr: aranybevonatú, személyre szabott pacemakert kapott egy beteg Pécsen
Az országban elsőként a A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be ilyen pacemakert, amelyre eddig világszinten is csak nagyon kevés példa volt.


Itthon eddig példátlan beavatkozást hajtottak végre a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján: októberben az országban elsőként ültettek be aranybevonatú pacemakert.

Ez azért is komoly bravúr, mert a nemzetközi szakirodalomban is csak elenyésző számú hasonló beavatkozásról számoltak be ezidáig.

A klinika közleménye szerint a beavatkozásra egy különleges eset kapcsán volt szükség: a beteg a hagyományos, titántartalmú generátorral szemben túlérzékenységi reakciót mutatott. A titánérzékenység egy rendkívül ritka állapot, amelynek kapcsán a szervezet allergiás reakcióval reagál a beültetett eszközzel szemben.

A pacemaker-generátort egyedileg, a beteg alapbetegségének megfelelően gyártották le részletes kivizsgálást követően.

A piacon nem is érhető el ilyen eszköz, hiszen minden esetben a beteg kórtörténetének részletes elemzését követően gyártják le, majd ültetik be. A speciális aranybevonat megakadályozza, hogy a beteg szervezete allergiás reakcióval reagáljon a beültetett generátorral szemben.

A közleményben azt is írják, hogy

a pacemaker-generátor nem csak összetétele miatt számít különlegesnek, hanem jól példázza azt is, hogy a modern orvoslás egyre inkább a személyre szabott ellátás irányba halad.

„A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikájának célja, hogy hazai és nemzetközi szinten élvonalbeli terápiás megoldásokat kínáljon betegeinek – az egyéni különbségek és a magas szintű szakmai gondoskodás szem előtt tartásával” – írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Több mint egymillióan voltak kíváncsiak a magyar pavilonra Japánban
A magyar megjelenés az Expó központi témájához egyedi módon kapcsolódott, a figyelmet a hagyományokra, az ember és a természet harmóniájára, valamint a múlt értékeiből építkező jövő gondolatára irányítva.


A magyar részvétel minden szempontból sikertörténetnek bizonyult: közel 70 kulturális programmal, több mint 80 szakmai és üzleti rendezvénnyel, 46 ezer éttermi és 2250 protokollvendéggel, valamint kézzelfogható turisztikai eredményekkel zárta Magyarország a fél éves oszakai bemutatkozását.

Élő Népzenei Előadás a Pavilon Szívében

A Magyar Pavilon központi élményét az állandó élő népzenei előadás jelentette, amely 184 napon át negyedóránként várta a látogatókat. A program keretében 21 énekesnő naponta 43 alkalommal szólaltatta meg a magyar népdalokat.

Az előadás összesen 7848 alkalommal csendült fel – több mint 58 000 percnyi élő műsort ajándékozva a közönségnek. A magyar népzene, a viseletek és az előadók közvetlensége különleges atmoszférát teremtett: a látogatók a pavilonba belépve nemcsak hallhatták, hanem át is élhették a magyar hagyományok lüktetését.

A Magyar Konyha Diadala

A Magyar Pavilon étterme a világkiállítás egyik legnépszerűbb vendéglátóhelyévé vált. A Miska Kitchen & Bar hat hónap alatt 46000 vendéget fogadott, napi mintegy 250 főt.

A kulináris sikerek számokban:

Gulyáslevesből: 18 600 adag

Hortobágyi palacsintából: 17 000 adag

Somlói tekercsből: több mint 4100 adag, azaz 164 méternyi desszert készült – ez több mint másfél futballpályányi édes élmény.

A magyar ételek iránti érdeklődést jól mutatja, hogy sok látogató már reggel 8:55-kor, közvetlenül az Expó nyitását követően beállt a sorba, hogy biztosan bejusson az étterembe, amely hivatalosan 13 órakor nyitott.

Tradíció Kézműves Formában

A pavilon harmadik emeletén 22 héten át kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, amelyek végig teltházzal működtek. Összesen 11 tradicionális magyar mesterség mutatkozott be, köztük a nemezelés, a gyékényfonás és a kékfestés. A látogatók saját kezűleg készíthettek el kisebb tárgyakat, miközben megismerkedhettek a magyar kézművesség aprólékos technikáival.

Kultúra, Üzlet és Diplomácia

A Magyar Pavilon az Expó egyik legaktívabb országpavilonjaként zárt:

Kultúra: Közel 70 koncertet szervezett 50 magyar fellépővel, csaknem 600 művész és stábtag közreműködésével. Ezzel Magyarország a harmadik legtöbb kulturális programot bemutató országként zárta a világkiállítást, bemutatva hazánk zenei örökségének sokszínűségét a klasszikus, népi és kortárs műfajokban egyaránt.

Üzleti és Szakmai Rendezvények: 84 szakmai és üzleti rendezvény valósult meg hat különböző helyszínen, köztük a pavilon Community Centerében és az Expó ikonikus Női Pavilonjában, ahol Magyarország szervezte a legtöbb eseményt. Összesen 31 magyar vállalat mutatkozott be a japán partnerek előtt, ami új gazdasági és turisztikai együttműködések alapját teremtette meg.

