A kávézacc helyettesítheti a pálmaolajat, amiből egyre kevesebb van a világon
Két skót vállalkozó állt elő azzal az ötlettel, hogy a kávéfőzés során megmaradt zaccból kinyert olajat hasznosítani lehetne, ami a pálmaolajat is helyettesítheti - írja a BBC.
A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj, sok háztartásban megtalálható, például a margarinban, a csokoládéban, kozmetikai termékekben, mint a szappanban vagy a samponban, de kenőanyag és dízel is készül belőle. A természetben azonban egyre kevésbé fellelhető, ugyanis az esőerdők kipusztulása és kiirtása miatt az olajpálmakészlet is csökken.
Scott Kennedy és Fergus Moore szerint viszont a kávézaccból kinyert olaj megoldás lehet a pálmaolaj pótlására. A fiatal vállalkozók egyetemi éveik alatt több kávézóban is dolgoztak, ekkor figyeltek fel arra, hogy milyen sok, még hasznosítható alapanyag veszik kárba ezeken a vendéglátóhelyeken.
Elmondták, hogy egy kávézóban a kidobott szemét nagy része a kávéfőzés során keletkezik. Skóciában az így keletkezett hulladék körülbelül 40 ezer tonnára tehető évente, az Egyesült Királyságban pedig félmillió tonna.