Diplomácia: A pavilon 2250 protokollvendéget fogadott, 440 delegáció tagjaként. Tiszteletüket tették a japán császári család tagjai, de a vendégek között volt Nobel-díjas, államfő, kormányfő, olimpikon, nagykövet, tiszteletbeli konzul és püspök is.

Turisztikai Eredmények és Jövő

A pavilon nemcsak megszólította, hanem inspirálta is a japán közönséget – a kulturális jelenlét érzékelhetően erősítette Magyarország turisztikai vonzerejét.

„A világkiállítás ideje alatt 19 százalékkal nőtt a Magyarországra beutazó japán turisták száma 2024 azonos időszakához képest. A magyar bemutatkozás hidat épített a két nemzet között: élményt és inspirációt adott mindazoknak, akik az expós látogatásukat követően személyesen is szerették volna felfedezni hazánkat. A kulturális jelenlétnek ez a formája hosszú távon erősíti Magyarország imázsát a szigetországban.”

Kristó Ákos miniszteri biztos

A Magyar Pavilon a „Múltunk nélkül jövőnk sincs” gondolat jegyében épült, és az elmúlt fél év során méltó módon képviselte Magyarország értékeit. A látogatók számára a pavilon nem csupán építészeti különlegesség, hanem egy érzelmi és kulturális utazás is volt – lenyomata annak, hogy a fenntartható jövő kulcsa a természethez és hagyományainkhoz való visszatérésben rejlik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Mi köze a Túró Rudinak a babaváráshoz? Németh Nóri, a PregHello applikáció megalkotója elárulja nekünk
Saját várandóssága adta az ötletet Németh Nórinak az ingyenes applikációhoz, amit ma már több tízezer kismama használ a babavárás időszaka alatt és után.


Nem ritka, hogy sok nőt megihlet az anyaság, a babavárás, sokan ebben az időszakban találnak rá önmagukra, kezdenek új dolgokba, váltanak karriert, vállalkozást alapítanak. Németh Nórival, a PregHello applikáció megálmodójával és tulajdonosával is pontosan ez történt: észrevette, hogy nincs olyan magyar nyelvű információgyűjtemény a piacon, ahol a kismamák egyszerűen, gyorsan, átláthatóan és nem utolsósorban szórakoztatóan tájékozódhatnak, ezért úgy döntött, készít egyet ő maga. Nóri a mára rendkívül népszerűvé vált alkalmazás megszületéséről, a további célokról és tervekről mesélt nekünk.

  • SZMO: Hogyan született meg a PregHello ötlete, és mik voltak az első lépések, amiket megtettél, hogy applikációt fejleszthess?

Németh Nóra: Amikor elszántam magam, hogy összerakok egy olyan tartalomcsomagot, ami segíti a kismamákat, akkor fogtam egy A4-es lapot és elkezdtem összeírni, hogy milyen információk segítenének engem és más várandós kismamákat. Az alkalmazás fejlesztése ugyan csak akkor kezdődött el, amikor a kisfiam bölcsis lett, de addigra elég jól összeállt az első verzió tartalma.

A kezdetektől fogva fontos volt számomra, hogy a kismamák hiteles forrásra támaszkodhassanak, így szakmájukban elismert és aktívan dolgozó egészségügyi szakemberek validálták és a mai napig is folyamatosan aktualizálják az alkalmazásban szereplő összes tudásanyagot.

  • SZMO: Volt személyes élményed, ami inspirálta a fejlesztést?

 Németh Nóra: Azt gondoltam magamban: „Milyen jó lenne, ha lenne egy olyan platform, ami kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi.” Országonként ugyanis teljesen eltérőek a javaslatok, így szerintem nagyon fontos, hogy kifejezetten az itthoni viszonyokat vegyük figyelembe a magyar kismamák számára. Magába az applikációba is rejtettem pár személyes élményt.

A várandósság heteit az applikáció főként gyümölcsökhöz hasonlítva mutatja, a kismamák lelkesen mutatják mindig a párjuknak, hogy az adott napon épp milyen gyümölcs méretének felel meg a kisbabájuk. Van két dolog azonban, amik kifejezetten személyes emlék miatt kerültek be az appba..

A Playmobil figura a férjem nagy kedvence, és egyik alkalommal, miután az orvostól jöttünk haza, vidáman vette észre, hogy amekkora akkor volt a kisbabánk, teljesen megegyezett a kezében tartott Playmobil figura méretével. Ugyanígy a túró rudi a  a 14. hétnél szerepel. Én nagy túró rudi rajongó vagyok és a túró rudi hossza pont akkora, mint ebben a korban a magzat mérete. Lemértük vonalzóval.

  • SZMO: Mi volt a legnagyobb kihívás az applikáció fejlesztése és működése során?

Németh Nóra: Mindig vannak kisebb dolgok, amikkel meg kell küzdeni, amiket helyre kell hozni, mielőbb meg kell oldani. A rendszerhibák, illetve a határidők betartása, az ezekre való állandó koncentráció az, ami számomra nehézség, ez persze nem a legszórakoztatóbb része a dolognak. Nem volt könnyű olyan szakembereket, fejlesztőket találni, akikkel kifejezetten jó együtt dolgozni és nem csak értenek a dolgukhoz, de emberileg is könnyen megértetik magukat és gördülékeny velük a közös munka. De szerencsére találtunk megfelelő munkatársakat, és a szakértők, akikkel együttműködünk az egyik legfontosabb mozgatórugói a gépezetnek. Tőlük leszünk igazán hitelesek és naprakészek.

Szakértőink között találunk szakorvost, nőgyógyászt, gyermekápolót, védőnőt, pszichológust, bábát, szülésznőt, gyógytornászt, szonográfust, diabetikust, mentőtisztet, szülésznőt és visszérspecialistát is.

Úgyhogy azt hiszem joggal mondhatom, hogy tényleg minden területre odafigyelünk és profi, hiteles forrásból adunk információt a kismamáknak.

Szerencsésnek érzem magam, mert tudom, hogy sokan, akik vállalkozásba kezdenek, eljutnak egy olyan ponthoz, amikor  el kell dönteniük, hogy megéri-e folytatni, vagy nem. Nálam nem volt ilyen pont, mindig tudtam, hogy mit szeretnék a PregHellóval. Viszont egyértelműen szükség van néha pihenésre, megújulásra, mert azért el lehet  fáradni a vállalkozásvezetésben.

  • SZMO: Mikor érezted először azt, hogy az applikáció sikeres, mikor gondoltad, hogy „Igen, pontosan ezt képzeltem el, megcsináltuk”! ?

Németh Nóra: Az alkalmazás létrejötte után két héttel. Ugyanis szinte azonnal letöltötte 2500 kismama, ez pedig egyértelmű visszajelzés volt számomra, hogy mekkora szükség volt már itthon egy ilyen platformra. Amire pedig nagyon büszke voltam akkor is és most is, hogy ezek a kismamák nem csak letöltik és használják az applikációt, de visszajelzést is adnak folyamatosan.

Már az elején is rengeteg pozitív üzenetet kaptunk, de ami nekem külön öröm, hogy javaslatokat, ötleteket írnak, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően fejlesszük az alkalmazást és minél inkább kielégítsük a felhasználók igényeit. Ez pedig nagyon nagy érték.

Ha már visszajelzés: számomra például az egyik legkedvesebb a MAVE-hoz (Magyar Védőnők Egyesülete) kapcsolódik, akik előszeretettel ajánlják a PregHellót a kismamáik számára, ez pedig szakmailag is egy szuper elismerés.

  • SZMO: Mi volt az eddigi legnagyobb mérföldkő az applikáció életében?

Németh Nóra: Majd most jönnek az igazi mérföldkövek! De eddig az applikáció „kistestvérének”, a BabyHellónak a létrejötte volt különös jelentőségű. Ez az app is egyre népszerűbb, ezt is már több ezer kismama töltötte le itthon, így erre mindenképp büszke vagyok.

De említhetem mérföldkőként  az idén ősszel első alkalommal megrendezésre kerülő Babaváró fesztivált, amit már elképesztően várok! Tényleg egy igazi jó hangulatú, szakmai, ám vidám és színes, közösségépítő fesztiválra készülünk, ami úgy gondolom, hogy más lesz, mint az eddig itthon megrendezett baba-mama expók.

Preghello Babaváró fesztivál - Írd be a naptárba már most!

A fesztivált szeptember 13-án, szombaton egy gyönyörű helyszínen, az Eiffel Műhelyházban rendezik meg és a szervezők nem titkolt célja, hogy egy olyan közösségi élmény legyen ez a nap, ahol minden kismama és kispapa jól érzi magát és az eseményről magabiztosan és boldogan távozzanak.

Jegyvásárlás és részletek: www.preghello.com

  • SZMO: És mit gondolsz, maga az applikácó miben különbözik akár az itthoni, akár a külföldi alkalmazásoktól?

Németh Nóra: Amellett, hogy kifejezetten a magyar viszonyokat tükrözi, amit meglehetősen hiányoltam, átláthatóra, letisztultra terveztük az alkalmazást, amiben nincsen felesleges s töltet és forgatag, amiben el tudna veszni a kismama.

  • SZMO: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve a PregHellóval?

Németh Nóra: Minden folyamatosan változik, én inkább közeli célokat szoktam kitűzni elsősorban, mint például amilyen a fesztivál is. De mindenképpen tervben van, hogy szeretnénk külföldi piac felé is nyitni, létrehozni a PregHellót több nyelven is, jelenjünk meg minél több helyen. De mindennek meg van a maga ideje, én ebben nagyon hiszek. A BabyHello és a fesztivál is pont akkor valósult meg, amikor itt volt az ideje, és biztos vagyok benne, hogy ezek a tervek is a megfelelő időben fognak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk